Identification
Personal identification
- Full name
- Manuela de Fátima Ferraz Machado
Citation names
- Machado, Manuela
Author identifiers
- Ciência ID
- 411B-FA18-090C
- ORCID iD
- 0000-0002-7705-2293
Email addresses
- mmachado@ucp.pt (Professional)
Addresses
- Escola Superior de Biotecnologia, Rua de Diogo Botelho, 1327, 4169-005, Porto, Porto, Portugal (Professional)
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2025/01/06 - 2025/01/10
Concluded
|
Training Course in Flow Cytometry: From Basic Principles to Clinical Applications (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
17 |
2019/01 - 2023/04/19
Concluded
|
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
19 |
2020/06 - 2020/06
Concluded
|
Training course in Cell Culture (Outros)
Major in Cell Culture
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
18 |
2011/09 - 2013/06
Concluded
|
Biotechnology and Food Quality (Mestrado)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
17 |
2008/10 - 2011/06
Concluded
|
Food Science (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
14 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2023/06 - Current | Contracted Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal | ||
2017/09 - 2018/12 | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal | ||
2017/04 - 2017/08 | Researcher (Research) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal | ||
2014/07 - 2015/06 | Researcher (Research) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2025 - Current | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/10 - Current | Observer Auditor NP EN ISO/IEC 17025:2018 – CINATE Microbiology | CINATE - Laboratório de Análises e Ensaios a Alimentos e Embalagens, Portugal |
2020/01 - Current | Manager of the Processing of Clinical Analysis Laboratory | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2019 - 2023/04/19 | Functional lipid enriched dairy products geared towards obesity management: technological feasibility and nutraceutical potential
SFRH/BD/136701/2018
PhD Student Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2017/09 - 2018/12 | FUNCTIONALTUNA Development of functional canned tuna products
POCI-01-0247-FEDER-003466
Master Student Fellow
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
Concluded
|
2017/04 - 2017/08 | INTERACT Integrative Research in Environment, Agro-Chains and Technology
NORTE-01-0145-FEDER-000017
Master Student Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal
|
Concluded
|
2014/07/01 - 2015/06/30 | INNOFOOD (Innovation in the food sector through the valorization of food and agro-food by-products)
NORTE-07-0124-FEDER-0000029
Master Student Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal
|
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023/06 - Current | BLUE BIOECONOMY INNOVATION PACT
C644915664-00000026
Researcher
|
NextGenerationEU |
2023/01/01 - 2025/12/31 | Nutraceutical biopolymeric-biocatalytic microbot against gut inflammatory disorders
2022.02926.PTDC
Team member
Universidade do Porto Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal
Universidade Católica Portuguesa, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference poster |
|
Edited book |
|
Journal article |
|
Journal issue |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2024/10/11 | Unraveling the Gastrointestinal Therapeutic Potential of Flavonoid-Rich Extract Encapsulated in Pectin from Upcycled Orange Peels: Bioaccessibility, Bioactivity, and Gut Microbiota Impact | XVII Encontro de Química dos Alimentos: XVII EQA
(Vila Real, Portugal)
|
2024/10/10 | Oleogel Strategy to Reduce Saturated Fats in Vegan Wafer Biscuit Filling Cream | XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos
(Vila Real, Portugal)
|
2024/10/09 | Sardine by-products as a sustainable bioactive ingredient | XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos
(Vila Real, Portugal)
|
2024/04/11 | Unraveling the full therapeutical potential of polyunsaturated fatty acids: a complete study of omega-3 and conjugated fatty acids bioaccessibility, bioavailability prediction and impact on gut microbiota | 8th International Conference on Food Digestion
(Porto, Portugal)
|
2022/12/06 | Bioaccessibility determination of omega-3 and conjugated linolenic acid using an in vitro standardized digestion model (INFOGEST) by GC-FID | 12º Encontro Nacional de Cromatografia
Sociedade Portuguesa de Química (Aveiro, Portugal)
|
2021/09/06 | Avocado oil yogurt: development, characterization, and impact of gastrointestinal digestion | XV Encontro de Química dos Alimentos
(Funchal, Portugal)
|
2019/06 | Goat Probiotic Whey Cheese: Development and Nutritional Value” presented at XX EuroFoodChem | XX EuroFoodChem Conference
(Porto, Portugal)
|
2014/11/27 | “Infravermelho vs métodos colorimétricos: Correlação entre conteúdo fitoquímico e atividade antioxidante em mirtilos | XX Encontro Luso-Galego de Química
(porto, Portugal)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2025/02/03 - 2025/07 | Peptide-Based Nanosystems for Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Treatment
Supervisor of Ana Carina Santos
|
Engenharia Biomédica (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/01/15 - 2024/07/11 | Encapsulação de frações peptídicas provenientes de hidrolisados proteicos de Tenébrio molitor: avaliação do seu impacto na
resposta inflamatória usando modelos celulares.
Supervisor
|
Biotecnologia (Degree)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal
|
2024/01/15 - 2024/07/11 | Produção de extratos fenólicos de folha de batata doce para aplicação antimicrobiana usando modelos celulares de infeção
Co-supervisor
|
Biotecnologia (Degree)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal
|
2024/03 - 2024/07 | Fenólicos de vinho do Porto como modeladores da resposta de células intestinais na presença de microrganismos patógenicos
e comensais
Co-supervisor
|
Microbiologia (Degree)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/01/15 - 2024/06/30 | Encapsulação de frações peptídicas provenientes de hidrolisados proteicos de Tenébrio molitor: avaliação do seu impacto na
resposta inflamatória usando modelos celulares.
Supervisor
|
Polytechnic Institute of Coimbra, Portugal
|
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/09/27 - 2024/09/27 | Outreaching activity "Biorefinarias: Uma Revolução Industrial Verde"
Exhibition
|
Noite Europeia dos Investigadores
i3S - Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal, Portugal
|
Ad Hoc journal article review
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2024/11 - Current | Food and Chemical Toxicology | Elsevier |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2021 - Current | Member of Safety Committee in Center of Biotechnology and Fine Chemistry (CBQF)
Member
|
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2025 - Current | Immunology | Microbiologia | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2025 - Current | Immunology | Ciências da Nutrição | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Mentoring / Tutoring
Topic | Student name | |
---|---|---|
2023/02 - 2023/05 | Olive Oil Chemical Characterization | Jane Maghariky |
2022/01 - 2022/04 | Olive oil lipid profile characterization | Akritas Isaakidis and Sérgio Barros |
2020/02 - 2021/07 | Extraction and characterization of the lipid profile of Pedobacter lusitanus sp. nov. | Ruben Peres |
Distinctions
Award
2024 | CBQF annual incentive for extraordinary outputs during 2023
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2024 | Innovation Award - 2nd place at Expo Fish Portugal
Docapesca Portos e Lotas SA, Portugal
|
2021 | Desenvolvimento de um iogurte com lípidos bioativos para prevenção da obesidade
Frulact - Indústria Agro-Alimentar, S.A., Portugal
|