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Identification

Personal identification

Full name
Ana Sofia Paulino Rodrigues
Date of birth
1987/02/09
Gender
Female

Citation names

  • Rodrigues, A.

Author identifiers

Ciência ID
5210-BCBD-08BA
ORCID iD
0009-0002-4893-0947

Email addresses

  • ana.rodrigues@cataa.pt (Professional)

Telephones

Mobile phone
  • 968308629 (Personal)

Addresses

  • Rua Dr. Duarte Leão N.7, 6005-032, Alcains, Castelo Branco, Portugal (Personal)

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Beginner (A1) Intermediate (B1) Beginner (A1) Intermediate (B1) Beginner (A1)
Spanish; Castilian Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
French Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2023/04/18
Concluded
Inovação e Qualidade na Produção Alimentar (Mestrado)
Major in Sem especialização
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
"Qualidade do queijo amarelo da Beira Baixa DOP e efeito da época do ano na qualidade microbiológica" (THESIS/DISSERTATION)
17
2017
Concluded
Engenharia Biológica e Alimentar (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2015/05/06 - 2015/07/06
Concluded
Formação Pedagógica Inicial de Formadores (CCP) (Outros)
Major in Formação
Empresa Conclusão, Portugal
Affiliation

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2017 - 2018/05 Técnico Superior (Técnico Superior) Casa Quintela - Produtora de Presuntos e Enchidos da Cova da Beira Lda, Portugal
Casa Quintela - Produtora de Presuntos e Enchidos da Cova da Beira Lda, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2022/04 - Current Técnico Superior Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2021/04 - 2022/04 Estágio Profissional no Laboratório de Microbiologia Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2014 - 2017 Responsável Técnico pelo departamento de qualidade e líder de equipa HACCP ZÉ DOS CARACÓIS - INDÚSTRIA DE CARACÓIS LDA, Portugal
ZÉ DOS CARACÓIS - INDÚSTRIA DE CARACÓIS LDA, Portugal
2014/05 - 2014/07 Estágio Curricular Oviger, Portugal
Oviger, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2024/01/01 - 2027/08/01 Hub4FOOD
Technical development
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Ongoing
2022/01/01 - 2025/09/30 Interior + - Comunidades Rurais do Interior e de Montanha
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Ongoing
2022/04/04 - 2024/12/31 Fostering the Urban Food System Transformation Through Innovative Living Labs Implementation (FUSSILLI)
Technical development
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Conference poster
  1. Cristóvão, M., Rodrigues, A., Silveira, A., Beato, H., Vasconcelos, V., Paulo, L., Pitacas. I., Moitinho Rodrigues A.; E. "Novel product using a native breed of sheep (Merino da Beira Baixa ): Smoked lamb". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress., 2023.
  2. Cristóvão M., Camelo A., Riscado A., Rodrigues A., Silveira A. Baptista C., Beato H., Paulo L., Pereira, F., Brandão, I.. "Evaluation of the impact of different treatments on quality and conservation of Chestnut". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress., 2023.
  3. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H., Vasconcelsos,. "Development and characterization of orange dehydrated crispy snack". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress., 2023.
  4. Rodrigues, A., Cristóvão, M., Baptista, C., Silveira, A., Paulo, L., Beato, H., Vasconcelos, V., Espírito Santo, C.; Bra. "Zero waste dairy: whey inclusion in bread, a newly developed product". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future, 2023.
  5. Pereira, F., Rodrigues, A., Cristovão, M., Lucas, A, Ferreira, C., Lopes. G., Santos, J.F., Domingos, C.,; Espírito Sant. "Promoting Nutritional Literacy and Sustainable Food Education: initiatives involving schools in the city of Castelo Branco". Paper presented in Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  6. Cristóvão, M., Rodrigues, A., Silveira, A., Baptista, C. (2023). "Transformation and valorisation of river fish: Sensory. "Transformation and valorisation of river fish: Sensory evaluation of smoked crucian carp (Carassius carassius) and brown trout (Salmo trutta).". Paper presented in Jornada Técnica e Científica de Peixes de Rio, 2023.
  7. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H., Vasconcelos, V. "Orange snacks as a solution for orange surplus in Portugal". Paper presented in Dare2 Change - Innovation Driven Agrifood Business, 2023.
  8. Rodrigues, A., Riscado, A., Silveira, A. Pintado, C., Pintado, C.M.S., Brandão, I., Cristóvão,M., Espírito Santo, C.. "Quality of Beira Baixa " Queijo Amarelo" ( Yellow Cheese) P.D.O. - Effect of Production Season on Microbiological Quality". Paper presented in Dare2change - Innovation Driven Agrifood Business, 2023.
  9. M. Cristóvão, A. Camelo, A. Martins , A. Riscado, A. Rodrigues, A. Silveira C. Batista ,H. Beato, V. Vasconcelos, L. Pau. "Dehydrated orange snacks as a solution for orange surplus in Portugal". Paper presented in Dare2 Change - Innovation Driven Agrifood Business, 2023.
  10. Mário Cristóvão , Alexandra Camelo , Ana Martins , Ana Silveira , Ana Riscado , Ana Rodrigues , Cátia Baptista , Helena. "Crispy orange: A multi-purpose ready-to-eat snack". Paper presented in Innovation in Mediterranean Tradicional Foods: Novel Products and Processes, 2022.
  11. M. Cristóvão, A. Camelo , A. Martins , A. Resende , A. Silveira, A. Riscado, A. Rodrigues , C. Batista , G. Lopes , H. B. "Martainha). Application of modified atmospheres in the post-harvest preservation in chestnut (cv. Martainha).". Paper presented in IV Simpósio da Castanha, 2022.
Magazine article
  1. Rodrigues, A.; Cristóvão, M.; Pereira, Filomena; Batista, Cátia; Silveira, Ana ; Eugénio, Ana; Espírito Santo, Christophe; Brandão, Inês. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Gressinos de cenoura: aceitação sensorial em crianças dos 6 anos aos 11 anos", Tecnoalimentar - Tecnologia Inovação qualidade, 2025
  2. Cristóvão, M., Camelo, A., Martins, A., Silveira, A., Riscado, A., Rodrigues, A., Batista, C., Beato, H., Vasconcelos, V. "Será Laranja-crocante uma solução para a valorização do sector dos citrinos.", Voz do Campo, 2023, https://vozdocampo.pt/2023/01/15/sera-a-laranja-crocante-uma-solucao-para-a-valorizacao-do-setor-dos-citrinos/.
  3. Cristóvão M., Camelo A., Martins A., Resende A., Silveira A.,Riscado A., Rodrigues A.,Batista C., Lopes G., Beato H., ;. "Aplicação de Atmosfera Controladas na conservação da pós-colheita da castanha cv. Martaínha.", Voz do Campo, 2022, https://vozdocampo.pt/online/2022/11/03/aplicacao-de-atmosferas-controladas-na-conservacao-da-pos-colheita-da-castanha-martainha/.
Thesis / Dissertation
  1. Rodrigues, Ana Sofia Paulino. "Qualidade do queijo amarelo da Beira Baixa DOP e efeito da época do ano na qualidade microbiológica". Master, 2023. http://hdl.handle.net/10400.11/8484.
Activities

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2023/01/01 - 2023/12/31 Farm to Fork Congress (2023/11/18 - 2023/11/20)
Congress (Member of the Organising Committee)
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Distinctions

Award

2023 Melhor Poster- Congresso Internacional "Farm to Fork: our food, our health, our future"
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal