Identification
Personal identification
- Full name
- Maria João Marinho Dias Cardoso
- Date of birth
- 1992/05/27
Citation names
- Cardoso, Maria João
Author identifiers
- Ciência ID
- 4B1E-E357-37E1
- ORCID iD
- 0000-0003-4241-0473
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
Italian | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Elementary (A2) |
German | Elementary (A2) | Elementary (A2) | Beginner (A1) | Elementary (A2) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2022/09/12 - 2025/01/29
Concluded
|
EUPHEM Fellowship (Pós-Graduação)
Major in Microbiologia de Saúde Pública e Epidemiologia
European Centre for Disease Prevention and Control, Sweden
|
- |
2016/09 - 2019/04
Concluded
|
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
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17 |
2015/09 - 2018/07
Concluded
|
Alimentação Coletiva (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
17 |
2010/10 - 2015/06
Concluded
|
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
13 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
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2024/10/01 - Current | Researcher (Research) | Universitair Medisch Centrum Groningen, Netherlands |
2021/05/01 - 2021/11/30 | Researcher (Research) | Universitat de les Illes Balears, Spain |
2020/05/18 - 2021/04/30 | Contracted Researcher (Research) | Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal |
Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal | ||
2020/02/17 - 2020/05/16 | Researcher (Research) | Universidade de Coimbra Departamento de Ciências da Vida, Portugal |
Universidade de Coimbra Departamento de Ciências da Vida, Portugal | ||
2019/05/01 - 2020/01/31 | Visiting Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa, Portugal |
Istituto Superiore di Sanità, Italy | ||
2018/10/01 - 2019/03/31 | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal | ||
2017/09/01 - 2018/09/30 | Research Trainee (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/09/12 - 2024/09/11 | Microbióloga de saúde pública (em especialização) | Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit Geschäftsfeld Lebensmittelsicherheit, Austria |
European Centre for Disease Prevention and Control, Sweden | ||
2016/02/01 - 2016/09/30 | Gestor de operações | Eurest Portugal Lda, Portugal |
2015/07/01 - 2016/01/31 | Nutricionista estagiário | Eurest Portugal Lda, Portugal |
Outputs
Publications
Conference poster |
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Journal article |
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Preprint |
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Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
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2025/04/14 | Long-read sequencing reveals novel genetic factors in cefiderocol resistance in Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853: A stepwise adaptive evolution study | ESCMID Global
ESCMID (Viena, Austria)
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2023/11/23 | Increase of Group A Streptococcus (GAS) infections in Austria in 2023 - a genome-based characterization of invasive and non-invasive Streptococcus pyogenes isolates | ESCAIDE
European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (Barcelona, Spain)
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2019/10/23 | Sviluppo di un biosensore in grado di determinare la presenza delle Shiga Tossine (Stx) per la diagnosi rapida di infezione da STEC | XIX Congresso Nazionale Società Italiana di Diagnostica di Laboratorio Veterinaria – SIDiLV
(Italy)
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2019/02/13 | Evaluation of microbiological quality of lettuce sanitized by two different methods and exposed to different times and temperatures of storage in food service units | 12ª Edição do Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto – IJUP
(Portugal)
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