???global.info.a_carregar???
Senior laboratory technician at the Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Department of Food Safety and Nutrition. Head substitute of the Laboratory of Reference Materials. She has a PhD in chemistry and a master’s in chemical and biochemical engineering. Works on food safety and quality developing, validating and implementating analytical methods for determining sugar, vitamins and acrylamide by ultra-performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry (UPLC-MS/MS) and multielemental determination of trace elements by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Has participated in national and international research on food safety, environmental contamination, and public health.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Inês Delgado

Nomes de citação

  • Delgado, Inês

Identificadores de autor

Ciência ID
7910-5DA1-7C55
ORCID iD
0000-0001-7419-8636

Endereços de correio eletrónico

  • ines.delgado@insa.min-saude.pt (Profissional)

Moradas

  • Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge. Av. Padre Cruz, 1649-016 L, Lisboa, Lisboa, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Exatas - Química
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia Química
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Francês Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2)
Formação
Grau Classificação
2017/02/10 - 2024/06/17
Concluído
Chemistry (Doutoramento)
Especialização em Chemistry
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Iodo na Alimentação: Estudo em Portugal e com Incidência em ambiente Escolar." (TESE/DISSERTAÇÃO)
2011/09 - 2012/12
Concluído
Chemistry and Biochemistry Engineering (Mestrado)
Especialização em Chemistry and Biochemistry Engineering
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
"Aplicação do desenho de experiências na optimização da quantificação de isocianatos livres em materiais em contacto com alimentos" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
2006/09 - 2011/07
Concluído
Sciences of Chemistry and Biochemistry Engineering (Licenciatura)
Especialização em Chemistry and Biochemistry Engineering
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
13
Percurso profissional

Outras Carreiras

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/01/14 - Atual Técnico Superior (Técnico Superior) Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/01/14 - Atual Substitute laboratory technician responsible of the Reference Materials Laboratory Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2018/04/01 - 2019/01/13 Researcher fellowship - Projeto IMAN Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2017/03/01 - 2018/03/31 Researcher fellowship - Projeto PRO-METROFOOD Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2015/09/01 - 2017/02/28 Researcher fellowship - Projeto WHO Collaborating Centre for Nutrition and childhood Obesity Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2013/05/01 - 2015/08/31 Researcher fellowship - Projeto ValCAP Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2013/01/01 - 2013/02/28 Researcher fellowship - Projeto LIRACork Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2011/09/05 - 2012/12/28 Estagiária Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Projetos

Outro

Designação Financiadores
2019/12/01 - Atual METROFOOD-RI Preparatory Phase Project
info:eu-repo/grantAgreement/EC/H2020/871083/EU
Desenvolvimento técnico
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
European Commission
Concluído
2024/04/01 - 2029/03/31 AQUASERV – RESEARCH INFRASTRUCTURE SERVICES FOR SUSTAINABLE AQUACULTURE, FISHERIES AND THE BLUE ECONOMY
101131121
Desenvolvimento técnico
European Research Executive Agency
Em curso
2021/12/02 - 2025/12/31 INCaboVerde - Inquérito sobre a prevalência das parasitoses intestinais e distúrbios devido à carência de iodo em Cabo Verde
2021DAN2023
Investigador
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2024/01/01 - 2024/12/31 METROFOOD-RI Early Phase Implementation
101130162
Desenvolvimento técnico
European Research Executive Agency
Em curso
2022/01/01 - 2023/06/30 Lítio na alimentação: O impacto das explorações mineiras de lítio
EXPL/CTA-AMB/0977/2021
Desenvolvimento técnico
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal

Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2017/01/01 - 2022/06/30 European Human Biomonitoring Initiative
733032
Desenvolvimento técnico
European Commission
Concluído
2017/08/10 - 2019/12/30 (CONFFIAR) Contaminantes químicos provenientes dos Fogos Florestais com Impacto nos Alimentos da Região
978015
Desenvolvimento técnico
Concluído
2017/12/01 - 2019/06/01 MISAGE - MITIGATION STRATEGIES OF ACRYLAMIDE AND ADVANCED GLYCATION END-PRODUCTS IN BREAD
ALT20-03-0145-FEDER-024172
Desenvolvimento técnico
Concluído
2018/04/01 - 2019/01/13 IMAN
2018DAN1471
Bolseiro de Investigação
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2017/03/01 - 2018/03/31 PRO-METROFOOD
739568
Bolseiro de Investigação
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Concluído
2015/09/01 - 2017/02/28 WHO Collaborating Centre for Nutrition and childhood Obesity
2015DAN1181
Bolseiro de Investigação
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Concluído
2014/02/01 - 2016/01/31 Total Diet Studies Exposure TDS-Exposure 2014-2016
FP7-KBBE-2011-5
Desenvolvimento técnico
2013/05/01 - 2015/08/31 ValCAP
ValCAP - 23290
Bolseiro de Investigação
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Concluído
2013/01/01 - 2013/04/30 LIRACork
QREN N.º 5012
Bolseiro de Investigação
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Rego, A.; Jesus, S.; Motta, C.; Delgado, I.; Teixeira, R.; Galhano Dos Santos, R.; Castanheira, I.. "Quantification by LC-MS/MS of individual sugars in fruit juice consumed in Portugal". 2018.
    10.1088/1742-6596/1065/23/232004
  2. Motta, C.; Delgado, I.; Santos, M.; Matos, A.S.; Torres, D.; Brandão, C.; Castanheira, I.; et al. "Folates in Portuguese rice - Influence of cooking". 2016.
  3. Jesus, S.; Delgado, I.; Rego, A.; Castanheira, I.; Jesus, Susana; Delgado, Inês; Rego, Andreia; Brandão, Carlos; Castanheira, Isabel. "Occurrence of acrylamide in Portuguese bread". 2016.
  4. Delgado, I.; Coelho, I.; Castanheira, I.; Calhau, M.A.; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria Antónia. "Iodine database: Content of this trace element in food". 2015.
  5. André, Catarina; Delgado, Inês; Jesus, Susana; Ramos, Ana; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel; et al. "Contribution of metrology on determination of acrylamide in foodstuffs". 2015.
  6. Delgado, I.; André, C.; Ramos, A.; Matos, A.S.; Stockham, K.; Kumaran, S.; Castanheira, I.. "Bracketins versus multipoint calibration in determination of isocyanates in agglomerated cork stoppers". 2012.
Artigo em revista
  1. Nascimento, Ana C.; Motta, Carla; Rego, Andreia; Delgado, Inês; Santiago, Susana; Assunção, Ricardo; Matos, Ana Sofia; Santos, Mariana; Castanheira, Isabel. "Measuring Minerals in Pseudocereals Using Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry: What Is the Optimal Digestion Method?". Foods 14 4 (2025): 565. https://doi.org/10.3390/foods14040565.
    10.3390/foods14040565
  2. Gueifão, Sandra; Andreia Rego; Delgado, Inês; Ventura, Marta; Inês Coelho. Autor correspondente: Inês Coelho. "Inorganic contaminants and micronutrients in foods consumed by the vegetarian Portuguese population". Exploration of Foods and Foodomics (2024): https://doi.org/10.37349/eff.2024.00051.
    Publicado
  3. Susana Jesus; Marta Ventura; Ricardo Assunção; Sandra Gueifão; Inês Delgado; Andreia Rego; Mariana Ribeiro; et al. "Study around the Barroso mine (Portugal): Baseline levels of lithium for assessing future exposure and risks from Li mining activity". Food and Chemical Toxicology (2024): https://doi.org/10.1016/j.fct.2024.114825.
    10.1016/j.fct.2024.114825
  4. Carolina Camacho; Helena Oliveira; Carmo Serrano; Inês Delgado; Inês Coelho; Sónia Pedro; Helena Lourenço; et al. "Valorisation of sea urchin (Paracentrotus lividus) gonads through canning". Food Chemistry (2024): http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139184.
    10.1016/j.foodchem.2024.139184
  5. Carlos Cardoso; Jorge Valentim; Romina Gomes; Joana Matos; Andreia Rego; Inês Coelho; Inês Delgado; et al. "Mackerel and Seaweed Burger as a Functional Product for Brain and Cognitive Aging Prevention". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13091332.
    10.3390/foods13091332
  6. Francisco Teodoro Rios; Manuel Oscar Lobo; Isabel Castanheira; Inês Delgado; Ana Nascimiento ; Norma Samman. "Chemometric and multielement techniques for the exploratory analysis of honey quality from different geographical origin". Journal of Agricultural, Food Science and Biotechnology (2024): http://dx.doi.org/10.58985/jafsb.2024.v02i01.36.
    10.58985/jafsb.2024.v02i01.36
  7. José M. Pestana; Cristina M. Alfaia; David Miguel Ribeiro; Mónica M. Costa; Daniela F.P. Carvalho; Cátia F. Martins; Victor M.D. Alves; et al. "Enhancing meat quality of weaned piglets with the dietary incorporation of Ulva lactuca and carbohydrases supplementation". Meat Science 205 (2023): 109306-109306. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109306.
    10.1016/j.meatsci.2023.109306
  8. Inês Delgado; Marta Ventura; Sandra Gueifão; Ricardo Assunção; Inês Coelho; Alexandra Bento; José Armando L. Silva; Isabel Castanheira. "Studying iodine intake of Portuguese children school meals". Journal of Food Composition and Analysis (2023): https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.105061.
    10.1016/j.jfca.2022.105061
  9. C. Cardoso; J. Almeida; I. Coelho; I. Delgado; R. Gomes; R. Quintã; N.M. Bandarra; C. Afonso. "Farming a wild seaweed and changes to its composition, bioactivity, and bioaccessibility: The Saccorhiza polyschides case study". Aquaculture 566 (2023): 739217-739217. http://dx.doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.739217.
    10.1016/j.aquaculture.2022.739217
  10. S.S. Sales; H.M. Lourenço; N.M. Bandarra; C. Cardoso; P. Brito; M.J. Botelho; S. Gonçalves; et al. "Elemental composition and in vitro bioaccessibility assessment of holothuroids". Journal of Food Composition and Analysis 115 (2023): 104986-104986. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104986.
    10.1016/j.jfca.2022.104986
  11. Susana Jesus; Marta Ventura; Diogo Miranda; Inês Delgado; Andreia Rego; Sandra Gueifão; Mariana Ribeiro; et al. "Impacto da mineração de lítio na saúde: resultados preliminares do projeto ILiFOOD". Boletim Epidemiológico de Observações 33 (2023):
    Publicado
  12. Mónica M. Costa; José M. Pestana; Patrícia Carvalho; Cristina M. Alfaia; Cátia Falcão Martins; Daniela Carvalho; Miguel Pedro Mourato; et al. "Effect on Broiler Production Performance and Meat Quality of Feeding Ulva lactuca Supplemented with Carbohydrases". Animals 12 13 (2022): 1720-1720. http://dx.doi.org/10.3390/ani12131720.
    10.3390/ani12131720
  13. David Ribeiro; Cristina Alfaia; José Pestana; Daniela Carvalho; Mónica Costa; Cátia Martins; José Lemos; et al. "Influence of Feeding Weaned Piglets with Laminaria digitata on the Quality and Nutritional Value of Meat". Foods 11 7 (2022): 1024-1024. https://doi.org/10.3390/foods11071024.
    10.3390/foods11071024
  14. Alberto, Ana Rita; Coelho, Inês; Delgado, Inês; Gueifão, Sandra; Ventura, Marta; Silva, Susana; Tratnik, Janja Snoj; et al. "Utilização de biomonitorização humana para avaliação da exposição a cádmio na população portuguesa". (2022): http://hdl.handle.net/10400.18/8400.
  15. Barbosa, V.; Camacho, C.; Oliveira, H.; Anacleto, P.; Maulvault, A.L.; Delgado, I.; Ventura, M.; et al. "Physicochemical properties of iodine and selenium biofortified Sparus aurata and Cyprinus carpio during frozen storage". Food Chemistry 397 (2022): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85135119375&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2022.133780
  16. Sónia Namorado; Inês Delgado; Inês Coelho; Sandra Gueifão; Marta Ventura; Clara Alves Alves; Emília Castilho; et al. "Exposição a arsénio em Portugal continental: resultados preliminares do estudo INSEF-ExpoQuim". Boletim Epidemiológico de Observações 11 14 (2022):
    Publicado
  17. Inês Delgado; Cátia Patrício; Dina Ribeiro; Marta Ventura; Sandra Gueifão; Andreia Rego; Mariana Ribeiro; Isabel Castanheira; Inês Coelho. "Caracterização do perfil de iodo em alimentos consumidos por vegetarianos". Boletim Epidemiológico de Observações 32 (2022):
    Publicado
  18. Vera Liane Barbosa; Ana Luísa Maulvault; Patrícia Anacleto; Marta Santos; Mónica Mai; Helena Oliveira; Inês Delgado; et al. "Effects of steaming on health-valuable nutrients from fortified farmed fish: Gilthead seabream (Sparus aurata) and common carp (Cyprinus carpio) as case studies". Food and Chemical Toxicology 152 (2021): 112218-112218. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2021.112218.
    10.1016/j.fct.2021.112218
  19. M Ventura; H Cavaco; I Delgado; I Coelho; S Gueifão; M Martins; M.H Costa; A Matos; I Castanheira. "The occurrence of inorganic contaminants in ‘tronchuda’ cabbage (Brassica oleracea L. var. costata DC.) after large forest fires in Portugal". International Journal of Environmental Analytical Chemistry 103 10 (2021): 2402-2418. http://dx.doi.org/10.1080/03067319.2021.1893709.
    10.1080/03067319.2021.1893709
  20. Rego, Andreia; Gueifão, Sandra; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Nascimento, Ana Cláudia; Santiago, Susana; Motta, Carla; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "Efeito da sazonalidade no teor de selénio e outros micronutrientes na cavala da costa portuguesa". (2021): http://hdl.handle.net/10400.18/7753.
  21. Coelho, Inês; Motta, Carla; Ribeiro, Mariana; Serôdio, Ana; Mendes, Sofia; Delgado, Inês; Dias, M. Graça; et al. "A infraestrutura METROFOOD -RI como instrumento para a prevenção do ambiente obesogénico". (2021): http://hdl.handle.net/10400.18/7814.
  22. Afonso, C.; Matos, J.; Guarda, I.; Gomes-Bispo, A.; Gomes, R.; Cardoso, C.; Gueifão, S.; et al. "Bioactive and nutritional potential of Alaria esculenta and Saccharina latissima". Journal of Applied Phycology 33 1 (2020): 501-513. http://dx.doi.org/10.1007/s10811-020-02298-8.
    10.1007/s10811-020-02298-8
  23. Afonso, Cláudia; Matos, Joana; Campos, Ana M.; Gomes, Romina; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel; Bandarra, Narcisa M.; Cardoso, Carlos. "Elemental composition and bioaccessibility of three insufficiently studied Azorean macroalgae". International Journal of Food Science & Technology 56 1 (2020): 330-341. http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14647.
    10.1111/ijfs.14647
  24. Barbosa, Vera; Maulvault, Ana Luísa; Anacleto, Patrícia; Santos, Marta; Mai, Mónica; Oliveira, Helena; Delgado, Inês; et al. "Enriched feeds with iodine and selenium from natural and sustainable sources to modulate farmed gilthead seabream (Sparus aurata) and common carp (Cyprinus carpio) fillets elemental nutritional value". Food and Chemical Toxicology 140 (2020): 111330. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2020.111330.
    10.1016/j.fct.2020.111330
  25. Gueifão, Sandra; Sequeira, Catarina; Ribeiro, Mariana; Moreira, Tiago; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Rego, Andreia; et al. "Análise de contaminantes inorgânicos em alimentos provenientes de áreas ardidas na região Centro de Portugal". Boletim Epidemiológico Observações 9 28 (2020): 24-29. http://hdl.handle.net/10400.18/7284.
    Acesso aberto
  26. Ventura, Marta; Cardoso, Carlos; Bandarra, Narcisa Maria; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Martins, Marta; Costa, Maria Helena; Castanheira, Isabel. "Effect of season and proximate composition on the Br, As, Cd and Pb contents in different kinds of key foods consumed in Portugal". International Journal of Food Science & Technology 55 5 (2019): 2219-2231. http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14475.
    10.1111/ijfs.14475
  27. Matos, J.; Gomes, A.; Cardoso, C.; Afonso, C.; Campos, A. M.; Gomes, R.; Falé, P.; et al. "Commercial Red Seaweed in Portugal (Gelidium sesquipedale and Pterocladiella capillacea, Florideophyceae): Going beyond a Single-Purpose Product Approach by Valorizing Bioactivity". Thalassas: An International Journal of Marine Sciences 36 1 (2019): 213-224. http://dx.doi.org/10.1007/s41208-019-00181-z.
    10.1007/s41208-019-00181-z
  28. Oliveira; Muniz; Bandarra; Castanheira; Coelho; Delgado; Gonçalves; et al. "Effects of Industrial Boiling on the Nutritional Profile of Common Octopus (Octopus vulgaris)". Foods 8 9 (2019): 411. http://dx.doi.org/10.3390/foods8090411.
    10.3390/foods8090411
  29. Cardoso, Carlos; Gomes, Romina; Rato, Ana; Joaquim, Sandra; Machado, Jorge; Gonçalves, José Fernando; Vaz-Pires, Paulo; et al. "Elemental composition and bioaccessibility of farmed oysters ( Crassostrea gigas ) fed different ratios of dietary seaweed and microalgae during broodstock conditioning". Food Science & Nutrition 7 8 (2019): 2495-2504. http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.1044.
    10.1002/fsn3.1044
  30. Mandume, Celso Manuel Cristovão; Bandarra, Narcisa M.; Raimundo, Joana; Lourenço, Helena Maria; Gonçalves, Susana; Ventura, Marta; Delgado, Inês; et al. "Chemical Composition, Nutritional Value, and Safety of Cooked Female Chaceon Maritae from Namibe (Angola)". Foods 8 7 (2019): 227. http://dx.doi.org/10.3390/foods8070227.
    10.3390/foods8070227
  31. Inês Delgado; Marta Ventura; Sandra Gueifão; Inês Coelho; Ana Cláudia Nascimento; José Armando L. Silva; Isabel Castanheira. "12th IFDC 2017 special issue – Iodine, selenium and iron contents in Portuguese key foods as consumed". Journal of Food Composition and Analysis 79 (2019): 39-46. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2019.03.004.
    10.1016/j.jfca.2019.03.004
  32. Carla Motta; Isabel Castanheira; Gerard Bryan Gonzales; Inês Delgado; Duarte Torres; Mariana Santos; Ana Sofia Matos. "Impact of cooking methods and malting on amino acids content in amaranth, buckwheat and quinoa". Journal of Food Composition and Analysis 76 (2019): 58-65. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2018.10.001.
    10.1016/j.jfca.2018.10.001
  33. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Silva, José Armando L da; Castanheira, Isabel. "Avaliação do teor de iodo nas refeições de escolas portuguesas do 1° ciclo após a introdução do programa de iodização do sal". Boletim Epidemiológico Observações 8 25 (2019): 23-25. http://hdl.handle.net/10400.18/6449.
  34. Ventura, Marta; Cardoso, Carlos; Bandarra, Narcisa Maria; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Ribeiro, Mariana; Costa, Maria Helena; Castanheira, Isabel. "Bromine, arsenic, cadmium, and lead in several key food groups: an assessment of relative risk". International Journal of Environmental Analytical Chemistry 98 15 (2018): 1398-1412. http://dx.doi.org/10.1080/03067319.2018.1559307.
    10.1080/03067319.2018.1559307
  35. João Francisco; Carlos Cardoso; Narcisa Bandarra; Pedro Brito; André Horta; Rui Pedrosa; Maria M. Gil; et al. "Bioaccessibility of target essential elements and contaminants from Fucus spiralis". Journal of Food Composition and Analysis 74 (2018): 10-17. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2018.08.003.
    10.1016/j.jfca.2018.08.003
  36. Afonso, C.; Cardoso, C.; Ripol, A.; Varela, J.; Quental-Ferreira, H.; Pousão-Ferreira, P.; Ventura, M.S.; et al. "Composition and bioaccessibility of elements in green seaweeds from fish pond aquaculture". Food Research International 105 (2018): 271-277. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2017.11.015.
    10.1016/j.foodres.2017.11.015
  37. Rego, Andreia; Mota, Carla; Gueifão, Sandra; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Lopes, Joel; Matos, Ana; Castanheira, Isabel. "Amino acid contents and toxically relevant arsenic of rice varieties consumed in Portugal". Measurement 113 (2018): 189-195. http://dx.doi.org/10.1016/j.measurement.2017.03.025.
    10.1016/j.measurement.2017.03.025
  38. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ventura, Marta; Rodrigues, Sara; Ferreira, Marta; Silva, José Armando L. da; Castanheira, Isabel. "Análise comparativa do teor de iodo em lacticínios e bebidas vegetais consumidas em Portugal". Boletim Epidemiológico Observações 7 22 (2018): 13-16. http://hdl.handle.net/10400.18/5584.
  39. Ventura, Marta; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ribeiro, Mariana; Ferreira, Marta; Costa, Maria Helena; Castanheira, Isabel. "Bromo, um contaminante de preocupação emergente em couve portuguesa". Boletim Epidemiológico Observações 7 23 (2018): 49-52. http://hdl.handle.net/10400.18/5676.
  40. Jesus, S.; Delgado, I.; Rego, A.; Brandão, C.; Dos Santos, R.G.; Bordado, J.; Castanheira, I.. "Determination of acrylamide in Portuguese bread by UPLC-MS/MS: Metrological and chemometric tools". Acta IMEKO 7 2 (2018): 96-101. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85050262160&partnerID=MN8TOARS.
  41. Motta C; Ana Sofia Matos; Duarte Torres; Gerard Bryan Gonzales; Ine^s Delgado; Isabel Castanheira; Jayashree Arcot; Maria V. Chandra-Hioe; Mariana Santos. "Folates in quinoa (Chenopodium quinoa), amaranth (Amaranthus sp.) and buckwheat (Fagopyrum esculentum): Influence of cooking and malting". Subtropical plant science. (2017): http://europepmc.org/abstract/AGR/IND605858855.
    10.1016/j.jfca.2017.09.003
  42. André, C.; Delgado, I.; Castanheira, I.; Bordado, J.; Matos, A.S.. "Statistical experimental design screening strategies for free-monomeric isocyanates determination by UPLC in materials used in cork stoppers manufacturing". Acta IMEKO 6 1 (2017): 50-58. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85019065076&partnerID=MN8TOARS.
  43. Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Silva, Rita; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "Ocorrência de níquel em alimentos consumidos em Portugal: resultados preliminares do projeto-piloto Total Diet Study". Boletim Epidemiológico Observações 5 17 (2016): 10-13. http://hdl.handle.net/10400.18/4105.
  44. Mota, Carla; Delgado, Inês; Santos, Mariana; Matos, Ana Sofia; Torres, Duarte; Chandra-Hioe, Maria V.; Castanheira, Isabel. "Influência da cozedura e da maltagem no conteúdo de folatos em quinoa (Chenopodium quinoa)". Boletim Epidemiológico Observações 5 17 (2016): 3-5. http://hdl.handle.net/10400.18/4103.
  45. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Andrade, Pedro; Antunes, Carolina; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria Antónia. "Quantificação de iodo em alimentos consumidos em Portugal: resultados preliminares". Boletim Epidemiológico Observações 5 16 (2016): 30-32. http://hdl.handle.net/10400.18/3893.
  46. Marta, Ventura; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Delgado, Inês; Rego, Andreia; Castanheira, Isabel. "Identificação de alimentos ricos em selénio e iodo consumidos pela população portuguesa". Boletim Epidemiológico Observações 5 Supl 8 (2016): 8-11. http://hdl.handle.net/10400.18/4123.
  47. Mota, C.; Nascimento, A.C.; Santos, M.; Delgado, I.; Coelho, I.; Rego, A.; Matos, A.S.; Torres, D.; Castanheira, I.. "The effect of cooking methods on the mineral content of quinoa (Chenopodium quinoa), amaranth (Amaranthus sp.) and buckwheat (Fagopyrum esculentum)". Journal of Food Composition and Analysis 49 (2016): 57-64. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84963721950&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.jfca.2016.02.006
Capítulo de livro
  1. Cátia Morgado; Patrícia Bernardo; Inês Henriques; Susana Jesus; Andreia Rego; Inês Delgado; Inês Coelho; et al. "Effect of Rocha Pear Peel Extracts Added to Wheat and Rye Bread Formulations on Acrylamide Reduction and Sensory Quality Maintenance". In INCREaSE 2019, 184-197. Springer International Publishing, 2020.
    10.1007/978-3-030-30938-1_15
Poster em conferência
  1. Gueifão, Sandra; Delgado, Inês; Joana Matos; Afonso, Cláudia; Cardoso, Carlos; Coelho, Inês. Autor correspondente: Gueifão, Sandra. "How Does Arsenic Influence the Safety of Macroalgae? A Study Using HPLC-ICP-MS.". Trabalho apresentado em XVII Encontro de Química dos Alimentos, 2024.
  2. Delgado, Inês; Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês. "Iodine and Selenium Caracterization in Foods Consumed in Vegetarian Diets". Trabalho apresentado em XXIII Congresso de Nutrição e Alimentação, 2024.
  3. Ventura, Marta; Coelho, Inês; Delgado, Inês; Gueifão, Sandra; Matos, B; Antunes, J; Santiago, S; et al. "In seafood: Bioacessibility and cytotoxic effects of arsenic and mercury in HT-29 cells". Trabalho apresentado em 1 st Egas Moniz One Health Simposium, 2022.
  4. Jesus, Susana; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Castanheira, Isabel; Assunção, Ricardo; Maria Orquídia Neves; Coelho, Inês Pinto. "Project Lithium in food: The impact of lithium mining". Trabalho apresentado em One Health Symposium, 2022.
  5. Barbosa, Vera; Maulvault, Ana Luísa; Anacleto, Patrícia; Santos, Marta; Mai, Mónica; Oliveira, Helena; Delgado, Inês; et al. "Eco-innovative biofortified farmed fish: Tailoring gilthead seabream and common carp nutritional value with iodine and selenium naturally enriched feeds". Trabalho apresentado em Aquaculture Europe 2020, 2021.
  6. Ventura, Marta; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Matos, Ana Sofia; Martins, Marta; Costa, Maria Helena; Castanheira, Isabel. "Bromine occurrence in Portuguese cabbage from center region of Portugal before and after forest fires". 2019.
  7. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Jesus, Susana; Silva, José Armando; Castanheira, Isabel; Nobre, Daniela; Calhau, Maria A.; Calhau, Maria Antónia. "Evaluation of iodine content in Portuguese primary school meals after mandatory iodization program". 2019.
  8. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Rego, Andreia; Bordado, João; Lopes, Rui; Brandão, Carlos; Guerra, Manuela; et al. "Mitigation of acrylamide in bread by plant extracts and by products". 2019.
  9. Nascimento, Ana; Motta, Carla; Santos, Mariana; Santiago, Susana; Rego, Andreia; Delgado, Inês; Matos, Ana; Namorado, Sónia; Castanheira, Isabel. "A classification system to assist compilers in the evaluation of digestion methods for the determination of mineral contents in pseudocereals". 2019.
  10. Gueifão, Sandra; Moreira, Tiago; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel; Silva, José Armando. "Nutrient content of food from burned areas of the Central Region". 2019.
  11. Delgado, Inês; Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Jesus, Susana; Nascimento, Ana; Silva, J.; Castanheira, Isabel. "Portuguese fish as a rich source of iodine, selenium and iron". Trabalho apresentado em 13th International Food Data Conference, 2019.
  12. Motta, Carla; Delgado, Inês; Jesus, Susana; Castanheira, Isabel. "Determination by UPLC-MS/MS of saccharides in "low lactose" dairy products consumed in Portugal". 2018.
  13. Delgado, Inês; Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Ribeiro, Mariana; Moreira, Tiago; Castanheira, Isabel. "Inorganic contaminants in foods most consumed by the Portuguese population". 2018.
  14. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ventura, Marta; Rodrigues, Sara; Ferreira, Marta; Castanheira, Isabel. "Comparison Between Milk, Yogurt And Non-Dairy Milk Consumed in Portugal". 2018.
  15. Ventura, Marta; Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Delgado, Inês; Ribeiro, Mariana; Moreira, Tiago; Castanheira, Isabel. "Impact of forest fires on the content of inorganic elements in cabacce". 2018.
  16. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria A.. "Avaliação do teor de iodo nas refeições de escolas portuguesas de 1° ciclo depois da introdução do programa de iodização do sal". 2018.
  17. Rego, Andreia; Delgado, Inês; Motta, Carla; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "Desenvolvimento de um método analítico para a identificação de HPAs em alimentos". 2018.
  18. Ventura, Marta; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ribeiro, Mariana; Ferreira, Marta; Costa, M. Helena; Castanheira, Isabel. "Bromine occurrence in foods consumed by Portuguese population". 2018.
  19. Jesus, Susana; Rego, Andreia; Motta, Carla; Delgado, Inês; Castanheira, Isabel. "Monitorização do teor açúcares em néctares, sumos e refrigerantes". 2018.
  20. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Motta, Carla; Brandão, Carlos; Castanheira, Isabel. "Sugars determination by UPLC-MS/MS and relation with acrylamide formation in bread". 2018.
  21. Gueifão, Sandra; Moreira, Tiago; Namorado, Sónia; Coelho, Inês; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Castanheira, Isabel. "Caracterização de alimentos provenientes de zonas ardidas da região Centro". 2018.
  22. Pereira, Inês; Furtado, Rosália; Delgado, Inês; Jesus, Susana; Leitão, A.; Motta, Carla. "Monitoring of five biogenic amines and microbiologic profile in fish matrices in different storage conditions". 2018.
  23. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ventura, Marta; Rodrigues, Sara; Ferreira, Marta; Castanheira, Isabel. "Iodine content in dairy and non dairy beverages consumed in Portugal". 2018.
  24. Motta, Carla; Palmira, I.; Delgado, Inês; Nascimento, A. C.; Matos, Ana Sofia; Gonzales, Gerard Bryan; Alvito, P.. "Effect of cooking and malting on the content and bioaccessibility of zinc and folates in quinoa (Chenopodium quinoa) and amaranth (Amaranthus sp.)". Trabalho apresentado em Experimental Biology 2017, April 22-26, Chicago, USA., 2017.
  25. Delgado, I.; Coelho, I.; Nobre, D.; Castanheira, I.; Calhau, M.A.; Delgado, Inês; Coelho, Inês; et al. "Iodine content in food: Comparison between azores and continental Portugal". 2017.
  26. Gueifão, Sandra; Delgado, Inês; Ventura, Marta; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "Characterization of arsenic and selenium species in Portuguese diet as a contribution to selenium protective mechanism against arsenic toxicity". 2017.
  27. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Brandão, Carlos; Galhano dos Santos, Rui; Castanheira, Isabel. "Acrylamide mitigation in rye and oat bread". 2017.
  28. Delgado, Inês; Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Rego, Andreia; Moreira, Tiago; Sanches, Diana; Nobre, Daniela; Castanheira, Isabel. "Iodine and Selenium contents in Portuguese foods as consumed". 2017.
  29. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Brandão, Carlos; Galhano dos Santos, Rui; Castanheira, Isabel. "Acrylamide mitigation in bakery products". 2017.
  30. Ventura, Marta; Coelho, Inês; Delgado, Inês; Gueifão, Sandra; Costa, Maria Helena; Castanheira, Isabel. "Emerging and persistent inorganic contaminants in prioritized foods: results from Portuguese Total Diet Pilot Study". 2017.
  31. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Bordado, João; Lopes, Rui; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel. "Estudo de Ocorrência de Acrilamida em Produtos de Panificação". 2016.
  32. Motta, Carla; Assunção, Ricardo; Martins, Carla; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Santos, Mariana; Torres, Duarte; Alvito, Paula; Castanheira, Isabel. "Bioacessibilidade de Folatos em Quinoa: Efeito do Processamento". 2016.
  33. Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Delgado, Inês; Rego, Andreia; Castanheira, Isabel. "Combination of ICP-MS with chemometrics analysis to identify Iodine and Selenium contents in consumed Portuguese foods". 2016.
  34. Coelho, Inês; Delgado, Inês; Andrade, Pedro; Antunes, Carolina; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria Antónia. "Teor de iodo em alimentos: comparação entre os Açores e Portugal Continental". 2016.
  35. Mota, Carla; Santos, Mariana; Delgado, Inês; Matos, A.S.; Torres, Duarte; Castanheira, Isabel. "Folatos em pseudocereais: efeito da cozedura e maltagem". 2015.
  36. Coelho, Inês; Delgado, Inês; Costa, Sofia; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria Antónia. "Iodo em alimentos consumidos em Portugal". 2015.
  37. Delgado, Inês; Rego, Andreia; Jesus, Susana; Castanheira, Isabel. "Caracterização de Compostos Bioativos em Subprodutos de Arroz Cultivado em Portugal". 2015.
  38. Mota, Carla; Nascimento, Ana; Santos, Mariana; Delgado, Inês; Matos, Ana; Torres, D.; Castanheira, Isabel. "Impacto do processo culinário no teor de minerais de pseudocereais". 2015.
  39. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Ramos, Ana; Brandão, Carlos; Félix, Nelson; Castanheira, Isabel. "Acrilamida em doçaria Portuguesa". 2015.
  40. André, Catarina; Delgado, Inês; Jesus, Susana; Castanheira, Isabel. "Acrylamide determination in Portuguese food matrices by UPLC-PDA and UPLC-MS". 2015.
  41. Delgado, Inês; Coelho, Inês; André, Catarina; Rego, Andreia; Castanheira, Isabel. "Inorganic contaminants and arsenic species contents in rice varieties consumed in Portugal". 2015.
  42. Delgado, Inês; Rego, Andreia; Jesus, Susana; Castanheira, Isabel. "Characterization of Bioactive Compounds in Rice Byproducts Cultivated in Portugal". Trabalho apresentado em 8th Annual PortFIR Meeting, 2015.
  43. Jesus, Susana; Delgado, Inês; Ana Maria Martelo Ramos; Brandão, Carlos; Félix, Nélson; Castanheira, Isabel. "Acrylamide in Portuguese backery". Trabalho apresentado em 8th PortFIR Annual Meeting, 2015.
  44. Mota, Carla; Delgado, Inês; Santos, Mariana; André, Catarina; Castanheira, Isabel. "Otimização do tampão de extração da amostra para a determinação de folatos por UPLC-MS/MS". 2014.
  45. Delgado, Inês; Rego, Andreia; André, Catarina; Castanheira, Isabel. "Determinação de macronutrientes em três variedades de casca, farelo e grão de arroz português". 2014.
  46. Delgado, Inês; Rego, Andreia; André, Catarina; Castanheira, Isabel. "Caracterização de antioxidantes na casca, farelo e grão de arroz português por UPLC-PDA". 2014.
  47. Rego, Andreia; André, Catarina; Delgado, Inês. "Atividade antioxidante em amostras de Oxalis tuberosa e Rubus ulmifolius". 2014.
  48. Delgado, Inês; Chandra-Hioe, Veronica; André, Catarina; Mota, Carla; Arcot, Jayashree. "Determination of Folates in Rice". 2013.
  49. André, Catarina; Delgado, Inês; Rego, Andreia; Mota, Carla; Ramos, Ana. "Determinação do conteúdo fenólico total e atividade antioxidante em arroz branqueado, farelo e casca de arroz". 2013.
  50. André, Catarina; Delgado, Inês; Matos, Ana Sofia; Castanheira, Isabel. "Migration of MDI from agglomerated cork stoppers into food simulants". 2012.
Relatório
  1. Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria Antónia; Albuquerque, José Maria; Breda, João. 2018. Scientific update on the iodine content of Portuguese foods. http://hdl.handle.net/10400.18/5838.
  2. Delgado, Inês; Castanheira, Isabel; Calhau, Maria Antónia; Breda, João. 2017. WHO Collaborating Centre for Nutrition and Childhood Obesity: Iodine report (07-2016 to 07-2017). http://hdl.handle.net/10400.18/5299.
  3. Castanheira, Isabel; Coelho, Inês; Mota, Carla; Nascimento, Ana Cláudia; Delgado, Inês. 2015. ValCAP - Valorização da Casca de Arroz Português: relatório final. http://hdl.handle.net/10400.18/3765.
Resumo em conferência
  1. Cardoso, Carlos; Bandarra, Narcisa; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Gueifão, Sandra; Castanheira, Isabel; Professora Doutora Maria Helena Costa; Professora Doutora ana sofia matos; Professora Doutora Marta Martins. "Characterization of Arsenic, Bromine, Cadmium and Lead contents in different key food items consumed by Portuguese population". Trabalho apresentado em II Conferência NOVAsaúde Nutrition, 2021.
  2. Coelho, Inês; Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Delgado, Inês; Castanheira, Isabel. "Estudos de Dieta Total – Resultados, Desafios, Oportunidades | Resultados do Projeto TDS piloto realizado em Portugal – parte II". 2019.
  3. Ventura, Marta; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ribeiro, Mariana; Moreira, Tiago; Costa, M.; Castanheira, Isabel. "Bromine occurrence in seafood products consumed in Portugal". 2018.
  4. Jesus, Susana; Rego, Andreia; Guerra, Rita; Motta, Carla; Delgado, Inês; Castanheira, Isabel. "Sugar quantification in soft drinks, juices and nectars". 2018.
  5. Sanches, Diana; Gueifão, Sandra; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "A abundância de selenometionina, selenito e selenato em alimentos como consumidos". 2017.
  6. Gueifão, Sandra; Sanches, Diana; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Ventura, Marta; Castanheira, Isabel; Gueif¿o, S.; et al. "Abundance of Selenium and Selenoproteins in foods consumed in Portugal". 2017.
  7. Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Silva, Rita; Delgado, Inês; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "Ocorrência de Níquel em alimentos consumidos em Portugal: Resultados preliminares do projeto TDS (piloto)". 2016.
  8. Gueifão, Sandra; Delgado, Inês; Ventura, Marta; Coelho, Inês; Castanheira, Isabel. "Arsénio inorgânico vs. orgânico em alimentos: uma preocupação emergente". 2016.
  9. Rego, Andreia; André, Catarina; Delgado, Inês; Samman, Norma; Castanheira, Isabel. "Antioxidant activity and characterization of antioxidants from Argentina Oca". 2014.
  10. André, Catarina; Delgado, Inês; Matos, Ana Sofia; Castanheira, Isabel. "Design of experiments to optimized the determination of TDIs in agglomerated cork stoppers". 2012.
Tese / Dissertação
  1. "Iodo na Alimentação: Estudo em Portugal e com Incidência em Ambiente Escolar". Doutoramento, Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, 2024. https://scholar.tecnico.ulisboa.pt/api/records/6WbmCf0Vf9Wm-km0e7x2zG9Ib6UmlfdQQWDD.
  2. Delgado, Inês Margarida Ferreira; Delgado, Inês. "Aplicação do desenho de experiências na optimização da quantificação de isocianatos livres em materiais em contacto com alimentos". Mestrado, 2012. http://hdl.handle.net/10362/8543.

Outros

Outra produção
  1. Chub Mackerel and Seaweed Hamburger: A Functional Food for Preventing Cognitive Decline by Enhancing Bioaccessible Fatty Acids, Selenium, and Iodine. 2023. Valentim, J.; Cardoso, C.; Gomes, R.; Gomes-Bispo, A.; Rego, A.; Coelho, I.; Delgado, I.; et al. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85153116616&partnerID=MN8TOARS.
    10.2139/ssrn.4417940
  2. ValCAP – Valorização da Casca de Arroz Português: Resultados Finais. No projeto ValCAP, o INSA tem a responsabilidade de caracterizar o perfil químico da casca de arroz nos componentes com relevância para a saúde.. 2015. Delgado, Inês; André, Catarina; Coelho, Inês; Motta, Carla; Nascimento, Ana; Castanheira, Isabel. http://hdl.handle.net/10400.18/3546.
  3. Ocorrência de acrilamida em alimentos portugueses: resultados preliminares. 2014. André, Catarina; Delgado, Inês; Agostinho, Joana; Castanheira, Isabel. http://hdl.handle.net/10400.18/2483.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/10/01 A importância do iodo na alimentação 11º Simpósio Nacional Promoção de uma Alimentação Saudável, Segura e Sustentável
2024/10 Competência Diferenciadora: Análise de Iodo em Alimentos Seminário UNICAM: Green Chemistry Modern Extraction and Digestion Methods using Microwave Systems
2021 Assessing iodine deficiency among children between 6 and 10 years old. Conference of the World Health Organization Collaborating Centre for Nutrition and Childhood Obesity
2019 A importância da Espectrometria de Massa com Plasma Indutivo na Pesquisa de Elementos Vestigiais em Alimentos General Strategies for Investigation and Control of Elemental Impurities
2018 Evaluation of iodine content in Portuguese primary school meals after mandatory iodization program Scientific and Clinical Update, European Thyroid Association meeting
2017 Evaluation of iodine content in Portuguese primary schools meals after mandatory iodization program 1st WIA conference – Iodine in food systems and health

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022/09 - 2023/07 Estágio curricular do Curso de Licenciatura em Ciências Biomédicas Laboratoriais
Coorientador
Universidade do Algarve Escola Superior de Saúde, Portugal
2022/03 - 2022/07 Caracterização do perfil de iodo em alimentos consumidos por vegetarianos
Coorientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2024/01 - 2024/10 11th SPASS - Simpósio para a Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura - Micronutrientes: os pequenos grande aliados da vida e da saúde (2024/10/01)
Simpósio (Coorganizador)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2021/01 - 2021/11 8º SPASS - Simpósio para a Promoção de uma Alimentação Saudável - Alimentação Vegetariana: Desafios e Recomendações (2021/11/22)
Simpósio (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2020 - 2021 13th International Food Data Conference (2019/10/15 - 2019/10/18)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024 - Atual Ação de formação - Validação de Métodos em Análise Química
RELACRE - Associação de Laboratórios Acreditados de Portugal, Portugal
2024 - Atual Ação de formação - Incertezas em Laboratórios de Análise Química
RELACRE - Associação de Laboratórios Acreditados de Portugal, Portugal
2024 - Atual Ação de Formação em Cromatografia e Espectrometria de Massa (LC-MS/MS)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2020 - Atual Ação de formação - Auditoria para auditados
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2019 - Atual Ação de formação - Regra de Decisão (NP EN ISO/IEC 17025:2018)
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2019 - Atual Ação de formação - Norma NP EN ISO/IEC 17025:2018
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal