???global.info.a_carregar???
PhD candidate in Food Heritage: Cultures and Identities at the University of Coimbra. Holds a Master’s degree in Food: Sources, Culture, and Society from the same university. Earned a Bachelor's degree in Gastronomy from Estácio de Florianópolis (Brazil), officially recognized as a Licentiate degree in Portugal. Also holds a postgraduate specialization in Higher Education Teaching in Gastronomy and a technical degree in Bakery and Pastry from the Federal Institute of Santa Catarina (IFSC). She began her academic research in 2018 and works at the intersection of gastronomy, culture, and society, with research interests in food heritage, food identities, food literacy, citizen science, and social impact. She was a recipient of a Scientific Initiation Scholarship (PIBIC-IES) from 2018 to 2020. In 2022 and 2023, she was a collaborating researcher at the Calouste Gulbenkian Foundation. Currently, she is a collaborating researcher at the Centre for Classical and Humanistic Studies of the Faculty of Arts and Humanities at the University of Coimbra.
Identification

Personal identification

Full name
Maira Loureiro Polatto

Citation names

  • Loureiro, Maira

Author identifiers

Ciência ID
E416-5A86-994E
ORCID iD
0000-0001-6752-9652

Email addresses

  • ma.polatto@gmail.com (Professional)

Websites

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Advanced (C1) Advanced (C1) Upper intermediate (B2) Advanced (C1)
Spanish; Castilian Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Intermediate (B1)
Portuguese (Mother tongue)
Education
Degree Classification
2023 - 2027
Ongoing
Património Alimentar: Culturas e Identidades (Doctor of Philosophy)
Universidade de Coimbra, Portugal
2022 - 2024
Concluded
Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade (Mestrado)
Major in Ramo Científico. Principal área de especialização: Humanidades
Universidade de Coimbra, Portugal
"Guia Alimentar para a População Brasileira explicado para crianças: Educação Infantil para a Segurança Alimentar Patrimonial" (THESIS/DISSERTATION)
18
2021 - 2022
Concluded
Docência Superior em Gastronomia (Postgraduate Certificate)
Major in Docência
Faculdade Unyleya, Brazil
Excelente
2020 - 2020
Concluded
Formação Inicial em Agente Cultural (Outros)
Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Santa Catarina, Brazil
2017 - 2020
Concluded
Gastronomia (Bachelor)
Major in Turismo, Hospitalidade e Lazer
Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil
"A Formação do Profissional de Gastronomia para Atuação no Ativismo Alimentar: uma análise dos cursos de graduação da cidade de Florianópolis/SC" (THESIS/DISSERTATION)
19
2015 - 2017
Concluded
Técnico em Panificação e Confeitaria (Curso de Especialização Tecnológica)
Major in Turismo, Hospitalidade e Lazer
Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Santa Catarina, Brazil
9,47
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2024/06/11 - Current Researcher (Research) Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos, Portugal
2022 - 2023 Researcher (Research) Fundação Calouste Gulbenkian, Portugal
2018 - 2020 Researcher (Research) Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2021/08 - 2021/11 Invited Assistant (University Teacher) Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil

Others

Category
Host institution
Employer
2022 - 2022 Mentor de 1º Ciclo Associação Tempos Brilhantes, Portugal
2020 - 2021 Trabalho voluntário Cozinha Solidária do Ribeirão da Ilha, Brazil
2019 - 2020 Cozinheira Caapora Culturas, Brazil
2016 - 2018 Confeiteira chefe Amoriko Brigadeiria & Café, Brazil
Projects

Grant

Designation Funders
2024/06/11 - Current DIAITA Food Heritage
UIDB/00196/2020
Research Fellow
Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos, Portugal
Ongoing
2022 - 2023 Bolsa Gulbenkian Novos Talentos 2022
Nº.275378
Scientific Initiation Fellow
Fundação Calouste Gulbenkian, Portugal
Concluded
2018 - 2020 Projeto Institucional de Bolsa de Iniciação Científica - PIBIC/IES
2018-2020
Scientific Initiation Fellow
Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil
Concluded

Contract

Designation Funders
2024 - Current Comer Palavra
Sobre Alimentos e Literatura
Participante
Ongoing
Outputs

Publications

Conference abstract
  1. Loureiro, Maira; Gasparotto, Joana; Bortnowska, Katarzyna. "Análise bibliométrica da produção científica em gastronomia no Seminário da ANPTUR". Paper presented in Seminário Anual da Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo 2020, 2020.
    Published
Conference poster
  1. Loureiro, Maira. "A segurança alimentar de imigrantes em Portugal: Um estudo de caso da atuação das Instituições de Apoio ao Imigrante.". Paper presented in 8º Fórum-Estudante de Património, História e Culturas da Alimentação, 2023.
  2. Loureiro, Maira. "O Guia Michelan. Gastronomia não é Masterchef: práticas culinárias e visões sociais". Paper presented in IV Seminário de Iniciação Científica e I Mostra de extensão da Faculdade Estácio de Florianópolis, 2019.
Report
  1. Loureiro, Maira; Moreno, Sara. 2023. A segurança alimentar de imigrantes em Portugal - uma revisão dos anos de 2020 a 2022.
  2. Loureiro, Maira; Bortnowska, Katarzyna. 2020. Comportamento do consumidor com relação aos produtos orgânicos na cidade de Florianópolis.
  3. Loureiro, Maira; Neme, Elizabeth. 2019. Qual o sabor da ilha? Um estudo sobre as práticas alimentares tradicionais da cidade de Florianópolis.
Thesis / Dissertation
  1. "Guia Alimentar para a População Brasileira explicado para crianças: Educação Infantil para a Segurança Alimentar Patrimonial". Master, Universidade de Coimbra, 2024. https://hdl.handle.net/10316/117697.
Website
  1. Loureiro, Maira. Guia Alimentar para a População Brasileira explicado para crianças dos 7 aos 12 anos. 2024. https://heyzine.com/flip-book/661cb67baa.html.
  2. Loureiro, Maira. Quem Ocupa a Cozinha? Part 1: brincando de comer e cozinhar. 2020. https://www.cozinhacompartilhada.com.br/_files/ugd/c42a94_f84ab8dffc5f4fb9b56f7a43839c20ab.pdf.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2024 Os rituais alimentares da antroposofia: sentidos religiosos e significados socioculturais das celebrações das escolas Waldorf de Portugal 10º Colóquio DIAITA Luso-Brasileiro
(Coimbra, Portugal)
2023 A Segurança Alimentar de Imigrantes em Portugal: apontamentos sobre a atuação das Instituições de Apoio ao Imigrante 3º Workshop Bolsa Gulbekian Novos Talentos 2022
Fundação Calouste Gulbenkian (Portugal)
2020 Análise Bibliométrica da Produção Científica em Gastronomia no Seminártio da ANPTUR XVII Seminário ANPTUR - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-graduação em Turismo
(Brazil)
2020 Diagnóstico dos sistemas de medição de desempenho utilizados em restaurantes das Vias Gastronômicas de Coqueiros, Santo António de Lisboa e Riberião da Ilha. Seminário de Iniciação Científica IES 2020
(Florianópolis, Brazil)

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2024 - 2024 Comissão Executiva do 10º Colóquio DIAITA Luso-Brasileiro
Member
Universidade de Coimbra, Portugal
2023 - 2023 Secretariado do 14º Celtic Conference in Classics
Member
Universidade de Coimbra, Portugal
2022 - 2022 Secretariado do 8º Colóquio DIAITA Luso-Brasileiro
Member
Universidade de Coimbra, Portugal
2020 - 2020 Comissão Executiva do Seminário de Iniciação Científica 2020
Member
Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil
2019 - 2019 Comissão Executiva do Seminário de Iniciação Científica 2019
Member
Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2021/08 - 2021/11 Antropologia da Alimentação / Práticas Alimentares de Florianópolis Gastronomia (Bachelor) Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil
Distinctions

Award

2020 Prêmio de mérito estudantil do ano de 2020
Faculdade Estácio de Florianópolis, Brazil

Other distinction

2023 Bolsas Santander Estudos /Bolsas Santander Futuro Universidade de Coimbra
Banco Santander Portugal, Portugal