???global.info.a_carregar???
Biological Engineer (Técnico Lisboa, 2003) with a PhD in Food Sciences (University of Reading, 2008). Associate professor at Polytechnic of Leiria and member of MARE-PLeiria since 2008. Has been involved and coordinated several projects and innovation vouchers with close food chain stakeholders involment, resulting in several published findings, novel food product prototypes and patented processes/food packaging solutions. Current main research goal is to actively contribute towards more sustainable food products conservation and packaging solutions, namely by substituting plastic polymeric material by edible formulations and synthetic additives by extracts of marine origin.
Identification

Personal identification

Full name
susana silva

Citation names

  • silva, s. f. j.

Author identifiers

Ciência ID
851F-621B-1AC6
ORCID iD
0000-0002-5764-5665

Email addresses

  • susana.j.silva@ipleiria.pt (Professional)

Knowledge fields

  • Engineering and Technology - Industrial Biotechnology - Industrial Biotechnology
  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
Education
Degree Classification
2008
Concluded
Ciências Alimentares (Doutoramento)
University of Reading, United Kingdom
"An Investigation Into Milk Foaming by Steam Injection" (THESIS/DISSERTATION)
2003/11/30
Concluded
Ciências de Engenharia - Engenharia Biológica (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2016 - 2018 Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2016 - 2018 Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2013 - 2016 Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2013 - 2016 Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2022/07/01 - Current Embalagem do Futuro - PPS14- Traceability from farm to fork
N.a.
Researcher
Ongoing
2021/01/01 - 2025/12/31 ARNET - Aquatic Research Infrastructure Network
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Instituto Universitário de Ciências Psicológicas Sociais e da Vida, Portugal

FCiênciasID Associação para a Investigação e Desenvolvimento de Ciências, Portugal

Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Agência Regional para o Desenvolvimento da Investigação Tecnologia e Inovação, Portugal

Centro de Ciências do Mar e do Ambiente, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021/01/01 - 2024/12/31 Orchestra
70155
Researcher
Ongoing
2020/09/01 - 2022/08/31 Seafilm- Desenvolvimento de filme comestível para congelação sustentável de pescado
MAR-04.03.01-FEAMP-0386
Principal investigator
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2018 - 2021 MOBFOOD
Researcher
2017/04/01 - 2019/10/01 Ctomentosum – “Determinação de tempo de prateleira de extrato de Codium tomentosum”
CENTRO-01-0246-FEDER-000017
Principal investigator
Concluded
2018 - 2019 REiNOVA- AgroFood Innovation
Researcher
Centro de Ciências do Mar e do Ambiente, Portugal
2016 - 2019 AMALIA - Algae-to-MArket Lab IdeAs - Adding value to marine invasive seaweeds of the Iberian northwest
EASME/EMFF/2016/1.2.1.4/03/SI2.750419
Researcher
2016 - 2017 AlgaeCoat - validação industrial de revestimento comestível para produtos minimamente processados à base de macroalgas comestíveis
POCI-01-0247-FEDER-006392
Principal investigator

Other

Designation Funders
2021/01/01 - 2025/12/31 Aquatic Research Infrastructure Network
LA/P/0069/2020
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Instituto Universitário de Ciências Psicológicas Sociais e da Vida, Portugal

FCiênciasID Associação para a Investigação e Desenvolvimento de Ciências, Portugal

Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Agência Regional para o Desenvolvimento da Investigação Tecnologia e Inovação, Portugal

Centro de Ciências do Mar e do Ambiente, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Reboleira, João; silva, susana; Chatzifragkou, Afroditi; Niranjan, Keshavan; Lemos, Marco F.L.. "Seaweed fermentation for the development of novel food products". In Applications of Seaweeds in Food and Nutrition, 235-249. Elsevier, 2023.
    Published
  2. silva, s. f. j.. "Packaging Technologies and Material Type for the Maintenance of Seafood Safety". In Handbook of Seafood: Quality and Safety Maintenance and Applications. 2016.
  3. silva, susana. "Bubbles in foods". In Creating Structure out of thin air. 2008.
    10.1007/978-0-387-75430-7_10
  4. silva, susana. "Bubble Containing Foods". 2008.
    10.1007/978-0-387-71947-4_14
  5. Silva, S.; Espiga, A.; Niranjan, K.; Livings, S.; Gumy, J.-C.; Sher, A.. "Formation and Stability of Milk Foams". 153-161. 2008.
Conference abstract
  1. silva, susana. "Development of a ready to eat fish based product using seafood industry byproducts: FisHam". 2014.
    doi: 10.3389/conf.FMARS.2014.02.00134
  2. silva, susana. "Seaweeds as edible coatings for minimally processed products". 2014.
    doi:10.3389/conf.FMARS.2014.02.00167
  3. silva, susana. "Producing fish Protein Hydrolysates from Mackerel By-products". 2014.
    doi: 10.3389/conf.FMARS.2014.02.00168
Conference poster
  1. Augusto, Ana; Miranda, A.; Pinheiro, J.; Gaspar, H.; Niranjan, K.; Mitchel, G.; Pedrosa, R.; Campos, M.J.; silva, s. f. j.. "Hydroethanolic extraction from the macroalgae Codium tomentosum and anti-browning applications of the extract". Paper presented in 9th International Conference on Algal Biomass, Biofuels and Bioproducts (AlgalBBB 2019), 2019.
  2. Augusto, Ana; Marques, S.; Félix, R.; Carmona, A.; Novais, S.C.; Lemos, M.F.L.; silva, s. f. j.. "A new active seaweed-based edible food packaging for frozen seafood". Paper presented in BIOPROSP_19, 2019.
  3. Augusto, Ana; Miranda, A.; Pedrosa, R.; Campos, M.J.; Mitchell, G.; Niranjan, K.; silva, s. f. j.. "Preservation of ready-to-eat Rocha Pear: a new approach". Paper presented in 1st Food and Nutritional Sciences Research Symposium, 2019.
Journal article
  1. Augusto, Ana; Marques, Sónia; Félix, Rafael; Dias, Juliana; Alves, Nuno; Shiels, Katie; Murray, Patrick; et al. "A novel seaweed-based biodegradable and active food film to reduce freezer burn in frozen salmon". Food Hydrocolloids 156 (2024): 110332. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2024.110332.
    10.1016/j.foodhyd.2024.110332
  2. Augusto, Ana; Lemos, Marco; Silva, Susana. "Exploring Marine-Based Food Production: The Challenges for a Sustainable and Fast Biotechnology-Based Development". Applied Sciences 14 18 (2024): 8255. https://doi.org/10.3390/app14188255.
    10.3390/app14188255
  3. Augusto, Ana; Simões, Tiago; Novais, Sara C.; Mitchell, Geoffrey; Lemos, Marco F.L.; Niranjan, Keshavan; silva, s. f. j.. "An insight into the mechanisms underpinning the anti-browning effect of Codium tomentosum on fresh-cut apples". Food Research International 161 (2022): 111884. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111884.
    10.1016/j.foodres.2022.111884
  4. Augusto, Ana; Miranda, Andreia; Costa, Leonor; Pinheiro, Joaquina; Campos, Maria J.; Raimundo, Délio; Pedrosa, Rui; et al. "A pilot plant scale testing of the application of seaweed-based natural coating and modified atmosphere packaging for shelf-life extension of fresh-cut apple". Journal of Food Processing and Preservation (2022): http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.16630.
    10.1111/jfpp.16630
  5. Augusto, Ana; Miranda, Andreia; Crespo, Daniel; Campos, Maria J.; Raimundo, Délio; Pedrosa, Rui; Mitchell, Geoffrey; Niranjan, Keshavan; Silva, Susana F.J.. "Preservation of fresh-cut Rocha Pear using Codium tomentosum extract". LWT 155 (2022): 112938. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112938.
    10.1016/j.lwt.2021.112938
  6. Reboleira, João; Silva, Susana; Chatzifragkou, Afroditi; Niranjan, Keshavan; Lemos, Marco F.L.. "Seaweed fermentation within the fields of food and natural products". Trends in Food Science & Technology (2022): http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2021.08.018.
    10.1016/j.tifs.2021.08.018
  7. Simões, Tiago; Ferreira, Jessica; Lemos, Marco F. L.; Augusto, Ana; Félix, Rafael; Silva, Susana F. J.; Ferreira-Dias, Suzana; Tecelão, Carla. "Argan Oil as a Rich Source of Linoleic Fatty Acid for Dietetic Structured Lipids Production". Life 11 11 (2021): 1114. https://doi.org/10.3390/life11111114.
    10.3390/life11111114
  8. Lemos, Marco F. L.; Novais, Sara C.; Silva, Susana F. J.; Félix, Carina. "Marine Resources Application Potential for Biotechnological Purposes". Applied Sciences 11 13 (2021): 6074. http://dx.doi.org/10.3390/app11136074.
    10.3390/app11136074
  9. Neves, Marta; Miranda, Andreia; Lemos, Marco F.L.; Silva, Susana; Tecelão, Carla. "Enhancing oxidative stability of sunflower oil by supplementation with prickled broom ( Pterospartum tridentatum ) ethanolic extract". Journal of Food Science (2020): http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.15378.
    10.1111/1750-3841.15378
  10. silva, susana. "Influence of Codium tomentosum Extract in the Properties of Alginate and Chitosan Edible Films". Foods (2018): http://dx.doi.org/10.3390/foods7040053.
    10.3390/foods7040053
  11. silva, susana. "Evaluation of seaweed extracts functionality as post-harvest treatment for minimally processed Fuji apples". Innovative Food Science & Emerging Technologies (2016): http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2015.10.004.
    10.1016/j.ifset.2015.10.004

Intellectual property

Patent
  1. Augusto, Ana Luísa de Sousa; Simões, Tiago; Lemos, Marco F. L.; Novais, Sara; Félix, Rafael. 2022. "Food conditioning food film and respective manufacturing process".
    Granted/Issued
  2. silva, s. f. j.. 2015. "REVESTIMENTO DE ORIGEM MARINHA PARA APLICAÇÃO EM PRODUTOS MINIMAMENTE PROCESSADOS OU DE QUARTA GAMA E RESPECTIVO MÉTODO DE PRODUÇÃO".
Provisional application for patent
  1. 2019. "Food conditioning food film and respective manufacturing process”.".
  2. 2017. "Embalagem alimentar comestível".
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2020/09/30 - 2022/09/30 Pão Medronho – Será que a adição de polpa de medronho numa fórmula de pão beneficia o produto final?
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019/09/30 - 2019/09/30 Implementação de sistemas de segurança alimentar (HACCP) na Vertente Direta Lda. – prestação de serviços
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2017/09/30 - 2019/09/30 Desenvolvimento de novo produto alimentar: pasta de amendoim em embalagem biodegradável
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2017/09/30 - 2019/09/30 Desenvolvimento de Filmes Comestíveis com Base em Algas Marinhas para Salmão Congelado
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2015 - 2017/09/30 Preparação para a implementação da norma NP EN ISO 9001:2015 numa Indústria de congelação de pescado
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2014/09/30 - 2015/09/30 Avaliação da estabilidade físico-química de óleo alimentar suplementado com extrato de carqueja
Co-supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2013/09/30 - 2015/09/30 Preparação para a implementação do referencial BRC numa indústria de abate e transformação de aves
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2013/09/30 - 2014/09/30 Gestão da segurança alimentar evolução da certificação Codex Alimentarius para a implementação da ISO 22000:2005
Supervisor
2012/09/30 - 2013/09/30 Desenvolvimento de revestimentos comestíveis para produtos de IV gama
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2012/09/30 - 2013/09/30 Desenvolvimento de um novo produto alimentar: Fisham - fiambre de pescada e salmão enriquecido com óleo de peixe
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2012/09/30 - 2013/09/30 Produção e caracterização de hidrolisados proteicos de pescado (HPP) a partir de subprodutos de cavala (Scomber colias)
Supervisor
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Conference scientific committee

Conference name Conference host
2022/01/01 - Current 3rd Internation Food Design and Food Studies Conference FORK