???global.info.a_carregar???
I am currently enrolled in the Ph.D. program in Pharmacy and Health at the University of Salamanca, since November 2021, with the project "DUAL - Dual function hybrid molecules as the next generation of sustainable bio-based additives". I completed my Master's degree in Pharmacy and Chemistry of Natural Products in December 2020, from the University of Salamanca and the Polytechnic Institute of Bragança, and my Bachelor's degree in Biology and Biotechnology in July 2018, from the Polytechnic Institute of Bragança. So far, I have published 3 articles in specialized international journals and 1 book chapter. I have participated in 7 events, with 2 oral presentations at international events and 1 at a national congress, as well as presenting 7 posters at national conferences and 2 at international ones. I received a Merit Scholarship award (2016/2017) and the title of Best Student of the Biology and Biotechnology Course. I completed a Research Internship at the Mountain Research Center (CIMO) and participated as a Research Fellow in 2 projects, in 2019 and 2021. I also had the opportunity to co-supervise three undergraduate students in Scientific Initiation Internships in the academic year 2022/2023. I work in the field of Natural Sciences with an emphasis on Biological Sciences, having worked with natural products and in the study of the chemical composition and bioactive properties of natural matrices, as well as in the application of bioinformatics in in silico assays. Atualmente estou a frequentar o Doutoramento em Farmacia y Salud da Universidad de Salamanca, desde novembro de 2021, com projeto "DUAL- Dual function hybrid molecules as the next generation of sustainable bio-based additives". Conclui o Mestrado em Farmácia e Química de Produtos Naturais, em dezembro de 2020, pela Universidade de Salamanca e o Instituto Politécnico de Bragança e a Licenciatura em Biologia e Biotecnologia em julho de 2018, pelo Instituto Politécnico de Bragança. Até ao momento já publiquei 3 artigos em revistas internacionais especializadas e 1 capítulo de livro. Já participei em 7 eventos, com 2 apresentações orais 2 internacionais e 1 em congresso nacional, 7 pósteres em congressos nacionais e 2 em internacionais. Recebi um prémio de Bolsa por Mérito (2016/2017) e um título de Melhor Aluno do Curso de Biologia e Biotecnologia. Realizei um Estágio de Investigação no Centro de Investigação de Montanha (CIMO) e participei como Bolseiro de Investigação em 2 projetos, em 2019 e em 2021. Também tive a oportunidade co-orientar três alunos de licenciatura, em Estágios de Iniciação Científica, no ano letivo 2022/2023. Atuo na área de Ciências Naturais com ênfase em Ciências Biológicas, tendo trabalhado com produtos naturais e no estudo da composição química e propriedades bioativas de matrizes naturais, bem como na aplicação da bioinformática em ensaios in silico.
Identification

Personal identification

Full name
Ana Cláudia Castro Novais

Citation names

  • Novais, Cláudia

Author identifiers

Ciência ID
3215-1A69-9471
ORCID iD
0000-0003-0748-5082

Email addresses

  • ana.novais@ipb.pt (Professional)

Knowledge fields

  • Natural sciences - Biological Sciences

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
Spanish; Castilian Intermediate (B1) Intermediate (B1) Elementary (A2) Upper intermediate (B2) Elementary (A2)
French Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2021/11/01 - 2025/10/31
Ongoing
Farmacia y Salud (Doutoramento)
Major in Polifenoles en alimentos. Implicaciones en la calidad y en salud humana
Universidad de Salamanca Facultad de Farmacia, Spain
2020/12/22
Concluded
Farmácia e Química de Produtos Naturais (Mestrado)
Major in Sem especialização
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
"Potencial bioativo de produtos alimentares à base de plantas aromáticas e medicinais (PAM) tradicionalmente usadas como condimentos" (THESIS/DISSERTATION)
19 valores
2015/09/14 - 2018/07/24
Concluded
Biologia e Biotecnologia (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
17
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2018/05/01 - 2018/07/31 Research Trainee (Research) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
(...)

Others

Category
Host institution
Employer
2021/05/19 - 2021/10/31 Bolseiro de Investigaão Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/11/01 - 2025/10/31 DUAL - Dual function hybrid molecules as the next generation of sustainable bio-based additives
PhD Student Fellow
Universidad de Salamanca Facultad de Farmacia, Spain

Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021/05 - 2021/10 RevestCAST - Optimization of industrial processes for edible coatings application for post-harvest preservation of chestnuts (Castanea sativa Mill.). Autoridade de Gestão do Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
2019/01/01 - 2019/12/31 InovCast
InovCast
Research Fellow
Associação BLC3 Campus de Tecnologia e Inovação Incubadora BLC3, Portugal
Associação BLC3 Campus de Tecnologia e Inovação
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Novais, Cláudia; Paschoalinotto, Beatriz; Barros, Lillian; Dias, Maria Inês; Pereira, Carla. "Edible flowers for food coloring". In Advances in research on Edible Flowers, edited by Mohammad Jowkar; Patrícia Duarte de Oliveira Paiva; Silvana Nicola. Germany: Springer, 2024.
    Under revision
Conference abstract
  1. Backes, Emanueli; Leichtweis, Maria G.; Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Pereira, Carla (EF10-2739-2B70); Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Blueberry Bagasse, a Bioactive Residue to Be Included in New Food Products". Paper presented in RETASTE: RETHINK FOOD WASTE Conference, Atenas, 2021.
    Published
Conference poster
  1. Novais, Cláudia; Sousa, Sérgio F.; Abreu, Rui M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Pereira, Carla. Corresponding author: Pereira, Carla. "Exploring Molecular Dynamics for the Development of Bio-based Hybrid Molecules With Applications in Coloring and Preservation". Paper presented in International Conference on Sustainable Foods, 2024.
  2. Novais, Cláudia; Sousa, Sérgio F.; Abreu, Rui M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Pereira, Carla. "Proposal for the Development of Bio-Based Hybrid Molecules: Exploring Molecular Dynamics for Coloring and Preservation of Molecules". Paper presented in Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal (Encontro Ciência `23), 2023.
  3. Novais, Cláudia; Sérgio Sousa; Rui Abreu; Santos-Buelga, Celestino; Barros, Lillian; Pereira, Carla. Corresponding author: Pereira, Carla. "Molecular dynamics studies targeting coloring and preserving molecules: proposal for the development of bio-based hybrid molecules". Paper presented in 3D-BIOINFO-PT Annual Meeting, The portuguese Comminity of Structural Bioinformatics Researchers, 2022.
  4. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Rodríguez, L.Á.; Antón, M.B.; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Análise cromatográfica da composição química de conservas à base de trigo". Paper presented in 12º Encontro Nacional de Cromatografia, 2022.
  5. Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Abreu, R.M.V.; Santos-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pereira, Carla; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Bio-based hybrid molecules for coloring and preservative purposes". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  6. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Rodríguez, L.Á.; Antón, M.B.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Nutritional Value of Wheat-based Canned Products". Paper presented in Encontro com a ciência e tecnologia em Portugal (Encontro Ciência `22), 2022.
  7. Gomes, Leonardo Corrêa; Molina, Adriana K.; Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; et al. Corresponding author: Pereira, Carla. "Coloring extracts from chlorophyll-based biowaste". Paper presented in Royal Society of Chemistry Poster 2022, 2022.
  8. L. C., Gomes ; Dias, Maria Inês; Pereira, Carla; Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Dias, Maria Inês. "Coloring extrations from cholorophyll-based biowaste". Paper presented in RSCPoster Twitter Conference, 2022.
  9. Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Molina, Adriana K.; Dias, Maria Inês; Pires, Tânia C.S.P.; Calhelha, R.C.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. Corresponding author: Pereira, Carla. "Medicinal and aromatic plant (MAP) seasoning mixtures: bioactive and nutritional potential.". Paper presented in 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PYCheM), 2021.
  10. Leichtweis, Maria G.; Novais, Cláudia; Pereira, Carla; Dias, Maria Inês; Carocho, Márcio; Barreira, João C.M.; Baraldi, Ilton; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Prunus Spinosa L. Fruit Epicarp: Extraction of Compounds With Colouring Capacity for Food Application". Paper presented in RETASTE: RETHINK FOOD WASTE Conference, 2021.
  11. Novais, Cláudia. "Bioactive Potential Of Aromatic And Medicinal Plants Traditionally Used As Condiments". Paper presented in Congress on Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
Journal article
  1. Novais, Cláudia; Molina, Adriana K.; Abreu, Rui M. V.; Santo-Buelga, Celestino; Ferreira, Isabel C. F. R.; Pereira, Carla; Barros, Lillian. "Natural Food Colorants and Preservatives: A Review, a Demand, and a Challenge". Journal of Agricultural and Food Chemistry 70 9 (2022): 2789-2805. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.1c07533.
    10.1021/acs.jafc.1c07533
  2. Palmeira, Luís; Novais, Cláudia. "Production and fertilization systems affect the nutritional, chemical, and bioactive properties of small red fruits produced in Northern Portugal". Antioxidants (2021):
    Open access • Submitted
  3. Novais, Cláudia; Pereira, Carla (EF10-2739-2B70); Molina, Adriana K.; Liberal, Ângela; Dias, Maria Inês; Añibarro-Ortega, Mikel; Alves, Maria José; et al. "Bioactive and Nutritional Potential of Medicinal and Aromatic Plant (MAP) Seasoning Mixtures". Molecules 26 6 (2021): 1587. https://doi.org/10.3390/molecules26061587.
    Open access • Published
Thesis / Dissertation
  1. Novais, Ana Cláudia Castro. "Potencial bioativo de produtos alimentares à base de plantas aromáticas e medicinais (PAM) tradicionalmente usadas como condimentos". Master, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2020. http://hdl.handle.net/10198/23063.
  2. Novais, Cláudia. "Implementação do ensaio celular OXLIA de avaliação in vitro da atividade antioxidante". Degree, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2018.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2021/05/06 Blueberry Bagasse, a Bioactive Residue to Be Included in New Food Products RETASTE: RETHINK FOOD WASTE Conference
Green Fund (Atenas, Greece)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2023/03/18 - 2023/07/12 Molecular hybridization between a colorant and a preservative molecule through molecular hybridization techniques and tools
Supervisor
Módulos extracurriculares 10% Escolhes Tu (Scientific initiation)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/10/17 - 2023/01/18 Molecular dynamics simulation studies for application to small colorant and preservative molecules
Supervisor
Módulos extracurriculares 10% Escolhes Tu (Scientific initiation)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/10/17 - 2023/01/18 Chemical preparation of bio-based hybrid molecules through prior molecular dynamic simulation studies
Supervisor
Módulos extracurriculares 10% Escolhes Tu (Scientific initiation)
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2021/05/26 - 2021/05/27 PROGRAMA DE DOCTORADO EN “FARMACIA Y SALUD”. FACULTAD DE FARMACIA. UNIVERSIDAD DE SALAMANCA Jornada virtual de Seguimiento del PD 2021
Other
Jornada virtual de Seguimiento del PD 2021
Universidad de Salamanca, Spain
2021/02/04 - 2021/02/05 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
Natural products application Congress: Health, Cosmetic and Food
Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2019/04/08 - 2019/04/11 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XX Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/04/16 - 2018/04/19 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XIX Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/05/08 - 2017/05/11 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XVIII Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/03/03 - 2017/03/05 Participação no III Encontro Nacional de Estudantes de Biotecnologia, Palestras e Atividades/Workshops
Meeting
III Encontro Nacional de Estudantes de Biotecnologia
Universidade de Aveiro, Portugal
2016/05/09 - 2016/05/12 Assistência a painéis de comunicação/palestras
Congress
XVII Semana das Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2018/06/01 - 2019/05/31 Núcleo de Estudantes de Biotecnologia de Bragança Tesoureira
2017/03/01 - 2018/05/31 Núcleo de Estudantes de Biotecnologia de Bragança Presidente da Mesa da Assembleia
Distinctions

Award

2019 MERIT SCHOLARSHIPS 2016/2017 (STUDENTS)
Direção de Serviços de Apoio ao Estudante, Portugal

Direção-Geral do Ensino Superior, Portugal

Title

2019 Best Student of the Course (Biology and Biotechnology)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal