Artigo em conferência |
- Diana Melo Ferreira; Liliana Espírito Santo; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Joana C. Lobo; Maria Beatriz P. P. Oliveira;
Rita C. Alves; Josman D. Palmeira; Ferreira, Helena. "Fermented olive pomace - a solution for a waste and an opportunity for
the food industry". Trabalho apresentado em Congresso Wastes - Solutions, Treatments and Opportunities, Coimbra,
2023.
Publicado
- Juliana A. Barreto Peixoto; Nelson Andrade; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Fátima Martel;
Rita C. Alves. "Influence of Coffee Silverskin, Caffeine and 5-Caffeoylquinic Acid on Sugar Uptake Using Caco-2 Cells: A Preliminary
Study". 2021.
10.3390/Foods2021-11011
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira; C.S.G.
Costa; M.A.G. Quaresma. "Anas platyrhynchos criado em sistema de produção semi-extensiva: Estudo da fração proteica e do perfil
de aminoácidos". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Agostinho A. Almeida; Arminda C. Alves;
M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgas edíveis uma fonte de minerais essenciais". Trabalho apresentado em XIII Encontro
de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
- A.S.G. Costa; C.S.G. Costa; R.C. Alves; A. Rabadán; M. Álvarez-Ortí; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Influência da temperatura
da torra no perfil nutricional da farinha de amêndoa (Roasting temperature influences the nutritional profile of deffated
almond flour)". Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química dos Alimentos Disponibilidade, valorização e inovação:
uma abordagem multidimensional dos alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- N. Baptista; A.S.G. Costa; A.F. Vinha; M.A. Nunes; R. C. Alves; L.M. Cunha; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Perfil antioxidante
de infusões à base de erva". Trabalho apresentado em 11º Encontro de Química dos Alimentos, Qualidade dos alimentos: novos
desafios, Bragança, 2012.
Publicado
|
Artigo em revista |
- Tatiane O.X. Machado; Helena de A.C. Kodel; Fagne Alves dos Santos; Marcos dos Santos Lima; A.S.G. Costa; Maria Beatriz P.P.
Oliveira; Cláudio Dariva; et al. Autor correspondente: Eliana B. Souto. "Cellulase-assisted extraction followed by pressurized
liquid extraction for enhanced recovery of phenolic compounds from ‘BRS Violeta’ grape pomace". Separation and Purification
Technology (2025):
Acesso aberto • Publicado
- Ana O. S. Jorge; Anabela S. G. Costa; Diana Melo Ferreira; Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Seasonal Variation in Nutritional
and Chemical Profiles of Wild Opuntia ficus-indica Fruits". Plants (2025): https://doi.org/10.3390/plants14030409.
10.3390/plants14030409
- Anabela S. G. Costa; Juliana A. Barreto Peixoto; Susana Machado; Liliana Espírito Santo; Thiago F. Soares; Nelson Andrade;
Rui Azevedo; et al. "Coffee Pulp from Azores: A Novel Phytochemical-Rich Food with Potential Anti-Diabetic Properties". Foods
(2025): https://doi.org/10.3390/foods14020306.
10.3390/foods14020306
- Diana Melo Ferreira; Susana Machado; Liliana Espírito Santo; Maria Antónia Nunes; Anabela S. G. Costa; Manuel Álvarez-Ortí;
José E. Pardo; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Defatted Flaxseed Flour as a New Ingredient for Foodstuffs: Comparative
Analysis with Whole Flaxseeds and Updated Composition of Cold-Pressed Oil". Nutrients (2024): https://doi.org/10.3390/nu16203482.
10.3390/nu16203482
- Diana Melo Ferreira; Bárbara C. C. Oliveira; Carla Barbosa; Anabela S. G. Costa; Maria Antónia Nunes; Maria Beatriz P. P.
Oliveira; Rita C. Alves. "Pasta Incorporating Olive Pomace: Impact on Nutritional Composition and Consumer Acceptance of a
Prototype". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13182933.
10.3390/foods13182933
- Hiba Bouzaid; Liliana Espírito Santo; Diana M. Ferreira; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Maria Inês Dias; Ricardo C.
Calhelha; et al. "Detailed Phytochemical Composition, Cyto-/Hepatotoxicity, and Antioxidant/Anti-Inflammatory Profile of Moroccan
Spices: A Study on Coriander, Caraway, and Mystical Cumin". Molecules (2024): https://doi.org/10.3390/molecules29153485.
10.3390/molecules29153485
- Diana Melo Ferreira; Susana Machado; Liliana Espírito Santo; Anabela S. G. Costa; Floricu¿a Ranga; Maria Simona Chi¿; Josman
D. Palmeira; et al. "Changes in the Composition of Olive Pomace after Fermentation: A Preliminary Study". Fermentation
(2024): https://doi.org/10.3390/fermentation10060287.
10.3390/fermentation10060287
- Juliana A. Barreto-Peixoto; Cláudia Silva; Anabela S. G. Costa; Gerardo Álvarez-Rivera; Alejandro Cifuentes; Elena Ibáñez;
M. Beatriz P. P. Oliveira; et al. "A Prunus avium L. Infusion Inhibits Sugar Uptake and Counteracts Oxidative Stress-Induced
Stimulation of Glucose Uptake by Intestinal Epithelial (Caco-2) Cells". Antioxidants (2023): https://doi.org/10.3390/antiox13010059.
10.3390/antiox13010059
- Maria Manuela Sousa; Diana Melo Ferreira; Susana Machado; Joana C. Lobo; Anabela S. G. Costa; Josman D. Palmeira; Maria Antónia
Nunes; et al. "Effect of Different Time/Temperature Binomials on the Chemical Features, Antioxidant Activity, and Natural
Microbial Load of Olive Pomace Paste". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28062876.
10.3390/molecules28062876
- Juliana A. Barreto Peixoto; Gerardo Álvarez-Rivera; Anabela S. G. Costa; Susana Machado; Alejandro Cifuentes; Elena Ibáñez;
M. Beatriz P. P. Oliveira; Rita C. Alves. "Contribution of Phenolics and Free Amino Acids on the Antioxidant Profile of Commercial
Lemon Verbena Infusions". Antioxidants (2023): https://doi.org/10.3390/antiox12020251.
10.3390/antiox12020251
- Diana Melo Ferreira; Maria Antónia Nunes; Liliana Espírito Santo; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Manuel Álvarez-Ortí;
José E. Pardo; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Rita C. Alves. "Characterization of Chia Seeds, Cold-Pressed Oil, and Defatted
Cake: An Ancient Grain for Modern Food Production". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28020723.
10.3390/molecules28020723
- Mariem Khouja; Ricardo N. M. J. Páscoa; Diana Melo; Anabela S. G. Costa; M. Antónia Nunes; Abdelhamid Khaldi; Chokri Messaoud;
M. Beatriz P. P. Oliveira; Rita C. Alves. "Lipid Profile Quantification and Species Discrimination of Pine Seeds through NIR
Spectroscopy: A Feasibility Study". Foods (2022): https://doi.org/10.3390/foods11233939.
10.3390/foods11233939
- Juliana A. Barreto Peixoto; Nelson Andrade; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Maria Beatriz P. P. Oliveira; Fátima Martel;
Rita C. Alves. "Green/Roasted Coffee and Silverskin Extracts Inhibit Sugar Absorption by Human Intestinal Epithelial (Caco-2)
Cells by Decreasing GLUT2 Gene Expression". Foods (2022): https://doi.org/10.3390/foods11233902.
10.3390/foods11233902
- Juliana A. Barreto Peixoto; Nelson Andrade; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Helder Puga; Maria Beatriz P. P. Oliveira;
Fátima Martel; Rita C. Alves. "Valorizing Coffee Silverskin Based on Its Phytochemicals and Antidiabetic Potential: From Lab
to a Pilot Scale". Foods (2022): https://doi.org/10.3390/foods11121671.
10.3390/foods11121671
- Diana Melo Ferreira; Bárbara C. C. Oliveira; Maria Antónia Nunes; Joana C. Lobo; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Maria
Beatriz P. P. Oliveira. "Incorporação de pele de prata do café e bagaço de azeitona em massas alimentícias". Tecnoalimentar
31 (2022):
Publicado
- Diana Melo; Manuel Álvarez-Ortí; Maria Antónia Nunes; Anabela S. G. Costa; Susana Machado; Rita C. Alves; José E. Pardo; Maria
Beatriz P. P. Oliveira. "Whole or Defatted Sesame Seeds (Sesamum indicum L.)? The Effect of Cold Pressing on Oil and Cake
Quality". Foods 10 9 (2021): 2108-2108. https://doi.org/10.3390/foods10092108.
10.3390/foods10092108
- Faezeh Fathi; Samad Nejad Ebrahimi; Ana I. G. Valadão; Nelson Andrade; Anabela S. G. Costa; Cláudia Silva; Alireza Fathi;
et al. "Exploring Gunnera tinctoria: From Nutritional and Anti-Tumoral Properties to Phytosome Development Following
Structural Arrangement Based on Molecular Docking". Molecules (2021): https://www.mdpi.com/1420-3049/26/19/5935.
10.3390/molecules26195935
- Juliana A. Barreto Peixoto; Gerardo Álvarez-Rivera; Rita C. Alves; Anabela S. G. Costa; Susana Machado; Alejandro Cifuentes;
Elena Ibáñez; M. Beatriz P. P. Oliveira. "Comprehensive Phenolic and Free Amino Acid Analysis of Rosemary Infusions: Influence
on the Antioxidant Potential". Antioxidants 10 3 (2021): 500-500. https://doi.org/10.3390/antiox10030500.
10.3390/antiox10030500
- Pereira, P; Albuquerque, TG; Silva, MA; Ramalho, R; Oliveira, MBPP; Costa, HS; Santos, J; et al. "Opuntia ficus-indica (L.)
Mill. and Annona cherimola Mill. by-products: a potential to be exploited". Annals of Medicine 51 Sup1 (2018): 167-168.
http://dx.doi.org/10.1080/07853890.2018.1427445.
Publicado • 10.1080/07853890.2018.1561979
- D. Pinto; A.S.G. Costa; M. Alvarez-Orti; F. Rodrigues; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Melon seeds flour: a comparison of hydraulic
and screw methods.". Annals of Medicine 50 sup 1 (2018): 118.
Publicado
- F. Vinha, Ana; V. P. Barreira, Sérgio; Castro, Ana; Costa, Anabela; P. P. Oliveira, M. Beatriz. "Influence of the Storage
Conditions on the Physicochemical Properties, Antioxidant Activity and Microbial Flora of Different Tomato (Lycopersicon esculentum
L.) Cultivars". Journal of Agricultural Science 5 2 (2013): 118-128.
Publicado • 10.5539/jas.v5n2p118
|
Poster em conferência |
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Scaling up the recovery of bioactive compounds with antidiabetic potential from coffee silverskin: lab vs.
pilot scale". Trabalho apresentado em XXVII Encontro Luso Galego de Química, 2023.
- Diana Melo Ferreira; Bárbara C. C. Oliveira; Joana C. Lobo ; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira.
Autor correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Sustainable pasta formulation with olive pomace". Trabalho apresentado
em ICFNH - 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health - Towards a sustainable future, Lisboa, Portugal,
2022.
- Liliana Espírito Santo; Diana Melo Ferreira; Anabela S. G. Costa; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Maria Beatriz P. P. Oliveira.
Autor correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Production of bread with cladodes flour: an innovative and nutritionally
balanced product". 2022.
- Joana C. Lobo ; Diana Melo Ferreira; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira. Autor
correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Pasta de bagaço de azeitona: ingrediente promissor para a indústria cosmética
e alimentar?". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Luso-Galego de Química, 2022.
- Joana C. Lobo ; Bárbara C. C. Oliveira; Diana Melo Ferreira; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira.
Autor correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Caracterização química de uma massa alimentícia com bagaço de azeitona".
2022.
- Faezeh Fathi; Anabela S. G. Costa; Nelson Andrade; Silva, Cláudia; Fátima Martel; Rita C. Alves; M. Beatriz P. P. Oliveira.
"Antitumoral Activity of Gunnera tinctoria Extracts on a Pancreatic cell line". Trabalho apresentado em XXVI Encuentro
Galego - Portuguese of Chemistry, 2022.
- Diana Melo Ferreira; Maria Antónia Nunes; Joana C. Lobo ; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Maria Beatriz P. P. Oliveira.
Autor correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Creme de barrar à base de azeite funcionalizado com extrato de bagaço
de azeitona: formulação, desenvolvimento e perfil de ácidos gordos". Trabalho apresentado em 14.ª Reunião Anual PortFIR,
2022.
- Joana C. Lobo ; Bárbara C. C. Oliveira; Diana Melo Ferreira; Rita C. Alves; Anabela S. G. Costa; Maria Beatriz P. P. Oliveira.
Autor correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Incorporação de pele de prata numa massa alimentícia". Trabalho apresentado
em 14.ª Reunião Anual PortFIR, 2022.
- Liliana Espírito Santo; Wiktoria Sypniewska; Anabela S. G. Costa; Diana Melo Ferreira; Maria Beatriz P. P. Oliveira. Autor
correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Farinha de cladódios - contributo saudável e sustentável para a indústria alimentar".
Trabalho apresentado em 14.ª Reunião Anual PortFIR, 2022.
- L. Espírito Santo; A.S.G. Costa; D. Melo Ferreira; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Farinha de cladódios de Opuntia: contributo
saudável e sustentável para a indústria alimentar". Trabalho apresentado em 14ª Reunião Anual PortFIR, Promoção de ambientes
alimentares saudáveis e sustentáveis. Resiliência, inovação e desenvolvimento na indústria e distribuição alimentares,
2022.
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Can coffee silverskin be as promising as green coffee on type II diabetes prevention?". Trabalho apresentado
em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita C. Alves; Martel, Fátima.
"Cherry stem infusion: a potential beverage to restrain intestinal glucose uptake". Trabalho apresentado em XVI Encontro
de Química dos Alimentos, 2022.
- Ana F. Vinha; L. Espírito Santo; C. Sousa; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. Autor correspondente: M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Influence of the extracting solvent on the antioxidante activity and bioactive compounds of grape stems". Trabalho apresentado
em XVI Encontro de Química dos Alimentos: Bio-sustentabilidade e bio-segurança alimentar, inovação e qualidade alimentar,
2022.
- Maria Manuela Sousa; Maria Antónia Nunes; Joana C. Lobo; Josman D. Palmeira; Susana Machado; Diana Melo; Anabela S. G. Costa;
et al. "Heat-treatment: a powerful tool to obtain a safe and functional ingredient for the food industry". Trabalho apresentado
em ASM MICROBE, 2022.
- Wiktoria Sypniewska; Liliana Espírito Santo; Anabela S. G. Costa; Diana Melo; Maria Beatriz P. P. Oliveira; M. Beatriz P.P.
Oliveira. Autor correspondente: Maria Beatriz P. P. Oliveira. "Cladodes flour as a rich source of dietary fiber for bakery
production". Trabalho apresentado em IJUP¿22 - 15.ª edição Encontro de Investigação Jovem, 2022.
- Liliana Espírito Santo; Wiktoria Sypniewska; Diana Melo; Anabela S. G. Costa; Agostinho Almeida; Maria Beatriz P. P. Oliveira.
"Sustainable flour production of Opuntia ficus-indica (L.) Miller cladodes: a mineral profile approach". 2022.
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Coffee silverskin as a sustainable ingredient to prevent type 2 diabetes". Trabalho apresentado em Transcolab
Summit - Trends in grain-based foods, 2022.
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Can coffee silverskin have similar beneficial effects on type II diabetes prevention as coffee?". Trabalho
apresentado em 3rd Electronic Conference for the Faculty of Pharmacy Graduate Programs UFF/2021, 2021.
- Liliana Espírito Santo; L. Kocanová; Ana olívia Jorge; A.S.G. Costa; Agostinho Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Mineral
profile of four varieties of Opuntia ficus-indica cladodes". Trabalho apresentado em ISEKI Food Association - E-CONFERENCE,
Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bio-economy, 2021.
- Liliana Espírito Santo; Susana Machado; A.S.G. Costa; M.A. Nunes; Rita Carneiro Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Figueira-da-índia:
um contributo para a disponibilidade e diversidade alimentar". Trabalho apresentado em 13.ª Reunião Anual PortFIR ALIMENTAÇÃO
SAUDÁVEL E SUSTENTABILIDADE ALIMENTAR. O QUE TROUXE A PANDEMIA? - Edição Online, 2021.
- Liliana Espírito Santo; Susana Machado; A.S.G. Costa; M.A. Nunes; Rita Carneiro Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Cladodes
of Opuntia ficus-indica (L.) Miller: a contribution to food diversity". Trabalho apresentado em XV Encontro de Química
dos Alimentos, 2021.
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Martel, Fátima; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Rita C. Alves. Autor correspondente: Rita C. Alves. "Can coffee silverskin be a valuable functional ingredient for type 2
diabetes prevention?". Trabalho apresentado em XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
- Liliana Espírito Santo; A.S.G. Costa; Machado, Thelma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Aloysia citrodora and thymus citriodorus
leaves: nutritional and antioxidant properties". Trabalho apresentado em 7 PYCheM Portuguese Young Chemists Meeting,
2021.
- A.S.G. Costa; Susana Machado; Liliana Espírito Santo; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita Carneiro Alves. "INFLUENCE OF SPECIES
ON COFFEE SILVERSKIN COMPOSITION". Trabalho apresentado em 7 PYCheM Portuguese Young Chemists Meeting, 2021.
- Juliana A. Barreto Peixoto; Gerardo Álvarez-Rivera; Rita C. Alves; Anabela S. G. Costa; Susana Machado; Alejandro Cifuentes;
Elena Ibáñez; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenolics vs. Free amino acids contributions for the antioxidant activity of rosemary
infusions". Trabalho apresentado em 7th Portuguese Young Chemists Meeting, 2021.
- Joana C. Lobo A. Correia; M. Antónia Nunes; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional composition
of olive pomace paste - a by-product of the olive chain". Trabalho apresentado em X Congress of Food and Nutrition of Portuguese
Association of Nutrition, 2020.
- Joana C. Lobo A. Correia; M. Manuela Sousa; M. Antónia Nunes; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"IMPACT OF DIFFERENT HEAT-TREATMENT PROCESSES ON THE NUTRITIONAL PROFILE OF OLIVE POMACE PASTE". Trabalho apresentado em X
Congress of Food and Nutrition of Portuguese Association of Nutrition, 2020.
- Joana C. Lobo A. Correia; M. Manuela Sousa; M. Antónia Nunes; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"IMPACTO DE DIFERENTES PROCESSAMENTOS NO TEOR TOTAL DE COMPOSTOS FENÓLICOS DA PASTA DE BAGAÇO DE AZEITONA". Trabalho apresentado
em Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica, 2020.
- M. Manuela Sousa; Joana A. Correia; Maria Antónia Nunes; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira; M.M.
Sousa; et al. "CARACTERIZAÇÃO NUTRICIONAL DE PASTA DE BAGAÇO DE AZEITONA E AVALIAÇÃO DO SEU POTENCIAL TECNOLÓGICO PARA O DESENVOLVIMENTO
DE TOPPINGS". Trabalho apresentado em 1º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar, 2019.
- D. Melo; M.A. Nunes; L. E. Santo; A. Costa; S. Bessada; M. Álvarez-Orti; J. Pardo; et al. "Sesame seed: importance as foodstuff
and source f added value products after cold pressing". Trabalho apresentado em 1.º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar
- Rumo à Alimentação do Futuro, 2019.
- Alan Gomes; L. Espírito Santo; A.S.G. Costa; M.A. Nunes; Ana F. Vinha; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Análise comparativa dos
frutos da Opuntia ficus-indica e O. Robusta". Trabalho apresentado em XXV Encontro Galego-Portugués de Química, 2019.
- L. Espírito Santo; Maria Antónia Nunes; Alan Gomes; A.S.G. Costa; Rocha, Ada ; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Valorização de quatro
variedades de cladódios de Opuntia ficus-indica (l.) Miller". Trabalho apresentado em XXV Encontro Galego-Portugués de
Química, COLQUIGA e SPQ, 2019.
- M.A. Nunes; S. Machado; A.S.G. Costa; R.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive pomace: a multidimensional approach focusing
zero wastes". Trabalho apresentado em EuroFoodChem Congress, Porto, Portugal, 2019.
- D. Melo; M.A. Nunes; L. Espírito Santo; A.S.G. Costa; M. Álvarez-Ortí; J.E. Pardo; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Trends in human
diets: Seeds as a source of fibre". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem Congress, Porto, Portugal, 2019.
- Correia, Joana; Maria Antónia Nunes; Ewa Senderowicz; Sílvia Bessada; Anabela S. G. Costa; M. Helena Amaral; Rita C. Alves;
et al. "Olive pomace paste: a promissing ingredient for food and cosmetic applications". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem
Congress, 2019.
- L. Espírito Santo; Maria Antónia Nunes; Alan Gomes; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Cladódios: Do cato para o prato?".
Trabalho apresentado em O fascínio das plantas, 2019.
- Alan Gomes; L. Espírito Santo; A.S.G. Costa; Maria Antónia Nunes; Vinha, A. F.; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Benefícios nutricionais
do figo-da-índia". Trabalho apresentado em O fascínio das plantas, 2019.
- A. Valadão; A.S.G. Costa; R.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gunnera inctoria: a preliminar study about na invasive plant".
Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso Galego de Química, Porto, Portugal, 2018.
- J. Julião; A.S.G. Costa; M.A. Nunes; R.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Extração e quantificação de proantocianidinas
totais da farinha da grainha de uva". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso Galego de Química, Porto, Portugal,
2018.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible macroalgae: a source
of mineral intake.". Trabalho apresentado em EFSA@EXPO ¿ The EFSA¿s second scientific conference, Shaping the future of
food safety, together, Milan, Italy,, 2015.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; A. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive pomace as
a source of bioactive compounds.". Trabalho apresentado em EFSA@EXPO ¿ The EFSA¿s second scientific conference, Shaping
the future of food safety, together, Milan, Italy, 2015.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Filipa B. Pimentel. "Olive Pomace: a preliminary
approach intending its valorization". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando,
Florida, USA, 2015.
- R. Pacheco; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A. F. Vinha; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional value and fatty acid profile
from acorns (Quercus nigra): intending new alternative applications". Trabalho apresentado em 8th Meeting of young researchers
of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal, 2015.
- Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira;
et al. "Amino acid characterization of wild duck (Anas platyrhynchos) meat". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting
of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Filipa B. Pimentel; Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; R. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário S. G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Rita C. Alves. "Wild and farmed duck leg meat: comparison of amino acid profiles by HPLC-FLD". Trabalho apresentado em 8º
Encontro Nacional de Cromatografia, Universidade da Beira Interior, Covilhã, Portugal, 2013.
- L.C. Pereira; A.F. Vinha; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; V. Domingues; Filipa B. Pimentel; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Valorização das folhas de louro (nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". Trabalho apresentado em III Congresso
Iberoamericano de Peloides, S. Miguel, Açores, 2013.
- A.F. Vinha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Borututu (Cochlospermum angolense):
influência do processamento no teor de vitamina.". Trabalho apresentado em III Congresso Iberoamericano de Peloides, S.
Miguel, Açores, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Quantification of tocopherols
and tocotrienols in cooked dishes for Phenylketonuric patients". Trabalho apresentado em ICCAS 2013 - 8th International
Conference on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylketonuria nutritional
management: phenylalanine content of daily-consumed foods". Trabalho apresentado em 1st Symposium on Medicinal Chemistry
of University of Minho, Braga, 2013.
|
Resumo em conferência |
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Coffee silverskin: A sustainable alternative with antidiabetic potential (KEYNOTE CONVIDADA)". Trabalho apresentado
em IX Workshop de Engenharia de Biossistemas ¿ WEB 9.0, Rio de Janeiro, 2023.
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Coffee silverskin: A potential value-added by-product with similar effects as coffee on sugar metabolism (COMUNICAÇÃO
ORAL)". Trabalho apresentado em ASIC2023: 29th ASIC Conference, Hanoi, 2023.
Publicado
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Inhibition of GLUT2 gene expression by coffee and silverskin extracts (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado
em ICP 2023 - 31st International Conference on Polyphenols, Nantes, 2023.
Publicado
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita C. Alves;
Martel, Fátima. "Can coffee silverskin be a sustainable coffee by-product with a beneficial effect on type II diabetes mellitus?
(COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado em SPF Meeting 2023 (53rd Meetong of the Portuguese Society of Farmacology, 41st
Meeting of Clinical Farmacology and 22nd Meeting of Toxicology), Coimbra, 2023.
Publicado
- ANDRADE, NELSON; Juliana A. Barreto Peixoto; Silva, Cláudia; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Martel, Fátima; Rita C. Alves. "Antitumoral activity of green and roasted coffee extracts (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado
em SPF Meeting 2023 (53rd Meetong of the Portuguese Society of Farmacology, 41st Meeting of Clinical Farmacology and 22nd
Meeting of Toxicology), Coimbra, 2023.
Publicado
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Pele de prata do café como promissor antidiabético (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado em Webinar
Luso-Brasileiro "Café, mais do que uma bebida", Porto, 2022.
Publicado
- ANDRADE, NELSON; Juliana A. Barreto Peixoto; Silva, Cláudia; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Martel, Fátima; Rita C. Alves. "Atividade antitumoral de extratos de café (verde e torrado) e de pele de prata (COMUNICAÇÃO
ORAL)". Trabalho apresentado em Webinar Luso-Brasileiro "Café, mais do que uma bebida", Porto, 2022.
Publicado
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita C. Alves; Martel, Fátima.
"Antidiabetic potential of cherry stem infusion through inhibitory effects on intestinal sugar uptake (COMUNICAÇÃO ORAL)".
Trabalho apresentado em SPF Meeting 2022 (LII Reunião da Sociedade Portuguesa de Farmacologia, XL Reunião de Farmacologia
Clínica e XXI Reunião de Toxicologia), Porto, 2022.
Publicado
- ANDRADE, NELSON; Juliana A. Barreto Peixoto; Silva, Cláudia; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Rita C. Alves; Martel, Fátima. "Effects of a coffee roast by-product extract on different tumoral lines: a "sustainable" call
for further studies (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado em SPF Meeting 2022 (LII Reunião da Sociedade Portuguesa
de Farmacologia, XL Reunião de Farmacologia Clínica e XXI Reunião de Toxicologia), Porto, 2022.
Publicado
- Juliana A. Barreto Peixoto; ANDRADE, NELSON; Machado, Susana; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Martel, Fátima;
Rita C. Alves. "Influence of a coffee silverskin extract on glucose intestinal transporters: an apparent synergism between
caffeine and 5-O-caffeoylquinic acid (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado em ISEKI e-conference on Food Texture, Quality,
Safety and Biosecurity in the Global Bio-economy, Timisoara, 2021.
Publicado
- Juliana Peixoto; ANDRADE, NELSON; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita C. Alves; Martel, Fátima.
"Effect of coffee silverskin upon sugars intestinal uptake by Caco-2 cells (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado em 51ª
Reunião da Sociedade Portuguesa de Farmacologia, 39ª Reunião de Farmacologia Clínica e 20ª Reunião de Toxicologia, Lisboa,
2021.
Publicado
- Juliana Peixoto; Álvarez-Rivera, Gerardo; Rita C. Alves; Anabela S. G. Costa; ANDRADE, NELSON; Andreia Moreira; Cifuentes,
Alejandro; et al. "Antioxidant potential and phenolic profile of cherry stem infusions (COMUNICAÇÃO ORAL)". Trabalho apresentado
em ISEKI e-conference on Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, Bucareste,
2020.
Publicado
- Juliana Peixoto; ANDRADE, NELSON; Susana Machado; Anabela S. G. Costa; Martel, Fátima; M. Beatriz P.P. Oliveira; Rita C. Alves.
"Is intestinal glucose uptake affected by the chlorogenic acids and caffeine contents of a coffee silverskin extract? (COMUNICAÇÃO
ORAL - short)". Trabalho apresentado em ISEKI e-conference on Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy
Consumption, Bucareste, 2020.
Publicado
- M.A. Nunes; A.S.G. Costa; S.M.F. Bessada; J. Santos; H. Puga; R.C. Alves; V. Freitas; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive pomace:
from an agro-waste to a valuable source of bio-compounds". Trabalho apresentado em 7th International conference on Green
Chemistry & Technology, Dublin, 2018.
Publicado
- S. Pardilhó; R. Duarte; A.S.G. Costa; R.C. Alves; M.F. Almeida; M.A. Nunes; M. Beatriz P.P. Oliveira; J.M. Dias; S.L. Pardilhó.
"Characterization of marine macroalgae waste aiming the production of biofuels and value added products - preliminary studies".
Trabalho apresentado em SUM2018, Fourth Symposium on Urban Mining and Circular Economy, Bergamo, 2018.
Publicado
- Filipa B. Pimentel; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Marisa Freitas; Eduarda Fernandes; M. Beatriz P. P. Oliveira. "Translational
Research and Innovation in Human and Health Science: Nutritional and antioxidant screening of Gracilaria vermiculophylla".
Trabalho apresentado em 3rd International Congress of CiiEM (Annals of Medicine), Lisbon, 2018.
Publicado
|