???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Filipa Inês de Oliveira Pitacas

Citation names

  • Pitacas, F.I.
  • Pitacas, FI
  • Pitacas, I.

Author identifiers

Ciência ID
3D17-F6BD-1CBF
ORCID iD
0000-0002-0581-9977
Education
Degree Classification
2013/01 - 2015/03/11
Concluded
Mestrado em Engenharia Zootécnica (Mestrado)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
"Avaliação nutricional e utilização da Opuntia spp. na alimentação de pequenos ruminantes" (THESIS/DISSERTATION)
2013/03 - 2013/04
Concluded
Curso de Formação Profissional de Reprodução em Bovinos (Outros)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2006/10/16 - 2012/12/05
Concluded
Enfermagem Veterinária (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
"Problemática na Nutrição/Alimentação de Coelhos Anões e Porquinhos-da-Índia" (THESIS/DISSERTATION)
Affiliation

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2021/08/02 - Current Técnico Superior (Técnico Superior) Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2018/04 - 2019/06 Técnica Empresa de Ovinos de Leite, Portugal
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Rodrigues, A.M.; Mello, A.V.; Mello, M.; Pitacas, F.I.. "Avaliação do crescimento de achigãs produzidos em aquacultura". In Agrárias: Pesquisa e Inovação nas Ciências que Alimentam o Mundo, 239-249. Brazil: Artemis, 2022.
    Published • 10.37572/EdArt_26082268219
Conference abstract
  1. Correia, P.; Teixeira, G.; Silva, A.; Guiné, R. P. F; Rodrigues, A.M.; Pitacas, I.; Gonçalves, J.. Corresponding author: Correia, P.. "Characteristics of enrichment of fresh pasta with bee drone broods flour". Paper presented in 7th International Conference – New Trends on Sensing – Monitoring – Telediagnosis for Life Sciences, Brasov, 2024.
Conference paper
  1. Pitacas, I.; Bernaldez, M.J.B.; Ruiz, M.B.; Gonzaléz, .J.A.L.; Palencia, R.C.; Anjos, O.; Rodrigues, A.M.. Corresponding author: Pitacas, I.. "Nutritional assessment and comparative study between two Clupeiform species". Paper presented in XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos, Vila Real, 2024.
  2. Pitacas, F.I.. "Utilização de Eisenia fetida na alimentação de achigãs". Paper presented in Jornada Técnica e Científica de Peixes do Rio, Castelo Branco (orador convidado), Castelo Branco, 2023.
    Published
  3. Pitacas, I.; Reis, CMG; Rodrigues, A.M.. "Avaliação nutricional e utilização de Opuntia spp. na alimentação de pequenos ruminantes". Paper presented in IV Universidade Itinerante do Figo da Índia (orador convidado), Évora, 2022.
  4. Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Reis, C M G. "Caracterização nutricional do cladódio como alimento para ruminantes (Caracterización nutricional de la chumbera cómo alimento para los ruminantes)". Paper presented in Jornadas Ibéricas da Figueira-da-índia, Idanha-a-Nova, 2014.
  5. Reis, C.M.G.; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.. "Produção de biomassa e análise do teor de proteína em populações portuguesas de Opuntia ficus-indica (L.) Mill". Paper presented in I Encontro Nacional do Figo da Índia, Évora, 2014.
  6. Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.; Vaz, E.S.R.. "O fim das quotas leiteiras - um desafio para os produtores portugueses". Paper presented in VI Congresso de Bovinicultura, IAAS-UTAD, Vila Real, 2014.
  7. Pitacas, F.I.; Vaz, E.S.R.; Rodrigues, A.M.. "Produção de Búfalas leiteiras em Portugal - Uma hipótese para o futuro". Paper presented in Congresso Investigação, Inovação e Tecnologia: novos desafios, Escola Superior de Saúde do Instituto Politécnico de Santarém (orador), Santarém, 2014.
Conference poster
  1. Pitacas, F.I.; Benitoz, M. J.; Blasco, M.; González, J; Casquete, R.; Anjos, O.; Vasconcelos, V.; Paulo, L.; Rodrigues, A.M.. Corresponding author: Pitacas, F.I.. "Fatty Acid Profile, Total Fat, Protein, Moisture and Ash in Different Edible Parts of Albacore Tuna (Thunnus alalunga Bonnaterre, 1788)—Preliminary Results". Paper presented in The 3rd International Electronic Conference on Processes, 2024.
  2. Cristóvão, M.; Rodrigues, A.; Silveira, A; Baptista, C.; Beato, H.; Vasconcelos, V.; Paulo, L.; et al. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Novel product using a native breed of sheep (Merino da Beira Baixa): smoked lamb". Paper presented in Congress Farm to Fork, Castelo Branco, 2023 - Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  3. Vasconcelos, V.; Paulo, L.; Beato, H.; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.; Espírito-Santo, C.. "Nutritional profile of hazelnuts from Beira Interior: a comparative study of nine varieties". Paper presented in Congress Farm to Fork, Castelo Branco, 2023 - Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  4. Vasconcelos, V.; Paulo, L.; Lopes, G.; Mota, M.; Beato, H.; Martins, A.; Camelo, A.; et al. "Physicochemical and nutritional characterization of Quince (Cydonia oblonga) from the Cova da Beira Region". Paper presented in Congress Farm to Fork, Castelo Branco, 2023 - Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  5. Cristóvão, Mário; Camelo, Alexandra; Martins, Ana; Silveira, Ana; Riscado, Ana; Rodrigues, Ana; Batista, Cátia; et al. "Development and characterization of an orange dehydrated crispy snack". Paper presented in Congress Farm to Fork, Castelo Branco, 2023 - Farm to Fork: our food, our health, our future congress, 2023.
  6. Rodrigues, AM; Pitacas, F.I.. Corresponding author: Rodrigues, AM. "Biodiversidade das espécies piscícolas existentes na Quinta da Sr.ª de Mércules - Escola Superior Agrária de Castelo Branco". 2023.
  7. Pitacas, F.I.; Reis, C.G.; Carneiro, J.P.; Rodrigues, A.M.. Corresponding author: Pitacas, F.I.. "Avaliação nutricional de Piptatherum miliaceum (L.) Coss. : uma potencial forragem para ruminantes". Paper presented in XXIII Congresso Nacional de Zootecnia-ZOOTEC'23, Angra do Heroísmo,, 2023.
  8. Pedro, S.; Antunes, C.; Pitacas, F.I.; Monteiro, M.C.H.; Gominho, J.; Gallardo, E.; Anjos, O.. Corresponding author: Pedro, S.. "Use of acacia pods as a source of vegetal organic matter for soil". Paper presented in 3rd International Conference RETASTE - Rethink Food Resources, Losses and Waste, Athens, 2023, 2023.
  9. Beato, H.; Resende, M.; Paulo, L.; Martins, C.; Cristóvão, M.; Vasconcelos, V.; Brandão, Inês; et al. Corresponding author: Beato, H.. "Nutritional characteristics and minerals of Lardosa cowpea landraces: a strategic legume species for the future". Paper presented in Dare2Change, Innovation-Driven Agrifood Business, 2023.
  10. Cristóvão, M.; Camelo, A.; Martins, A.; Riscado, A.; Rodrigues, A.; Silveira, A.; Baptista, C.; et al. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Orange snacks as a solution for orange surplus in Portugal". Paper presented in Dare2Change, Innovation-Driven Agrifood Business, 2023.
  11. Pitacas, I.; Estribi, J.R.; Reis, C.G.; Rodrigues, A.M.. "Milho como forragem hidropónica alternativa". Paper presented in IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias (Prémio de Melhor Póster - categoria de Zootecnia), Santarém, 2022.
  12. Andrade, L.; Dias, S.; Carvalho, J.; Domingos, T.; Belo, C.C.; Belo, A.T.; Gama, I.; et al. "Alternativas Económicas na Suplementação de Ovinos de Leite em Pastagem - Resultados Preliminares". Paper presented in IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrária, Santarém, 2022.
  13. Paulo, L.; Carmo, V.; Beato, H.; Pitacas, I.; Rodrigues, A.M.. "Nutritional composition of omnivorous and carnivorous wild freshwater fish from Tagus River basin". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, Castelo Branco, 2022.
  14. Cristóvão, M.; Camelo, A.; Martins, A.; Silveira, A.; Riscado, A.; Rodrigues, A.; Baptista, C.; et al. "Crispy orange: A multi-purpose ready-to-eat snack". Paper presented in Innovation in Mediterranean Traditional Foods (Prémio de Melhor Póster), Bragança, 2022.
  15. Pitacas, F.I.; Cristóvão, M.; Reis, C.; Martins, C.; Resende, M.; Espírito Santo, C.; Rodrigues, A.M.. "Chemical composition of cowpea (Vigna unguiculata) - forage for small ruminants". Paper presented in 73rd Annual Meeting of EAAP (European Federation of Animal Science), Porto, 2022.
    https://doi.org/10.3920/978-90-8686-937-4
  16. Reis, C.M.G.; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.. "Estudo do valor nutricional dos cladódios de ecótipos de figueira-da-índia (Opuntia ficus-indica)". Paper presented in XXXVIII Reunião de Primavera da Sociedade Portuguesa de Pastagens e Forragens, Castelo Branco, 2017.
  17. Vaz, E.SR.; Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.. "Particularidades na formulação de misturas de alimentos para coelhos anões". Paper presented in IV Jornadas da ASPOC/Jornadas de Cunicultura da ESAV, Viseu, 2012.
Journal article
  1. Teresa Mouga; Mariana M. Almeida; Filipa Inês Pitacas; António Moitinho Rodrigues; Cláudia Vitória; Ofélia Anjos. "Elemental and Nutritional Characterisation with Vibrational Spectroscopy Analysis of Ulva sp., Gracilaria multipartita, and Sargassum muticum". Applied Sciences (2025): https://doi.org/10.3390/app15084212.
    10.3390/app15084212
  2. Raquel Carriço; Joanna Marcos; Cátia Baptista; Vanessa Vasconcelos; Helena Beato; Ana Riscado; Ana Silveira; et al. "Enhancing the nutritional value of a sugar-free Greek-style yoghurt by incorporating strawberry-tree (Arbutus unedo L.) fruit and peach (Prunus persica)". Biomedical and Biopharmaceutical Research (2025): http://hdl.handle.net/10400.11/10090.
    10.19277/bbr.22.1.347
  3. Débora Caramelo; Inês Pitacas; Cláudia Vitória; Joana Gonçalves; Jorge Gominho; Eugenia Gallardo; Ofélia Anjos. "Chemical Composition and Nutritional Value of Flowers and Fruits of Cytisus striatus (Hill) Rothm". Plants (2024): https://doi.org/10.3390/plants13152121.
    10.3390/plants13152121
  4. Rodrigues, AM; Lourenço, José Manuel; Mateus, Paulo; Blasco Ruíz, Manuel; Pitacas, F.I.. "Parâmetros de crescimento de achigãs (Micropterus salmoides, Lacépède, 1802) alimentados com Eisenia fetida (Savigny, 1826)". Brazilian Journal of Animal and Environmental Research 6 3 (2023): 2316-2330.
  5. Soraia I. Pedro; Carlos A. L. Antunes; Carmo Horta; Inês Pitacas; Joana Gonçalves; Jorge Gominho; Eugenia Gallardo; Ofélia Anjos. "Characterization of Mineral Composition and Nutritional Value of Acacia Green Pods". Plants (2023): https://doi.org/10.3390/plants12091853.
    10.3390/plants12091853
  6. Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.; Reis, C.M.G.; Blasco, M.. "Nutritional value of Opuntia ficus-indica cladodes from Portuguese ecotypes". Bulgarian Journal of Agricultural Science 22 1 (2016): 40-45. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84959352823&partnerID=MN8TOARS.
    10.34188/bjaerv6n3-029
Magazine article
  1. Pitacas, F.I.; Reis, C M G; Rodrigues, A.M.. "Composição química e nutricional de cladódios de Opuntia spp. e utilização na alimentação de pequenos ruminantes", Voz do Campo, 2024
  2. Cristóvão, M.; Camelo, A.; Martins, A.; Silveira, A.; Riscado, A.; Rodrigues, A.; Baptista, C.; et al. Corresponding author: Cristóvão, M.. "Será a laranja-crocante uma solução para a valorização do setor dos citrinos?", Voz do Campo, 2023, https://vozdocampo.pt/online/2023/01/15/sera-a-laranja-crocante-uma-solucao-para-a-valorizacao-do-setor-dos-citrinos/.
  3. Pitacas, I.; Estribi, J.R.; Reis, C.G.; Rodrigues, A.M.. "Forragens Hidropónicas - Milho versus Cevada", Ruminantes, 2022, https://issuu.com/ruminantes/docs/book_47_ld/38.
  4. Rodrigues, A.M.; Pitacas, F.I.; Reis, C.G.. "Utilização da figueira-da-índia como alimento para ovelhas em lactação", Ruminantes, 2015, https://issuu.com/ruminantes/docs/ruminantes16/30.
  5. Pitacas, F.I.; Rodrigues, A.M.. "Produção de búfalos de leite na Europa", Agrofórum: revista da Escola Superior Agrária de Castelo Branco, 2013, http://hdl.handle.net/10400.11/2243.
Thesis / Dissertation
  1. "Avaliação nutricional e utilização da Opuntia spp. na alimentação de pequenos ruminantes". Master, Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, 2015. http://hdl.handle.net/10400.11/2764.
  2. "Problemática na Nutrição/Alimentação de Coelhos Anões e Porquinhos-da-índia.". Degree, Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, 2012. https://minerva.ipcb.pt/handle/123456789/462.