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I hold a degree in Genetics and Biotechnology and a Master’s in Food Engineering from the University of Trás-os-Montes and Alto Douro. In 2021, I contributed to the molecular identification of Dictyocaulus capreolus in cervids, a groundbreaking achievement in Portugal that led to my first publication. Between 2022 and 2023, I investigated Food Safety in Restaurants, presenting significant results at conferences and publishing two articles as first author. I am currently working with the NUTRIMU Group at CIIMAR on the Horizon 2020 project “NEOGIANT,” where I explore the applications of grape extracts as antimicrobial alternatives in aquaculture.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Miguel Castro
Data de nascimento
2000/07/12
Género
Masculino

Nomes de citação

  • Castro, Miguel

Identificadores de autor

Ciência ID
421A-5C76-6A0F
ORCID iD
0000-0003-4557-1598

Endereços de correio eletrónico

  • miguelcastro505@gmail.com (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Molecular
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2024/11/01 - 2028/10/31
Em curso
Biology (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
"AquaGrape: grape extracts as novel antimicrobials to prevent the use of antibiotics in aquaculture" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2021/10/01 - 2024/03/22
Concluído
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Segurança e Desperdício Alimentar em Unidades de Restauração" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2018/09/24 - 2021/06/19
Concluído
Genética e Biotecnologia (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Abordagens Moleculares Aplicadas à Identificação de Parasitas Pulmonares em Cervídeos" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/02/15 - 2024/07/01 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Projetos

Outro

Designação Financiadores
2024/03/03 - 2024/07/01 The power of grape extracts: antimicrobial and antioxidant properties to prevent the use of antibiotics in farmed animals
101036768
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
European Commission
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Miguel Castro; Kamila Soares; Carlos Ribeiro; Alexandra Esteves. "Preliminary Study on Plate Waste from “Daily Dish” in Restaurants". 2025.
    10.3390/blsf2024040045
  2. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Ribeiro, Carlos; Esteves, Alexandra. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants". Trabalho apresentado em 2nd International Electronic Conference on Microbiology, 2023.
    Publicado • 10.3390/ecm2023-16413
Artigo em revista
  1. Castro, Miguel; Kamila Soares; Carlos Ribeiro; Alexandra Esteves. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants". Microorganisms 12 4 (2024): 825. https://www.mdpi.com/2076-2607/12/4/825.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/microorganisms12040825
  2. Gama, A.; Castro, Miguel; Pires, I.; Seixas, F.; Pinto, M.L.; Pires, M.A.; Coutinho, T.; Lopes, A.P.; Bastos, E.. Autor correspondente: Gama, A.. "Parasitic Pneumonia in Roe Deer (Capreolus capreolus): First Molecular Identification of Dictyocaulus capreolus in Portugal". Journal of Comparative Pathology 191 (2022): 59. http://dx.doi.org/10.1016/j.jcpa.2021.11.134.
    Publicado • 10.1016/j.jcpa.2021.11.134
Poster em conferência
  1. Castro, Miguel; Serra, Cláudia; Magalhães, Rui; Oliva-Teles, Aires; Ana Couto; Roberto Bermúdez; María Isabel Quiroga; Maria Celeiro; Marta Lores. "AquaGrape: grape extracts as novel antimicrobials to prevent the use of antibiotics in aquaculture". Trabalho apresentado em MicroSummit 2024, 2024.
  2. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Ribeiro, Carlos; Esteves, Alexandra. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants". Trabalho apresentado em The 2nd International Electronic Conference on Microbiology, 2023.
  3. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Esteves, Alexandra; Ribeiro, Carlos. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the microbiological characteristics of food handlers' hands surfaces from restaurants". Trabalho apresentado em 2nd Meeting of the Associate Laboratory for Animal and Veterinary Sciences, 2023.
  4. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Esteves, Alexandra; Ribeiro, Carlos. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Occurrence of Listeria monocytogenes on restaurants during scheduled audits". Trabalho apresentado em 10th Training Meeting of the Order of Veterinary Doctors, 2023.
  5. Castro, Miguel; Gama, A.; Bastos, E.. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Parasitic Pneumonia in Roe Deer (Capreolus capreolus): First Molecular Identification of Dictyocaulus capreolus in Portugal". Trabalho apresentado em 4th ESVP, ECVP and ESTP Cutting Edge Pathology Congress, 2021.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2025/07/08 AquaGrape: NeoGiANT grape extracts as novel antimicrobials to prevent the use of antibiotics in aquaculture 2st UPorto Research Summer School in Microbial Communities: Taste of PhD Experience
Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2023/12/15 Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants The 2nd International Electronic Conference on Microbiology
MDPI (Porto, Portugal)