???global.info.a_carregar???
Vânia Santos Ribeiro, BSc in Biosciences - Nutritional Sciences and PhD in Food Quality. She is Professor at the Polytechnic Institute of Leiria, teaches courses in Dietetics and Nutrition BSc degree and is an integrated researcher at ciTechCare - Center for Innovation in Technologies and Health Care and collaborator at LSRE-LCM. Participates in several research and development projects of new dietary foods and their benefits for the health of the consumer.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Vânia Santos Ribeiro

Nomes de citação

  • Ribeiro, Vânia
  • Ribeiro, Vânia Santos
  • Ribeiro, Vânia Sofia Santos
  • Ribeiro, Vânia Sofia

Identificadores de autor

Ciência ID
4516-973C-EE0F
ORCID iD
0000-0001-6561-2065
Google Scholar ID
https://scholar.google.com/citations?user=XGVhPxcAAAAJ&hl=pt-PT

Endereços de correio eletrónico

  • vania.ribeiro@ipleiria.pt (Profissional)

Telefones

Telefone
  • 244845300 Ext.: 210274 (Profissional)

Moradas

  • Campus 2 Morro do Lena – Alto do Vieiro Apartado 4163 , 2411-901, Leiria, Leiria, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Francês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Formação
Grau Classificação
2009/10/01 - 2012/07/26
Concluído
Food Quality | Qualidade Alimentar (Doutoramento)
Especialização em Development of a coffee blend with potential positive impact on public health
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
"Development of a coffee blend with potential positive impact on public health" (TESE/DISSERTAÇÃO)
approved
2006/09/18 - 2009/08/05
Concluído
Biosciences - Nutritional Sciences | Biociências - Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Especialização em Nutritional Scienses
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
15
2005/10 - 2006/06
Concluído
Quality Management and Food Safety | Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Pós-Graduação)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
16
2002/10 - 2004/12
Concluído
Food Quality | Qualidade Alimentar (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
15
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/06/01 - Atual Professor Coordenador (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2015/04/15 - 2023/05/31 Professor Adjunto (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2013/10/01 - 2015/04/14 Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2012/09/01 - 2013/09/30 Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Escola Superior de Educação de Almeida Garrett, Portugal
Escola Superior de Educação de Almeida Garrett, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2012/07/01 - 2013/08/31 Post-doctoral researcher in Project CaPolme - Biofortification of apples with calcium. Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2010/07/19 - 2012/04/20 PhD Student: Research and development of coffee blends. Physical-chemical analysis of coffee green, coffee roasted, coffee silver skin, blends of arabica and robusta species and selected commercially Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2008/12/03 - 2009/12/03 Research Fellow Antioxidant activity and phenolic content of dark chocolates in the Portuguese market: comparison of methods for monitoring. Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2009/05/06 - 2009/07/03 Trainee Nutritionist at Department of Nutrition and Dietetics Intervention in the Clinical Nutrition. Inspection of catering services. Centro Hospitalar de Vila Nova de Gaia Espinho EPE, Portugal
2006/01/03 - 2006/09/30 Responsible for Food Safety Management System (HACCP) Four Seasons Hotel Ritz Lisbon , Portugal
2005/01/02 - 2005/06/30 Quality Control analyst. Physical and chemical analysis of products. Analysis of wastewater. Analysis of packaging. Preparation of reports. Responsible for preparation of database specifications of p Bayer CropScience, Lda , Portugal
2004/05/04 - 2004/12/09 Technical Trainee (Food Quality) Food analysis and optimization of the Quality Control Laboratory Procedures. SGS Portugal - Sociedade Geral de Superintendencia SA , Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2023/01/24 - 2025/12/31 CerTra - Development of Value Chains of Traditional Cereals for Sustainable Food in Portugal
Investigador responsável
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
Ministério da Agricultura do Mar do Ambiente e do Ordenamento do Território
Em curso
2022 - 2024 PROJETO PNAES OESTE - PLANO NACIONAL PARA UMA ALIMENTAÇÃO EQUILIBRADA E SUSTENTÁVEL DO OESTE
projeto PDR2020-2024-086600
technical team member
2020 - 2022 DISCOvEr+: DEVELOPMENT AND OPTIMIZATION OF COVid19 DIAGNOSIS As An Emergency Response To The Pandemic
Investigador
Instituto Politécnico de Leiria Centro de Inovação em Tecnologias e Cuidados de Saúde, Portugal
Concluído
2017 - 2021 “MOBFOOD – Mobilização de Conhecimento Científico e Tecnológico em Resposta aos Desafios do Mercado Agroalimentar Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico
Investigador
Instituto Politécnico de Leiria Centro de Inovação em Tecnologias e Cuidados de Saúde, Portugal
Concluído
2019/01/01 - 2019/12/31 GeoBioCiências, GeoTecnologias e GeoEngenharias
UID/GEO/04035/2019
Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2012/07 - 2013/07 CaPolme: Apples biofortificated with calcium
PAs24058/24059/24060
Investigador Pós-doutorado
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2021 - Atual edibleGR-Buildings - edible Green Roof design for Buildings
N.A.
Investigador
Desativado
2021/01/01 - 2023/06/30 100% Figo - Biofunctional product with high circularity efficiency in the transformation and conservation by advanced technologies for the extraction and incorporation of bioactive compounds
Investigador
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
Concluído
2014 - 2020 Functional foods in health and disease
Investigador responsável
Instituto Politécnico de Leiria Centro de Inovação em Tecnologias e Cuidados de Saúde, Portugal
Instituto Politécnico de Leiria Centro de Inovação em Tecnologias e Cuidados de Saúde
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Silva, J.; Marques-Da-Silva, D.; Ribeiro, V.; Lagoa, R.. "Experimental development of antioxidant alginate films". 2019.
    10.1109/ENBENG.2019.8692575
Artigo em revista
  1. Iris Correia; Madalena Antunes; Carla Tecelão; Marta Maria de Melo Lopes Neves; Cristiana L. Pires; Pedro Cruz; Maria Rodrigues; et al. "Nutritive Value and Bioactivities of a Halophyte Edible Plant: Crithmum maritimum L. (Sea Fennel)". Plants (2024): http://dx.doi.org/10.3390/plants13030427.
    10.3390/plants13030427
  2. Primitivo, M.J.; Neves, M.; Pires, C.L.; Cruz, P.F.; Brito, C.; Rodrigues, A.C.; de Carvalho, C.C.C.R.; et al. "Edible flowers of Helichrysum italicum: Composition, nutritive value, and bioactivities". Food Research International 157 (2022): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85131824396&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2022.111399
  3. Brito, Catarina; Bertotti, Taciana; Primitivo, Maria João; Neves, Marta; Pires, Cristiana L.; Cruz, Pedro F.; Martins, Patrícia A.T.; et al. "Corema album spp: Edible wild crowberries with a high content in minerals and organic acids". Food Chemistry 345 (2021): 128732. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128732.
    10.1016/j.foodchem.2020.128732
  4. Galvão, J.; Nabais, A.; Correia, H.; Amaro, P.; Negrão, A.; Ribeiro, V.. "Intensive agriculture production in low consumption energy environment". Renewable Energy and Power Quality Journal 17 (2019): 354-359. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85068794281&partnerID=MN8TOARS.
    10.24084/repqj17.310
  5. Ribeiro, V.S.; Lidon, F.C.; Leitão, A.E.; Ramalho, J.C.. "Microparticles of golden coffee from Angola (Amboim) in coffee blends: Chemical and prophylatic implications". International Food Research Journal 24 1 (2017): 253-260. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85015765447&partnerID=MN8TOARS.
  6. Lagoa , Ricardo; Dorinda Marques-da-Silva; Ribeiro, Vânia Santos. "Polyphenols for an Increased Ability to Cope with Environmental Toxicants.". Enliven: J Diet Res Nutr 3 2 (2017): http://www.enlivenarchive.org/articles/polyphenols-for-an-increased-ability-to-cope-with-environmental-toxicants.html.
    Acesso aberto • Aceite para publicação
  7. Pessoa, M. F.; Ribeiro, Vânia; Lidon, F.C.; Reboredo, F.. "Pão: o tradicional versus novas formulações". Research and Networks in Health 3 (2017): spta14.
    Publicado
  8. Pessoa, M.F.; Scotti-Campos, P.; Pais, I.; Feteiro, A.; Canuto, D.; Simões, M.; Pelica, J.; et al. "Nutritional profile of the Portuguese cabbage (Brassica oleracea L var. costata) and its relationship with the elemental soil analysis". Emirates Journal of Food and Agriculture 28 6 (2016): 381-388. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84965080985&partnerID=MN8TOARS.
    10.9755/ejfa.2016-04-338
  9. Ribeiro, V.S.; Lidon, F.C.; Campos, P.S.; Pais, I.P.; Leitão, A.E.; Ramalho, J.C.. "From coffee blend formulation until beverage production: Changes within fatty acids profile". Emirates Journal of Food and Agriculture 28 10 (2016): 676-682. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84992446156&partnerID=MN8TOARS.
    10.9755/ejfa.2016-07-805
  10. Ribeiro, V.S.; Leitão, A.E.; Ramalho, J.C.; Lidon, F.C.. "Chemical characterization and antioxidant properties of a new coffee blend with cocoa, coffee silverskin and green coffee minimally processed". Food Research International 61 (2014): 39-47. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84902005489&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2014.05.003
Capítulo de livro
  1. Tiago Parracho; Daniela C. Vaz; Paula Veríssimo; Vânia Ribeiro. "Green Biomaterials: Applications of Plant-Derived Biofilms". 2023.
    10.1007/978-3-031-26849-6_29
  2. João Galvão; Pedro Santos; Luís Aires; Vânia Ribeiro; Filipe Neves. "Energy Efficiency and Sustainability in an Aquaponic Greenhouse Supported by IoT". 2023.
    10.1007/978-3-031-26849-6_6
  3. Ricardo Gomes; João Galvão; Pedro Gala; Luís Prola; Vânia Ribeiro. "An Overview of Green Roofs in Urban Areas: Impact on Buildings and Food-Energy-Water Nexus". 626-635. Springer International Publishing, 2021.
    10.1007/978-3-030-75315-3_67
  4. Henrique Almeida; Joel Vasco; Vânia Ribeiro. "Current and Future Trends of 3D Food Printing". 258-267. Springer International Publishing, 2021.
    10.1007/978-3-030-75315-3_30
  5. Telma Orvalho; Daniela C. Vaz; Vânia Ribeiro; Maria Jorge Campos. "Storage Procedures Influence the Antioxidant Capacity of Bee Pollen". 193-200. Springer International Publishing, 2021.
    10.1007/978-3-030-75315-3_23
  6. Tiago Parracho; Daniela C. Vaz; Paula Veríssimo; Vânia Ribeiro. "Sand-Dune Plants from the Atlantic Coast of the Iberian Peninsula: Features and Applications". 127-136. Springer International Publishing, 2021.
    10.1007/978-3-030-75315-3_15
  7. Braga-Pontes, Cátia; Ribeiro, Vânia S.; Pereira, Cidália D.. "The Role of Macronutrients in Diets for Weight Control". In Understanding Obesity: From its Causes to Impact on Life, 236-270. BENTHAM SCIENCE PUBLISHERS, 2020.
    Publicado • 10.2174/9789811442636120010013
  8. Braúna, Monica; Inácio, Andreia; Ribeiro, Vânia Santos; Ribeiro, Jaime Moreira; Lobão, Catarina; Honório, Samuel. "Combined Interventions on Diabetes". In Multidisciplinary Interventions for People with Diverse Needs - A Training Guide for Teachers, Students, and Professionals, 103-120. Bentham Books, 2020.
    Publicado
  9. Lobão, Catarina; Ribeiro, Vânia Santos; Gonçalves, Rui Filipe Lopes; Neves, Hugo. "Celiac Disease and Modern Society". 121-134. Benthan Books, 2020.
    Publicado
Resumo em conferência
  1. Pereira, M.; Pessoa, M. F.; Ribeiro, Vânia; FERNANDO REBOREDO; Fernando C. Lidon. "Incorporação de microalgas e sementes em snacks: avaliação funcional, composição nutricional e análise sensorial". Trabalho apresentado em 4º Simpósio em Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável, 2018.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2019/03/14 Children and safety - Food Safety IX Jornadas Direito do Consumo – Os menores & o consumo
ESTG e organizada em parceria com a apDC
2018/10/11 Alimentação e Ambiente
OIKOS - Associação de Defesa do Ambiente e do Património da Região Leiria
2015/06/23 Development of a new coffee blend with cocoa, green coffee and coffee silverskin CoCoTea2015
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
2014/09/25 Macronutrients interaction with calcium in apples submitted to a biofortification process, 24th to 26th September 2014, Sofia, Bulgaria.
Institute of Plant Physiology and Genetics – Bulgarian Academy of Sciences (Sofia, Bulgária)
2013/06/11 • Ribeiro V, Sánchez C, Duarte M P, Vasilenko P, Santos M, Lidon F (2013). “Apples biofortified with calcium”. Book of Abstracts - COST ACTION FA 0905 – Mineral improved crop production for healthy food and feed, 4th Annual Conference, 9th -13th June 2013, Korsegarden, Norway.
Norwegian University of Life Sciences (UMB) (Korsegarden, Noruega)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2021 - Atual Sand Dune plants of the Atlantic coast of the Iberian Peninsula: characteristics and biotechnological applications
Coorientador
Universidade de Coimbra, Portugal
2020 - 2023/05/18 Physicochemical, nutritional and microbiological evaluation of bee pollen submitted to different conservation processes
Coorientador
Master in Quality Management and Food Safety (Mestrado)
2019 - 2020 Study of the viability and incorporation of Myrtus spp. in different food products
Coorientador
Mestrado em Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2020 Corema album (L.) D. Don: physicochemical characterisation, in vitro antioxidant capacity in DPPH, ABTS and FRAP assays and fatty acid profile by gas chromatography
Coorientador
Mestrado em Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2018 - 2018/12 Caracterização da camarinha (corema album): Estudo da viabilidade de incorporação em produtos alimentares
Orientador
Mestre em Fitotecnologia Nutricional para a Saúde Humana (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2018 - 2018/12 Characterisation of the antioxidant and antimicrobial activity of Helichrysum italicum: Study of the feasibility of incorporation into new food products
Coorientador
Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2018/11/19 - 2018/11/19 Food Sustainability Seminar (partner "Polidiagnóstico Empresas") (2018 - 2018)
Seminário (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2017/10/16 - 2017/10/16 Seminar Right to a healthy diet (partner "Polidiagnóstico Empresas") (2017/10/16 - 2017/10/16)
Seminário (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2016/10/17 - 2016/10/17 Seminar Sectoral Perspectives of the Nutrition Declaration (partner "Polidiagnóstico Empresas") (2016 - 2016) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2013/10/30 - 2023/10/30 Technical Session on “Nutrition and Dietetics” - Dietary and nutritional patterns, types of diets/food regimes and organic food, at the Professional School of Nazaré, on October 30, 2013.
Outro
Celebration of World Food Day
Professional School of Nazaré, Portugal
2023/05/05 - 2023/05/05 Organization of activities related to the Mediterranean diet (Topics: Principles of healthy eating based on the Mediterranean Diet and Sustainable food (economic and local) based on the times of our grandparents and based on current scientific knowledge), aimed at students in the 3rd and 4th years of the schools of the Council of Alvaiázere.
Outro
Mediterranean food
Câmara Municipal de Alvaiázere Alvaiázere+, Portugal
2019/10/15 - 2019/10/17 Organisation of lectures on World Food Day, held on 15 and 17 October 2019 by CL Dietetics and Nutrition students, aimed at students in the 6th and 9th grades of the Colégio Conciliar de Maria Imaculada em Leiria.
Outro
World Food Day
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2019/03/27 - 2019/03/27 Participation in the organization of the Community Nutrition activity as part of the Food Week program, carried out with 120 secondary school students at Escola Secundária Domingos Sequeira, on March 27, 2019.
Outro
Community Nutrition
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2022/11/16 Development of innovative, sustainable and nutritious food products based on marine resources
Arguente
Wilson David Costa Fernandes (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2022/02 Elementary chemical analysis of medicinal plants used in infusions by X-ray fluorescence: A phytotherapeutic perspective
Arguente
Jaime Filipe da Silva Fernandes (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2021/01 Quality control methods in sensory analysis of virgin olive oil
Arguente
Ivania Minks (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019/10 Development of a new food product: peanut butter in biodegradable packaging
Arguente
Helena Rita Bernardes Brito (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2018 A Contribution to the valorization of a maritime of a maritime plant: the Corema album (L.) D. Don
Arguente
Liliana Andreia dos Santos Ferreira, (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2018 Development of an ice cream with functional characteristics based on microalgae
Arguente
Laura Gomes Fidalgo (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2017/10 Evaulation of heavy metals (Pb and Cd) in cocoa beans during the fermentation and drying process
Arguente
José Ricardo Alvarez Andrade (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2017 - 2023 3rd, 4th, 5th and 6th Symposium Production and Transformation of Food in a Sustainable Environment
2019/05/23 - 2019/05/23 10th Conference on Innovation and Food Safety (CISA)
2016/05/06 - 2016/05/07 3 rd IPLeiria’s International Health Congress – Health, Demographic - Changes and Well Being

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2019/04/16 - 2019/04/16 Edible wild plants in the food industry and hotels Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2019 - 2019 Mediterranean Wild Edible Plants - Perspectives in Human Nutrition Bachelor of Science in Human Nutrition and Bachelor of Agri-Food Science Atlantic Technological University - Sligo, Irlanda
2017/03/13 - 2017/03/13 Wild Edible Plants - from cultivation to the formulation of new food products (Bachelor) Universidade do Vale do Taquari, Brasil

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2021/05 - 2023/05 1st, 2nd, 3rd International Conference on Water Energy Food and Sustainability (ICOWEFS) Instituto Politécnico de Leiria, Portugal

Instituto Politécnico de Portalegre, Portugal
2022/10 - 2022/10 Sustainable Campus Conference 2022 (CCS2022)
Membro
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2018 - 2018 4th International Health Congress: Global Trends
Membro
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2015 - 2015 1st National Meeting of New Health Researchers (ENNIS) | 1st International Meeting of New Health Researchers (IMNRH)
Membro
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal
2012 - 2012 COST ACTION FA 0905 Mineral improved crop production for healthy food and feed Third Annual Conference – Improving Nutrients and Minerals Content to Increase the Nutritional Value of Crop-Derived Food or Feed
Membro
Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Revisão ad hoc de artigos em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2020 - Atual Foods (2304-8158)
2020 - Atual Horticulturae (2311-7524) MDPI
2020 - Atual Agriculture (2077-0472) MDPI
2020 - Atual Agronomy (2073-4395) MDPI
2016 - Atual Emirates Journal of Food and Agriculture [EJFA] (2079-052X) College of Food and Agriculture, United Arab Emirates University
2020 - 2020 Nutrients (2072-6643) MDPI