???global.info.a_carregar???
Graduated in Biology from the University of Vigo (Spain, 2019). Master in Advanced Biotechnology from the University of Vigo (Spain, 2021). Specialized, during the master thesis, in the extraction of bioactive compounds for food and pharmacological uses and carrying out molecular dockings between bioactive compounds and proteins at the Mountain Research Center (CIMO) associated with the Institio Politecnico de Bragança (IPB). Researcher at the University of Vigo in the nutrition and bromatology group. Participant in four European projects (2019 - 2024) highlighting the Sustainable and cost-effective production process for the upcycling of olive, grape and nut byproducts into 4 natural and healthy ingredients for nutraceutical and cosmetic applications (UP4HEALTH) project. With four article publications, two in Q1 (Health Promoting Properties of Bee Royal Jelly: Food of the Queens, and Bee Venom: An Updating Review of Its Bioactive Molecules and Its Health Applications) and the other two in Q2. Coauthor in four conference posters and six oral presentations in scientific congress.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Bernabé Núñez Estévez

Nomes de citação

  • Núñez-Estévez, Bernabé

Identificadores de autor

Ciência ID
3214-F893-6AC2
ORCID iD
0000-0002-6435-7952

Endereços de correio eletrónico

  • bernabe.nunez@uvigo.es (Profissional)

Telefones

Telemóvel
  • (+34) 605023843 (Profissional)

Moradas

  • Centro de Investigação de Montanha, Instituto Politécnico de Bragança, Campus de Santa Apolónia, Bragança, Portugal, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Profissional)
  • R/Asturias nº61,bajo, 36206, Vigo, Pontevedra, Espanha (Pessoal)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Galego Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano (Idioma materno)
Formação
Grau Classificação
2020/09/01 - 2021/03/22
Concluído
Mestrado em Biotecnologia Avanzada (Mestrado)
Especialização em Alimentaçao e nutriçao
Universidade de Vigo, Espanha
"Bioactividades e caracterización de compostos fenólicos en plantas medicinais da familia Amatanthaceace" (TESE/DISSERTAÇÃO)
8.8/10
2015/01/09 - 2019/06/25
Concluído
Grao em Biología (Bachelor)
Universidade de Vigo, Espanha
6.8/10
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/10/01 - 2021/12/23 Investigador (Investigação) Universidade de Vigo, Espanha
2020/09/15 - 2021/02/15 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2020 - 2024 Macroalgas invasivas como fonte de novos bioprodutos: identificação, quantificação, extração, otimização, fracionamento e isolamento de fitoquímicos para a indústria cosmecêutica e nutracêutica
Bolseiro de Doutoramento
Xunta de Galicia
2020 - 2023 Sustainable and cost-effective production process for the upcycling of olive, grape and nut byproducts into 4 natural and healthy ingredients for nutraceutical and cosmetic applications (UP4HEALTH)
Bolseiro de Doutoramento
European Commission
Em curso
2019 - 2023 An integrated approach to the challenge of sustainable food systems: adaptive and mitigatory strategies to address climate change and malnutrition (SYSTEMIC)
Bolseiro de Doutoramento
European Commission
Em curso
2019 - 2022 Organic production of chestnuts and development of better marketing competences in chestnuts producer (EcoChestnut)
Bolseiro de Doutoramento
European Commission
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Nicolas Collazo; María Carpena Rodríguez; Bernabé Núñez Estévez; Paz Otero; Jesus Simal-Gandara; Miguel A. Prieto. "Health Promoting Properties of Bee Royal Jelly: Food of the Queens". Nutrients (2021): https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/543.
    10.3390/nu13020543
  2. María Carpena Rodríguez; Bernabé Núñez Estévez; Anton Soria-Lopez; Paula García-Oliveira; Miguel A. Prieto. "Essential Oils and Their Application on Active Packaging Systems: A Review". Resources (2021): https://www.mdpi.com/2079-9276/10/1/7.
    10.3390/resources10010007
  3. Fraga-Corral M; Otero P; Echave J; Garcia-Oliveira P; Carpena M; Jarboui A; Nuñez-Estevez B; Simal-Gandara J; Prieto MA. "By-Products of Agri-Food Industry as Tannin-Rich Sources: A Review of Tannins' Biological Activities and Their Potential for Valorization.". Foods (Basel, Switzerland) (2021): http://europepmc.org/abstract/med/33440730.
    10.3390/foods10010137
  4. Chamorro, Franklin; Carpena, María; Nuñez-Estevez, Bernabé; Prieto, Miguel A.; Simal-Gandara, Jesus. "Valorization of Kiwi by-Products for the Recovery of Bioactive Compounds: Circular Economy Model". Proceedings 70 1 (2020): 9. http://dx.doi.org/10.3390/foods_2020-07647.
    10.3390/foods_2020-07647
  5. María Carpena Rodríguez; Bernabé Núñez Estévez; Anton Soria-Lopez; Jesus Simal-Gandara. "Bee Venom: An Updating Review of Its Bioactive Molecules and Its Health Applications". Nutrients (2020): https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3360.
    10.3390/nu12113360
Poster em conferência
  1. F. N. Chamorro; Núñez-Estévez, Bernabé; M. Carpena; A. Soria; A. González-Pereira; N. Collazo; A. Jarboui; et al. "Kiwi By-Products as Potential New Food Additives". Trabalho apresentado em 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  2. M. Barral; P. Garcia-Oliveira; Núñez-Estévez, Bernabé; M. Carpena; M F Barroso; M. Fraga; J. Simal; M.A. Prieto. "EVALUATION OF THE CHEMICAL COMPOSITION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM PLANTS OF THE ASTERACEAE FAMILY". Trabalho apresentado em 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  3. N. Collazo; Núñez-Estévez, Bernabé; M. Carpena; P. Otero; A. Soria; F. N. Chamorro; A. Jarboui; M.A. Prieto; J. Simal. "Health promoting properties of bee royal jelly: Food of the queens". Trabalho apresentado em 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  4. Núñez-Estévez, Bernabé; T. C. Finimundy; J. Pinela; T. Pires; R. C. Calhelha; M. Barral; M.A. Prieto; L. Barros. "PHENOLIC COMPOUNDS FROM A MARANTHACEAE SPECIES : EXTRACTION , CHARACTERIZATION AND BIOLOGICAL PROPERTIES". Trabalho apresentado em 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
    10.13140/RG.2.2.22243.89123
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/05/04 Fatty Acid Composition and Antioxidant and Antibacterial Activities of Ethanolic Pressurized Liquid Extraction (PLE) Extracts of 4 Macroalgae Species From Galicia (NW Spain). 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food
Instituto Politécnico de Bragança (Online)
2021/05/02 Effect of pressurized liquid extraction (PLE) on the lipid composition of Fucus vesiculosus. Conference: 1st Natural products application: Health, Cosmetic and Food
Instituto Politécnico de Bragança (Online)
2021/03/22 Algas e plantas como fonte de compostos bioativos para prevenir o desenvolvimento de diabetes mellitus tipo 2. Simposio Internacional: Nutrición de Vanguardia
Universidad de los Andes facultad de Medicina Escuela de Nutricion y DIietetica Venezuela (Online)
2021/03/22 Algas marinhas como fonte promissora de nutrientes para a dieta alimentar Simposio Internacional: Nutrición de Vanguardia
Universidad de los Andes facultad de Medicina Escuela de Nutricion y DIietetica Venezuela (Online)
2021/03/22 Subprodutos da indústria alimentícia como fonte promissora de compostos bioativos. Um modelo de economia circular Simposio Internacional: Nutrición de Vanguardia
Universidad de los Andes facultad de Medicina Escuela de Nutricion y DIietetica Venezuela (Online)
2020/11/25 Valorization of kiwi sub-products for recovering bioactive compounds: circular economy model. 1st International Electronic Conference on Food Science and Functional Foods.
MDPI - Foods (Online)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2021/03/22 - 2021/03/26 Organização dos diferentes horários e ordens a seguir durante o congresso. (2021/03/22 - 2021/03/26)
Congresso (Coorganizador)
Universidad de los Andes facultad de Medicina Escuela de Nutricion y DIietetica Venezuela, Venezuela