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Ana Sofia Nobre Salsinha earned a MSc in Biotechnology from the University of Lisbon, Instituto Superior Técnico, in 2016 and a BSc in Cellular and Molecular Biology from NOVA University of Lisbon, Faculty of Science and Technology, in 2014. Since June 2017, she has worked at the Center for Biotechnology and Fine Chemistry, initially as a research fellow. In 2024, she finished her PhD in Food Science and Technology and Nutrition. Since May 2023, she has been a research assistant in the Diet65+ project. In this role, she focuses on developing food formulations enriched in fibre and protein and specifically tailored for elderly individuals, evaluating their impact on gut microbiota modulation. She has published over eight articles in peer-reviewed journals and contributed to six book chapters. Additionally, she has edited a book on Bioactive Lipids. Her research spans multiple disciplines, including health sciences, with a focus on nutrition; biological sciences, specializing in microbiology; agrarian sciences, with expertise in food biotechnology; and basic medical sciences, with an emphasis on neurosciences. Her scientific and technological work primarily revolves around the impact of bioactive lipids in obesity, specifically focusing on their beneficial impact on neuroinflammation and gut microbiota modulation. In recent years, she has collaborated on several projects investigating the role of diet and bioactive molecules in modulating gut microbiota and the potential impact of the gut-brain axis on neurodegenerative diseases and neuroinflammation.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Sofia Nobre Salsinha

Nomes de citação

  • Salsinha, Ana Sofia

Identificadores de autor

Ciência ID
5017-101D-13B0
ORCID iD
0000-0003-1679-299X

Endereços de correio eletrónico

  • asalsinha@ucp.pt (Profissional)

Moradas

  • CBQF, Escola Superior de Biotecnologia, Universidade Católica do Porto. Rua Arquiteto Lobão Vital, 172, 4200-374, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Médicas e da Saúde - Medicina Básica - Neurociências
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Virologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2019/01/01 - 2024/06/14
Concluído
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal
"Utilization of omega 3 and conjugated fatty acids to develop new antiobesity strategies" (TESE/DISSERTAÇÃO)
20
2014 - 2016
Concluído
MSc in Biotechnology (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Construction of Virus-like Particles (VLPs) for the Development of Alternative Vaccines agains Maedi-Visna Virus (MVV) and Caprine Arthritis-Encephalitis Virus (CAEV)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2011 - 2014
Concluído
BSc in Cellular and Molecular Biology (Licenciatura)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/05/15 - 2025/12/31 Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2014/02/01 - 2014/08/01 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/01/01 - 2024/06/14 PhD student Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2017/07/01 - 2018/12/31 Research Fellow Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2015/09/01 - 2016/11/01 Msc Student Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2019/01 - 2023/03 Utilization of omega 3 and conjugated fatty acids to develop new antiobesity strategies
SFRH/BD/136857/2018
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2017/02 - 2020/01 Produção Microbiológica de Isómeros Bioactivos de Ácido Linolénico Conjugado para Obtenção de Alimentos e Ingredientes Funcionais
PTDC/AGR-TEC/2125/2014
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Projeto

Designação Financiadores
2025/01/01 - 2026/04/30 UPFibre: Unlocking the bioactive potential of upcycled antioxidant dietary fibre via machine learning
2023.13351.PEX
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Em curso
2023/05/15 - 2025/12/31 Diet65+ - High nutritional and functional value food products integrated with tradition and sustainability adapted to elderly +65 consumer
Desenvolvimento técnico
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
European Union

Governo da República Portuguesa
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Biotecnologia e Química Fina
UID/Multi/50016/2019
Universidade Católica Portuguesa, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Fontes, Ana Luiza; Pimentel, Lígia; Calzada, Javier; Salsinha, Ana Sofia; Rodríguez, Juan Miguel; Arqués, Juan; Domingues, Maria do Rosário; Gomes, Ana Maria; Rodríguez-Alcalá, Luis Miguel. "Perspectives on the development of CLA/CLNA-enriched milk through in situ microbial production". Trabalho apresentado em MICROBIOTEC'21, Lisboa, 2021.
    Publicado
  2. Fontes, Ana Luiza; Pimentel, Lígia; Salsinha, Ana Sofia; Rodriguez, Juan Miguel; Domingues, MR; Rodríguez-Alcalá, Luís M.; Gomes, Ana Maria. "Influence of shaking and viable cell numbers on microbial conjugated linoleic acid (CLA) production". Trabalho apresentado em 8th Congress of European Microbiologists, Glasgow, 2019.
    Publicado
  3. Margarida Faustino; Salsinha, Ana Sofia; Lígia Pimentel; Rodriguez-Alcalá, L.M.; A C Freitas; Ana Maria Gomes; Carlos Dias Pereira; Pintado, M.. "Characterization of a concentrated second cheese whey". Trabalho apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos : Indústria, Ciência, Formação e Inovação, 2018.
    Publicado
  4. Faustino, Margarida; Salsinha, Ana Sofia; Pimentel, Lígia; Alcalá, Luis; Freitas, Ana Cristina; Gomes, Ana Maria; Pereira, Carlos Dias; Pintado, Manuela. "Characterization of concentrated second cheese whey". Trabalho apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos : Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Coimbra, 2018.
    Publicado
  5. Calzada, Javier; Salsinha, Ana Sofia; Pimentel, Lígia; Fontes, Ana Luiza; Gomes, Ana; Arqués, Juan; Rodríguez-Alcalá, Luis Miguel. "Does the presence of linoleate isomerase gene implies conjugated linoleic acid production?". Trabalho apresentado em Microbiotec’17, Porto, 2017.
  6. Fontes, Ana Luiza; Pimentel, Lígia; Salsinha, Ana Sofia; Cardoso, Beatriz; Andrade, José Carlos; Rodriguéz-Alcalá, Luís Miguel; Gomes, Ana Maria. "Characterization of potential CLA-producing strains according to LA tolerance". Trabalho apresentado em Microbiotec’17, Porto, 2017.
Artigo em revista
  1. Salsinha, Ana Sofia; Helena Araújo-Rodrigues; Dias, Cindy; Cima, André; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá; Bettencourt Relvas, João; Maria Manuela Estevez Pintado. Autor correspondente: Maria Manuela Estevez Pintado. "Omega-3 and conjugated fatty acids impact on human microbiota modulation using an in vitro fecal fermentation model". Clinical Nutrition (2025):
    Em revisão
  2. Salsinha, Ana Sofia; André Cima; Helena Araújo-Rodrigues; Sofia Viana; Flávio Reis; Ezequiel R. Coscueta; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá; João B. Relvas; Manuela Pintado. Autor correspondente: Manuela Pintado. "The use of an in vitro fecal fermentation model to uncover the beneficial role of omega-3 and punicic acid in gut microbiota alterations induced by a Western diet". Food & Function 15 11 (2024): https://doi.org/10.1039/D4FO00727A.
    Publicado • 10.1039/D4FO00727A
  3. Ana L. Fontes; Lígia Pimentel; Javier Calzada; Salsinha, Ana Sofia; Juan Miguel Rodríguez; Ana Maria Gomes; Juan L. Arqués; Rodriguez-Alcalá, L.M.. "Study of the association between genotypic potential and linoleic acid tolerance with microbial production of conjugated linoleic acid". ACS Food Science and Technology 3 12 (2023): 2199-2207. https://ciencia.ucp.pt/en/publications/3e1f80b8-bd67-497b-9e4e-e526ca4de07b.
    10.1021/acsfoodscitech.3c00399
  4. Salsinha, Ana Sofia; R. Socodato; A. Rodrigues; R. Vale-Silva; J. B. Relvas; Pintado, M.; Rodriguez-Alcalá, L.M.. Autor correspondente: Pintado, M.. "Potential of omega-3 and conjugated fatty acids to control microglia inflammatory imbalance elicited by obesogenic nutrients". Biochimica et Biophysica Acta - Molecular and Cell Biology of Lipids 1868 7 (2023): https://ciencia.ucp.pt/en/publications/dacf3ab9-06f9-40b1-b151-c1412d4795fd.
    Publicado • 10.1016/j.bbalip.2023.159331
  5. Salsinha, Ana Sofia; Sara A. Cunha; Manuela Machado; Rodriguez-Alcalá, L.M.; João B. Relvas; Pintado, M.. Autor correspondente: Pintado, M.. "Assessment of the bioaccessibility and bioavailability prediction of omega 3 and conjugated fatty acids by in vitro standardized digestion model (INFOGEST) and cell model". Food Bioscience 53 102635 (2023): https://ciencia.ucp.pt/en/publications/15b933ac-b920-40db-b764-1c68285fb1aa.
    Publicado • 10.1016/j.fbio.2023.102635
  6. Salsinha, Ana Sofia; Rodríguez-Alcalá, Luis Miguel; Bettencourt Relvas, João; Manuela Pintado. Autor correspondente: Manuela Pintado. "Fatty acids role on obesity induced hypothalamus inflammation: From problem to solution – A review". Trends in Food Science & Technology 112 (2021): 592-607. http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2021.03.042.
    Publicado • 10.1016/j.tifs.2021.03.042
  7. Joana Rocha; João Botelho; Magdalena Ksiezarek; Svetlana Ugarcina Perovic; Miguel Machado; João André Carriço; Lígia L. Pimentel; et al. "Lactobacillus mulieris sp. nov., a new species of Lactobacillus delbrueckii group". International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 70 3 (2020): 1522-1527. https://doi.org/10.1099/ijsem.0.003901.
    Publicado • 10.1099/ijsem.0.003901
  8. Salsinha, Ana; Lígia L. Pimentel; Ana Luiza Fontes; Ana Maria Gomes; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá. Autor correspondente: Luis Miguel Rodríguez-Alcalá. "Microbial Production of CLA and CLNA rely on a multienzymatic system". Microbiology and Molecular Biology Reviews 82 4 (2018):
    Publicado • DOI: 10.1128/MMBR.00019-18
  9. Pimentel, Lígia; Fontes, Ana Luiza; Salsinha, Ana; Machado, Manuela; Correia, Inês; Gomes, Ana Maria; Pintado, Manuela; Rodríguez-Alcalá, Luis Miguel. "Suitable simple and fast methods for selective isolation of phospholipids as a tool for their analysis". Electrophoresis 39 15 (2018): http://hdl.handle.net/10400.14/25717.
    Publicado • 10.1002/elps.201700425
Capítulo de livro
  1. Salsinha, Ana Sofia; Pintado, M.. Autor correspondente: Pintado, M.. "Impact of bioactive lipids on gut microbiota". In Bioactive Lipids, editado por Maria Manuela Estevez Pintado; Manuela Machado; Ana Maria Gomes; Salsinha, Ana Sofia; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá, 191-207. Academic Press, 2022.
    Publicado • 10.1016/B978-0-12-824043-4.00008-7
  2. Salsinha, Ana Sofia; Renato Socodato; João B. Relvas; Maria Manuela Estevez Pintado. Autor correspondente: Maria Manuela Estevez Pintado. "The pro- and anti-inflammatory activity of fatty acids". In Bioactive Lipids, editado por Maria Manuela Estevez Pintado; Manuela Machado; Ana Maria Gomes; Salsinha, Ana Sofia; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá, 51-75. Academic Press, 2022.
    Publicado • 10.1016/B978-0-12-824043-4.00002-6
  3. Salsinha, Ana Sofia; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá; Lígia Pimentel; Maria Manuela Estevez Pintado. Autor correspondente: Maria Manuela Estevez Pintado. "Role of bioactive lipids in obesity". In Bioactive Lipids, editado por Maria Manuela Estevez Pintado; Manuela Machado; Ana Maria Gomes; Salsinha, Ana Sofia; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá, 133-167. Academic Press, 2022.
    Publicado • 10.1016/B978-0-12-824043-4.00012-9
  4. Salsinha, Ana Sofia; Machado, Manuela; Rodríguez-Alcalá, Luís Miguel; Gomes, Ana Maria; Pintado, Manuela. Autor correspondente: Pintado, Manuela. "Bioactive lipids: Chemistry, biochemistry, and biological properties". In Bioactive Lipids, editado por Maria Manuela Estevez Pintado; Manuela Machado; Ana Maria Gomes; Salsinha, Ana Sofia; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá, 1-35. Cambridge, Estados Unidos: Academic Press, 2022.
    Publicado • 10.1016/b978-0-12-824043-4.00014-2
  5. Pimentel, Lígia Leão; Fontes, Ana Luiza; Salsinha, Ana Sofia; Cardoso, Beatriz Batista; Gomes, Ana Maria; Rodríguez-Alcalá, Luís Miguel. "Microbiological In Vivo Production of CLNA as a Tool in the Regulation of Host Microbiota in Obesity Control". In Studies in Natural Products Chemistry, 369-394. Estados Unidos: Elsevier, 2019.
    Publicado • 10.1016/b978-0-444-64183-0.00010-5
Edição de livro
  1. Pintado, M.; Manuela Machado; Ana Maria Gomes; Salsinha, Ana Sofia; Rodriguez-Alcalá, L.M.. Bioactive lipids. Cambridge, Estados Unidos: Academic Press. 2022.
    Publicado • 10.1016/C2020-0-01077-7 • Editor
Poster em conferência
  1. Adriana C. S. Pais; Tânia Ribeiro; Ezequiel Coscueta; Salsinha, Ana Sofia; Pintado, M.; Armando J. D. Silvestre; Sónia A. O. Santos. "Gut microbiota modulation induced by pure phenolic compounds". Trabalho apresentado em 4th France-Brazil Meeting on Natural Products, 2024.
  2. Helena Araújo-Rodrigues; Henrique Maziero Fogarin; Ana Sofia Salsinha; Nelson Mota de Carvalho; João Bettencourt Relvas; Freni K. Tavaria; Manuela E. Pintado. "Influence of the gastrointestinal tract on mushroom biomass: understanding their potential for gut microbiota modulation". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2024, 2024.
  3. Helena Maria Araújo Rodrigues; Henrique Maziero Fogarin; Salsinha, Ana Sofia; Nelson Mota de Carvalho; João Bettencourt Relvas; Freni Kekhasharú Tavaria; Pintado, M.. "Influence of the gastrointestinal tract on mushroom biomass". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2024, 2024.
  4. Salsinha, Ana Sofia; Marta Correia; Tânia Ribeiro; Isa Silva; Beatriz Silva; Miguel Azevedo; Pintado, M.. "Tailoring senior diets: using an in vitro fecal fermentation model for an adapted instant soup/purée design – the diet65+ project". Trabalho apresentado em 10th International Human Microbiome Consortium (IHMC), 2024.
  5. Helena Araújo-Rodrigues; Ana Sofia Salsinha; João Bettencourt Relvas; Freni K. Tavaria; Manuela E. Pintado. "Impact of gastrointestinal tract on mushroom biomass: deciphering their potential on gut microbiota modulation". Trabalho apresentado em 10th International Human Microbiome Consortium Congress, 2024.
  6. Helena Maria Araújo Rodrigues; Salsinha, Ana Sofia; João Bettencourt Relvas; Freni Kekhasharú Tavaria; Pintado, M.. "Impact of gastrointestinal tract on mushroom biomass". Trabalho apresentado em 10th International Human Microbiome Consortium Congress (IHMC), 2024.
  7. Ana B. Mesias; Salsinha, Ana Sofia; L. Rogel; E. Fryer; Ezequiel Coscueta; Sandra Borges; Pintado, M.; Sara Baptista da Silva; M.B. Goodman. "Testing protective potential of insect peptides in C. elegans model of neurodegenerative disease". Trabalho apresentado em Knight Initiative Symposium, 2024.
  8. Arlindo André e André Cima; Glenise B. Voss; Salsinha, Ana Sofia; Ana Sofia Sousa; Ricardo Gómez-García; Pintado, M.. "Study of the impact of edible mushroom biomass obtained from by-products upcycling on the human intestinal microbiota". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  9. Salsinha, Ana Sofia; Marta Correia; Beatriz Silva; Miguel Azevedo; Pintado, M.. "The application of a static in vitro digestion model adapted to the general older adult population (INFOGEST) as an assistance tool for the development of food formulations adapted to the elderly". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  10. Helena Maria Araújo Rodrigues; Salsinha, Ana Sofia; Ezequiel Coscueta; João Bettencourt Relvas; Freni Kekhasharú Tavaria; Pintado, M.. "Comparison between different enzymatic inhibition methods in the standardized gastrointestinal model (INFOGEST)". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  11. Sara A. Cunha; Marta C Coelho; Ezequiel Coscueta; Salsinha, Ana Sofia; A. R. Costa-Pinto; Bruno Sarmento; Pintado, M.. "Bioavailability of Chlorella vulgaris hydrolysates after standardized gastrointestinal model (Infogest)". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  12. Helena Araújo-Rodrigues; Ana Sofia Salsinha; Ezequiel R. Coscueta; João Bettencourt Relvas; Freni K. Tavaria; Manuela E. Pintado. "Comparison between different enzymatic inhibition methods in the standardized gastrointestinal model (INFOGEST): a case study of Pleurotus ostreatus mushroom biomass". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  13. Ana Sofia Salsinha; André Cima; Helena Araújo-Rodrigues; Sofia Viana; Flávio Reis; Ezequiel R. Coscueta; Luis Miguel Rodríguez-Alcalá; João B. Relvas; Manuela Pintado. "The use of cecal samples from Wistar rats in in vitro fermentation to determine the effect of Fish and Pomegranate oil in gut microbiota alterations induced by a Western diet". Trabalho apresentado em V SPCAL Congress, 2024.
  14. Helena Maria Araújo Rodrigues; Manuela Amorim; Salsinha, Ana Sofia; Sara Marçal; Freni Kekhasharú Tavaria; João Bettencourt Relvas; Pintado, M.. "Chemical and bioactive characterization of coriolus versicolor , hericium erinaceus and pleurotus ostreatus mushroom biomass". Trabalho apresentado em Ciência 2023, 2023.
  15. Salsinha, Ana Sofia; Arlindo André e André Cima; Helena Maria Araújo Rodrigues; Rodriguez-Alcalá, L.M.; João B. Relvas; Pintado, M.. "The use of a human in vitro fermentation model to study the role of omega-3 and conjugated fatty acids on gut microbiota modulation". Trabalho apresentado em SymbNET PhD Summer School on Host-microbe symbiosis, 2023.
  16. Salsinha, Ana Sofia; A. Rodrigues; R. Socodato; J. B. Relvas; Rodriguez-Alcalá, L.M.; Pintado, M.. "The role of saturated and polyunsaturated fatty acids in microglia modulation". Trabalho apresentado em Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal, 2021.
  17. Salsinha, Ana Sofia; Artur Rodrigues; Renato Socodato; João B. Relvas; Rodriguez-Alcalá, L.M.; Pintado, M.. "Study of inflammation mediated by fatty acids in a microglia cell model - the obesity perspective". Trabalho apresentado em Encontro Ciência '20,, 2020.
  18. Ana L. Fontes; Lígia Pimentel; Salsinha, Ana Sofia; Juan Miguel Rodríguez; M. Rosário M. Domingues; Rodriguez-Alcalá, L.M.; Ana Maria Gomes. "Influence of shaking and viable cell numbers on microbial conjugated linoleic acid (CLA) production". Trabalho apresentado em 8th Congress of European Microbiologists, 2019.
  19. Joana Rocha; João Francisco Botelho; Magdalena Ksiezarek; Teresa Ribeiro; Miguel Machado; João Carriço; Lígia Pimentel; et al. "Lactobacillus femina sp. nov., a new species of Lactobacillus delbrueckii group". Trabalho apresentado em 8th Congress of European Microbiologists, 2019.
  20. Salsinha, Ana Sofia; Rodrigues, Artur; Socodato, Renato; Relvas, Joao B; Rodríguez-Alcalá, Luís Miguel; Pintado, Maria Manuela. "Study of inflammation mediated by lipids in a Microglia Cell Model to deepen into brain dysregulation by obesity". Trabalho apresentado em 17th Euro Fed Lipid Congress and Expo, 2019.
  21. Ana L. Fontes; Lígia Pimentel; Salsinha, Ana Sofia; Beatriz Batista Cardoso; J. C. Andrade; Ana Maria Gomes; Rodriguez-Alcalá, L.M.. "Optimization of linoleic acid emulsion preparation to reduce substrate losses after filter-sterilization". Trabalho apresentado em Microbiotec’17, 2017.
  22. Ana L. Fontes; Lígia Pimentel; Salsinha, Ana Sofia; Beatriz Batista Cardoso; José Carlos Márcia Andrade; Rodriguez-Alcalá, L.M.; Ana Maria Gomes. "Characterization of potential CLA-producing strains according to LA tolerance". Trabalho apresentado em Microbiotec’17, 2017.
  23. Javier Calzada; Salsinha, Ana Sofia; Lígia Pimentel; Ana L. Fontes; Ana Maria Gomes; Juan Arqués; Rodriguez-Alcalá, L.M.. "Does the presence of linoleate isomerase gene implies conjugated linoleic acid production?". Trabalho apresentado em Microbiotec’17, 2017.
Resumo em conferência
  1. Adriana C. S. Pais; Tânia Ribeiro; Ezequiel Coscueta; Salsinha, Ana Sofia; Pintado, M.; Armando J.D. Silvestre; Sónia A. O. Santos. "Phenolic compounds as modulators of gut microbiota composition". Trabalho apresentado em 4th International Conference on Natural Products and Human Health, Aveiro, 2024.
    Publicado
  2. Salsinha, Ana Sofia; Renato Socodato; Artur Rodrigues; Rodriguez-Alcalá, L.M.; João B. Relvas; Pintado, M.. "CLA and CLNA ameliorate neuroinflammation and cellular oxidation related with western diets". Trabalho apresentado em 18th Euro Fed Lipid Congress and Expo, 2021.
    Publicado
  3. Ana L. Fontes; Lígia Pimentel; Salsinha, Ana Sofia; Juan Miguel Rodríguez; M. R. Domingues; Rodriguez-Alcalá, L.M.; Ana Maria Gomes. "Influence of shaking and viable cell numbers on microbial conjugated linoleic acid (CLA) production". Trabalho apresentado em 8th Congress of European Microbiologists, Glasgow, 2019.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/11/13 Gut microbiota modulation induced by pure phenolic compounds: An in vitro fecal fermentation study III Congresso Norte Nordeste de Pesquisa e Pós-Graduação/ VI Encontro da Pós-Graduação Sctricto Sensu/ III Encontro da Pós-Graduação Lato Sensu
(Maceió, Brasil)
2024/10/29 Tailoring Nutrient-Rich Food Products for Seniors Using Sustainable Plant-Based Ingredients: Insights from the Diet65+ Project 4th INSURE Hub International Conference
Centro de Biotecnologia e Química Fina (Porto, Portugal)
2024/04/11 Unraveling the full therapeutical potential of polyunsaturated fatty acids: a complete study of omega-3 and conjugated fatty acids bioaccessibility, bioavailability prediction and impact on gut microbiota 8th International Conference on Food Digestion
(Porto, Portugal)
2023/10/23 Chemical and Bioactive Composition of Mushroom Biomass: Understanding their Nutritive and Health Value 3rd Online Conference - Circular Economy: Make It Happen
(Portugal)
2023/06/14 Characterization of bioactive compounds in mushroom biomass from Coriolus versicolor, Hericium erinaceus and Pleurotus ostreatus species XXII EuroFoodChem Concress: XXII Congress, European Food Chemistry
(Belgrado, Sérvia)
2022/12/06 Bioaccessibility determination of omega-3 and conjugated linolenic acid using an in vitro standardized digestion model (INFOGEST) by GC-FID 12º Encontro Nacional de Cromatografia
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
2022/11/18 MBP BioTech – Sustainable Multifunctional Bioactive Peptides Technology Blue Bio Value Ideation 2022
(Porto, Portugal)
2021/11/25 Perspectives on the development of CLA/CLNA-enriched milk through in situ microbial production MICROBIOTEC'21: Microbiology and Biotechnology Congress
(Lisboa, Portugal)
2021/07/01 In Vitro Gastrointestinal Digestion impact on the antioxidant activity of extracts produced from the microalgae Chlorella vulgaris and Nannochloropsis oceanica CMR|International Conference on Multidisciplinary Research
(Viseu, Portugal)

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2023/07/02 - 2023/07/15 The SymbNET Summer School on Host-Microbe Symbioses is designed for PhD students (2nd year or late) interested in host-microbe symbioses to acquire an in-depth understanding of the field from diverse perspectives through interaction with experts in this research area. These include researchers using different model systems and levels of analysis from molecular biology to ecology and evolution. The Summer School had an emphasis on functionally understanding these symbioses, with approaches including genomics and metabolomics.
Outro
SymbNET PhD Summer School on Host-microbe symbiosis
Fundação Calouste Gulbenkian - Instituto Gulbenkian Ciência, Portugal
2022/11/18 - 2022/11/20 Blue Bio Value Ideation 2022
Concurso
Blue Bio Value Ideation 2022
Fundação Calouste Gulbenkian - Instituto Gulbenkian Ciência, Portugal