Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Heloísa Helena Scorsato de Almeida
Nomes de citação
- Almeida, Heloísa H.S.
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 8012-E230-D0DE
- ORCID iD
- 0000-0003-0807-3522
Endereços de correio eletrónico
- heloisa.almeida@ipb.pt (Profissional)
Moradas
- Mountain Research Centre - Polytechnic Institute of Bragança, Campus of Santa Apolónia, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Profissional)
- Associated Laboratory for Sustainability and Technology in Inland Regions (LA SusTEC) - Polytechnic Institute of Bragança, Campus of Santa Apolónia, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Profissional)
- LSRE-LCM - Laboratory of Separation and Reaction Engineering - Laboratory of Catalysis and Materials, Dr. Roberto Frias, 4200-465, Porto, Porto, Portugal (Profissional)
- ALiCE - Associate Laboratory in Chemical Engineering, Dr. Roberto Frias, 4200-465, Porto, Porto, Portugal (Profissional)
Websites
- http://lsre-lcm.fe.up.pt (Profissional)
- https://cimo.ipb.pt (Profissional)
- https://www.linkedin.com/in/heloísa-almeida-941808206/ (Rede social)
Domínios de atuação
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia Química
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) |
Português (Idioma materno) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2020 - 2025
Em curso
|
Chemical and Biological Engineering (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
|
2016 - 2017
Concluído
|
Food Science and Technology (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
16 valores. |
2016 - 2017
Concluído
|
Food Quality and Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
"Estudo de formulações hidrofílicas do corante natural curcumina para aplicações em iogurtes." (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
17 valores. |
2012 - 2017
Concluído
|
Food Engineering (Bachelor)
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
"Estudo de formulações hidrofílicas do corante natural curcumina para aplicações em iogurtes." (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2024/04/10 - Atual | CyChest - Gestão integrada do ciclo do castanheiro no Parque Natural de Montesinho
R629761
Bolseiro de Investigação
|
Em curso
|
2018/11/19 - 2020/02 | Utilização de solventes eutécticos de origem natural na extração de compostos bioativos de resíduos de plantas.
POCI-01-0145-FEDER-030463
Bolseiro de Investigação
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia Instituto Politécnico de Bragança Universidade do Porto Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em revista |
|
Poster em conferência |
|
Resumo em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Propriedade Intelectual
Patente |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2024 | "Revelando o potencial dos hidrolatos: transformando subprodutos de óleos em recursos valiosos". | 23º PubhD Bragança
Centro de Ciência Viva de Bragança (Bragança, Portugal)
|
2022 | "Eco-friendly production of Xanthan gum in the presence of hydrosols". | 6th Young Polymer Scientists Seminar
CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) (Madrid, Espanha)
|
2022 | "Disclosing the potential of hydrosols as eco-friendly antimicrobial alternatives". | EJI (VII Encontro de Jovens Investigadores)
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
|
2021 | "Chemical composition of hydrosols as an indicative of their antimicrobial potential". | 7th Portuguese Young Chemists Meeting
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2023/09/12 - 2023/09/15 | Participation as a member of the organization team of the "14th International Chemical and Biological Engineering Conference"
(CHEMPOR 2023). (2023/09/12 - 2023/09/15)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal |
2023/05/22 - 2023/05/24 | Voluntary participation in organising the international science communication festival Pint of Science. (2023/05/22 - 2023/05/24)
Festival (Membro da Comissão Organizadora)
|
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/10/08 - 2024/10/11 | Attended theoretical and practical demonstrations applying microencapsulation techniques.
Outro
|
14th Microencapsulation Training School
Bioencapsulation Research Group, França
|
2023/05/10 - 2023/05/11 | Attended the seminar within the EU Erasmus + project e-SafeFoods - "Development of comprehensive e-training programme on microbiological
safety in food chains for current and future professionals".
Seminário
|
Microbial shelf life assessment under new societal challenges
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
2021/06/28 - 2021/06/30 | Workshop - How to pitch your research/PhD thesis
Congresso
|
DCE21- 4th Doctoral Congress in Engineering
Universidade do Porto, Portugal
|
2021/06/28 - 2021/06/29 | Workshop - Escrita científica
Congresso
|
DCE21- 4th Doctoral Congress in Engineering
Universidade do Porto, Portugal
|
2021/03/18 - 2021/03/18 | Webinar - Microencapsulation for food applications (1 hour).
Seminário
|
Bioencapsulation Research Group |
2020/11/16 - 2020/11/16 | Webinar - Introduction to microencapsulation (1 hour).
Seminário
|
Bioencapsulation Research Group |
2020/11/03 - 2020/11/03 | Live Webinar - Compliance of Food Contact Materials (1 hour and 30 minutes).
Seminário
|
Merck & Co Inc, Estados Unidos
|
2020/06/22 - 2020/06/22 | Webinar - Laboratório Luso-Brasileiro de Ciências dos Alimentos (3 hours and 30 minutes).
Seminário
|
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
2019/10/25 - 2019/10/25 | Workshop - New Solutions for Rapid Fat and Protein Analysis (4 hours).
Oficina (workshop)
|
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
|
2018/09/24 - 2018/09/28 | Workshop - Innovation and Leadership (40 hours).
Oficina (workshop)
|
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Associação para o desenvolvimento do Brigantia-EcoPark, Portugal |
2017/10/26 - 2017/10/26 | Volunteer monitor disseminating science and technology with 4 hours of direct contact with visitors.
Exposição
|
ExpoUT – Feira de profissões da UTFPR-CM
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2017/10/25 - 2017/10/25 | Volunteer monitor for the assembly of demonstration kits and dissemination of science and technology at the careers fair (3
hours).
Exposição
|
ExpoUT – Feira de profissões da UTFPR-CM
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2017/05/10 - 2017/05/10 | Participation in the XVIII Agricultural Sciences Week (4 panels).
Outro
|
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
|
2016/11/24 - 2016/11/24 | Seminar - Portal do Instituto Nacional de Estatística - INE (3 hours).
Seminário
|
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
2016/06/06 - 2016/06/08 | Excel mini-course - Programa de Educação Tutorial (8 hours).
Outro
|
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2016/06/03 - 2016/06/03 | Extension Seminar on "Food Quality and Safety" (8 hours).
Seminário
|
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2016/05/13 - 2016/05/13 | Lecture on "Biofilms in the food industry" (2 hours).
Outro
|
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2015/11/12 - 2015/11/14 | Volunteer monitor disseminating science and technology with 4 hours of direct contact with visitors.
Exposição
|
ExpoUT – Feira de profissões da UTFPR-CM e I Mostra da Indústria Mourãoense
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2014/11/24 - 2014/11/28 | Participation in the Extension Action "IV Cycle of Lectures: Mathematical Perspectives - CIPEM" (20 hours).
Outro
|
IV Ciclo de Palestras: Perspectivas Matemáticas
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
2013/11/27 - 2013/11/27 | Mini-course - Estudo de superfícies Via Maple 16 ( 8 hours).
Outro
|
III CIPEM – Ciclo de Palestras Perspetivas Matemáticas
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
|
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2016/03/15 - 2016/06/30 | UTFPR Monitoring Program, performing student-monitor duties in the transport phenomenon discipline (15 hours per week of activity). | Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil | |
2014/10/06 - 2015/02/26 | UTFPR Monitoring Program, performing student-monitor duties in the thermodynamics discipline (15 hours per week of activity). | Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil | |
2014/04/23 - 2014/08/31 | UTFPR Monitoring Program, performing student-monitor duties in the general and analytical chemistry discipline (15 hours per week of activity). | Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil |
Distinções
Prémio
2024 | Best student poster in the 14th Microencapsulation Training School
Bioencapsulation Research Group, França
|
2021 | Best pitch (audience votes on Youtube) in the 4th Doctoral Congress in Engineering.
Universidade do Porto, Portugal
|
Outra distinção
2016 | International Mobility within the scope of the Dual Degree Program between UTFPR (Brazil) and IPB (Portugal).
Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brasil
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal |