???global.info.a_carregar???
Sheyma KHEMIRI. Completed the Doktor (PhD) in Biological Engineering in 2022/06 by National Institute of Applied Sciences and Technology of Tunis (INSAT) , Master in Nutrition and Health in 2015/06 by Université de Tunis El Manar Ecole Supérieure des Sciences et Techniques de la Santé de Tunis, Master in Agri-food in 2017/11 by National Agronomic Institute of Tunisia (INAT), Bakkalaureus in Bachelor degree in experimental sciences in 2009/06 by Gouvernement de République tunisienne and Licence in Health Sciences and Technology in 2012/06 by Université de Tunis El Manar Ecole Supérieure des Sciences et Techniques de la Santé de Tunis. Is Postdoc in Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia. Published 9 articles in journals. Participates and/or participated as Researcher in 1 project(s).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Sheyma KHEMIRI

Nomes de citação

  • KHEMIRI, Sheyma

Identificadores de autor

Ciência ID
5113-0B9D-0D89
ORCID iD
0000-0002-5188-5705

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Árabe (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2022/06
Concluído
Biological Engineering (Doktor (PhD))
National Institute of Applied Sciences and Technology of Tunis (INSAT) , Tunísia
2017/11
Concluído
Agri-food (Master)
Especialização em Major of the Agri-food engineers 2016-2017 promotion
National Agronomic Institute of Tunisia (INAT), Tunísia
2015/06
Concluído
Nutrition and Health (Master)
Especialização em Major of the health sciences and Agri-food technologist 2014-2015 promotion
Université de Tunis El Manar Ecole Supérieure des Sciences et Techniques de la Santé de Tunis, Tunísia
2012/06
Concluído
Health Sciences and Technology (Licence)
Université de Tunis El Manar Ecole Supérieure des Sciences et Techniques de la Santé de Tunis, Tunísia
2009/06
Concluído
Bachelor degree in experimental sciences (Bakkalaureus)
Gouvernement de République tunisienne, Tunísia
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/01 - Atual Pós-doutorado (Investigação) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/06/01 - Atual Programa de Recuperação e Resiliência ¿ Agenda mobilizadora VIIAFOOD - Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o AgroAlimentar. Coordenação da participação do ISA - PI.
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Santos, A.J.M.; Khemiri, S.; Simões, S.; Prista, C.; Sousa, I.; Raymundo, A.. "The importance, prevalence and determination of vitamins B6 and B12 in food matrices: A review". Food Chemistry 426 (2023): 136606. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136606.
    10.1016/j.foodchem.2023.136606
  2. Sheyma Khemiri; Nadia Khelifi; Chokri Messaoud; Issam Smaali. "Bioprospecting of microalgae for a potential use as enzyme inhibitors, anti-ageing and prebiotic agents". Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (2023): https://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102759.
    10.1016/j.bcab.2023.102759
  3. Sheyma Khemiri; Maria Cristiana Nunes; Anabela Raymundo; Issam Smaali. "In vitro starch digestibility and estimation of glycemic index in algae-based couscous". International Journal of Food Science & Technology (2022): https://doi.org/10.1111/ijfs.16073.
    10.1111/ijfs.16073
  4. Sheyma Khemiri; Ines Bouchech; Nadia Berrejeb; Mondher Mejri; Issam Smaali; Nadia Khelifi. "Effects of Growth Medium Variation on the Nutri-Functional Properties of Microalgae Used for the Enrichment of Ricotta". Food Technology and Biotechnology 60 1 (2022): 29-40. https://doi.org/10.17113/ftb.60.01.22.7105.
    10.17113/ftb.60.01.22.7105
  5. Sheyma Khemiri; Maria Cristiana Nunes; Rui J. B. Bessa; Susana P. Alves; Issam Smaali; Anabela Raymundo. "Technological Feasibility of Couscous-Algae-Supplemented Formulae: Process Description, Nutritional Properties and In Vitro Digestibility". Foods (2021): https://doi.org/10.3390/foods10123159.
    10.3390/foods10123159
  6. Lajnef, Imen; Khemiri, Sheyma; Ben Yahmed, Nesrine; Chouaibi, Moncef; Smaali, Issam. "Straightforward extraction of date palm syrup from Phoenix dactylifera L. byproducts: application as sucrose substitute in sponge cake formulation". Journal of Food Measurement and Characterization (2021): https://publons.com/wos-op/publon/46766260/.
    10.1007/S11694-021-00970-2
  7. Khemiri, Sheyma; Khelifi, Nadia; Nunes, Maria Cristiana; Ferreira, Alice; Gouveia, Luisa; Smaali, Issam; Raymundo, Anabela. "Microalgae biomass as an additional ingredient of gluten-free bread: Dough rheology, texture quality and nutritional properties". Algal Research (2020): https://publons.com/wos-op/publon/34280349/.
    10.1016/J.ALGAL.2020.101998
  8. Ben Lajnef, Houda; Mejri, Houda; Feriani, Anouer; Khemiri, Sheyma; Saadaoui, Ezzeddine; Nasri, Nizar; Tlili, Nizar. "Prosopis farcta Seeds: Potential Source of Protein and Unsaturated Fatty Acids?". Journal of the American Oil Chemists' Society (2015): https://publons.com/wos-op/publon/46876545/.
    10.1007/S11746-015-2660-1
  9. Tlili, Nizar; Tir, Mariem; Benlajnef, Houda; Khemiri, Sheyma; Mejri, Hassen; Rejeb, Saloua; Khaldi, Abdelhamid. "Variation in protein and oil content and fatty acid composition of Rhus tripartitum fruits collected at different maturity stages in different locations". Industrial Crops and Products (2014): https://publons.com/wos-op/publon/3388346/.
    10.1016/J.INDCROP.2014.05.020