???global.info.a_carregar???
Assistente Convidada na Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. Subcoordenadora da Licenciatura em Produção Alimentar em Restauração (ESHTE). Doutoranda na Faculdade de Medicina Veterinária da Universidade de Lisboa (Ciências Veterinárias com especialidade em Segurança Alimentar). Licenciada em Economia (ISEG) e em Produção Alimentar em Restauração (ESHTE) e mestre em Segurança Alimentar (FMV).
Identification

Personal identification

Full name
Patrícia Ramalheiro Bernardo

Citation names

  • Bernardo, Patrícia

Author identifiers

Ciência ID
B218-FAD8-A38D
ORCID iD
0000-0002-8929-4580

Email addresses

  • patricia.bernardo@eshte.pt (Professional)
  • pbernardo@fmv.ulisboa.pt (Professional)

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Intermediate (B1) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
Spanish; Castilian Intermediate (B1) Intermediate (B1) Elementary (A2) Intermediate (B1) Elementary (A2)
Education
Degree Classification
2021/09 - 2024
Ongoing
Ciências Veterinárias (Doutoramento)
Major in Segurança Alimentar
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2018/09 - 2021/03
Concluded
Segurança Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
"Caracterização de perigos químicos em enchidos curados tradicionais: nitrosaminas e seus precursores." (THESIS/DISSERTATION)
18
2015/09 - 2018/07
Concluded
Produção Alimentar em Restauração (Licenciatura)
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
16
2011/09 - 2016/06
Concluded
Economia (Licenciatura)
ISEG Lisbon School of Economics and Management, Portugal
12
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2023/01 - 2023/01 Visiting Researcher (Research) Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Ústav fyziológie hospodárskych zvierat Slovenskej akademie vied, Slovakia
2022/01 - 2022/02 Visiting Researcher (Research) Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
IRTA Tecnología Alimentaria, Spain

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2021/09 - Current Invited Assistant (Polytechnic Teacher) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2024/07/01 - Current Subcoordenadora da Licenciatura em Produção Alimentar em Restauração Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021 - Current Farm2Fork - IDENTIFICAÇÃO DAS ETAPAS CHAVE NA DISSEMINAÇÃO DA RESISTENCIA A ANTIBIÓTICOS ATRAVÉS DA CADEIA DE PRODUÇÃO ALIMENTAR
PTDC/CVT-CVT/29510/2017
Technical development
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2021 - Current Laboratório Associado para Ciência Animal e Veterinária
10.54499/LA/P/0059/2020
Researcher
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Ciência Animal e Veterinária, Portugal

Universidade do Porto Centro de Estudos de Ciencia Animal, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2020/09 - Current Safemeatproducts Segurança & Qualidade dos Produtos Cárneos Transformados. Estratégias para a qualidade e segurança de produtos cárneos transformados garantindo a redução de compostos com potencial carcinogénico.
Technical development
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
European Agricultural Fund for Rural Development
2022/10 - 2023/10 Metagenomics of fermented meat sausages formulated with green nitrite
UIDB/00276/2020 - PR 37
Principal investigator
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal
Concluded
2021 - 2023 CLEANSMOKE – “Desenvolvimento de Novos Equipamentos de Fumagem com Vista à Produção de Alimentos Saudáveis”
LISBOA-01-0247-FEDER-068048
Technical development
European Commission
Concluded
2020/07 - 2021/05 Campyfree: Estratégias de controlo de Campylobacter em carne de aves e produtos cárneos derivados/Campyfree: "Control Strategies for Campylobacter in Poultry Meat and Derived Meat Products"
Research Fellow
European Agricultural Fund for Rural Development
Ongoing
2018/05 - 2018/05 MISAGE - Mitigation Strategies of Acrylamide and Advanced Glycation End-Products in Bread
SAICT-POL/24172/2016
Technical development
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Morgado, Cátia; Bernardo, Patrícia; Henriques, Inês; Jesus, Susana; Rego, Andreia; Delgado, Inês; Coelho, Inês; et al. "Effect of Rocha Pear Peel Extracts Added to Wheat and Rye Bread Formulations on Acrylamide Reduction and Sensory Quality Maintenance". In INCREaSE 2019, 184-197. Springer International Publishing, 2019.
    10.1007/978-3-030-30938-1_15
Conference abstract
  1. Teixeira, Maria Pedro; Fernandes, MH; Fernandes, MJ; Bernardo, Patrícia; Camoez, Mariana; Bouchami, Ons; Miragaia, M; Fraqueza, MJ. Corresponding author: Fraqueza, MJ. "Emergence of Antibiotic Resistant Coagulase Negative Staphylococci in the Pork Meat Chain". Paper presented in VII PhD Students Meeting in Environment and Agriculture, Evora, 2022.
  2. Teixeira, Maria Pedro; Fernandes, MH; Fernandes, MJ; Bernardo, Patrícia; Camoez, Mariana; Bouchami, Ons; Miragaia, M; Maria João dos Ramos Fraqueza. Corresponding author: Maria João dos Ramos Fraqueza. "Characterization of coagulase-negative Staphylococci as potential starter cultures to substitute the addition of nitrate in the production of meat products". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, Castelo Branco, 2022.
  3. Teixeira, Maria Pedro; Fernandes, MH; Fernandes, MJ; Bernardo, Patrícia; Miragaia, M; Fraqueza, MJ. Corresponding author: Fraqueza, MJ. "Coagulase Negative Staphylococci: a Potential Reservoir of Antibiotic Resistant Genes in the Pork Meat Chain". Paper presented in 36th EFFoST International Conference, Dublin, 2022.
  4. Teixeira, Maria Pedro; Fernandes, MH; Fernandes, MJ; Bernardo, Patrícia; Camoez, Mariana; Bouchami, Ons; Miragaia, M; Fraqueza, MJ. Corresponding author: Fraqueza, MJ. "Antibiotic resistance assessment of coagulase-negative staphylococci as potential starter cultures". Cordoba, 2022.
Conference poster
  1. Bernardo, Patrícia; Fernandes, Maria J. ; Maria H. Fernandes; Teixeira, Maria P. ; Serrano, Carmo; Patarata, Luis; Fraqueza, Maria J.. "Encapsulated oleoresins of aromatic herbs and KCl as NaCl replacer for meat products". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  2. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Teixeira M.P., Araújo P., Fraqueza M.J.. "Encapsulated aromatic oleoresins and KCl as NaCl replacements in meat products". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  3. Busenur Özkan1,2†, Marta Dias3†, Maria José Fernandes1,2, Maria Helena Fernandes1,2, Patrícia Bernardo1,2, Alícia Pereir. "SMOKED CATFISH FILLETS (Clarias gariepinus) USING INNOVATIVE PROCESSES". Paper presented in World Aquaculture Safari 2025, 2025.
  4. Busenur Özkan†, Marta Dias†, Maria José Fernandes, Maria Helena Fernandes, Patrícia Bernardo, Alícia Pereira, Maria Leon. "Enhancing catfish (Clarias gariepinus) fillet quality through optimized salting and smoking techniques". Paper presented in Dare2Change, 2025.
  5. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Serrano C., Patarata L., Fraqueza M.J.. "Clean label meat products with salt reduction". Paper presented in III Meeting AL4ANIMALS, 2024.
  6. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Serrano C., Patarata L., Fraqueza M.J.. "Thymus citriodorus and Salvia elegans as natural nitrite source for cured meat sausage". Paper presented in III Meeting AL4ANIMALS, 2024.
  7. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Teixeira M.P., Araújo P., Fraqueza M.J.. "Hyperbaric storage effect on campylobacter control on poultry". Paper presented in 70th International Congress of Meat Science and Technology, 2024.
  8. Teixeira, Maria Pedro; Pimenta, M; Fernandes, MH; Fernandes, MJ; Bernardo, Patrícia; Lauková, A; Miragaia, M; Fraqueza, MJ. Corresponding author: Fraqueza, MJ. "MULTIRESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS VS. PH, LIQUID SMOKE, BACTERIOCINS, AND ESSENTIAL OILS". Paper presented in 69th International Congress of Meat Science and Technology, 2023.
  9. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Patarata L. Fraqueza M.J.. "The potential of Thymus citriodorus and Salvia elegans to replace nitrite in cured meat products". Paper presented in 69th International Congress of Meat Science and Technology, 2023.
  10. Teixeira, Maria Pedro; Fernandes, MH; Fernandes, MJ; Vieira, A; Bernardo, Patrícia; Camoez, Mariana; Bouchami, Ons; Miragaia M; Fraqueza, MJ. Corresponding author: Fraqueza, MJ. "Antibiotic-resistant coagulase-negative staphylococci in the pork-meat chain". Paper presented in CIISA Congress 2022, 2022.
  11. Fraqueza M.J., Bernardo P., Fernandes M., Fernandes M., Teixeira M.. "Green Options to Substitute Nitrate in Cured Meat Products". Paper presented in European Federation of Food Science and Technology International Conference, 2022.
  12. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Teixeira M., Lorenzo J.M., Patarata L., Fraqueza M.J.. "Thymus citriodorus and Salvia elegans as natural nitrite source for cured meat sausage". Paper presented in VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 2022.
  13. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Teixeira M., Patarata L., Fraqueza M.J.. "Green nitrite options for cured meat sausage: Thymus citriodorus and Salvia elegans". Paper presented in CIISA Congress 2022, 2022.
  14. Bernardo P., Fernandes M.J., Fernandes M.H., Teixeira M., Patarata L. Fraqueza M.J.. "Nitrito verde: o futuro dos produtos curados". Paper presented in X Encontro de Formação da Ordem dos Médicos Veterinários, 2022.
  15. Bernardo P., Alves S., Fernandes M.J., Patarata L., Teixeira P., Fraqueza M.J.. "Characterization of chemical hazards in traditional cured meat sausages: nitrosamines and precursors". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  16. Conceição S., Bernardo P., Fernandes M.J., Fraqueza M.J., Elias M. & Laranjo M.. "Content in biogenic amines of nitrite/nitrate-free dry-cured sausages". Paper presented in V Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura, 2020.
Journal article
  1. Bernardo, P.; Fernandes, M.J.; Fernandes, M.H.; Teixeira, M.P.; Alfaia, C.M.; Serrano, C.; Patarata, L.; Fraqueza, M.J.. "Salt reduction strategies for dry cured meat products: The use of KCl and microencapsulated spices and aromatic plant extracts". Meat Science 221 (2025): 109719. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2024.109719.
    10.1016/j.meatsci.2024.109719
  2. Patricia Bernardo; Patarata, L; Jose Manuel Lorenzo Rodriguez; Fraqueza MJ. "Nitrate Is Nitrate: The Status Quo of Using Nitrate through Vegetable Extracts in Meat Products". Foods (2021): https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/3019.
    10.3390/foods10123019
Thesis / Dissertation
  1. Bernardo, Patrícia Ramalheiro. "Caracterização de perigos químicos em enchidos curados tradicionais : nitrosaminas e seus precursores". Master, 2021. http://hdl.handle.net/10400.5/21238.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2024/12 Developing cured meat products with Thymus citriodorus and Salvia elegans extracts combined with S. equorum IX Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
(Évora, Portugal)
2024/11 Fermented meat products with aromatic herb extracts combined with S. equorum: microbiota dynamics and quality 38th EFFoST International Conference
(Bruges, Belgium)
2024/10 The use of oleoresins and KCl as a strategy to reduce NaCl in cured meat sausages XVII Encontro de Química dos Alimentos
(Vila Real, Portugal)
2024/08 Salt reduction strategies for meat products 70th International Congress of Meat Science and Technology
(Foz do Iguaçu, Brazil)
2023 Development and quality assessment of cured meat sausage with different salt reduction strategies VIII Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
(Évora, Portugal)
2022 Vegetable extracts as alternatives to nitrite in cured meat sausages. XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2022 Green Options to Substitute Nitrate in Cured Meat Products: Thymus citriodorus and Salvia elegans. VII Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)

Ad Hoc journal article review

Journal title (ISSN) Publisher
2021/06 - 2021/06 Hindawi: Journal of Food Quality Wiley

Interview (tv / radio show)

Program Topic
2025/06/30 - 2025/06/30 Holofote Projeto de doutoramento e vitória no concurso 3 Minutos Tese da Universidade de Lisboa
Distinctions

Award

2025 1ª Classificada Competição 3 Minutos de Tese - Universidade de Lisboa