Identification
Personal identification
- Full name
- Maria Gabriela Leichtweis
- Date of birth
- 1993/07/15
- Gender
- Female
Citation names
- Leichtweis, Maria G.
- Leichtweis, Maria Gabriela
- Leichtweis, M.G.
Author identifiers
- Ciência ID
- FF17-0385-78C0
- ORCID iD
- 0000-0002-6015-9043
Email addresses
- mariagabriela@ipb.pt (Professional)
- mg.leichtweis@hotmail.com (Personal)
Telephones
- Mobile phone
-
- (+351) 933432977 (Personal)
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology - Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) |
Spanish; Castilian | Elementary (A2) | Elementary (A2) | Elementary (A2) | Elementary (A2) | Elementary (A2) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2021/01/01 - 2024/12/31
Ongoing
|
Doutoramento em Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Major in Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
|
2020/01/15
Concluded
|
Qualidade e Tecnologia Alimentar (Mestrado)
Major in Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
"Desenvolvimento de um corante alimentar natural à base de antocianinas obtido a partir do epicarpo de frutos de Prunus spinosa
L.: otimização da extração e estudo de aplicação." (THESIS/DISSERTATION)
|
18 |
2019/08/22
Concluded
|
Engenharia de Alimentos (Bachelor)
Major in Ciências Agrárias
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
|
8,87 |
2019/08/22
Concluded
|
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Major in Ciência Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
17 |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/01/01 - 2024/12/31 | PulpIng - Development of Pumpking Pulp Formulations using a Sustainable Integrated Strategy
PRIMA/0007/2019
PhD Student Fellow
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal |
Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area
Ongoing
|
2017/08 - 2018/07 | Desenvolvimento de um corante alimentar natural à base de antocianinas obtido a partir do epicarpo de frutos de Prunus spinosa
L.: otimização da extração e estudo de aplicação
a
Other
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
|
Concluded
|
2016 - 2016 | Cinemática de Rotação: Analisando o lançamento oblíquo de um martelo utilizando traking
c
Other
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
|
Concluded
|
2015 - 2016 | Determinação da qualidade de azeites nos Mercados de Medianeira - PR
b
Scientific Initiation Fellow
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
|
Cancelled
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2016 - 2017 | Caracterização química, físico-química e microbiológica de leite condensado açucarado
d
Scientific Initiation Fellow
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
|
Concluded
|
Outputs
Publications
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2023/07/24 | Pumpkin peel phenolic extracts: optimized extraction and potential as food preservatives | XXVIII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química (ENSPQ)
(Aveiro, Portugal)
|
2023/06/14 | Sustainable use of pumpkin: characterization of the pulp and valorisation of by-products in obtaining preservative extracts | XXII Congress EuroFoodChem
(Belgrado, Serbia)
|
2023/05/18 | Developing a sustainable and functionalized pumpkin fruit pulp formulation using biobased preservatives: The PulpIng Project | New advances from PRIMA projects for improving Mediterranean Agro-Food value chains (PrimaMedAgroFood)
(Oeiras, Portugal)
|
2023/05/17 | Evaluation of the phenolic profile and bioactive potential of portuguese and Algerian pumpkin by-products | 8th Portuguese Young Chemists Meeting (8PYCheM)
(Vila Real, Portugal)
|
2022/11/03 | Subprodutos de abóbora como fonte de conservantes naturais para aplicação alimentar | IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias
(Santarém, Portugal)
|
2022/10/23 | Pumpkin by-products as a source of preservative compounds for food application: valorization of industrial bioresidues towards a sustainable system | XVI Encontro de química dos alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
|
2021/12/17 | Food industry by-products applied as pumpkin-based foodstuff preservatives | Chromatography helps in times of crisis
(Lisboa, Portugal)
|
2021/12/09 | Haskap and blackthorn berries anthocyanin profile | 1st Research Meeting on Biochemistry
(Maringá, Brazil)
|
2021/12/09 | Study of Prunus spinosa L. fruit epicarp and Lonicera careulea L. fruit: alternative natural colorants with bioactive properties | 1st Research Meeting on Biochemistry. Maringa Paraná, Brazil
(Maringá, Brazil)
|
2021/06/10 | Bioactive properties of bio-residues from food industry: pumpkin seeds, peels, and fibrous strands | 2nd Meeting of the Group of Portuguese Chemists Abroad of the Portuguese Chemical Society
(Lisboa, Portugal)
|
2021/05/06 | Blueberry bagasse, a bioactive residue to be included in new food products | Retaste, Rethink Food Waste
(Atenas, Greece)
|
2019/07/24 | Recuperação de antocianinas de biorresíduos de Ficus carica L. e Prunus spinosa L.: propriedades corantes e bioativas | XXVI Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
(Porto, Portugal)
|
2018/11/21 | Recuperação otimizada de antocianinas de Prunus spinosa L. e Ficus carica L. para aplicação como corante alimentar. | XXIV Encontro Luso Galego de Química
(Porto, Portugal)
|
2018/10/05 | Development of a natural anthocyanin-based food colorant obtained from the fruit epicarp of Prunus spinosa L. | UNIFood Conference
University of Belgrade (Belgrade, Serbia)
|
2018/07/03 | Otimização da extração de antocianinas do epicarpo de frutos de Prunus spinosa L. para a obtenção de um corante alimentar | 1ª Escola de Verão & Simpósio de Dupla Diplomação DD2019
(Bragança, Portugal)
|