Artigo em conferência |
- Jesus, M.; Pires, P.; Mata, F.; Romaní, A.; Fernandes, E.; Couto, R.; Vaz-Velho, M.. "Avaliação da estrutura e propriedades
do alginato extraído de Laminaria hyperborea". Paper presented in Congresso Internacional da Agroindústria–CIAGRO,
2023.
Publicado
- Jesus, M.; RomanÍ, A.; Santos, J.; Pires, P.; Fernandes, E.; Mata, F.; Ramos, C.; Vaz-Velho, M.. Autor correspondente: Jesus,
M.. "Extraction of bioactive compounds from brown algae using deep eutectic solvents in microwave: Preliminary study". Paper
presented in XII FIRMA 2023 - XII Foro Iberoamericano de los Recursos Marinos y la Acuicultura, 2023.
Publicado
- Vieito, C; Pires, P.; Fernandes, E.; Lopes, C. ; Vaz Velho, M.. Autor correspondente: Vieito, C. "Rendimento da extração e
atividade antioxidante de extratos de casca de pinheiro (Pinus pinaster Aiton subsp. Atlantica): efeito do solvente e método
de extração". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos - Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Viana
do Castelo, 2018.
Publicado
- Pires, P.; Fernandes, Élia; Barros, M.; Cerqueira, J.L.; Santos Silva, J.; Bermúdez, R.; Lorenzo, J.M.; Lebret, B.; Araújo,
J.P.. "Effect of two different rearing systems on textural traits, color parameters and oxidative status of meat from Bísaro
pigs". Paper presented in XX Congresso de Zootecnia, Vila Real, 2018.
Publicado
- Pires, Preciosa; Araújo, José P.; Barros, M.; Fernandes, E.; Cerqueira, Joaquim; Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula A.;
Dias, Teresa. "Composición de los aditivos en embutido fermentado portugués (chouriço) despues del secado". 2015.
- Pires, P.; Barros, M.; Cerqueira, Joaquim Orlando Lima; Fernandes, Élia; Vilarinho, M.; Araujo, J. P.. "Comparação das caraterísticas
da carcaça e da carne de coelho hyplus numa exploração com ambiente controlado - efeito do local de amostragem". Paper presented
in XIX Congresso de Zootecnia - diversidade na produção, Ponte de Lima, 2015.
Publicado
- Pires, P.; Vilarinho, M.; Barros, M.; Fernandes, E.; Araújo, J.P.. "Contenido en minerales y relaciòn Fe/Zn en carne de cabrito
de raza Bravia en modo de producción ecológico y effectos nutricionales". Paper presented in 42 Jornadas de Estudio – XV
Jornadas sobre Producción Animal, Zaragoza, 2013.
Publicado
- Pires, P.; Barros, M.; Costa, P.; Miranda, F.; Fernandes, E.; Vilarinho Oliveira, M.. "Evaluation of water quality in Viana
do Castelo coast and Lima river mouth for use in osmotic power". Paper presented in International Congress on Energy and
Environment Engineering and Management, Lisboa, 2013.
Publicado
- Araújo, J.P.; Fernandes, E.; Cerqueira, J.; Barros, M.; Pires, P.. "Caraterísticas da carcaça e conteúdo mineral da carne
de cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico". Paper presented in IV Congresso Internacional de Agroecoloxía
e Agricultura Ecolóxica, Vigo, 2012.
Publicado
- Fernandes, Élia. "Wastewater treatment plant system of Vila de Prado. Efficiency of treatment plant and impact into receiving
Water". Paper presented in Anniversary Scientific Conference – 50 years Faculty of Hydrotechnics, Sofia, 1999.
Publicado
- Cheng, Chia-Yau; Fernandes, Élia. "Desnitrification of Contaminated Groundwater Using Upflow Biological Reactor". Paper presented
in International Symposium and Environment and Interation, Porto, 1996.
Publicado
|
Artigo em revista |
- Eduarda Fraga Olivo; Juliana Acordi; Morgana Nuernberg Sartor Faraco; Lisandro Simão; Manuel Joaquim Ribeiro; Élia Maria Raposo
Fernandes; Jairo José Zocche; Fabiano Raupp-Pereira. "Systematic Selection of Waste from Run-of-Mine Coal Processing as Sustainable
Raw Materials for Organo-Mineral Fertilizer Production". Sustainability (2025): https://doi.org/10.3390/su17041350.
10.3390/su17041350
- Eduarda Fraga Olivo; Alexandre Zaccaron; Juliana Acordi; Manuel Joaquim Ribeiro; Élia Maria Raposo Fernandes; Jairo José Zocche;
Fabiano Raupp-Pereira. "Technosol Development Based on Residual Fraction of Coal Tailings Processing, Agro-Industrial Waste,
and Paper Industry Waste". Sustainability (2024): https://doi.org/10.3390/su16177471.
10.3390/su16177471
- Élia Fernandes; Mário Barros; Preciosa Pires. "Validation of a small-scale method for determination of phosphorus in meat
and meat products by molecular absorption spectroscopy". Journal of Food Measurement and Characterization (2024): https://doi.org/10.1007/s11694-023-02304-w.
10.1007/s11694-023-02304-w
- Barros, D.; Fernandes, É.; Jesus, M.; Barros, L.; Alonso-Esteban, J.I.; Pires, P.; Vaz Velho, M.. "The Chemical Characterisation
of the Maritime Pine Bark Cultivated in Northern Portugal". Plants 12 23 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85179336950&partnerID=MN8TOARS.
10.3390/plants12233940
- Barros, D.; Nova, P.; Cunha, S.; Monteiro, V.; Fernandes, É.; Pereira-Pinto, R.; Barbosa, C.; et al. "Enhancing storage stability
of smoke-flavored horse mackerel filets using natural extracts as preservatives". Frontiers in Sustainable Food Systems
7 (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85178951943&partnerID=MN8TOARS.
10.3389/fsufs.2023.1296265
- Simão, L.; Fernandes, E.; Hotza, D.; Ribeiro, M.J.; Montedo, O.R.K.; Raupp-Pereira, F.. Autor correspondente: Simão, L.. "Controlling
efflorescence in geopolymers: A new approach". Case Studies in Construction Materials 15 (2021): e00740. http://dx.doi.org/10.1016/j.cscm.2021.e00740.
Publicado • 10.1016/j.cscm.2021.e00740
- Fernandes, P.A.D.C.; Ferreira, F.A.D.C.; Morais, O.M.; Ramos, C.M.T.; Fernandes, É.M.R.; Rocha, S.A.A.D.; Rocha, R.J.A.; et
al. Autor correspondente: Paulo Alexandre da Costa Fernandes. "Performance of saliva as a specimen to detect SARS-CoV-2".
Journal of Clinical Virology 142 (2021): 104913. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85111059182&partnerID=MN8TOARS.
Publicado • 10.1016/j.jcv.2021.104913
- Fernandes, E.; Vitorino, N.; Ribeiro, M. J.; Teixeira, C.; Bordalo, A. A.. "Spatial and seasonal dynamics of elemental composition
and mineralogy of intertidal and subtidal sediments in the Lima estuary (NW Portugal)". Arabian Journal of Geosciences
12 13 (2019): http://dx.doi.org/10.1007/s12517-019-4569-8.
Publicado • 10.1007/s12517-019-4569-8
- Fernandes, Élia; Teixeira, Catarina; Bordalo, Adriano. "Coupling between Hydrodynamics and Chlorophyll a and Bacteria in a
Temperate Estuary: A Box Model Approach". Water 11 3 (2019): 588. http://dx.doi.org/10.3390/w11030588.
Publicado • 10.3390/w11030588
- Vieito, Catarina; Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Velho, Manuela. "Chemical characterization of pine bark (Pinus pinaster
Aiton subsp. atlantica), antioxidant properties and phenolic profile of its extracts". Millenium - Journal of Education,
Technologies, and Health 8 (2019): 79-87. http://dx.doi.org/10.29352/mill0208.07.00197.
10.29352/mill0208.07.00197
- Vieito, C.; Fernandes, É.; Velho, M.V.; Pires, P.. "The effect of different solvents on extraction yield, total phenolic content
and antioxidant activity of extracts from pine bark (Pinus pinaster subsp. atlantica)". Chemical Engineering Transactions
64 (2018): 127-132. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85047071145&partnerID=MN8TOARS.
10.3303/CET1864022
- Cadavez, V.; Gonzales-Barron, U.; Pires, P.; Fernandes, E.; Pereira, A.P.; Gomes, A.; Araújo, J.P.; et al. "An assessment
of the processing and physicochemical factors contributing to the microbial contamination of salpicão, a naturally-fermented
Portuguese sausage". LWT - Food Science and Technology 72 (2016): 107-116. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.04.038.
10.1016/j.lwt.2016.04.038
- Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Ferreira, Rita; Carneiro, Luísa; Almeida, Gonçalo; Vaz-Velho,
Manuela. "Comparison of milk from two different cow breeds Barrosã and Frísia". EJEAFChe – Electronic Journal of Environmental,
Agricultural and Food Chemistry 2 4 (2003): 514-518. http://hdl.handle.net/10400.14/6674.
Publicado
- Cruz, Carina; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Pires, Preciosa; Ferreira, Rita; Morais, Orlando; et al.
"Chemical, microbiological and sensory characterization of a traditional presunto (smoked ham) from portuguese autochthonous
Bísaro pigs – A comparison with industrial presunto". EJEAFChe – Electronic Journal of Environmental, Agricultural and
Food Chemistry 2 4 (2003): 464-475.
Publicado
- Ribeiro da Silva, Manuel A. V.; Ribeiro da Silva, Maria D. M. C.; Monte, Manuel J. S.; Gonçalves, Jorge M.; Fernandes, Élia
M. R.. "Energetics of metal-ligand binding in copper(II) and nickel(II) complexes of two Schiff bases". Journal of the
Chemical Society, Dalton Transactions 7 (1997): 1257-1262. http://dx.doi.org/10.1039/a607745e.
10.1039/a607745e
- Ribeiro da Silva, Manuel A.V.; Ribeiro da Silva, Maria D.M.C.; Monte, Manuel J.S.; Gonçalves, Jorge M.; Fernandes, Élia M.R..
"Standard enthalpies of formation ofN,N'-ethylenebis(4-aminopent-3-en-2-one) andN,N'-ethylenebis(3-amino-1-phenylbut-2-en-1-one)".
The Journal of Chemical Thermodynamics 27 6 (1995): 613-621. http://dx.doi.org/10.1006/jcht.1995.0063.
10.1006/jcht.1995.0063
|
Documento de trabalho |
- Fernandes, Élia. 2012. "Método Alternativo para a determinação de Fósforo em Carnes e Produtos Cárneos ( Provas de Especialista
- Área científica de Química)".
|
Poster em conferência |
- Jesus, M.; Romaní, A.; Santos, J.; Pires, P.; Fernandes, E.; Mata, F.; Ramos, C.; Vaz-Velho, M.. "Extraction of bioactive
compounds from brown algae using deep eutectic solvents in microwave: Preliminary study". Paper presented in XII Foro Iberoamericano
de los Recursos Marinos y la Acuicultura (XII FIRMA), 2023.
- Barros, D.; Fernandes, É.; Vaz-Velho, M.. "Effect of pine bark extract concentrations on antioxidant levels in smoked-flavoured
horse mackerel fillets". Paper presented in Ciência 2023 – Ciência e Oceano para além do horizonte, 2023.
- Barros, Diana; Fernandes, Élia; Vaz-Velho, Manuela. "Estudo da Redução de Sal no Desenvolvimento de Carapau Seco e Avaliação
das Salmouras". Paper presented in XI Foro Iberoamericano de los Recursos Marinos y la Acuicultura - XI Firma 2022,
2022.
- Jesus, M.; Pires, P.; RomanÍ, A.; Fernandes, E.; Vaz-Velho, M.. "Effect of different extraction processes on the structure
and properties of alginate from the macroalgae Laminaria hyperborea". Paper presented in XI Foro Iberoamericano de los
Recursos Marinos y la Acuicultura – XI Firma 2022, 2022.
- Vieito, Catarina; Fernandes, Élia; Vaz-Velho, Manuela; Pires, Preciosa. "The effect of different solvents on extraction yield,
total phenolic content and antioxidant activity of extracts from pine bark (Pinus pinaster subsp. Atlantica)". Paper presented
in 6th International Conference on Industrial Biotechnology, 2018.
- Pires, Preciosa; Coelho, Rute; Fernandes, Élia; Ramos, Sílvia; Rocha, Susana; Cerqueira, Joaquim; Araújo, J. Pedro. "Modo
de Produção Biológoca de Cabritos em Terras de Bouro - Atributos de Qualidade da Carcaça e da Carne". Paper presented in 3.º
Congresso Nacional de Agricultura Biológica, 2010.
|
Resumo em conferência |
- Pires, P; Barros, M.; Cerqueira, J.; Rodrigues, R.; Fernandes, Élia; Araújo, J.P.. "An innovative dry-curing method for Bísaro
breed ham: red wine vs white wine". Paper presented in ZOOTEC’24 - XXIV Congresso Nacional de Zootecnia, Póvoa de
Varzim, 2024.
Publicado
- Barros D; Fernandes, Élia; Vaz Velho M.. "The effect of liquid smoke addition to brine in the salt uptake by fish fillets".
Paper presented in XVII Encontro da Química dos Alimentos (SPQ), Vila Real, 2024.
Publicado
- Pires, P.; Fernandes, E.; Jesus, M.; Vilarinho, M. M.; Vaz Velho, M.; Barros, M.. "Quantificação das proteínas, lípidos, açúcares
e minerais de oito espécies de algas da costa de Portugal avaliação da potencial aplicação na alimentação". Paper presented
in CCS2023 - 5ª Conferência Campus Sustentável - Capacitação para a Ação Climática: do Campus à Comunidade, Viana
do Castelo, 2023.
Publicado
- Barros, D.; Pereira Pinto, R.; Fernandes, É.; Vaz-Velho M.. "The application of Pine bark extracts to improve the antioxidant
activity of Atlantic Horse Mackerel dried fillets". Paper presented in Dare2Change - Innovation driven agrifood business,
Porto, 2023.
Publicado
- Jesus, M.; RomanÍ, A.; Fernandes, E.; Pires, P.; Vaz-Velho, M.. "Evaluation of deep eutectic solvent assisted by microwave
heating for the development of brown seaweed-based biorefineries". Paper presented in 1st International Congresso n Food,
Nutrition & Public Health – Towards a sustainable future, Lisboa, 2022.
Publicado
- J.P. Araújo; J. L. Cerqueira; M. Barros; E. Fernandes; R. Rodrigues; B. Lebret; P. Preciosa. "Red wine in cured Bísaro pig
ham to minimise salt content and improve physico-chemical atributes". Paper presented in 71st Annual Meeting of the European
Federation of Animal Science (EAAP), Porto, 2020.
Publicado
- Catarina Teixeira; Élia Fernandes; Adriano A. Bordalo. Autor correspondente: Catarina Teixeira. "Benthic nutrient fluxes in
sediments along the Lima estuary (NW Portugal)". Paper presented in XV International Estuarine Biogeochemistry Sysposium,
Vigo, 2019.
Publicado
- Preciosa Pires; Dias, Rafaela; Mário Barros; Élia Fernandes; Manuela Vaz-Velho. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Effect
of starter cultures in six biogenic amine content of traditional Portuguese sausages". Paper presented in XX EuroFoodChem
Congress, Porto, 2019.
Publicado
- Vieito, Catarina; Pires, Preciosa; Fernandes, Élia; Lopes, Carina; Vaz Velho, Manuela. Autor correspondente: Vieito, Catarina.
"Extraction yield and antioxidant activity of pine bark (Pinus pinaster Aiton subsp. atlantica) extracts effect of solvent
and extract method". Paper presented in XIV Encontro da Química dos Alimentos (SPQ), Viana do Castelo, 2018.
Publicado
- José Pedro Araújo; Benedicte Lebret; Joaquim Lima Cerqueira; João Santos-Silva; Mário Barros; Élia Fernandes; Preciosa Pires.
"Influence of traditional and innovative feed on technological aspects of meat from pig Bísara breed". Paper presented in
55ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2018.
Publicado
- Vieito, Catarina; Fernandes, Élia; Pires, Preciosa; Vaz-Velho, Manuela. "Chemical Characterization of pine bark (Pinus pinaster
Aiton subsp. atlantica) - antioxidant properties and phenolic profile of its extracts". Paper presented in 1st International
Meeting on I&D in the Food Sector; 3º Workshop de I&D no Sector Agroalimentar, Viseu, 2018.
Publicado
- Lopes, C.; Rodrigues, A.; Fernandes, E.; Vaz-Velho, M.; Pires, P.. "Taninos para a produção de coagulantes naturais a partir
de acácia (Acacia dealbata) e pinheiro (Pinus pinaster)". Paper presented in XIV Encontro da Química dos Alimentos (SPQ),
Viana do Castelo, 2018.
Publicado
- Pires, P.; Fernandes, E.; Barros, M.; Cerqueira, J.L.; Santos Silva, J.; Bermúdez, R.; Lorenzo, J.M.; Lebret, B.; e Araújo,
J.P.. "Effect of two different rearing systems on textural traits, color parameters and oxidative status of meat from Bísaro
pigs". Paper presented in XX Congresso de Zootecnia, Vila Real, 2018.
Publicado
- Catarina Vieito; Élia Fernandes; Manuela Vaz Velho; Preciosa Pires. Autor correspondente: Catarina Vieito. "Biorrefinaria
florestal: extração de fitoquímicos com propriedades antioxidants do cortex de Pinheiro bravo (Pinus pinaster Aiton)". Paper
presented in 8º Congresso Florestal Nacional, Viana do Castelo, 2017.
Publicado
- Preciosa Pires; Catarina Vieito; Élia Fernandes; Begoña Besada; Manuela Vaz Velho. "Estudo e identificação de compostos bioativos
na casca de pinheiro (Pinus pinaster Aiton subsp. Atlantica)". Paper presented in 10º Encontro de Cromatografia, Bragança,
2017.
Publicado
- Pires, P.; Barros, M.; Cerqueira, J.; Fernandes, E.; Vilarinho, M.; Araújo, J.. "Comparação das características da carcaça
e da carne de Coelho Hyplus numa exploração com ambiente controlado - efeito do local de amostragem". Paper presented in XIX
Congresso de Zootecnia – Diversidade na Produção, Ponte de Lima, 2015.
Publicado
- Klapa, O.; Barros, M.; Vilarinho, M.; Fernandes, E.; Pires, P.. Autor correspondente: Klapa, O.. "Alternative applications
of the sub-products from food industry with energy recovery". Paper presented in 5th European Postgraduate Sustainable
Development Symposium, Lisboa, 2015.
Publicado
- Alberto, C.; Araújo, A.; Rocha, S.; Fernandes, E.; Santos, J.; Moreira, D.; Alves, M. R.. "Evaluation of shelf life of smoked
horse mackerel (Trachurus trachurus) stored in modified atmosphere". Paper presented in 28th EFFoST International Conference
- Innovations in attractive and sustainable food for health, Uppsala, 2014.
Publicado
- Alberto, C.; Araújo, M.A.; Rocha, S.; Fernandes E.; Santos, J.; Moreira, D.; Alves, M.R... "Innovation in Sea Produce Processment".
Paper presented in International Meeting on Marine Research, Peniche, 2014.
Publicado
- Alberto, C.; Araújo, A.; Rocha, S.; Fernandes E.; Santos, J.; Moreira, D.; Alves, M.R.; et al. "Caracterização físico-química,
sensorial e microbiológica na avaliação do tempo de prateleira do Chicharro (Trachurus trachurus) fumado armazenado em atmosfera
modificada". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
Publicado
- Preciosa Pires; Joaquim Cerqueira; Mário Barros; Élia Fernandes; Manuela Vilarinho Oliveira; Alexandrina Lobo; José Pedro
Araújo. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Efecto del sistema de producción en el contenido mineral y perfil de ácidos
grasos de la carne de vacuno de raza Marinhoa". Paper presented in III Congreso Panamericano de Zoonosis, VIII Congreso
Argentino de Zoonosis, 2014.
Publicado
- Élia Fernandes; Preciosa Pires; Mário Barros. Autor correspondente: Élia Fernandes. "Evaluation of two methods for quantification
of chloride ion in cheese". Paper presented in XXIII Encontro Nacional da SPQ, Aveiro, 2013.
Publicado
- Pires, P; Cerqueira, J.L.; Barros, M.; Fernandes, E.; Gonçalves, D.; Araújo, J.P.. "Efeito do género nas caraterísticas da
carcaça e qualidade da carne de coelho Hyplus numa exploração do concelho de Braga". Paper presented in V Jornadas ASPOC,
Ponte de Lima, 2013.
Publicado
- Pires, P.; Barros, M.; Costa, P.; Miranda, F.; Fernandes, E.; Vilarinho Oliveira, M.. "Evaluation of water quality in Viana
do Castelo coast and Lima river mouth for use in osmotic power". Paper presented in 5th International Congress on Energy
and Environment Engineering and Management, Lisboa, 2013.
Publicado
- Lídia Souto; Élia Fernandes; Manuela Vilarinho; J. Pedro Araújo; F. Barbosa; Preciosa Pires. Autor correspondente: Preciosa
Pires. "Composição do músculo longissimus thoracis de bovinos castrados da raça Minhota em sistema intensivo". Paper presented
in VIII Congresso Ibérico sobre Recursos Genéticos Animais, Évora, 2012.
Publicado
- Preciosa Pires; Élia Fernandes; Manuela Vilarinho; Elisabete Ferreira; P. M. Ferreira; J. Pedro Araújo. Autor correspondente:
Preciosa Pires. "Perfil dos ácidos gordos do longissimus thoracis de novilhos de raça Marinhoa". Paper presented in VIII
Congresso Ibérico sobre Recursos Genéticos Animais, Évora, 2012.
Publicado
- Araújo, J.P.; Fernandes, E.; Cerqueira, J.; Barros, M.; Preciosa, P.. "Caraterísticas da carcaça e conteúdo mineral da carne
de cabrito de raça Bravia em modo de produção biológico". Paper presented in IV Congresso Internacional de Agroecoloxía
e Agricultura Ecolóxica, Vigo, 2012.
Publicado
- Pires, Preciosa; Araújo, Alexandra; Fernandes, Élia; Rocha, Susana; Cerqueira, Joaquim; Araújo, J. Pedro. "Composição dos
ácidos gordos do músculo de jovens bovinos de raça Cachena em modo de produção biológico e convencional". Paper presented
in 3.º Colóquio Nacional de Horticultura Biológica e 1.º Colóquio Nacional de Produção Animal Biológica, Braga,
2011.
- Pires, P.; Coelho, R.; Fernandes, E.; Cunha, C.; Ramos, S.; Araújo, J.P.. "Perfil dos ácidos gordos da carne de cabrito de
raça Bravia em modo de produção biológico em Terras de Bouro". Paper presented in 3.º Colóquio Nacional de Horticultura
Biológica / 1.º Colóquio Nacional de Produção Animal Biológica, Braga, 2011.
Publicado
- Cruz, C.; Fernandes, E.; Pires, P.; Vaz-Velho, M.. "Fatty Acids Characterization of Presunto from Portuguese Autochthonous
Bísaro Pigs - A Comparison with Industrial Presunto". Paper presented in Conferência Internacional de Food Protection,
Caparica, 2004.
Publicado
- Cruz, Carina; Fernandes, Élia; Vilarinho, Manuela; Barros, Mário; Pires, Preciosa; Ferreira, Rita; Morais, Orlando; et al.
"Chemical, microbiological and sensory characterization of a traditional presunto (smoked ham) from portuguese autochthonous
"Bísaro" pigs - A comparison with industrial presunto". Paper presented in I Congresso Internacional – Dieta Atlântica,
Viana do Castelo, 2003.
Publicado
- Preciosa Pires; Élia Fernandes; Carina Cruz; Manuela Vilarinho; Mário Barros; Rita Ferreira; Luísa Carneiro; Gonçalo Almeida
; Manuela Vaz Velho. Autor correspondente: Preciosa Pires. "Comparison of milk from two different cow breed - "Barrosã" and
"Frísia"". Paper presented in I Congresso Internacional – Dieta Atlântica, Viana do Castelo, 2003.
Publicado
- P.J.C.Pires; Mónica Carvalhido ; Élia Fernandes. Autor correspondente: P.J.C.Pires. "Melhoramento de dois métodos analíticos
para a determinação de malonaldeído como índice de degradação oxidativa de óleos alimentares". Paper presented in 4º Encontro
de Química dos alimentos, Coimbra, 1999.
- Élia Fernandes; José Vieira ; Cecília Leão. Autor correspondente: Élia Fernandes. "Caracterização Microbiológica e Físico-Química
das Águas Residuais do Sistema de Lagoas da Vila de Prado". Paper presented in X Congresso Nacional de Bioquímica,
Braga, 1996.
Publicado
- Ribeiro da Silva, M.A.V.; Ribeiro da Silva, Maria D. M. S.; Fernandes, Élia M.R.. "Standard Molar Enthalpies of Formation
of Bisacetylacetoneethy-lenodiimine and Bisbenzoylacetoneethylenodiimine and their Cu(II) and Ni(II) crystalline complexes".
Paper presented in 11th IUPAC Conference on Chemical Thermodynamics, Como, 1990.
Publicado
|
Tese / Dissertação |
- Élia Maria Raposo Fernandes. "Biogeochemical nutrient budgets in a temperate estuary (Lima, NW Portugal)". Doutoramento, 2019.
https://hdl.handle.net/10216/123298.
- Fernandes, Élia. "Sistema de Lagoas de Prado: Eficiência de Tratamento e Impacto sobre as Águas Receptoras". Mestrado, Universidade
do Minho Escola de Ciências, 1996.
|