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Identification

Personal identification

Full name
Virgílio Falco

Citation names

  • Falco, Virgílio

Author identifiers

Ciência ID
8313-220C-6903
ORCID iD
0000-0003-2742-0622

Addresses

  • Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Departamento de Agronomia. Departamento de Agronomia (CP:1013), 5001-801, Vila Real, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology - Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology
Education
Degree Classification
2005
Concluded
Ciência Alimentar (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Caracterização do aroma de vinhos da Vitis vinifera L. var. Touriga Nacional" (THESIS/DISSERTATION)
Distinção e louvor
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2006/03 - Current Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2023/05/02 - Current Diretor do Doutoramento em Enologia e Viticultura Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2021/05/10 - 2023/05/01 Diretor do Mestrado em Enologia e Viticultura Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2017/09/05 - 2021/05/09 Diretor do Mestrado em Engenharia Agronómica Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2016 - 2017 Conselho pedagógico Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013 - 2016 Conselho pedagógico Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2016/05 - Current Integrative Research in Environment, Agro-Chain and Technology/Fostering Viticulture Sustainability for Douro Valley: Multidisciplinary Efforts from Field to Wine, INTERACT/VitalityWINE
Norte-01-0145-FEDER-000017
CCDRN
2016/04 - Current INNovation Platform of VINEyard & WINE, INNOVINE&WINE
NORTE-01-0145-FEDER- 000038
CCDRN
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Química - Vila Real
UID/QUI/00616/2019
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2012/04/01 - 2015/08/31 Biologia molecular da maturação fenólica do bago de uva
PTDC/AGR-PRO/120264/2010
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia
Concluded
2012 - 2015 Efeitos da gestão do solo na produtividade e sustentabilidade do sistema vitiviníco (GreenVitis)
PA 43.879 - IF 0018
PRODER
2011/04/01 - 2014/09/30 Estratégias de curto prazo para mitigação das alterações climáticas na viticultura mediterrânica (ClimVineSafe)
PTDC/AGR-ALI/110877/2009
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2011/01/01 - 2013/12/31 Projecto Estratégico - UI 616 - 2011-2012
PEst-C/QUI/UI0616/2011
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2010/04/15 - 2013/10/14 Incremento da biodiversidade funcional do olival, no fomento da protecção biológica contra pragas da cultura
PTDC/AGR-AAM/100979/2008
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Universidade de Évora, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007/07/01 - 2010/12/31 Optimização das Condições de Produção de Hidromel
PTDC/AGR-ALI/68284/2006
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007/06/01 - 2010/09/30 Avaliação dos efeitos do azoto na fisiologia, transcriptoma, proteoma e metaboloma das leveduras, para optimizar a produção de compostos do odor e flavor economicamente relevantes
PTDC/AGR-ALI/71460/2006
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade do Minho, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007/09/01 - 2010/08/31 GENÓMICA APLICADA À TRACEABILIDADE DO VINHO PORTUGUÊS
PTDC/AGR-ALI/69516/2006
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Ferreira, L.M.M.; Santos, A.S.; Celaya, R.; Falco, V.; Rodrigues, M.A.M.; Osoro, K.. Validation of long chain fatty acids as markers to estimate diet composition of equines fed on grassland-heathland vegetation components. 2010.
Book chapter
  1. Inês, António; Falco, Virgílio. "Lactic Acid Bacteria Contribution to Wine Quality and Safety". In Generation of Aromas and Flavours, 53-71. London: InTech, 2018.
    Published • 10.5772/intechopen.81168
Conference paper
  1. Silva, Vanessa; Falco, Virgílio; Dias, Maria Inês; Barros, Lillian; Amaral, J.S.; Igrejas, Gilberto; Ferreira, Isabel C.F.R.; Poeta, Patrícia. "Antimicrobial activity and phenolic profile of chestnut (Castanea sativa Mill.) by-products". 2019.
  2. Silva, Vanessa; Igrejas, Gilberto; Falco, Virgílio; Amaral, J.S.; Poeta, Patrícia. "Antimicrobial activity of polyphenols extracted from winery by-products against antibiotic resistant bacteria". 2017.
  3. Silva, Vanessa; Igrejas, Gilberto; Falco, Virgílio; Amaral, J.S.; Poeta, Patrícia. "Effect of phenolic compounds extracted from chestnut (Castanea sativa Mill) industry by-products on antibiotic resistant bacteria". 2017.
Journal article
  1. Adriana Silva; Vanessa Silva; José Eduardo Pereira; Luís Maltez; Gilberto Igrejas; Patrícia Valentão; Virgílio Falco; Patrícia Poeta. "Antimicrobial Resistance and Clonal Lineages of Escherichia coli from Food-Producing Animals". Antibiotics (2023): https://doi.org/10.3390/antibiotics12061061.
    10.3390/antibiotics12061061
  2. Adriana Silva; Vanessa Silva; Gilberto Igrejas; Alfredo Aires; Virgílio Falco; Patrícia Valentão; Patrícia Poeta. "Phenolic compounds classification and their distribution in winemaking by-products". European Food Research and Technology 249 2 (2023): 207-239. http://dx.doi.org/10.1007/s00217-022-04163-z.
    10.1007/s00217-022-04163-z
  3. Rupesh Kumar Singh; Eliel Ruiz-May; Vishnu D. Rajput; Tatiana Minkina; Rosa Luz Gómez-Peraza; Krishan K. Verma; Mahipal S. Shekhawat; et al. "Viewpoint of Chitosan Application in Grapevine for Abiotic Stress/Disease Management towards More Resilient Viticulture Practices". Agriculture (2022): https://doi.org/10.3390/agriculture12091369.
    10.3390/agriculture12091369
  4. Diana Augusto; Javier Ibáñez; Ana Lúcia Pinto-Sintra; Virgílio Falco; Fernanda Leal; José Miguel Martínez-Zapater; Ana Alexandra Oliveira; Isaura Castro. "Grapevine Diversity and Genetic Relationships in Northeast Portugal Old Vineyards". Plants (2021): https://doi.org/10.3390/plants10122755.
    10.3390/plants10122755
  5. Adriana Silva; Vanessa Silva; Gilberto Igrejas; Isabel Gaivão; Alfredo Aires; Naouel Klibi; Maria de Lurdes Enes Dapkevicius; et al. "Valorization of Winemaking By-Products as a Novel Source of Antibacterial Properties: New Strategies to Fight Antibiotic Resistance". Molecules 26 8 (2021): 2331-2331. https://doi.org/10.3390/molecules26082331.
    10.3390/molecules26082331
  6. Rupesh Kumar Singh; Jessica Afonso; Marta Nogueira; Ana A. Oliveira; Fernanda Cosme; Virgílio Falco. "Silicates of Potassium and Aluminium (Kaolin); Comparative Foliar Mitigation Treatments and Biochemical Insight on Grape Berry Quality in Vitis vinifera L. (cv. Touriga National and Touriga Franca)". Biology 9 3 (2020): 58-58. https://doi.org/10.3390/biology9030058.
    10.3390/biology9030058
  7. Vanessa Silva; Rupesh Kumar Singh; Nelson Gomes; Bruno Gonçalves Soares; Adriana Silva; Virgilio Falco; Rosa Capita; et al. "Comparative Insight upon Chitosan Solution and Chitosan Nanoparticles Application on the Phenolic Content, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Individual Grape Components of Sousão Variety". Antioxidants (2020): https://www.mdpi.com/2076-3921/9/2/178.
    10.3390/antiox9020178
  8. Falco, Virgílio. "Evaluation of the Phenolic Profile of Castanea sativa Mill. By-Products and Their Antioxidant and Antimicrobial Activity against Multiresistant Bacteria". Antioxidants (2020): http://dx.doi.org/10.3390/antiox9010087.
    10.3390/antiox9010087
  9. Singh, R.K.; Martins, V.; Soares, B.; Castro, I.; Falco, V.. "Chitosan application in vineyards (Vitis vinifera L. cv. tinto cão) induces accumulation of anthocyanins and other phenolics in berries, mediated by modifications in the transcription of secondary metabolism genes". International Journal of Molecular Sciences 21 1 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85077580651&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/ijms21010306
  10. Silva, Vanessa; Singh, Rupesh Kumar; Gomes, Nelson; Soares, Bruno Gonçalves; Silva, Adriana; Falco, Virgílio; Capita, Rosa; et al. "Comparative insight upon chitosan solution and chitosan nanoparticles application on the phenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of individual grape components of Sousão variety". (2020): http://hdl.handle.net/10198/22331.
    10.3390/antiox9020178
  11. Silva, Vanessa; Falco, Virgílio; Dias, Maria Inês; Barros, Lillian; Silva, Adriana; Capita, Rosa; Alonso-Calleja, Carlos; et al. "Evaluation of the phenolic profile of Castanea sativa mill. By-products and their antioxidant and antimicrobial activity against multiresistant bacteria". (2020): http://hdl.handle.net/10198/22287.
    10.3390/antiox9010087
  12. Singh, Rupesh; Soares, Bruno; Goufo, Piebiep; Castro, Isaura Alberta Oliveira De; Cosme, Fernanda; Sintra, Ana Lucia Rebocho Lopes Pinto E; Inês, António Francisco Henrique; et al. "Chitosan upregulates the genes of the ROS pathway and enhances the antioxidant potential of grape (Vitis vinifera L. ‘Touriga Franca’ and ’Tinto Cão’) tissues". Antioxidants 8 11 (2019): http://hdl.handle.net/10348/9570.
    10.3390/antiox8110525
  13. D., Augusto; Oliveira, A. A.; Costa, Virgilio Alexandre Cardoso E Falco Da; Castro, Isaura Alberta Oliveira De; Falco, Virgílio. "Uncovering Northeast Portugal grapevine's varietal legacy". VITIS - Journal of Grapevine Research (2019): http://hdl.handle.net/10348/9571.
    10.5073/VITIS.2019.58.SPECIAL-ISSUE.89-93
  14. Silva, Vanessa; Igrejas, Gilberto; Falco, Virgílio; Santos, Teresa P.; Torres, Carmen; Oliveira, Ana M.P.; Pereira, José Eduardo; et al. "Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activity of phenolic compounds extracted from wine industry by-products". Food Control 92 10 (2018): 516-522. http://hdl.handle.net/10198/18706.
    Published • 10.1016/j.foodcont.2018.05.031
  15. Gonçalves, Fátima; Rodrigues, Maria Conceição; Nave, Anabela; Falco, Virgílio; Arnaldo, Paula; Torres, Laura. "Evaluation of native plant species from the olive agro ecosystem to enhance conservation biological control". (2018): https://revistas.rcaap.pt/index.php/rca/article/view/16211.
  16. Gonçalves, Fátima; Rodrigues, Maria Conceição; Nave, Anabela; Falco, Virgílio; Arnaldo, Paula; Torres, Laura. "Avaliação de plantas espontâneas do olival para fomento da protecção biológica de conservação". (2018): https://doi.org/10.19084/rca.16211.
    10.19084/rca.16211,title
  17. García-Díez, Juan; Alheiro, Joana; Pinto, Ana Luisa; Soares, Luciana; Falco, Virgilio; Fraqueza, Maria João; Patarata, Luis. "Influence of Food Characteristics and Food Additives on the Antimicrobial Effect of Garlic and Oregano Essential Oils". Foods 6 6 (2017): 44-44.
    Published • 10.3390/foods6060044
  18. Falco, V.; Castro, I.; Oliveira, A.A.; Ferreira, V.; Martin, J.P.; Ortiz, J.M.; Oliveira, P.; et al. "Characterisation of related red-berried and white-berried grapevine cultivars". Acta Horticulturae 1157 (2017): 119-124.
    Published • 10.17660/ActaHortic.2017.1157.19
  19. Garc{\'i. "Chemical characterization and antimicrobial properties of herbs and spices essential oils against pathogens and spoilage bacteria associated to dry-cured meat products". Journal of Essential Oil Research 29 2 (2017): 117-125.
    Published
  20. Garc{\'i. "Synergistic activity of essential oils from herbs and spices used on meat products against food borne pathogens". Natural Product Communications 12 2 (2017): 281-286.
    Published
  21. García-Díez, J.; Alheiro, J.; Pinto, A.L.; Soares, L.; Falco, V.; Fraqueza, M.J.; Patarata, L.. "The Impact of Essential Oils on Consumer Acceptance of Chouriço de vinho - A Dry-Cured Sausage Made from Wine-Marinated Meat - Assessed by the Hedonic Scale, JAR Intensity Scale and Consumers' “Will to Consume and Purchase¿?". Journal of Food Processing and Preservation 41 4 (2017): e13056-e1.
    Published • 10.1111/jfpp.13056
  22. Ferreira, Vanessa; Fernandes, Fátima; Carrasco, David; Hernandez, Marivel Gonzalez; Pinto-Carnide, Olinda; Arroyo-García, Rosa; Andrade, Paula; et al. "Spontaneous variation regarding grape berry skin color: A comprehensive study of berry development by means of biochemical and molecular markers". Food Research International 97 - (2017): 149-161. http://hdl.handle.net/10348/8647.
    Published • 10.1016/j.foodres.2017.03.050
  23. García-Díez, J.; Alheiro, J.; Pinto, A.L.; Soares, L.; Falco, V.; Fraqueza, M.J.; Patarata, L.. "Behaviour of food-borne pathogens on dry cured sausage manufactured with herbs and spices essential oils and their sensorial acceptability". Food Control 59 1 (2016): 262-270.
    Published • 10.1016/j.foodcont.2015.05.027
  24. Ferreira, Vanessa; Fernandes, Fátima; Pinto-Carnide, Olinda; Valentão, Patrícia; Falco, Virgílio; Martín, Juan Pedro; Ortiz, Jesús María; et al. "Identification of Vitis vinifera L. grape berry skin color mutants and polyphenolic profile". Food Chemistry 194 March (2016): 117-127. http://hdl.handle.net/10348/8654.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2015.07.142
  25. Goufo, P.; Falco, V.; Brites, C.; Wessel, D.F.; Kratz, S.; Rosa, E.A.S.; Carranca, C.; Trindade, H.. "Effect of elevated carbon dioxide concentration on rice quality: Nutritive value, color, milling, cooking, and eating qualities". Cereal Chemistry 91 5 (2014): 513-521. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84907705478&partnerID=MN8TOARS.
    Published • 10.1094/CCHEM-12-13-0256-R
  26. Fernandes-Silva, A. A.; Falco, V.; Correia, C. M.; Villalobos, F. J.. "Sensory analysis and volatile compounds of olive oil (cv. Cobrançosa) from different irrigation regimes". Grasas y Aceites 64 1 (2013): 59-67.
    Published • 10.3989/gya.069712
  27. Fernandes, Armando Manuel; Oliveira, Paula; Moura, João Paulo; Oliveira, Ana Alexandra; Falco, Virgílio; Correia, Maria José; Melo-Pinto, Pedro. "Determination of anthocyanin concentration in whole grape skins using hyperspectral imaging and adaptive boosting neural networks". Journal of Food Engineering 105 2 (2011): 216-226.
    Published • 10.1016/j.jfoodeng.2011.02.018
  28. Ferreira, L.M.M.; Celaya, R.; Santos, A.S.; Falco, V.; Guedes, C.; Rodrigues, M.A.M.; Osoro, K.. "The utilization of long-chain fatty acids as markers for diet composition estimates in ruminants: Effects of animal species, diet composition and marker combination". Grass and Forage Science 66 2 (2011): 183-195. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79955488374&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/j.1365-2494.2010.00774.x
  29. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Barbosa, C.; Falco, V.; Inês, A.; Mendes-Faia, A.. "Optimization of honey-must preparation and alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae for mead production". International Journal of Food Microbiology 144 1 (2010): 193-198.
    Published • 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.016
  30. Vilela-Moura, A.; Schuller, D.; Falco, V.; Mendes-Faia, A.; Côrte-Real, M.. "Effect of refermentation conditions and micro-oxygenation on the reduction of volatile acidity by commercial S. cerevisiae strains and their impact on the aromatic profile of wines". International Journal of Food Microbiology 141 3 (2010): 165-172.
    Published • 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.05.006
  31. Ferreira, L.M.M.; Celaya, R.; Santos, A.S.; Falco, V.; Guedes, C.; Rodrigues, M.A.M.; Osoro, K.. "Comparison of long-chain fatty acids and alkanes as markers to estimate diet composition of equines and cattle consuming heathland vegetation species". Livestock Science 131 2-3 (2010): 260-271.
    Published • 10.1016/j.livsci.2010.04.011
  32. Ferreira, L.M.M.; Celaya, R.; Falco, V.; Oliván, M.; Santos, A.S.; Guedes, C.; Rodrigues, M.A.M.; Osoro, K.. "Evaluation of very long-chain fatty acids and n-alkane epicuticular compounds as markers for estimating diet composition of sheep fed heathland vegetation species". Animal Feed Science and Technology 156 3-4 (2010): 75-88.
    Published • 10.1016/j.anifeedsci.2010.01.007
  33. Ferreira, L.M.M.; Santos, A.S.; Celaya, R.; Falco, V.; Rodrigues, M.A.M.; Osoro, K.. "Validation of long chain fatty acids as markers to estimate diet composition of equines fed on grassland-heathland vegetation components". EAAP Scientific Series 128 1 (2010): 133-135.
    Published
  34. Ferreira, L. M. M.; Carvalho, S.; Falco, V.; Celaya, R.; Garcia, U.; Santos, A. S.; Rodrigues, M. A. M.; Osoro, K.. "Assessment of very long-chain fatty acids as complementary or alternative natural fecal markers to n-alkanes for estimating diet composition of goats feeding on mixed diets". Journal of Animal Science 87 8 (2009): 2732-2745.
    Published • 10.2527/jas.2008-1718
  35. Mendes-Ferreira, Ana; Barbosa, Catarina; Falco, Virgílio; Leão, Cecília; Mendes-Faia, Arlete. "The production of hydrogen sulphide and other aroma compounds by wine strains of Saccharomyces cerevisiae in synthetic media with different nitrogen concentrations". Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology 36 4 (2009): 571-583. http://hdl.handle.net/10348/1671.
    Published • 10.1007/s10295-009-0527-x
  36. Gonc¸alves, Berta; Falco, Virgi¿?lio; Moutinho-Pereira, Jose¿?; Bacelar, Eunice; Peixoto, Francisco; Correia, Carlos. "Effects of Elevated CO 2 on Grapevine (Vitis vinifera L.): Volatile Composition, Phenolic Content, and in Vitro Antioxidant Activity of Red Wine". Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 1 (2009): 265-273.
    Published • 10.1021/jf8020199
  37. Gonçalves, B.; Falco, V.; Moutinho-Pereira, J.; Bacelar, E.; Peixoto, F.; Correia, C. M.. "Effects of elevated CO2 on grapevine (Vitis vinifera L.): Volatile composition, phenolic content, and in vitro antioxidant activity of red wine". Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 1 (2009): 265-273.
    Published
  38. Barbosa, Catarina; Falco, Virgilio; Mendes-Faia, Arlete; Mendes-Ferreira, Ana. "Nitrogen addition influences formation of aroma compounds, volatile acidity and ethanol in nitrogen deficient media fermented by Saccharomyces cerevisiae wine strains". Journal of Bioscience and Bioengineering 108 2 (2009): 99-104. http://hdl.handle.net/10348/1674.
    Published • 10.1016/j.jbiosc.2009.02.017
  39. Andrade, P.B; Mendes, G; Falco, V.; Valentão, P; Seabra, R.M. "Preliminary study of flavonols in port wine grape varieties". Food Chemistry 73 4 (2001): 397-399.
    Published • 10.1016/S0308-8146(00)00309-5
Thesis / Dissertation
  1. Leitão, Cátia Martins. "Influence of sequential fermentations with nonSaccharomyces and Saccharomyces cerevisiae on the colour of red winemaking". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9422.
  2. Nogueira, Marta Andreia Pinto. "Caracterização bioquímica do aroma de uvas sujeitas a medidas de mitigação do efeito das alterações climáticas na Região Demarcada do Douro". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9314.
  3. Afonso, Jessica Rodrigues. "Caracterização bioquímica de uvas da Região Demarcada do Douro". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9523.
  4. Pimenta, Filipe António Teixeira. "Influência da forma de condução na produtividade e qualidade da Touriga Nacional". Master, 2017. http://hdl.handle.net/10348/8045.
  5. García Díez, Juan. "Essential oils of herbs and spices in dry-cured meat products: chemical characterization, antimicrobial properties, effect on foodborne pathogens and sensory acceptability in chouriço". PhD, 2015. http://hdl.handle.net/10348/4945.

Other

Other output
  1. Avaliação de plantas espontâneas do olival para fomento da protecção biológica de conservação. Este estudo teve por objectivo avaliar as possibilidades oferecidas por 3 espécies da flora espontânea do olival (erva-aranha, Spergula arvensis L., malva, Malva neglecta Wallr. e funcho-bravo, Foeniculum vulgare Miller) no fomento da protecção biológica de conservação, através da análise do seu papel no incremento da actuação da crisopa-comum, Chrysoperla carnea (Stephens). Avaliou-se, em laborat. 2012. Fátima,Gonçalves; Rodrigues,Maria Conceição; Nave,Anabela; Falco,Virgilio; Arnaldo,Paula; Torres,Laura. http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2012000200026.
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2019 - 2019 CARACTERIZAÇÃO BIOQUIMICA DE UVAS DA REGIÃO DEMARCADA DO DOURO
Co-supervisor
Bioquímica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2018 - 2018 CARACTERIZAÇÃO BIOQUIMICA DO AROMA DE UVAS SUJEITAS A MEDIDAS DE MITIGAÇÃO DO EFEITO DAS ALTERAÇÕES CLIMÁTICAS DA REGIÃO DEMARCADA DO DOURO
Supervisor
Bioquímica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2017 - 2017 INFLUÊNCIA DA FORMA DE CONDUÇÃO NA PRODUTIVIDADE E QUALIDADE DA TOURIGA NACIONAL
Supervisor
Engenharia Agronómica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
2013 - 2013 ESSENTIAL OILS OF HERBS AND SPICES IN DRY-CURED MEAT PRODUCTS- CHEMICAL CHARACTERIZATION, ANTIMICROBIAL PROPERTIES, EFFECT ON FOODBORNE PATHOGENS AND SENSORY ACCEPTABILITY IN CHOURIÇO
Co-supervisor
Ciências Veterinárias (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2019 INFLUENCE OF SEQUENTIAL FERMENTATION WITH NON-SACCHAROMYCES AND SACCHAROMYCES CEREVISIAE ON THE COLOUR OF RED WINEMAKINK
Supervisor
CÁTIA MARTINS LEITÃO (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal