???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Ana Cristina Correia

Citation names

  • Correia, Ana C.

Author identifiers

Ciência ID
5214-400C-AC20
ORCID iD
0000-0002-6283-1964

Telephones

Mobile phone
  • (351) 967054185 (Personal)

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Middle English (ca. 1100-1500) Elementary (A2) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1)
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2016 - 2019 Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Viseu, Portugal
2013 - 2016 Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Viseu Escola Superior Agrária de Viseu, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2013 - 2016 Conselho pedagógico Instituto Politécnico de Viseu Escola Superior Agrária de Viseu, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2022/05/01 - 2025/04/30 InovFarmer.MED - Melhorar a cadeia de abastecimento do Mediterrâneo através de modelos de negócios agroalimentares inovadores para fortalecer a competitividade dos pequenos agricultores, usando o figo e o figo da índia como estudo de caso
PRIMA/0005/2021
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Instituto Politécnico de Viseu, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
Outputs

Publications

Book chapter
  1. "Valorization of vine leaves for infusions production: chemical composition and sensory profile". In Vitis Products: Composition, health benefits and economic valorization, 249-286. New York, United States: Nova Science Publishers, 2021.
    Published
Conference paper
  1. Correia, Ana C.; Vilela, Alice Maria Correia; Canastra, Isabel; Jordão, António M.; Martins, Maria Fernanda Gil Cosme. "Comparative analysis of sensory properties of French fries made by vacuum and deep fat frying". 2018.
  2. Correia, Ana Cristina; Lourenço, J.; Souta, A.; Gürbüz, B.N.; Almeida, E.; Pereira, P.; Gomes, R.; et al. "Biscuits healthy: avaliação sensorial e nutricional da incorporação do sorelho". 2018.
  3. Jordão, António M.; Lozano, Virginia; Correia, Ana C.; Ortega-Heras, Mirian; González-San José, Maria L.. "Comparative analysis of volatile and phenolic composition of alternative wood chips from cherry, acacia and oak for potential use in enology.". 2016.
    10.1051/bioconf/20160702012
  4. Nunes, Paulo; Muxagata, Sara; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Jordão, António M.. "Evolução das características sensoriais de vinhos brancos da casta encruzado conservados em diferentes tipos de barricas de madeira de carvalho". 2016.
  5. Silvia, Margarida; Correia, Ana C.; Mari, Ari de; Jordão, António M.. "Efeito da aplicação de um produto clarificante sobre a qualidade e a estabilidade térmica de um azeite virgem". 2016.
  6. Muxagata, Sara; Fontes, Luisa; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Jordão, António M.. "Efeito da aplicação de taninos enológicos na evolução das características fenólicas e sensoriais de um vinho tinto". 2016.
Journal article
  1. Rosária, Mariana; Oliveira, Miguel; Correia, Ana C.; Jordão, António M.. "Impact of Cross-Flow and Membrane Plate Filtrations under Winery-Scale Conditions on Phenolic Composition, Chromatic Characteristics and Sensory Profile of Different Red Wines". Processes 10 2 (2022): 284. http://dx.doi.org/10.3390/pr10020284.
    10.3390/pr10020284
  2. Costa, Manuela; Miglior, Nicolò; Correia, Ana C.; Ricardo-da-Silva, Jorge M.; Jordão, António M.. "Storage of a Touriga Nacional red wine in contact with Juglans regia L. and Quercus petraea L. wood chip species: comparative influence on phenolic and sensory characteristics". European Food Research and Technology 247 12 (2021): 3037-3052. http://dx.doi.org/10.1007/s00217-021-03854-3.
    10.1007/s00217-021-03854-3
  3. Nunes, Inês; Correia, Ana C.; Jordão, António M.; Ricardo-da-Silva, Jorge M.. "Use of oak and cherry wood chips during alcoholic fermentation and the maturation process of Rosé wines: impact of phenolic composition and sensory profile". (2020): http://hdl.handle.net/10400.5/20202.
    10.3390/molecules25051236
  4. Santos, Filipa; Correia, Ana C.; Ortega-Heras, Mirian; Garcia-Lomillo, Javier; Gonzalez-SanJosé, Maria L.; Jordão, António M.; Ricardo-da-Silva, Jorge M.. "Acacia, cherry and oak wood chips used for a short aging period of rosé wines: effects on general phenolic parameters, volatile composition and sensory profile". (2019): http://hdl.handle.net/10400.5/22579.
    10.1002/jsfa.9580
  5. Jordão, António M.; Correia, Ana C.; De Mari, Ari; Martinez-Lozano, Virginia; González-SanJosé, Maria L.. "Utilização de fragmentos de madeira na evolução de variáveis fenólicas e sensoriais num vinho tinto". (2016): http://hdl.handle.net/10400.19/3625.
  6. Guiné, Raquel P. F.; Almeida, Inês C.; Correia, Ana C.; Gonçalves, Fernando J.. "Evaluation of the physical, chemical and sensory properties of raisins produced from grapes of the cultivar Crimson". Journal of Food Measurement and Characterization 9 3 (2015): 337-346. http://dx.doi.org/10.1007/s11694-015-9241-8.
    10.1007/s11694-015-9241-8
  7. Ibeas, Vitoria; Correia, Ana C.; Jordão, António M.. "Wine tartrate stabilization by different levels of cation exchange resin treatments: impact on chemical composition, phenolic profile and organoleptic properties of red wines". Food Research International 69 (2015): 364-372. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.01.003.
    10.1016/j.foodres.2015.01.003
  8. Correia, Ana Cristina; Dubreucq, Eric; Ferreira-Dias, Suzana; Lecomte, Jérôme. "Rapid quantification of polar compounds in thermo-oxidized oils by HPTLC-densitometry". European Journal of Lipid Science and Technology 117 3 (2014): 311-319. http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201400230.
    10.1002/ejlt.201400230
  9. Fernandes, Bruno; Correia, Ana C.; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Jordão, António M.. "Volatile components of vine leaves from two Portuguese grape varieties (Vitis viniferaL.), Touriga Nacional and Tinta Roriz, analysed by solid-phase microextraction". Natural Product Research 29 1 (2014): 37-45. http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2014.957697.
    10.1080/14786419.2014.957697
  10. Correia, Ana C.; Jordão, António M.. "Antioxidant capacity, radical scavenger activity, lipid oxidation protection analysis and antimicrobial activity of red grape extracts from different varieties cultivated in Portugal". Natural Product Research 29 5 (2014): 438-440. http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2014.945086.
    10.1080/14786419.2014.945086
  11. Martinho, Célia; Correia, Ana; Gonçalves, FMJ; Abrantes, José Luís; Carvalho, R; Guiné, Raquel. "Study About the Knowledge and Attitudes of the Portuguese Population". (2013): http://hdl.handle.net/10400.19/1789.
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2020/03/02 - 2021/09/23 Avaliação de hábitos de consumo de alimentos para desportistas em utilizadores de ginásios: estudo preliminar
Co-supervisor
Qualidade e Tecnologia Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viseu Escola Superior Agrária de Viseu, Portugal
2014 - 2014 Estudo das propriedades físico-químicas do queijo Serra da Estrela
Co-supervisor
Qualidade e Tecnologia Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Viseu Escola Superior Agrária de Viseu, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2020 Implementação de uma ferramenta informática para controlo da qualidade de meios de cultura microbiológicos de acordo com a ISO 11133:2014
Thesis Member
Sara Inês da Cunha Correia (Master)
Instituto Politécnico de Viseu Escola Superior Agrária de Viseu, Portugal