???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Mafalda Silva

Citation names

  • Silva, Mafalda A.
  • Silva, Mafalda Alexandra
  • Silva, M. A.

Author identifiers

Ciência ID
D61F-0635-467D
ORCID iD
0000-0001-6195-0833
Scopus Author Id
57195109027

Email addresses

  • mafalda.silva@insa.min-saude.pt (Professional)

Telephones

Telephone
  • 217526485 (Professional)

Addresses

  • Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P.. Avenida Padre Cruz, 1649-016 , Lisboa, Lisboa, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Engineering and Technology - Chemical Engineering - Chemical Engineering
  • Agrarian Sciences
  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1)
French Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2018 - 2022
Ongoing
Programa Doutoral em Química Sustentável (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2015
Concluded
Mestrado em Engenharia Química e Biológica (Mestrado)
Instituto Politécnico de Lisboa Instituto Superior de Engenharia de Lisboa, Portugal
"Contributo para a determinação simultânea, por cromatografia líquida de alta resolução, de carotenoides, vitamina A e vitamina E em amostras compostas por diferentes matrizes alimentares" (THESIS/DISSERTATION)
15/20
2012
Concluded
Licenciatura em Engenharia Química e Biológica (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Lisboa Instituto Superior de Engenharia de Lisboa, Portugal
"n/a" (THESIS/DISSERTATION)
14/20
Affiliation

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2019/02 - Current Técnico Superior (Técnico Superior) Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2018/02 - 2019/01 Bolseira de Doutoramento Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2016/03/15 - 2018 Bolseira de Investigação Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2015/05/02 - 2016/01/31 Bolseira de Investigação Fundação da Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Portugal
2014/02/01 - 2015/02/01 Estagiária de Mestrado Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2018 - 2019 Valorização de subprodutos das indústrias agro-alimentares: sementes de melão como ingredientes de alimentos funcionais
PD/BD/142932/2018
PhD Student Fellow
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2015 - 2018 PERsonalised ICT Supported Service for Independent Living and Active Ageing (PERSSILAA)
2015/PERSSILAA/BIC
Research Fellow

Contract

Designation Funders
2018 - Current Melon4Food - Valorização de subprodutos das indústrias agro-alimentares: sementes de melão como ingredientes de alimentos funcionais
2018DAN1492
PhD Student Fellow
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2022/01 - 2023/12 Valorização de subprodutos de frutos como ingredientes multifuncionais e alimentos funcionais para diabéticos
EXPL/BAA-AGR/1382/2021
Co-Principal Investigator (Co-PI)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2015 - 2018 PERsonalised ICT Supported Service for Independent Living and Active Aging (PERSSILAA)
610359
Research Fellow
2013 - 2016 Avaliação de ácidos gordos trans, gordura saturada e sal em alimentos processados: estudo do panorama português (PTransSALT)
2012DAN828
Technical development
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2012 - 2016 Total Diet Study Exposure
289108
Technical development
2012 - 2015 Iberoamerican network for the study of carotenoids as food ingredients
Ibercarot
Technical development
2011 - 2015 Compostos bioactivos e os seus benefícios para a saúde (BIOCOMP)
2012DAN730
Technical development
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, Helena Soares. "Cucumis melo L. seed oil components and biological activities". In Multiple Biological Activities of Unconventional Seed Oils. 2022.
    Published
  2. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, Helena S.. "Fruit byproducts as alternative ingredients for bakery products". In Valorization of Agri-Food Wastes and By-Products - Recent Trends, Innovations, and Sustainability Challenges, 111-131. 2021.
    Published
  3. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Silva, Mafalda Alexandra; Vicente, F.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Prickly pear". In Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables, 709-728. Elsevier, 2020.
    Published
  4. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares; Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Analysis, identification, and quantification of anthocyanins in fruit juices". In Fruit juices: Extraction, Composition, Quality and Analysis, 693-738. Chennai: Academic Press, 2018.
    Published
Conference abstract
  1. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Comparative analysis of the nutritional composition of pulp and peel of prickly pear". Paper presented in Annals of Medicine, 2019.
    Published
  2. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Nutritional characterization and biological activity of Opuntia ficus-indica (L.) Mill. fruit". Paper presented in Annals of Medicine, 2019.
    Published
  3. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Fat and salt content of “Bolas de Berlim”". Paper presented in Annals of Medicine, 2019.
    Published
  4. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "“Snacks” salgados vs bolachas: Que tipo de gordura fornecem?". Paper presented in Revista Española de Nutrición Comunitaria, 2017.
    Published
  5. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Evaluation of total phenolics and flavonoids content in fruits". Paper presented in Revista Española de Nutrición Comunitaria, 2017.
    Published
  6. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Valente, A.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "). Fruits and vegetables: impact of its mixture on the antioxidant potential". Paper presented in Revista Española de Nutrición Comunitaria, 2017.
    Published
  7. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Contributo das frutas para o aporte adequado de vitamina C". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, 2017.
    Published
  8. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Teor de fenólicos e flavonoides totais em hortícolas: análise comparativa". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, 2017.
    Published
  9. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica Mill. by-product: valorization as a new potential food ingredient". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, 2017.
    Published
  10. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Catus pear pulp as a source of bioactive compounds". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, 2017.
    Published
  11. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Cream crackers vs. “Maria” cookies: which are the main diferences?". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, 2017.
    Published
Conference paper
  1. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Pereira, Paula; Ramalho, Renata; Costa, Helena Soares. "Teores de vitamina C do Figo-da-Índia e da Anona: Comparação entre polpa e subprodutos/Vitamin C content of Prickly Pear and Anona: Comparison between pulp and by-products". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, 2018.
    Published
  2. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Sementes de melão: potencial como ingrediente alimentar/Melon seeds: potential as a food ingredient". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, 2018.
    Published
  3. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Alves, Rita C.. "Fritura de batata: influência do tipo de corte na absorção de gordura/Potato frying: influence of the type of cut on fat absorption". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Published
  4. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Valente, Ana; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Valente, A.. "Sumo detox e os seus ingredientes: análise comparativa da atividade antioxidante, flavonóides e fenólicos totais/Detox juice and its ingredients: comparative analysis of antioxidant activity, flavonoids and total phenolics". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Published
  5. Albuquerque, T.G.; Silva, Mafalda A.; Oliveira, M. Beatriz; Costa, H.S.. "PTranSALT(Avaliação de ácidos gordos trans, gordura saturada e sal em alimentos processados: estudo do panorama português): Resultados e perspetivas futuras". 2015.
  6. Silva, Mafalda; Serra, Celeste; Dias, M. Graça. "Desenvolvimento de um material de referência interno para determinação de carotenoides em matrizes alimentares". 2014.
Conference poster
  1. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Motta, Carla; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Utilização de subprodutos de melão em alimentos funcionais: estratégia sustentável para melhorar o perfil de aminoácidos". Paper presented in Encontro Ciência 2025, 2025.
  2. Domingues, Mariana S.; Silva, Mafalda Alexandra; José M. Pestana; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Nutritional valorization of fermented melon by-products: Novel sustainable ingredients?". Paper presented in XXIII EUROFOODCHEM 2025, 2025.
  3. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Upcycling melon by-products: development of a nutrient-rich and sustainable pasta". Paper presented in XXIV Congresso de Nutrição e Alimentação, 2025.
  4. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Desenvolvimento de produtos alimentares inovadores enriquecidos com subprodutos de melão". Paper presented in 2º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar, 2024.
  5. Ana Rodrigues; Silva, Mafalda Alexandra; Gilberto Costa; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Almôndegas com algas: um contributo para uma alimentação mais saudável e nutritiva". Paper presented in 2º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar, 2024.
  6. Ana Rodrigues; Silva, Mafalda Alexandra; Gilberto Costa; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "“Almondalgas” – Uma oportunidade para o aporte de iodo". Paper presented in 16ª Reunião Anual PortFIR, 2024.
  7. Mariana Domingues; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Lactic and alcoholic fermentation of melon by-products for added-value products". Paper presented in XXIII Congresso de Alimentação e Nutrição, 2024.
  8. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Félix, Nelson; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Development of innovative food products enriched with melon by–products". Paper presented in XXIII Congresso de Alimentação e Nutrição, 2024.
  9. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Bento, A.; Silva, Mafalda Alexandra; Ferreira, Joana; Costa, Helena S.. "Serão as bolachas de arroz ou de milho, numa perspetiva de saúde pública, uma opção alimentar no lanche escolar saudável?". Paper presented in XXVII Encontro Nacional da APPSP - "Uma Só Saúde, em Todas as Políticas", 2023.
  10. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Liliana Espírito Santo; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "An innovative food product based on melon by-product: mineral profile". Paper presented in 2nd Egas Moniz One Health Symposium - Teaming up for a better Public Health, 2023.
  11. Domingues, Mariana S.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Fermented melon by-products: can they contribute to the one health approach?". Paper presented in 2nd Egas Moniz One Health Symposium - Teaming up for a better Public Health, 2023.
  12. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Effects on antioxidant activity, total phenolics and flavonoids of different mixtures of red fruits and green leafy vegetables". Paper presented in 2nd Egas Moniz One Health Symposium - Teaming up for a better Public Health, 2023.
  13. Domingues, Mariana S.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Caracterização de Fermentados de Casca de Melão (Cucumis melo L.): Fermentação Lática e Alcoólica". Paper presented in 15ª Reunião Anual PortFIR - Alimentação de Base Vegetal, 2023.
  14. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Determinação da atividade antioxidante, compostos fenólicos e flavonoides totais em frutos vermelhos e hortícolas de folha verde". Paper presented in 15ª Reunião Anual PortFIR - Alimentação de Base Vegetal, 2023.
  15. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Development of dietary fibre enriched bakery products by incorporating melon by-products". Paper presented in 3rd Food Chemistry Conference: Shaping a Healthy and Sustainable Food Chain through Knowledge, 2023.
  16. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Ferreira, Joana; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.. "Nutritional evaluation of branded bakery and pastry products available in the Portuguese market". Paper presented in 3rd Food Chemistry Conference: Shaping a Healthy and Sustainable Food Chain through Knowledge, 2023.
  17. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Study of the influence of the composition of a mixture of fruits and vegetables on the content of total phenolics, flavonoids and vitamin C". Paper presented in 3rd Chem&Biochem Students Meeting, 2023.
  18. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Analysis of total vitamin C, ascorbic acid and dehydroascorbic acid in red fruits and green leafy vegetables by HPLC-PDA". Paper presented in 3rd Chem&Biochem Students Meeting, 2023.
  19. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Liliana Espírito Santo; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Mineral profile of a formulation based on melon peel flour". Paper presented in Ciência 2023 - Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, 2023.
  20. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Application of Cucumis melo L. peel flour in bakery products". Paper presented in XXII EuroFoodChem Congress, 2023.
  21. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.. "Fatty acids profile of muffins available in the portuguese market". Paper presented in XXII Congress of Food and Nutrition / III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
  22. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Consumer perceptions and consumption behaviour concerning red fruits". Paper presented in XXII Congress of Food and Nutrition / III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
  23. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "An innovative food product based on the recovery of melon by-products". Paper presented in XXII Congress of Food and Nutrition / III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
  24. Ferreira, Joana; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.. "Evaluation of the nutritional characteristics of sweet pastry products available in the Portuguese market in 2023". Paper presented in XXII Congress of Food and Nutrition / III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
  25. Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Figueira, Maria Eduardo. "Synergistic, additive or antagonistic effects evaluation for vitamin c content of mixtures of fruits and vegetables". 2023.
  26. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Desenvolvimento de uma formulação à base de farinha da casca de melão". Paper presented in I Congresso de Segurança e Qualidade de Alimentos, 2022.
  27. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Is melon peel flour a suitable ingredient for bakery products formulation?". Paper presented in 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health – ICFNH 2022, 2022.
  28. Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Liliana Espírito Santo; M. Beatriz P.P. Oliveira; Almeida, Agostinho; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Essential and non-essential trace elements in mixtures of fruits and vegetables". Paper presented in 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health – ICFNH 2022, 2022.
  29. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Farinha do subproduto do melão – Contributo para o desenvolvimento de alimentos funcionais nutritivos e sustentáveis". Paper presented in XXVI ENCONTRO NACIONAL “ Os Objetivos de Desenvolvimento Sustentável e as crises atuais”, 2022.
  30. Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Valorization of fruit by-products as multi-functional food ingredients with a high potential for One Health". Paper presented in 1st Egas Moniz One Health Symposium, 2022.
  31. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Utilização da farinha da casca do melão no enriquecimento nutricional de um produto alimentar". Paper presented in 14.ª edição da Reunião Anual PortFIR - Promoção de ambientes alimentares saudáveis e sustentáveis | Resiliência, inovação e desenvolvimento na indústria e distribuição alimentares, 2022.
  32. Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Avaliação da atividade antioxidante de 19 misturas de frutas e hortícolas". Paper presented in 14.ª edição da Reunião Anual PortFIR - Promoção de ambientes alimentares saudáveis e sustentáveis | Resiliência, inovação e desenvolvimento na indústria e distribuição alimentares, 2022.
  33. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Costa, Helena S.. "Cucumis melo L. peel flour: Potential as food ingredient". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  34. Levy, Suzylena; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena S.; Figueira, Maria Eduardo; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Additive, synergistic, and antagonistic effects of a mixture of fruit and vegetables". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  35. Silva, Mafalda Alexandra; Melo, D.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, Helena S.. "Avaliação da influência da estação do ano nos teores de vitamina C e E da polpa e subprodutos do melão". Paper presented in 13ª Reunião Anual PortFIR, 2021.
  36. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, Helena S.. "Cucumis melo L. Pulp and By Products: Nutritional and Antioxidant Potential". Paper presented in Nutrition 2021, 2021.
  37. Silva, Mafalda Alexandra; Melo, Diana; Alves, Rita C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz P. P.. "Vitamin E profile of three varieties of Cucumis melo L.: pulp and by-products". Paper presented in ISEKI E-Conference - Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, 2020.
  38. Rodrigues, Helena I.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Sweet bread products: compliance with the Portuguese Integrated Strategy for the Promotion of Healthy Eating (EIPAS)". Paper presented in ISEKI E-Conference - Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, 2020.
  39. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena Soares. "Alimentos funcionais: Perceção e hábitos de consumo". Paper presented in XIX Congresso de Nutrição e Alimentação, 2020.
  40. Rodrigues, Helena Isabel; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Avaliação nutricional de pães de leite: Aplicação do Nutri-Score". Paper presented in XIX Congresso de Nutrição e Alimentação, 2020.
  41. Rodrigues, Helena Isabel; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Aplicação das metas EIPAS em produtos de padaria e pastelaria". Paper presented in XIX Congresso de Nutrição e Alimentação, 2020.
  42. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Serão os subprodutos do melão potenciais ingredientes alimentares?". Paper presented in 12ª Reunião anual PortFIR, Escolhas Alimentares e Nutrição – Os desafios da nova década, 2019.
  43. Nunes, Marlene; Silva, Mafalda Alexandra; Tavares, Nuno; Costa, Helena Soares. "Influence of storage conditions on the vitamin C content in 4 types of vegetables". Paper presented in 13th International Food Data Conference, 2019.
  44. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Comparison of the nutritional composition of two different Cucumis melo L. varieties: Valorisation as a new potential food ingredient". Paper presented in Encontro Ciência 2019, 2019.
  45. Bertulani, Marcela; Silva, Mafalda Alexandra; Tavares, Nuno; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Impact of cooking methods on the nutritional quality of breaded fish". Paper presented in 4th International congress of CiiEM 2019, 2019.
  46. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, Paula; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares; Pereira, P.; Costa, Helena Soares. "Teores de vitamina C do figo-da-Índia e da anona: Comparação entre polpa e subprodutos". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, 2018.
  47. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Melon by-products: A sustainale approach". Paper presented in NUTRIMAD 2018 – Public health nutrition in the 21st century, 2018.
  48. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Is melon seeds oil a source of phytosterols?". Paper presented in Ciência 2018 – Encontro de Ciência e Tecnologia em Portugal, 2018.
  49. Pereira, P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica (L.) Mill. and Annona cherimola Mill. by-products: a potential to be exploited". Paper presented in 3rd International Congress of CiiEM – Research and Innovation in Human & Health Sciences, 2018.
  50. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Melon seeds oil, fruit seeds oil and vegetable oils: a comparison study". Paper presented in 3rd International Congress of CiiEM – Research and Innovation in Human & Health Sciences, 2018.
  51. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Nutritional characterization and biological activity of Opuntia ficus-indica (L.) Mill fruit". Paper presented in 3rd International Congress of CiiEM – Research and Innovation in Human & Health Sciences, 2018.
  52. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Identification of priority categories of processed foods for salt reduction initiatives in Portugal". Paper presented in XVII Congress of Food and Nutrition & I International Congress of Food ad Nutrition, 2018.
  53. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Biological activity: Comparison between four varieties of peppers". Paper presented in XVII Congress of Food and Nutrition & I Internatioal Congress of Food and Nutrition, 2018.
  54. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Comparative analysis of the nutritional composition of pulp and peel of prickly pear". Paper presented in XVII Congress of Food and Nutrition & I International Congress of Food ad Nutrition, 2018.
  55. Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Contribution of a liquid chromatographic method to evaluate if Portuguese vegetables are a good source of vitamin C?". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
  56. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Is thermal treatment a concern for the nutritional quality of flaxseed, chia and sunflower seeds?". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
  57. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Santos, J.; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Gas chromatography: a useful tool for bakery products differentiation". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
  58. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Application of an HPLC method for the quality control of vitamin C content in foods for infants". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
  59. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Fórmulas infantis: Estudo da estabilidade do teor de vitamina C". Paper presented in Congresso da Ordem dos Nutricionistas, 2017.
  60. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Are chloropropanols ad glycidyl esters a matter of concern in palm oil?". Paper presented in 31st EFFoST International Conference, 2017.
  61. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Melon by-products as a source of bioactive compounds for the formulation of functional foods". Paper presented in 31st EFFoST International Conference, 2017.
  62. Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Vitamina C em hortícolas: comparação do valor determinado com os valores das bases de dados de Composição de Alimentos". Paper presented in 10ª Reunião Anual PortFIR, 2017.
  63. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Relevância da informação nutricional para avaliação de risco em saúde pública: O caso do fast-food". Paper presented in 10ª Reunião Anual PortFIR, 2017.
  64. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Capsicum annuum L.: Atividade biológica de duas variedades". Paper presented in 10ª Reunião anual PortFIR, 2017.
  65. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica (L.) Mill: Análise comparativa entre polpa e sub-produto". Paper presented in 4º Simpósio Nacional Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – SPASS 2017, 2017.
  66. Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Análise comparativa do poder antioxidante de frutas e hortícolas". Paper presented in 4º Simpósio Nacional Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura, Do Nutriente à Embalagem – Inovação e Desafios, 2017.
  67. Santos, Inês C.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Are detox juices a good source of nutrients?". Paper presented in Congresso Internacional do CiiEM, 2017.
  68. Santos, Inês C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Vitamin C content in fruits: comparison with food composition databases". Paper presented in Congresso Internacional do CiiEM, 2017.
  69. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Worldwide comparison on trans fatty acids content in edible fats and oils: current trends and future challenges". Paper presented in 3rd International Conference on Food and Biosystems Engineering (FaBE), 2017.
  70. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Cream crackers vs. "Maria" cookies: Which are the main differeces?". Paper presented in XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
  71. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Contributo das frutas para o aporte adequado de vitamina C". Paper presented in XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
  72. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Teor de fenólicos e flavonóides totais em hortícolas: análise comparativa". Paper presented in XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
  73. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica L. Mill. by-product: Valorisation as a new potential food ingredient". Paper presented in XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
  74. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares. "Cactus pear pulp as a source of bioactive compounds". Paper presented in XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas, 2017.
  75. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Salt and fat contents in a range of Portuguese processed foods". Paper presented in The 1st Food Chemistry Conference, 2016.
  76. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Rapid and reliable HPLC method for the determination of vitamin C in infant foods". Paper presented in The 1st Food Chemistry Conference, 2016.
  77. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Estudo do efeito do solvente de extração na atividade antioxidante das sementes de chia". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  78. Santos, Inês C.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Valente, A.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Sumos detox e efeitos na saúde: Perceção do consumidor". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  79. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Efeito do tratamento térmico no perfil de ácidos gordos de Salvia hispanica L.". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  80. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Valente, A.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Avaliação dos teores de fenólicos e flavonoides totais em frutos". Paper presented in Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar, (CINSA), 2016.
  81. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Salt content of processed foods available in the portuguese market". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos (XIII EQA), 2016.
  82. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Teor de sal e de gordura em refeições prontas a comer". Paper presented in XV Congresso de Nutrição e Alimentação, 2016.
  83. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, T.G.; Oliveira, M. Beatriz; Costa, H.S.. "Perfil de ácidos gordos de sementes: benefícios para a saúde". Paper presented in XVIII CONGRESSO ANUAL APNEP, 2016.
  84. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Perfil de ácidos gordos de hambúrgueres e sandes comercializados em cadeias de "fast-food"". Paper presented in XVI Congresso Latino-Americano de Cromatografia, 2016.
  85. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Qualidade nutricional de refeições prontas a comer com base no seu perfil de ácidos gordos". Paper presented in XVI Congresso Latino-Americano de Cromatografia, 2016.
  86. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches-Silva, A.; Costa, Helena Soares. "Importância do perfil de ácidos gordos na qualidade nutricional de pizas". Paper presented in 2º Simpósio Nacional "Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura - Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar" (SPASS 2015), 2015.
  87. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches-Silva, A.; Costa, Helena Soares; Costa, Helena Soares. "Avaliação dos teores de gordura e sal em pizas". Paper presented in 8ª Reunião Anual PortFIR, 2015.
  88. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches-Silva, A.; Costa, Helena Soares. "Determinação do perfil de ácidos gordos de salgados comercializados em grandes superfícies". Paper presented in 8ª Reunião Anual PortFIR, 2015.
  89. Silva, Mafalda Alexandra; Serra, C.; Dias, M. Graça. "Desenvolvimento de um material de referência interno para a determinação de carotenóides em matrizes alimentares". Paper presented in 7ª Reunião Anual PortFIR, 2014.
Journal article
  1. Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque; Diana Melo Ferreira; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Helena S. Costa. "Nutritional and Bioactive Profiling of Cucumis melo L. By-Products: Towards a Circular Food Economy". Molecules (2025): https://doi.org/10.3390/molecules30061287.
    10.3390/molecules30061287
  2. Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque; Liliana Espírito Santo; Carla Motta; Agostinho Almeida; Rui Azevedo; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Helena S. Costa. "Exploring the Functional Features of Melon Peel Flour for Healthier Bakery Products". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods14010040.
    10.3390/foods14010040
  3. Nádia Vital; Ana Catarina Gramacho; Mafalda Silva; Maria Cardoso; Paula Alvito; Michel Kranendonk; Maria João Silva; Henriqueta Louro. "Challenges of the Application of In Vitro Digestion for Nanomaterials Safety Assessment". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13111690.
    10.3390/foods13111690
  4. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita Carneiro; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Melon peel flour: utilization as a functional ingredient in bakery products". Food & Function 15 4 (2024): 1899-1908. http://dx.doi.org/10.1039/d3fo05268k.
    Accepted • 10.1039/d3fo05268k
  5. Maria Peres; Helena S. Costa; Mafalda Alexandra Silva; Tânia Gonçalves Albuquerque. "The Health Effects of Low Glycemic Index and Low Glycemic Load Interventions on Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: A Literature Review of RCTs". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15245060.
    10.3390/nu15245060
  6. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Oxalate in Foods: Extraction Conditions, Analytical Methods, Occurrence, and Health Implications". Foods 12 17 (2023): 3201. http://dx.doi.org/10.3390/foods12173201.
    10.3390/foods12173201
  7. Salgado, Neuza; Silva, Mafalda Alexandra; Figueira, Maria Eduardo; Costa, Helena S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Perceção do consumidor e comportamentos de consumo relativamente a frutos vermelhos e hortícolas de folha verde em Portugal". Boletim Epidemiológico Observações 12 34 (2023): 34-38.
    Accepted
  8. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Rodrigues, Helena; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Avaliação dos teores de sal e de gordura em pães de leite e croissants: contributo para o estudo do panorama português em 2020". Boletim Epidemiológico Observações 13 (2021): 19-22. http://hdl.handle.net/10400.18/7820.
    Published
  9. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Ramalho, R.; Vicente, F.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Opuntia ficus-indica (L.) Mill.: A multi-benefit potential to be exploited". Molecules 26 951 (2021):
    Published
  10. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.. "Are chloropropanols and glycidyl fatty acid esters a matter of concern in palm oil?". Trends in Food Science & Technology 105 (2020): 494-514. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85059784440&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.tifs.2019.01.005
  11. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena Soares. "Perceção e hábitos de consumo relativamente a alimentos funcionais/Perception and consumption habits regarding functional foods". Boletim Epidemiológico Observações 9 26 (2020): 27-32. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/7083/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_N26_2020_artigo6.pdf.
    Published
  12. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Vitamin C evaluation in foods for infants and young children by a rapid and accurate analytical method". Food Chemistry 267 (2018): 83-90. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85034772050&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2017.11.046
  13. Albuquerque, T.G.; Santos, J.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "An update on processed foods: Relationship between salt, saturated and trans fatty acids contents". Food Chemistry 267 (2018): 75-82. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85040116571&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2018.01.029
  14. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; et al. "Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods?". Trends in Food Science and Technology 98 (2018): 181-189. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85050809953&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.tifs.2018.07.005
  15. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Trans fatty acids content in Worldwide edible fats and oils: Current trends and challenges". International Journal of Food and Biosystems Engineering 3 1 (2017): 56-65.
    Published
  16. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "4-Hydroxynonenal: A Parameter of quality and safety of vegetable oils". EC Nutrition ECO.01 (2017): 27-29.
    Published
  17. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, P.; Vicente, F.; Ramalho, R.; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; et al. "Figo-da-Índia (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.): Análise comparativa da atividade biológica da polpa e casca". Boletim Epidemiológico Observações 6 20 (2017): 20-23. http://hdl.handle.net/10400.18/4876.
    Published
  18. Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, Maria Beatriz Prior Pinto; Costa, Helena Soares. "Effects of industrial processing on the quality and safety of ready-to-eat savouries,Efeito do processamento industrial na qualidade e na segurança de salgados prontos para comer". Brazilian Journal of Food Technology 20 0 (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85025450733&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1590/1981-6723.1217
  19. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Bolacha Maria ou de água e sal: análise nutricional comparativa/“Maria” cookies and cream crackers: nutritional comparative analysis". Boletim Epidemiológico Observações 9 (2017): 60-63. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4757/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_NEspecia8-2017_artigo14.pdf.
    Published
  20. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Santos, Joana; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.; Albuquerque, T.G.; Santos, J.; et al. "Multivariate characterization of salt and fat content, and the fatty acid profile of pastry and bakery products". Food & Function 8 11 (2017): 4170-4178. http://dx.doi.org/10.1039/c7fo01191a.
    Published • 10.1039/c7fo01191a
  21. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Importância da avaliação do teor de vitamina C em fórmulas para lactentes e de transição/Importance of vitamin C evaluation in infant and follow-on formulas". Boletim Epidemiológico Observações 6 (2017): 30-33. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4867/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_N19_2017_artigo6.pdf.
    Published
  22. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Frutas e hortícolas: análise comparativa dos seus teores em compostos fenólicos e flavonóides totais/Fruits and vegetables: comparative analysis of total phenolics and total flavonoids contents". Boletim Epidemiológico Observações 18 (2017): 36-39. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4771/1/Boletim_Epidemiologico_Observacoes_NEspecia8-2017_artigo13.pdf.
    Published
  23. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Haverá diferenças nutricionais entre produtos de pastelaria com e sem glúten?/Are there differences from a nutritional point of view between bakery products with and without gluten?". Boletim Epidemiológico Observações 8 (2016): 21-24. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4126/3/observacoesNEspecia8-2016_artigo5.pdf.
    Published
  24. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Sementes edíveis: composição em ácidos gordos e impacto na saúde/Edible seeds: fatty acids composition and potential health impact". Boletim Epidemiológico Observações 8 (2016): 12-16. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4124/3/observacoesNEspecia8-2016_artigo3.pdf.
    Published
  25. Santos, Inês Carvalho; Costa, Helena Soares; Silva, Mafalda Alexandra; Valente, Ana; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Perspetiva do consumidor relativa aos efeitos na saúde associados ao consumo de sumos detox/Consumer perspective on health effects associated with consumption of detox juices". Boletim Epidemiológico Observações 8 (2016): 25-28. http://repositorio.insa.pt/bitstream/10400.18/4127/3/observacoesNEspecia8-2016_artigo6.pdf.
    Published
Magazine article
  1. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena Soares. "onhecimento, perceção e hábitos de consumo relativamente a alimentos funcionais", Revista Sem Glúten, 2020
  2. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz. P.P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena S.. "Conhecimento, perceção e hábitos de consumo relativamente a alimentos funcionais/Knowledge, perception and consumption habits regarding functional foods", Revista Sem Glúten, 2020
  3. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Cómo mejorar la calidad nutricional de las galletas tipo María", Alimentaria: Revista de Tecnologia e Higiene de los Alimentos, 2018
  4. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Produtos de pastelaria com e sem glúten: descubra as diferenças nutricionais", Revista Sem Glúten, 2017
  5. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Produtos de pastelaria com e sem glúten: descubra as diferenças nutricionais/Pastry products with and without gluten: discover the nutritional differences", Sem Glúten - Revista da Associação Portuguesa de Celíacos, 2017
Thesis / Dissertation
  1. Silva, Mafalda Alexandra Marinho Machado. "Contributo para a determinação simultânea, por cromatografia líquida de alta resolução, de carotenoides, vitamina A e vitamina E em amostras compostas por diferentes matrizes alimentares". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10400.21/4428.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/12/05 Projetos de Nutrição com impacto na saúde da comunidade - Bolachas de arroz ou de milho: uma opção saudável? NUTRI2GO
FMUL (Lisboa , Portugal)
2023/05/17 Are melon by-products a suitable source of nutrients and bioactive compounds for the development of functional foods? 8PYCheM - Portuguese Young Chemistry Meeting
(Vila Real , Portugal)
2022/11/17 Food4DIAB Project - Valorisation of fruit by products as multi functional food ingredients and functional foods for diabetics 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health – ICFNH 2022
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (Lisboa, Portugal)
2022/06/01 Aplicação dos subprodutos do melão no desenvolvimento de alimentos funcionais Encontros do DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (Portugal)
2021/05 One method, multiple applications: the use of the INFOGEST 2.0 static in vitro digestion method under different contexts Virtual International Conference on Food Digestion
2020 Cucumis melo L.: Potencial antioxidante e nutricional Encontros do DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2019 Evaluation of the effect of cooking methods on vitamin C content in broccoli. 4th International congress of CiiEM 2019
2019 Functional features of two varieties of Cucumis melo L.: pulp and by-products XX EuroFoodChem Conference
2019 Composição nutricional da polpa e subprodutos de três variedades de Cucumis melo L. VII Jornadas Ciências da Nutrição
2017 Are the occurrence of 4-hydroxy-2-trans-nonenal and 4-hydroxy-2-hexenal a safety concern on vegetable oils? EuroFoodChem XIX Conference
2017 Is the nutritional quality of Portuguese processed foods a cause of concern from a public health point of view? 2th International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human in health Sciences
2017 Teores de vitamina C em alimentos destinados a lactentes e crianças jovens: serão adequados? Encontros do DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2017 Sumos detox, uma boa boa opção nutricional… sim ou não? Encontros do DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2016 Application of gas chromatography to evaluate the nutritional quality of processed foods XVI Congresso Latino-Americano de Cromatografia
2016 Sumo detox e os seus ingredientes: Análise comparativa da atividade antioxidante, flavonóides e fenólicos totais XIII Encontro de Química dos Alimentos
2016 Frutas e hortícolas: Impacto da sua mistura no potencial antioxidante , Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar
2015 Contributo para a determinação simultânea de carotenoides e vitaminas lipossolúveis por HPLC Encontros do DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2015 PTranSALT: Resultados e perspectivas futuras Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura - Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2015 NUTRIAGEING: combining science, cooking and agriculture Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura - Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2015 PERSSILAA project: Healthy eating and elderly Nutriageing Workshop: Nutrition Literacy for a Healthy Ageing

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2022/11/17 - Current Participação na organização do International Congress on Food, Nutrition & Public Health – ICFNH 2022 (2022/11/17)
Congress (Co-organisor)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2016/12/07 - 2016/12/07 Participação na Comissão Organizadora do Seminário “Óleos alimentares: mitos e realidades”, no Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P., 7 de dezembro de 2016 (2016/12/07 - 2016/12/07)
Seminar
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2015 - 2015 Participação na Comissão Organizadora do 2º Simpósio Nacional "Promoção de uma alimentação saudável e segura - Qualidade nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015) (2015/11/26 - 2015/11/26)
Symposium
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2018 - Current Colaborador do REQUIMTE-LAQV
Distinctions

Award

2019 Prémio de melhor poster da “Food Elements” Competition
2016 Prémio de Melhor Poster
2015 Prémio de Melhor Comunicação