Identification
Personal identification
- Full name
- Patrícia Ramalheiro Bernardo
Citation names
- Bernardo, Patrícia
Author identifiers
- Ciência ID
- B218-FAD8-A38D
- ORCID iD
- 0000-0002-8929-4580
Email addresses
- patricia.bernardo@eshte.pt (Professional)
- pbernardo@fmv.ulisboa.pt (Professional)
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Intermediate (B1) |
Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Elementary (A2) | Intermediate (B1) | Elementary (A2) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2021/09 - 2024
Ongoing
|
Ciências Veterinárias (Doutoramento)
Major in Segurança Alimentar
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
|
2018/09 - 2021/03
Concluded
|
Segurança Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
"Caracterização de perigos químicos em enchidos curados tradicionais: nitrosaminas e seus precursores." (THESIS/DISSERTATION)
|
18 |
2015/09 - 2018/07
Concluded
|
Produção Alimentar em Restauração (Licenciatura)
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
|
16 |
2011/09 - 2016/06
Concluded
|
Economia (Licenciatura)
ISEG Lisbon School of Economics and Management, Portugal
|
12 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2023/01 - 2023/01 | Visiting Researcher (Research) | Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Ústav fyziológie hospodárskych zvierat Slovenskej akademie vied, Slovakia | ||
2022/01 - 2022/02 | Visiting Researcher (Research) | Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
IRTA Tecnología Alimentaria, Spain |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021/09 - Current | Invited Assistant (Polytechnic Teacher) | Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2024/07/01 - Current | Subcoordenadora da Licenciatura em Produção Alimentar em Restauração | Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021 - Current | Farm2Fork - IDENTIFICAÇÃO DAS ETAPAS CHAVE NA DISSEMINAÇÃO DA RESISTENCIA A ANTIBIÓTICOS ATRAVÉS DA CADEIA DE PRODUÇÃO ALIMENTAR
PTDC/CVT-CVT/29510/2017
Technical development
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2021 - Current | Laboratório Associado para Ciência Animal e Veterinária
10.54499/LA/P/0059/2020
Researcher
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Ciência Animal e Veterinária, Portugal Universidade do Porto Centro de Estudos de Ciencia Animal, Portugal Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2020/09 - Current | Safemeatproducts Segurança & Qualidade dos Produtos Cárneos Transformados. Estratégias para a qualidade e segurança de produtos
cárneos transformados garantindo a redução de compostos com potencial carcinogénico.
Technical development
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
European Agricultural Fund for Rural Development |
2022/10 - 2023/10 | Metagenomics of fermented meat sausages formulated with green nitrite
UIDB/00276/2020 - PR 37
Principal investigator
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
|
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal
Concluded
|
2021 - 2023 | CLEANSMOKE – “Desenvolvimento de Novos Equipamentos de Fumagem com Vista à Produção de Alimentos Saudáveis”
LISBOA-01-0247-FEDER-068048
Technical development
|
European Commission
Concluded
|
2020/07 - 2021/05 | Campyfree: Estratégias de controlo de Campylobacter em carne de aves e produtos cárneos derivados/Campyfree: "Control Strategies
for Campylobacter in Poultry Meat and Derived Meat Products"
Research Fellow
|
European Agricultural Fund for Rural Development
Ongoing
|
2018/05 - 2018/05 | MISAGE - Mitigation Strategies of Acrylamide and Advanced Glycation End-Products in Bread
SAICT-POL/24172/2016
Technical development
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2024/12 | Developing cured meat products with Thymus citriodorus and Salvia elegans extracts combined with S. equorum | IX Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
(Évora, Portugal)
|
2024/11 | Fermented meat products with aromatic herb extracts combined with S. equorum: microbiota dynamics and quality | 38th EFFoST International Conference
(Bruges, Belgium)
|
2024/10 | The use of oleoresins and KCl as a strategy to reduce NaCl in cured meat sausages | XVII Encontro de Química dos Alimentos
(Vila Real, Portugal)
|
2024/08 | Salt reduction strategies for meat products | 70th International Congress of Meat Science and Technology
(Foz do Iguaçu, Brazil)
|
2023 | Development and quality assessment of cured meat sausage with different salt reduction strategies | VIII Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
(Évora, Portugal)
|
2022 | Vegetable extracts as alternatives to nitrite in cured meat sausages. | XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
|
2022 | Green Options to Substitute Nitrate in Cured Meat Products: Thymus citriodorus and Salvia elegans. | VII Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)
|
Ad Hoc journal article review
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2021/06 - 2021/06 | Hindawi: Journal of Food Quality | Wiley |
Interview (tv / radio show)
Program | Topic | |
---|---|---|
2025/06/30 - 2025/06/30 | Holofote | Projeto de doutoramento e vitória no concurso 3 Minutos Tese da Universidade de Lisboa |
Distinctions
Award
2025 | 1ª Classificada Competição 3 Minutos de Tese - Universidade de Lisboa |