???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Ana Mafalda Ferreira Romãozinho Neno de Resende

Citation names

  • Resende, A. M.
  • Resende, M.
  • Resende, A.

Author identifiers

Ciência ID
C812-1014-F49A

Email addresses

  • mafalda.resende@cataa.pt (Professional)
  • mafalda_resende@hotmail.com (Personal)

Telephones

Telephone
  • 272349100 (Professional)

Addresses

  • Zona Industrial de Castelo Branco, Rua A, 6000 - 459, Castelo Branco, Castelo Branco, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Engineering and Technology - Chemical Engineering
  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Intermediate (B1) Advanced (C1) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2)
Education
Degree Classification
2005/09 - 2011/11
Concluded
Engenharia Química (Mestrado integrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Separação de polissacáridos em vinho branco" (THESIS/DISSERTATION)
15
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2010/12 - 2011/12 Researcher (Research) Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2018/09 - Current Responsável das Unidades Piloto e Técnico Superior do Laboratório de Físico-Química Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2012/11 - 2018/08 Técnico Superior do Laboratório de Físico-Química e Análise Sensorial Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2012/02 - 2012/10 Estágio Profissional Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/01/01 - Current Fusilli - Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation
101000717
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2021 - Current F4F - Forest For Future
CENTRO-08-5864-FSE-00003
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2019/12 - Current CULTIVAR - Rede de competências para o desenvolvimento sustentável e inovação no setor Agroalimentar
CENTRO-01-0145-FEDER-000020
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Ongoing
2018/10/01 - Current Programa de Valorização da Fileira do Queijo da Região Centro
CENTRO 04-3928-FEDER-000014
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Ongoing
2018/05 - Current iCheese -Cynara Innovation for best Cheese
PDR2020-101-031009
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Ongoing
2018/01 - Current PrunusPós - Otimização de processos de armazenamento, conservação em frio, embalamento ativo e/ou inteligente, e rastreabilidade da qualidade alimentar no pós-colheita de produtos frutícolas
PDR2020-101-031697
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Ongoing
2015/07/01 - 2020/06/30 INNOACE
0049_INNOACE_4_E
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Concluded
2017/01/01 - 2018/12/31 Nutrinforma
Centro-28-2016-09
Principal investigator
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Concluded
2017/01/01 - 2018/12/31 Transfer2agro
Centro-46-2016-01
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Concluded
2017/01/01 - 2018/12/31 Taste4kids
Centro-28-2016-09
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2015/01/01 - 2016/12/31 +pêssego - Inovação e desenvolvimento na cultura do pessegueiro na região da Beira Interior
Centro-46-2016-01
Researcher
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Nunes, A.; Miguel-Pintado, C.; Beato, H.; Paulo, L.; Resende, A. M.; Antunes, P.. "Qualidade dos pêssegos da região da Beira Interior nos ciclos 2015 e 2016". In +Pêssego – Resultados de Apoio à Gestão., 51-66. Portugal: Centro Operativo e Tecnológico Hortofrutícola Nacional, 2017.
    Published
Conference paper
  1. Andrade, L.P.; Nunes, J.; Simões, Maria Paula; Morais, D.; Canavarro Teixeira, Cristina; Espírito Santo, Christophe; P.D. Gaspar; et al. "Experimental study of the consequences of controlled atmosphere conservation environment on cherry characteristics". Paper presented in The 25th IIR International Congress of Refrigeration (ICR 2019), 2019.
    Published
  2. Youssef Elamine; Resende, A.; Smail, S; Paulo, L.; Badiâa, L.; Antunes, P.; Estevinho, Leticia M.; Miguel, MG; Anjos, Ofélia. "Carbohydrate profile in honey with diferent provenaces". Paper presented in 11th International Meeting of Portuguese Carbohydrate Chemistry Group, 2015.
  3. Anjos, Ofélia (C21D-D8C7-3037); Campos, M.G.; Campos M; Maria Campos; Maria G. Campos; Resende, A. M.. "Application of infrared analyser and HPAEC-IPAD for the quality control of honey sugar". Paper presented in XXXXIII International Apicultural Congress, 2013.
  4. Resende, M.; Geraldes, Vítor ; Catarino, Sofia; de Pinho, M. N.. "Optimization of Ultrafiltration / Diafiltration for Wine Polysaccharides Separation". Paper presented in 35th World Congress of Vine and Wine, 2012.
Journal article
  1. Miguel-Pintado, C.; Resende, M.; Rodrigues, I.; Antunes, P.. "Improvement of ‘Sweetheart’ cherry quality by modified atmosphere packaging (MAP)". Acta Horticulturae 1161 (2017): 549-554. http://dx.doi.org/10.17660/actahortic.2017.1161.87.
    10.17660/actahortic.2017.1161.87
  2. Resende, M.; Paulo, L.; Antunes, P.; Miguel-Pintado, C.. "High total phenol content, antioxidant activity and mineral content in ‘Sweetheart’ cherry peel". Acta Horticulturae 1161 (2017): 673-676. http://dx.doi.org/10.17660/actahortic.2017.1161.107.
    10.17660/actahortic.2017.1161.107
  3. Elamine, Youssef; Aazza, Smail; Lyoussi, Badiâa; Dulce Antunes, Maria; Estevinho, Letícia M; Anjos, Ofélia; Resende, Mafalda; Faleiro, Maria Leonor; Miguel, Maria Graça. "Preliminary characterization of a Moroccan honey with a predominance of Bupleurum spinosum pollen". Journal of Apicultural Research 57 1 (2017): 153-165. http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2016.1265759.
    10.1080/00218839.2016.1265759
  4. Paulo, L; Resende, M; Pintado, CM; Antunes, P. "Identification of citrulline in different parts of watermelon by liquid chromatography with mass spectrometry (LC-MS/MS)". Planta Medica 80 16 (2014): http://dx.doi.org/10.1055/s-0034-1394708.
    10.1055/s-0034-1394708
  5. Resende, Ana; Catarino, Sofia; Geraldes, Vítor; de Pinho, Maria. "Separation and Purification by Ultrafiltration of White Wine High Molecular Weight Polysaccharides". Industrial & Engineering Chemistry Research 52 26 (2013): 8875-8879. http://dx.doi.org/10.1021/ie3035493.
    10.1021/ie3035493
  6. Resende, A.M.; Catarino, S.; Geraldes, V.; de Pinho, M.N.. "Separation and Concentration of High Molecular Weight Polysaccharides from White Wine by Ultrafiltration with Diafiltration". Procedia Engineering 44 (2012): 22-23. http://dx.doi.org/10.1016/j.proeng.2012.08.294.
    10.1016/j.proeng.2012.08.294
Magazine article
  1. Miguel Pintado, C.; Paulo, L.; Silveira, A.; Resende, A.; Riscado, A.; Beato, H.; Moitinho Rodrigues, António. "Queijo da Beira Baixa", Ruminantes, 2020
  2. Resende, M.. "PrunusPÓS: Extensão da vida útil das frutas na pós-colheita", Frutas, Legumes e Flores, 2020
  3. Resende, A.; Riscado, A.; Silveira, A.; Nunes, A.; Miguel Pintado, C.; Caseiro, Catarina; Espírito Santo, Christophe; et al. "Desidratação - uma forma de acrescentar valor aos produtos hortofrutícolas - Projeto Transfer2Agro", Frutas, Legumes e Flores, 2019
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2020/04/24 Desidratação - Uma forma de acrescentar valor aos produtos agro-alimentares Workshop online
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco (Castelo Branco, Portugal)
2019/11/28 Implementação de tecnologias não destrutivas no campo e na central hortofrutícola Congresso INOVACTION
(Castelo Branco, Portugal)
2012 Separation and concentration of high molecular weight polysaccharides from white wine by ultrafiltration with diafiltration Euromembrane 2012
(United Kingdom)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2021/03/01 - Current Desenvolvimento e validação de um método de extração de compostos fenólicos em amostras de pólen usando extração guiada dispersiva energizada (EGDE)
Co-supervisor
Biotecnologia Alimentar (Degree)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2020/02/03 - 2020/07/17 Caracterização de leites e queijos de pequenos ruminantes
Co-supervisor
Biotecnologia Alimentar (Degree)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2019/09/30 - 2019/11/08 Dossier de estágio - Módulo de Saúde Pública
Co-supervisor
Ciências Biomédicas Laboratoriais (Degree)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior de Saúde Dr Lopes Dias, Portugal
2019/02/04 - 2019/06/28 Caraterização físico-química de méis da Região de Castelo Branco
Co-supervisor
Técnico Superior Profissional em Análises Químicas e Biológicas (Other)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
2018/02/05 - 2018/06/25 Relatório de estágio
Co-supervisor
Técnico Superior Profissional em Análises Químicas e Biológicas (Other)
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2015 - 2018 Concursos de queijos DOP da Beira Baixa (2015 - 2018)
Call (Member of the Organising Committee)
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2010/01 - 2010/04 Primeiras Jornadas de Engenharia Química e Biológica (JEQB) (2010/04/12 - 2010/04/16)
Congress (Member of the Organising Committee)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
Distinctions

Award

2010 Relatório de visita ao Taguspark
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal