???global.info.a_carregar???
Bruno Abreu. Concluiu a Licenciatura em Dietética e Nutrição em Julho de 2022 pela Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra do Instituto Politécnico de Coimbra com a classificação de Muito Bom (16 Valores). Frequenta o primeiro ano do Doutoramento em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação e Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, desde Setembro de 2022; aguarda pela marcação da Defesa Pública do Projeto de Investigação para concluir o ano probatório. É Membro Efetivo da Ordem dos Nutricionistas (Cédula Profissional 5436N) a exercer funções como Nutricionista na Direção de Saúde da Força Aérea, tendo concluído o estágio profissional no Portimonense Sporting Clube e na Associação Académica de Coimbra nas áreas de Nutrição Clínica e Investigação Científica. Foi Membro-Estudante do Comité da European Specialist Dietetic Network de Oncologia na European Federation of the Associations of Dietitians. Participou em diversos projetos sobre sustentabilidade aliada à vertente alimentar: Generation Climate Europe como Food/Sustainable Agriculture Project Officer (em grupos de trabalho de Economia Circular e Biodiversidade); World Wide Fund for Nature Portugal como Eat4Change Environmental Leader (mais especificamente, Generation Earth). Publicou 8 artigos em revistas científicas indexadas, entre eles destacam-se: artigo de revisão sistemática no âmbito do programa doutoral ¿Consumer Perception and Acceptability of Lupin-Derived Products: A Systematic Review¿ na revista Foods (Q1); artigo-comentário convidado em representação do comité que integra ¿Association Between Sustainability and Cancer - Recent Literature Analysis and Indication of Points for Improvement¿ na Kompass Nutrition & Dietetics; e artigo original, parte da monografia de final de curso, ¿Body Composition Assessment of University Athletes: Comparison Between the Data Obtained by Bioelectrical Impedance and by Anthropometry¿ na International Journal of Kinanthropometry. Pertence ao Corpo Editorial do Journal of Food and Nutrition Sciences (2330-7293) do Science Publishing Group. É coautor de um capítulo de livro correspondente ao programa de career training dirigido a alunos da área científica de Nutrição cujo principal objetivo foi a promoção da inserção profissional, ¿Ready2Work: Projeto de Desenvolvimento Vocacional Centrado no Estudante¿. Conta com 12 participações em conferências científicas internacionais como primeiro autor e autor correspondente, entre elas 4 comunicações orais, 3 apresentações de pósteres e 5 resumos publicados, distinguindo-se em particular a participação no prestigiado European Congress on Obesity 2022 em Maastricht, Países Baixos. Foi Membro- Estudante da Comissão Organizadora do Congresso "Annual Meeting - Global Health: New Trends¿ da Escola Superior de Tecnologia da Saúde do Instituto Politécnico de Coimbra. Destaca-se a apresentação da comunicação oral ¿The Theory Inside of the Lupin Bean and (Its) Future in Food Systems ¿ Review¿ na International Web Conference on Food Choice & Eating Motivation. Participa como Co-Investigador Responsável no Projeto TRE- MOC@ promovido pelo INOPOL Academia de Empreeendorismo do Instituto Politécnico Coimbra através do Concurso de Projetos de Ignição e Provas de Conceito INOVC+ (Ecossistema de Inovação Inteligente), com objetivo da utilização do tremoço como potencial base para produtos alimentares, valorizando assim espécie de cultivo em solo português. Atua na área de Ciências Médicas e da Saúde com ênfase em Nutrição e Dietética.
Identification

Personal identification

Full name
Bruno Rafael Ribeiro Abreu

Citation names

  • Bruno Abreu
  • Abreu, Bruno
  • Bruno Rafael Ribeiro Abreu

Author identifiers

Ciência ID
1F1A-F1CD-06C2
ORCID iD
0000-0003-0262-9438

Email addresses

  • babreu@emfa.pt (Professional)

Websites

Knowledge fields

  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
Education
Degree Classification
2022/09 - 2026
Ongoing
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2018/09 - 2022/07
Concluded
Dietética e Nutrição (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
16/20
2022/03 - 2022/05
Concluded
Curso "Certificado de Competências Pedagógicas (ex-CAP/CCP)" (Outros)
Instituto do Emprego e Formação Profissional, Portugal
5/5
2022/04/20 - 2022/04/22
Concluded
Curso "International Society for the Advancement of Kinathropometry - Antropometria Nível 1" (Outros)
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal
N.A.
2022/03/24 - 2022/03/31
Concluded
Curso "Cancro: Da Prevenção à Intervenção - O Papel do Nutricionista" (Outros)
Liga Portuguesa Contra o Cancro, Portugal
N.A.
2021/10/30 - 2022/02/26
Concluded
Curso "English C1" (Outros)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Educação de Coimbra, Portugal
16/20
2022/01/17 - 2022/02/15
Concluded
Curso "Mejora de Negocios PYME/HORECA" (Outros)
Madrid Food Innovation Hub, Spain
N.A.
2022/02/11 - 2022/02/13
Concluded
Curso "Early Career Network Winter School - Hot Topics in Obesity" (Outros)
European Association for the Study of Obesity, United Kingdom
N.A.
2021/09/04 - 2021/10/23
Concluded
Curso "Nutrição Avançada no Desporto" (Outros)
Bwizer, Portugal
N.A.
2021/03/22 - 2021/06/14
Concluded
Curso "Demola International Project Studies - Older Perceptions for New Consumptions" (Outros)
Kajaanin ammattikorkeakoulu, Finland
N.A.
Affiliation

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2022/06/16 - Current Nutricionista Principal (Técnico Nutricionista) Força Aérea Portuguesa, Portugal
Direção de Saúde, Portugal
2023/01 - 2023/05 Nutricionista Estagiário (Técnico Nutricionista) Associação Académica de Coimbra - O.A.F., Portugal
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2022/08 - 2023/05 Nutricionista Estagiário (Técnico Nutricionista) Portimonense Sporting Clube, Portugal
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2022/02 - 2022/05 Nutricionista Estagiário (Técnico Nutricionista) Portimonense Sporting Clube, Portugal
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
2021/10 - 2022/01 Nutricionista Estagiário (Técnico Nutricionista) Centro Hospitalar Cova da Beira EPE, Portugal
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2021/06 - Current Student Committee Member (European Specialist Dietetic Network Oncology) The European Federation of the Associations of Dietitians, Netherlands
2021/08 - 2022/06 Eat4Change Environmental Leader (Generation Earth) World Wide Fund for Nature Portugal, Portugal
2022/01 - 2022/04 Sustainable Agriculture Project Officer (Biodiversity Working Group) Generation Climate Europe, Belgium
2021/09 - 2021/12 Food Project Officer (Circular Economy Working Group) Generation Climate Europe, Belgium
2020/07 - 2021/05 National Key Contact (European Network of Dietetic Students) The European Federation of the Associations of Dietitians, Netherlands
Projects

Contract

Designation Funders
2022/10/14 - 2023/06/30 Projeto TRE-MOÇ@
Co-Principal Investigator (Co-PI)
Instituto Politécnico Coimbra INOPOL Academia de Empreeendorismo, Portugal
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Bruna Rodrigues; Bruno Abreu; Joana Rodrigues; Mariana Conceição; Mariana Garcia; Mariana Silva; Matilde Ascenso; et al. Corresponding author: João Lima. "Ready2work: projeto de desenvolvimento vocacional centrado no estudante". In A Voz dos Estudantes no Ensino Superior, 7-25. Coimbra, Portugal: Centro de Inovação e Estudo da Pedagogia no Ensino Superior/Instituto Politécnico de Coimbra, 2021.
    Published • 10.13140/RG.2.2.35455.28329
Conference abstract
  1. Bruno Abreu; Hugo Pereira; João Lima. Corresponding author: Bruno Abreu. "The theory inside of the lupin bean and (its) future in food systems - Review". Paper presented in International Web Conference on Food Choice & Eating Motivation, Viseu, 2022.
    Published • 10.13140/RG.2.2.25572.45448
  2. Bruno Abreu; João Lima. Corresponding author: Bruno Abreu. "A holistic approach about public health regarding obesity and sustainability". Paper presented in European Congress on Obesity 2022, Maastricht, 2022.
    Published • 10.1159/000524649
  3. Bruno Abreu; Margarida Proença; João Lima; Ana Lúcia Baltazar; Sónia Fialho. Corresponding author: Bruno Abreu. "Metformin on the treatment of obesity: advantage usage or potential side effects?". Paper presented in European Congress on Obesity 2022, Maastricht, 2022.
    Published • 10.1159/000524649
  4. Bruno Abreu. Corresponding author: Bruno Abreu. "The consumer perspective of labeling on foodstuffs - Review". Paper presented in Annual Meeting 2021 - Global Health: New Trends, Coimbra, 2021.
    Published • 10.1093/eurpub/ckab120.025
  5. Bruno Abreu. Corresponding author: Bruno Abreu. "Impact of dietary habits on sleep quality - Review". Paper presented in Annual Meeting 2021 - Global Health: New Trends, Coimbra, 2021.
    Published • 10.13140/RG.2.2.18861.56803
Conference poster
  1. Bruno Abreu; Margarida Proença. Corresponding author: Bruno Abreu. "A relação entre metformina e obesidade". Paper presented in IIª Semana da Investigação do Centro Hospitalar Universitário Cova da Beira, 2021.
  2. Bruno Abreu; Leonor Sousa. Corresponding author: Bruno Abreu. "The first 1,000 days of life: could vegetarianism be a viable option?". Paper presented in I Congresso Internacional de Bioética - Gestação de Substituição, 2021.
  3. Bruno Abreu. Corresponding author: Bruno Abreu. "Impact of dietary habits on sleep quality - Review". Paper presented in Annual Meeting 2021 – Global Health: New Trends, 2021.
Journal article
  1. Bruno Abreu; João Lima; Ada Rocha. Corresponding author: Bruno Abreu. "Consumer Perception and Acceptability of Lupin-Derived Products: A Systematic Review". Foods 12 6 (2023): 1241. https://doi.org/10.3390/foods12061241.
    Open access • Published • 10.3390/foods12061241
  2. Bruno Abreu; Mariana Conceição; Mariana Garcia; Pedro Martins; Ana Lúcia Baltazar. Corresponding author: Bruno Abreu. "The effect of sodium bicarbonate as an ergogenic supplement for athletes". Nutrição Brasil 21 3 (2023): 88-96. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.22280491.
    Published • 10.6084/m9.figshare.22280491
  3. Bruno Abreu; Henriques, Rafael; Figueiredo, João Paulo; Loureiro, Helena. Corresponding author: Bruno Abreu. "Body Composition Assessment of University Athletes: Comparison Between the Data Obtained by Bioelectrical Impedance and by Anthropometry". International Journal of Kinanthropometry 2 2 (2022): 1-12. http://dx.doi.org/10.34256/ijk2221.
    Open access • Published • 10.34256/ijk2221
  4. Bruno Abreu; Nicole Erickson. Corresponding author: Bruno Abreu. "Association between sustainability and cancer - Recent literature analysis and indication of points for improvement". Kompass Nutrition & Dietetics 2 2 (2022): 78-80. http://doi.org/10.1159/000526467.
    Open access • Published • 10.1159/000526467
  5. Ana Catarina Vaz Pinheiro de Furtado Faria; Diogo Vicente Martinho; Bruno Abreu; Bruno Rafael Costa Franco; Lara Alexandre Moreira Carrilho; Madalena Carraça Azaruja; Pedro Miguel Tavares Mendes; et al. Corresponding author: Diogo Vicente Martinho. "Agreement between mechanical and digital skinfold callipers". Nutrition and Health 29 1 (2022): 31-36. https://doi.org/10.1177/02601060221119247.
    Published • 10.1177/02601060221119247
  6. Bruno Abreu; Mariana Conceição; Mariana Garcia; Pedro Martins; João Lima. Corresponding author: Bruno Abreu. "Personalized portion: a new approach in the future food service". Sustainable Environmental Development 19 1 (2022): 119-126. http://doi.org/10.52320/dav.v19i1.211.
    Open access • Published • 10.52320/dav.v19i1.211
  7. Bruno Abreu; Mariana Cabral; Mariana Conceição; Pedro Martins; Sónia Fialho; Ana Lúcia Baltazar. Corresponding author: Bruno Abreu. "The applicability of hydrocolloids in the food industry". Nutrição Brasil 20 2 (2022): 44-51. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.22280371.
    Published • 10.6084/m9.figshare.22280371
  8. Bruno Abreu; Adele Hug; Clare Shaw; Jacqueline Commandeur; Laura Keaver; Nicole Erickson; Susana Couto Irving; Tugce Aytulu. Corresponding author: Nicole Erickson. "Statement paper on the role of the dietitian in oncology". Kompass Nutrition & Dietetics 1 3 (2021): 117. http://doi.org/10.1159/000519850.
    Open access • Published • 10.1159/000519850
Report
  1. Bruno Abreu; Alina Margolina; Chloé Jonniaux; Étienne Michel; Giulia Carugati; Manav Khanna. Corresponding author: Chloé Jonniaux. 2021. Shortening the food supply chain: benefits and drawbacks for urban and rural areas. https://summitdialogues.org/dialogue/28650.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2022/05/20 The theory inside of the lupin bean and (its) future in food systems - Review International Web Conference on Food Choice & Eating Motivation
Instituto Politécnico de Viseu, Unidade de Gestão do Centro de Estudos de Recursos Naturais, Ambiente e Sociedade (Viseu, Portugal)
2021/09/23 Personalized portion: a new approach in the future food service International Scientific-Practical Conference - Sustainable Environmental Development: Innovative Technologies
Klaipeda State University of Applied Sciences (Klaipeda, Lithuania)
2021/09/17 The position of the surrogate vis-à-vis nutritional guidelines in pregnancy I Congresso Internacional de Bioética - Gestação de Substituição
Centro de Estudos de Bioética (Madeira, Portugal)
2021/06/18 The consumer perspective of labeling on foodstuffs - Review Annual Meeting 2021 - Global Health: New Trends
Instituto Politécnico de Coimbra, Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra (Coimbra, Portugal)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2021/11 - 2022/07 Membro do Projeto Ready2Work - Versão 20.21 & Versão 21.22 (2021/03/08 - 2021/04/14)
Other (Co-organisor)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
2021/06/17 - 2021/06/19 Membro-Estudante da Comissão Organizadora do Congresso "Annual Meeting - Global Health: New Trends" (2020/11 - 2021/06)
Conference (Member of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2022/07 - Current Responsável pelo Serviço de Instalações Desportivas nos "European Universities Games"
Other
European Universities Games
Politechnika Lódzka, Poland
2021/02/24 - Current Participante na Focus Group Discussion "Assessing Dietitians' Educational Needs on Sustainable Dietary Patterns"
Meeting
Assessing Dietitians' Educational Needs on Sustainable Dietary Patterns
Blanquerna Universitat Ramon Llull Facultat de Ciències de la Salut, Spain

Association member

Society Organization name Role
2022/08 - 2023/05 Ordem dos Nutricionistas Nutricionista Estagiário (3806NE)
2021/01 - 2022/07 Associação Portuguesa de Nutrição Associado Estudante (E1635)
2021/09 - 2022/03 Centro de Estudos de Bioética Proposta de Sócio

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2022/12/22 - 2024/12/22 Journal of Food and Nutrition Sciences (2330-7293) Science Publishing Group
Distinctions

Award

2020 Menção Honrosa - Melhor Poster da Poster Week 13/2020, "A Follow-Up Report on Potential Drug Interactions with Clementines and Midazolam"
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal

Other distinction

2021 Santander Scholarship Program, British Council Online English Courses
Santander Universities, United Kingdom