???global.info.a_carregar???
PhD in Biomedical Sciences (2019) by Porto University; Specialist in Chemistry (2012) by the Polytechnic Institute of Viana do Castelo; MSc in Environmental Sciences - Environmental Quality (1996) by Minho University; and BSC in Chemistry (1990) by Porto University. Laboratory technician (category: main assessor) in the Polytechnic Institute of Viana do Castelo. Works in the areas of Exact Sciences - Chemistry, with relevance to Analytical Chemistry; Natural Sciences, with relevance to Environmental Science; Engineering and Technology, with emphasis on Food Engineering. Member of CISAS - Center for Research and Development in Agrifood Systems and Sustainability.
Identification

Personal identification

Full name
Élia Maria Raposo Fernandes

Citation names

  • Fernandes, Élia
  • Fernandes, E.
  • Fernandes, Élia M.R.
  • Fernandes, É.

Author identifiers

Ciência ID
1A1B-8A8C-276D
ORCID iD
0000-0002-0618-1469

Telephones

Telefone
  • 258819700 (Profissional)

Addresses

  • ESTG-IPVC Av. do Atlântico , 4900-908, Viana do Castelo, Viana do Castelo, Portugal (Profissional)

Websites

Knowledge fields

  • Ciências Exatas - Química - Química Analítica
  • Ciências Naturais - Ciências da Terra e do Ambiente - Ciências do Ambiente
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Sociais - Outras Ciências Sociais

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Português (Mother tongue)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2)
Education
Degree Classification
2013 - 2019/10/01
Concluído
Ciências Biomédicas (Doutoramento)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
"Biogeochemical nutrient budgets in a temperate estuary (Lima, NW Portugal)" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovado
2012/07/17
Concluído
Título de especialista na área científica de Química (Título de especialista)
Major in Química
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
Aprovada por unanimidade
1997 - 1998
Concluído
Pós-Graduação: Direito do Ordenamento, do Urbanismo e do Ambiente (Pós-Graduação)
Universidade de Coimbra Faculdade de Direito, Portugal
13
1993 - 1996/11
Concluído
Ciências do Ambiente - ramo: Qualidade Ambiental (Mestrado)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"Sistema de Lagoas de Prado: Eficiência de Tratamento e Impacto sobre as Águas Receptoras" (THESIS/DISSERTATION)
Very Good
1993 - 1995
Concluído
Especialização: Ciências do Ambiente - ramo: Qualidade Ambiental (Especialização pós-licenciatura)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
17
1985 - 1990/07
Concluído
Química - ramo Científico (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
12.2
Affiliation

Ciência

Category
Host institution
Employer
2023 - Current Investigador (Investigação) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal
2017 - 2018 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Universidade do Porto, Laboratório de Hidrobiologia e Ecologia, Portugal
2015 - 2015 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Universidade do Porto, Laboratório de Hidrobiologia e Ecologia, Portugal

Outros

Category
Host institution
Employer
2008/01 - Current Career: Laboratory technician; Category: Main assessor Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2004/02 - 2008/01 Career: Laboratory technician; Category: Assessor Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
1999/09 - 2004/02 Career: Laboratory technician; Category: Main technician Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
1995/11 - 1999/09 Career: Laboratory technician; Category: 1st class technician Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
1992/06 - 1995/11 Career: Laboratory technician; Category: 2nd class technician Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
1991/02 - 1992/06 Career: Laboratory technician; Category: 2nd class technician - trainee Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
1990/09 - 1991/02 Role: Teaching Staff - Careers and Unreviewed Categories; Category: Primary and secondary school teacher Escola Preparatória de Gondomar - 251, Portugal
Escola Preparatória de Gondomar - 251, Portugal
1990 - 1990/07 Role: Teaching Staff - Careers and Unreviewed Categories; Category: Primary and secondary school teacher Escola Preparatória do Cerco, Portugal
Escola Preparatória do Cerco, Portugal
Projects

Outro

Designation Funders
2020/04/01 - 2023/03/31 TECCCO+Lab - Towards a More Efficient ,Comprehensive and Collaborative Covid19 Testing Laboratory
Investigador
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal
Outputs

Publicações

Artigo em conferência
  1. Jesus, M.; Pires, P.; Mata, F.; Romaní, A.; Fernandes, E.; Couto, R.; Vaz-Velho, M.. "Avaliação da estrutura e propriedades do alginato extraído de Laminaria hyperborea". Paper presented in Congresso Internacional da Agroindústria–CIAGRO, 2023.
    Publicado
  2. Jesus, M.; RomanÍ, A.; Santos, J.; Pires, P.; Fernandes, E.; Mata, F.; Ramos, C.; Vaz-Velho, M.. Autor correspondente: Jesus, M.. "Extraction of bioactive compounds from brown algae using deep eutectic solvents in microwave: Preliminary study". Paper presented in XII FIRMA 2023 - XII Foro Iberoamericano de los Recursos Marinos y la Acuicultura, 2023.
    Publicado
  3. Vieito, C; Pires, P.; Fernandes, E.; Lopes, C. ; Vaz Velho, M.. Autor correspondente: Vieito, C. "Rendimento da extração e atividade antioxidante de extratos de casca de pinheiro (Pinus pinaster Aiton subsp. Atlantica): efeito do solvente e método de extração". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos - Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Viana do Castelo, 2018.
    Publicado
  4. Pires, P.; Fernandes, Élia; Barros, M.; Cerqueira, J.L.; Santos Silva, J.; Bermúdez, R.; Lorenzo, J.M.; Lebret, B.; Araújo, J.P.. "Effect of two different rearing systems on textural traits, color parameters and oxidative status of meat from Bísaro pigs". Paper presented in XX Congresso de Zootecnia, Vila Real, 2018.
    Publicado
  5. Pires, Preciosa; Araújo, José P.; Barros, M.; Fernandes, E.; Cerqueira, Joaquim; Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula A.; Dias, Teresa. "Composición de los aditivos en embutido fermentado portugués (chouriço) despues del secado". 2015.
  6. Pires, P.; Barros, M.; Cerqueira, Joaquim Orlando Lima; Fernandes, Élia; Vilarinho, M.; Araujo, J. P.. "Comparação das caraterísticas da carcaça e da carne de coelho hyplus numa exploração com ambiente controlado - efeito do local de amostragem". Paper presented in XIX Congresso de Zootecnia - diversidade na produção, Ponte de Lima, 2015.
    Publicado
  7. Pires, P.; Vilarinho, M.; Barros, M.; Fernandes, E.; Araújo, J.P.. "Contenido en minerales y relaciòn Fe/Zn en carne de cabrito de raza Bravia en modo de producción ecológico y effectos nutricionales". Paper presented in 42 Jornadas de Estudio – XV Jornadas sobre Producción Animal, Zaragoza, 2013.
    Publicado
  8. Pires, P.; Barros, M.; Costa, P.; Miranda, F.; Fernandes, E.; Vilarinho Oliveira, M.. "Evaluation of water quality in Viana do Castelo coast and Lima river mouth for use in osmotic power". Paper presented in International Congress on Energy and Environment Engineering and Management, Lisboa, 2013.
    Publicado
  9. Araújo, J.P.; Fernandes, E.; Cerqueira, J.; Barros, M.; Pires, P.. "Caraterísticas da carcaça e conteúdo mineral da carne de cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico". Paper presented in IV Congresso Internacional de Agroecoloxía e Agricultura Ecolóxica, Vigo, 2012.
    Publicado
  10. Fernandes, Élia. "Wastewater treatment plant system of Vila de Prado. Efficiency of treatment plant and impact into receiving Water". Paper presented in Anniversary Scientific Conference – 50 years Faculty of Hydrotechnics, Sofia, 1999.
    Publicado
  11. Cheng, Chia-Yau; Fernandes, Élia. "Desnitrification of Contaminated Groundwater Using Upflow Biological Reactor". Paper presented in International Symposium and Environment and Interation, Porto, 1996.
    Publicado
Artigo em revista
  1. Eduarda Fraga Olivo; Juliana Acordi; Morgana Nuernberg Sartor Faraco; Lisandro Simão; Manuel Joaquim Ribeiro; Élia Maria Raposo Fernandes; Jairo José Zocche; Fabiano Raupp-Pereira. "Systematic Selection of Waste from Run-of-Mine Coal Processing as Sustainable Raw Materials for Organo-Mineral Fertilizer Production". Sustainability (2025): https://doi.org/10.3390/su17041350.
    10.3390/su17041350
  2. Eduarda Fraga Olivo; Alexandre Zaccaron; Juliana Acordi; Manuel Joaquim Ribeiro; Élia Maria Raposo Fernandes; Jairo José Zocche; Fabiano Raupp-Pereira. "Technosol Development Based on Residual Fraction of Coal Tailings Processing, Agro-Industrial Waste, and Paper Industry Waste". Sustainability (2024): https://doi.org/10.3390/su16177471.
    10.3390/su16177471
  3. Élia Fernandes; Mário Barros; Preciosa Pires. "Validation of a small-scale method for determination of phosphorus in meat and meat products by molecular absorption spectroscopy". Journal of Food Measurement and Characterization (2024): https://doi.org/10.1007/s11694-023-02304-w.
    10.1007/s11694-023-02304-w
  4. Barros, D.; Fernandes, É.; Jesus, M.; Barros, L.; Alonso-Esteban, J.I.; Pires, P.; Vaz Velho, M.. "The Chemical Characterisation of the Maritime Pine Bark Cultivated in Northern Portugal". Plants 12 23 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85179336950&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/plants12233940
  5. Barros, D.; Nova, P.; Cunha, S.; Monteiro, V.; Fernandes, É.; Pereira-Pinto, R.; Barbosa, C.; et al. "Enhancing storage stability of smoke-flavored horse mackerel filets using natural extracts as preservatives". Frontiers in Sustainable Food Systems 7 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85178951943&partnerID=MN8TOARS.
    10.3389/fsufs.2023.1296265
  6. Simão, L.; Fernandes, E.; Hotza, D.; Ribeiro, M.J.; Montedo, O.R.K.; Raupp-Pereira, F.. Autor correspondente: Simão, L.. "Controlling efflorescence in geopolymers: A new approach". Case Studies in Construction Materials 15 (2021): e00740. http://dx.doi.org/10.1016/j.cscm.2021.e00740.
    Publicado • 10.1016/j.cscm.2021.e00740
  7. Fernandes, P.A.D.C.; Ferreira, F.A.D.C.; Morais, O.M.; Ramos, C.M.T.; Fernandes, É.M.R.; Rocha, S.A.A.D.; Rocha, R.J.A.; et al. Autor correspondente: Paulo Alexandre da Costa Fernandes. "Performance of saliva as a specimen to detect SARS-CoV-2". Journal of Clinical Virology 142 (2021): 104913. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85111059182&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1016/j.jcv.2021.104913
  8. Fernandes, E.; Vitorino, N.; Ribeiro, M. J.; Teixeira, C.; Bordalo, A. A.. "Spatial and seasonal dynamics of elemental composition and mineralogy of intertidal and subtidal sediments in the Lima estuary (NW Portugal)". Arabian Journal of Geosciences 12 13 (2019): http://dx.doi.org/10.1007/s12517-019-4569-8.
    Publicado • 10.1007/s12517-019-4569-8
  9. Fernandes, Élia; Teixeira, Catarina; Bordalo, Adriano. "Coupling between Hydrodynamics and Chlorophyll a and Bacteria in a Temperate Estuary: A Box Model Approach". Water 11 3 (2019): 588. http://dx.doi.org/10.3390/w11030588.
    Publicado • 10.3390/w11030588
  10. Vieito, Catarina; Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Velho, Manuela. "Chemical characterization of pine bark (Pinus pinaster Aiton subsp. atlantica), antioxidant properties and phenolic profile of its extracts". Millenium - Journal of Education, Technologies, and Health 8 (2019): 79-87. http://dx.doi.org/10.29352/mill0208.07.00197.
    10.29352/mill0208.07.00197
  11. Vieito, C.; Fernandes, É.; Velho, M.V.; Pires, P.. "The effect of different solvents on extraction yield, total phenolic content and antioxidant activity of extracts from pine bark (Pinus pinaster subsp. atlantica)". Chemical Engineering Transactions 64 (2018): 127-132. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85047071145&partnerID=MN8TOARS.
    10.3303/CET1864022
  12. Cadavez, V.; Gonzales-Barron, U.; Pires, P.; Fernandes, E.; Pereira, A.P.; Gomes, A.; Araújo, J.P.; et al. "An assessment of the processing and physicochemical factors contributing to the microbial contamination of salpicão, a naturally-fermented Portuguese sausage". LWT - Food Science and Technology 72 (2016): 107-116. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.04.038.
    10.1016/j.lwt.2016.04.038
  13. Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Ferreira, Rita; Carneiro, Luísa; Almeida, Gonçalo; Vaz-Velho, Manuela. "Comparison of milk from two different cow breeds Barrosã and Frísia". EJEAFChe – Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry 2 4 (2003): 514-518. http://hdl.handle.net/10400.14/6674.
    Publicado
  14. Cruz, Carina; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Pires, Preciosa; Ferreira, Rita; Morais, Orlando; et al. "Chemical, microbiological and sensory characterization of a traditional presunto (smoked ham) from portuguese autochthonous Bísaro pigs – A comparison with industrial presunto". EJEAFChe – Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry 2 4 (2003): 464-475.
    Publicado
  15. Ribeiro da Silva, Manuel A. V.; Ribeiro da Silva, Maria D. M. C.; Monte, Manuel J. S.; Gonçalves, Jorge M.; Fernandes, Élia M. R.. "Energetics of metal-ligand binding in copper(II) and nickel(II) complexes of two Schiff bases". Journal of the Chemical Society, Dalton Transactions 7 (1997): 1257-1262. http://dx.doi.org/10.1039/a607745e.
    10.1039/a607745e
  16. Ribeiro da Silva, Manuel A.V.; Ribeiro da Silva, Maria D.M.C.; Monte, Manuel J.S.; Gonçalves, Jorge M.; Fernandes, Élia M.R.. "Standard enthalpies of formation ofN,N'-ethylenebis(4-aminopent-3-en-2-one) andN,N'-ethylenebis(3-amino-1-phenylbut-2-en-1-one)". The Journal of Chemical Thermodynamics 27 6 (1995): 613-621. http://dx.doi.org/10.1006/jcht.1995.0063.
    10.1006/jcht.1995.0063
Documento de trabalho
  1. Fernandes, Élia. 2012. "Método Alternativo para a determinação de Fósforo em Carnes e Produtos Cárneos ( Provas de Especialista - Área científica de Química)".
Poster em conferência
  1. Jesus, M.; Romaní, A.; Santos, J.; Pires, P.; Fernandes, E.; Mata, F.; Ramos, C.; Vaz-Velho, M.. "Extraction of bioactive compounds from brown algae using deep eutectic solvents in microwave: Preliminary study". Paper presented in XII Foro Iberoamericano de los Recursos Marinos y la Acuicultura (XII FIRMA), 2023.
  2. Barros, D.; Fernandes, É.; Vaz-Velho, M.. "Effect of pine bark extract concentrations on antioxidant levels in smoked-flavoured horse mackerel fillets". Paper presented in Ciência 2023 – Ciência e Oceano para além do horizonte, 2023.
  3. Barros, Diana; Fernandes, Élia; Vaz-Velho, Manuela. "Estudo da Redução de Sal no Desenvolvimento de Carapau Seco e Avaliação das Salmouras". Paper presented in XI Foro Iberoamericano de los Recursos Marinos y la Acuicultura - XI Firma 2022, 2022.
  4. Jesus, M.; Pires, P.; RomanÍ, A.; Fernandes, E.; Vaz-Velho, M.. "Effect of different extraction processes on the structure and properties of alginate from the macroalgae Laminaria hyperborea". Paper presented in XI Foro Iberoamericano de los Recursos Marinos y la Acuicultura – XI Firma 2022, 2022.
  5. Vieito, Catarina; Fernandes, Élia; Vaz-Velho, Manuela; Pires, Preciosa. "The effect of different solvents on extraction yield, total phenolic content and antioxidant activity of extracts from pine bark (Pinus pinaster subsp. Atlantica)". Paper presented in 6th International Conference on Industrial Biotechnology, 2018.
  6. Pires, Preciosa; Coelho, Rute; Fernandes, Élia; Ramos, Sílvia; Rocha, Susana; Cerqueira, Joaquim; Araújo, J. Pedro. "Modo de Produção Biológoca de Cabritos em Terras de Bouro - Atributos de Qualidade da Carcaça e da Carne". Paper presented in 3.º Congresso Nacional de Agricultura Biológica, 2010.
Resumo em conferência
  1. Pires, P; Barros, M.; Cerqueira, J.; Rodrigues, R.; Fernandes, Élia; Araújo, J.P.. "An innovative dry-curing method for Bísaro breed ham: red wine vs white wine". Paper presented in ZOOTEC’24 - XXIV Congresso Nacional de Zootecnia, Póvoa de Varzim, 2024.
    Publicado
  2. Barros D; Fernandes, Élia; Vaz Velho M.. "The effect of liquid smoke addition to brine in the salt uptake by fish fillets". Paper presented in XVII Encontro da Química dos Alimentos (SPQ), Vila Real, 2024.
    Publicado
  3. Pires, P.; Fernandes, E.; Jesus, M.; Vilarinho, M. M.; Vaz Velho, M.; Barros, M.. "Quantificação das proteínas, lípidos, açúcares e minerais de oito espécies de algas da costa de Portugal avaliação da potencial aplicação na alimentação". Paper presented in CCS2023 - 5ª Conferência Campus Sustentável - Capacitação para a Ação Climática: do Campus à Comunidade, Viana do Castelo, 2023.
    Publicado
  4. Barros, D.; Pereira Pinto, R.; Fernandes, É.; Vaz-Velho M.. "The application of Pine bark extracts to improve the antioxidant activity of Atlantic Horse Mackerel dried fillets". Paper presented in Dare2Change - Innovation driven agrifood business, Porto, 2023.
    Publicado
  5. Jesus, M.; RomanÍ, A.; Fernandes, E.; Pires, P.; Vaz-Velho, M.. "Evaluation of deep eutectic solvent assisted by microwave heating for the development of brown seaweed-based biorefineries". Paper presented in 1st International Congresso n Food, Nutrition & Public Health – Towards a sustainable future, Lisboa, 2022.
    Publicado
  6. J.P. Araújo; J. L. Cerqueira; M. Barros; E. Fernandes; R. Rodrigues; B. Lebret; P. Preciosa. "Red wine in cured Bísaro pig ham to minimise salt content and improve physico-chemical atributes". Paper presented in 71st Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP), Porto, 2020.
    Publicado
  7. Catarina Teixeira; Élia Fernandes; Adriano A. Bordalo. Autor correspondente: Catarina Teixeira. "Benthic nutrient fluxes in sediments along the Lima estuary (NW Portugal)". Paper presented in XV International Estuarine Biogeochemistry Sysposium, Vigo, 2019.
    Publicado
  8. Preciosa Pires; Dias, Rafaela; Mário Barros; Élia Fernandes; Manuela Vaz-Velho. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Effect of starter cultures in six biogenic amine content of traditional Portuguese sausages". Paper presented in XX EuroFoodChem Congress, Porto, 2019.
    Publicado
  9. Vieito, Catarina; Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Lopes, Carina; Vaz Velho, Manuela. Autor correspondente: Vieito, Catarina. "Extraction yield and antioxidant activity of pine bark (Pinus pinaster Aiton subsp. atlantica) extracts effect of solvent and extract method". Paper presented in XIV Encontro da Química dos Alimentos (SPQ), Viana do Castelo, 2018.
    Publicado
  10. José Pedro Araújo; Benedicte Lebret; Joaquim Lima Cerqueira; João Santos-Silva; Mário Barros; Élia Fernandes; Preciosa Pires. "Influence of traditional and innovative feed on technological aspects of meat from pig Bísara breed". Paper presented in 55ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2018.
    Publicado
  11. Vieito, Catarina; Fernandes, Élia; Pires, Preciosa; Vaz-Velho, Manuela. "Chemical Characterization of pine bark (Pinus pinaster Aiton subsp. atlantica) - antioxidant properties and phenolic profile of its extracts". Paper presented in 1st International Meeting on I&D in the Food Sector; 3º Workshop de I&D no Sector Agroalimentar, Viseu, 2018.
    Publicado
  12. Lopes, C.; Rodrigues, A.; Fernandes, E.; Vaz-Velho, M.; Pires, P.. "Taninos para a produção de coagulantes naturais a partir de acácia (Acacia dealbata) e pinheiro (Pinus pinaster)". Paper presented in XIV Encontro da Química dos Alimentos (SPQ), Viana do Castelo, 2018.
    Publicado
  13. Pires, P.; Fernandes, E.; Barros, M.; Cerqueira, J.L.; Santos Silva, J.; Bermúdez, R.; Lorenzo, J.M.; Lebret, B.; e Araújo, J.P.. "Effect of two different rearing systems on textural traits, color parameters and oxidative status of meat from Bísaro pigs". Paper presented in XX Congresso de Zootecnia, Vila Real, 2018.
    Publicado
  14. Catarina Vieito; Élia Fernandes; Manuela Vaz Velho; Preciosa Pires. Autor correspondente: Catarina Vieito. "Biorrefinaria florestal: extração de fitoquímicos com propriedades antioxidants do cortex de Pinheiro bravo (Pinus pinaster Aiton)". Paper presented in 8º Congresso Florestal Nacional, Viana do Castelo, 2017.
    Publicado
  15. Preciosa Pires; Catarina Vieito; Élia Fernandes; Begoña Besada; Manuela Vaz Velho. "Estudo e identificação de compostos bioativos na casca de pinheiro (Pinus pinaster Aiton subsp. Atlantica)". Paper presented in 10º Encontro de Cromatografia, Bragança, 2017.
    Publicado
  16. Pires, P.; Barros, M.; Cerqueira, J.; Fernandes, E.; Vilarinho, M.; Araújo, J.. "Comparação das características da carcaça e da carne de Coelho Hyplus numa exploração com ambiente controlado - efeito do local de amostragem". Paper presented in XIX Congresso de Zootecnia – Diversidade na Produção, Ponte de Lima, 2015.
    Publicado
  17. Klapa, O.; Barros, M.; Vilarinho, M.; Fernandes, E.; Pires, P.. Autor correspondente: Klapa, O.. "Alternative applications of the sub-products from food industry with energy recovery". Paper presented in 5th European Postgraduate Sustainable Development Symposium, Lisboa, 2015.
    Publicado
  18. Alberto, C.; Araújo, A.; Rocha, S.; Fernandes, E.; Santos, J.; Moreira, D.; Alves, M. R.. "Evaluation of shelf life of smoked horse mackerel (Trachurus trachurus) stored in modified atmosphere". Paper presented in 28th EFFoST International Conference - Innovations in attractive and sustainable food for health, Uppsala, 2014.
    Publicado
  19. Alberto, C.; Araújo, M.A.; Rocha, S.; Fernandes E.; Santos, J.; Moreira, D.; Alves, M.R... "Innovation in Sea Produce Processment". Paper presented in International Meeting on Marine Research, Peniche, 2014.
    Publicado
  20. Alberto, C.; Araújo, A.; Rocha, S.; Fernandes E.; Santos, J.; Moreira, D.; Alves, M.R.; et al. "Caracterização físico-química, sensorial e microbiológica na avaliação do tempo de prateleira do Chicharro (Trachurus trachurus) fumado armazenado em atmosfera modificada". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Publicado
  21. Preciosa Pires; Joaquim Cerqueira; Mário Barros; Élia Fernandes; Manuela Vilarinho Oliveira; Alexandrina Lobo; José Pedro Araújo. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Efecto del sistema de producción en el contenido mineral y perfil de ácidos grasos de la carne de vacuno de raza Marinhoa". Paper presented in III Congreso Panamericano de Zoonosis, VIII Congreso Argentino de Zoonosis, 2014.
    Publicado
  22. Élia Fernandes; Preciosa Pires; Mário Barros. Autor correspondente: Élia Fernandes. "Evaluation of two methods for quantification of chloride ion in cheese". Paper presented in XXIII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, 2013.
    Publicado
  23. Pires, P; Cerqueira, J.L.; Barros, M.; Fernandes, E.; Gonçalves, D.; Araújo, J.P.. "Efeito do género nas caraterísticas da carcaça e qualidade da carne de coelho Hyplus numa exploração do concelho de Braga". Paper presented in V Jornadas ASPOC, Ponte de Lima, 2013.
    Publicado
  24. Pires, P.; Barros, M.; Costa, P.; Miranda, F.; Fernandes, E.; Vilarinho Oliveira, M.. "Evaluation of water quality in Viana do Castelo coast and Lima river mouth for use in osmotic power". Paper presented in 5th International Congress on Energy and Environment Engineering and Management, Lisboa, 2013.
    Publicado
  25. Lídia Souto; Élia Fernandes; Manuela Vilarinho; J. Pedro Araújo; F. Barbosa; Preciosa Pires. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Composição do músculo longissimus thoracis de bovinos castrados da raça Minhota em sistema intensivo". Paper presented in VIII Congresso Ibérico sobre Recursos Genéticos Animais, Évora, 2012.
    Publicado
  26. Preciosa Pires; Élia Fernandes; Manuela Vilarinho; Elisabete Ferreira; P. M. Ferreira; J. Pedro Araújo. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Perfil dos ácidos gordos do longissimus thoracis de novilhos de raça Marinhoa". Paper presented in VIII Congresso Ibérico sobre Recursos Genéticos Animais, Évora, 2012.
    Publicado
  27. Araújo, J.P.; Fernandes, E.; Cerqueira, J.; Barros, M.; Preciosa, P.. "Caraterísticas da carcaça e conteúdo mineral da carne de cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico". Paper presented in IV Congresso Internacional de Agroecoloxía e Agricultura Ecolóxica, Vigo, 2012.
    Publicado
  28. Pires, Preciosa; Araújo, Alexandra; Fernandes, Élia; Rocha, Susana; Cerqueira, Joaquim; Araújo, J. Pedro. "Composição dos ácidos gordos do músculo de jovens bovinos de raça Cachena em modo de produção biológico e convencional". Paper presented in 3.º Colóquio Nacional de Horticultura Biológica e 1.º Colóquio Nacional de Produção Animal Biológica, Braga, 2011.
  29. Pires, P.; Coelho, R.; Fernandes, E.; Cunha, C.; Ramos, S.; Araújo, J.P.. "Perfil dos ácidos gordos da carne de cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico em Terras de Bouro". Paper presented in 3.º Colóquio Nacional de Horticultura Biológica / 1.º Colóquio Nacional de Produção Animal Biológica, Braga, 2011.
    Publicado
  30. Cruz, C.; Fernandes, E.; Pires, P.; Vaz-Velho, M.. "Fatty Acids Characterization of Presunto from Portuguese Autochthonous Bísaro Pigs - A Comparison with Industrial Presunto". Paper presented in Conferência Internacional de Food Protection, Caparica, 2004.
    Publicado
  31. Cruz, Carina; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Pires, Preciosa; Ferreira, Rita; Morais, Orlando; et al. "Chemical, microbiological and sensory characterization of a traditional presunto (smoked ham) from portuguese autochthonous "Bísaro" pigs - A comparison with industrial presunto". Paper presented in I Congresso Internacional – Dieta Atlântica, Viana do Castelo, 2003.
    Publicado
  32. Preciosa Pires; Élia Fernandes; Carina Cruz; Manuela Vilarinho; Mário Barros; Rita Ferreira; Luísa Carneiro; Gonçalo Almeida ; Manuela Vaz Velho. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Comparison of milk from two different cow breed - "Barrosã" and "Frísia"". Paper presented in I Congresso Internacional – Dieta Atlântica, Viana do Castelo, 2003.
    Publicado
  33. P.J.C.Pires; Mónica Carvalhido ; Élia Fernandes. Autor correspondente: P.J.C.Pires. "Melhoramento de dois métodos analíticos para a determinação de malonaldeído como índice de degradação oxidativa de óleos alimentares". Paper presented in 4º Encontro de Química dos alimentos, Coimbra, 1999.
  34. Élia Fernandes; José Vieira ; Cecília Leão. Autor correspondente: Élia Fernandes. "Caracterização Microbiológica e Físico-Química das Águas Residuais do Sistema de Lagoas da Vila de Prado". Paper presented in X Congresso Nacional de Bioquímica, Braga, 1996.
    Publicado
  35. Ribeiro da Silva, M.A.V.; Ribeiro da Silva, Maria D. M. S.; Fernandes, Élia M.R.. "Standard Molar Enthalpies of Formation of Bisacetylacetoneethy-lenodiimine and Bisbenzoylacetoneethylenodiimine and their Cu(II) and Ni(II) crystalline complexes". Paper presented in 11th IUPAC Conference on Chemical Thermodynamics, Como, 1990.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. Élia Maria Raposo Fernandes. "Biogeochemical nutrient budgets in a temperate estuary (Lima, NW Portugal)". Doutoramento, 2019. https://hdl.handle.net/10216/123298.
  2. Fernandes, Élia. "Sistema de Lagoas de Prado: Eficiência de Tratamento e Impacto sobre as Águas Receptoras". Mestrado, Universidade do Minho Escola de Ciências, 1996.
Activities

Curso / Disciplina lecionado

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2011/03/01 - 2011/05/25 CET in Food Technology /Integrated Laboratories in the Processing of Meat and Fish - "Chemistry module". Know the main constituents of meat and fish. Know the average composition of different types of meat and fish. Know the proteins and their constituents in food in general. Assess the quality of the meat and fish using a set of chemical analysis techniques in accordance with official rules and regulations. Evaluate the results obtained in the laboratory determinations. CET - Tecnologia Alimentar (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2010/12/06 - 2011/02/25 CET in Food Technology /Integrated Dairy Laboratories - "Chemistry module". Know the average chemical composition of milk. Know the main constituents of the milk, its derivatives and their interactions. Know in detail the lipids composition of the milk. Evaluate the genuineness of the milk and the quality of the milk using a set of chemical analysis techniques according to official standards. Evaluate the results obtained in the laboratory determinations. CET - Tecnologia Alimentar (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2010/10/05 - 2011/02/25 CET in Environmental Quality/Analytical Chemistry. Know the safety rules in a chemistry laboratory and apply them in the execution of practical work. Learn how to: use equipment and perform its maintenance; handle reagents, samples and standard substances. Understand and execute work with solutions. Identify chemical equilibria in solution and translate them into equilibrium constants. Perform experimental determinations of quantitative analysis. Perform calculations of reactions in solution. Evaluate the results of the laboratory determinations. Qualidade Ambiental (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2010/10/08 - 2010/12/03 CCET in Food Technology /Integrated Laboratories in Wine and other Alcoholic Beverages - "Chemistry module". Know the composition of the wine, its main constituents and its importance. Know the safety rules in a chemistry laboratory and apply them in the execution of practical work. Learn how to: use equipment and perform its maintenance; handle reagents, samples and standard substances. Understand and execute work with solutions. Evaluate the results obtained in the laboratory determinations. CET - Tecnologia Alimentar (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2010/05 - 2010/05 Master in Quality Management in Laboratories/Course Unit: Technical Requirements for Laboratories: NP ISO/IEC 17025 and ISO 15189. Module: Equipment. Equipment: Availability; Use and maintenance; Identification; Records (and files); Handling; Out of service; Metrological confirmation; Calibration status. Development of an individual equipment sheet. Mestrado - Gestão da Qualidade em Laboratórios (Mestrado) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2010/04 - 2010/04 Master in Quality Management in Laboratories/Course Unit: Technical Requirements for Laboratories: NP ISO/IEC 17025 and ISO 15189. Module: Sampling. Sampling: definition; Sampling process; Quality assurance techniques in the sampling; Practical cases. Mestrado - Gestão da Qualidade em Laboratórios (Mestrado) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal