???global.info.a_carregar???
Ana Maria Ramalho Proserpio is director of Cultural Services of the Historical Society of the Independence of Portugal. She obtained her PhD in Food Heritage: Cultures and Identities in 2015, with the thesis “Salting and drying fish as Portuguese food heritage, from Antiquity to Modern times. A case study: codfish”, at the Faculty of Arts and Humanities of the University of Coimbra, her master’s in history of Discoveries and Portuguese Expansion in 1995, and her bachelor’s degree in history in 1989, at the Faculty of Arts and Humanities of the University of Lisbon. Her main areas of research, teaching and publications are Food Heritage and Portuguese Discoveries (15th, 16th and 17th centuries).
Identification

Personal identification

Full name
Ana Proserpio

Citation names

  • Proserpio, Ana Maria Ramalho

Author identifiers

Ciência ID
C21D-855B-75CE
ORCID iD
0000-0001-9557-9219

Knowledge fields

  • Humanities - History and Archaeology - History

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
French Advanced (C1) Advanced (C1) Intermediate (B1) Advanced (C1)
English Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2)
Education
Degree Classification
2015/09/29 - 2021/07/15
Concluded
Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades (Doutoramento)
Universidade de Coimbra Faculdade de Letras, Portugal
"As salgas e a seca de pescado como património alimentar português, da antiguidade à época moderna. O estudo de um caso: o bacalhau" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovada com Distinção e Louvor
1992 - 1995
Concluded
História dos Descobrimentos e da Expansão Portuguesa (Mestrado)
Universidade de Lisboa, Portugal
"Trato Português no Japão. Presenças que se cruzam (1543-1639)" (THESIS/DISSERTATION)
18
1985 - 1989
Concluded
História (Licenciatura)
Universidade de Lisboa, Portugal
14
Affiliation

Other Careers

Category
Host institution
Employer
1999/01/01 - Current Técnico Superior (Técnico Superior) Sociedade Histórica da Independência de Portugal, Portugal
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Proserpio, Ana Maria Ramalho. "A introdução do bacalhau na mesa alimentar das comunidades religiosas: o seu consumo no Convento de Santa Marta de Jesus, em Lisboa". In Mesa dos Sentidos & Sentidos da Mesa, 155-177. Coimbra, Portugal: Imprensa da Universidade de Coimbra, 2021.
    Published
  2. Proserpio, Ana. "O património alimentar nas caricaturas do jornal vespertino “Diário de Lisboa” (1921 a 1926)". In Fragmentos de Arqueologia de Lisboa: Diz-me o que comes... Alimentação antes e depois da cidade, 139-150. Lisboa, Portugal: CML, 2017.
    Published
  3. Proserpio, Ana Maria Ramalho. "O vinho nas Descobertas: vinhos d’aquém e d’além-mar". In Patrimónios alimentares de aquém e além-mar, 627-652. Coimbra, Portugal: Imprensa da Universidade de Coimbra/Annablume, 2016.
    Published • 10.14195/978-989-26-1191-4_31
  4. Proserpio, Ana. "A portrait of Omura Sumitada in the writings of Luís Fróis". In Proceedings of International Conference United Nations University, 60-69. Tóquio, Japan: Comissão Territorial de Macau para as Comemorações dos Descobrimentos Portugueses - Embaixada de Portugal no Japão, 1998.
    Published
  5. Proserpio, Ana. "Os Portugueses e o termo das relações comerciais com o Japão: tentativas de reaproximação e de substituição". In Actas do Colóquio Internacional: O Século Cristão, 217-250. Lisboa, Portugal: Edição do Centro de Estudos Povos e Culturas de Expressão Portuguesa da Universidade Católica Portuguesa/Instituto de História de Além-Mar da Faculdade de Ciências Sociais e Humanas da Universidade Nova de Lisboa, 1994.
    Published
  6. Proserpio, Ana. "Biografia de Alexandre Valignano". In Encontro Portugal-Japão. Lisboa, Portugal: Grupo de Trabalho do Ministério da Educação para as Comemorações dos Descobrimentos Portugueses, 1994.
    Published
  7. Proserpio, Ana. "Os Portugueses e o Japão: encontros e desencontros culturais". In Para além da Taprobana – de Lisboa a Nagasaqui, 79-87. Lisboa, Portugal: Secretaria de Estado da Cultura/Instituto Português do Património Arquitectónico e Arqueológico/Palácio Nacional de Mafra, 1993.
    Published
  8. Proserpio, Ana. "Os primórdios das rivalidades entre franciscanos e jesuítas no Japão dos finais do século XVI". In Actas do Congresso Internacional de História: Missionação Portuguesa, 343-358. Lisboa: Universidade Católica Portuguesa/Comissão Nacional para as Comemorações dos Descobrimentos Portugueses/Fundação Evangelização e Culturas, 1993.
    Published
Journal article
  1. Proserpio, Ana. "Os jesuítas e o comércio do Japão". Revista de Cultura - Edição do Instituto Cultural de Macau 17 (1993): 23-34.
    Published
  2. Proserpio, Ana. "1623: O Afastamento". Oceanos 15 (1993): 72-78.
    Published
Newsletter article
  1. Proserpio, Ana. "Vinho Madeira. Um sucesso multisecular", Boletim do Clube Filatélico de Portugal, 2018
  2. Proserpio, Ana. "Cerveja: uma bebida nutritiva com história. A sua expressão na Filatelia", Boletim do Clube Filatélico de Portugal , 2016
Newspaper article
  1. Proserpio, Ana. "O Comércio que veio de longe", Expresso, Caderno “Portugal-Japão”, 2010
Thesis / Dissertation
  1. Proserpio, Ana. "Trato Português no Japão: Presenças que se cruzam (1543-1639)". Master, Universidade de Lisboa Faculdade de Letras, 1995.
Distinctions

Other distinction

2015 Prémio de melhor Aluno do Curso de Especialização em Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade
Turismo Centro de Portugal, Portugal