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Andreia S. Ferreira obtained her degree in Biotechnology in 2009 and her Master in Food Biotechnology in 2012, both at University of Aveiro. In 2016 she was awarded with a PhD scholarship and completed the PhD in December 2021 in Sustainable Chemistry from University of Aveiro, in collaboration with NOVA School of Sciences and Technology in Lisbon, University of Porto – Faculty of Pharmacy, and University of Porto – Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar. During her PhD, she developed a comprehensive knowledge about extraction, composition, and characterization of microalgae compounds, focusing on the structural characterization of polysaccharides and sulphated polysaccharides using gas chromatography and mass spectrometry-based approaches. Moreover, the PhD thesis enable her to acquire expertise in the biotechnological applications of microalgae polysaccharides, namely as immunostimulant with potential to be used in aquaculture to enhance humoral immunoactivity of fish. Since 2013 up to now, Andreia S. Ferreira has been working in the GlycoFoodChem Laboratory belonging to the LAQV-REQUIMTE, a research group focused on the research of polysaccharides from different sources, establishing a structure-function relationship for scientific-based applications. In 2022 she worked in the project “cLabel+: Alimentos inovadores “clean label” naturais, nutritivos e orientados para o consumidor” as a research fellow. Currently, she is a researcher working in the project “BioEcoAzul -Pacto da Bioeconomia Azul - Vertical das Algas” funded by the national PRR, involving 85 entities (algae producers, universities, companies). Andreia S. Ferreira is author/co-author of 12 papers in international peer reviewed, and 7 oral communications in national and international scientific meetings. She also participated as a researcher in 5 projects. Currently, she is teaching Laboratories of Biochemistry 2 course to the undergraduate students of Biochemistry (3rd year) at University of Aveiro. She supervised 5 undergraduate students and 3 Master students. She has also been invited to participate as a reviewer by international journals. Andreia S. Ferreira has been dedicated to both food technology and algae valorisation, with particular emphasis on carbohydrates structural characterization, encompassing the fields of biotechnology, biochemistry and chemistry.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Andreia Filipa Sousa Ferreira

Nomes de citação

  • Ferreira, Andreia S.

Identificadores de autor

Ciência ID
9218-FD2C-CCA2
ORCID iD
0000-0002-0321-2207
Formação
Grau Classificação
2015 - 2021/12/14
Concluído
Química Sustentável (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa, Portugal

Universidade do Porto, Portugal
""Chlorella vulgaris and Porphyridium purpureum: two microalgae with polysaccharides and other potential valuable compounds" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Aprovado com distinção e louvor
2012
Concluído
Biotecnologia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Filmes à base de quitosana enriquecidos com extratos de bagaço de uva" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2009
Concluído
Biotecnologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Bio-refinaria: valorização de subprodutos da indústria papeleira para produção de bioplásticos." (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/11/15 - Atual Investigador (Investigação) Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/01/12 - 2023/06/30 Bolseira de Pós Doutoramento "cLabel: Alimentos inovadores "clean label" naturais, nutritivos e orientados para o consumidor" (POCI-01-0247-FEDER-046080) Universidade do Porto, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
2020/01/02 - 2021/08/31 Bolsa de Investigação de Mestre: "MENU - Marine macroalgaE: alternative recipes for a daily NUtritional diet" (FA_05_2017_011) Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
2014/07/16 - 2015/05/31 Bolsa de Investigação de Mestrado: "CarbPol-µ-Algae -Polissacarídeos de microalgas: potencial de aplicação biotecnológica com base na sua estrutura" (EXPL/MAR-BIO/0165/2013). Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
2013/07/26 - 2014/07/15 Bolsa de Investigação de Mestrado: “Coffee Art – Investigação fundamental sobre as características de valor acrescentado no ciclo do café”. O projeto constituiu uma prestação de serviços para a NovaDe Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
2008/12/01 - 2009/09/01 Bolsa de Iniciação à Investigação, com o tema: "Preparação de novos compostos com potencial atividade antioxidante: novas flavonas” Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2013/07/26 - 2014/06/30 Coffee Art – Investigação fundamental sobre as características de valor acrescentado no ciclo do café
COOFFEE ART
Bolseiro de Investigação
Universidade de Aveiro, Portugal
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2023/11/15 - Atual BioEcoAzul - Pacto da Bioeconomia azul
Ref.ª CDL-CTTRI-108-SGRH/2023
Investigador
Em curso
2022/01/12 - 2023/06/30 cLabel+: Alimentos inovadores “clean label” naturais, nutritivos e orientados para o consumidor
POCI-01-0247-FEDER-046080
REQUIMTE 2021-51
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Concluído
2018/09/01 - 2022/08/31 Glycan-human microbiome interaction: glycan diversity and recognition in the human gut with impact on health and nutrition
PTDC/BIA-MIB/31730/2017
PTDC/BIA-MIB/31730/2017
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2020/01/02 - 2021/08/31 MENU-MarinemacroalgaE: alternative recipes for a daily NUtritional diet
FA_05_2017_011
BI/UI89/6613/2020
Bolseiro de Investigação
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 Química Orgânica, Produtos Naturais e Agroalimentares
UID/QUI/00062/2019
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2014/07/16 - 2015/05/31 CarbPol-µ-Algae -Polissacarídeos de microalgas: potencial de aplicação biotecnológica com base na sua estrutura
EXPL/MAR-BIO/0165/2013
BI/UI51/6613/2014
Bolseiro de Investigação
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Silva, T. H.; Catarina Oliveira; Reys, L. L.; Costa, D. S.; Novoa-Carballal, R.; Oliveira, N. M.; Ferreira, Andreia; et al. Autor correspondente: Silva, T. H.. "Biomedical potential of fucoidan, a seaweed sulfated polysaccharide: from an anticancer agent to a building block of cell encapsulating systems for regenerative therapies". Trabalho apresentado em 10th World Biomaterials Congress, Montréal, 2016.
  2. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Nunes, Fernando M.; Coimbra, Manuel A.. "Single-dose espresso coffee capsules: a complete data set characterization of body and color". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
Artigo em revista
  1. Sousa, Sérgio; Machado, Manuela; Coscueta, Ezequiel; Ferreira, Andreia S.; Nunes, Cláudia; Coimbra, Manuel A.; Freitas, Ana C.; Carvalho, Ana P.; Gomes, Ana M.. "Defatted Nannochloropsis oculata biomass – Waste or resource?". Algal Research 83 (2024): 103695. http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2024.103695.
    10.1016/j.algal.2024.103695
  2. Lingzhi Wang; Catarina Oliveira; Qiu Li; Andreia S. Ferreira; Cláudia Nunes; Manuel A. Coimbra; Rui L. Reis; et al. "Fucoidan from Fucus vesiculosus Inhibits Inflammatory Response, Both In Vitro and In Vivo". Marine Drugs (2023): https://doi.org/10.3390/md21050302.
    10.3390/md21050302
  3. Andreia S. Ferreira; Liliana Pereira; Feliciana Canfora; Tiago H. Silva; Manuel A. Coimbra; Cláudia Nunes. "Stabilization of Natural Pigments in Ethanolic Solutions for Food Applications: The Case Study of Chlorella vulgaris". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28010408.
    10.3390/molecules28010408
  4. "Impact of growth medium salinity on galactoxylan exopolysaccharides of Porphyridium purpureum". Algal Research 59 (2021): 102439-102439. http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2021.102439.
    10.1016/j.algal.2021.102439
  5. "Insights on Single-Dose Espresso Coffee Capsules’ Volatile Profile: From Ground Powder Volatiles to Prediction of Espresso Brew Aroma Properties". Foods 10 10 (2021): 2508-2508. http://dx.doi.org/10.3390/foods10102508.
    10.3390/foods10102508
  6. Ferreira, Andreia. "Reserve, structural and extracellular polysaccharides of Chlorella vulgaris: A holistic approach". Algal Research (2020): http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2019.101757.
    10.1016/j.algal.2019.101757
  7. Ferreira, Andreia. "Structure, rheology, and copper-complexation of a hyaluronan-like exopolysaccharide from Vibrio". Carbohydrate Polymers (2019): http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.114999.
    10.1016/j.carbpol.2019.114999
  8. Ferreira, Andreia. "Comparison of high pressure treatment with conventional red wine aging processes: impact on phenolic composition". Food Research International (2019): http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.08.018.
    10.1016/j.foodres.2018.08.018
  9. Oliveira, Catarina; Ferreira, Andreia S.; Novoa-Carballal, Ramon; Nunes, Cláudia; Pashkuleva, Iva; Neves, Nuno M.; Coimbra, Manuel A.; et al. "The Key Role of Sulfation and Branching on Fucoidan Antitumor Activity". Macromolecular Bioscience 17 5 (2016): http://dx.doi.org/10.1002/mabi.201600340.
    Publicado • 10.1002/mabi.201600340
  10. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia S.; Pinto, Mariana; Passos, Cláudia P.; Coelho, Elisabete; Rodrigues, Carla; Figueira, Cláudia; et al. "Carbohydrate content, dietary fibre and melanoidins: Composition of espresso from single-dose coffee capsules". Food Research International 89 (2016): 989-996. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2016.01.018.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2016.01.018
  11. Nunes, Cláudia; Castro, Alichandra; Ferreira, Andreia S.; Ferreira, Paula; Coimbra, Manuel A.. "Surface Morphology of Chitosan Films with Incorporation of Grape Pomace". Microscopy and Microanalysis 21 S5 (2015): 35-36. http://dx.doi.org/10.1017/s1431927615013987.
    10.1017/s1431927615013987
  12. Andreia S. Ferreira; Cláudia Nunes; Alichandra Castro; Paula Ferreira; Manuel A. Coimbra. "Influence of grape pomace extract incorporation on chitosan films properties". Carbohydrate Polymers 113 (2014): 490-499. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2014.07.032.
    10.1016/j.carbpol.2014.07.032
Poster em conferência
  1. Conde, Tiago A.; Conde, Tiago.; Lopes, Diana; Ana Moreira; Ferreira, Andreia S.; Oliveira, Kayane; Madalena Mendes; Inês Oliveira; et al. Autor correspondente: Conde, Tiago A.; Conde, Tiago.. "Seasonal variation in biochemical composition of edible seaweeds cultivated in an integrated multitrophic aquaculture system". Trabalho apresentado em AlgaEurope 2024, 2024.
  2. Oliveira, Kayane; Coimbra, Manuel; Ferreira, Andreia; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes. Autor correspondente: Oliveira, Kayane. "Valorization of by-products from agar extraction of Gelidium sesquipedale based on carbohydrate composition.". Trabalho apresentado em XXII National Congress of Biochemistry, 2024.
  3. Ferreira, Andreia; Coelho, Elisabete; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "How to replace the white colorant titanium dioxide (E171) in foods?". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  4. Bernardo A. C. Ferreira; Ferreira, Andreia; Ferreira, Sónia S.; Passos, Cláudia; Coelho, Elisabete; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Bernardo A. C. Ferreira. "Alginate hydrolysates, promising clean label substitutes of phosphates in ham". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2023.
  5. Ferreira, Andreia; Coelho, Elisabete; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "Consolidate starch with inorganic additives as a strategy to replace the white food colorant titanium dioxide.". Trabalho apresentado em 14th International Meeting of the Portuguese Carbohydrate Group – GLUPOR14, 2023.
  6. Bernardo A. C. Ferreira; Ferreira, Andreia; Ferreira, Sónia S.; Passos, Cláudia; Coelho, Elisabete; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Bernardo A. C. Ferreira. "Evaluation of alginate hydrolysates as clean label substitutes of phosphates in cooked ham formulation". Trabalho apresentado em 14th International Meeting of the Portuguese Carbohydrate Group – GLUPOR14, 2023.
  7. Bernardo A. C. Ferreira; Ferreira, Andreia; Ferreira, Sónia S.; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Bernardo A. C. Ferreira. "The use of HPAEC-PAD to evaluate alginate oligosaccharides to be used as clean label alternative in meat products.". Trabalho apresentado em 12º Encontro Nacional de Cromatografia, 2022.
  8. Ferreira, Andreia; Marlene Trindade; Francisca Ramalho; Ana M. M. Gonçalves; A.M.M. Gonçalves; A.M. Gonçalves; Ana Marta Gonçalves; Coimbra, Manuel; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "Seaweed: potential marine resource to produce edible films". Trabalho apresentado em 15º Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  9. Ferreira, Andreia; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Silva, Tiago H.; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "Polysaccharides profile of Porphyridium cruentum microalgae". Trabalho apresentado em 29thInternational Carbohydrate Symposium, 2018.
  10. Ferreira, Andreia; Cláudia Nunes; Silva, Tiago H.; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "Edible microalgae Chlorella vulgaris : a non-conventional source of starch". Trabalho apresentado em Micro Biotec'17, 2017.
  11. Ferreira, Andreia; Cláudia Nunes; Silva, Tiago H.; Coimbra, Manuel. "Physico-chemical characterization of starch from the microalgae Chlorella vulgaris". Trabalho apresentado em 12ª Reunião do Grupo dos Glúcidos (Glupor), 2017.
  12. Ferreira, Andreia; Lopes, Guido R.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Coimbra, Manuel; Rocha, Sílvia M.. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "Volatile profiling of espresso coffee brew by GC×GC–TOFMS for understanding consumer perception". Trabalho apresentado em XVI COLACRO, 2016.
  13. M. Pinto, A. Ferreira, G.R. Lopes, C.P. Passos, E. Coelho, S.M. Rocha, M.A. Coimbra; Pinto, Mariana; Ferreira, Andreia; Lopes, Guido R; Passos, Cláudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Effect of roasting on chemical composition of coffee: ground powder vs espresso brew". Trabalho apresentado em 12th Meeting on Food Chemistry – Bridging tradiotional and novel foods: Composition, structure and functionality, 2014.
  14. Ferreira, Andreia; Cláudia Nunes; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Ferreira, Andreia. "Chitosan based films enriched in grape extracts with antimicrobial and antioxidant properties". Trabalho apresentado em Micro Biotec’13, 2013.
  15. Ferreira, Andreia; Cláudia Nunes; Coimbra, Manuel. "Filmes à base de quitosana enriquecidos com extratos de bagaço de uva". Trabalho apresentado em 11º Encontro de Química dos Alimentos, 2012.
Resumo em conferência
  1. Conde, Alexandra; Joana Pinto Oliveira; Ferreira, Andreia; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Hugo Pereira; Margarida Martins; Vaz, Bárbara M.C.; Sónia P. M. Ventura. Autor correspondente: Conde, Alexandra. "Revolutionizing the Food Industry: Plant-based Seafood Using R-Phycoerythrin and Polysaccharides". Trabalho apresentado em RETASTE: Rethink Food Resources, Losses, and Waste 4th International Conference, 2024.
  2. Ferreira, Andreia S.; Ferreira, Bernardo A. C.; Bastos, Rita; M. Angélica M. Rocha; Komora, Norton; Maria João Alegria; Coelho, Elisabete; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes; Coimbra, Manuel A.. Autor correspondente: Coimbra, Manuel A.. "Food industry clean label strategies provided by carbohydrates". Trabalho apresentado em XXII EuroFoodChem Congress, Belgrade, 2023.
    Publicado
  3. Ferreira, Andreia S.; Sónia Ferreira; Moreira, Ana S. P.; Filipe C. Gomes; Alexandra Correia; Manuel Vilanova; Coimbra, Manuel A.; Cláudia Sofia Cordeiro Nunes. Autor correspondente: Cláudia Sofia Cordeiro Nunes. "Marine polysaccharides valorisation as functional ingredients in food products". Trabalho apresentado em XXII EuroFoodChem Congress, Belgrade, 2023.
    Publicado
  4. Cláudia Nunes; Ferreira, Andreia; Barra, Ana; Élia Maricato; M. Angélica M. Rocha; Ferreira, Paula; Coimbra, Manuel. Autor correspondente: Cláudia Nunes. "Tailoring chitosan-based materials". Trabalho apresentado em 12.a Reunia~ o do Grupo de Glu´cidos – Glupor 12, AVEIRO, 2017.
    Publicado
  5. Cláudia Nunes; Ferreira, Andreia; Élia Maricato; M. Angélica M. Rocha; Gonçalves, Idalina; Paula Ferreira; Coimbra, Manuel A.. Autor correspondente: Cláudia Nunes. "Development of chitosan films for food applications". Trabalho apresentado em 5th EPNOE - International Polysaccharide Conference, Jena, 2017.
    Publicado
  6. Cláudia Nunes; Ferreira, Andreia; Alichandra Castro; Paula Ferreira; Coimbra, Manuel A.. Autor correspondente: Cláudia Nunes. "Effect of grape pomace extracts on chitosan films physicochemical properties". Trabalho apresentado em II Jornadas Nacionais de Caracterizac¸a~o de Materiais, Aveiro, 2017.
    Publicado
  7. Pinto, Mariana; Ferreira, Andreia; Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Determination of volatile profile of single-dose espresso coffee capsules powders: insights into the varietal composition". Trabalho apresentado em 3rd CoCoTea – Third International Congress on Cocoa Coffee and Tea, Aveiro, 2015.

Outros

Outra produção
  1. Biopolymers as food packaging materials. Seminar under the field of the Biochemistry Master. 2016. Gonçalves, Idalina; Nunes, Cláudia; Ferreira, Andreia; Ferreira, Paula; Coimbra, Manuel A..
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/12/04 Unveiling the bioactive potential of algae and microalgae polysaccharides Unlocking Algal Bioactives for Health, Sustainability and Innovation
(AVEIRO, Portugal)
2024/06/24 ULVA: UNVEILING POLYSACCHARIDES POTENTIAL FOR VALORIZATION COST Action CA20106 SeaWheat - Ulva: Tomorrows'
(AVEIRO, Portugal)
2023/06/14 Alternatives to the titanium dioxide (E171) whitening colorant in foods XXII EuroFoodChem Congress
(Belgrado, Sérvia)
2022/12/08 Impact of growth medium salinity on galactoxylan exopolysaccharides of Porphyridium purpureum 12° Encontro Nacional de Cromatografia
2022/06/22 Microalgae as a source of bioactive polysaccharides for food and biomedical applications Microalgae as sustainable source for new products and materials
(AVEIRO, Portugal)
2021 Chlorella vulgaris and Porphyridium purpureum: two microalgae with polysaccharides and other potential valuable compounds Research Summit
(AVEIRO, Portugal)
2020 Polysaccharides from the microalgae Chlorella vulgaris and Porphyridium cruentum: potential biotechnological applications Research Summit
(AVEIRO, Portugal)
2018/03/18 The role of the fucoidan structures on their antitumor activity: the contribution of mass spectrometry 7th Workshop Mass Spectrometry and Carbohydrates
(AVEIRO, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/10/21 - Atual Investigação da aplicação de biomassas e extratos de algas no desenvolvimento de análogos de peixe
Coorientador
Biotecnologia (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/09/30 - 2023/12/15 "Obtenção de extratos ricos em compostos antioxidantes e iodo a partir de macroalgas castanhas para uso em produtos alimentares"
Coorientador
Biologia Marinha (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/09/30 - 2023/07/13 "Potencial das macroalgas castanhas como alimento funcional na promoção das atividades antioxidante e hipocolesterolémica"
Coorientador
Biotecnologia (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
2023/02/01 - 2023/07/10 "Como Substituir o E171 (TiO2) como Aditivo Alimentar?"
Coorientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/09/30 - 2023/07/05 "Desenvolvimento de películas ativas para embalagem alimentar com base em extratos de macroalgas"
Coorientador
Biotecnologia (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/02/01 - 2022/07/31 "Macroalgas marinhas: desenvolvimento de novos snacks"
Coorientador
Biotecnologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal
2021 - 2022/07/25 Clean Label+: alternativas à utilização de fosfatos em fiambres
Coorientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/02/01 - 2022/07/01 "Prospeção de corantes naturais de cor lilás para colorir amêndoas Napolitanas!
Coorientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2024 - Atual Workshop “Bioactives in Ulva (2024)
Oficina (workshop) (Coorganizador)
2022 - Atual 12º Encontro Nacional de Cromatografia (2022)
Congresso (Coorganizador)
Universidade de Aveiro, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024/05/02 - 2024/05/02 XPERiMENTA 2024 - Algarte: Exploração de cores e texturas de algas marinhas
Oficina (workshop)
Xperimenta
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/11 - 2022/11 Divulgação de embalagens alimentares comestíveis no âmbito do projeto MENU
Exposição
Mostra Tecnológica dedicada ao Setor do Mar
Universidade de Aveiro, Portugal
2022/07 - 2022/07 Alimentos: da economia circular à redução de aditivos", divulgação dos produtos obtidos noâmbito do projeto cLabel+
Exposição
Academia de Verão
Universidade de Aveiro, Portugal
2022 - 2022 Alimentos sustentáveis – a contribuição da Universidade de Aveiro
Exposição
Noite Europeia dos Investigadores ,
2021/11 - 2021/11 Estratégias de valorização dos subprodutos agroalimentares - divulgação de embalagens alimentares comestíveis no âmbito do projeto MENU
Exposição
TechDays
Universidade de Aveiro, Portugal
2021/09 - 2021/09 Demonstração dos produtos obtidos no âmbito do projeto MENU
Exposição
Noite Europeia dos Investigadores
Universidade de Aveiro, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2023 Desenvolvimento de películas ativas para embalagem alimentar com base em extratos de macroalgas
Orientador
Eliana Catarina Reis Santos (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2024 - Atual Laboratório B2-QF Bioquímica (Licenciatura) Universidade de Aveiro, Portugal
2024/06/27 - 2024/06/27 Hands on practice: Sugar analysis by GC-FID (Outros) Universidade de Aveiro, Portugal