Identification
Personal identification
- Full name
- Fernanda Luisa Lüdtke
Citation names
- Lüdtke, Fernanda Luisa
Author identifiers
- Ciência ID
- B811-DEFC-8F2F
- ORCID iD
- 0000-0002-0221-5633
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?user=VIUPlAsAAAAJ&hl=pt-PT
- Researcher Id
- AAC-8082-2022
- Scopus Author Id
- 56084970400
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
Spanish; Castilian | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
English | Upper intermediate (B2) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
German | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2016/02/29 - 2021/12/16
Concluded
|
Doutoramento em Tecnologia de Alimentos (Postgraduate Certificate)
Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
|
2014 - 2016
Concluded
|
Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos (Postgraduate Certificate)
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
|
2009 - 2014
Concluded
|
Agronomia (Bachelor)
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/10/01 - Current | Contracted Researcher (Research) | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2016 - 2021 | Researcher (Research) | Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil | ||
2019 - 2020 | Visiting Researcher (Research) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal | ||
2014 - 2016 | Researcher (Research) | Universidade Federal de Santa Maria, Brazil |
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil | ||
2013/02 - 2013/06 | Research Trainee (Research) | Universidad Nacional de Asunción, Paraguay |
Universidad Nacional de Asunción- Facultad de Ciencias Agrárias, Paraguay | ||
2009 - 2013 | Research Trainee (Research) | Universidade Federal de Santa Maria, Brazil |
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil | ||
2007 - 2008 | Research Trainee (Research) | Universidade Federal de Santa Maria, Brazil |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018/02 - 2018/07 | Trainee Assistant (University Teacher) | Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil | ||
2017/02 - 2017/07 | Trainee Assistant (University Teacher) | Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil | ||
2014/08 - 2014/12 | Trainee Assistant (University Teacher) | Universidade Federal de Santa Maria, Brazil |
2010 - 2011 | Tutor (University Teacher) | Universidade Federal de Santa Maria, Brazil |
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2016 - 2021 | Desenvolvimento e caracterização de carreadores lipídicos nanoestruturados para incorporação de beta-caroteno
2018/03172-0
PhD Student Fellow
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
Concluded
|
2019 - 2020 | Avaliação da digestibilidade in vitro de carreadores lipídicos nanoestruturados com incorporação de beta-caroteno
2019/05176-6
PhD Student Fellow
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
Concluded
|
2014 - 2016 | Estudo da degomagem e clarificação de óleo bruto do farelo de arroz (Oryza sativa) visando refino físico
0
Master Student Fellow
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
|
2011 - 2012 | Substituição da carne mecanicamente separada por diferentes concentrações de hidrolisado protéico em produto cárneo
-
Scientific Initiation Fellow
|
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
|
2010 - 2011 | Desenvolvimento de produto cárneo fermentado adicionado de óleo de canola
-
Scientific Initiation Fellow
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2024 - Current | VIIAFOOD
Researcher
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Ongoing
|
2023/05/01 - Current | Blue Project - Bioeconomy, People, Sustainability, Health
PT-INNOVATION-0105
Post-doc Fellow
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Ongoing
|
2023 - Current | Nanotecnologia, sustentabilidade e saúde: desenvolvimento de nanoestruturas a partir das frações lipídicas da macaúba para
incorporação de ácidos graxos ômega 3
CNPq/MCTI Nº 10/2023
Researcher
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Ongoing
|
2016 - Current | Óleos, gorduras e nanotecnologia: desenvolvimento de nanopartículas lipidicas sólidas e carreadores lipídicos nanoestruturados
para incorporação de compostos bioativos lipofílicos
2016/11261-8
Researcher
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
Concluded
|
2021 - 2026 | Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
2019/27354-3
Researcher
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
Ongoing
|
2022/10/01 - 2023/06/30 | Water and nutrients management based on BIOrefinery and circular ECOnomy towards a sustainable agri-food system of the NORTE
of Portugal
NORTE-01-0145-FEDER-000070
Research Fellow
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
|
2013 - 2014 | Caracterização de produtos cárneos desenvolvidos com adição de farinha do sabugo de milho
--
Researcher
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
|
2012 - 2013 | Desenvolvimento de microcápsulas com cultura probiótica e cultura starter aplicadas à produção de salame tipo italiano
------
Scientific Initiation Fellow
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Concluded
|
2011 - 2013 | Antioxidante natural obtido por extração assistida por micro-ondas, aplicação em linguiça toscana e avaliação da sua capacidade
antioxidante
---
Researcher
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
|
2011 - 2012 | Substituição parcial da gordura animal por fibra de trigo em produto de carne bovina
----
Researcher
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Concluded
|
2010 - 2012 | Retalho de carne suína reconstituído com alginato de sódio armazenado a 5°C
NA
Researcher
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Concluded
|
2009 - 2011 | Estudo do emprego de alginato de sódio na reconstituição de retalhos suínos
-----
Researcher
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Concluded
|
2009 - 2011 | Desenvolvimento e otimização de ingredientes para a industrialização de carnes
-------
Researcher
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
Concluded
|
Outputs
Publications
Conference abstract |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Preprint |
|
Thesis / Dissertation |
|
Other
Other output |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2024/03 | Development of sustainable strategies to extend Sarrajão fillets and products shelf life | Workshop Valor Têxtil
Empresa Tintex (Vila Nova de Cerveira, Portugal)
|
2023 | Development of sustainable packaging to extend Sarrajão fillets shelf life | Workshop Valor Agroalimentar
Instituto Politécnico de Viana do Castelo (Viana do Castelo, Portugal)
|
2021 | Development and characterization of beta-carotene loaded Nanostructured Lipid Carriers (NLC). | 1° Workshop Temático: Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
Faculdade de Engenharia de Alimentos – Universidade Estadual de Campinas (Campinas, Brazil)
|
2020 | Degomagem de óleos vegetais | Módulo III - Refino e Modificação de Óleos e Gorduras do Webinar Tópicos em óleos e gorduras
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas (Campinas, Brazil)
|
2020 | Novas tecnologias para enriquecimento de produtos de base lipídica | Módulo II - Legislação e reformulação de produtos de base lipídica do Webinar Tópicos em óleos e gorduras
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas (Campinas, Brazil)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024 - Current | Development of olegels as alternatives to palm oil in foods
Co-supervisor
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
2024 - Current | Disponibilização de peptídeos bioativos de subprodutos da indústria pesqueira do extremo norte da Amazônia
Co-supervisor
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
2017 - 2018 | Polimorfismo de óleos e gorduras e propriedades tecnológicas
Co-supervisor
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2016 - 2017 | Avaliação de parâmetros de processo para obtenção de nanopartículas lipídicas sólidas e carreadores lipídicos nanoestruturados
Co-supervisor
|
Engenharia de Alimentos (Scientific initiation)
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2024/04/30 - 2024/04/30 | Blue Project Congress (2024/04/30 - 2024/04/30)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2020 - 2020 | Webinar "Tópicos em Óleos e Gorduras" (2020 - 2020)
Workshop (Member of the Organising Committee)
|
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
2019 - 2019 | OILS and FATS for the future: the next decade (2019 - 2019)
Symposium (Member of the Organising Committee)
|
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
2017/11/04 - 2017/11/07 | 12 SLACA - Simpósio Latino Americano de Ciência de Alimentos: A Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação (2017/11/04 - 2017/11/07)
Symposium (Member of the Organising Committee)
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil |
2016 - 2016 | Fórum de Debates "Mitos e Verdades sobre o Óleo de Coco (2016 - 2016)
Round table (Member of the Organising Committee)
|
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
2016 - 2016 | Técnicas instrumentais avançadas na cristalização de óleos e gorduras: Teoria e Prática (2016 - 2016)
Workshop (Member of the Organising Committee)
|
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil |
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024 - Current | Collaboration as a volunteer monitor in the “School goes to CEB” in which the Centre of Biological Engineering opened the doors to community, namely students, specifically in the activity. | School goes to CEB
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
2024 - Current | Collaboration as a volunteer monitor in the “2024 European Researchers Night”, in which it was presented a demonstration of
“Therapeutic benefits of Cannabis: how to improve the absorption of beneficial compounds added to food"
Exhibition
|
2024 European Researchers Night |
2023 - Current | Collaboration as a volunteer monitor in the “2023 European Researchers Night” (September 29th, 2023), in which it was presented a demonstration of “Food Biotechnology at CEB: Innovation and Food Safety for all" | 2023 European Researchers Night |
2023 - Current | Collaboration as a volunteer monitor in the “School goes to CEB”, in which the Centre of Biological Engineering opened the
doors to community, namely students, specifically in the activity.
Exhibition
|
School goes to CEB
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
2023 - Current | Collaboration as a volunteer monitor in the “Science and Technology Week”, in which the Centre of Biological Engineering opened
the doors to community, specifically in the activity. “CEB in Exposition” (demonstration of scientific activities to the community
in Casa do Conhecimento, Vila Verde)
Exhibition
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
2021 - 2021 | Conexão FEA- Mesa Redonda Online: Alimentos Funcionais
Round table
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2021 - 2021 | Conexão FEA- Mesa Redonda Online: Emulsões na Indústria de Alimentos
Round table
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2021 - 2021 | 1° Workshop Temático: Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
Workshop
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2020/12 - 2020/12 | Módulo IV - Biotecnologia aplicada a área de óleos e gorduras
Workshop
|
Webinar "Tópicos em Óleos e Gorduras"
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2020/11 - 2020/11 | Módulo III - Refino e Modificação de Óleos e Gorduras
Workshop
|
Webinar "Tópicos em Óleos e Gorduras"
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2020/10 - 2020/10 | Módulo II - Legislação e reformulação de produtos de base lipídica
Workshop
|
Webinar "Tópicos em Óleos e Gorduras"
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2020/09 - 2020/09 | Módulo I - Cristalização e técnicas instrumentais em óleos e gorduras
Workshop
|
Webinar "Tópicos em Óleos e Gorduras"
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2020 - 2020 | Conexão FEA- Mesa Redonda Online: Digestão in Vitro e Bioacessibiidade: Avanços e Desafios
Round table
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2020 - 2020 | Conexão FEA- Mesa Redonda Online: Enzimas: uma relação dinâmica e versátil com a pesquisa e a indústria
Round table
|
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2019/11/20 - 2019/11/23 | 17th Euro Fed Lipid Congress And Expo Seville: Participação e apresentação de poster científico
Congress
|
17th Euro Fed Lipid Congress And Expo Seville |
2019 - 2019 | III Workshop: Bioproducts and Fuels
Workshop
|
III Workshop: Bioproducts and Fuels
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2018 - 2018 | 2ª Reunião de Usuários de Criomicroscopia Eletrônica
Meeting
|
Centro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais, Brazil
|
2017/09 - 2017/09 | 17th AOCS Latin American Congress and Exhibition on Fats, Oils, and Lipids
Congress
|
American Oil Chemists' Society, United States
|
2017 - 2017 | Workshop de Azeite de Oliva
Workshop
|
Laboratório de Óleos e Gorduras- Faculdade de Engenharia de Alimentos- Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2016 - 2016 | Fórum de Debates II: "Mitos e Verdades sobre o Óleo de Canola"
Round table
|
Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2015 - 2015 | Seminário Internacional Processamento de Óleos e Gorduras
Seminar
|
|
2014 - 2014 | III Congreso Nacional de Ciencias Agrarias (IIICNCA)
Congress
|
Universidad Nacional de Asunción- Facultad de Ciencias Agrárias, Paraguay
|
2014 - 2014 | V Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos
Congress
|
|
2012 - 2012 | Microal
Congress
|
|
2012 - 2012 | XXIII Semana Acadêmica da Agronomia
Meeting
|
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
2011 - 2011 | XXII Semana Acadêmica da Agronomia
Meeting
|
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
2007 - 2007 | XX Semana Acadêmica da Agronomia
Meeting
|
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
2007 - 2007 | 1º Simpósio Internacional Sobre Produtos Cárneos Fermentados
Symposium
|
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil
|
2007 - 2007 | III Ciclo de Palestras do Curso Técnico em Agroindústria
Seminar
|
Colégio Politécnico da Universidade Federal de Santa Maria, Brazil
|
2007 - 2007 | Seminário de Alternativas Técnicas e Econômicas do Soro do Leite
Seminar
|
Colégio Politécnico da Universidade Federal de Santa Maria, Brazil
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/12/16 | Interesterificação enzimática na valorização da oleína de palma: abordagem para obtenção de sucedâneos da manteiga de cacau
(Thesis) Arguer
|
Thayná Torres da Silva (PhD)
Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2014 - 2015 | Membro do Colegiado do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentos (Portaria Nº 97/2014 de 15 de Julho
de 2014 do Centro de Ciências Rurais da UFSM)
Member
|
Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciências Rurais, Brazil |
Conference scientific committee
Conference name | Conference host | |
---|---|---|
2023/05/10 - 2023/05/11 | VI Congresso de Óleos e Gorduras - International Meeting on Fats and Oils: Adding Value to Fats and Oils Products, | Campinas, São Paulo, Brasil |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2022/10/01 - 2022/12/31 | Competências de escrita e apresentação oral | Competências de escrita e apresentação oral (Outros) | Universidade do Minho Escola de Engenharia, Portugal |
2018/03 - 2018/03 | Characteristics and pre-processing of grains | (Bachelor) | Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil |
2017/03 - 2017/07 | Characteristics and pre-processing of grains | (Bachelor) | Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil |
2014 - 2014 | Food Microbiology | (Bachelor) | Universidade Federal de Santa Maria, Brazil |
Evaluation committee
Activity description Role |
Institution / Organization | Funding entity | |
---|---|---|---|
2019 - 2019 | Comissão de Seleção e de Julgamento de Projetos de Iniciação Científica submetidos ao Edital 28/2018 (Bolsas institucionais
UERGS, CNPq e FAPERGS)
Evaluator
|
Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Brazil |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2025 - Current | Food Chemistry | |
2025 - Current | Journal of Food Science | |
2024/09 - Current | LWT - Food Science & Technology | |
2024/08 - Current | Bioprocess and Biosystems Engineering | |
2024/02 - Current | Food Research International (0963-9969) | |
2024/02 - Current | Molecules | |
2023/04 - Current | New Journal of Chemistry (1144-0546) | |
2022/09 - Current | Journal of Applied Pharmaceutical Science ( 2231-3354) | |
2022 - Current | Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (1541-4337) |