Artigo em conferência |
- Silva, Sara; Ferreira, Célia; Pinto, Ezequiel. "Trabalho em Equipa pelos olhos dos Técnicos de Análises Clínicas e Saúde Pública
de Portugal". Trabalho apresentado em II Jornadas de Tecnologias da Saúde ULSLA, Sines, 2025.
Publicado • https://doi.org/10.26537/prpaeh.v3i1.6424
- Mateus, Maria; Meireles, Manuela; Pinto, Ezequiel; Braz, Nidia. "Formação em alimentação e nutrição na pessoa idosa". 2021.
- Mateus, Maria; Popa, Cezara; Correia, Maria Marta; Pinto, Ezequiel; Meireles, Manuela; Braz, Nidia; Pais, Sandra. "Alimentação
e nutrição na pessoa idosa". 2019.
- Caixinha, Mónica; Mateus, Maria Palma; Pais, Sandra; Pinto, Ezequiel. "AB1258HPR pilot study: does a mediterranean dietbased
weight loss programme improve health outcomes in overweight older women with knee osteoarthritis?". 2015.
10.1136/annrheumdis-2015-eular.2133
- Carvalho, Ana Paula; Braz, Nídia; Pinto, Ezequiel; Caixinha, Mónica; Mateus, Maria Palma. "Lifelong learning on healthy cooking".
2014.
|
Artigo em jornal |
- Alves ANA Paula; Silva, Francisca; Pinto, Ezequiel. "Efeito de dieta hipoglucídica e hipocalórica na perda de peso em utentes
com excesso de peso ou obesidade", Clinical Medicine and Health Research Journal, 2022
|
Artigo em revista |
- Nascimento, Tânia; Andrade, Amanda; Pinto, Ezequiel; Cabrita, Catarina; Pais, Sandra; Puerta, Rocío de la. "Medication Adherence
and Glycemic Control in Older Adults with Type 2 Diabetes: A Cross-Sectional Study in a Community Setting". Diabetology
6 5 (2025): 33. https://doi.org/10.3390/diabetology6050033.
10.3390/diabetology6050033
- Gomes, Ana Filipa; Justino, David; Tomás, Carina; Jesus, Diogo; Macedo, Ana; Pinto, Ezequiel; Leitão, Helena. "Comparing the
Diagnostic Performance of Ultrasound Elastography and Magnetic Resonance Imaging to Differentiate Benign and Malignant Breast
Lesions: A Systematic Review and Meta-analysis". Academic Radiology (2025): https://doi.org/10.1016/j.acra.2024.12.061.
10.1016/j.acra.2024.12.061
- Dias Azinheira Rebelo Braz, Nídia Maria; Pinto, Ezequiel; Shiliaeva, Elena. "Ioga e qualidade de vida em pessoas idosas".
RIAGE - Revista Ibero-Americana de Gerontologia 6 (2024): 256-269. https://doi.org/10.61415/riage.283.
10.61415/riage.283
- Nascimento, Tânia; Espírito-Santo, Margarida; Gonçalves, Adriana; Pinto, Ezequiel; De Sousa-Coelho, Ana Luísa; Estêvão, Maria
Dulce. "Potential Impact of Metabolic Syndrome Control on Cardiovascular Risk in Elderly Patients with Diabetes: A Cross-Sectional
Study". Diabetology 5 3 (2024): 321-332. http://dx.doi.org/10.3390/diabetology5030024.
Acesso aberto • 10.3390/diabetology5030024
- Andrade, Amanda; Nascimento, Tânia; Cabrita, Catarina; Leitão, Helena; Pinto, Ezequiel. "Potentially Inappropriate Medication:
A Pilot Study in Institutionalized Older Adults". Healthcare 12 13 (2024): 1275. http://dx.doi.org/10.3390/healthcare12131275.
10.3390/healthcare12131275
- Pinto, Ezequiel; Viegas, Carla; Martins, Paula Ventura; Marreiros, Catarina; Nascimento, Tânia; Schurgers, Leon; Simes, Dina.
"Mediterranean Diet Favors Vitamin K Intake: A Descriptive Study in a Mediterranean Population". Nutrients 16 8 (2024):
1098. http://dx.doi.org/10.3390/nu16081098.
10.3390/nu16081098
- Ezequiel Pinto; Carla Viegas; Paula Ventura Martins; Tânia Nascimento; Leon Schurgers; DC Simes. "New Food Frequency Questionnaire
to Estimate Vitamin K Intake in a Mediterranean Population". Nutrients (2023): https://www.mdpi.com/2072-6643/15/13/3012.
10.3390/nu15133012
- Melo, Rita; Lima, João; Baltazar, Ana Lúcia; Pinto, Ezequiel; Fialho, Sónia. "Are intermediate school meals a real contribution
to improve a healthy and sustainable diet?". British Food Journal (2023): http://dx.doi.org/10.1108/bfj-03-2022-0287.
10.1108/bfj-03-2022-0287
- Edemundo, Ana Sofia; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia; Fialho, Sónia; Lima, João. "Sustentabilidade alimentar em alimentação
coletiva e restauração: perceção dos nutricionistas". Acta Portuguesa de Nutrição 31 (2023): 44-49.
Acesso aberto • Publicado
- Espírito-Santo, Margarida; Nascimento, Tânia; Pinto, Ezequiel; Estêvão, M. Dulce. "Patient Information Leaflets of Drugs Used
in Cardiometabolic Disorders: Suitability for Use by Older Persons". Portuguese Journal of Public Health (2023): 1-7.
http://dx.doi.org/10.1159/000528664.
10.1159/000528664
- Rodrigues da Silva, Francisca Santos; Moreira Carvalho Alves, Ana Paula; Pinto, Ezequiel. "Effect of a low-carb and low-calorie
diet on weight loss in overweight or obese patients". Clinical Medicine And Health Research Journal 2 6 (2022): 295-301.
http://dx.doi.org/10.18535/cmhrj.v2i6.134.
Acesso aberto • 10.18535/cmhrj.v2i6.134
- Ferreira, Liliana; Fialho, Sónia; Afonso, Cláudia; Lima, João; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia. "Estudo Qualitativo sobre
a “Proposta de Ferramenta de Avaliação Qualitativa de Ementas destinadas a Idosos” – Qual a perceção e contributos dos nutricionistas
para uma proposta de atualização?". Acta Portuguesa de Nutrição 30 (2022): 06-13.
Acesso aberto • Publicado
- Simas, Patrícia; Baltazar, Ana Lúcia; Lima, João; Fialho, Sónia; Pinto, Ezequiel. "Proposta de grelha/lista de verificação
de avaliação qualitativa de ementas destinadas à população adulta". Acta Portuguesa de Nutrição 30 (2022): 14-22.
Acesso aberto • Publicado
- Marques, Cátia; Lima, João P. M.; Fialho, Sónia; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia. "Impact of a Food Education Session
on Vegetables Plate Waste in a Portuguese School Canteen". Sustainability 14 24 (2022): 16674. http://dx.doi.org/10.3390/su142416674.
10.3390/su142416674
- Pinto, Ezequiel; Nascimento, T; Botelho, Marta; Guerreiro, Carla; Marreiros, Ana; Pais, Sandra. "Nutritional risk and depression
in adults over 60 years old". Nutrition and Healthy Aging (2022): 1-10. http://dx.doi.org/10.3233/nha-220179.
10.3233/nha-220179
- Barbosa, Inês; Pinto, Ezequiel; Graça Sequeira Munoz, Maria; Nascimento, Tânia; Pais, Sandra. "Clinical Outcomes in Rheumatoid
Arthritis due to Tocilizumab Stock-out during COVID-19 Epidemics: A Short Case Series Report". American Journal of Medical
Case Reports 10 10 (2022): 271-273. http://dx.doi.org/10.12691/ajmcr-10-10-5.
Acesso aberto • Publicado • 10.12691/ajmcr-10-10-5
- Bruna Silva; João P. M. Lima; Ana Lúcia Baltazar; Pinto, Ezequiel; Sónia Fialho. "Perception of Portuguese Consumers Regarding
Food Labeling". Nutrients 14 14 (2022): https://doi.org/10.3390/nu14142944.
Acesso aberto • Publicado
- Bruna Silva; João PM Lima; ANA LÚCIA BALTAZAR; Ezequiel Pinto; Sónia Fialho. "Perception of Portuguese Consumers Regarding
Food Labeling". Nutrients (2022): https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2944.
10.3390/nu14142944
- Pinto, Ezequiel; Filipa Guerreiro; Artur Gregório; Maria Palma Mateus. "Food insecurity in the households of the Algarve".
Biomedical and Biopharmaceutical Research 19 1 (2022): 1-16.
Acesso aberto • Publicado
- Silvestre, Daniela; Serra, Manuel; Afonso, Carlos M.; Pinto, Ezequiel; de Almeida, Carlos M.. "Development of an Online Holistic
Standardized Recipe: A Design Science Approach". Sustainability 14 9 (2022): 5330. http://dx.doi.org/10.3390/su14095330.
10.3390/su14095330
- Espírito-Santo, Margarida; Nascimento, Tânia; Pinto, Ezequiel; Estêvão, Dulce. "Knowledge Asessment in the Process of Medication
Use by Older Patients on Clinical Routine: A Pilot Study". Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences 0 0 (2022): 0-0.
http://dx.doi.org/10.4274/tjps.galenos.2022.85054.
Publicado • 10.4274/tjps.galenos.2022.85054
- Bôto, Joana Margarida; Marreiros, Ana; Diogo, Patrícia; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma. "Health behaviours as predictors
of the Mediterranean diet adherence: a decision tree approach". Public Health Nutrition (2021): 1-13. http://dx.doi.org/10.1017/s1368980021003293.
10.1017/s1368980021003293
- Sousa, Cátia; Pinto, Ezequiel; Santos, Joana (3B11-64C6-2B4C); Gonçalves, Gabriela (021D-8180-2519. "Effects of work-family
and family-work conflict and guilt on job and life satisfaction". Polish Psychological Bulletin 51 4 (2020): 305-314.
Acesso aberto • Publicado • 10.24425/ppb.2020.135463
- Bôto,Joana Margarida; Pinto,Ezequiel; Palma Mateus,Maria. "Hábitos alimentares, de saúde e adesão à dieta mediterrânica dos
jovens da região do algarve". (2020): http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2183-59852020000100002.
- Espírito-Santo, Margarida; Nascimento, Tânia; Pinto, Ezequiel; De Sousa-Coelho, Ana Luísa; Newman, Jeff. "Health literacy
assessment: Translation and cultural adaptation to the Portuguese population". Journal of Evaluation in Clinical Practice
26 5 (2019): 1399-1405. http://dx.doi.org/10.1111/jep.13319.
10.1111/jep.13319
- Sousa, Cátia; Gonçalves, Gabriela; Sousa, António; Pinto, Ezequiel. "An assessment of the psychometric properties of the Brief
Sensation Seeking Scale and its prediction in safety performance in a Portuguese adult sample". Current Psychology
(2018): http://dx.doi.org/10.1007/s12144-018-9966-8.
10.1007/s12144-018-9966-8
- Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia; Nascimento, Tânia; Gomes, Eurico. "Do patients value nutritional therapy? A quantitative study
in type- 2 diabetes patients". (2017): http://hdl.handle.net/10400.1/10310.
10.23937/2377
- Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia; Nascimento, Tânia; Gomes, Eurico. "Postprandial glycaemia in type-2 diabetes: A non-random trial
according to glucose control". (2017): http://hdl.handle.net/10400.1/10296.
- Pinto, Ezequiel; Carção, Dina; Tomé, Dora; Faustino, Jessica; Campaniço, Liliana; Soares, Martinha; Braz, Nídia. "Body mass
index and body image perception in older adults". Geriatric Medicine and Care 1 2 (2017): http://dx.doi.org/10.15761/gmc.1000109.
10.15761/gmc.1000109
- Varela, Américo; Pinto, Ezequiel; Carrageta, Manuel. "Comunicação médico-doente e consentimento informado em Portugal". (2016):
http://hdl.handle.net/10400.21/6445.
- Pinto, Ezequiel; Braz, Nidia. "Ageing and nutritional therapy adherence in type 2 diabetes". (2016): http://hdl.handle.net/10400.1/12290.
10.2174/1573399811666150722125214
- Sancho, Teresa; Pinto, Ezequiel; Moreira, Rita; Mota, J.; Vale, Susana; Moreira, Pedro. "Reliability of the Meals in Our Household
Questionnaire in Portuguese Preschool Children". (2014): https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/78686.
|
Capítulo de livro |
- Braz, N.; Pinto, E.; Gago-Rodrigues, I.; Pais, S.. "Cooking in health care – a new approach to a new profession". In Experiencing
and Envisioning Food, 98-103. CRC Press, 2024.
10.1201/9781003386858-14
- Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia; Nascimento, Tânia; Gomes, Eurico. "Nutritional and Pharmacological Therapy Adherence in Type-2
Diabetes Patients in a Mediterranean Region". In Issues and Developments in Medicine and Medical Research Vol. 9, editado
por Rafik Karaman, 70-80. Book Publisher International, 2022.
10.9734/bpi/idmmr/v9/15563d
- Gonçalves, G.; Sousa, C.; Pereira, M.; Pinto, E.; Sousa, A.. "Sensation seeking and risk perception as predictors of physical
and psychosocial safety behavior in risk and non-risk professions". In Occupational Safety and Hygiene VI, 85-89. CRC
Press, 2018.
10.1201/9781351008884-15
|
Livro |
- Mateus, Maria Palma; Bôto, Joana Margarida; Jardim, Conceição; Pinto, Ezequiel; Silvestre, Hugo; Rocha, Lúcia; Geada, Luisa;
Braz, Nidia; Niza, Paulo. Ementas saudáveis em tempos de COVID-19. Universidade do Algarve, Área Departamental de Dietética
e Nutrição; Santa Casa da Misericórdia de Lagos, Serviço de Dietética e Nutrição; Nutriviva, Serviços de Nutrição. 2020.
|
Poster em conferência |
- Sequeira, Maria; Soares, Daniela; Cavaco, Érica; Cardoso, Vanessa; Maria Palma Mateus; Pinto, Ezequiel. "Utilização do Instagram
e Tiktok e hábitos alimentares em adultos portugueses". Trabalho apresentado em XXIV Congresso de Nutrição e Alimentação,
2025.
- Rosa, Bernardo; Mendes, Mariana; Rocha, Patrícia; Coutinho, Sarah; Fraga, Susana; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma. "Origem
e características percebidas pelos comerciantes para venda de fruta em superfícies comerciais na cidade de Faro". Trabalho
apresentado em XXII Congress of Food and Nutrition & III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
- Peres, Alexandre ; Lima, Camilla; Roque, Catarina; Fontes, Filipa; Borges, Liliana; Mateus, Maria Palma; Pinto, Ezequiel.
"Não conformidades na rotulagem de suplementos alimentares". Trabalho apresentado em XXII Congress of Food and Nutrition
& III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
- Belchior, Sofia; Pinto, Ezequiel. "Gestão da desnutrição: estudo de caso e proposta de melhoria numa unidade hospitalar privada".
Trabalho apresentado em XXV Congresso Anual APNEP 2023, 2023.
- Lopes, Cristiana; Fialho, Sónia; Rocha, Clara; Baltazar, Ana; Pinto, Ezequiel; Lima, João. "Time/temperature binomial of transported
meals and influence of cooking methods". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public
Health - Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, 2022.
- Serra, Manuel; Gonçalves, Vera; Pinto, Ezequiel; Alentejano, Natacha; Galego, Ludovina Rodrigues. "Endogenous Algarve pomegranate
to improve nutritional benefits in the development of a pie". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Quimica dos Alimentos,
2022.
- Silva, F.; Alves, A.P.; Pinto, Ezequiel. "Effect of a low-carb and low-energy diet on weight loss in overweight or obese patients".
Trabalho apresentado em 44th ESPEN Congress on Clinical Nutrition & Metabolism, 2022.
- Pinto, Ezequiel; Afonso, Carlos M.; Serra, Manuel; Almeida, Carlos M. R.. "Projeto de Inovação Tecnológica na Arte de Maridar
e Gestão de Alimentação e Bebidas do Algarve | Technological Innovation Project in the Art of Pairing and Food and Beverage
Management in the Algarve". Trabalho apresentado em 1º Congresso da Rede de Instituições do Ensino Superior para a Salvaguarda
da Dieta Mediterrânica, 2021.
- Mateus, Maria Palma; Popa, Cezara; Correia, Maria Marta; Pinto, Ezequiel; Meireles, Manuela; Bôto, Joana Margarida; Braz,
Nídia; Pais, Sandra. "Alimentação na pessoa idosa". Trabalho apresentado em Encuentro de Investigadores: “INVESTIGACIÓN
Y ENVEJECIMIENTO: respuestas para dar calidad a la vida” - Fundación General de la Universidad de Salamanca, 2019.
- Meireles, Manuela; Correia, Maria Marta; Pinto, Ezequiel; Nascimento, Tânia; Espírito-Santo, Margarida; Braz, Nídia; Gonçalves,
Gabriela; Mateus, Maria Palma. "Viver bem com mais idade". Trabalho apresentado em Encuentro de Investigadores: “INVESTIGACIÓN
Y ENVEJECIMIENTO: respuestas para dar calidad a la vida” - Fundación General de la Universidad de Salamanca, 2019.
- Espírito-Santo, Margarida; Meireles, Manuela; Mateus, Maria; Correia, Maria Marta; Pinto, Ezequiel; Nascimento, Tânia; Espírito-Santo,
Margarida; et al. "Viver bem com mais idade: Projeto multidisciplinar na área da alimentação, medicação e psicologia". Trabalho
apresentado em Encuentro de Investigadores: Respuestas para dar calidad de vida – CENIE (Salamanca), 2019.
- Mateus, Maria Palma; Pinto, Ezequiel; Bôto, Joana Margarida. "Hábitos Alimentares e adesão ao padrão alimentar mediterrânico
em jovens da região do Algarve resultados da 1ª fase". Trabalho apresentado em II Congresso da Ordem dos Nutricionistas,
2019.
|
Resumo em conferência |
- de Paula, Aline; Carneiro, Beatriz; Mendes, Inês; Pacheco, Mariana; Gonçalves, Marta; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma.
"Food Insecurity in Higher Education Students". Trabalho apresentado em VII Poster Sunset Session—ESSUAlg 2024, 2024.
10.3390/proceedings2024099008
- Linares, Diego; Francisco, Joice; Nogueira, Lyvia; Caetano, Melissa; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma. "Perceptions of
Insects and Algae as Alternative Protein Sources". Trabalho apresentado em VII Poster Sunset Session—ESSUAlg 2024,
2024.
10.3390/proceedings2024099006
- Silva, Adriana; Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia. "Chemical and Health Risks of Swimming Pool Maintenance Workers". Trabalho apresentado
em VII Poster Sunset Session—ESSUAlg 2024, 2024.
10.3390/proceedings2024099004
- Silvestre, Daniela; Serra, Manuel; Afonso, Carlos M.; Pinto, Ezequiel; Almeida, Carlos M.. "Online Holistic Standardized Recipe
Devolpment with Design Science Research". Trabalho apresentado em TMS Algarve 2022, 2022.
Publicado
- Jacinto, Maria Rita; Pinto, Ezequiel; Afonso, Carlos M.; Serra, Manuel; António, Nuno. "Nutritional adaptation of traditional
recipes in the IT-AMGABAlgarve". Trabalho apresentado em TMS Algarve 2022, 2022.
- Silvestre, Daniela; Serra, Manuel; Afonso, Carlos M.; Pinto, Ezequiel; Almeida, Carlos M. R.. "Online holistic standardized
recipe development with design science research". Trabalho apresentado em TMS Algarve 2022 | Sustainability Challenges
in Tourism, Hospitality and Management, Faro, 2022.
Publicado
- Pinto, Ezequiel; Alves, Ana Paula; Castro, Sílvia. "Feeding critical care patients: Can indirect calorimetry help?". Trabalho
apresentado em Clinical Nutrition ESPEN 2021, 2021.
Publicado
- Casto, S.; Monteiro, C.; Pinto, Ezequiel; Pinto, P.; Alves, A. P.. "Is there a place for indirect calorimetry in the later
stages of critical illness?". Trabalho apresentado em 34th Annual Congress - European Society of Intensive Care Medicine,
2021.
- Pinto, Ezequiel; Afonso, Carlos M.; Serra, Manuel; Almeida, Carlos M.. "Projeto de Inovação Tecnológica na Arte de Maridar
e Gestão de Alimentação e Bebidas do Algarve.". Trabalho apresentado em 1º Congresso da Rede de Instituições do Ensino
Superior para a Salvaguarda da Dieta Mediterrânica, Faro, 2021.
Publicado
- Cláudia Coelho; Inês Cardoso; Mafalda Sambado; Mafalda Tavares; Pinto, Ezequiel; Maria Palma Mateus. "Adesão ao Padrão Alimentar
Mediterrânico e Prática de Atividade Física na população adulta residente em Portugal". Trabalho apresentado em XIX Congresso
de Nutrição e Alimentação, 2021.
Publicado
- Andreia Sousa; Denise Costa Palma; Rita Alvernaz; Pinto, Ezequiel; Maria Palma Mateus. "Rótulos Alimentares: Utilização, conhecimentos
e dificuldades em adultos portugueses". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição e Alimentação, 2021.
Publicado
- Serra, Manuel; Pinto, Ezequiel; Afonso, Carlos M.; Antonio, Nuno. "Composição Nutricional de Iguarias Típicas do Algarve Selecionadas
por Especialistas | Nutritional Composition of Typical Algarve Delicacies Selected by Specialists". Trabalho apresentado em
Tourism and Management Studies - TMS 2016, Faro, 2016.
Publicado
- Serra, Manuel; Pinto, Ezequiel; Afonso, Carlos M.; Antonio, Nuno. "Composição Nutricional de Iguarias Típicas do Algarve Selecionadas
por Especialistas". Trabalho apresentado em Tourism and Management Studies - TMS 2016, Faro, 2016.
Publicado
|
Tese / Dissertação |
- Mendes, Liliana. "Cultura organizacional e o bem-estar dos terapeutas ocupacionais Portugueses". Mestrado, 2019. http://hdl.handle.net/10400.21/11560.
- Simões, Odete Costa, 1986-. "Dieta mediterrânica em doentes com psoríase". Mestrado, 2018. http://hdl.handle.net/10451/37870.
- Duarte, Sílvia Cristina de Almeida. "Caracterização do processo de implementação do Método Canguru: perspetiva dos profissionais
de saúde". Mestrado, 2018. http://hdl.handle.net/10400.21/8534.
- Santos, Ana Margarida Biscaia Fernandes dos. "Perceções sobre o ruído e desempenho de tarefas do quotidiano laboral". Mestrado,
2018. http://hdl.handle.net/10400.21/8515.
- Pinto, Ezequiel. "Alimentação e saúde : uma abordagem epidemiológica de estudantes universitários". Mestrado, 2009. http://hdl.handle.net/10362/4882.
|