???global.info.a_carregar???
António Francisco Henrique Inês is a graduate of Zootechnical Engineering (Animal Science) from the University of Trás-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, Portugal, in 1992. He received his “M.S”. degree (PAPPCC) in 1998 and his Ph.D. degree in 2008, from the University of Trás-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, Portugal. Present investigation interests are food microorganisms (moulds, yeasts and bacteria) identification and characterization by polyphasic approaches, using both phenotypic and molecular techniques. Selection of wine lactic acid bacteria for MLF (Malolactic Fermentation) unable to produce undesirable compounds such as biogenic amines and ethyl carbamate. Biodestoxification of mycotoxins (ochratoxin A, aflatoxins, zearalenone) by lactic acid bacteria. Chemical characterization of the compounds produced by GRAS (Generally Recognised as Safe) food microorganisms associated to the bioelimination of yeasts and bacteria responsible for undesirable wine aroma compounds. António Inês is an Assistant Professor at the Department of Biology and Environment at the University of Trás-os-Montes and Alto Douro and Researcher in Chemistry Centre of Vila-Real (CQ-VR) of UTAD, has participated in some projects, published 14 articles in international peer-review journals, 7 chapters of books.
Identification

Personal identification

Full name
António Francisco Henrique Inês

Citation names

  • Inês, António
  • Inês, A.

Author identifiers

Ciência ID
1A1E-E665-A55E
ORCID iD
0000-0003-1335-4214
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2008/02/08 - Current Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2016 - 2019 Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013 - 2016 Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2019/01 - 2019/12 Centro de Química - Vila Real
154656UID
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2013/05 - 2015/07 Novas bio-estratégias para a detoxificação de micotoxinas utilizando Bactérias do ácido láctico
130482PRJ
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2013/05 - 2015/04 New bio-strategies for the detoxification of mycotoxins using lactic acid bacteria Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
2011/01 - 2013/12 Identification and validation of a gene expression signature for problematic fermentations diagnosis Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
2011/01 - 2013/12 Identificação e validação de genes assinatura para o diagnóstico de fermentações problemáticas
111224PRJ
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2011/01 - 2012/12 Projecto Estratégico - LA 23 - 2011-2012
123354UID
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Contract

Designation Funders
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Química - Vila Real
UID/QUI/00616/2019
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2015 - 2017 INNPORT “Otimização do processo de envelhecimento do vinho do Porto Tawny”
ProDer PA 55333
Fundo Europeu Agrícola de Desenvolvimento Rural
2011 - 2013 SAMBUCUSFRESH “Melhoria da Produtividade e da Qualidade na Produção da Baga de Sabugueiro em Fresco Refrigerada e Congelada
QREN NORTE-07-0402-FEDER-02310
QREN NORTE-07-0402-FEDER-02310
2011/01/01 - 2012/12/31 Projecto Estratégico - LA 23 - 2011-2012
PEst-OE/EQB/LA0023/2011
Universidade do Algarve, Portugal

Fundação da Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Portugal

Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Fundação Gaspar Frutuoso, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal

Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento, Portugal

Universidade dos Açores, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Santos, Débora Martins dos; Brito, Flávia dos Santos Barbosa; Silva, Maria Beatriz de Arruda Gabriel; Bahia, Eriane da Silva; Mendonça, Caroline de Souza; Perfetti, Mirella Leitão; Kamp, Kamily Vitória de Souza Kort; et al. Conexão de Sabores: refeições Brasil e Portugal. UTAD. Instituto de Nutrição (RJ). 2024.
  2. Chapter 10. Genotype, Environment and Management Practices on Red/ Dark-Colored Fruits Phenolic Composition and Its Impact on Sensory Attributes and Potential Health Benefits. 2017.
Book chapter
  1. Cosme, Fernanda; Inês, António; ´Vilela, Alice. "Incorporating Microbial and Commercial Enzymes into Beverage Manufacturing Procedures". In Advances in Food Science.. Vide Leaf, 2023.
  2. Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Inês, António. "Wine and Non-Dairy Fermented Drinks: An Innovative Source of Probiotics and Prebiotics". In Advances in Food Science. 2023.
    Published
  3. Inês, António. "Lactic Acid Bacteria Contribution to Wine Quality and Safety". 2018.
    10.5772/intechopen.81168
  4. Cosme, Fernanda; Vilela, Alice; Filipe-Ribeiro, Luís; Inês, António; Nunes, Fernando M.. "Wine Microbial Spoilage: Advances in Defects Remediation". In Microbial Contamination and Food Degradation, 271-314. Elsevier, 2018.
    10.1016/b978-0-12-811515-2.00009-3
  5. Inês, António. "Chapter 9. Wine microbial spoilage: advances in defects remediation". In Advances in Defects Remediation. 2017.
  6. Cosme, Fernanda; Gonçalves, Berta; Bacelar, E. A.; Inês, A.; JORDÃO, ANTÓNIO M.; Vilela, A.. "Chaper 10. Genotype, environment and management practices on red/dark colored fruits phenolic composition and its impact on sensory attributes and potential health benefits". In Phenolic Compounds - Natural Sources, Importance and Applications. 2017.
    Published
  7. Inês, António. "Grape and Wine Metabolites: Biotechnological Approaches to Improve Wine Quality". 2016.
    DOI: 10.5772/64822
Conference abstract
  1. Elisete Correia; Marques, Catarina; Inês, António; Vilela, Alice Maria Correia. Corresponding author: Vilela, Alice Maria Correia. "Emosensory profile and chemical characterization of wine vinegar from the Douro and Rioja demarcated regions". Paper presented in 45th World Congress of Vine and Wine, Dijon, 2024.
    Published • 10.58233/t8p6f2qs
  2. Filipa Carvalho; António Inês; Nunes, Fernando M.; Luís Filipe-Ribeiro; Luís Abrunhosa; Cosme, Fernanda; Carvalho, Filipa; et al. "Analytical evaluation of fining treatments for white wines contaminated by Ochratoxin A.". Paper presented in XX Encontro Luso-Galego de Química, Porto, 2014.
    Published
  3. Inês, A.; Teixeira, Ana; Dias, Carla; Saavedra, Maria José Félix. "Classificação filogenética e patotípica de estirpes patogénicas e comensais de Escherichia coli isoladas numa unidade experimental aviária e de aquacultura". Paper presented in VI Congresso da Sociedade Portuguesa de Ciências Veterinárias (SPCV) “Ciências Veterinárias - Praxis e Futuro”, INIAV, Oeiras, 2014.
    Published
  4. Gomes, F.; Inês, A.; Mendes-Ferreira, A.; Mendes-Faia, Arlete. "Molecular and physiological traits of Hanseniaspora spp strains towards application in winemaking". Paper presented in IV International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology (BioMicroWorld2011), Torremolinos (Spain), 14-16 September, Torremolinos (Spain), 2011.
    Published
  5. Gouveia, L.; Inês, A.; Mendes-Faia, Arlete; Mendes-Ferreira, A.. "Nitrogen availability of grape juice impacts yeast population dynamics during mixed culture fermentations.". Paper presented in IV International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology (BioMicroWorld2011), Torremolinos (Spain), 14-16 September, Torremolinos (Spain), 2011.
    Published
  6. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Inês, A.; Falco, V.; Barbosa, C.; Mendes-Faia, Arlete. "Optimization of honey-musts alcoholic fermentation to obtain high quality mead". Paper presented in III International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology (BioMicro World 2009) Lisboa, Portugal., Lisboa, Portugal, 2009.
    Published
  7. Saavedra, M.J.; Inês, A.; Mendes-Ferreira, A.; Mendes-Faia, Arlete; Martinez-Murcia, A.; Sousa, JC. "Antibiotic resistance of bacteria isolated from private water supplies, northeastern of Portugal.". Paper presented in 3rd Congress of European Microbiologists , Gothenburg, Sweden, June 28-July 2, 2009, Gothenburg, Sweden, 2009.
    Published
  8. Inês, A.; Tenreiro, T.; Tenreiro, Rogério; Mendes-Faia, Arlete. "Screening Enzymes with Enological Relevance in Lactic Acid Bacteria Isolated from Douro Wines.". Paper presented in 59th Annual Meeting of the American Society for Enology and Viticulture, Portland, USA, 17 -20 June 2008, Portland, USA, 2008.
    Published
  9. Inês, A.; Chambel, L.; Tenreiro, Rogério; Mendes-Faia, Arlete. "Polyphasic approach to the characterization and selection of wine lactic acid bacteria from Douro Region. Actas do Congresso Nacional de Microbiologia, MICRO 2003, 29 de Novembro a 2 de Dezembro de 2003, Tomar, pag. 185.". Paper presented in Congresso Nacional de Microbiologia, MICRO 2003, 29 de Novembro a 2 de Dezembro de 2003, Tomar, Portugal, Tomar, Portugal, 2003.
    Published
  10. Inês, A.; Mendes-Faia, Arlete. "Ecologia das bactérias do ácido láctico dos vinhos da RDD. III jornadas do ICETA, 26-27 de Novembro de 2001, Vila Real.". Paper presented in III jornadas do ICETA, 26-27 de Novembro de 2001, Vila Real, Portugal, Vila Real, Portugal, 2001.
    Published
  11. Mendes-Ferreira, A.; Inês, A.; Ramos, R.; Mendes-Faia, Arlete. "Caracterização da actividade b-glucosidásica de leveduras e avaliação do seu papel nos terpenos glucosídicos das uvas.". Paper presented in 4º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, Maio 20-22, 1998,Vol.II: 57-61., Évora, Portugal, 1998.
    Published
  12. Serpa-Pimentel, M.; Inês, A.; Mendes-Faia, Arlete. "Actividade antimicrobiana de bactérias do ácido láctico. Poster apresentado no 2º Encontro de Química Alimentar, Aveiro-Portugal, Julho 19-21, 1995.". Paper presented in 2º Encontro de Química Alimentar, Aveiro-Portugal, Julho 19-21, 1995., Aveiro-Portugal, 1995.
    Published
Conference paper
  1. Milheiro, Juliana; S. Ferreira, Sandrine; Siopa, João; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; Vilela, Alice; et al. "Desenvolvimento e otimização de um método de microextração múltipla em fase sólida para a determinação de compostos do aroma do vinho do Porto Tawny". 2018.
  2. Rocha, C.; Cosme, Fernanda; Silva, D.; Ferreira, A. B.; Ribeiro, Luís Filipe; Nunes, Fernando M.; Abrunhosa, Luís; Inês, António. "Effect of the application of oenological products on fumonisin B2 (FB2) reduction/removal in contaminated red and white wines". 2017.
  3. Milheiro, Juliana; Siopa, João; S. Ferreira, Sandrine; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; Vilela, Alice; et al. "Development of a MHS-SPME-GC/MS method for analysis of volatile compositon of Tawny Port wine.". Paper presented in 10ª Encontro Nacional de cromatografia, Bragança 2017, 2017.
  4. Milheiro, Juliana; Vilela, Alice; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; Coutinho, João; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Optimization of a headspace solid-phase microextraction for the analysis of Tawny Port wine aroma". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, 2016.
  5. Cosme, Fernanda; Carvalho, Filipa; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Inês, António. "Removal of ochratoxin A from contaminated white and red wines using oenological fining agents". 2015.
  6. Inês, António; Silva, Davide; Carvalho, Filipa; Filipe-Ribeiro, Luís; Nunes, Fernando M.; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Food safety in wine: removal of ochratoxin A in contaminated white wine using commercial fining agents". 2015.
  7. Silva, Davide; Inês, António; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Avaliação da eficiência de diferentes carvões ativados comerciais na remoção de Ocratoxina A de vinho". 2015.
  8. Inês, António; Silva, Davide; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Influence of different activated carbons on Ochratoxin A decrease in wines". 2015.
  9. Carvalho, Filipa; Inês, António; Nunes, Fernando Milheiro; Filipe-Ribeiro, Luís; Guimarães, Ana Cristina Silva Esperança; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Redução do teor de ocratoxina A em vinho branco: aplicação de produtos enológicos de diferentes origens". 2014.
  10. Inês, A.; Chambel, L.; Tenreiro, Rogério; Mendes-Faia, Arlete. "Expression of enzymes with oenological relevance in lactic acid bacteria isolated from Douro Region. Micro’05-Biotec’05 Congress, Póvoa de Varzim, Novembro 2005, pag.82.". Paper presented in Micro’05-Biotec’05 Congress, Póvoa de Varzim, Novembro 2005, pag.82., Póvoa de Varzim, 2005.
    Published
Conference poster
  1. Aires, Cristina; Maioto, Rita; Inês, António; Conceição Egas; Sampaio, Ana. "Quantification and biochemical characterization of culturable microbial communities in wineries surfaces". Paper presented in The 18th Congress of the International Union of Microbiological Societies (IUMS 2024), 2024.
    10.3389/978-2-8325-5119-6
  2. Maioto, Rita; Aires, Cristina; Inês, António; Rodrigues, Paula; Sampaio, Ana. "Wineries Surface Yeasts: Enzymatic Activities and Tolerance to Sodium Chloride, Glucose, Ethanol, Sulfite and Copper". Paper presented in 18th Congress of the International Union of Microbiological Societies (IUMS 2024), 2024.
  3. Maioto, Rita; Aires, Cristina; Inês, António; Rodrigues, P.; Sampaio, Ana. "Efficacy of UV-C and disinfectants in eliminating yeasts from winery surfaces and environments". Paper presented in 18th Congress of the International Union of Microbiological Societies (IUMS 2024), 2024.
  4. Silva V.; Correia, S.; Silva, A.P.; Bacelar, E.; Vilela, A.; Inês, A.; Cosme, F.; Gonçalves, B.; Cortez, I.. "Chitosan: A biofungicide for the control of Botritys cinerea.". Paper presented in Ciência e Cidadania – IV Jornadas de Bioengenharia, 2019.
  5. Silva, V.; Correia, S.; Silva, A.P.; Bacelar, E.; Vilela, A.; Inês, A.; Cosme, F.; Gonçalves, B.; Cortez, I.. "Chitosan: A biofungicide for the control of botritys cinerea, under the Project NASPA - Natural fungicides against air and soil pathogens in the Atlantic Area". Paper presented in Summer Innovation Campus-IV Bioengineering Conferences, 2018.
  6. Gonçalves, B.; Cortez, I.; Correia, S.; Silva V.; Silva, A.P.; Bacelar, E.; Vilela, A.; Inês, A.; Cosme, F.. "Project NASPA – Natural fungicides against air & soil borne pathogens in the Atlantic Area". Paper presented in Summer Innovation Campus, 2018.
  7. Milheiro, Juliana; Ferreira, Sandrine S.; Siopa, João; Vilela, Alice; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; et al. "Desenvolvimento e otimização de um método de microextração múltipla em fase sólida para a determinação de compostos do aroma do vinho do Porto Tawny (in english, Development and optimization of a multiple solid phase microextraction method for the determination of aroma compounds of Tawny Port wine)". Paper presented in 6th Infowine forum | Wine fiction, 2018.
  8. Milheiro, Juliana; Ferreira, Sandrine S.; Siopa, João; Vilela, Alice; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; et al. "Development and optimization of a solid-phase microextraction method for the determination of aroma compounds in Tawny Port wine". Paper presented in 6º infowine.forum | Wine fiction InfowineForum – Congresso Técnico e Científico Internacional de Vitivinicultura, 2016.
  9. Gomes, F.; BARBOSA, CATARINA; Inês, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Utilização de meios cromogénicos e PCR fingerprinting para identificação de leveduras Candida spp". Paper presented in 4as Jornadas de Biologia, 2010.
  10. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Inês, A.; Falco, V.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.. "Optimization of honey-must alcoholic fermentation to obtain high quality mead". Paper presented in BioMicroWorld 2009, 2009.
  11. Inês, A.; Mendes-Ferreira, A.; Calisto, F.; Dias, C.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Martinez-Murcia, A.; Saavedra, M. J.. "Antibiotic susceptibility of Gram negative bacteria isolated from meat products from Rose-Bengall Chloramphenicol Agar". Paper presented in FEMS 2009, 2009.
Journal article
  1. Sílvia Afonso; Ana Luísa Teixeira; Elza Escobar; António Inês; Alice Vilela. "Non-Alcoholic Wines: Sensory Pleasantness and Health Benefits". Foods (2025): https://doi.org/10.3390/foods14081356.
    10.3390/foods14081356
  2. Cristina Aires; Rita Maioto; António Inês; Albino Alves Dias; Paula Rodrigues; Conceição Egas; Ana Sampaio. "Microbiome and Microbiota Within Wineries: A Review". Microorganisms (2025): https://doi.org/10.3390/microorganisms13030538.
    10.3390/microorganisms13030538
  3. António Inês; Fernanda Cosme. "Biosensors for Detecting Food Contaminants—An Overview". Processes (2025): https://doi.org/10.3390/pr13020380.
    10.3390/pr13020380
  4. Berta Gonçalves; Alfredo Aires; Ivo Oliveira; Miguel Baltazar; Fernanda Cosme; Sílvia Afonso; Teresa Pinto; et al. "From Orchard to Wellness: Unveiling the Health Effects of Sweet Cherry Nutrients". Nutrients (2024): https://doi.org/10.3390/nu16213660.
    10.3390/nu16213660
  5. Sílvia Martins Afonso; António Inês; Alice Vilela. "Bio-Dealcoholization of Wines: Can Yeast Make Lighter Wines?". Fermentation (2024): https://doi.org/10.3390/fermentation10010036.
    10.3390/fermentation10010036
  6. Fernanda Cosme; António Inês; Alice Vilela. "Microbial and Commercial Enzymes Applied in the Beverage Production Process". Fermentation (2023): https://doi.org/10.3390/fermentation9040385.
    10.3390/fermentation9040385
  7. Cosme, F.; Inês, A.; Vilela, A.. "Consumer's acceptability and health consciousness of probiotic and prebiotic of non-dairy products". Food Research International 151 (2022): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85120878526&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2021.110842
  8. Inês, António. "Elimination of ochratoxin A from white and red wines: Critical characteristics of activated carbons and impact on wine quality". LWT 140 (2021): 110838-110838. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110838.
    10.1016/j.lwt.2020.110838
  9. Inês, António. "Elimination of Aflatoxins B1 and B2 in White and Red Wines by Bentonite Fining. Efficiency and Impact on Wine Quality". (2020):
    10.3390/foods9121789
  10. Inês, António. "Wine and Non-Dairy Fermented Beverages: A Novel Source of Pro- and Prebiotics". Fermentation (2020): https://doi.org/10.3390/fermentation6040113.
    10.3390/fermentation6040113
  11. Singh, Rupesh; Soares, Bruno; Goufo, Piebiep; Sintra, Ana Lucia Rebocho Lopes Pinto E; Falco, Virgílio; Oliveira, Ana Alexandra; Inês, António; Cosme, Fernanda; Castro, Isaura. "Chitosan upregulates the genes of the ROS pathway and enhances the antioxidant potential of grape (Vitis vinifera L. ‘Touriga Franca’ and ’Tinto Cão’) tissues". (2019): http://hdl.handle.net/10348/9570.
  12. António, Inês; Fernanda, Cosme; Vilela, Alice; Alice, Vilela. "Is wine savory? Umami taste in wine". SDRP Journal of Food Science & Technology 1 3 (2016): http://hdl.handle.net/10348/5661.
    10.25177/jfst.1.3.3
  13. Abrunhosa, L.; Inês, A.; Rodrigues, A.I.; Guimarães, A.; Pereira, V.L.; Parpot, P.; Mendes-Faia, A.; Venâncio, A.. "Biodegradation of ochratoxin A by Pediococcus parvulus isolated from Douro wines". International Journal of Food Microbiology 188 (2014): 45-52. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84905269227&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2014.07.019
  14. Mendes-Ferreira, A.; Barbosa, C.; Inês, A.; Mendes-Faia, A.. "The timing of diammonium phosphate supplementation of wine must affects subsequent H2S release during fermentation". Journal of Applied Microbiology 108 2 (2010): 540-549. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-74049146692&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/j.1365-2672.2009.04457.x
  15. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Barbosa, C.; Falco, V.; Inês, A.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Faia, Arlete; Ferreira, Ana Mendes; Cosme, Fernanda. "Optimization of honey-must preparation and alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae for mead production". International Journal of Food Microbiology 144 1 (2010): 193-198. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78149466948&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.016
  16. Costa, E.; Inês, A.; Mendes-Faia, Arlete; Saavedra, M.J.; Ferreira, Ana Mendes; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Potential virulence factors of Candida spp. isolated from clinical and food sources". Journal of Hospital Infection 75 3 (2010): 240-241. http://hdl.handle.net/10348/1672.
    10.1016/j.jhin.2010.03.001
  17. Inês, A.; Tenreiro, T.; Tenreiro, R.; Mendes-Faia, A.. "Review: Wine lactic acid bacteria - Part II,Revisão: As bactérias do ácido láctico do vinho - Parte II". Ciencia e Tecnica Vitivinicola 24 1 (2009): 1-23. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-77953007018&partnerID=MN8TOARS.
  18. Inês, A.; Tenreiro, T.; Tenreiro, R.; Mendes-Faia, A.. "Review: Wine lactic acid bacteria - Part I,Revisão: As bactérias do ácido láctico do vinho - Parte I". Ciencia e Tecnica Vitivinicola 23 2 (2008): 81-96. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-77951214285&partnerID=MN8TOARS.
Thesis / Dissertation
  1. Inês, António. "Abordagem polifásica na caracterização e selecção de bactérias do ácido láctico de vinhos da Região Demarcada do Douro". PhD, 2007. http://hdl.handle.net/10348/101.

Other

Other output
  1. Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de Aflatoxinas em vinho branco. As aflatoxinas, quimicamente definidas como difuranocumarinas, são metabolitos secundários produzidos principalmente pelas espécies Aspergillus flavus e Aspergillus parasiticus. O presente trabalho teve como objetivo estudar a ação de diferentes tipos de produtos enológicos na remoção de aflatoxinas (B1 e B2) presentes no vinho. A eficácia desses produtos na remoção das referidas micotoxinas foi a. 2016. Ferreira, A. B.; Silva, D.; Rocha, C.; Inês, A.; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. http://hdl.handle.net/1822/44527.
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2021 - 2023/01/20 Pesquisa de fatores de virulência e suscetibilidade a antibióticos em estirpes de bactérias do ácido láctico com potencial biotecnológico como culturas “starter” ou probióticos
Supervisor of Diana Carolina Dias de Brito
Mestrado em Biologia Clínica Laboratorial (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2020 - 2022/07/27 Caracterização de microrganismos do vinho produtores de fenóis voláteis e pesquisa de bio-estratégias para o seu controlo
Supervisor of Rita Esteves de Oliveira Vasques Cepêda
Mestrado em Enologia e Viticultura (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2021 - 2022 Efeito da Aplicação de Produtos Enológicos na Eliminação de Fumonisinas e na Qualidade dos Vinhos.
Co-supervisor of Cátia Sofia Barros da Rocha
Mestrado em Engenharia Alimentar, Ramo Segurança Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2021 - 2022 Desamerização por salmoura natural de azeitonas, cultivar Cobrançosa, produzidas em condições de rega deficitária
Co-supervisor
2020 - 2021 Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de aflatoxinas de vinho.
Co-supervisor of Ana Beatriz Couto Ferreira
Mestrado em Engenharia Alimentar, Ramo Segurança Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018 - 2019 Infeções Hospitalares por Enterobacteriaceae Resistentes a Carbapenemos
Co-supervisor of Rui Fernando Abraão Varela
Mestrado em Biologia Clínica Laboratorial, UTAD (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018 - 2019 Desenvolvimento de um método de PCR em Tempo Real para deteção de adulteração em arroz Basmati
Co-supervisor of Soraia Ferreira Pinto
Mestrado em Engenharia Alimentar ramo de Biotecnologia Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2017 - 2018 Influência de tratamentos foliares na microbiota e na composição fenólica de uvas e vinhos provenientes da Região Demarcada do Douro
Supervisor of Isabel Cristina de Sousa Rodrigues
Mestrado em Engenharia Agronómica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2017 - 2017 Implementação da norma ISSO 11133:2014 num laboratório de Análises Microbiológicas
Supervisor of Patrícia Sofia Pereira Faria
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
2017 - 2017 Pesquisa de actividades anti-Candida albicans em bactérias do ácido láctico
Co-supervisor of Diana Isabela Macedo Meireles,
Licenciatura em Química Medicinal (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2016 - 2017 Influência da Aplicação de Carvões Ativados no Teor de Ocratoxina A e de Outros Agentes de Clarificação no Teor de Aflatoxina B1 e B2 e Fumonisina B2 em Vinhos
Co-supervisor of Davide Amaro Pereira da Silva
Mestrado em Segurança Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015 - 2015 Caracterização Fenotípica e Genotípica de Bactérias do Ácido Lático Isoladas de Diversos Alimentos
Supervisor of Ana Catarina Ferreira Moreira
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015 - 2015 Caracterização Fenotípica e Genotípica de Bactérias do Ácido Lático com Capacidade de Detoxificação de Micotoxinas
Supervisor of Soraia Ferreira, Pinto
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015 - 2015 Efeito da aplicação de Produtos Enológicos na eliminação de Aflatoxinas de Vinho
Co-supervisor of Ana Beatriz Couto Ferreira
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015 - 2015 Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de Fumonisina em Vinhos
Co-supervisor of Cátia Sofia Barros da Rocha
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015 - 2015 Caracterização genotípica de isolados ambientais de Cryptococcus gattii e de Cryptococcus neoformans
Supervisor of Jorge Miguel Gonçalves Simões
Licenciatura em Bioquímica (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Efeito da aplicação de produtos enológicos na redução do teor de ocratoxina A em vinho branco
Co-supervisor of Filipa Alexandra da Silva Carvalho
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Efeito inibitório de Lactobacillus sakei e de vinho sobre Listeria monocytogenes em chouriço de carne
Co-supervisor of Diogo João Ribeiro da Cunha
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Atividade inibitória de óleos essenciais de alho e deorégão em Listeria monocytogenes no fabricode chouriço de vinho
Co-supervisor of Luciana Maria Lopes Soares
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) uma bactéria patogénica emergente de origem alimentar
Supervisor of Karina Bárbara
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013 - 2014 Avaliação do efeito antimicrobiano de óleos essenciais sobre microrganismos patogénicos e fermentativos associados à produção de chouriço de vinho
Supervisor of Joana Cristina Costa Alheiro
Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013 - 2013 Classificação filogenética e patotípica de estirpes de Escherichia coli patogénicas e comensais isoladas numa unidade experimental avícola
Supervisor of Ana Carolina Cardoso Teixeira
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013 - 2013 Implementação de um método de análise microbiológico para a quantificação de colónias a 30ºC em amostras de Alheira Bísaro Tradicional
Co-supervisor of Renata Cristina Fernandes Macedo
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013 - 2013 Desenvolvimento de um Plano HACCP. Estudo de Caso – Quintas de Caíz, S.A.
Supervisor of Ana Teresa Lopes Moura
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2012 - 2013 O efeito do azoto na sobrevivência de leveduras não-Saccharomyces durante fermentações de sumo de uva e mostos sintéticos em cultura mista com Saccharomyces cerevisiae
Co-supervisor of Maria Beatriz Pato Vila Mateus
Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2012 - 2012 Comparação das metodologias TEMPO® e contagem directa em placa na análise microbiológica de alimentos
Supervisor of Liliana de Castro Meira
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2011 - 2012 Caracterização fenotípica e genotípica de bactérias do ácido acético isoladas de alimentos
Supervisor of Cândida Filipa Gonçalves Martins
Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2011 - 2011 Caracterização genotípica e fenotípica de bactérias isoladas de produtos cárneos em meio Vibrio agar
Supervisor of Joaquim Duarte Martins Carneiro Pinto
Licenciatura em Genética e Biotecnologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2010 - 2010 Utilização de meios cromogénicos e PCR fingerpriting para identificação de leveduras Candida spp. de diferentes proveniências
Supervisor of Filipa Andreia Alves Gomes
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2010 - 2010 Estudo do perfil de resistência a antibióticos e análise genómica em isolados de Vibrio spp. de rim de linguados (Solea senegalensis) de aquacultura
Supervisor of Vânia Palmira Ribeiro Pereira
Licenciatura em Biologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2009 - 2009 Caracterização fenotípica e genotípica de bactérias do ácido acético isoladas de uvas, mostos, vinhos e vinagres
Supervisor of Cândida Filipa Gonçalves Martins
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2008 - 2008 Estudo da influência da fonte de azoto no vinho na ocorrência da fermentação maloláctica
Supervisor of Marlene Nogueira Abreu Lopes Carvalho
Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal