???global.info.a_carregar???
I completed my Bachelor’s degree in Biology and Biotechnology in 2018 at the Polytechnic Institute of Bragança – School of Agriculture, and my Master’s degree in Pharmacy and Natural Products Chemistry in 2020, in collaboration between the Polytechnic Institute of Bragança and the University of Salamanca. Since 2021, I have been enrolled in the PhD program in Pharmacy and Health at the University of Salamanca, where I develop the project “DUAL – Dual function hybrid molecules as the next generation of sustainable bio-based additives”, focused on the study and design of hybrid natural molecules for application as sustainable additives. So far, I have published 3 scientific articles in peer-reviewed international journals and contributed to 1 book chapter. I have participated in 7 scientific events, delivering both oral and poster communications at national and international levels. In terms of student training, I have supervised 1 undergraduate dissertation and co-supervised 3 research projects. I have received 2 academic awards, including recognition as Best Student of the Biology and Biotechnology degree (2018). I also participated as a research fellow in funded projects, namely RevestCAST and InovCast, and I am currently a doctoral fellow in the DUAL project. My main research interests include natural products chemistry and bioactivity, valorization of bioresources, development of sustainable bio-based additives, and the use of in silico molecular modeling tools. Concluí a Licenciatura em Biologia e Biotecnologia em 2018, no Instituto Politécnico de Bragança – Escola Superior Agrária, e o Mestrado em Farmácia e Química de Produtos Naturais em 2020, numa colaboração entre o IPB e a Universidad de Salamanca. Desde 2021, frequento o Doutoramento em Farmacia y Salud na Universidad de Salamanca, onde desenvolvo o projeto “DUAL – Dual function hybrid molecules as the next generation of sustainable bio-based additives”, dedicado ao estudo e desenvolvimento de moléculas híbridas de origem natural para aplicação como aditivos sustentáveis. Até ao momento, publiquei 3 artigos científicos em revistas internacionais com revisão por pares e contribuí para 1 capítulo de livro. Participei em 7 eventos científicos, com comunicações orais e em painel, em contexto nacional e internacional. No âmbito da formação de estudantes, orientei 1 trabalho de conclusão de curso de licenciatura e coorientei 3 projetos de investigação. Recebi 2 prémios académicos, incluindo o reconhecimento como Melhor Aluna da Licenciatura em Biologia e Biotecnologia em 2018. Participei também como bolseira em projetos de investigação financiados, nomeadamente o RevestCAST e o InovCast, e atualmente desempenho funções como bolseira de doutoramento no projeto DUAL. Os meus principais interesses de investigação situam-se na química e bioatividade de produtos naturais, valorização de biorrecursos, desenvolvimento de aditivos sustentáveis e aplicação de ferramentas in silico para modelação molecular.
Identification

Personal identification

Full name
Ana Cláudia Castro Novais

Citation names

  • Novais, Cláudia

Author identifiers

Ciência ID
3215-1A69-9471
ORCID iD
0000-0003-0748-5082

Email addresses

  • ana.novais@ipb.pt (Professional)

Knowledge fields

  • Natural sciences - Biological Sciences

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
Spanish; Castilian Intermediate (B1) Intermediate (B1) Elementary (A2) Upper intermediate (B2) Elementary (A2)
French Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2021/11/01 - 2025/10/31
Ongoing
Farmacia y Salud (Doutoramento)
Major in Polifenoles en alimentos. Implicaciones en la calidad y en salud humana
Universidad de Salamanca Facultad de Farmacia, Spain
2020/12/22
Concluded
Farmácia e Química de Produtos Naturais (Mestrado)
Major in Sem especialização
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
"Potencial bioativo de produtos alimentares à base de plantas aromáticas e medicinais (PAM) tradicionalmente usadas como condimentos" (THESIS/DISSERTATION)
19 valores
2015/09/14 - 2018/07/24
Concluded
Biologia e Biotecnologia (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
17
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2018/05/01 - 2018/07/31 Research Trainee (Research) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
(...)

Others

Category
Host institution
Employer
2021/05/19 - 2021/10/31 Bolseiro de Investigaão Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/11/01 - 2025/10/31 DUAL - Dual function hybrid molecules as the next generation of sustainable bio-based additives
PhD Student Fellow
Universidad de Salamanca Facultad de Farmacia, Spain

Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021/05 - 2021/10 RevestCAST - Optimization of industrial processes for edible coatings application for post-harvest preservation of chestnuts (Castanea sativa Mill.). Autoridade de Gestão do Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
2019/01/01 - 2019/12/31 InovCast
InovCast
Research Fellow
Associação BLC3 Campus de Tecnologia e Inovação Incubadora BLC3, Portugal
Associação BLC3 Campus de Tecnologia e Inovação
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Novais, Cláudia; Paschoalinotto, Beatriz; Barros, Lillian; Dias, Maria Inês; Pereira, Carla. "Edible flowers for food coloring". In Advances in research on Edible Flowers, edited by Mohammad Jowkar; Patrícia Duarte de Oliveira Paiva; Silvana Nicola. Germany: Springer, 2024.
    Under revision
Conference abstract
  1. Backes, Emanueli; Leichtweis, Maria G.; Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla (EF10-2739-2B70); Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Blueberry Bagasse, a Bioactive Residue to Be Included in New Food Products". Paper presented in RETASTE: RETHINK FOOD WASTE Conference, Atenas, 2021.
    Published
Conference poster
  1. Novais, Cláudia; Celestino Santos-Buelga; Abreu, Rui M.V.; Pereira, Carla. Corresponding author: Novais, Cláudia. "Otimização de Docking e Triagem Virtual de Cumarinas e Derivados Naturais como Potenciais Inibidores da MAO-B". Paper presented in Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal (Encontro Ciência `25), 2025.
  2. Novais, Cláudia; Celestino Santos-Buelga; Pereira, Carla; Abreu, Rui M.V.. Corresponding author: Novais, Cláudia. "Docking Optimisation of Coumarins as MAO-B Inhibitors Using VINA". Paper presented in 7th Symposium on Medicinal Chemistry of the University of Minho, 2025.
  3. Novais, Cláudia; Sousa, Sérgio F.; Abreu, Rui M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Pereira, Carla. Corresponding author: Pereira, Carla. "Exploring Molecular Dynamics for the Development of Bio-based Hybrid Molecules With Applications in Coloring and Preservation". Paper presented in International Conference on Sustainable Foods, 2024.
  4. Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Abreu, Rui M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pereira, Carla. Corresponding author: Novais, Cláudia. "Moléculas híbridas de base biológica com propriedades corantes e conservantes". Paper presented in Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal (Encontro Ciência `24), 2024.
  5. Novais, Cláudia; Sousa, Sérgio F.; Abreu, Rui M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Pereira, Carla. "Proposal for the Development of Bio-Based Hybrid Molecules: Exploring Molecular Dynamics for Coloring and Preservation of Molecules". Paper presented in Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal (Encontro Ciência `23), 2023.
  6. Novais, Cláudia; Sérgio Sousa; Rui Abreu; Santos-Buelga, Celestino; Barros, Lillian; Pereira, Carla. Corresponding author: Pereira, Carla. "Molecular dynamics studies targeting coloring and preserving molecules: proposal for the development of bio-based hybrid molecules". Paper presented in 3D-BIOINFO-PT Annual Meeting, The portuguese Comminity of Structural Bioinformatics Researchers, 2022.
  7. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Rodríguez, L.Á.; Antón, M.B.; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Análise cromatográfica da composição química de conservas à base de trigo". Paper presented in 12º Encontro Nacional de Cromatografia, 2022.
  8. Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Abreu, R.M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pereira, Carla; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Bio-based hybrid molecules for coloring and preservative purposes". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  9. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Rodríguez, L.Á.; Antón, M.B.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Nutritional Value of Wheat-based Canned Products". Paper presented in Encontro com a ciência e tecnologia em Portugal (Encontro Ciência `22), 2022.
  10. Gomes, Leonardo Corrêa; Molina, Adriana K.; Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; et al. Corresponding author: Pereira, Carla. "Coloring extracts from chlorophyll-based biowaste". Paper presented in Royal Society of Chemistry Poster 2022, 2022.
  11. L. C., Gomes ; Dias, Maria Inês; Pereira, Carla; Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Dias, Maria Inês. "Coloring extrations from cholorophyll-based biowaste". Paper presented in RSCPoster Twitter Conference, 2022.
  12. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Molina, Adriana K.; Dias, Maria Inês; Pires, Tânia C.S.P.; Calhelha, R.C.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Medicinal and aromatic plant (MAP) seasoning mixtures: bioactive and nutritional potential.". Paper presented in 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PYCheM), 2021.
  13. Leichtweis, Maria G.; Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Carocho, Márcio; Barreira, João C.M.; Baraldi, Ilton; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Prunus Spinosa L. Fruit Epicarp: Extraction of Compounds With Colouring Capacity for Food Application". Paper presented in RETASTE: RETHINK FOOD WASTE Conference, 2021.
  14. Novais, Cláudia. "Bioactive Potential Of Aromatic And Medicinal Plants Traditionally Used As Condiments". Paper presented in Congress on Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
Journal article
  1. Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Abreu, Rui M. V.; Santo-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C. F. R.; Pereira, Carla; Barros, Lillian. "Natural Food Colorants and Preservatives: A Review, a Demand, and a Challenge". Journal of Agricultural and Food Chemistry 70 9 (2022): 2789-2805. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.1c07533.
    10.1021/acs.jafc.1c07533
  2. Palmeira, Luís; Novais, Cláudia. "Production and fertilization systems affect the nutritional, chemical, and bioactive properties of small red fruits produced in Northern Portugal". Antioxidants (2021):
    Open access • Submitted
  3. Novais, Cláudia; Pereira, Carla (EF10-2739-2B70); Molina, Adriana K.; Liberal, Ângela; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Alves, Maria José; et al. "Bioactive and Nutritional Potential of Medicinal and Aromatic Plant (MAP) Seasoning Mixtures". Molecules 26 6 (2021): 1587. https://doi.org/10.3390/molecules26061587.
    Open access • Published
Thesis / Dissertation
  1. Novais, Ana Cláudia Castro. "Potencial bioativo de produtos alimentares à base de plantas aromáticas e medicinais (PAM) tradicionalmente usadas como condimentos". Master, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2020. http://hdl.handle.net/10198/23063.
  2. Novais, Cláudia. "Implementação do ensaio celular OXLIA de avaliação in vitro da atividade antioxidante". Degree, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2018.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2021/05/06 Blueberry Bagasse, a Bioactive Residue to Be Included in New Food Products RETASTE: RETHINK FOOD WASTE Conference
Green Fund (Atenas, Greece)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2024/02/18 - 2024/12/05 “Estudo In Silico Da Simulação Da Dinâmica Molecular E Avaliação Das Bioatividades Do Corante Curcumina E Conservante Natamicina Em Vista De Possível Hibridização Molecular”
Supervisor
Curso Superior de Biomedicina (Degree)
Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, Brazil

Instituto Federal do Espírito Santo - Campus Vila Velha, Brazil
2023/03/18 - 2023/07/12 Molecular hybridization between a colorant and a preservative molecule through molecular hybridization techniques and tools
Supervisor
Módulos extracurriculares 10% Escolhes Tu (Scientific initiation)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/10/17 - 2023/01/18 Molecular dynamics simulation studies for application to small colorant and preservative molecules
Supervisor
Módulos extracurriculares 10% Escolhes Tu (Scientific initiation)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/10/17 - 2023/01/18 Chemical preparation of bio-based hybrid molecules through prior molecular dynamic simulation studies
Supervisor
Módulos extracurriculares 10% Escolhes Tu (Scientific initiation)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2021/05/26 - 2021/05/27 PROGRAMA DE DOCTORADO EN “FARMACIA Y SALUD”. FACULTAD DE FARMACIA. UNIVERSIDAD DE SALAMANCA Jornada virtual de Seguimiento del PD 2021
Other
Jornada virtual de Seguimiento del PD 2021
Universidad de Salamanca, Spain
2021/02/04 - 2021/02/05 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
Natural products application Congress: Health, Cosmetic and Food
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2019/04/08 - 2019/04/11 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XX Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/04/16 - 2018/04/19 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XIX Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/05/08 - 2017/05/11 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XVIII Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/03/03 - 2017/03/05 Participação no III Encontro Nacional de Estudantes de Biotecnologia, Palestras e Atividades/Workshops
Meeting
III Encontro Nacional de Estudantes de Biotecnologia
Universidade de Aveiro, Portugal
2016/05/09 - 2016/05/12 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XVII Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2018/06/01 - 2019/05/31 Núcleo de Estudantes de Biotecnologia de Bragança Tesoureira
2017/03/01 - 2018/05/31 Núcleo de Estudantes de Biotecnologia de Bragança Presidente da Mesa da Assembleia
Distinctions

Award

2019 MERIT SCHOLARSHIPS 2016/2017 (STUDENTS)
Direção de Serviços de Apoio ao Estudante, Portugal

Direção-Geral do Ensino Superior, Portugal

Title

2019 Best Student of the Course (Biology and Biotechnology)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal