???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Ezequiel António Marques Pinto

Citation names

  • Pinto, Ezequiel

Author identifiers

Ciência ID
CB13-72ED-2D0C
ORCID iD
0000-0001-9322-2937

Addresses

  • Escola Superior de Saúde da Universidade do Algarve, Campus de Gambelas, Edifício 1, Piso 1, 8005-139, Faro, Faro, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Epidemiology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Proficiency (C2) Advanced (C1) Proficiency (C2) Advanced (C1)
Education
Degree Classification
2020/12/14
Concluded
Nutricionista Especialista - Nutrição Comunitária e Saúde Pública (Título de especialista)
Major in Nutrição Comunitária e Saúde Pública
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2015
Concluded
Medicine & Biosciences (Doutoramento)
Major in Nutrição
Cranfield University, United Kingdom
"GLYCAEMIC CONTROL: THE ROLE OF NUTRITIONAL INTAKE, POSTPRANDIAL GLYCAEMIA, NUTRITION THERAPY ADHERENCE AND DIABETES COMPLICATIONS" (THESIS/DISSERTATION)
2009/11/05
Concluded
Epidemiologia (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2003/09/01
Concluded
Dietética (Licenciatura)
Universidade do Algarve, Portugal
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2015/09/01 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Universidade do Algarve, Portugal
2004/09/01 - 2015/08/31 Assistant (Polytechnic Teacher) Universidade do Algarve, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2017/07/01 - Current Coordenador da linha de investigação Bioestatística e Epidemiologia - Centro de Estudos e Desenvolvimento em Saúde Universidade do Algarve, Portugal
2014/04/01 - 2021/06/15 Diretor do curso de licenciatura em Dietética e Nutrição Universidade do Algarve, Portugal
2016/06/01 - 2018/06/01 President of the Pedagogic Council Universidade do Algarve, Portugal
Universidade do Algarve Escola Superior de Saúde, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2020/11/01 - Current Projeto NECTAR - aN Eu Curriculum for chef gasTro- engineering in primAry food care - ERASMUS Plus EIP-AHA 621707 2020-2023
ERASMUS Plus EIP-AHA 621707 2020-2023
Researcher
Universidade do Algarve, Portugal
Ongoing
2019/02/04 - Current Projeto ALG-01-0145-FEDER-039590 IT-AMGABAlgarve
ALG-01-0145-FEDER-039590
Researcher
Universidade do Algarve, Portugal
Ongoing
2021/03/01 - 2023/03/01 Projetos de Investigação Científica e Desenvolvimento Tecnológico (IC&DT) - ALG-45-2020-41 - NutriSafe
ALG-45-2020-41
Researcher
2019/04/01 - 2022/04/01 Projeto 0551_PSL_6_E POCTEC
0551_PSL_6_E
Researcher
Ongoing
2017/05/31 - 2020/12/31 Projeto 0290_MEDITA_5_P - "Dieta Mediterrânica Promove Saúde"
Researcher
Universidade do Algarve, Portugal
Ongoing
2017/05/28 - 2020/12/31 Projeto 0348_CIE_6_E "Centro Internacional sobre el Envejecimiento" aprovada no âmbito do Programa de Cooperação Interreg V A Espanha-Portugal (POCTEP) 2014-2020
Researcher
Universidade do Algarve, Portugal
Ongoing
Outputs

Publications

Book
  1. Mateus, Maria Palma; Bôto, Joana Margarida; Jardim, Conceição; Pinto, Ezequiel; Silvestre, Hugo; Rocha, Lúcia; Geada, Luisa; Braz, Nidia; Niza, Paulo. Ementas saudáveis em tempos de COVID-19. Universidade do Algarve, Área Departamental de Dietética e Nutrição; Santa Casa da Misericórdia de Lagos, Serviço de Dietética e Nutrição; Nutriviva, Serviços de Nutrição. 2020.
Book chapter
  1. Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia; Nascimento, Tânia; Gomes, Eurico. "Nutritional and Pharmacological Therapy Adherence in Type-2 Diabetes Patients in a Mediterranean Region". In Issues and Developments in Medicine and Medical Research Vol. 9, edited by Rafik Karaman, 70-80. Book Publisher International, 2022.
    10.9734/bpi/idmmr/v9/15563d
  2. Gonçalves, G.; Sousa, C.; Pereira, M.; Pinto, E.; Sousa, A.. "Sensation seeking and risk perception as predictors of physical and psychosocial safety behavior in risk and non-risk professions". In Occupational Safety and Hygiene VI, 85-89. CRC Press, 2018.
    10.1201/9781351008884-15
Conference abstract
  1. Linares, Diego; Francisco, Joice; Nogueira, Lyvia; Caetano, Melissa; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma. "Perceptions of Insects and Algae as Alternative Protein Sources". Paper presented in VII Poster Sunset Session—ESSUAlg 2024, 2024.
    10.3390/proceedings2024099006
  2. Silva, Adriana; Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia. "Chemical and Health Risks of Swimming Pool Maintenance Workers". Paper presented in VII Poster Sunset Session—ESSUAlg 2024, 2024.
    10.3390/proceedings2024099004
  3. Silvestre, Daniela; Serra, Manuel; Afonso, Carlos M.; Pinto, Ezequiel; Almeida, Carlos M.. "Online Holistic Standardized Recipe Devolpment with Design Science Research". Paper presented in TMS Algarve 2022, 2022.
    Published
  4. Jacinto, Maria Rita; Pinto, Ezequiel; Afonso, Carlos M.; Serra, Manuel; António, Nuno. "Nutritional adaptation of traditional recipes in the IT-AMGABAlgarve". Paper presented in TMS Algarve 2022, 2022.
  5. Pinto, Ezequiel; Alves, Ana Paula; Castro, Sílvia. "Feeding critical care patients: Can indirect calorimetry help?". Paper presented in Clinical Nutrition ESPEN 2021, 2021.
    Published
  6. Casto, S.; Monteiro, C.; Pinto, Ezequiel; Pinto, P.; Alves, A. P.. "Is there a place for indirect calorimetry in the later stages of critical illness?". Paper presented in 34th Annual Congress - European Society of Intensive Care Medicine, 2021.
Conference paper
  1. Caixinha, Mónica; Mateus, Maria Palma; Pais, Sandra; Pinto, Ezequiel. "AB1258­HPR pilot study: does a mediterranean diet­based weight loss programme improve health outcomes in overweight older women with knee osteoarthritis?". 2015.
    10.1136/annrheumdis-2015-eular.2133
  2. Carvalho, Ana Paula; Braz, Nídia; Pinto, Ezequiel; Caixinha, Mónica; Mateus, Maria Palma. "Lifelong learning on healthy cooking". 2014.
Conference poster
  1. Rosa, Bernardo; Mendes, Mariana; Rocha, Patrícia; Coutinho, Sarah; Fraga, Susana; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma. "Origem e características percebidas pelos comerciantes para venda de fruta em superfícies comerciais na cidade de Faro". Paper presented in XXII Congress of Food and Nutrition & III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
  2. Peres, Alexandre ; Lima, Camilla; Roque, Catarina; Fontes, Filipa; Borges, Liliana; Mateus, Maria Palma; Pinto, Ezequiel. "Não conformidades na rotulagem de suplementos alimentares". Paper presented in XXII Congress of Food and Nutrition & III International Congress of Food and Nutrition, 2023.
  3. Belchior, Sofia; Pinto, Ezequiel. "Gestão da desnutrição: estudo de caso e proposta de melhoria numa unidade hospitalar privada". Paper presented in XXV Congresso Anual APNEP 2023, 2023.
  4. Lopes, Cristiana; Fialho, Sónia; Rocha, Clara; Baltazar, Ana; Pinto, Ezequiel; Lima, João. "Time/temperature binomial of transported meals and influence of cooking methods". Paper presented in 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health - Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, 2022.
  5. Silva, F.; Alves, A.P.; Pinto, Ezequiel. "Effect of a low-carb and low-energy diet on weight loss in overweight or obese patients". Paper presented in 44th ESPEN Congress on Clinical Nutrition & Metabolism, 2022.
Journal article
  1. Pinto, Ezequiel; Viegas, Carla; Martins, Paula Ventura; Marreiros, Catarina; Nascimento, Tânia; Schurgers, Leon; Simes, Dina. "Mediterranean Diet Favors Vitamin K Intake: A Descriptive Study in a Mediterranean Population". Nutrients 16 8 (2024): 1098. http://dx.doi.org/10.3390/nu16081098.
    10.3390/nu16081098
  2. Ezequiel Pinto; Carla Viegas; Paula Ventura Martins; Tânia Nascimento; Leon Schurgers; DC Simes. "New Food Frequency Questionnaire to Estimate Vitamin K Intake in a Mediterranean Population". Nutrients (2023): https://www.mdpi.com/2072-6643/15/13/3012.
    10.3390/nu15133012
  3. Melo, Rita; Lima, João; Baltazar, Ana Lúcia; Pinto, Ezequiel; Fialho, Sónia. "Are intermediate school meals a real contribution to improve a healthy and sustainable diet?". British Food Journal (2023): http://dx.doi.org/10.1108/bfj-03-2022-0287.
    10.1108/bfj-03-2022-0287
  4. Edemundo, Ana Sofia; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia; Fialho, Sónia; Lima, João. "Sustentabilidade alimentar em alimentação coletiva e restauração: perceção dos nutricionistas". Acta Portuguesa de Nutrição 31 (2023): 44-49.
    Open access • Published
  5. Espírito-Santo, Margarida; Nascimento, Tânia; Pinto, Ezequiel; Estêvão, M. Dulce. "Patient Information Leaflets of Drugs Used in Cardiometabolic Disorders: Suitability for Use by Older Persons". Portuguese Journal of Public Health (2023): 1-7. http://dx.doi.org/10.1159/000528664.
    10.1159/000528664
  6. Rodrigues da Silva, Francisca Santos; Moreira Carvalho Alves, Ana Paula; Pinto, Ezequiel. "Effect of a low-carb and low-calorie diet on weight loss in overweight or obese patients". Clinical Medicine And Health Research Journal 2 6 (2022): 295-301. http://dx.doi.org/10.18535/cmhrj.v2i6.134.
    Open access • 10.18535/cmhrj.v2i6.134
  7. Ferreira, Liliana; Fialho, Sónia; Afonso, Cláudia; Lima, João; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia. "Estudo Qualitativo sobre a “Proposta de Ferramenta de Avaliação Qualitativa de Ementas destinadas a Idosos” – Qual a perceção e contributos dos nutricionistas para uma proposta de atualização?". Acta Portuguesa de Nutrição 30 (2022): 06-13.
    Open access • Published
  8. Simas, Patrícia; Baltazar, Ana Lúcia; Lima, João; Fialho, Sónia; Pinto, Ezequiel. "Proposta de grelha/lista de verificação de avaliação qualitativa de ementas destinadas à população adulta". Acta Portuguesa de Nutrição 30 (2022): 14-22.
    Open access • Published
  9. Marques, Cátia; Lima, João P. M.; Fialho, Sónia; Pinto, Ezequiel; Baltazar, Ana Lúcia. "Impact of a Food Education Session on Vegetables Plate Waste in a Portuguese School Canteen". Sustainability 14 24 (2022): 16674. http://dx.doi.org/10.3390/su142416674.
    10.3390/su142416674
  10. Pinto, Ezequiel; Nascimento, T; Botelho, Marta; Guerreiro, Carla; Marreiros, Ana; Pais, Sandra. "Nutritional risk and depression in adults over 60 years old". Nutrition and Healthy Aging (2022): 1-10. http://dx.doi.org/10.3233/nha-220179.
    10.3233/nha-220179
  11. Barbosa, Inês; Pinto, Ezequiel; Graça Sequeira Munoz, Maria; Nascimento, Tânia; Pais, Sandra. "Clinical Outcomes in Rheumatoid Arthritis due to Tocilizumab Stock-out during COVID-19 Epidemics: A Short Case Series Report". American Journal of Medical Case Reports 10 10 (2022): 271-273. http://dx.doi.org/10.12691/ajmcr-10-10-5.
    Open access • Published • 10.12691/ajmcr-10-10-5
  12. Bruna Silva; João P. M. Lima; Ana Lúcia Baltazar; Pinto, Ezequiel; Sónia Fialho. "Perception of Portuguese Consumers Regarding Food Labeling". Nutrients 14 14 (2022): https://doi.org/10.3390/nu14142944.
    Open access • Published
  13. Bruna Silva; João PM Lima; ANA LÚCIA BALTAZAR; Ezequiel Pinto; Sónia Fialho. "Perception of Portuguese Consumers Regarding Food Labeling". Nutrients (2022): https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2944.
    10.3390/nu14142944
  14. Pinto, Ezequiel; Filipa Guerreiro; Artur Gregório; Maria Palma Mateus. "Food insecurity in the households of the Algarve". Biomedical and Biopharmaceutical Research 19 1 (2022): 1-16.
    Open access • Published
  15. Silvestre, Daniela; Serra, Manuel; Afonso, Carlos M.; Pinto, Ezequiel; de Almeida, Carlos M.. "Development of an Online Holistic Standardized Recipe: A Design Science Approach". Sustainability 14 9 (2022): 5330. http://dx.doi.org/10.3390/su14095330.
    10.3390/su14095330
  16. Espírito-Santo, Margarida; Nascimento, Tânia; Pinto, Ezequiel; Estêvão, Dulce. "Knowledge Asessment in the Process of Medication Use by Older Patients on Clinical Routine: A Pilot Study". Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences 0 0 (2022): 0-0. http://dx.doi.org/10.4274/tjps.galenos.2022.85054.
    Published • 10.4274/tjps.galenos.2022.85054
  17. Bôto, Joana Margarida; Marreiros, Ana; Diogo, Patrícia; Pinto, Ezequiel; Mateus, Maria Palma. "Health behaviours as predictors of the Mediterranean diet adherence: a decision tree approach". Public Health Nutrition (2021): 1-13. http://dx.doi.org/10.1017/s1368980021003293.
    10.1017/s1368980021003293
  18. Sousa, Cátia; Pinto, Ezequiel; Santos, Joana (3B11-64C6-2B4C); Gonçalves, Gabriela (021D-8180-2519. "Effects of work-family and family-work conflict and guilt on job and life satisfaction". Polish Psychological Bulletin 51 4 (2020): 305-314.
    Open access • Published • 10.24425/ppb.2020.135463
  19. Bôto,Joana Margarida; Pinto,Ezequiel; Palma Mateus,Maria. "Hábitos alimentares, de saúde e adesão à dieta mediterrânica dos jovens da região do algarve". (2020): http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2183-59852020000100002.
  20. Espírito-Santo, Margarida; Nascimento, Tânia; Pinto, Ezequiel; De Sousa-Coelho, Ana Luísa; Newman, Jeff. "Health literacy assessment: Translation and cultural adaptation to the Portuguese population". Journal of Evaluation in Clinical Practice 26 5 (2019): 1399-1405. http://dx.doi.org/10.1111/jep.13319.
    10.1111/jep.13319
  21. Sousa, Cátia; Gonçalves, Gabriela; Sousa, António; Pinto, Ezequiel. "An assessment of the psychometric properties of the Brief Sensation Seeking Scale and its prediction in safety performance in a Portuguese adult sample". Current Psychology (2018): http://dx.doi.org/10.1007/s12144-018-9966-8.
    10.1007/s12144-018-9966-8
  22. Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia; Nascimento, Tânia; Gomes, Eurico. "Do patients value nutritional therapy? A quantitative study in type- 2 diabetes patients". (2017): http://hdl.handle.net/10400.1/10310.
    10.23937/2377
  23. Pinto, Ezequiel; Braz, Nídia; Nascimento, Tânia; Gomes, Eurico. "Postprandial glycaemia in type-2 diabetes: A non-random trial according to glucose control". (2017): http://hdl.handle.net/10400.1/10296.
  24. Pinto, Ezequiel; Carção, Dina; Tomé, Dora; Faustino, Jessica; Campaniço, Liliana; Soares, Martinha; Braz, Nídia. "Body mass index and body image perception in older adults". Geriatric Medicine and Care 1 2 (2017): http://dx.doi.org/10.15761/gmc.1000109.
    10.15761/gmc.1000109
  25. Varela, Américo; Pinto, Ezequiel; Carrageta, Manuel. "Comunicação médico-doente e consentimento informado em Portugal". (2016): http://hdl.handle.net/10400.21/6445.
  26. Pinto, Ezequiel; Braz, Nidia. "Ageing and nutritional therapy adherence in type 2 diabetes". (2016): http://hdl.handle.net/10400.1/12290.
    10.2174/1573399811666150722125214
  27. Sancho, Teresa; Pinto, Ezequiel; Moreira, Rita; Mota, J.; Vale, Susana; Moreira, Pedro. "Reliability of the Meals in Our Household Questionnaire in Portuguese Preschool Children". (2014): https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/78686.
Thesis / Dissertation
  1. Mendes, Liliana. "Cultura organizacional e o bem-estar dos terapeutas ocupacionais Portugueses". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10400.21/11560.
  2. Simões, Odete Costa, 1986-. "Dieta mediterrânica em doentes com psoríase". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10451/37870.
  3. Duarte, Sílvia Cristina de Almeida. "Caracterização do processo de implementação do Método Canguru: perspetiva dos profissionais de saúde". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10400.21/8534.
  4. Santos, Ana Margarida Biscaia Fernandes dos. "Perceções sobre o ruído e desempenho de tarefas do quotidiano laboral". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10400.21/8515.
  5. Pinto, Ezequiel. "Alimentação e saúde : uma abordagem epidemiológica de estudantes universitários". Master, 2009. http://hdl.handle.net/10362/4882.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/10/13 Gestão da desnutrição: estudo de caso e proposta de melhoria numa unidade hospitalar privada 18ª Conferência Nacional de Economia da Saúde
Associação Portuguesa de Economia da Saúde (Lisboa, Portugal)
2023/04/15 Questões éticas na comunicação de resultados de investigação XXV Congresso Anual APNEP 2023
(Porto, Portugal)