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Carla Santos completed her PhD in Biotechnology in 2017 at Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia. Is currently Doctorate Researcher at UCP, working on the characterization of different germplasms and implementing more sustainable agricultural practices. Published 36 articles in scientific peer-reviewed journals and 7 book chapters. Currently is the supervisor of 2 PhD students. Was the recipient of 10 awards, being the latest the FESPB Young Scientists Award (2023) in recognition of the achievements as an outstanding young European researcher. Founded the LeguCon Consortium (www.legucon.pt), which aims to increase legume production in Portugal and support sustainable consumption patterns. Is Associate Editor for Frontiers in Plant Science - board of Plant Nutrition (Q1) and was invited as Guest Editor for 4 Special Issues in different scientific journals. Has an h index of 14 and a total number of citations of 584 (Scopus June 2023).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Carla Santos

Nomes de citação

  • Santos, Carla S.

Identificadores de autor

Ciência ID
F715-AACD-9820
ORCID iD
0000-0002-6708-5550
Researcher Id
L-5924-2019

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Agricultura
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Ambiental - Biotecnologia Ambiental
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Ciência dos Solos

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Português (Idioma materno)
Formação
Grau Classificação
2012/04 - 2017/07
Concluído
Biotechnology (Doutoramento)
Especialização em Environmental Sciences and Engineering
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Unravelling the molecular and physiological components that contribute to iron deficiency chlorosis" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18/20
2008/10 - 2011/05
Concluído
Microbiology (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"IDENTIFICATION OF GENES DIFFERENTIALLY EXPRESSED IN P. pinea AND P. pinaster AFTER INFECTION WITH THE PINE WOOD NEMATODE (PWD) USING THE SSH TECHNIQUE" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17/20
2005/09 - 2008/07
Concluído
Biosciences (Licenciatura)
Especialização em Microbiologia
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
14/20
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/12/01 - 2023/03/31 Investigador Contratado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2017/10/01 - 2021/09/30 Pós-doutorado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2019/12/03 - 2019/12/20 Investigador visitante (Investigação) Univerzita Komenského v Bratislave, Eslováquia
2016/08 - 2017/09 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2016/02 - 2016/03 Investigador visitante (Investigação) Leibniz-Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung Gatersleben, Alemanha
2013/12/01 - 2013/12/15 Investigador visitante (Investigação) Misión Biológica de Galicia, Espanha
2011/04 - 2012/03 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2010/03 - 2011/03 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/04/01 - Atual FCT Scientific Employment Stimulus - 2022.01903.CEECIND Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/05 - 2023/07 Independent Expert Reviewer International Centre of Insect Physiology and Ecology, Quénia
2022/07 - 2022/08 Independent Expert Reviewer International Centre of Insect Physiology and Ecology, Quénia
2022/02 - 2022/04 Expert - Horizon Europe (HORIZON) Evaluation Research Executive Agency, Bélgica
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2021/12/01 - Atual RADIANT - Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops
Investigador
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Em curso
2023/03/01 - 2026/02/28 LAND -integrated approach for Legume promotion and sustAinable value chaiNs Development
2022.06252.PTDC
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Em curso
2020 - 2022 LeguCon - Consórcio para as Leguminosas: aumento da produção de leguminosas para um consumo mais sustentável
238442
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação Calouste Gulbenkian
Em curso
2017/08 - 2021/09 TRUE-TRansition paths to sUstainable legume-based systems in Europe
Bolseiro de Pós-Doutoramento
The James Hutton Institute, Reino Unido
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development Environment
Concluído
2019 - 2020 CLIMACROP: Studying combined climate change effects on crop plants – a collaborative approach
DRI ESLOVAQUIA 5160
Outra
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2018 - 2018 FERRARI: Root phenotyping for better growth and Fe nutrition in soybean (Glycine max L.)
FERRARI - ID 110
Outra
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development
2016/08 - 2017/09 FERPLANT: (Fe)rrying plants to prevent chlorosis
PTDC/AGRPRO/3515/2014
Bolseiro de Investigação
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Em curso
2011/03 - 2012/03 IMPROVIRON: IMproved PROductiVity and IRON nutrition in legume grains
PTDC/AGR-GPL/102861/2008
Bolseiro de Investigação
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Concluído
2010 - 2011 A Biotechnological Answer to the Pine Wood Nematode
IFAP-FFP
Bolseiro de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2020/05 - 2025 INCREASE (Intelligent Collections of Food Legumes Genetic Resources for European Agrofood Systems)
SEP-210571680
Team member
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
European Commission
Em curso
2022/01/01 - 2023/09/30 Cellulose-based iron nanofertilizers for sustainable growth of soybean plants
EXPL/QUI-QIN/0411/2021
Team member
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/09 - 2023/08 The Global Bean - Promoting legumes in a European One-Health-Strategy
EURENI_21_D_014
Team member
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Bundesministerium für Umwelt Naturschutz und Nukleare Sicherheit
Em curso
2016 - 2019 NUTRI4CAST: Nutritional forecasting towards mitigating the impact of climate change on legume nutrition
PTDC/AGRPRO/3972/2014
Outra
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2012 - 2015 IDC: Unravelling the Molecular and Physiological Components that Contribute to Iron Deficiency Chlorosis
PTDC/AGR-GPL/118772/2010
Bolseiro de Doutoramento
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Concluído
2012 - 2014 Characterization of the pinewood nematode / Pinus system: a phytochemical and histopathological approach
PTDC/AGR-CFL/120184/2010
Outra
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2012 - 2014 Cluster assessment on novel susceptibility traits of Pinus to Bursaphelenchus xylophilus: interpopulational genetic variability and the role of induced defences
CRUP- Ação Integrada Luso espanhola, ref.ª E-169/12
Outra
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Santos, Carla; Mariana Roriz; Susana M. P. Carvalho; António Rangel; Marta W. Vasconcelos. "The impact of iron deficiency chlorosis on the tetrapyrrole and antioxidative systems in soybean plants (Glycine max L.)". Trabalho apresentado em Eucarpia International Symposium on Protein Crops, Pontevedra, 2015.
    Publicado
  2. Santos, Carla; Marta W. Vasconcelos; Inês Mendes; Silva, A. I.; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta W.; Ana Isabel Silva; Serrão, I.. "Evaluation of Iron Deficiency Chlorosis (IDC) mechanisms in soybean (Glycine max) and barrel medic (Medicago truncatula).". Trabalho apresentado em XVII International Plant Nutrition Colloquium, Istambul, 2013.
    Publicado
  3. Santos, Carla S.. "Are there any Pinus pinaster trees resistant to Bursaphelenchus xylophilus? Studies implemented in Portugal to address this question". 2011.
    10.1186/1753-6561-5-S7-P80
Artigo em jornal
  1. "Superalimento: Nozes", Mercados Municipais Matosinhos, 2022, https://www.cm-matosinhos.pt/cmmatosinhos2020/uploads/writer_file/document/27586/ed4_jornal_web___copia.pdf.
  2. Santos, Carla S.. "Superalimento: Tomate", Mercados Municipais Matosinhos, 2021, https://www.cm-matosinhos.pt/cmmatosinhos2020/uploads/writer_file/document/26749/ed2_jornal2_web.pdf.
Artigo em revista
  1. Santos, Carla S.; Sousa, Clara; Bagheri, Maryam; Pinho, Simão; Vasconcelos, Marta W.. "Predicting iron deficiency and oxidative stress in Glycine max through Fourier transform infrared spectroscopy in a time-course experiment". Plant and Soil (2023): http://dx.doi.org/10.1007/s11104-023-06143-y.
    Publicado • 10.1007/s11104-023-06143-y
  2. Bagheri, Maryam; Santos, Carla S.; Rubiales, Diego; Vasconcelos, Marta W.. "Challenges in pea breeding for tolerance to drought: status and prospects". Annals of Applied Biology (2023): http://dx.doi.org/10.1111/aab.12840.
    Publicado • 10.1111/aab.12840
  3. Janaina S. Medeiros; Marta Nunes da Silva; Susana M. P. Carvalho; Carla S. Santos; Marta W. Vasconcelos. "Low water supply differentially affects the growth, yield and mineral profile of kabuli and desi chickpeas ( Cicer arietinum )". Annals of Applied Biology (2023): https://doi.org/10.1111/aab.12835.
    10.1111/aab.12835
  4. Carla S. Santos; Marta Nunes da Silva. "Molecular Variability of Crop Pathogens". Crops (2023): https://doi.org/10.3390/crops3020013.
    10.3390/crops3020013
  5. Carla S. Santos; Marta W. Vasconcelos. "Nutritional and sensorial analysis of a lentil flour-based sweet pancake premix". Open Research Europe (2023): https://doi.org/10.12688/openreseurope.15254.1.
    10.12688/openreseurope.15254.1
  6. Santos, Carla S.; Habyarimana, Ephrem; Vasconcelos, Marta W.. "Editorial: The impact of climate change on nutrient composition of staple foods and the role of diversification in increasing food system resilience". Frontiers in Plant Science 14 1087712 (2023): http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2023.1087712.
    Publicado • 10.3389/fpls.2023.1087712
  7. Vieira, Evla D.F.; Styles, David; Sousa, Sérgio; Santos, Carla; Gil, Ana M.; Gomes, Ana M.; Vasconcelos, Marta W.. "Nutritional, rheological, sensory characteristics and environmental impact of a yogurt-like dairy drink for children enriched with lupin flour". International Journal of Gastronomy and Food Science (2022): 100617. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijgfs.2022.100617.
    10.1016/j.ijgfs.2022.100617
  8. Moreira, Rosa; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta; Pinto, Elisabete. Autor correspondente: Santos, Carla S.. "Qual a evolução da predisposição dos portugueses para consumir leguminosas como fonte proteica principal?". Acta Portuguesa de Nutrição 28 (2022): 26-29. http://dx.doi.org/10.21011/apn.2022.2805.
    Acesso aberto • Publicado • 10.21011/apn.2022.2805
  9. Marta Nunes da Silva; Joana Machado; Jazmin Rocio Osorio Perez; Rafael Duarte; Carla Sancho dos Santos. "Non-Essential Elements and Their Role in Sustainable Agriculture". Agronomy (2022): https://www.mdpi.com/2073-4395/12/4/888.
    10.3390/agronomy12040888
  10. Geraldo, Rafaela; Santos, Carla S.; Pinto, Elisabete; Vasconcelos, Marta W.. "Widening the Perspectives for Legume Consumption: The Case of Bioactive Non-nutrients". Frontiers in Plant Science 13 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2022.772054.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3389/fpls.2022.772054
  11. Saget, Sophie; Porto Costa, Marcela; Santos, Carla Sancho; Vasconcelos, Marta; Styles, David; Williams, Mike. "Comparative life cycle assessment of plant and beef-based patties, including carbon opportunity costs". Sustainable Production and Consumption 28 (2021): 936-952. http://dx.doi.org/10.1016/j.spc.2021.07.017.
    Acesso aberto • Publicado • 10.1016/j.spc.2021.07.017
  12. Bokor, Boris; Santos, Carla S.; Kostoláni, Dominik; Machado, Joana; da Silva, Marta Nunes; Carvalho, Susana M.P.; Vaculík, Marek; Vasconcelos, Marta W.. "Mitigation of climate change and environmental hazards in plants: Potential role of the beneficial metalloid silicon". Journal of Hazardous Materials 416 (2021): 126193. http://dx.doi.org/10.1016/j.jhazmat.2021.126193.
    Publicado • 10.1016/j.jhazmat.2021.126193
  13. Santos, Carla S.; Rodrigues, Elsa; Ferreira, Sofia; Moniz, Tânia; Leite, Andreia; Carvalho, Susana M. P.; Vasconcelos, Marta W.; Rangel, Maria. "Foliar application of 3-hydroxy-4-pyridinone Fe-chelate [Fe(mpp) 3 ] induces responses at the root level amending iron deficiency chlorosis in soybean". Physiologia Plantarum (2021): http://dx.doi.org/10.1111/ppl.13367.
    Publicado • 10.1111/ppl.13367
  14. Nunes da Silva, Marta; Santos, Carla S.; Cruz, Ana; López-Villamor, Adrián; Vasconcelos, Marta W.. "Chitosan increases Pinus pinaster tolerance to the pinewood nematode (Bursaphelenchus xylophilus) by promoting plant antioxidative metabolism". Scientific Reports 11 1 (2021): http://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-83445-0.
    Acesso aberto • Publicado • 10.1038/s41598-021-83445-0
  15. Sophie Saget; Marcela Costa; Carla Sancho Santos; Marta Wilton Vasconcelos; James Gibbons; David Styles; Michael Williams. "Substitution of beef with pea protein reduces the environmental footprint of meat balls whilst supporting health and climate stabilisation goals". Journal of Cleaner Production (2021): https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126447.
    10.1016/j.jclepro.2021.126447
  16. Santos, Carla S.; Leite, Andreia; Vinhas, Sílvia; Ferreira, Sofia; Moniz, Tânia; Vasconcelos, Marta W.; Rangel, Maria. "A combined physiological and biophysical approach to understand the ligand-dependent efficiency of 3-hydroxy-4-pyridinone Fe-chelates". Plant Direct 4 8 (2020): http://dx.doi.org/10.1002/pld3.256.
    Acesso aberto • Publicado • 10.1002/pld3.256
  17. Saget, Sophie; Costa, Marcela; Barilli, Eleonora; Wilton-Vasconcelos, Marta; Santos, Carla Sancho; Styles, David; Williams, Mike. "Substituting wheat with chickpea flour in pasta production delivers more nutrition at a lower environmental cost". Sustainable Production and Consumption (2020): http://dx.doi.org/10.1016/j.spc.2020.06.012.
    10.1016/j.spc.2020.06.012
  18. S.Santos, Carla; Silva, Beatriz; M.P.Valente, Luísa; Gruber, Sabine; W.Vasconcelos, Marta. "The Effect of Sprouting in Lentil (Lens culinaris) Nutritional and Microbiological Profile". Foods 9 4 (2020): 400. http://dx.doi.org/10.3390/foods9040400.
    Publicado • 10.3390/foods9040400
  19. Oliveira, Manuel J.R.A.; Castro, Sandra; Paltrinieri, Samanta; Bertaccini, Assunta; Sottomayor, Mariana; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta W.; Carvalho, Susana M.P.. "“Flavescence dorée” impacts growth, productivity and ultrastructure of Vitis vinifera plants in Portuguese “Vinhos Verdes” region". Scientia Horticulturae 261 (2020): 108742. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108742.
    10.1016/j.scienta.2019.108742
  20. Marta W. Vasconcelos; Ana Gomes; Elisabete Pinto; Helena Ferreira (301E-A989-08C3); Evla Vieira; Ana Pimenta; Santos, Carla S.; et al. "The push-, pull- and enabling – capacities necessary for legume grain inclusion into sustainable agri-food systems and healthy diets". World Review of Nutrition and Dietetics 121 (2020): 193-211. https://doi.org/10.1159/000507498.
    Acesso aberto • Publicado • 10.1159/000507498
  21. Santos, Carla S.; Carbas, Bruna; Castanho, Ana; Vasconcelos, Marta W.; Vaz Patto, Maria Carlota; Domoney, Claire; Brites, Carla. "Variation in Pea (Pisum sativum L.) Seed Quality Traits Defined by Physicochemical Functional Properties". Foods 8 11 (2019): 570. http://dx.doi.org/10.3390/foods8110570.
    10.3390/foods8110570
  22. Santos, Carla S.; Ozgur, Rengin; Uzilday, Baris; Turkan, Ismail; Roriz, Mariana; Rangel, António O.S.S.; Carvalho, Susana M.P.; Vasconcelos, Marta W.. "Understanding the Role of the Antioxidant System and the Tetrapyrrole Cycle in Iron Deficiency Chlorosis". Plants 8 9 (2019): 348. http://dx.doi.org/10.3390/plants8090348.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/plants8090348
  23. Soares, José C.; Santos, Carla S.; Carvalho, Susana M. P.; Pintado, Manuela M.; Vasconcelos, Marta W.. "Preserving the nutritional quality of crop plants under a changing climate: importance and strategies". Plant and Soil (2019): http://dx.doi.org/10.1007/s11104-019-04229-0.
    10.1007/s11104-019-04229-0
  24. Carla S. Santos; Bruna Carbas; Ana Castanho; Maria Rosário Bronze; Carmo Serrano; Marta W. Vasconcelos; Maria Carlota Vaz Patto; Carla Brites. "Relationship between seed traits and pasting and cooking behaviour in a pulse germplasm collection". Crop and Pasture Science 69 9 (2018): 892-892. https://doi.org/10.1071/CP18205.
    10.1071/CP18205
  25. Santos, Carla; Carvalho, S.M.P.; Leite, A.; Moniz, T.; Roriz, M.; Rangel, A.O.S.S.; Rangel, M.; Vasconcelos, M.W.; Santos, C.S.. "Effect of tris(3-hydroxy-4-pyridinonate) iron(III) complexes on iron uptake and storage in soybean (Glycine max L.)". Plant Physiology and Biochemistry 106 (2016): 91-100. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942816301656.
    DOI: 10.1016/j.plaphy.2016.04.050
  26. Castro, Ana; Santos, Carla; Meireles, Helena; Silva, Joana; Teixeira, Paula. "Food handlers as potential sources of dissemination of virulent strains of Staphylococcus aureus in the community". Journal of Infection and Public Health 9 2 (2016): 153-160. http://dx.doi.org/10.1016/j.jiph.2015.08.001.
    10.1016/j.jiph.2015.08.001
  27. Santos, Carla; Serrão, I.; Marta W. Vasconcelos. "Comparative analysis of Iron Deficiency Chlorosis responses in soybean (Glycine max) and barrel medic (Medicago truncatula)". Revista de Ciências Agrárias 39 4 (2016): 538-549. https://revistas.rcaap.pt/index.php/rca/article/view/16411.
    Acesso aberto • Publicado • http://dx.doi.org/10.19084/RCA16090
  28. Santos, Carla; Roriz, M.; Carvalho, S.M.P.; Vasconcelos, M.W.. "Iron partitioning at an early growth stage impacts iron deficiency responses in soybean plants (Glycine max L.)". Frontiers in Plant Science (2015):
    10.3389/fpls.2015.00325
  29. Pereira, M.P.; Santos, Carla; Gomes, A.; Vasconcelos, M.W.. "Cultivar variability of iron uptake mechanisms in rice (Oryza sativa L.)". Plant Physiology and Biochemistry (2014):
    10.1016/j.plaphy.2014.10.007
  30. Santos, Carla; Silva, A.I.; Serrão, I.; Carvalho, A.L.; Vasconcelos, M.W.. "Transcriptomic analysis of iron deficiency related genes in the legumes". Food Research International (2013): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996913003517.
    10.1016/j.foodres.2013.06.024
  31. Santos, Carla; Pinheiro, M.; Silva, A.I.; Egas, C.; Vasconcelos, M.W.. "Searching for resistance genes to Bursaphelenchus xyliphilus using high throughput screening". BMC Genomics (2012): http://www.biomedcentral.com/1471-2164/13/599.
    10.1186/1471-2164-13-599
  32. Santos, Carla; Vasconcelos, M.W.. "Identification of genes differentially expressed in P. pinea and P. pinaster after infection with the pinewood nematode". European Journal of Plant Pathology (2012): http://link.springer.com/article/10.1007/s10658-011-9886-z.
    10.1007/s10658-011-9886-z
  33. Costa, Rita; Ribeiro, Patrícia; Evaristo, Isabel; Ribeiro, Bruno; Aguiar, Alexandre; Carrasquinho, Isabel; Santos, Carla; Vasconcelos, Marta. "Are there any Pinus pinaster trees resistant to Bursaphelenchus xylophilus? Studies implemented in Portugal to address this question". BMC Proceedings 5 S7 (2011): http://dx.doi.org/10.1186/1753-6561-5-s7-p80.
    10.1186/1753-6561-5-s7-p80
  34. Roriz, M.; Santos, Carla; Vasconcelos, M.W.. "Population dynamics of bacteria associated with different strains of the pine wood nematode Bursaphelenchus xylophilus after inoculation in maritime pine (Pinus pinaster)". Experimental Parasitology (2011): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014489411001470.
    10.1016/j.exppara.2011.04.008
  35. Franco, A.R.; Santos, Carla; Roriz, M.; Rodrigues, R.; Lima, M.R.M.; Vasconcelos, M.W.. "Study of symptoms and gene expression in four Pinus species after pinewood nematode infection". Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization (2011): http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8306056&fileId=S1479262111000062.
    10.1017/S1479262111000062
  36. Santos, Carla S.; Marta W. Vasconcelos. "Resposta Fisiológica de Pinus spp. nas Primeiras Horas após Infecção com Bursaphelenchus xylophilus (Nematoda: Aphelenchoididae)". Silva Lusitana 19 1 (2011): 99-110.
    Acesso aberto • Publicado
Artigo em revista (magazine)
  1. Carla S. Santos; Rosa Moreira. "Cultivar e comer leguminosas para mitigar a falta de água na agricultura", Vida Rural, 2022, https://www.vidarural.pt/destaques/cultivar-e-comer-leguminosas-para-mitigar-a-falta-de-agua-na-agricultura/?fbclid=IwAR1f5ucsAAmcsdDu2piOjXt_rNSWTPaX7LXDytGfcW3Tu_e2ae7wYrzrFKI.
  2. Santos, Carla S.; Rosa Moreira; Marta W. Vasconcelos. "A ciência participativa LeguCon", Agrotec, 2021, https://pt.calameo.com/read/006243536a3512615a064?utm_source=platform&utm_medium=email&utm_campaign=book_created&utm_content=html&utm_term=6243536.
  3. Santos, Carla S.. "O contributo das leguminosas para a sanidade ambiental", Agrotec, 2021, https://pt.calameo.com/read/0062435364e211f254e7c.
Capítulo de livro
  1. Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "The diversity of end-uses for legumes". In Legume Perspectives: 'Home-grown' Legumes, 17-20. International Legume Society (ILS), 2022.
    Publicado
  2. Osorio, Jazmin; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Development, processing, and acceptance of a faba bean (Vicia faba) based porridge". In Legume Perspectives: ‘Home-grown’ Legumes, 21-23. International Legume Society (ILS), 2022.
    Publicado
  3. Pinto, Elisabete; Ferreira, Helena; Santos, Carla S.; da Silva, Marta Nunes; Styles, David; Migliorini, Paola; Ntatsi, Georgia; et al. "Healthier and Sustainable Food Systems: Integrating Underutilised Crops in a ‘Theory of Change Approach’". In Biodiversity, Functional Ecosystems and Sustainable Food Production, 275-323. Springer International Publishing, 2022.
    Publicado • 10.1007/978-3-031-07434-9_9
  4. Duarte, Rafael D. C.; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta W.. "Legume Responses and Adaptations to Nutrient Deficiencies". In The Plant Family Fabaceae, editado por Mirza Hasanuzzaman; Susana Araújo; Sarvajeet Singh Gill, 373-392. Springer Singapore, 2020.
    Publicado • 10.1007/978-981-15-4752-2_14
  5. Santos, Carla S.; Deuchande, Teresa; Vasconcelos, Marta W.. "Molecular Aspects of Iron Nutrition in Plants". In Progress in Botany, editado por Canovas, F. M.; Luttge, U.; Matyssek, R.; Pretzsch, H.. Berlim, Alemanha: Springer Berlin Heidelberg, 2019.
    10.1007/124_2019_34
  6. Lima, Marta R.M.; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta W.. "The use of genetic engineering to improve the nutritional profile of traditional plant foods". John Wiley & Sons, Ltd., 2017.
  7. Santos, Carla S.; Benkeblia, Noureddine; Vasconcelos, Marta W.. "Strategies for Enhancing Phytonutrient Content in Plant-Based Foods". John Wiley & Sons, 2017.
Edição de número de revista
  1. Nunes da Silva, Marta; dos Santos, Carla Sofia Sancho. "Molecular Variability of Crop Pathogens". Crops (2022): https://www.mdpi.com/journal/crops/special_issues/crop_pathogens.
    No prelo • Co-editor
  2. Santos, Carla S.. "The Role of Underutilized Crops in Sustainable Agriculture and Food-Systems". Sustainability (2021): https://www.mdpi.com/journal/sustainability/special_issues/Food-Systems.
    Editor convidado
  3. Massimiliano D'Imperio; Francesco Serio; Francesco Di Gioia; Agnieszka Sekara; Santos, Carla S.. "From Biofortification to Tailored Crops and Food Products". Agronomy Journal (2021): https://www.mdpi.com/journal/agronomy/special_issues/biofortification_tailored_crops_food.
    Publicado • Co-editor
  4. de Vasconcelos, Marta Wilton; Santos, Carla S.; Ephrem Habyarimana. "The Impact of Climate Change on Nutrient Composition of Staple Foods and the Role of Diversification in Increasing Food System Resilience". Frontiers in Plant Science (2021): https://www.frontiersin.org/research-topics/18244/the-impact-of-climate-change-on-nutrient-composition-of-staple-foods-and-the-role-of-diversification#overview.
    10.13140/RG.2.2.25509.73447 • Co-editor
Poster em conferência
  1. Bagheri, Maryam; Andries Temme; Rubiales, Diego; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Screening genetic diversity in pea and drought tolerance among selected genotypes". Trabalho apresentado em Plant Biology 2023, 2023.
  2. Joana Machado; Martyna Bikiewicz; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Effect of drought stress on pea nutritional quality". Trabalho apresentado em Plant Biology 2023, 2023.
  3. Joana Machado; Vasconcelos, Marta; Rosa Moreira; Madalena Vaz; Ana Maria Barata; Santos, Carla S.. "Nutritional characterization of a Portuguese germplasm collection of common beans". Trabalho apresentado em Plant Biology 2023, 2023.
  4. Simão Pinho; Santos, Carla S.; Rangel, Maria; Vasconcelos, Marta; Granja, Andreia; Reis, Salette; Tânia Moniz. "Iron nanofertilizers for the development of sustainable soybean crops". Trabalho apresentado em Portuguese Young Chemistry Meeting, 2023.
  5. Geraldo, Rafaela; Nunes da Silva, Marta; Santos, Carla S.; Pinto, Elisabete; Vasconcelos, Marta. "Development of a healthy lentil-based food product". Trabalho apresentado em International Congress on Food, Nutrition & Public Health, 2022.
  6. Bagheri, Maryam; Santos, Carla S.; Clara Sousa; Vasconcelos, Marta. "Discriminating Fe deficient soybean plants by Fourier Transform Infrared Spectroscopy". Trabalho apresentado em International Plant Nutrition Colloquium, 2022.
  7. Rosa Moreira; Vaz, Madalena; Barata, Ana Maria; Vasconcelos, Marta; Santos, Carla S.. Autor correspondente: Santos, Carla S.. "Quality trait analysis of a Portuguese collection of common bean (Phaseolus vulgaris L.) germplasm". Trabalho apresentado em International Plant Nutrition Colloquium, 2022.
  8. Geraldo, Rafaela; Nunes da Silva, Marta; Santos, Carla S.; Pinto, Elisabete; Vasconcelos, Marta. "Lentil (Lens culinaris L.) intraspecific nutritional variability and development of a lentil-based snack". Trabalho apresentado em International Plant Nutrition Colloquium, 2022.
  9. Jazmin Rocio Osorio Perez; Nunes da Silva, Marta; Santos, Carla S.; Diego Rubiales; Barilli, Eleonora; Vasconcelos, Marta. "Influence of planting location and growing season on the nutritional quality of lupin". Trabalho apresentado em International Plant Nutrition Colloquium, 2022.
  10. Medeiros, Janaína; Nunes da Silva, Marta; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Differential responses of Kabuli and Desi chickpeas (Cicer arietinum) to low water provision and their mineral profiling". Trabalho apresentado em International Plant Nutrition Colloquium, 2022.
  11. Nunes da Silva, Marta; Medeiros, Janaína; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Low water provision differently affects plant growth and seed mineral profile of kabuli and desi chickpeas (Cicer arietinum).". Trabalho apresentado em 31st International Horticultural Congress, 2022.
  12. Medeiros, Janaína; Nunes da Silva, Marta; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Nutritional and morphological responses of kabuli and desi chickpeas (Cicer arietinum) to different water supplies". Trabalho apresentado em Smart and Circular Agriculture Towards Sustainability Congress, 2022.
  13. Medeiros, Janaína; M Nunes da Silva; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Nutritional analysis of chickpeas and valorization of traditional varieties". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2022, 2022.
  14. Moreira, Rosa; Vasconcelos, Marta; Santos, Carla S.. "Main drivers and barriers for legume production in the Northern region of Portugal". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2022, 2022.
  15. Osorio, Jazmin; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta. "Development, processing, and acceptance of a faba bean (Vicia faba var minor) based porridge". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2022, 2022.
  16. Geraldo, Rafaela; M Nunes da Silva; Santos, Carla S.; Pinto, Elisabete; Vasconcelos, Marta. "Lentil (Lens culinaris L.) intraspecific nutritional variability and development of a lentil-based snack". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2022, 2022.
  17. Rosa Moreira; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta; Pinto, Elisabete. "Qual a suscetibilidade dos portugueses para consumir leguminosas como fonte proteica principal?". Trabalho apresentado em 13.ª Reunião Anual PortFIR: Alimentação saudável e sustentabilidade alimentar. O que trouxe a pandemia?, 2021.
  18. Elsa Rodrigues; Sofia Ferreira; Andreia Leite; Tânia Moniz; Maria da Conceição Rangel; Marta W. Vasconcelos; Susana M.P. Carvalho; Santos, Carla S.. "The potential role of soil application of a tris(3-hydroxy-4-pyridinonate) iron (III) complex in iron deficiency chlorosis treatment (P8)". Trabalho apresentado em 12th Inorganic and Bioinorganic Chemistry Conference, 2018.
  19. Sofia Ferreira; Santos, Carla S.; Andreia Leite; Tânia Moniz; Marta W. Vasconcelos; Maria da Conceição Rangel. "THE POTENTIAL ROLE OF THREE TRIS (3-HYDROXY-4-PYRIDINONATE) IRON(III) COMPLEXES ON IRON DEFICIENCY CHLOROSIS PREVENTION (P35)". Trabalho apresentado em 12th Inorganic and Bioinorganic Chemistry Conference, 2018.
  20. Santos, Carla S.; Araújo, D.; Carvalho, S.M.P.; Mohammad-Reza, H.; Giehl, R.; von Wirén, N.; Vasconcelos, Marta W.. "Phenotyping for iron deficiency chlorosis at a morphological, biochemical and multispectral level.". Trabalho apresentado em Second International Legume Society Conference: Legumes for a sustainable world, 2016.
  21. Vasconcelos, Marta W.; Santos, Carla S.; Machado, A.; Pinheiro, C.; Ricardo, C.P.. "Combined omics approaches to dissect the roots iron uptake system in soybean plants.". Trabalho apresentado em COST action FA 1306. Diving into integrative cell phenotyping through “omics”., 2016.
  22. Santos, Carla S.; Carvalho, S.M.P; Rangel, A.O.S.S.; Rangel, M.; Vasconcelos, Marta W.. "Evaluation of the effect of new iron (III)-chelates in mineral nutrition of soybean plants (Glycine max L.).". Trabalho apresentado em IFLRC VI & ICLGG VII, 2014.
  23. Santos, Carla S.; Roriz, M.; Carvalho, S.M.P.; Vasconcelos, Marta W.. "Iron partitioning at an early growth stage impacts iron deficiency responses in soybean plants.". Trabalho apresentado em IFLRC VI & ICLGG VII, 2014.
  24. Santos, Carla S.; Carvalho, S.M.P.; Vasconcelos, Marta W.. "Morphological and molecular responses of efficient and inefficient soybean accessions to iron deficiency chlorosis". Trabalho apresentado em XIII Congresso Luso-Espanhol de Fisiologia Vegetal, 2013.
  25. Santos, Carla S.; Silva, A. I.; Serrão, I.; Carvalho, A. L.; Vasconcelos, Marta W.. "Identification of mineral related genes in the legumes using high throughput sequencing.". Trabalho apresentado em VI International Conference on Legume Genetics and Genomics, 2012.
  26. Carvalho, A. L.; Serrão, I.; Santos, Carla S.; Vasconcelos, Marta W.. "Impact of iron deficiency in five legume species.". Trabalho apresentado em 2.as Jornadas da Unidade de Saúde Pública de Barcelos/Esposende: Nutrição e Sustentabilidade alimentar, 2011.
  27. Franco, A. R.; Santos, Carla S.; Roriz, M.; Rodrigues, R.; Lima, Marta R.M.; Vasconcelos, Marta W.. "Study of symptoms and gene expression in four Pine species after pine wood nematode infection.". Trabalho apresentado em 2nd International Symposium on Genomics of Plant Genetic Resources, 2010.
  28. Santos, Carla S.; Roriz, M.; Lima, Marta R.M.; Vasconcelos, Marta W.. "Study of specific genes of infection by Bursaphelenchus xylophilus in Portuguese pine trees.". Trabalho apresentado em Plant & Animal Genome XVIII Conference, 2010.
  29. Santos, Carla S.; Mariana Roriz; Lima, Marta R.M.; Vasconcelos, Marta W.. ") Identification of bacteria associated with different strains of Bursaphelenchus xylophilus.". Trabalho apresentado em Plant & Animal Genome XVIII Conference, 2010.
Relatório
  1. Balázs, B.; Centofanti, T.; Kelemen, E.; Vasconcelos, M. W.; Santos, Carla S.; Pinto, E.; Ferreira, H.; Gomes, A.; Iannetta, Pietro. 2021. Policy Brief: Pulses on the Menu.. DOI 10.5281/zenodo.4984168.
  2. Balázs, B.; Kelemen, E.; Centofanti, T.; Vasconcelos, M.W.; Santos, C.S.; Pinto, E.; Gomes, A.; et al. 2021. Policy papers/briefs and recommendations.
    10.5281/zenodo.4983448
  3. Ferreira, H.; Gil, A.M.; Pinto, E.; Santos, C.S.; Silva, B.; Valente, L.M.P.; Gruber, S.; Vasconcelos, M.W.; Iannetta, P.. 2020. Two scientific (peer-reviewed) publications.
    10.5281/zenodo.395736
  4. Santos, Carla S.; Vasconcelos, M. W.; Pinto, Elisabete; Gomes, A.; Pimenta, A.; Varandas, E.; Oliveira, B.; et al. 2019. Report of the 2nd Mediterranean Legume Innovation (LIN) Network - Realising the ecological-health approach: consumers’ transition to legume-based diets. DOI: 10.5281/zenodo.393300.
  5. Vasconcelos, M.W.; Santos, C.S.; Williams, M.; Pinto, E.; Gomes, A.; Löhrich, N.; Lehrack, U.; et al. 2019. Data for Life Cycle Analysis.
    10.13140/RG.2.2.12673.51047
  6. Gomes, A.; Vasconcelos, M.W.; Pinto, E.; Pimenta, A.; Santos, C.S.; Monteiro, M.J.; Pintado, Manuela M.; Iannetta, P.. 2017. Ethics II.
Resumo em conferência
  1. Geraldo, Rafaela; Santos, Carla S.; Pinto, Elisabete; Vasconcelos, Marta. "Lentil-based snack: development and nutritious properties". Trabalho apresentado em Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes, Bragança, 2022.
    Publicado
  2. Rosa Moreira; Vaz, Madalena; Barata, Ana Maria; Vasconcelos, Marta; Santos, Carla S.. Autor correspondente: Santos, Carla S.. "Quality trait analysis of a portuguese collection of common bean (Phaseolus vulgaris L.) germplasm". Trabalho apresentado em Smart and Circular Agriculture Towards Sustainability Congress, Porto, 2022.
    Publicado
  3. Santos, Carla S.; Ferreira, Sofia; Moniz, Tânia; Leite, Andreia; Vasconcelos, Marta W.; Rangel, Maria. "Evaluation of the effect of tris(3-hydroxy-4-pyridinonate) Fe(III) chelates to treat Iron Deficiency Chlorosis". Trabalho apresentado em XXV Encontro Galego-Portugués de química Santiago de Compostela, Santiago de Compostela, 2019.
    Publicado
  4. Vasconcelos, M.W.; Soares, J.; Deuchande, Teresa; Santos, C.S.; Müller, O.. "Harnessing crop diversity of common bean to preserve its nutritional quality under a changing climate". Trabalho apresentado em European Conference on Crop Diversification, Budapeste, 2019.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/07/03 Exploring the Genetic Variability of Bean Germplasm for Nutritional Benefits Plant Biology Europe
Federation of the European Societies of Plant Biology (Marseille, França)
2023/02/16 Connecting the production sector with consumer needs to support sustainable diets ¿¿¿ ¿¿¿ ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿ ¿¿¿ ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿ ¿¿¿¿
Food4Sustainability (Online, Portugal)
2022/07/21 Quality trait analysis of a portuguese collection of common bean (Phaseolus vulgaris L.) germplasm Smart and Circular Agriculture Towards Sustainability Congress
Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2022/07/19 O projeto LeguCon II Webinar LeguCon
Universidade Católica Portuguesa (Portugal)
2022/07/14 Legumes valorization in agrifood chains Octavo taller INBEC sobre soluciones innovadoras en bioeconomía circular
CARTIF (Espanha)
2022/05/27 Promoting legume production to support sustainable consumption patterns BioTalks
Universidade Católica Portuguesa (Portugal)
2021/11/09 Alimentos, planeta e saúde: a dieta que os une X Jornadas da Gastronomia - Alimentação do século XXI
Associação de Estudantes da Faculdade de Ciências de Nutrição da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2021/07/07 Insights into the biochemical and genetic responses of strawberry to more sustainable nutritional regimes. XXIV Meeting of the Spanish Society of Plant Biology XVII Spanish Portuguese Congress on Plant Biology
2021/06/26 LeguCon - https://climate.foodwithconscience.com/speakers/carla-s-santos/ Summit Food with Conscience - Desafios Alimentares Globais
Food With Conscience
2021/05/26 Novel Food Innovations https://vimeo.com/555651375 Legumes’ role post-COVID-19: reorienting the focus of policy on legume-based food and feed system. EU Green Week 2021.
Environmental Social Science Research Group (Online, Hungria)
2021/04/27 The importance of child-tailored legume-based products in the adoption of sustainable diets. https://www.youtube.com/watch?v=fpkWNeMp-28 The diversity of end uses for legumes – European Legumes in Transition
TRUE and LEGVALUE projects (Portugal)
2019/11/29 Expressão de genes e nutrição mineral em Fragaria ananassa cv. Portola. Seminário Straberry+: Novas abordagens para impulsionar a qualidade do morango desde o campo até à indústria
GreenUP - Campus Agrário de Vairão da Universidade do Porto (Vairão, Portugal)
2019/09/18 The role of legume product development and consumption on transitioning towards a nutrition-friendly sustainable diet. European Conference on Crop Diversification
(Budapest, Hungria)
2019/04/24 The importance and impact of new product development including legume grains. BioTalks
Universidade Católica Portuguesa (Porto, Portugal)
2017 ICP as an essential tool for understanding plants' nutritional trafficking Perkin Elmer: INstruments of Change INTour
Perkin Elmer (Porto, Portugal)
2015 The impact of iron deficiency chlorosis on the tetrapyrrole and antioxidative systems in soybean plants (Glycine max L.). Eucarpia International Symposium on Protein Crops, V Meeting AEL
Eucarpia (Pontevedra, Espanha)
2014 The risks: Plagues and diseases. The pinewood nematode in Portugal. Association for competitiveness of Forestry Industry Meeting
Balcão Florestal Nacional (Porto, Portugal)
2011 Searching for resistance genes to the pinewood nematode, Bursaphelenchus xylophilus, in pine using subtractive suppression hybridization and high throughput sequencing XLIII ONTA Annual Meeting
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2011 Utilization of SSH technique for the detection of differentially expressed defense genes against pinewood nematode. II Reunión Científica de Sanidad Forestal
Universidade da Extremadura (Plasencia, Espanha)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2021/09/01 - Atual Exploring breeding options for nutrition and WATer Use efficiency in Pea [FCT scholarship - 2021.08330.BD]
Coorientador de Maryam Bagheri
Biotechnology with specialization in Environmental Sciences and Engineering (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/06 - Atual Legumes innovation and valorisation for sustainable agri-food systems
Orientador de Rosa Moreira
Biotechnology with specialization in Environmental Sciences and Engineering (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/02/15 - 2023/06/26 Kombu: Mito ou Realidade?
Coorientador de Filipa Neto
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023/02/15 - 2023/06/26 Effect of drought stress on pea morphophysiological traits and soil microbiome
Orientador
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2019/09 - 2020/12 Application of a biostimulant in Fragaria x ananassa Duch: molecular analysis of different plant cultivars and production systems
Coorientador
Engenharia Agronómica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2018/09 - 2019/06 Development of a new lentil enriched food product
Coorientador
Tecnologia e Ciência Alimentar (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2018/09 - 2019/06 Microbiological safety analysis of new legume enriched food products
Coorientador
Microbiologia (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2018/02 - 2018/12 The potential role of pea in improving barley nutrition in intercrop
Coorientador
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2017/09 - 2018/11 Study of the effect of a new chelating agent application in the prevention of iron deficiency chlorosis development in legume plants
Orientador
Engenharia Agronómica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2018/03 - 2018/10 Understanding the drivers and barriers for legume uptake by farmers in Europe: ScoFu product development
Coorientador
Sustainable Management of Food Quality (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2016/05 - 2016/12 Multispectral technology for early detection of iron deficiency: a case study
Coorientador
Engenharia Agronómica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/10 - 2016/01 Chitosan as a biocontrol agent of the pine wood disease
Coorientador
Microbiologia (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2015/02 - 2015/09 Study of the efficacy of a new chelate in iron deficiency chlorosis prevention in soybean plants
Coorientador
Engenharia Agronómica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2015/02 - 2015/07 Biofertilizer based on Cunninghamella elegans chitosan in the prevention of iron deficiency chlorosis in Glycine max L. and Phaseolus vulgaris L.
Coorientador
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2014/10 - 2015/06 Influence of chitosan in Pine Wilt Disease: study of the induction of plant defence genes
Coorientador
Biologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/10 - 2015/06 Evaluation of chitosan as a biocontrol agent against pine wood nematode (Bursaphelenchus xylophilus)
Coorientador
Biologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2012/03 - 2014/06 Physiological and molecular study of the mineral nutrients content in two legume crops
Coorientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2013/01 - 2014/03 Study of Fe uptake systems in two different rice cultivars
Coorientador
Microbiologia (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2011/03 - 2011/07 Root iron reductase and agarose localization assays for transcriptome analysis
Coorientador
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2022/07/19 - 2022/07/19 II Webinar LeguCon: this half-day, online, event consisted of a cycle of presentations about the role of legumes in healthy and sustainable agricultural systems and a final round table of discussions on barriers and drivers to increase legumes’ inclusion in Portuguese fields. The full video of the event is available at: https://www.youtube.com/watch?v=Pk3JIspoNJ4 (2022/07/19 - 2022/07/19)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/11/25 - 2021/11/25 Organization and lecturer of the workshop "O contributo das leguminosas para o planeta e a saúde". This activity was developed in scope of the "Semana da Ciência e da Tecnologia 2021" open for the general public. https://www.cienciaviva.pt/semanact/2021/eventos.php?accao=showactivities&id_activity=1388 (2021/11/25 - 2021/11/25)
Oficina (workshop)
Ciência Viva, Portugal
2021/09/27 - 2021/09/29 RADIANT Kick-off Meeting: The RADIANT Project Kick-off Meeting and General Assembly held on September 27-29th, 2021 in Porto, Portugal, at Universidade Católica Portuguesa, bringing all project partners together. The scope and structure of the project were reviewed, its overall management concepts, the detailed work plans of the individual work packages, and, crucially, a common understanding of the interconnections between the work packages by all participating partners was aligned. (2021/09/27 - 2021/09/29)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/03/25 - 2021/03/25 'Technical Guidance for Chickpea Growth and Development' - this event was organized in partnership with the chickpea producer José Azoia, from Egocultum, and Lusosem. It consisted of a presentation of the technical aspects associated with chickpea production in Portugal. (2021/03/25 - 2021/03/25)
Oficina (workshop) (Coorganizador)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/01/28 - 2021/01/28 Webinar LeguCon 2021: organiser of the event; this half-day, online event consisted of a cycle of presentations about the role of legumes in healthy and sustainable agricultural systems and a final round table of discussions on how to promote Portuguese farmers to increase the inclusion of these crops in their lands. The full video of the event is available at: https://www.youtube.com/watch?v=5g2-_XfJtA4&t=688s (2021/01/28 - 2021/01/28)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2019/07/09 - 2019/07/09 2nd Mediterranean Legume Innovation Network workshop: member of the organizing committee; event focused on “Consumer Transition: to more-sustainable legume-based diets”. Jointly organized by the Faculty of Biotechnology at Universidade Católica Portuguesa and EUREST, this networking event aimed to bring together all stakeholders interested in the emerging topic of short supply chains and sustainable diets. (2019/07/09 - 2019/07/09)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2023/06/15 - 2023/06/16 The aim of this Workshop was to help showcase the added value of daily consumption of leafy greens including the highly nutritious underutilized crops (UCs). There will be an opportunity to see great examples of successful players and their contribution to disseminating agroecological practices throughout the archipelago of the Azores. Practices that represent great respect for the soil food web that is crucial for soil health, farmer¿s sustainability and healthy consumers.
Oficina (workshop)
CREATOR WORKSHOP - The Power of Underutilized Leafy-Green Crops
Biofontinhas, Portugal
2021/05/18 - 2021/05/19 This two-day scientific workshop included training on competencies needed for the implementation of sensor technologies systems in as well affordable small scale and high-tech large-scale settings, on the use of robotics and automation to collect phenotypic data in controlled conditions such as climate rooms and greenhouses, plus on for large scale screening using drones and unmanned vehicles on the experimental field.
Oficina (workshop)
Sensing tools: From handheld to Large Scale
Wageningen University & Research, Países Baixos

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2021/12/10 Effects of the application of silicon on tomato plants (cv microtom) subjected to combined water and nitrogen stress
Arguente principal
Arthur Rodrigues Marques (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2021/12/02 Estratégias sustentáveis para o aumento da eficiência do uso da água e de azoto em tomate (Solanum lycopersicum L.)
Arguente principal
Franscisco Eduardo Silva Costa e Sá (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2020/11 Marker assisted selection, fine mapping and identification of candidate genes for three major traits of Prunos persica L. (Batsh)
Arguente principal
Carolina Ribeiro Campos (Mestrado)
Universidade do Porto Departamento de Geociências Ambiente e Ordenamento do Território, Portugal
2019/12 Efeitos de stress combinado de água e azoto em tomate na variedade Micro-Tom
Arguente principal
David Gabriel Campos de Sousa (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2017/12 Avaliação dos mecanismos de suscetibilidade de diferentes cultivares de Actinidia spp. ao cancro bacteriano do kiwi
Arguente principal
Pedro Emanuel Brás (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2020/11 - Atual Animals (2076-2615) MDPI AG
2020/09 - Atual Processes (2227-9717) MDPI AG
2020/08/11 - Atual Frontiers in Plant Science (1664-462X) Frontiers Media SA
2020/08 - Atual Biology MDPI
2020/07/10 - Atual International Journal of Applied Agricultural Sciences (2469-7877) Science Publishing Group
2020/07 - Atual Molecules (1420-3049) MDPI AG
2020/06 - Atual Energies (1996-1073) MDPI AG
2020/01 - Atual International Journal of Fruit Science (1553-8621) Informa UK (Taylor & Francis)
2019/12 - Atual Agronomy (2073-4395) MDPI AG
2019/10 - Atual Sustainability MDPI
2019/09 - Atual Functional Plant Biology (1445-4408) CSIRO Publishing
2019/09 - Atual Agriculture MDPI
2019/08 - Atual Foods (2304-8158) MDPI AG
2019 - Atual Plants (2223-7747) MDPI AG
2019 - Atual International Journal of Molecular Sciences (1422-0067) MDPI AG
2019 - Atual Crop and Pasture Science (1836-0947) CSIRO Publishing
2017 - Atual Frontiers in Plant Science (1664-462X) Frontiers Media SA
2016 - Atual Crop Science (1435-0653) Crop Science Society of America

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2022/09/27 - 2022/10/31 Aulas Laboratoriais de Genética Geral - https://esb.ucp.pt/pt-pt/unidade-curricular/genetica-geral-21068212 Genética Geral (Licenciatura) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/10 - 2021/12 Tutor in the Curricular Unit "Topics of Biotechnology" Bioengenharia (Licenciatura) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/11/25 - 2021/11/25 Invited Lecture - "Innovations in agrifood sector: from gene to bean. Part II: The role of legumes in food innovation and climate change mitigation" Environmental Sciences and Management (Master) University of Saint Joseph, Macau
2020/10/14 - 2020/12/16 Tutor in the Curricular Unit "Topics of Biotechnology" Bioengenharia (Licenciatura) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2020/10/22 - 2020/10/22 Invited Lecture - "Biotechnology - from plant nutrition to biofortification" Biotechnology (Master) Indira Gandhi National Tribal University, Índia

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2021/12/15 Projeto RADIANT e LeguCon: Agrobiodiversidade e leguminosas para um mundo mais sustentável Green Purpose
2021/10/04 LeguCon - mais leguminosas para uma agricultura sustentável Sic Notícias
2021/08/13 Projeto de produção de leguminosas promove agricultura sustentável WattsOn
2021/08/06 LeguCon: Agricultura sustentável de mãos dadas com a reabilitação social em Ílhavo Fundação Calouste Gulbenkian
2021/03 O que se está a fazer em prol das leguminosas em Portugal? Agrotec, vol 38 - pp. 56
2021/02/05 Católica no Porto impulsiona rede para valorizar leguminosas O Jornal Económico
2019 Written interview about my PhD path, obstacles and awards. Publication of my PhD thesis abstract. Frutas, Legumes e Flores

Entrevista / Programa (rádio / tv)

Programa Tema
2022/11/16 - Atual 90 Segundos de Ciência PROJETO LEGUCON PROMOVE A PRODUÇÃO DE LEGUMINOSAS POR AGRICULTORES NACIONAIS
2022/11/10 - Atual Sociedade Civil Leguminosas
2021/07/12 - Atual Telejornal nacional 'J1-TVI' Projeto LeguCon desafia a cultivo de leguminosas
Distinções

Prémio

2023 Top performer at CBQF 2022
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2023 FESPB Young Scientists Award 2023
Federation of European Societies of Plant Biology, Alemanha
2022 Top performer at CBQF 2021
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2022 Best Poster Award at the XIX Plant Nutrition Colloquium
Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Brasil
2021 Top performer at CBQF 2020
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
2019 Innovation Award at InnovationTrack - Northern AgroFood-Environment Innovation
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2019 Winner of CESIM Global Challenge – Business Simulation System
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
2019 Winner of NEWFOOD – Food Technologies Valorization
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2018 Accésit Award for Best PhD Thesis of the XX edition of Tesis Doctoral
Fertiberia, Espanha
2015 2nd Place Award of the 4th edition of University Contest CAP – Grow your future 2015
Confederação dos Agricultores de Portugal, Portugal
2014 1st Place Award for Student Poster Presentation
Saskatoon Research and Development Centre, Canadá

Outra distinção

2019 Top10 Finalist at Ecotrophelia Portugal
Associação Integralar Intervenção de Excelência no Sector Agro-Alimentar, Portugal
2014 Semi-finalist of the 5th edition of Angelini University Award
Morada Angelini Farmacêutica Lda, Portugal