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Maria João Cardoso holds a bachelor’s degree in Nutritional Sciences and a master’s degree in Food Service Management with a focus on food safety, both from the University of Porto. She also has a second master’s in Applied Microbiology from the Portuguese Catholic University, where she studied Campylobacter spp. cross-contamination events in household settings as part of a European project aimed at reducing the health burden of food-borne illnesses. After the second master’s graduation, Maria João gained experience in microbiology research across public health, academic, and private sectors. She served as a visiting research fellow at the European Union Reference Laboratory for Escherichia coli including Shiga toxin-producing E. coli (EURL-VTEC, Italy) using Erasmus + funds for recent graduates, and worked at Colab4Food as a researcher. Additionally, she has experience in clinical microbiology research from two international stints in Spain and the Netherlands. Most recently, she completed the European Public Health Microbiology Training Programme (ECDC EPIET/EUPHEM fellowship) after serving as a public health microbiologist at the Austrian Agency for Health and Food Safety (AGES) and the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Maria João is also a Guest Assistant Lecturer at University of Porto within the course "Microbiological analysis in the food chain for the catering and food service sector", funded by the Recovery and Resilience Plan (PRR).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Maria João Marinho Dias Cardoso
Data de nascimento
1992/05/27

Nomes de citação

  • Cardoso, Maria João

Identificadores de autor

Ciência ID
4B1E-E357-37E1
ORCID iD
0000-0003-4241-0473

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Italiano Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A2)
Alemão Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2022/09/12 - 2025/01/29
Concluído
EUPHEM Fellowship (Pós-Graduação)
Especialização em Microbiologia de Saúde Pública e Epidemiologia
European Centre for Disease Prevention and Control, Suécia
-
2016/09 - 2019/04
Concluído
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
17
2015/09 - 2018/07
Concluído
Alimentação Coletiva (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
17
2010/10 - 2015/06
Concluído
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
13
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/10/01 - Atual Investigador (Investigação) Universitair Medisch Centrum Groningen, Países Baixos
2021/05/01 - 2021/11/30 Investigador (Investigação) Universitat de les Illes Balears, Espanha
2020/05/18 - 2021/04/30 Investigador Contratado (Investigação) Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal
Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal
2020/02/17 - 2020/05/16 Investigador (Investigação) Universidade de Coimbra Departamento de Ciências da Vida, Portugal
Universidade de Coimbra Departamento de Ciências da Vida, Portugal
2019/05/01 - 2020/01/31 Investigador visitante (Investigação) Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Istituto Superiore di Sanità, Itália
2018/10/01 - 2019/03/31 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2017/09/01 - 2018/09/30 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/09/12 - 2024/09/11 Microbióloga de saúde pública (em especialização) Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit Geschäftsfeld Lebensmittelsicherheit, Áustria
European Centre for Disease Prevention and Control, Suécia
2016/02/01 - 2016/09/30 Gestor de operações Eurest Portugal Lda, Portugal
2015/07/01 - 2016/01/31 Nutricionista estagiário Eurest Portugal Lda, Portugal
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Cardoso, Maria João; Dorothée Obach; Emma Löf; Gaetano Marrone; Laura Cornelissen; Myrofora Charalambous; Sandra Vohrnova; et al. Autor correspondente: Vivian H Leung. "Multi-country surveillance of paediatric invasive Group A Streptococcus (iGAS) infection in the EU/EEA during the 2022–2023 season". Eurosurveillance (2026):
    Submetido
  2. Maria João Cardoso; David Rouhani; Adriana Cabal Rosel; Beatriz Daza Prieto; Miriam Hopfgartner; Anna Stöger; Petra Hasenberger; et al. "Complete genome sequence of Bordetella parapertussis strain 400431-b, isolated from a protracted course of whooping cough in Austria, 2023". Microbiology Resource Announcements (2024): https://doi.org/10.1128/MRA.00976-23.
    10.1128/MRA.00976-23
  3. Nânci Santos-Ferreira; Alexandra Lianou; Ângela Alves; Maria João Cardoso; Solveig Langsrud; Ana Rita Malheiro; Rui Fernandes; et al. "Cross-contamination of lettuce with Campylobacter spp. via cooking salt during handling raw poultry". PLOS ONE 16 5 (2021): e0250980-e0250980. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0250980.
    10.1371/journal.pone.0250980
  4. Cardoso, M.J.; Nicolau, A.I.; Borda, D.; Nielsen, L.; Maia, R.L.; Møretrø, T.; Ferreira, V.; et al. "Salmonella in eggs: From shopping to consumption—A review providing an evidence-based analysis of risk factors". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 20 3 (2021): 2716-2741. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85105677880&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/1541-4337.12753
  5. Møretrø, T.; Nguyen-The, C.; Didier, P.; Maître, I.; Izsó, T.; Kasza, G.; Skuland, S.E.; et al. "Consumer practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries". International Journal of Food Microbiology 347 (2021): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85105260778&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109172
  6. Cardoso, Maria. "Cross-contamination events of Campylobacter spp. in domestic kitchens associated with consumer handling practices of raw poultry". International Journal of Food Microbiology (2020): 108984-108984. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108984.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108984
  7. Cardoso, Maria. "Occurrence of Salmonella spp. in eggs from backyard chicken flocks in Portugal and Romania - Results of a preliminary study". Food Control 113 (2020): 107180-107180. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107180.
    10.1016/j.foodcont.2020.107180
Poster em conferência
  1. Cardoso, Maria João; Anurag Kumar Bari; Tim T. Severs; Basil Britto Xavier; Bhanu Sinha; John W.A. Rossen. Autor correspondente: John W.A. Rossen. "Long-read sequencing reveals novel genetic factors in cefiderocol resistance in Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853: A stepwise adaptive evolution study". Trabalho apresentado em ESCMID Global, 2025.
  2. Cardoso, Maria João; Christian Borsodi; Vivien Brait; David Springer; Werner Ruppitsch; Stephan Aberle; Andreas Reich; Lukas Weseslindtner. "Comprehensive genotyping supports the epidemiological investigation of Austrian measles virus outbreaks in 2023". Trabalho apresentado em ESCMID Global, 2024.
  3. Cardoso, Maria João. "A study of cross-contamination events of Campylobacter spp. in domestic kitchens associated with consumer handling practices of raw poultry". Trabalho apresentado em IAFP's European Symposium on Food Safety, 2019.
  4. Cardoso, Maria João. "Prevalence of Campylobacter spp. in broiler meat purchased in Portugal and evaluation of cross-contamination events in domestic environment". Trabalho apresentado em 5º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – SPASS 2018, 2018.
  5. Cardoso, Maria João. "SafeconsumE: Safer Food Through Changed Consumer Behavior: Effective Tools And Products, Communication Strategies, Education And A Food Safety Policy Reducing Health Burden From Foodborne Illnesses". Trabalho apresentado em 5º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – SPASS 2018, 2018.
  6. Cardoso, Maria João. "Occurrence of Salmonella spp. in backyard eggs available in Portugal and Romania". Trabalho apresentado em FoodMicro Conference, 2018.
  7. Cardoso, Maria João. "Microbiological quality of fresh-cut fruits and vegetables purchased at retail in Portugal". Trabalho apresentado em MICROBIOTEC'17, 2017.
Pré-impressão
  1. Basil Britto Xavier; Anurag Kumar Bari; Tim T. Severs; Maria João Cardoso; Mykhailo Savin; Bhanu Sinha; John W. A. Rossen. "Enhancing antimicrobial resistance monitoring: Core Plasmid Multi-Locus sequence typing (cpMLST) with Oxford Nanopore sequencing technology (ONT)". 2024. https://doi.org/10.1101/2024.10.25.620091.
    10.1101/2024.10.25.620091
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2025/04/14 Long-read sequencing reveals novel genetic factors in cefiderocol resistance in Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853: A stepwise adaptive evolution study ESCMID Global
ESCMID (Viena, Áustria)
2023/11/23 Increase of Group A Streptococcus (GAS) infections in Austria in 2023 - a genome-based characterization of invasive and non-invasive Streptococcus pyogenes isolates ESCAIDE
European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (Barcelona, Espanha)
2019/10/23 Sviluppo di un biosensore in grado di determinare la presenza delle Shiga Tossine (Stx) per la diagnosi rapida di infezione da STEC XIX Congresso Nazionale Società Italiana di Diagnostica di Laboratorio Veterinaria – SIDiLV
(Itália)
2019/02/13 Evaluation of microbiological quality of lettuce sanitized by two different methods and exposed to different times and temperatures of storage in food service units 12ª Edição do Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto – IJUP
(Portugal)