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Inês Ramos is a researcher at CBQF - Catholic University of Portugal since 2013, with a PhD degree in Biotechnology with specialization in Food Science and Technology, under the theme "Integrated approach on field solar drying, pilot convective drying and microstructure changes". She graduated in Chemical Engineering at FEUP - University of Porto. She participated in 3 International and 2 National projects (CYTED XI-13, ISEKI_Food, Spaat4Food, Intropro and Pamaf 2029) and was a member of 2 Organizing Committees of International conferences. She supervised in the food area, 2 Biftec master thesis, co-supervised 3 master thesis and one PhD thesis, and an international PhD student for 6 months. She is a teaching assistant at the Catholic University since 2005. She worked for 2 years in extension services for the food industry and 3 years in the European project ISEKI_Food.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Maria Inês Figueiredo Nunes Ramos

Nomes de citação

  • Ramos, Ines N.

Identificadores de autor

Ciência ID
7913-12FC-8DE9
ORCID iD
0000-0002-8390-0690

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1)
Italiano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2010
Concluído
doutoramento em Biotecnologia - Ciência e Engenharia Alimentar (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Integrated approach on field solar drying, pilot convectyive drying and microstructural changes." (TESE/DISSERTAÇÃO)
unanimidade
1997
Concluído
Food Technology (Pós-Graduação)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"não aplicável" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15 valores
1995
Concluído
Biological Engineering (Pós-Graduação)
Universidade do Minho Escola de Engenharia, Portugal
"Curricular year" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14 valores
1994
Concluído
Chemical Engineering (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
"5 years degree" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14 valores
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/12/01 - Atual Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2011/01/01 - 2016/12/01 Pós-doutorado (Investigação) Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/09 - Atual Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2003/09 - 2010/07 Assistente Estagiário (Docente Universitário) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Outras Carreiras

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2008/01/01 - 2011/11/30 Técnico Superior (Técnico Superior) Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
1995/10 - 2003/06 Docência Associação para a Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa, Portugal
1995/01/01 - 1998/01/01 Superior technician for Extension Services at the Food Technology Center (CETA) . Activities included Food companies support, research, and event hosting Associação para a Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2011/12 - 2017/11 Transport phenomena in sterilisation of medical devices
SFRH / BPD / 75430 / 2010
Governo da República Portuguesa Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior
1999/01/01 - 2003/04/30 UMA NOVA METODOLOGIA PARA OPTIMIZAÇÃO DE SECAGEM SOLAR DE FRUTOS
PRAXIS XXI/BD/18543/98
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2021/01/01 - 2025/12/31 Centro de Biotecnologia e Quimica Fina
LA/P/0076/2020
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Biotecnologia e Química Fina
UID/Multi/50016/2019
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2018/01/01 - 2018/12/31 Spaat4Food – “Strategic platform for ameliorating Tunisian higher education on food sciences and technology”
85729-EPP- 1-2017- 1-TN- EPPKA2-CBHE- JP
Investigador Pós-doutorado
Concluído
2018/01/01 - 2018/07/01 NewFood - Food Technologies Valorisation
NewFood
participant
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
Concluído
1999 - 2002 Relaciones Estructura-Propiedad en la Deshidratación y en el Almacenaje de Alimentos Deshidratados
CYTED XI-13
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Concluído
1997 - 2000 PAMAF 2029 - Optimização da secagem de frutos no Alentejo
PAMAF 2029
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Concluído
1997 - 1998 Innovation in continuing vocational training with regard to rural development and the food production chain
INTROPRO
Desenvolvimento técnico
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Rocío Santiago-Ramos; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "A fruit snack including grape and tomato pomaces". 2021.
  2. Vichearavann Phuon; Teresa R.S. Brandão; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "Phytochemical and physicochemical properties of dried orange peel as affected by processing conditions". 2019.
  3. Vichearavann Phuon; Teresa R.S. Brandão; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "Phytochemical and physicochemical properties of dried orange peel as affected by processing conditions". 2019.
  4. Begum Onal; Giuseppina Adiletta; Marisa Di Matteo; Paola Russo; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "Microwave and ultrasound pre-treatments for ‘Rocha’ Pear". 2019.
  5. E. K. Pichmony; Ana Catarina Campos Araújo; Sara M. Oliveira; Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Effects of convective air drying temperature on nutritional quality and colour of watercress (Nasturtium officinale)". 2015.
  6. Ana Catarina Campos Araújo; Sara M. Oliveira; Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Effect of pretreatments on quality parameters and nutritional compounds of dried Galega kale (Brassica Oleracea L. Var. Acephala)". 2015.
  7. Sara M. Oliveira; Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Influence of air-drying temperature on the quality and bioactive characteristics of dried galega kale (Brassica Oleracea L. Var. Acephala)". 2015.
  8. Ramos, Ines N.; Silva, C. L. M.. "Quantification of Microstructural Changes During Air Drying of Grape Quarters Tissue.". Trabalho apresentado em 13th International Drying Symposium (IDS 2002), Beijing, 2002.
    Publicado
  9. Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva; Alberto M. Sereno; José Miguel Aguilera. "Kinetic study on microstructural changes during convective air drying of grapes". 2002.
  10. Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Structural changes during air drying of fruits and vegetables – a review". 2002.
  11. Ramos, Ines N.; Silva, C. L. M.. "Air Relative Humidity Effect on Drying Kinetics of Lambertin Apricots.". Trabalho apresentado em Annual Meeting of the Institute of Food Technologists (IFT 2001), New Orleans, 2001.
    Publicado
  12. Silva, M. J.; Ramos, Ines N.; Silva, C. L. M.. "A Secagem de Uva Flame Seedless e D. Maria em Secador Solar na região de Borba (Alentejo - Portugal).". Trabalho apresentado em V Simposio Nacional y Ibérico de Post-Recolección de Frutos y Hortalizas, Tenerife, 2000.
    Publicado
  13. Ramos, Ines N.; Silva, C. L. M.. "Modelling drying kinetics of Dominga grapes.". Trabalho apresentado em 12th International Drying Symposium (IDS 2000), Noordwijkerhout, 2000.
    Publicado
  14. Maria José P. Silva; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "A secagem de uva flame seedless e D. Maria em secador solar na região de Borba (Alentejo-Portugal)". 2000.
  15. Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "Modeling drying kinetics of dominga grapes". 2000.
Artigo em revista
  1. Rocío Santiago-Ramos; Cristina L.M. Silva; Inês N. Ramos. "Modelling and Optimization of the Processing of a Healthy Snack Bar Made of Grape and Tomato Pomaces". Foods 11 17 (2022): 2676-2676. http://dx.doi.org/10.3390/foods11172676.
    10.3390/foods11172676
  2. "Assessment of the impact of drying processes on orange peel quality characteristics". Journal of Food Process Engineering (2021): http://dx.doi.org/10.1111/jfpe.13794.
    10.1111/jfpe.13794
  3. "Microwave and Ultrasound Pre-Treatments for Drying of the “Rocha” Pear: Impact on Phytochemical Parameters, Color Changes and Drying Kinetics". Foods 10 4 (2021): 853-853. http://dx.doi.org/10.3390/foods10040853.
    10.3390/foods10040853
  4. Ramos, Maria. "Assessment of nutritional quality and colour parameters of convective dried watercress (Nasturtium officinale)". Journal of Food Processing and Preservation (2017):
    10.1111/jfpp.13459
  5. Ramos, Maria. "Evaluation of Drying and Storage Conditions on Nutritional and Sensory Properties of Dried Galega Kale (Brassica oleracea L. var. Acephala)". Journal of Food Quality (2017):
    10.1155/2017/9393482
  6. Araujo, Ana C.; Oliveira, Sara M.; Ramos, Ines N.; Brandao, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.. "Influence of Pretreatments on Quality Parameters and Nutritional Compounds of Dried Galega Kale (Brassica oleracea L. var. acephala)". Food and Bioprocess Technology 9 5 (2016): 872-881. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000373847800013&KeyUID=WOS:000373847800013.
    10.1007/s11947-016-1678-1
  7. Oliveira, Sara M.; Ramos, Ines N.; Brandao, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.. "EFFECT OF AIR-DRYING TEMPERATURE ON THE QUALITY AND BIOACTIVE CHARACTERISTICS OF DRIED GALEGA KALE (BRASSICA OLERACEA L. VAR. ACEPHALA)". Journal of Food Processing and Preservation 39 6 (2015): 2485-2496. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000368126300214&KeyUID=WOS:000368126300214.
    10.1111/jfpp.12498
  8. Ramos, Ines N.; Brandao, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.. "Simulation of solar drying of grapes using an integrated heat and mass transfer model". Renewable Energy 81 (2015): 896-902. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000355359900087&KeyUID=WOS:000355359900087.
    10.1016/j.renene.2015.04.011
  9. Ramos, Maria. "Effect of pre-treatments on solar drying kinetics of red seedless grapes (cv. Monukka)". International Journal of Food Studies (2014):
    10.7455/ijfs/3.2.2014.a9
  10. Ramos, Ines N.; Miranda, Joao M. R.; Brandao, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.. "Estimation of water diffusivity parameters on grape dynamic drying". Journal of Food Engineering 97 4 (2010): 519-525. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000274673900012&KeyUID=WOS:000274673900012.
    10.1016/j.jfoodeng.2009.11.011
  11. Ramos, IN; Brandao, TRS; Silva, CLM. "Integrated approach on solar drying, pilot convective drying and microstructural changes". Journal of Food Engineering 67 1-2 (2005): 195-203. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000225668600019&KeyUID=WOS:000225668600019.
    10.1016/j.jfoodeng.2004.05.069
  12. Ramos, IN; Silva, CLM; Sereno, AM; Aguilera, JM. "Quantification of microstructural changes during first stage air drying of grape tissue". Journal of Food Engineering 62 2 (2004): 159-164. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000188089300007&KeyUID=WOS:000188089300007.
    10.1016/S0260-8774(03)00227-9
  13. Ramos, IN; Brandao, TRS; Silva, CLM. "Structural changes during air drying of fruits and vegetables". Food Science and Technology International 9 3 (2003): 201-206. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000184881300011&KeyUID=WOS:000184881300011.
    10.1177/1082013030335522
Livro
  1. Ramos, I.N.; Brandão, T.R.S.; Silva, C.L.M.. Simulation of food solar drying. 2017.
    10.1007/978-981-10-3833-4_13
Poster em conferência
  1. Varghese, Nivin; Ramos, Ines N.; Silva, C. L. M.; Brandão, Teresa. "Exploring the potential of pineapple waste parts in agar film production: characterization and performance analysis.". Trabalho apresentado em 38th EFFoST International Conference, 2024.
  2. Ines N. Ramos; Sofia Gkatzoni; Cristina L.M. Silva. "Influence of processing temperature on quality and drying kinetics of a mixed fruit leather". 2022.
  3. Rocio Santiago; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "A fruit snack including grape and tomato pomaces – assessment of the effect of temperature on drying characteristics and quality during storage.". Trabalho apresentado em 6th ISEKI-Food Conference, 2021.
  4. Vichearavann Phuon; Teresa R.S. Brandão; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "Phytochemical and physicochemical properties of dried orange peel as affected by processing conditions.". Trabalho apresentado em XII Iberoamerican Congress of Food Engineering, 2019.
  5. Ramos, Ines N.; Brandão, Teresa; Silva, C. L. M.. "Integrated heat and mass transfer model for solar drying simulation of grapes.". Trabalho apresentado em COST Action CA15118 “FoodMC”, Management Committee and Working Group Meeting. Sarajevo, Bosnia-Herzegovina., 2018.
  6. Tasin, Luca; Ramos, Ines N.; Oliveira, Sara; Brandão, Teresa; Silva, C. L. M.. "Effect of convective and freeze-drying processes on Galega kale quality.". Trabalho apresentado em Conference Proceedings of 30th EFFoST International Conference, Vienna, Austria, 28 November–1, 2016.
  7. Ramos, Ines N.; Araújo, A. C.. "Mathematical modelling of convective drying of Galega kale.". Trabalho apresentado em 4th ISEKI_Food Conference., 2016.
  8. Silva, C. L. M.; Magalhães, M.; Santos, D.; Castro, S. M.; Brandão, Teresa; Ramos, Ines N.. "Potential of Portuguese fruits solar drying for human health and sustainability.". Trabalho apresentado em CONSOLFOOD 2016 - International Conference on Advances in Solar Thermal Food Processing., 2016.
  9. E. K. Pichmony; Ana Catarina Campos Araújo; Sara M. Oliveira; Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Effects of convective air drying temperature on nutritional quality and color of watercress (Nasturtium officinale)". Trabalho apresentado em 29th EFFoST International Conference, Athens, Greece., 2015.
  10. Araújo, A. C.; Oliveira, Sara; Ramos, Ines N.; Brandão, Teresa; Silva, C. L. M.. "Influence of pretreatments on quality parameters and nutritional compounds of dried Galega kale (Brassica oleracea L. var. Acephala).". Trabalho apresentado em 29th EFFoST International Conference, Athens, Greece., 2015.
  11. Oliveira, Sara; Ramos, Ines N.; Brandão, Teresa; Silva, C. L. M.. "Influence of air-drying temperature on the quality and bioactive characteristics of dried Galega kale (Brassica Oleracea L. var. Acephala).". Trabalho apresentado em 29th EFFoST International Conference, Athens, Greece., 2015.
  12. Ana Catarina Campos Araújo; Sara M. Oliveira; Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Effect of pretreatments on quality parameters and nutritional compounds of dried Galega kale (Brassica Oleracea L. Var. Acephala)". 2015.
  13. Sara M. Oliveira; Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Influence of air-drying temperature on the quality and bioactive characteristics of dried galega kale (Brassica Oleracea L. Var. Acephala)". 2015.
  14. Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Integrated heat and mass transfer model for solar drying simulation of grapes". 2010.
  15. Ramos, Ines N.; Silva, C.L.M.. "Air Relative Humidity Effect on Drying Kinetics of Lambertin Apricots". Trabalho apresentado em Annual Meeting of the Institute of Food Technologists (IFT 2001), New Orleans, USA, 2001.
  16. Silva, M. J.; Ramos, Ines N.; Silva, C. L. M.. "Efeito da Aplicação de Películas, como Pré-tratamento, na Qualidade da Uva e da Passa D. Maria da Região de Palmela.". Trabalho apresentado em 1º Encontro Nacional de Uva de Mesa, Alenquer, Portugal, 3-4 July., 1999.
Resumo em conferência
  1. Ines N. Ramos; S. Gkatzoni; Cristina L.M. Silva. "Influence of processing temperature on quality and drying kinetics of a mixed fruit leather". 2022.
  2. Begum Onal; Giuseppina Adiletta; Marisa Di Matteo; Paola Russo; Ines N. Ramos; Cristina L.M. Silva. "Microwave and ultrasound pre-treatments for ‘Rocha’ pear". 2019.
  3. Ines N. Ramos; Teresa R.S. Brandão; Cristina L.M. Silva. "Integrated heat and mass transfer model for solar drying simulation of grapes". 2010.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/09 Enhancing gluten-free flour functionality through sonication: a study on quinoa and chickpea flours. Enhancing gluten-free flour functionality through sonication: a study on quinoa and chickpea flours, Conference Proceedings of the IUFoST 2024 22nd World Congress of Food Science and Technology
IuFFOST (Rimini, Itália)
2024/09 Enhancing gluten-free flour functionality through sonication: a study on quinoa and chickpea flours. IUFoST 2024 22nd World Congress of Food Science and Technology.
IUFoST (Rimini, Itália)
2022/11/25 A fruit snack including grape and tomato pomaces – assessment of the effect of temperature on drying characteristics and quality during storage” Biotalk at ESB-UCP, Porto, 25 November. Biotalk (regular talks)
Portuguese Catholic University - ESB (Porto, Portugal)
2019/12 Microwave and Ultrasound Pre-treatments for ‘Rocha’ Pear: Impact on Drying Kinetics and Selected Quality Attributes. 24th International Conference on Food Fraud and Safety
(Vancouver, Canadá)
2015/11 Effects of convective drying temperature on nutritional quality and colour of watercress (Nasturtium officinale) 29th EFFoST International Conference
EFFoST (Grécia)
2015/11 Influence of pretreatments on quality parameters and nutritional compounds of dried Galega kale (Brassica oleracea L. var. Acephala) 29th EFFoST International Conference
EFFoST (Athens, Grécia)
2015/11 Influence of air-drying temperature on the quality and bioactive characteristics of dried Galega kale (Brassica Oleracea L. var. Acephala) 29th EFFoST International Conference
EFFoST (Athens, Grécia)
2015/11 Influence of air-drying temperature on the quality and bioactive characteristics of dried Galega kale (Brassica Oleracea L. var. Acephala). 29th EFFoST International Conference
EFFoST (Atenas , Grécia)
2015/11 Influence of pretreatments on quality parameters and nutritional compounds of dried Galega kale (Brassica oleracea L. var. Acephala). 29th EFFoST International Conference
EFFoST (Grécia)
2009/10/12 Abordagem integrada da secagem solar, secagem convectiva e mudanças microestruturais. Jornadas de Biotecnologia. Jornadas de Biotecnologia
Portuguese Catholic University – ESB (Porto, Portugal)
2003/10/05 Microstructural changes during fruit drying – correlation between fundamental studies, with air drying and solar drying applications. IV Congreso Iberoamericano de Ingeniería de Alimentos (CIBIA 2003)
(Valparaiso, Chile)
2002/09/25 Structural changes during air drying of foods: a review. Drying symposium: processes, structure and functionality (IberDESH 2002) Drying symposium: processes, structure and functionality (IberDESH 2002)
(Valencia , Espanha)
2002/07 Quantification of Microstructural Changes During Air Drying of Grape Quarters Tissue 13th International Drying Symposium (IDS 2002)
IDS (Beijing, China)
2001/06 Air Relative Humidity Effect on Drying Kinetics of Lambertin Apricots Annual Meeting of the Institute of Food Technologists (IFT 2001)
IFT 2001 (new orleans, Estados Unidos)
2001/03/11 A new methodology for optimizing solar drying of fruits. III Congreso Iberoamericano de Ingeniería de Alimentos (CIBIA 2001)
(Valencia, Espanha)
2000/09 A Secagem de Uva Flame Seedless e D. Maria em Secador Solar na região de Borba (Alentejo - Portugal) V Simposio Nacional y Ibérico de Post-Recolección de Frutos y Hortalizas
(Tenerife, Espanha)
2000/07 Modelling drying kinetics of Dominga grapes 2th International Drying Symposium (IDS 2000)
IDS 2000 (Noordwijkerhout, Países Baixos)
1999/10/21 Optimização da secagem de frutos. Seminar Hortofrutícolas: da colheita ao consumidor (Spiral)
(Porto, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/02 - Atual Exploitation of Flour Sonication in the Development of Free-From Bakery Products.
Coorientador
Master of Science degree in Food Engineering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/04/15 - Atual Sustainable Development of Free-From Baking Mixes Based on a Circular Economy Model
Coorientador
doutoramento (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2024/02 - 2024/07 Exploring the Potential of Pineapple Waste Parts in Agar Film Production: Characterization and Performance Analysis
Coorientador
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/01/01 - 2021/09/01 Influence of Processing Temperature on Quality and Drying Kinetics of Mixed Fruit Leather.
Orientador de Sofia Gkatzoni
European Master of Science in Food Science, Technology and Business (BiFTec) (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2020/03/01 - 2020/10/31 Modelling and optimization of the drying process of a healthy snack bar made of by-products of grape and tomato pomaces.
Orientador de Rocío Santiago Ramos
Biftec Master (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2018/01/01 - 2018/07/31 Orange by-products quality as affected by drying processes: the case study of peel flour as adding value ingredient to non-gluten bakery.
Coorientador de Vichearavann Phuon
Erasmus Mundus (Mestrado)
Università degli Studi della Basilicata Scuola di Scienze Agrarie Forestali Alimentari ed Ambientali, Itália
2017/01/01 - 2017/07/31 Assessment of the effect of convective drying and freeze-drying on galega kale quality: comparison between both processes and throughout storage (Brassica Oleracea L. var. Acephala).
Coorientador de Luca Tasin
Erasmus Mundus Joint Master Degrees (Mestrado)
Università degli Studi di Bologna Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agro-Alimentari, Itália
2015/01/01 - 2015/07/31 Effects of different convective drying temperatures and pretreatments on drying characteristics and some quality attributes of watercress (nasturtium officinale).
Coorientador de Pichmony EK
Erasmus Mundus Joint Master Degrees (Mestrado)
Università degli Studi della Basilicata, Itália
2015/01/01 - 2015/07/31 Influence of pre-treatments, drying and storage conditions on drying characteristics, nutritional and sensory properties of galega kale (Brassica Oleracea L. var. Acephala).
Coorientador de Ana Araújo
Master of Science degree in Food Engineering
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2018/07/24 - 2018/07/27 Organisation of the Workshop : Innovative teaching tools and methodologies - the case of ESB-UCP. (2018/07/24 - 2018/07/27)
Oficina (workshop) (Coorganizador)
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2008/09/10 - 2008/09/12 Organization of the conference "1st International ISEKI_Food Conference - Bridging Training and Research for Industry and the Wider Community", Porto, Portugal. (2008/09/10 - 2008/09/12)
Conferência (Coorganizador)
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2014/10/15 - 2014/10/17 Member of the Organizing Committee of the 1st Congress on Food Structure Design, Porto, Portugal.
Membro
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2011/01/01 - 2011/09/02 Member of the Organising Committee of the "2nd International ISEKI_Food Conference - Bridging Training and Research for Industry and the Wider Community", 31 August-2 September 2011, Milan, Italy. Planning, dissemination and organization on the scope of the work developed under the thematic networks ISEKI_Mundus 2 and ISEKI_Food 3.
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