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I hold a PhD in Pharmaceutical Sciences with a specialization in Nutrition and Food Chemistry from the Faculty of Pharmacy of the University of Porto, where I conducted my doctoral research in collaboration with CIMO – Polytechnic Institute of Bragança, within the framework of a PRIMA project. I am currently a Postdoctoral Researcher in the “Nutr&ssencial” project, funded by La Caixa and FCT, focusing on mushroom biofortification and the development of innovative and sustainable food ingredients. My research integrates the valorisation of agro-food by-products, natural preservation strategies, and eco-efficient processing technologies, particularly through extraction optimisation and the development of functional bioactive ingredients within a circular-economy framework. I have published scientific articles in international peer-reviewed journals, contributed to national and international research projects, and presented my work at several scientific conferences. I am also co-author of a patent concerning a natural preservative ingredient derived from pumpkin peel. My overarching goal is to advance the development of nutritious, functional, and sustainable food solutions.
Identification

Personal identification

Full name
Maria Gabriela Leichtweis
Date of birth
1993/07/15
Gender
Female

Citation names

  • Leichtweis, Maria G.
  • Leichtweis, Maria Gabriela
  • Leichtweis, M.G.

Author identifiers

Ciência ID
FF17-0385-78C0
ORCID iD
0000-0002-6015-9043

Email addresses

  • mariagabriela@ipb.pt (Professional)
  • mg.leichtweis@hotmail.com (Personal)

Telephones

Mobile phone
  • (+351) 933432977 (Personal)

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology - Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2)
Spanish; Castilian Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2)
Education
Degree Classification
2025/04/09 - 2025/08/08
Ongoing
Nutr&ssencial – Desenvolvimento de alternativas proteicas com propriedades nutricionais melhoradas (Pós-doutoramento)
Major in Food Science and Technology
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2021/01/01 - 2025/02/27
Concluded
Doutoramento em Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Major in Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"AllPumpkin – Development of a high-quality pumpkin pulp enriched and preserved by added-value molecules from pumpkin by-products, an integrative and sustainable strategy" (THESIS/DISSERTATION)
2020/01/15
Concluded
Qualidade e Tecnologia Alimentar (Mestrado)
Major in Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
"Desenvolvimento de um corante alimentar natural à base de antocianinas obtido a partir do epicarpo de frutos de Prunus spinosa L.: otimização da extração e estudo de aplicação." (THESIS/DISSERTATION)
18
2019/08/22
Concluded
Engenharia de Alimentos (Bachelor)
Major in Ciências Agrárias
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
8,87
2019/08/22
Concluded
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Major in Ciência Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
17
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2025/04/09 - Current Postdoc (Research) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2024/10/01 - Current Nutr&ssencial - Desenvolvimento de alternativas proteicas com propriedades nutricionais melhoradas
PL24-00058
Post-doc Fellow
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing

Contract

Designation Funders
2021/01/01 - 2024/12/31 PulpIng - Development of Pumpking Pulp Formulations using a Sustainable Integrated Strategy
PRIMA/0007/2019
PhD Student Fellow
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area
Ongoing
2017/08 - 2018/07 Desenvolvimento de um corante alimentar natural à base de antocianinas obtido a partir do epicarpo de frutos de Prunus spinosa L.: otimização da extração e estudo de aplicação
a
Other
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Concluded
2016 - 2016 Cinemática de Rotação: Analisando o lançamento oblíquo de um martelo utilizando traking
c
Other
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
Concluded
2015 - 2016 Determinação da qualidade de azeites nos Mercados de Medianeira - PR
b
Scientific Initiation Fellow
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
Cancelled

Other

Designation Funders
2016 - 2017 Caracterização química, físico-química e microbiológica de leite condensado açucarado
d
Scientific Initiation Fellow
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brazil
Concluded
Outputs

Publications

Conference abstract
  1. Leichtweis, Maria G.; Júlia Harumi Iyda; Mariana Riani Massari; Valdemar Padilha Feltrin; Deisy Alessandra Drunkler. "Caracterização microbiológica de leite condensado açucarado comercializado no varejo". Paper presented in VII Seminário de Extensão e Inovação da UTFPR, Londrina, 2017.
    Published
  2. Leichtweis, Maria G.; Alex Sanches Torquato; Mônica Stobienia; Henrique Herbert. "Abordagem teórica sobre a conservação da qualidade de azeites de oliva relacionado com o tipo de embalagem". Paper presented in I Mostra Científica de Alimentos, Medianeira, 2015.
    Published
Conference paper
  1. Leichtweis, Maria Gabriela; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Calhelha, Ricardo C.; Bachari, Khaldoun; Ziani, Borhane E.C.; Barros, Lillian. "Valorização de cascas, sementes e fibras de abóbora no desenvolvimento de extratos bioativos para aplicação alimentar". 2022.
  2. Molina, Adriana K.; Leichtweis, Maria Gabriela; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Natural pigments with high antioxidant capacity, an alternative solution for food industry". 2022.
  3. Molina, Adriana K.; Leichtweis, Maria Gabriela; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Study of Prunus spinosa L. fruit epicarp and Lonicera careulea L. fruit: alternative natural colorants with". 2021.
  4. Backes, Emanueli; Leichtweis, Maria Gabriela; Pereira, Carla; Alves, Maria José; Prieto Lage, Miguel A.; Barreiro, M.F.; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Recuperação de antocianinas de biorresíduos de Ficus carica L. e Prunus spinosa L.: propriedades corantes e bioativas". 2019.
  5. Leichtweis, Maria Gabriela; Pereira, Carla; Prieto Lage, Miguel A.; Barreiro, M.F.; Baraldi, Ilton J.; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Development of a natural anthocyanin-based food colorant obtained from the fruit epicarp of Prunus spinosa L.". 2018.
  6. Leichtweis, Maria Gabriela; Backes, Emanueli; Pereira, Carla; Prieto Lage, Miguel A.; Barreiro, M.F.; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Recuperação otimizada de antocianinas de Prunus spinosa L. e Ficus carica L. para aplicação como corante alimentar". 2018.
Conference poster
  1. Leichtweis, M.G.; Molina, Adriana K.; Saldanha, Ana; Dias, Maria Inês; Pinela, José; Pereira, Carla; Costa, Roberto; Rodrigues, Matilde. Corresponding author: Leichtweis, M.G.. "Produção sustentável de cogumelos de montesinho para o desenvolvimento de produtos alimentares inovadores". Paper presented in Encontro Nacional com a Ciência e Tecnologia em Portugal: +Ciência para Uma Só Saúde e bem-estar global (Encontro Ciência 2024), 2024.
  2. Costa, Roberto A.; Rodrigues, Matilde; Leichtweis, Maria G.; Garcia, P.A.; Pinela, José; Pereira, Carla. "LC-MS/MS as a pivotal tool to steer selenium biofortification strategies in Pleurotus species". Paper presented in 13th National chromatography meeting, 2023.
  3. Roberto A. Costa; Rodrigues, Matilde; Leichtweis, Maria G.; Pablo A. Garcia; Pinela, José; Carla Pereira. Corresponding author: Carla Pereira. "La importancia de la bioaccesibilidad para la biofortificación de macrohongos saprófitos comestibles". Paper presented in XXVII Encontro Luso-Galego de Química, 2023.
  4. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Petropoulos, S.A.; Gonçalves, A.; Azevedo, M.; Silva, B.; Pires, T.C.S.P.; et al. "Incorporation of pumpkin peel extract into a pumpkin pulp formulation as a natural preservative". Paper presented in SMACUMED International Conference on Water-Energy- Food-Ecosystem Nexus in the Mediterranean Region (WEFE 2023), 2023.
  5. Costa, Roberto A.; Leichtweis, Maria G.; Barros, Lillian; Garcia, P.A.; Pinela, José; Pereira, Carla. "Biofortificação de Pleurotus spp. com ferro e selénio e sua bioacessibilidade". Paper presented in Congresso Nacional dos Recursos Silvestres (CNRS), 2023.
  6. Costa, Roberto A.; Leichtweis, Maria G.; Barros, Lillian; Garcia, P.A.; Pinela, José; Pereira, Carla. "Biofortified Pleurotus mushrooms as alternative protein sources". Paper presented in Encontro Nacional com a Ciência e Tecnologia em Portugal: Ciência e Oceano para além do horizonte (Encontro Ciência 2023), 2023.
  7. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Calhelha, Ricardo; Mohamed, M.H.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Uso sustentável da abóbora: extratos de subprodutos de abóbora egípcia como conservantes natural". Paper presented in Encontro Nacional com a Ciência e Tecnologia em Portugal: Ciência e Oceano para além do horizonte (Encontro Ciência 2023), 2023.
  8. Leichtweis, M.G.; Molina, Adriana K.; Pires, T.C.S.P.; Carla Susana Correia Pereira; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Carla Susana Correia Pereira. "Integrative and sustainable strategy for the valorization of pumpkin by-products". Paper presented in Dare2change, Innovation-Driven Agrifood Business, 2023.
  9. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Dias, Maria Inês; Bachari, K.; Ziani, B.E.C.; et al. "Caracterização fenólica (HPLC-DAD-ESI/MS) e bioativa de extratos ricos em moléculas conservantes". Paper presented in 12º Encontro Nacional de Cromatografia, 2022.
  10. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Caracterização cromatográfica de compostos bioativos obtidos a partir de casca, sementes e fibras remanescentes do aproveitamento industrial da polpa de abóbora". Paper presented in 12º Encontro Nacional de Cromatografia, 2022.
  11. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Calhelha, Ricardo; Mohamed, M.H.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Egyptian pumpkin by-product extracts as natural food preservatives". Paper presented in 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health - Towards a sustainable future (ICFNH 2022), 2022.
  12. Molina, Adriana K.; Leichtweis, Maria G.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Calhelha, Ricardo; Bachari, K.; Ziani, B.E.C.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Food preservative extracts from pumpkin by-products". Paper presented in 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health - Towards a sustainable future (ICFNH 2022), 2022.
  13. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Carocho, Marcio; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Identificação e otimização da extração de compostos fenólicos de cascas de abóbora ‘Butternut squash’". Paper presented in XXVI Encontro Galego-Portugués de química, 2022.
  14. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Carocho, Marcio; Charikleia, V.; Spyridon, A.P.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Recuperação de subprodutos da indústria alimentar para extração otimizada de compostos fenólicos". Paper presented in XXVI Encontro Galego-Portugués de química, 2022.
  15. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Pires, T.C.S.P.; Calhelha, Ricardo; Bachari, K.; et al. "Natural compounds with preservative capacity obtained from by-products of pumpkin industrial processing". Paper presented in 2nd International congress on bioactive compounds (ICBC), 2022.
  16. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Calhelha, Ricardo; Neji, T.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Evaluation of the potential preservative capacity of pumpkin (Cucurbita maxima Duchesne) by-products". Paper presented in XVI Encontro de química dos alimentos, 2022.
  17. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Charikleia, V.; Petropoulos, S.A.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Barros, Lillian. "The identification of preservative compounds from pumpkin fruit peel for the development of a fruit pulp product". Paper presented in Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes (IMTF), 2022.
  18. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Calhelha, Ricardo; Bachari, K.; Ziani, B.E.C.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Valorização de cascas, sementes e fibras de abóbora no desenvolvimento de extratos bioativos para aplicação alimentar". Paper presented in Encontro com a ciência e tecnologia em Portugal (Encontro Ciência 22), 2022.
  19. Molina, Adriana K.; Leichtweis, Maria G.; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Natural pigments with high antioxidant capacity, an alternative solution for food industry". Paper presented in Royal Society of Chemistry Poster 2022. Twitter Conference, 2022.
  20. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Chaski, C.; Polyzos, N.; Petropoulos, S.A.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Food industry by-products applied as pumpkin-based foodstuff preservatives". Paper presented in Royal Society of Chemistry Poster 2022. Twitter Conference, 2022.
  21. Leichtweis, Maria G.; Pereira, Carla; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Phenolic profile of Cynara scolymus L. and Silybum marianum (L.) Gaertn. aqueous and hydromethanolic extracts". Paper presented in 5th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food (5-ISPMF), 2021.
  22. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Compostos bioativos de bio resíduos de abóbora para aplicação em alimentos". Paper presented in Encontro com a ciência e tecnologia em Portugal (Encontro Ciência 21), 2021.
  23. Backes, Emanueli; Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Palmeira, Luís; Pereira, Carla; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Application of an anthocyanin-based colorant in a pastry product". Paper presented in 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PYCheM), 2021.
  24. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla; Pires, T.C.S.P.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Pumpkin bioresidues as sources of bioactive compounds for food application". Paper presented in 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PYCheM), 2021.
  25. Leichtweis, Maria G.; Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Carocho, Marcio; Barreira, J.C.M.; Baraldi, I.J.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Prunus spinosa L. fruit epicarp: extraction of compounds with colouring capacity for food application". Paper presented in Retaste, Rethink Food Waste, 2021.
  26. Leichtweis, Maria G.; Pereira, Carla; M.A. Prieto; Alves, M.J.; Calhelha, Ricardo; Barreiro, Filomena; Baraldi, I.J.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Anthocyanin-rich extract obtained from Prunus Spinosa L. by ultrasound assisted extraction for coloring purposes". Paper presented in Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  27. Backes, Emanueli; Leichtweis, Maria G.; Pereira, C.; Carla Pereira and Pereira, Carla; Barros, Lillian; Genena, Aziza Kamal; Barreiro, M.F.; Ferreira, Isabel C.F.R.. Corresponding author: Pereira, C.; Carla Pereira and Pereira, Carla. "Caracterização fenólica da casca do fruto de Ficus carica L. por LC-DAD-ESI/MS". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
  28. Leichtweis, Maria G.; Backes, Emanueli; Pereira, C.; Carla Pereira and Pereira, Carla; Carvalho, Ana Maria; Baraldi, Ilton J.; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Determinação de antocianinas no epicarpo de frutos de Prunus spinosa L.". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, 2017.
Journal article
  1. Molina, Adriana K.; Leichtweis, Maria G.; Machado, Manuela; Silva, Sara; Pintado, Manuela; Barreira, João C.M.; Dias, Maria Inês; et al. "Application of encapsulated tomato by-product extract as a colorant in mascarpone". Food Research International 217 (2025): 116771. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2025.116771.
    Published • 10.1016/j.foodres.2025.116771
  2. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Dias, Maria Inês; Calhelha, Ricardo C.; Pires, Tânia C.S.P.; Pavli, Ourania; Oliveira, Beatriz; et al. Corresponding author: Barros, Lillian. "Valorisation of pumpkin by-products: Chemical composition and bioactive properties of pumpkin seeds, peels, and fibrous strands from different local landraces of Greece". Food Chemistry 475 (2025): 143306. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.143306.
    Open access • Published • 10.1016/j.foodchem.2025.143306
  3. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Dias, Maria Inês; Calhelha, Ricardo; Pires, T.C.S.P.; Pavli, Ourania; M. Beatriz P.P. Oliveira; et al. "Variability in Chemical Profile and Bioactivities of the Flesh of Greek Pumpkin Landraces". Horticulturae 9 11 (2023): 1232. http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae9111232.
    Open access • Published • 10.3390/horticulturae9111232
  4. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Petropoulos, Spyridon A.; Carocho, Márcio; Pires, Tânia C. S. P.; Dias, Maria Inês; Calhelha, Ricardo; et al. "Valorization of Pumpkin Peel as a Source of Bioactive Compounds: Optimization of Heat- and Ultrasound-Assisted Extraction". Molecules 28 7 (2023): 3168. http://dx.doi.org/10.3390/molecules28073168.
    10.3390/molecules28073168
  5. Leichtweis, Maria G.; Molina, Adriana K.; Pires, Tânia C. S.; Dias, Maria Inês; Calhelha, Ricardo; Bachari, Khaldoun; Ziani, Borhane E. C.; et al. "Biological Activity of Pumpkin Byproducts: Antimicrobial and Antioxidant Properties". Molecules 27 23 (2022): 8366. http://dx.doi.org/10.3390/molecules27238366.
    10.3390/molecules27238366
  6. Leichtweis, Maria G.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Ferreira, Isabel C. F. R.; Pereira, Carla; Barros, Lillian. "Sustainable Recovery of Preservative and Bioactive Compounds from Food Industry Bioresidues". Antioxidants 10 11 (2021): 1827. http://dx.doi.org/10.3390/antiox10111827.
    10.3390/antiox10111827
  7. Backes, Emanueli; Leichtweis, Maria G.; Pereira, Carla; Carocho, Marcio; Barreira, João C.M.; Kamal Genena, Aziza; José Baraldi, Ilton; et al. "Ficus carica L. and Prunus spinosa L. extracts as new anthocyanin-based food colorants: A thorough study in confectionery products". Food Chemistry 333 (2020): 127457. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127457.
    10.1016/j.foodchem.2020.127457
  8. Leichtweis, Maria G.; Pereira, Carla; Prieto, M.A.; Barreiro, Maria Filomena; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R.. "Ultrasound as a Rapid and Low-Cost Extraction Procedure to Obtain Anthocyanin-Based Colorants from Prunus spinosa L. Fruit Epicarp: Comparative Study with Conventional Heat-Based Extraction". Molecules 24 3 (2019): 573. http://dx.doi.org/10.3390/molecules24030573.
    10.3390/molecules24030573
Thesis / Dissertation
  1. Maria Gabriela Leichtweis. "AllPumpkin - Development of a high-quality pumpkin pulp enriched and preserved by added-value molecules from pumpkin by-products: an integrative and sustainable strategy". PhD, Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, 2025.
    10.34626/ytjw-2m68
  2. Leichtweis, Maria Gabriela. "Desenvolvimento de um corante alimentar natural à base de antocianinas obtido a partir do epicarpo de frutos de Prunus spinosa L.: otimização da extração e estudo de aplicação". Master, 2020. http://hdl.handle.net/10198/20495.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/07/24 Pumpkin peel phenolic extracts: optimized extraction and potential as food preservatives XXVIII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química (ENSPQ)
(Aveiro, Portugal)
2023/06/14 Sustainable use of pumpkin: characterization of the pulp and valorisation of by-products in obtaining preservative extracts XXII Congress EuroFoodChem
(Belgrado, Serbia)
2023/05/18 Developing a sustainable and functionalized pumpkin fruit pulp formulation using biobased preservatives: The PulpIng Project New advances from PRIMA projects for improving Mediterranean Agro-Food value chains (PrimaMedAgroFood)
(Oeiras, Portugal)
2023/05/17 Evaluation of the phenolic profile and bioactive potential of portuguese and Algerian pumpkin by-products 8th Portuguese Young Chemists Meeting (8PYCheM)
(Vila Real, Portugal)
2022/11/03 Subprodutos de abóbora como fonte de conservantes naturais para aplicação alimentar IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias
(Santarém, Portugal)
2022/10/23 Pumpkin by-products as a source of preservative compounds for food application: valorization of industrial bioresidues towards a sustainable system XVI Encontro de química dos alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2021/12/17 Food industry by-products applied as pumpkin-based foodstuff preservatives Chromatography helps in times of crisis
(Lisboa, Portugal)
2021/12/09 Haskap and blackthorn berries anthocyanin profile 1st Research Meeting on Biochemistry
(Maringá, Brazil)
2021/12/09 Study of Prunus spinosa L. fruit epicarp and Lonicera careulea L. fruit: alternative natural colorants with bioactive properties 1st Research Meeting on Biochemistry. Maringa Paraná, Brazil
(Maringá, Brazil)
2021/06/10 Bioactive properties of bio-residues from food industry: pumpkin seeds, peels, and fibrous strands 2nd Meeting of the Group of Portuguese Chemists Abroad of the Portuguese Chemical Society
(Lisboa, Portugal)
2021/05/06 Blueberry bagasse, a bioactive residue to be included in new food products Retaste, Rethink Food Waste
(Atenas, Greece)
2019/07/24 Recuperação de antocianinas de biorresíduos de Ficus carica L. e Prunus spinosa L.: propriedades corantes e bioativas XXVI Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
(Porto, Portugal)
2018/11/21 Recuperação otimizada de antocianinas de Prunus spinosa L. e Ficus carica L. para aplicação como corante alimentar. XXIV Encontro Luso Galego de Química
(Porto, Portugal)
2018/10/05 Development of a natural anthocyanin-based food colorant obtained from the fruit epicarp of Prunus spinosa L. UNIFood Conference
University of Belgrade (Belgrade, Serbia)
2018/07/03 Otimização da extração de antocianinas do epicarpo de frutos de Prunus spinosa L. para a obtenção de um corante alimentar 1ª Escola de Verão & Simpósio de Dupla Diplomação DD2019
(Bragança, Portugal)
Distinctions

Award

2025 Postdoctoral Fellowship (Programa PROMOVE – Fundação “la Caixa”)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2024 IMFAHE's Nodal Award 2024-Shark Tank Edition
2024 IMFAHE's Nodal Award 2024-Shark Tank Edition
2024 PhD Fellowship (PRIMA Project - PRIMA/0007/2019)
Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area, Spain
2020 PhD Fellowship (FCT 2020.06706.BD)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal