???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Ana Valente

Citation names

  • Valente, Ana

Author identifiers

Ciência ID
FE1E-5A9B-EC3D
ORCID iD
0000-0003-4039-4326

Email addresses

  • avalente@egasmoniz.edu.pt (Professional)

Knowledge fields

  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
Education
Degree Classification
2014/05/15
Concluded
Ciências e Tecnologias da Saúde (Doutoramento)
Major in Nutrição
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
"Hábitos alimentares, hiperhomocisteinémia e doença cardiovascular na diabetes do tipo 2" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovada Com destinção e Louvor por Unanimidade
2012/09/13
Concluded
Ciências da Alimentação e Nutrição (Pós-Bolonha) (Licenciatura)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
17 valores
2004/02
Concluded
Gestão da Qualidade e da Segurança Alimentar (Pós-Graduação)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
17 valores
1998/09 - 2003/10
Concluded
Nutrição e Engenharia Alimentar (Pré-Bolonha) (Licenciatura)
Egas Moniz - Cooperativa de Ensino Superior Crl, Portugal
"“Estudo de Fazibilidade em Candidatos a Materiais de Referencia Internos Destinados à Quantificação de Nitratos em Produtos de Origem Vegetal”" (THESIS/DISSERTATION)
17 valores
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2009/02/01 - 2009/06/30 Research Trainee (Research) Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2003/03/01 - 2005/01/31 Research Trainee (Research) Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2023/09/01 - Current Assistant Professor (University Teacher) Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
2013/09/01 - 2023/08/30 Assistant Professor (University Teacher) Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2024/02/01 - Current Topical Advisor Panel for “Nutritional Epidemic” section of Nutrients MDPI MDPI AG, Switzerland
MDPI AG, Switzerland
2021/04/01 - Current Nutricionista - Consultório Privado Nutrigenelife, Portugal
Nutrigenelife, Portugal
2020/06/01 - Current Reviewer at MDPI publisher. MDPI AG, Switzerland
MDPI AG, Switzerland
2019/04/01 - Current Formação e Consultoria em Nutrição HeartGenetics Genetics and Biotechnology SA, Portugal
HeartGenetics Genetics and Biotechnology SA, Portugal
2024/03/01 - 2025/03/25 Guest Editor of the Special Issue – Nutrigenetics: Implications for Whole Life of the journal Nutrients MDPI MDPI AG, Switzerland
MDPI AG, Switzerland
2022/09/01 - 2023/09/30 Guest Editor of the Special Issue - The Effect of Nutritional Aspect on Obesity and Hypertension of the journal Nutrients MDPI MDPI AG, Switzerland
MDPI AG, Switzerland
2009/07/01 - 2012/07/30 Bolseiro de Investigação Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2005/02/01 - 2009/01/31 Bolseiro De Doutoramento Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
2000/08 - 2001/03 Interviewer for the company Intercampus (company for collecting, processing and distributing information), carrying out functions of applying questionnaires for market research. Intercampus, Portugal
Intercampus, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2005/02 - 2009/01 Hábitos alimentares, hiperhomocisteinémia e doença cardiovascular em diabéticos tipo 2
SFRH/BD/16166/2004/5E4M
PhD Student Fellow
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded

Contract

Designation Funders
2020 - 2023 "Implementação do pólo de distribuição de produtos alimentares a indivíduos carenciados do Município de Oeiras"
-----
Colaborador
Santa Casa da Misericórdia de Oeiras, Portugal
2017 - 2020 "Implementação do pólo de distribuição de produtos alimentares a indivíduos carenciados no Município de Oeiras"
------
Colaborador
Camara Municipal Oeiras, Portugal
Concluded
2013 - 2014 "3ª ronda do projecto Cosi Portugal (2012/2013)"
------
Colaborador
Centro de Estudos e Investigação em Dinâmicas Sociais e Saúde (CEIDSS), Portugal
Concluded
2013 - 2014 "Mun-Si - Programa de Promoção de Saúde Infantil"
-----
Colaborador
Centro de Estudos e Investigação em Dinâmicas Sociais e Saúde (CEIDSS), Portugal
Concluded
2009/01/02 - 2012/12/31 Hábitos alimentares, hiperhomocisteinémia e doença cardiovascular em diabéticos tipo 2
PIC/IC/82957/2007
Research Fellow
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal

Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2009 - 2011 "Sustainable exploitation of bioactive components from the Black Sea Area traditional foods (BaSeFood)"
------
Technical development
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
European Commission
Concluded
2009/04 - 2010/06 Estudo epidemiológico nutricional de avaliação da eficácia da suplementação de vitamina A em crianças da República Democrática de São Tomé e Príncipe
------
Colaborador
Concluded
2008/07/01 - 2009/05/31 “Laboratório de Materiais de Referencia para a Segurança Alimentar“ LMARSA
POR/3.1.015/DRELVT
Technical development
Concluded
2005 - 2009 "REDE DE EXCELÊNCIA EUROPEIA (NOE) - EUROPEAN FOOD INFORMATION RESOURCE NETWORK (EUROFIR)"
-----
Technical development
Commission Européenne Représentation au Luxembourg
2007/12 - 2008/10 "Relação entre hiperhomocisteinémia e doença cardiovascular em diabéticos de tipo 2: Influência da alimentação"
Prémio de Investigação nº106/2007
Membro da Equipa
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
Governo da República Portuguesa Ministério da Saúde
Concluded
2006 - 2007 Equipamento de Suporte à Implementação da Legislação para a Alimentação Especial (ESILAE)
-----
Technical development
Concluded
Outputs

Publications

Conference paper
  1. Valente, Ana; Bicho, Manuel; Duarte, Rui; Raposo, João F.; Costa, Helena S.. "Biomarcadores cardiovasculares e da ingestão alimentar associados com a hipertensão arterial em diabéticos tipo 2". 2018.
  2. Valente, Ana; Bicho, Manuel; Duarte, Rui; Raposo, João F.; Costa, Helena S.. "Biomarkers status and their relation with the presence of type 2 diabetes with and without angiopathy". 2017.
  3. Santos, Teresa; Combadão, Jaime; Bicho, Manuel; Ana, Valente. "Estado Nutricional e frequência do Consumo de Bebidas Açucaradas em Crianças do 1º ciclo". 2017.
  4. Silva, Alda Pereira da; Matos, Andreia; Valente, Ana; Gil, Ângela; Alonso, Isanete; Ribeiro, Ricardo; Clara, João Gorjão; Bicho, Manuel. "Sarcopenia, more than dehydratation, can be associate to Portuguese underweight centenarians". 2015.
    10.1530/endoabs.37.EP113
  5. Valente, Ana; Bicho, Manuel; Duarte, Rui; Raposo, João F.; Costa, H.S.. "Frequência de polimorfismos genéticos de enzimas envolvidas no metabolismo da homocisteína em diabéticos tipo 2". 2015.
Journal article
  1. Jéssica Monteiro; Manuel Bicho; Ana Valente. "The Contribution of Precision Nutrition Intervention in Subfertile Couples". Nutrients (2024): https://doi.org/10.3390/nu17010103.
    10.3390/nu17010103
  2. Isabel Ferreira; Manuel Bicho; Ana Valente. "Contribution of haptoglobin phenotypic variation to the presence of hyperhomocysteinemia in type 2 diabetics with and without angiopathy". European Journal of Clinical Nutrition (2024): https://doi.org/10.1038/s41430-024-01524-7.
    10.1038/s41430-024-01524-7
  3. Andrea Turnes; Paula Pereira; Helena Cid; Ana Valente. "Meat Consumption and Availability for Its Reduction by Health and Environmental Concerns: A Pilot Study". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15143080.
    10.3390/nu15143080
  4. Sofia Gomes; Cátia Ramalhete; Isabel Ferreira; Manuel Bicho; Ana Valente. "Sleep Patterns, Eating Behavior and the Risk of Noncommunicable Diseases". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15112462.
    10.3390/nu15112462
  5. Oliveira, Bárbara; Bicho, Manuel; Valente, Ana. "Development and implementation of a nutritional education program aimed at improving the integration process of young orphan refugees newly arrived in Portugal". (2023): http://hdl.handle.net/10451/56862.
    10.3390/nu15020408
  6. Valente, Ana. Corresponding author: Valente, Ana. "Evaluation of nutritional status, body composition and nutrition literacy in adolescent dancers". Advances in Obesity, Weight Management & Control 12 5 (2022): 154-159. https://medcraveonline.com/AOWMC/AOWMC-12-00379.pdf.
    Open access • Published
  7. Valente, Ana. Corresponding author: Valente, Ana. "Qualitative Evaluation of School Menus of 1st Cycle Students in Private and Public Schools in the Greater Lisbon Region". EC Nutrition 17 12 (2022): 05. https://ecronicon.net/assets/ecnu/pdf/ECNU-17-01073.pdf.
    Open access • Published
  8. Valente, Ana; Silva, Elsa; Andrade, Cláudia; Narciso, Lúcia; Alves, Emília. Corresponding author: Valente, Ana. "Prevalence of malnutrition risk in elderly with type 2 diabetes mellitus". Endocrinology&Metabolism International Journal 9 2 (2021): 25-30. https://doi.org/10.15406/emij.2021.09.00304.
    10.15406/emij.2021.09.00304
  9. "The Possible Influence of Microbiota on Food Compulsion". Open Access Journal of Biomedical Science (2020): https://www.researchgate.net/profile/Ana_Valente/publication/342766033_The_Possible_Influence_of_Microbiota_on_Food_Compulsion/links/5f288ca6a6fdcccc43a887d0/The-Possible-Influence-of-Microbiota-on-Food-Compulsion.pdf.
    10.38125/OAJBS.000179
  10. "Nutritional Status and Sugary Drinks Consumption of in Children from 6 to 9 years.". Open Access Journal of Biomedical Science (2020): https://biomedscis.com/fulltext/nutritional-status-and-sugary-drinks-consumption-in-children-from-6-to-9-years.ID.000153.php.
    10.38125/OAJBS.000153.
  11. Valente, Ana. "Body Composition and Different Criteria for Obesity Evaluation in Type 2 Diabetic Patients with and Without Angiopathy". Open Access Journal of Biomedical Science 1 2 (2019): https://doi.org/10.38125/oajbs.000111.
    10.38125/oajbs.000111
  12. "Characterization of Portuguese Centenarians Eating Habits, Nutritional Biomarkers and Cardiovascular Risk: A Case Control Study.". Oxidative medicine and cellular longevity. (2018):
  13. Gonçalves, Magda; Furtado, Rosália; Coelho, Anabela; Correia, Cristina Belo; Valente, Ana. "Presença de Listeria monocytogenes em Queijos de Pasta Mole da Região a Sul do Tejo". (2017): http://hdl.handle.net/10884/1162.
  14. "Sarcopenia and Osteoporosis in Portuguese Centenarians". European Journal of Clinical Nutrition (2016): https://www.nature.com/articles/ejcn2016174.
    10.1038/ejcn.2016.174
  15. Valente, A.; Sanches-Silva, A.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Development of an orange juice in-house reference material and its application to guarantee the quality of vitamin C determination in fruits, juices and fruit pulps". Food Chemistry 154 (2014): 71-77. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.053.
    10.1016/j.foodchem.2013.12.053
  16. Freitas, Ana; Moldão-Martins, Margarida; Costa, Helena S; Albuquerque, Tânia G; Valente, Ana; Sanches-Silva, Ana. "Effect of UV-C radiation on bioactive compounds of pineapple (Ananas comosusL. Merr.) by-products". Journal of the Science of Food and Agriculture 95 1 (2014): 44-52. https://doi.org/10.1002/jsfa.6751.
    10.1002/jsfa.6751
  17. Sanches-Silva, Ana; Albuquerque, Tânia G; Finglas, Paul; Ribeiro, Tiago; Valente, Ana; Vasilopoulou, Effie; Trichopoulou, Antonia; et al. "Carotenoids, vitamins (A, B2, C and E) and total folate of traditional foods from Black Sea Area countries". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 14 (2013): 3545-3557. https://doi.org/10.1002/jsfa.6243.
    10.1002/jsfa.6243
  18. Valente, Ana; Bicho, Manuel; Duarte, Rui; Raposo, João F.; Costa, H.S.. "Avaliação da ingestão de micronutrientes em diabéticos tipo 2". (2013): http://hdl.handle.net/10400.18/1507.
  19. Valente A; MR Bronze; Manuel Bicho; Duarte R; Helena S. Costa. "Validation and clinical application of an UHPLC method for simultaneous analysis of total homocysteine and cysteine in human plasma.". Journal of separation science (2012): https://doi.org/10.1002/jssc.201200672.
    10.1002/jssc.201200672
  20. Valente, Ana; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches-Silva, Ana; Costa, Helena S.. "Ascorbic acid content in exotic fruits: A contribution to produce quality data for food composition databases". Food Research International 44 7 (2011): 2237-2242. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.02.012.
    10.1016/j.foodres.2011.02.012
  21. Castanheira, I.; Batista, E.; Valente, A.; Dias, G.; Mora, M.; Pinto, L.; Costa, H.S.. "Quality assurance of volumetric glassware for the determination of vitamins in food". Food Control 17 9 (2006): 719-726. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2005.04.010.
    10.1016/j.foodcont.2005.04.010
  22. Castanheira, Isabel; Oliveira, Luisa; Valente, Ana; Alvito, Paula; Costa, Helena S.; Alink, Anton. "The need for reference materials when monitoring nitrate intake". Analytical and Bioanalytical Chemistry 378 5 (2004): 1232-1238. https://doi.org/10.1007/s00216-003-2382-3.
    10.1007/s00216-003-2382-3
Thesis / Dissertation
  1. Neves, Marta Filipa Barreto das. "Avaliação da influência dos polimorfismos genéticos da dopamina e enzima IDO no consumo alimentar e biomarcadores nutricionais na diabetes mellitus tipo 2". Master, 2023. http://hdl.handle.net/10451/61451.
  2. Fonseca, Carolina Isabel Agostinho da. "Contribuição para o estudo de biomarcadores inflamatórios associados ao risco cardiovascular na Diabetes Mellitus tipo 2". Master, 2022. http://hdl.handle.net/10451/56560.
  3. Sá, Marina Lopes Vaz de. "Avaliação de risco cardiovascular associado à nutrigenética do metabolismo da homocisteína em diabetes do tipo 2". Master, 2021. http://hdl.handle.net/10451/53866.
  4. Valente, Ana Margarida Saraiva. "Hábitos alimentares, hiperhomocisteinémia e doença cardiovascular na diabetes do tipo 2". PhD, 2014. http://hdl.handle.net/10400.18/2845.
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2020 - 2023/05/26 "Avaliação da ingestão alimentar e de polimorfismos genéticos do comportamento alimentar em pessoas com diabetes tipo 2"
Supervisor of Marta Filipa Barreto das Neves
Doenças Metabólicas e do Comportamento Alimentar (Master)
Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa, Portugal
2020 - 2022/11/03 "Contribuição para o estudo de biomarcadores inflamatórios associados ao risco cardiovascular na Diabetes Mellitus tipo 2"
Supervisor of Carolina Isabel Agostinho da Fonseca
Doenças Metabólicas e Comportamento Alimentar (Master)
Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa, Portugal
2019 - 2021/07/05 "Avaliação do risco cardiovascular associado a fatores nutrigenéticos do metabolismo da homocisteína em diabéticos tipo 2"
Supervisor of Marina Lopes Vaz de Sá
Doenças Metabólicas e Comportamento Alimentar (Master)
Faculdade de Medicina da Universidade de Lisboa, Portugal
2018 - 2020/04/28 "Gestão escolar e diversidade cultural: uma análise da educação pública municipal da cidade de Imperatriz/MA."
Supervisor of Caroline Moreira Melo
Gestão (Master)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
2016 - 2018/10 "Gestão escolar e formação de gestores: análise da educação infantil municipal da Imperatriz/MA"
Supervisor
Gestão (Master)
Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal
Distinctions

Award

2022 3rd prize for Basic Research: Neves, M., Ferreira, J., Raposo, J.F., Levy, P.Q., Valente, A., Bicho, M. “Dopamine Transporter and its Influence on Changes in Blood Pressure and Susceptibility to Angiopathy in Diabetes Melllitus type 2”.
2022 3rd prize for free communication: Bicho, M., Santos, A.C, Ferreira, J., Matos, A., Raposo, J.F., Mascarenhas, M.R., Barbosa, A.P., Valente, A. "Risk for T2DM associated with MTHFR polymorphisms , COMT and the activities of erythrocyte enzymes".
2018 Award for best oral communication - Valente A, Bicho M, Duarte R, Raposo JF, Costa H. (2018) "Cardiovascular and dietary intake biomarkers associated with arterial hypertension in type 2 diabetics" Distinction
2015 1st prize for free communication - da Silva AP, Matos, A., Valente A, Gil, A., Ribeiro, R., Clara, R., Bicho, M. (2015) "Osteoporosis and sarcopenia in centenarian men and women" Osteoporosis and sarcopenia in centenarian men
2014 3rd prize for free communication: Valente, A., Garcia, A., Bicho, M., Gonçalves, C., Duarte, R., Raposo, J.F., Costa, H.S. (2014) "Contribution of haptoglobin genetic variation to the presence of hyperhomocysteinemia in type 2 diabetics with and without a

Title

2014 Member of the Order of Nutritionists (CP2167N), with the title of Specialist in Community Nutrition and Public Health
Ordem dos Nutricionistas, Portugal