???global.info.a_carregar???
Gabriela Sousa. Completed the Master in Food Engineering in 2021/02/26 by Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia and Bachelor in Biochemistry in 2018/07/20 by Universidade do Porto Faculdade de Ciências. Attends the Doutoramento in Uso Sustentável da Terra - Engenharia Alimentar by Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia since 2023/03. Published 2 articles in journals. Has received 1 awards and/or honors. Participates and/or participated as PhD Student Fellow in 1 project(s) and Research Fellow in 1 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agrarian and Food Biotechnology with emphasis on Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Gabriela Sousa

Nomes de citação

  • Sousa, Gabriela

Identificadores de autor

Ciência ID
A918-F8A3-8941
ORCID iD
0000-0002-3832-9413

Endereços de correio eletrónico

  • gabriela.spsousa@gmail.com (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2023/03 - 2027/03
Em curso
Uso Sustentável da Terra - Engenharia Alimentar (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Design of edible coatings for deep frying fish products under oceans' byoeconomy concept" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2018/09 - 2021/02/26
Concluído
Food Engineering (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Avaliação da estabilidade oxidativa e do valor biológico de óleo de girassol suplementado com extratos de Pelvetia canaliculata" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2015/09 - 2018/07/20
Concluído
Biochemistry (Bachelor)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Phytochemical content and antioxidant capacity of extraction products obtained from the cultured seaweed Gracilaria sp." (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/02/01 - 2020/11/30 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2018/01/02 - 2018/07/04 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
2017/07/01 - 2017/08/15 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2016/11/03 - 2017/06/30 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/03/01 - Atual Design of edible coatings for deep frying fish products under oceans' byoeconomy concept
2022.13225.BD
Bolseiro de Doutoramento
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/01/01 - 2021/12/31 Ocean2Oils, Integrated approach for seaweeds application as sustainable source of functional compounds for edible oils stabilization and food processing
FA_05_2017_013
Bolseiro de Investigação
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
Direção-Geral de Política do Mar do Ministério do Mar, Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Sousa, Gabriela; Alves, Mariana I.; Neves, Marta; Tecelão, Carla; Ferreira-Dias, Suzana. "Enrichment of Sunflower Oil with Ultrasound-Assisted Extracted Bioactive Compounds from Crithmum maritimum L.". Foods 11 3 (2022): 439. http://dx.doi.org/10.3390/foods11030439.
    10.3390/foods11030439
  2. Sousa, Gabriela; Trifunovska, Marija; Antunes, Madalena; Miranda, Isabel; Moldão, Margarida; Alves, Vítor; Vidrih, Rajko; et al. "Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Pelvetia canaliculata to Sunflower Oil". Foods 10 8 (2021): 1732. http://dx.doi.org/10.3390/foods10081732.
    10.3390/foods10081732
Poster em conferência
  1. Suzana Ferreira-Dias; Carla Tecelão; Vitor D Alves. "Reducing oil uptake during fish deep frying with edible coatings from green seaweeds extracts". Trabalho apresentado em 22nd World Congress of Food Science and Technology, 2024.
  2. Suzana Ferreira-Dias; Tecelão, Carla; Vitor D Alves. "Design of edible coatings for deep frying fish products under oceans’ bioeconomy concept". Trabalho apresentado em Encontro Nacional de Ciência, 2023.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2025/06 Seaweed-derived functional edible coatings to reduce oil uptake in fried fish fillets XXIII Euro Food Chem
(Eslováquia)
2025/04 Edible coatings: From seaweeds to food products 1st International Congress on Algae Biotechnology
(Portugal)
2025/02 FISHFIT: Functional Innovations with Seaweeds for Healthier Fried Mackerel Fish Fillets Lisbon Food Affair
(Portugal)
2024/12 FISHFIT: Functional Innovations with Seaweeds for Healthier Fried Mackerel Fish Fillets Conferência Expo Fish Portugal
2024/11 O futuro sabe a mar: Aplicação de Revestimentos Comestíveis de Macroalgas em filetes de Cavala Webinar “O futuro da produção dos nossos alimentos - Alimentos do futuro: saudáveis, acessíveis e sustentáveis”
2024/10 Extraction of Polyssaccharides and Phenolic compounds from seaweeds XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos
(Portugal)
2023 Edible coatings: From seaweeds to fish products Farm to Fork
(Castelo Branco, Portugal)
2022 Production of biodegradable edible coatings from algae polysaccharides XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2022 Sunflower oil enriched with bioactive compounds from Sea fennel (Crithmum maritimum L.) flowers by ultrasound-assisted extraction XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2022 Oxidative stability of sunflower oil supplemented with ultrasound-assisted extracted bioactive compounds from seaweeds and halophytes from the Portuguese Coast 4th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants
(Vigo, Espanha)
2021 Supplementation of sunflower oil with bioactive compounds from Crithmum maritimum L. by ultrasound-assisted extraction Encontro de Química dos Alimentos: Estratégias para a Excelência, Autenticidade, Segurança e Sustentabilidade Alimentar
(Portugal)
2021 Supplementation of sunflower oil with bioactive compounds from Crithmum maritimum L. by ultrasound-assisted extraction XV Encontro de Química dos Alimentos
(Madeira, Portugal)
2020 Bolota: Valorização de um recurso endógeno Concurso Universitário e Politécnico CAP - Cultiva o teu futuro
(Portugal)

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2018 - Atual Implementation and evaluation of HACCP system (Outros) Centro de Formação Profissional para o Setor Alimentar, Portugal
2017 - Atual Workshop: Scientific Investigation Animal models in neuroscience: anatomy of the mouse brain (hands-on) (Outros) Universidade do Minho, Portugal
2016 - Atual Workshop Bioentrepreneurship Universidade de Coimbra, Portugal
2022 - 2023 Application of HPLC MS-MS and GC-MS in the identification of phenolic compounds in sunflower oil supplemented with sea fennel (Outros) Montpellier SupAgro, França
2021/05 - 2022/01 Tranversal Skills in Scientific Innovation: Food, Innovation, Sustainability (Outros) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2024 - Atual Polysaccharides extraction and production of antioxydant- enriched films from seaweeds Amelle Elmeziouni
2023 - Atual Ultrasound assisted extraction of polysaccharides from green seaweeds Marie Parachini
2022 - 2022 Supplementation of sunflower oil and its analysis with halophytes Célian Pasquet
2021 - 2021 Ultrasound assisted extraction of Crithmum maritimum to sunflower oil Mariana Alves
Distinções

Prémio

2018 Best internship award BYT 2017/ 2018
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal