???global.info.a_carregar???
Assistente Convidada na Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. Doutoranda na Faculdade de Medicina Veterinária da Universidade de Lisboa (Ciências Veterinárias com especialidade em Segurança Alimentar). Licenciada em Economia (ISEG) e em Produção Alimentar em Restauração (ESHTE) e mestre em Segurança Alimentar (FMV).
Identification

Personal identification

Full name
Patrícia Ramalheiro Bernardo

Citation names

  • Bernardo, Patrícia

Author identifiers

Ciência ID
B218-FAD8-A38D
ORCID iD
0000-0002-8929-4580

Email addresses

  • patricia.bernardo@eshte.pt (Professional)
  • pbernardo@fmv.ulisboa.pt (Professional)

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Intermediate (B1) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
Spanish; Castilian Intermediate (B1) Intermediate (B1) Elementary (A2) Intermediate (B1) Elementary (A2)
Education
Degree Classification
2021/09 - 2024
Ongoing
Ciências Veterinárias (Doutoramento)
Major in Segurança Alimentar
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2018/09 - 2021/03
Concluded
Segurança Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
"Caracterização de perigos químicos em enchidos curados tradicionais: nitrosaminas e seus precursores." (THESIS/DISSERTATION)
18
2015/09 - 2018/07
Concluded
Produção Alimentar em Restauração (Licenciatura)
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
16
2011/09 - 2016/06
Concluded
Economia (Licenciatura)
ISEG Lisbon School of Economics and Management, Portugal
12
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2021/09 - Current Invited Assistant (Polytechnic Teacher) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2022/10 - 2023/10 Metagenomics of fermented meat sausages formulated with green nitrite
PR 37
Principal investigator
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Concluded
2020/07 - 2021/05 Campyfree
Research Fellow
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Concluded
2020/09 - 2021/03 Safemeatproducts
Technical development
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2018/05 - 2018/05 MISAGE
PORTUGAL2020 Nº 024172
Technical development
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Outputs

Publications

Journal article
  1. Patricia Bernardo; Patarata, L; Jose Manuel Lorenzo Rodriguez; Fraqueza MJ. "Nitrate Is Nitrate: The Status Quo of Using Nitrate through Vegetable Extracts in Meat Products". Foods (2021): https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/3019.
    10.3390/foods10123019
Thesis / Dissertation
  1. Bernardo, Patrícia Ramalheiro. "Caracterização de perigos químicos em enchidos curados tradicionais : nitrosaminas e seus precursores". Master, 2021. http://hdl.handle.net/10400.5/21238.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023 Development and quality assessment of cured meat sausage with different salt reduction strategies VIII Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)
2022 Vegetable extracts as alternatives to nitrite in cured meat sausages. XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2022 Green Options to Substitute Nitrate in Cured Meat Products: Thymus citriodorus and Salvia elegans. VII Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)

Ad Hoc journal article review

Journal title (ISSN) Publisher
2021/06 - 2021/06 Hindawi: Journal of Food Quality Wiley