Artigo em revista |
- Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque; Diana Melo Ferreira; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Helena
S. Costa. "Nutritional and Bioactive Profiling of Cucumis melo L. By-Products: Towards a Circular Food Economy". Molecules
(2025): https://doi.org/10.3390/molecules30061287.
10.3390/molecules30061287
- Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque; Liliana Espírito Santo; Carla Motta; Agostinho Almeida; Rui Azevedo;
Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Helena S. Costa. "Exploring the Functional Features of Melon Peel Flour for Healthier
Bakery Products". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods14010040.
10.3390/foods14010040
- Nádia Vital; Ana Catarina Gramacho; Mafalda Silva; Maria Cardoso; Paula Alvito; Michel Kranendonk; Maria João Silva; Henriqueta
Louro. "Challenges of the Application of In Vitro Digestion for Nanomaterials Safety Assessment". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13111690.
10.3390/foods13111690
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita Carneiro; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S..
"Melon peel flour: utilization as a functional ingredient in bakery products". Food & Function 15 4 (2024): 1899-1908.
http://dx.doi.org/10.1039/d3fo05268k.
Aceite para publicação • 10.1039/d3fo05268k
- Maria Peres; Helena S. Costa; Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque. "The Health Effects of Low Glycemic Index
and Low Glycemic Load Interventions on Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: A Literature Review of RCTs". Nutrients
(2023): https://doi.org/10.3390/nu15245060.
10.3390/nu15245060
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Oxalate
in Foods: Extraction Conditions, Analytical Methods, Occurrence, and Health Implications". Foods 12 17 (2023): 3201.
http://dx.doi.org/10.3390/foods12173201.
10.3390/foods12173201
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Perceção
do consumidor e comportamentos de consumo relativamente a frutos vermelhos e hortícolas de folha verde em Portugal". Boletim
Epidemiológico Observações 12 34 (2023): 34-38.
Aceite para publicação
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Rodrigues, Helena; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Avaliação
dos teores de sal e de gordura em pães de leite e croissants: contributo para o estudo do panorama português em 2020". Boletim
Epidemiológico Observações 13 (2021): 19-22. http://hdl.handle.net/10400.18/7820.
Publicado
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Vicente, F.; Oliveira, M. Beatriz P. P.;
Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica (L.) Mill.: A multi-benefit potential to be exploited". Molecules 26 951
(2021):
Publicado
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, T.G.;
Costa, H.S.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.. "Are chloropropanols and glycidyl fatty acid esters a matter of concern in palm
oil?". Trends in Food Science & Technology 105 (2020): 494-514. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85059784440&partnerID=MN8TOARS.
10.1016/j.tifs.2019.01.005
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena Soares.
"Perceção e hábitos de consumo relativamente a alimentos funcionais/Perception and consumption habits regarding functional
foods". Boletim Epidemiológico Observações 9 26 (2020): 27-32. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/7083/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_N26_2020_artigo6.pdf.
Publicado
- Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira,
M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Vitamin C evaluation in foods for infants and young children by a rapid and accurate
analytical method". Food Chemistry 267 (2018): 83-90. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85034772050&partnerID=MN8TOARS.
Publicado • 10.1016/j.foodchem.2017.11.046
- Albuquerque, T.G.; Santos, J.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda
Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "An update on processed foods: Relationship between salt, saturated
and trans fatty acids contents". Food Chemistry 267 (2018): 75-82. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85040116571&partnerID=MN8TOARS.
Publicado • 10.1016/j.foodchem.2018.01.029
- Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia
Gonçalves; et al. "Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods?". Trends
in Food Science and Technology 98 (2018): 181-189. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85050809953&partnerID=MN8TOARS.
Publicado • 10.1016/j.tifs.2018.07.005
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Trans fatty acids
content in Worldwide edible fats and oils: Current trends and challenges". International Journal of Food and Biosystems
Engineering 3 1 (2017): 56-65.
Publicado
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "4-Hydroxynonenal:
A Parameter of quality and safety of vegetable oils". EC Nutrition ECO.01 (2017): 27-29.
Publicado
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Vicente, F.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares; Silva,
Mafalda Alexandra; et al. "Figo-da-Índia (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.): Análise comparativa da atividade biológica da
polpa e casca". Boletim Epidemiológico Observações 6 20 (2017): 20-23. http://hdl.handle.net/10400.18/4876.
Publicado
- Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira,
Maria Beatriz Prior Pinto; Costa, Helena Soares. "Effects of industrial processing on the quality and safety of ready-to-eat
savouries,Efeito do processamento industrial na qualidade e na segurança de salgados prontos para comer". Brazilian Journal
of Food Technology 20 0 (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85025450733&partnerID=MN8TOARS.
Publicado • 10.1590/1981-6723.1217
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Bolacha Maria ou
de água e sal: análise nutricional comparativa/“Maria” cookies and cream crackers: nutritional comparative analysis". Boletim
Epidemiológico Observações 9 (2017): 60-63. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4757/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_NEspecia8-2017_artigo14.pdf.
Publicado
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Santos, Joana; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.; Albuquerque,
T.G.; Santos, J.; et al. "Multivariate characterization of salt and fat content, and the fatty acid profile of pastry and
bakery products". Food & Function 8 11 (2017): 4170-4178. http://dx.doi.org/10.1039/c7fo01191a.
Publicado • 10.1039/c7fo01191a
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Importância da
avaliação do teor de vitamina C em fórmulas para lactentes e de transição/Importance of vitamin C evaluation in infant and
follow-on formulas". Boletim Epidemiológico Observações 6 (2017): 30-33. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4867/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_N19_2017_artigo6.pdf.
Publicado
- Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Frutas e hortícolas: análise
comparativa dos seus teores em compostos fenólicos e flavonóides totais/Fruits and vegetables: comparative analysis of total
phenolics and total flavonoids contents". Boletim Epidemiológico Observações 18 (2017): 36-39. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4771/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_NEspecia8-2017_artigo13.pdf.
Publicado
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Haverá diferenças
nutricionais entre produtos de pastelaria com e sem glúten?/Are there differences from a nutritional point of view between
bakery products with and without gluten?". Boletim Epidemiológico Observações 8 (2016): 21-24. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4126/3/observacoesNEspecia8-2016_artigo5.pdf.
Publicado
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Sementes edíveis:
composição em ácidos gordos e impacto na saúde/Edible seeds: fatty acids composition and potential health impact". Boletim
Epidemiológico Observações 8 (2016): 12-16. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4124/3/observacoesNEspecia8-2016_artigo3.pdf.
Publicado
- Santos, Inês Carvalho; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Valente, Ana; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Perspetiva
do consumidor relativa aos efeitos na saúde associados ao consumo de sumos detox/Consumer perspective on health effects associated
with consumption of detox juices". Boletim Epidemiológico Observações 8 (2016): 25-28. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4127/3/observacoesNEspecia8-2016_artigo6.pdf.
Publicado
|
Poster em conferência |
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Motta, Carla; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque,
Tânia Gonçalves. "Utilização de subprodutos de melão em alimentos funcionais: estratégia sustentável para melhorar o perfil
de aminoácidos". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2025, 2025.
- Domingues, Mariana S.; Silva, Mafalda Alexandra; José M. Pestana; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Nutritional
valorization of fermented melon by-products: Novel sustainable ingredients?". Trabalho apresentado em XXIII EUROFOODCHEM
2025, 2025.
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves.
"Upcycling melon by-products: development of a nutrient-rich and sustainable pasta". Trabalho apresentado em XXIV Congresso
de Nutrição e Alimentação, 2025.
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves.
"Desenvolvimento de produtos alimentares inovadores enriquecidos com subprodutos de melão". Trabalho apresentado em 2º
Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar, 2024.
- Ana Rodrigues; Silva, Mafalda Alexandra; Gilberto Costa; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Almôndegas
com algas: um contributo para uma alimentação mais saudável e nutritiva". Trabalho apresentado em 2º Simpósio INIAV para
a Segurança Alimentar, 2024.
- Ana Rodrigues; Silva, Mafalda Alexandra; Gilberto Costa; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "“Almondalgas”
– Uma oportunidade para o aporte de iodo". Trabalho apresentado em 16ª Reunião Anual PortFIR, 2024.
- Mariana Domingues; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Lactic and alcoholic fermentation
of melon by-products for added-value products". Trabalho apresentado em XXIII Congresso de Alimentação e Nutrição,
2024.
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves.
"Development of innovative food products enriched with melon by–products". Trabalho apresentado em XXIII Congresso de Alimentação
e Nutrição, 2024.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Bento, A.; Silva, Mafalda Alexandra; Ferreira, Joana; Costa, Helena S.. "Serão as bolachas de
arroz ou de milho, numa perspetiva de saúde pública, uma opção alimentar no lanche escolar saudável?". Trabalho apresentado
em XXVII Encontro Nacional da APPSP - "Uma Só Saúde, em Todas as Políticas", 2023.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Liliana Espírito Santo; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Costa, Helena S.. "An innovative food product based on melon by-product: mineral profile". Trabalho apresentado em 2nd
Egas Moniz One Health Symposium - Teaming up for a better Public Health, 2023.
- Domingues, Mariana S.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Fermented melon by-products:
can they contribute to the one health approach?". Trabalho apresentado em 2nd Egas Moniz One Health Symposium - Teaming
up for a better Public Health, 2023.
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Effects
on antioxidant activity, total phenolics and flavonoids of different mixtures of red fruits and green leafy vegetables". Trabalho
apresentado em 2nd Egas Moniz One Health Symposium - Teaming up for a better Public Health, 2023.
- Domingues, Mariana S.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Caracterização de Fermentados
de Casca de Melão (Cucumis melo L.): Fermentação Lática e Alcoólica". Trabalho apresentado em 15ª Reunião Anual PortFIR
- Alimentação de Base Vegetal, 2023.
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Determinação
da atividade antioxidante, compostos fenólicos e flavonoides totais em frutos vermelhos e hortícolas de folha verde". Trabalho
apresentado em 15ª Reunião Anual PortFIR - Alimentação de Base Vegetal, 2023.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Development
of dietary fibre enriched bakery products by incorporating melon by-products". Trabalho apresentado em 3rd Food Chemistry
Conference: Shaping a Healthy and Sustainable Food Chain through Knowledge, 2023.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Ferreira, Joana; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.. "Nutritional evaluation of branded
bakery and pastry products available in the Portuguese market". Trabalho apresentado em 3rd Food Chemistry Conference:
Shaping a Healthy and Sustainable Food Chain through Knowledge, 2023.
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Study
of the influence of the composition of a mixture of fruits and vegetables on the content of total phenolics, flavonoids and
vitamin C". Trabalho apresentado em 3rd Chem&Biochem Students Meeting, 2023.
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Analysis
of total vitamin C, ascorbic acid and dehydroascorbic acid in red fruits and green leafy vegetables by HPLC-PDA". Trabalho
apresentado em 3rd Chem&Biochem Students Meeting, 2023.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Liliana Espírito Santo; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Costa, Helena S.. "Mineral profile of a formulation based on melon peel flour". Trabalho apresentado em Ciência 2023 -
Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, 2023.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Application
of Cucumis melo L. peel flour in bakery products". Trabalho apresentado em XXII EuroFoodChem Congress, 2023.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.. "Fatty acids profile of muffins available in the
portuguese market". Trabalho apresentado em XXII Congress of Food and Nutrition / III International Congress of Food and
Nutrition, 2023.
- Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Consumer
perceptions and consumption behaviour concerning red fruits". Trabalho apresentado em XXII Congress of Food and Nutrition
/ III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "An innovative
food product based on the recovery of melon by-products". Trabalho apresentado em XXII Congress of Food and Nutrition /
III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
- Ferreira, Joana; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.. "Evaluation of the nutritional
characteristics of sweet pastry products available in the Portuguese market in 2023". Trabalho apresentado em XXII Congress
of Food and Nutrition / III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
- Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Figueira, Maria Eduardo. "Synergistic,
additive or antagonistic effects evaluation for vitamin c content of mixtures of fruits and vegetables". 2023.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Desenvolvimento
de uma formulação à base de farinha da casca de melão". Trabalho apresentado em I Congresso de Segurança e Qualidade de
Alimentos, 2022.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Is melon
peel flour a suitable ingredient for bakery products formulation?". Trabalho apresentado em 1st International Congress
on Food, Nutrition & Public Health – ICFNH 2022, 2022.
- Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Liliana Espírito Santo; M. Beatriz P.P. Oliveira; Almeida, Agostinho;
Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Essential and non-essential trace elements in mixtures of fruits and
vegetables". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health – ICFNH 2022, 2022.
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Farinha do subproduto
do melão – Contributo para o desenvolvimento de alimentos funcionais nutritivos e sustentáveis". Trabalho apresentado em
XXVI ENCONTRO NACIONAL “ Os Objetivos de Desenvolvimento Sustentável e as crises atuais”, 2022.
- Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Valorization of fruit
by-products as multi-functional food ingredients with a high potential for One Health". Trabalho apresentado em 1st Egas
Moniz One Health Symposium, 2022.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Utilização
da farinha da casca do melão no enriquecimento nutricional de um produto alimentar". Trabalho apresentado em 14.ª edição
da Reunião Anual PortFIR - Promoção de ambientes alimentares saudáveis e sustentáveis | Resiliência, inovação e desenvolvimento
na indústria e distribuição alimentares, 2022.
- Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Avaliação
da atividade antioxidante de 19 misturas de frutas e hortícolas". Trabalho apresentado em 14.ª edição da Reunião Anual
PortFIR - Promoção de ambientes alimentares saudáveis e sustentáveis | Resiliência, inovação e desenvolvimento na indústria
e distribuição alimentares, 2022.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Cucumis
melo L. peel flour: Potential as food ingredient". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
- Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Additive,
synergistic, and antagonistic effects of a mixture of fruit and vegetables". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química
dos Alimentos, 2022.
- Silva, Mafalda Alexandra; Melo, D.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, Helena S.. "Avaliação
da influência da estação do ano nos teores de vitamina C e E da polpa e subprodutos do melão". Trabalho apresentado em 13ª
Reunião Anual PortFIR, 2021.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, Helena S.. "Cucumis melo
L. Pulp and By Products: Nutritional and Antioxidant Potential". Trabalho apresentado em Nutrition 2021, 2021.
- Silva, Mafalda Alexandra; Melo, Diana; Alves, Rita C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz
P. P.. "Vitamin E profile of three varieties of Cucumis melo L.: pulp and by-products". Trabalho apresentado em ISEKI E-Conference
- Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, 2020.
- Rodrigues, Helena I.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves.
"Sweet bread products: compliance with the Portuguese Integrated Strategy for the Promotion of Healthy Eating (EIPAS)". Trabalho
apresentado em ISEKI E-Conference - Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, 2020.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena Soares.
"Alimentos funcionais: Perceção e hábitos de consumo". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição e Alimentação,
2020.
- Rodrigues, Helena Isabel; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia
Gonçalves. "Avaliação nutricional de pães de leite: Aplicação do Nutri-Score". Trabalho apresentado em XIX Congresso de
Nutrição e Alimentação, 2020.
- Rodrigues, Helena Isabel; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia
Gonçalves. "Aplicação das metas EIPAS em produtos de padaria e pastelaria". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição
e Alimentação, 2020.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares.
"Serão os subprodutos do melão potenciais ingredientes alimentares?". Trabalho apresentado em 12ª Reunião anual PortFIR,
Escolhas Alimentares e Nutrição – Os desafios da nova década, 2019.
- Nunes, Marlene; Silva, Mafalda Alexandra; Tavares, Nuno; Costa, Helena Soares. "Influence of storage conditions on the vitamin
C content in 4 types of vegetables". Trabalho apresentado em 13th International Food Data Conference, 2019.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares.
"Comparison of the nutritional composition of two different Cucumis melo L. varieties: Valorisation as a new potential food
ingredient". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2019, 2019.
- Bertulani, Marcela; Silva, Mafalda Alexandra; Tavares, Nuno; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Impact of cooking methods on the
nutritional quality of breaded fish". Trabalho apresentado em 4th International congress of CiiEM 2019, 2019.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, Paula; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares; Pereira, P.; Costa,
Helena Soares. "Teores de vitamina C do figo-da-Índia e da anona: Comparação entre polpa e subprodutos". Trabalho apresentado
em XIV Encontro de Química dos Alimentos, 2018.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares.
"Melon by-products: A sustainale approach". Trabalho apresentado em NUTRIMAD 2018 – Public health nutrition in the 21st
century, 2018.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares.
"Is melon seeds oil a source of phytosterols?". Trabalho apresentado em Ciência 2018 – Encontro de Ciência e Tecnologia
em Portugal, 2018.
- Pereira, P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica
(L.) Mill. and Annona cherimola Mill. by-products: a potential to be exploited". Trabalho apresentado em 3rd International
Congress of CiiEM – Research and Innovation in Human & Health Sciences, 2018.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares.
"Melon seeds oil, fruit seeds oil and vegetable oils: a comparison study". Trabalho apresentado em 3rd International Congress
of CiiEM – Research and Innovation in Human & Health Sciences, 2018.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Nutritional characterization
and biological activity of Opuntia ficus-indica (L.) Mill fruit". Trabalho apresentado em 3rd International Congress of
CiiEM – Research and Innovation in Human & Health Sciences, 2018.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Identification
of priority categories of processed foods for salt reduction initiatives in Portugal". Trabalho apresentado em XVII Congress
of Food and Nutrition & I International Congress of Food ad Nutrition, 2018.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Biological activity:
Comparison between four varieties of peppers". Trabalho apresentado em XVII Congress of Food and Nutrition & I Internatioal
Congress of Food and Nutrition, 2018.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Comparative analysis
of the nutritional composition of pulp and peel of prickly pear". Trabalho apresentado em XVII Congress of Food and Nutrition
& I International Congress of Food ad Nutrition, 2018.
- Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Contribution of a liquid chromatographic
method to evaluate if Portuguese vegetables are a good source of vitamin C?". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional
de Cromatografia, 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Is thermal treatment
a concern for the nutritional quality of flaxseed, chia and sunflower seeds?". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional
de Cromatografia, 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Santos, J.; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Gas
chromatography: a useful tool for bakery products differentiation". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia,
2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Application of
an HPLC method for the quality control of vitamin C content in foods for infants". Trabalho apresentado em 10º Encontro
Nacional de Cromatografia, 2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Fórmulas infantis:
Estudo da estabilidade do teor de vitamina C". Trabalho apresentado em Congresso da Ordem dos Nutricionistas, 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Are chloropropanols
ad glycidyl esters a matter of concern in palm oil?". Trabalho apresentado em 31st EFFoST International Conference,
2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares.
"Melon by-products as a source of bioactive compounds for the formulation of functional foods". Trabalho apresentado em 31st
EFFoST International Conference, 2017.
- Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Vitamina C em hortícolas:
comparação do valor determinado com os valores das bases de dados de Composição de Alimentos". Trabalho apresentado em 10ª
Reunião Anual PortFIR, 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Relevância da informação
nutricional para avaliação de risco em saúde pública: O caso do fast-food". Trabalho apresentado em 10ª Reunião Anual PortFIR,
2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Capsicum annuum
L.: Atividade biológica de duas variedades". Trabalho apresentado em 10ª Reunião anual PortFIR, 2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica
(L.) Mill: Análise comparativa entre polpa e sub-produto". Trabalho apresentado em 4º Simpósio Nacional Promoção de uma
Alimentação Saudável e Segura – SPASS 2017, 2017.
- Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Análise comparativa do poder
antioxidante de frutas e hortícolas". Trabalho apresentado em 4º Simpósio Nacional Promoção de uma Alimentação Saudável
e Segura, Do Nutriente à Embalagem – Inovação e Desafios, 2017.
- Santos, Inês C.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Are detox juices a good source
of nutrients?". Trabalho apresentado em Congresso Internacional do CiiEM, 2017.
- Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Vitamin C content in fruits:
comparison with food composition databases". Trabalho apresentado em Congresso Internacional do CiiEM, 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Worldwide comparison
on trans fatty acids content in edible fats and oils: current trends and future challenges". Trabalho apresentado em 3rd
International Conference on Food and Biosystems Engineering (FaBE), 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Cream crackers
vs. "Maria" cookies: Which are the main differeces?". Trabalho apresentado em XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da
Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
- Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Contributo das frutas para
o aporte adequado de vitamina C". Trabalho apresentado em XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa
dos Nutricionistas, 2017.
- Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Teor de fenólicos e flavonóides
totais em hortícolas: análise comparativa". Trabalho apresentado em XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação
Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica
L. Mill. by-product: Valorisation as a new potential food ingredient". Trabalho apresentado em XVI Congresso de Alimentação
e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Cactus pear pulp
as a source of bioactive compounds". Trabalho apresentado em XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa
dos Nutricionistas, 2017.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Salt and fat contents
in a range of Portuguese processed foods". Trabalho apresentado em The 1st Food Chemistry Conference, 2016.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Rapid and reliable
HPLC method for the determination of vitamin C in infant foods". Trabalho apresentado em The 1st Food Chemistry Conference,
2016.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Estudo do efeito
do solvente de extração na atividade antioxidante das sementes de chia". Trabalho apresentado em 9ª Reunião Anual PortFIR,
2016.
- Santos, Inês C.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Valente, A.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Sumos detox e
efeitos na saúde: Perceção do consumidor". Trabalho apresentado em 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Efeito do tratamento
térmico no perfil de ácidos gordos de Salvia hispanica L.". Trabalho apresentado em 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
- Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Valente, A.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Avaliação dos
teores de fenólicos e flavonoides totais em frutos". Trabalho apresentado em Congresso Internacional de Nutrição e Segurança
Alimentar, (CINSA), 2016.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Salt content of
processed foods available in the portuguese market". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos (XIII
EQA), 2016.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Teor de sal e de
gordura em refeições prontas a comer". Trabalho apresentado em XV Congresso de Nutrição e Alimentação, 2016.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra;
Albuquerque, T.G.; Oliveira, M. Beatriz; Costa, H.S.. "Perfil de ácidos gordos de sementes: benefícios para a saúde". Trabalho
apresentado em XVIII CONGRESSO ANUAL APNEP, 2016.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Perfil de ácidos
gordos de hambúrgueres e sandes comercializados em cadeias de "fast-food"". Trabalho apresentado em XVI Congresso Latino-Americano
de Cromatografia, 2016.
- Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Qualidade nutricional
de refeições prontas a comer com base no seu perfil de ácidos gordos". Trabalho apresentado em XVI Congresso Latino-Americano
de Cromatografia, 2016.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches-Silva, A.; Costa, Helena Soares.
"Importância do perfil de ácidos gordos na qualidade nutricional de pizas". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional
"Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura - Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar" (SPASS 2015), 2015.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches-Silva, A.; Costa, Helena Soares;
Costa, Helena Soares. "Avaliação dos teores de gordura e sal em pizas". Trabalho apresentado em 8ª Reunião Anual PortFIR,
2015.
- Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches-Silva, A.; Costa, Helena Soares.
"Determinação do perfil de ácidos gordos de salgados comercializados em grandes superfícies". Trabalho apresentado em 8ª
Reunião Anual PortFIR, 2015.
- Silva, Mafalda Alexandra; Serra, C.; Dias, M. Graça. "Desenvolvimento de um material de referência interno para a determinação
de carotenóides em matrizes alimentares". Trabalho apresentado em 7ª Reunião Anual PortFIR, 2014.
|