???global.info.a_carregar???
Cristiane Conte Paim de Andrade is Invited Assistant Researcher in Centre of Biological Engineering, Universidade do Minho.
Identification

Personal identification

Full name
Cristiane Conte Paim de Andrade

Citation names

  • Andrade, C. C. P.
  • C. C. P. Andrade
  • Andrade, C.C.P.

Author identifiers

Ciência ID
EC18-7AEA-F195
ORCID iD
0000-0003-0251-5748
Scopus Author Id
54791960600

Email addresses

  • cris.cpandrade@gmail.com (Professional)
  • cristiane.andrade@ceb.uminho.pt (Professional)

Telephones

Telephone
  • 253601986 (Professional)
  • 253601962 (Professional)

Addresses

  • Industry and Processes Laboratory, Centre of Biological Engineering, University of Minho, Campus de Gualtar, 4710-057, Braga, Braga, Portugal (Professional)

Websites

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Upper intermediate (B2) Proficiency (C2) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
Spanish; Castilian Upper intermediate (B2) Proficiency (C2) Upper intermediate (B2) Advanced (C1) Advanced (C1)
Italian Elementary (A2) Intermediate (B1) Elementary (A2) Intermediate (B1) Elementary (A2)
Education
Degree Classification
2009/03 - 2014/05
Concluded
Doutorado em Engenharia de Alimentos (Doctor of Philosophy)
Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
"Produção, purificação e caracterização de xilanase termoestável produzida por Cryptococcus flavescens e expressão em Pichia pastoris" (THESIS/DISSERTATION)
2002/03 - 2008/01
Concluded
Engenharia de Alimentos (Bachelor)
Universidade de Caxias do Sul, Brazil
1999 - 2002
Concluded
Técnico em Informática (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Caxias do Sul, Brazil
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2018/11/19 - 2020/10/31 Invited Auxiliary Researcher (Research) Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2015/10/01 - 2018/08/31 Postdoc (Research) Universidade Estadual de Campinas, Brazil
2014/09 - 2015/08 Postdoc (Research) Universitat Autònoma de Barcelona, Spain
2008/07 - 2009/02 Research Trainee (Research) Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL), Brazil

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2002/02 - 2003/02 Técnico de Informática Estagiário (Técnico de informática) Promídia Informática Ltda, Brazil

Others

Category
Host institution
Employer
2020/11/01 - Current Investigador Colaborador Universidade do Minho, Portugal
2017/08 - 2017/12 Professor Colaborador da Disciplina Operações Unitárias I para o Curso de Engenharia de Alimentos (TA631, 20% da carga horária) Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
2010 - 2012 Estágio de Docência na Disciplina de Engenharia de Bioprocessos (TA736) Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
2007/10 - 2007/10 Estagiário - Controle de Qualidade Cooperativa Santa Clara Ltd, Brazil
Projects

Grant

Designation Funders
2017 - Current Desenvolvimento de processos microfluídicos para obtenção de nanoestruturas lipídicas para aplicação em alimentos
423960/2016-4
Other
Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Ongoing
2018/11 - 2020/10/31 High Performance Polyhydroxyalkanoates Based Packaging to Minimise Food Waste - YPACK
Researcher
Universidade do Minho, Portugal
European Commission
Ongoing
2016/06/01 - 2018/05/31 Incorporação e veiculação de bioativos usando resíduos da indústria cervejeira
PNPD DEA - FEA
Post-doc Fellow
Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
Concluded
2015/10/01 - 2016/05/31 Nanoestruturas baseadas em ingredientes biocompatíveis: produção, caracterização, veiculação e digestibilidade de compostos funcionais
161822/2015-0
Post-doc Fellow
Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
2014/09/01 - 2015/08/31 Expressão do gene POS5 de Saccharomyces cerevisiae, responsável pela produção da NADH kinase mitocondrial, em Pichia pastoris e avaliação do seu impacto na produção de proteínas recombinantes
249872/2013-7
PhD Student Fellow
Universitat Autònoma de Barcelona, Spain
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded
2009/03 - 2014/05 Produção, purificação e caracterização de xilanase termoestável produzida por Cryptococcus flavescens e expressão em Pichia pastoris
130571/2009-1; 142791/2010-5
PhD Student Fellow
Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Concluded

Contract

Designation Funders
2016 - 2018 Relação reologia-funcionalidade em formulações de espessantes para pacientes disfágicos
16/05448-8
Other
Universidade Estadual de Campinas - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Motta, F. L.; Andrade, C. C. P.. "A Review of Xylanase Production by the Fermentation of Xylan: Classification, Characterization and Applications". In Sustainable Degradation of Lignocellulosic Biomass - Techniques, Applications and Commercialization, 251-275. New York: InTech, 2013.
    Published • 10.5772/53544
Conference abstract
  1. Furtado, G.F.; Silva, K.C.G.; Andrade, C.C.P.; Cunha, R.L.. "Digestibility of heteroaggregates stabilized by sodium caseinate and lactoferrin". Paper presented in VII International conference on proteins and food colloids - CIPCA, Buenos Aires, 2017.
  2. Andrade, C.C.P.; Oliveira, B. V.; Cabrera, O.G.; Alvarez, J.C.; Carazzolle, M.F.; Pereira, G.A.G.; Maugeri-Filho, F.. "Sequenciamento e clonagem de xilanase termoestável produzida por Cryptococcus flavescens LEB-AY10". Paper presented in XIX Simpósio Nacional de Bioprocessos - SINAFERM, Foz do Iguaçu, 2013.
    Published
Conference poster
  1. Andrade, C. C. P.; Genisheva, Z.A.; Figueroa-Lopez, K.J.; Lagaron, J.M.; Torres-Giner, S.; Vicente, A.A.. "Relationship between chemical composition and bioactivity performance of commercial oregano essential oil and green tea and rosemary oil extracts when incorporated into biodegradable food packaging films". Paper presented in International Congress on Engineering and Food - ICEF13, Melbourne, Australia, 2019.
  2. Andrade, C. C. P.; Duarte, S. H.; Coelho, E.; Adame, M.A.; Vicente, A.A.; Coimbra, M.A.; Cunha, R.L.. "Brewery spent yeast insoluble residue as microcarriers for bioactive compounds". Paper presented in 8th International Symposium on 'Delivery of Funcionality in Complex Food Systems - DOF2019, Porto, Portugal, 2019.
  3. Furtado, G.F.; Michelon, M.; Oliveira, D.R.B.; Silva, K.C.G.; Andrade, C.C.P.; Cunha, R.L.. "Heteroaggregates stabilized by sodium caseinate and lactoferrin: production and in vitro digestibility". Paper presented in 7th International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems – DOF2017, Auckland, New Zealand, 2017.
  4. Avila, P.F.; Andrade, C.C.P.; Forte, M.B.S.; Goldbeck, R.. "Optimization of commercial enzymes mixtures for enzymatic hydrolysis of sugarcane biomass aimed fermentable sugars and xylooligosaccharides". Paper presented in Brazilian BioEnergy Science and Technology Conference - BBEST, Campos de Jordão, Brazil, 2017.
  5. Andrade, C.C.P.; Tomàs-Gamisans, M.; Monforte-Mercado, S.; Quesada-Ganuza, A.; Carnicer-Heras, M.; Albiol-Sala, J.; Ferrer-Alegre, P.. "Impact of increased NADPH production capacity in recombinant Pichia pastoris". Paper presented in Biotechnology Ibero-American Congress - BIOIBEROAMÉRICA, Salamanca, Spain, 2016.
  6. Andrade, C.C.P.; Santos, T.P.; Rodrigues, M.I.; Maugeri-Filho, F.. "Xylanase production by Cryptococcus flavescens and Aureobasidium pullulans using steam exploded bagasse". Paper presented in 15th European Congress on Biotechnology - ECB, Istanbul, Turkey, 2012.
    10.1016/j.nbt.2012.08.563
  7. Goldbeck, R.; Andrade, C.C.P.; Pereira, G.A.G.; Maugeri-Filho, F.. "Purification and identification of cellulase peptides from Acremonium strictum". Paper presented in 9th European Symposium on Biochemical Engineering Science - ESBES, Istanbul, Turkey, 2012.
  8. Andrade, C.C.P.; Costa, F.A.A.; Maugeri, F.. "Produção e purificação de xilanase termoestável de Cryptococcus flavescens isolado da Mata Atlântica". Paper presented in XIX Congresso Brasileiro de Engenharia Química - COBEQ, Búzios, Brazil, 2012.
  9. Goldbeck, R.; Andrade, C.C.P.; Ramos, M.M.; Maugeri, F.. "Production and characterization of cellulases and xylanases isolated from wild yeasts". Paper presented in 1st European Congress Applied of Biotechnology - ECAB, Berlin, Germany, 2011.
  10. Goldbeck, R.; Andrade, C.C.P.; Maugeri, F.. "Screening of wild yeast cellulases from Brazil Biomes". Paper presented in 8th European Symposium on Biochemical Engineering Science - ESBES, Bologna, Italy, 2011.
  11. Duarte, S.H.; Andrade, C.C.P.; Ghiselli, G.; Maugeri, F.. "Perfil de ácidos graxos e caracterização genotípica de levedura silvestre oleaginosa cultivada em glicerol do biodiesel". Paper presented in XVIII Simpósio Nacional de Bioprocessos - SINAFERM, Caxias do Sul, Brazil, 2011.
  12. Goldbeck, R.; Andrade, C.C.P.; Ramos, M.M.; Pereira, G.A.G.; Maugeri-Filho, F.. "Estudo da precipitação, concentração e purificação de celulases produzidas por Acremonium strictum". Paper presented in XVIII Simpósio Nacional de Bioprocessos - SINAFERM, Caxias do Sul, Brazil, 2011.
  13. Andrade, C.C.P.; Goldbeck, R.; Pereira, G.A.G.; Maugeri, F.. "Identification of thermostable xylanase producing yeast isolated from Brazilian Atlantic Forest". Paper presented in 4th International Congress on Bioprocess in Food Industries - ICBF, Curitiba, Brazil, 2010.
  14. Andrade, C.C.P.; Goldbeck, R.; Pereira, G.A.G.; Maugeri, F.. "Identificação de levedura silvestre produtora de xilanase termoestável e caracterização da enzima". Paper presented in IX Seminário Brasileiro de Tecnologia Enzimática- ENZITEC, Rio de Janeiro, Brazil, 2010.
  15. Zacarchenco, P.B.; Andrade, C.C.P.; Bromberg, R.; Silva-Alves, A. T.; Grael, E.; Trento, F.K.H.S.; Moreno, I.. "Antibiotic resistance of probiotic lactic acid bacteria". Paper presented in IV Symposium of Applied Microbiology - SMA, Rio Claro, Brazil, 2009.
  16. Andrade, C.C.P.; Mandelli, F.; Delamare, A.P.L.. "Determinação de características microbiológicas e físico-químicas de queijos Serranos comerciais". Paper presented in 7º Latin American Symposium of Food Science - SLACA, Campinas, Brazil, 2007.
  17. Chequeller, R.; Zacaria, J.; Andrade, C.C.P.; Delamare, A.P.L.; Echeverrigaray, S.. "Caracterização bioquímica e genética de bactérias lácticas isoladas de queijos Serrano". Paper presented in 7º Latin American Symposium of Food Science - SLACA, Campinas, Brazil, 2007.
  18. Mandelli, F.; Andrade, C.C.P.; Echeverrigaray, S.; Delamare, A.P.L.. "Avaliação microbiológica e físico-química de queijos Serranos produzidos com diferentes bactérias lácticas". Paper presented in 7º Latin American Symposium of Food Science - SLACA, Campinas, Brazil, 2007.
  19. Silva, E. M.; Andrade, C.C.P.; Delamare, A.P.L.; Echeverrigaray, S.. "Análise de bacteriocinas antimicrobianas produzidas por bactérias lácticas isoladas de queijo Serrano". Paper presented in 7º Latin American Symposium of Food Science - SLACA, Campinas, Brazil, 2007.
  20. Mandelli, F.; Andrade, C.C.P.; Delamare, A.P.L.; Echeverrigaray, S.. "Avaliação de microrganismos contaminantes em queijo Serrano". Paper presented in XX Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos – CBCTA, Curitiba, Brazil, 2006.
  21. Andrade, C.C.P.; Mandelli, F.; Delamare, A.P.L.; Echeverrigaray, S.. "Isolamento de bactérias lácticas visando a seleção de um inoculante para a produção de queijo Serrano". Paper presented in XX Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos – CBCTA, Curitiba, Brazil, 2006.
  22. Andrade, C.C.P.; Mandelli, F.; Delamare, A.P.L.; Echeverrigaray, S.. "Estudo de bactérias lácticas na produção de Queijo Serrano". Paper presented in 58ª Reunião Anual do SBPC, Florianópolis, Brazil, 2006.
  23. Andrade, C.C.P.; Luz, R.B.; Echeverrigaray, S.; Delamare, A.P.L.. "Isolamento de bactérias lácticas e avaliação de microrganismos contaminantes em Queijo Serrano". Paper presented in XXIII Congresso Brasileiro de Microbiologia – CBM, Santos, Brazil, 2005.
Journal article
  1. Andrade, C.C.P.. "Synergic recombinant enzyme association to optimize xylo-oligosaccharides production from agricultural waste". Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (2020): http://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101747.
    10.1016/j.bcab.2020.101747
  2. Andrade, C.C.P.. "Flaxseed gum-biopolymers interactions driving rheological behaviour of oropharyngeal dysphagia-oriented products". Food Hydrocolloids (2020): http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106257.
    10.1016/j.foodhyd.2020.106257
  3. Tomàs-Gamisans, Màrius; Andrade, Cristiane Conte Paim; Maresca, Francisco; Monforte, Sergi; Ferrer, Pau; Albiol, Joan. "Redox Engineering by Ectopic Overexpression of NADH Kinase in Recombinant Pichia pastoris (Komagataella phaffii): Impact on Cell Physiology and Recombinant Production of Secreted Proteins". Applied and Environmental Microbiology 86 6 (2019): http://dx.doi.org/10.1128/aem.02038-19.
    10.1128/aem.02038-19
  4. Fasolin, L.H.; Pereira, R.N.; Pinheiro, A.C.; Martins, J.T.; Andrade, C.C.P.; Ramos, O.L.; Vicente, A.A.. "Emergent food proteins – Towards sustainability, health and innovation". Food Research International 125 (2019): 108586. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108586.
    10.1016/j.foodres.2019.108586
  5. de Figueiredo Furtado, G.; Guedes Silva, K.C.; Andrade, C.C.P.; Cunha, R.L.. "In vitro digestibility of heteroaggregated droplets coated with sodium caseinate and lactoferrin". Journal of Food Engineering 229 (2018): 86-92. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85026355861&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.jfoodeng.2017.07.025
  6. Costa, A.L.R.; Gomes, A.; Andrade, C.C.P.; Cunha, R.L.. "Emulsifier functionality and process engineering: Progress and challenges". Food Hydrocolloids 68 (2017): 69-80. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85007013842&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.foodhyd.2016.10.012
  7. Andrade, C.C.P.; Santos, T.P.; SF, Franco; MI, Rodrigues; GAG, Pereira; Maugeri-Filho, F.. "Optimization of xylanase production by Cryptococcus flavescens LEB-AY10 from steam exploded sugarcane bagasse". Journal of Biochemical & Microbial Technology 3 2 (2015): 8-17. http://dx.doi.org/10.14312/2053-2482.2015-2.
    Published • 10.14312/2053-2482.2015-2
  8. Andrade, C. C. P.; Ghiselli, G.; Maugeri, F.. "Exploration of Brazilian biodiversity and selection of a new oleaginous yeast strain cultivated in raw glycerol". Bioresource Technology 138 (2013): 377-381. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84877924434&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1016/j.biortech.2013.04.004
  9. Goldbeck, R.; Andrade, C. C. P.; Ramos, M. M.; Pereira, G. A. G.; Maugeri-Filho, F.. "Identification and characterization of cellulases produced by Acremonium strictum isolated from Brazilian biome". International Research Journal of Microbiology (IRJM) 4 (2013): 135-146.
    Published
  10. Goldbeck, R.; Andrade, C. C. P.; Pereira, G. A. G.; Maugeri-Filho, F.. "Screening and identification of cellulase producing yeast-like microorganisms from Brazilian biomes". AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY 11 53 (2012): http://dx.doi.org/10.5897/ajb12.422.
    Published • 10.5897/ajb12.422
  11. Delamare, A. P. L.; Andrade, C. C. P.; Mandelli, F.; Almeida, R. C.. "Microbiological, Physico-Chemical and Sensorial Characteristics of Serrano, an Artisanal Brazilian Cheese". Food and Nutrition Sciences 03 08 (2012): 1068-1075. http://dx.doi.org/10.4236/fns.2012.38142.
    Published • 10.4236/fns.2012.38142
  12. Lopes, F.; Motta, F.; Andrade, C. C. P.; Rodrigues, M. I.; Maugeri-Filho, F.. "Thermo-stable xylanases from non conventional yeasts". Journal of Microbial and Biochemical Technology 3 3 (2011): 36-42. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79959953453&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.4172/1948-5948.1000049
  13. Echeverrigaray, S.; Michelim, L.; Delamare, A.P.L.; Andrade, C. C. P.; Zacaria, J.. "The effect of monoterpenes on swarming differentiation and haemolysin activity in Proteus mirabilis". Molecules 13 12 (2008): 3107-3116. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-58149267863&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.3390/molecules13123107
  14. Andrade, C. C. P.; Mandelli, F.; Echeverrigaray, S.. "Microbial Dynamics During Cheese Production and Ripening: Physicochemical and Biological Factors". Food 2 (2008): 91-101.
    Published

Intellectual property

Patent
  1. Goldbeck, R.; Ana Carla Kawazoe Sato; Manoela Martins; Andrade, C.C.P.. 2020. "PROCESSO DE PRODUÇÃO DE MICROPARTÍCULAS SIMBIÓTICAS E SEU USO PARA PREPARAÇÃO DE PRODUTOS ALIMENTÍCIOS". Brazil.
    Pending
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2013 Sequenciamento e clonagem de xilanase termoestável produzida por Cryptococcus flavescens LEB-AY10 XIX Simpósio Nacional de Bioprocessos - SINAFERM
Universidade Federal de São Carlos, Universidade Estadual de Campinas, Universidade Estadual de Maringá (Foz do Iguaçu, Brazil)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2019 - 2019 8th International Symposium on “Delivery of Functionality in Complex Food Systems” - DOF2019, Porto, Portugal (2019/07/07 - 2019/07/10)
Symposium (Member of the Organising Committee)
Universidade do Minho, Portugal
2006 - 2006 Aula Inaugural do Curso de Engenharia de Alimentos (2006 - 2006)
Other
Universidade de Caxias do Sul, Brazil
2004 - 2004 Primeiro Ciclo de Palestras da Engenharia de Alimentos (2004 - 2004)
Other
Universidade de Caxias do Sul, Brazil

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2019/09/30 - 2019/09/30 Novas soluções para Análises Rápidas de Gordura e Proteína, organizado pela Paralab SA em parceria com Oxford e Elementar
Workshop
Universidade do Minho, Portugal
2019/07/01 - 2019/07/05 Planeamento de Experimentos e Otimização de Processos (DOE - Design of Experiments) ministrado pela Prof. Dr. Maria Isabel Rodrigues (36 h)
Workshop
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2011 - 2011 Genômica voltada a Bioprocessos (6 h)
Workshop
XVIII Simpósio Nacional de Bioprocessos, SINAFERM, Brazil
Universidade de Caxias do Sul, Brazil
2010 - 2010 Formulação de enzimas e sua estabilização (2 h)
Workshop
IX Seminário Brasileiro de Tecnologia Enzimática, ENZITEC, Brasil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
2009 - 2009 Técnicas microbiológicas (6 h)
Workshop
Universidade Estadual de Campinas, Brazil
2008 - 2008 Métodos de Análise Microbiológica de Alimentos (20 h)
Workshop
Métodos de Análise Microbiológica de Alimentos
Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL), Brazil
2007 - 2007 Curso básico de patentes e informação tecnológica (6 h)
Other
Universidade de Caxias do Sul, Brazil
2004 - 2004 Construção do texto científico com base nas regras da ABNT (9 h)
Other
Universidade de Caxias do Sul, Brazil
2002 - 2002 Análise de metais em alimentos e nitritos-nitratos (12 h)
Workshop
Universidade de Caxias do Sul, Brazil

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2019 Mixotrophic growth optimization of Scanedesmus sp. using bioproducts and organic wastes Sara Fernandes Vilas (Master)
Universidade do Minho, Portugal
2019 Organic heterotrophic medium for Clorella vulgaris: formulation and validation Francisco José G. V. Pereira (Master)
Universidade do Minho, Portugal
2018 Desenvolvimento e caracterização de produtos à base de legumes Inês Salomé Carvalho Miranda (Master)
Universidade do Minho, Portugal
2018 Proposta para melhorar a conservação de pescado congelado Bruno Miguel Miranda Alves (Master)

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2019 - 2019 The Canadian Journal of Chemical Engineering (1939-019X) Wiley (John Wiley & Sons)
2016 - 2016 Applied Biochemistry and Biotechnology (1559-0291) Springer-Verlag

Mentoring / Tutoring

Topic Student name
2016/08 - 2017/07 Incorporação de triptofano e ß-galactosidase em parede celular de Saccharomyces pastorianus residuária de indústria cervejeira Matheus Augusto Adame
2011/09 - 2012/08 Indução e otimização da produção de xilanase por leveduras silvestres a partir de bagaço pré-tratado por explosão a vapor Tatiana Porto dos Santos
Distinctions

Award

2008 Honra ao mérito "aluno destaque"
Conselho Regional de Química 5ª Região - CRQ-V, Brazil