???global.info.a_carregar???
I have a degree in Food Engineering and a Master's in Food Quality and Safety from the Polytechnic Institute of Bragança (Portugal) and a PhD in Agri-Food Science and Technology from the University of Vigo (Spain). Experience as a research fellow for over 5 years in two projects linked to the characterisation of the Bísara breed, physical-chemical composition and fatty acid profile in fresh meats and various processed products from Bísara breed animals. With a scientific output of 19 articles in indexed journals, book chapters, posters and oral communications at national and international congresses. Experience in the industrial field, as head of the quality control department in the meat sector and its processed products for over 6 years, responsible for implementing Quality Standards and Benchmarks (IFS-Food, ISO Standards).
Identification

Personal identification

Full name
Ana Leite

Citation names

  • Leite, Ana

Author identifiers

Ciência ID
1C15-1046-A5B0
ORCID iD
0000-0002-4480-724X

Email addresses

  • anaisabel.leite@ipb.pt (Professional)
  • ana.is.leite@hotmail.com (Personal)

Telephones

Mobile phone
  • (+351) 933220650 (Personal)

Addresses

  • Avenida Bragança do Pará, nº3, 4ºesquerdo, 5300-863, Bragança, Bragança, Portugal (Personal)

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Spanish; Castilian (Mother tongue)
Portuguese Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2) Proficiency (C2)
English Intermediate (B1) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Intermediate (B1)
Education
Degree Classification
2019/10/01 - 2023/11/24
Concluded
Ciencia e Tecnoloxía Alimentar (Doutoramento)
Universidade de Vigo - Campus Ourense, Spain
"Inclusão de Bagaço de Azeitona na dieta de acabamento de suínos da raça Bísara. Efeito na conformação da carcaça, na qualidade da carne e dos produtos cárneos processados " (THESIS/DISSERTATION)
Sobresaliente
2009/10/01 - 2011/12/05
Concluded
Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
"Caracterização Físico-química de Salsichas Frescas de carne de Cabra e Ovelha " (THESIS/DISSERTATION)
15
2006/09/19 - 2009/07/27
Concluded
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
12
Affiliation

Others

Category
Host institution
Employer
2021/04/16 - 2023/12/31 Bolseiro Investigação Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2015/01/12 - 2021/04/11 Responsável do Departamento e Controlo de Qualidade Bísaro Salsicharia Tradicional, Lda, Portugal
2012/06/01 - 2014/12/31 Bolseiro Investigação Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/04/12 - Current Bis+Olive: Uso de bagaço de azeitona na alimentação de suínos da raça Bísara. Avaliação do efeito na qualidade da carne.
PhD Student Fellow
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/09 - 2025/08 InnoMeatEdu project
(2022-1-ES01-KA220-HED-000087202
collaborating on content development
Ongoing
2019/10 - 2019/10 MARCARNE
119RT0568
collaborate on a project within the framework
2012/06/18 - 2014/12/23 BISOVICAP—Processing meat from pigs, sheep and goats, to produce new products. Ham and paté
020260013013
Research Fellow
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Amorim, A. "Características da Carcaça". In Porco Bísaro - Qualidade da Carcaça e da Carne, 33-79. Bragança, Portugal, 2015.
    Published
  2. Leite, Ana. "Qualidade da Carne". In Porco Bísaro - Qualidade da Carcaça e da Carne, 81-96. Bragança, Portugal, 2015.
    Published
  3. Leite, Ana. "Produtos Transformados". In Porco Bísaro - Qualidade da Carcaça e da Carne, 99-118. Bragança, Portugal, 2015.
    Published
  4. Rodrigues, Sandra. "Características Sensoriais". In Porco Bísaro - Qualidade da Carcaça e da Carne, 121-143. Bragança, Portugal, 2015.
    Published
Conference paper
  1. 651F-D964-32E1. "Utilização de Bagaço de azeitona na alimentação de porcos Bísaro. Efeito nas características físico-químicas e sensoriais do músculo Longissimus". Paper presented in IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias, 2022.
    Published
  2. Leite, Ana; Ferreira, Iasmin da Silva; Vasconcelos, Lia Inês Machado; Domínguez, Rubén; Rodrigues, Sandra; Outor-Monteiro, Divanildo; Pinheiro, Victor; Lorenzo, José M.; Teixeira, Alfredo. "Can the inclusion of different olive oil cakes on diet affect carcass quality of Bísaro?". 2022.
  3. Leite, Ana. "Análise discriminante como ferramenta no estudo de salsichas de carne ovina e caprina.". Paper presented in XIX Congresso Nacional de Zootecnia, Ponte de Lima, 2015.
    Published
  4. Paulos, K.. "Qualidade sensorial de pernas curadas de ovelha e cabra". Paper presented in XIXCongresso Nacional de Zootecnia, Ponte de Lima, 2015.
    Published
  5. Amorim, A. "). Estudo comparativo das características sensoriais de carne de capão, galo, "frango do campo" e "frango comercial"". Paper presented in XIX Congresso Nacional Zootecnia, Ponte de Lima, 2015.
    Published
  6. Amorim,A. "Efeito do processo de cura na qualidade físico-química de pernas de cabras da raça serrana.". Paper presented in III Reunião Nacional de Caprinicultura,, Bragança, 2014.
    Published
  7. Gonçalves, A. "Caracterização físico-química de carne fresca de caprino Serrano adulto". Paper presented in III Reunião Nacionalde Caprinicultura,, Bragança, 2014.
    Published
  8. Leite, Ana. "Efeito da adição de gordura de porco Bísaro em salsichas frescas de carne de cabra.". Paper presented in III Reunião Nacionalde Caprinicultura,, Bragança, 2014.
    Published
  9. Katia, Paulos. "Caracterização sensorial de salsichas frescas de cabra e ovelha.". Paper presented in III Reunião Nacional de Caprinicultura, Bragança, 2014.
    Published
  10. Oliveira, A, F. "Contributo para o estudo da composição química de carne de caprino através da aplicação da tecnologia de espectroscopia por Infravermelhos próximos (NIRS) e modelos quimiométricos". Paper presented in III Reunião Nacional de Caprinicultura,, Bragança, 2014.
    Published
  11. Teixeira, ALFREDO. "An approach to predict chemical composition of goat Longissimus dorsi muscle by Near Infrared Reflectance spectroscopy.". Paper presented in Conference FAIM: Third Annual Conference on body andcarcass evaluation, meat quality, software and traceability,, Taastrup, 2014.
    Published
  12. Oliveira, A, F. "Contribuición para la predicción de la composición química de carne de cabra por análisis espectral de infrarrojo en campo cercano (NIRS).". Paper presented in XXXIX Congreso Nacional de la sociedad Española de ovinotecnia y caprinotecnia (SEOC) y XV Congreso internacional, Ourense, 2014.
    Published
  13. Leite, Ana. "Autenticidad de salchichas de carne de ovino y caprino". Paper presented in XV Jornadas sobre producción animal, Zaragoza, 2014.
    Published
  14. Katia, Paulos. "Caracterización sensorial de salchichas frescas de ovino y caprino". Paper presented in XV Jornadas sobre Producción animal,, Zaragoza, 2014.
    Published
  15. oliveira, A, F. "Caracterización de la producción de mantas de carne salada y seca de ovinos y caprinos en ambiente preindustrial". Paper presented in XV sobre Producción Animal,, Zaragoza, 2013.
    Published
  16. Eiras, C. "Caracterização físicoquímica de salsichas frescas de ovino e caprino". Paper presented in 11º Encontro de Química dos alimentos, Bragança, 2012.
    Published
Conference poster
  1. 2015-35EF-B2C9. "Fatty acid profile of intramuscular fat as discriminant of Portugal kids carcasses". Paper presented in II Congresso Nacional de Caprinicultura, 2024.
  2. Vasconcelos, Lia. "Physical-chemical characterization of meat quality of milk fed Portuguese kids". Paper presented in II Congresso Nacional de Caprinicultura, 2024.
  3. 651F-D964-32E1. "Effect of gender, castration, and diet on sensory characteristics of pork dry cured loins.". Paper presented in EAAP – 73rd Annual Meeting, 2022.
  4. Rodrigues, sandra. "Use of olive pomace in the Bísara Breed feeding – effect on processed meat products sensory quality". Paper presented in EAAP – 73rd Annual Meeting, 2022.
  5. Leite, Ana. "Can the inclusion of different olive oil cakes on diet affect carcass quality of Bísaro". Paper presented in Poster Session 65. EAAP – 73rd Annual Meeting, 2022.
  6. Paulos, K.. "Qualidade sensorial de pernas curadas de ovelha e cabra.". Paper presented in XIX Congresso Nacional de Zootecnia,, 2015.
  7. Amorim, A. "Estudo comparativo das características sensoriais de carne de capão, galo, "frango do campo", e "frango comercial".". Paper presented in XIX Congresso Nacional de Zootecnia,, 2015.
Journal article
  1. Lia Vasconcelos; Luís G. Dias; Ana Leite; José M. Lorenzo; Alfredo Teixeira; Sandra S. Q. Rodrigues; Javier Mateo. "Dry-Cured Bísaro Ham: Differences in Physicochemical Characteristics, Fatty Acid Profile and Volatile Compounds Between Muscles". Foods (2025): https://doi.org/10.3390/foods14142474.
    10.3390/foods14142474
  2. Jessica Paié-Ribeiro; Victor Pinheiro; Cristina Guedes; Maria José Gomes; José Teixeira; Ana Leite; Lia Vasconcelos; Alfredo Teixeira; Divanildo Outor-Monteiro. "Exploring the Potential of Olive By-Products in Bísaro Pig Feed: Effects on the Chemical Compositions and Fatty Acid Profiles of Three Different Muscles". Foods (2025): https://doi.org/10.3390/foods14050836.
    10.3390/foods14050836
  3. Sandra S. Q. Rodrigues; Ana Leite; Lia Vasconcelos; Etelvina Pereira; Natália L. Seixas; Leticia Estevinho; Alfredo Teixeira. "Use of Black Pepper Essential Oil to Produce a Healthier Chicken Pâté". Applied Sciences (2025): https://doi.org/10.3390/app15041733.
    10.3390/app15041733
  4. Sandra S. Q. Rodrigues; Ana Leite; Lia Vasconcelos; Alfredo Teixeira. "Exploring the Nexus of Feeding and Processing: Implications for Meat Quality and Sensory Perception". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13223642.
    10.3390/foods13223642
  5. Ana Leite; Lia Vasconcelos; Sergio Lopez; Divanildo Outor-Monteiro; Victor Pinheiro; Sandra Rodrigues; Alfredo Teixeira. "Incorporating Olive By-Products in Bísaro Pig Diets: Effect on Dry-Cured Product Quality". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13162579.
    10.3390/foods13162579
  6. Ana Leite; Lia Vasconcelos; Sandra Rodrigues; Etelvina Pereira; Rubén Domínguez-Valencia; José Manuel Lorenzo; Alfredo Teixeira. "Effect of Olive Cake in Bísaro Pig Feed on Physicochemical Composition and Fatty Acid Profile of Three Different Muscles of Dry-Cured Shoulder". Animals (2024): https://doi.org/10.3390/ani14111697.
    10.3390/ani14111697
  7. Lia Vasconcelos; L. G. Dias; Ana Leite; Etelvina Pereira; Silva S. R.; Iasmin Ferreira; Javier Mateo; Rodrigues, Sandra S.Q.; Alfredo Teixeira. "Contribution to Characterizing the Meat Quality of Protected Designation of Origin Serrana and Preta de Montesinho Kids Using the Near-Infrared Reflectance Methodology". Foods (2024): https://www.mdpi.com/2304-8158/13/10/1581.
    10.3390/foods13101581
  8. Immaculada Argemí-Armengol; Javier Alvarez-Rodriguez; Marc Tor; Laura Salada; Ana Leite; Lia Vasconcelos; Alfredo Teixeira; Rodrigues, Sandra S.Q.. "A Preliminary Evaluation of Sex and Dietary Field Pea Effects on Sensory Characteristics of Dry-Cured Loins". Animals (2024): https://www.mdpi.com/2076-2615/14/5/739.
    10.3390/ani14050739
  9. Lia Vasconcelos; L. G. Dias; Ana Leite; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Evandro Bona; Javier Mateo; Rodrigues, Sandra S.Q.; Alfredo Teixeira. "Can Near-Infrared Spectroscopy Replace a Panel of Tasters in Sensory Analysis of Dry-Cured Bísaro Loin?". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/23/4335.
    10.3390/foods12234335
  10. Rodrigues, Sandra S.Q.; Lia Vasconcelos; Ana Leite; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Alfredo Teixeira. "Novel Approaches to Improve Meat Products’ Healthy Characteristics: A Review on Lipids, Salts, and Nitrites". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/15/2962.
    10.3390/foods12152962
  11. Botella-Martínez, Carmen; Fernández-López, Juana; Ferreira, Iasmin; Leite, Ana; Vasconcelos, Lia; Domínguez, Rubén; Pérez-Álvarez, José Ángel; Teixeira, Alfredo; Viuda-Martos, Manuel. "Alheiras with animal fat replacement: application of a gelled emulsion based on hemp oil (Cannabis sativa L.) and buckwheat". European Food Research and Technology 249 9 (2023): 2273-2285. http://dx.doi.org/10.1007/s00217-023-04295-w.
    10.1007/s00217-023-04295-w
  12. Ana Leite; Lia Vasconcelos; Iasmin Ferreira; Ruben Domínguez; Mirian Pateiro; Rodrigues, Sandra S.Q.; Etelvina Pereira; et al. "Did the Addition of Olive Cakes Obtained by Different Methods of Oil Extraction in the Finishing Diet of Bísaro Pigs Affect the Volatile Compounds and Sensory Characteristics of Dry-Cured Loin and “Cachaço”?". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/13/2499.
    10.3390/foods12132499
  13. Ana Leite; Lia Vasconcelos; Iasmin Ferreira; Ruben Domínguez; Etelvina Pereira; Rodrigues, Sandra S.Q.; Jose Manuel Lorenzo Rodriguez; Alfredo Teixeira. "Effect of the Inclusion of Olive Cake in the Diet on the Physicochemical Characteristics of Dry-Cured Loin and Dry-Cured “Cachaço” of Bísaro Pig". Applied Sciences (2023): https://www.mdpi.com/2076-3417/13/3/1439.
    10.3390/app13031439
  14. Lia Vasconcelos; L. G. Dias; Ana Leite; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Silva S. R.; Rodrigues, Sandra S.Q.; Alfredo Teixeira. "SVM Regression to Assess Meat Characteristics of Bísaro Pig Loins Using NIRS Methodology". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/3/470.
    10.3390/foods12030470
  15. Iasmin Ferreira; Ana Leite; Lia Vasconcelos; Rodrigues, Sandra S.Q.; Javier Mateo; Paulo E. S. Munekata; Alfredo Teixeira. "Sodium Reduction in Traditional Dry-Cured Pork Belly Using Glasswort Powder (Salicornia herbacea) as a Partial NaCl Replacer". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/23/3816.
    10.3390/foods11233816
  16. Ana Leite; Lia Vasconcelos; Iasmin Ferreira; Ainhoa Sarmiento García; Ruben Domínguez; Eva M Santos; Paulo Cezar Bastianello Campagnol; et al. "Chemical, Physicochemical and Sensorial Characterization of Nitrite-Free Dry-Cured Bísaro Shoulders". Foods 11 19 (2022): 3079-3079. http://dx.doi.org/10.3390/foods11193079.
    10.3390/foods11193079
  17. Iasmin Ferreira; Lia Vasconcelos; Ana Leite; Carmen María Botella Martínez; Etelvina Pereira; Javier Mateo; Seyedalireza Kasaiyan; Alfredo Teixeira. "Use of Olive and Sunflower Oil Hydrogel Emulsions as Pork Fat Replacers in Goat Meat Burgers: Fat Reduction and Effects in Lipidic Quality". Biomolecules 12 10 (2022): 1416-1416. http://dx.doi.org/10.3390/biom12101416.
    10.3390/biom12101416
  18. Ana Leite; Ruben Domínguez; Lia Vasconcelos; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Victor Pinheiro; Divanildo Outor-Monteiro; et al. "Can the Introduction of Different Olive Cakes Affect the Carcass, Meat and Fat Quality of Bísaro Pork?". Foods 11 11 (2022): 1650-1650. http://dx.doi.org/10.3390/foods11111650.
    10.3390/foods11111650
  19. Alfredo Teixeira; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Lia Vasconcelos; Ana Leite; Rodrigues, Sandra S.Q.. "Physicochemical Composition and Sensory Quality of Goat Meat Burgers. Effect of Fat Source". Foods 10 8 (2021): 1824-1824. http://dx.doi.org/10.3390/foods10081824.
    10.3390/foods10081824
  20. Kátia Paulos; Sandra Rodrigues; António Filipe Oliveira; Ana Leite; Etelvina Pereira; Alfredo Teixeira. "Sensory Characterization and Consumer Preference Mapping of Fresh Sausages Manufactured with Goat and Sheep Meat". Journal of Food Science 80 7 (2015): S1568-S1573. http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.12927.
    10.1111/1750-3841.12927
  21. Leite, Ana; Rodrigues, Sandra; Pereira, Etelvina; Paulos, K.; Oliveira, António Filipe Gomes de Faria; Lorenzo, José M.; Teixeira, A.. Corresponding author: Leite, Ana. "Physicochemical properties, fatty acid profile and sensory characteristics of sheep and goat meat sausages manufactured with different pork fat levels". (2015): http://hdl.handle.net/10198/15908.
  22. Oliveira, A.F.; Rodrigues, S.; Leite, A.; Paulos, K.; Pereira, E.; Teixeira, A.. "Short communication: Quality of ewe and goat meat cured product mantas. an approach to provide value added to culled animals | Communication brève: La qualité du mantas, un produit de charcuterie-salaison de brebis et de chèvre. une approche pour offrir une valeur ajoutée aux animaux de réforme". Canadian Journal of Animal Science 94 3 (2014): 459-462. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84906302884&partnerID=MN8TOARS.
    10.4141/CJAS2013-200
  23. Teixeira, A.; Oliveira, A.; Paulos, K.; Leite, A.; Marcia, A.; Amorim, A.; Pereira, E.; Silva, S.; Rodrigues, S.. "An approach to predict chemical composition of goat Longissimus thoracis et lumborum muscle by Near Infrared Reflectance spectroscopy". Small Ruminant Research (2014): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84925796749&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.smallrumres.2015.03.006
Preprint
  1. Sandra S. Q. Rodrigues; Ana Leite; Lia Vasconcelos; Alfredo Teixeira. "Exploring the Nexus of Feeding and Processing: Implications for Meat Quality and Sensory Perception". 2024. https://doi.org/10.20944/preprints202410.0647.v1.
    10.20944/preprints202410.0647.v1
  2. Ana Leite; Lia Vasconcelos; Sergio Lopez; Divanildo Outor Monteiro; Vitor Pinheiro; Sandra Rodrigues; Alfredo Teixeira. "Utilizing Olive By-Products in the Diet of Bísaro Pigs: Enhancing the Value of the Breed's Dry-Cured Products". 2024. https://doi.org/10.20944/preprints202407.0206.v1.
    10.20944/preprints202407.0206.v1
  3. Vasconcelos, Lia; Dias, Luís G.; Leite, Ana; Ferreira, Iasmin; Pereira, Etelvina; Bona, Evandro; Mateo, Javier; Rodrigues, Sandra; Teixeira, And Alfredo. "Can NIR Replace a Panel of Tasters in Sensory Analysis of Dry-Cured Bísaro Loin?". 2023. http://dx.doi.org/10.20944/preprints202311.0325.v1.
    10.20944/preprints202311.0325.v1
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2022/09/08 Can the inclusion of different olive oil cakes on diet affect carcass quality of Bísaro EAAP – 73rd Annual Meeting, Porto
EAAP – 73rd Annual Meeting, Porto (Porto, Portugal)
2015/04/16 Análise discriminante como ferramenta no estudo de salsichas de carne ovina e caprina. XIX Congresso Nacional de Zootecnia
XIX Congresso Nacional de Zootecnia - PONTE DE LIMA (Ponte de Lima, Portugal)
2014/10/25 Efeito da adição de gordura de porco Bísaro em salsichas frescas de carne de cabra. III Reunião Nacional de Caprinicultura, III Reunião Nacional de Caprinicultura
III Reunião Nacional de Caprinicultura (Bragança, Portugal)
2014/10/24 Efeito do processo de cura na qualidade físico-química de pernas de cabras da raça serrana III Reunião Nacional de Caprinicultura,
III Reunião Nacional de Caprinicultura, (Bragança, Portugal)
2013/05/14 Autenticidad de salchichas de carne de ovino y caprino. XV Jornadas sobre producción animal
XV Jornadas sobre producción animal - Zaragoza (Zaragoza, Spain)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2024/05 - Current Study on the production of a healthy chicken paste using functional ingredients
Co-supervisor
Mestrado Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2014/10/24 - 2014/10/25 Reunião Nacional de Caprinicultura (2014/10/24 - 2014/10/25)
Conference (Member of the Organising Committee)
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2018/11/12 - Current Ação Temática Economia Digital_Intra. Training Partners com duração de 200 horas.
Other
2011/09 - Current Participou numa Mesa Redonda “Produção de carne: da Turquia ao Brasil”, decorrido no dia 29 de setembro de 2011, na Escola Superior Agrária de Bragança, realizado no âmbito do Curso de Mestrado em Tecnologia de Ciência Animal.
Round table
2010/04 - Current Assistiu ao Curso “Produção e Tecnologia do Pescado”, decorrido nos dias 23 e 24 de Abril de 2010, na Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Bragança.
Other
2021/09/09 - 2021/09/10 Curso de cromatografia gasosa
Workshop
2021/05/20 - 2021/05/21 Curso de capacitação: Tecnologia e qualidade da carcaça e carne de ovinos.
Other
Curso de capacitação: Tecnologia e qualidade da carcaça e carne de ovinos.
2021/02/17 - 2021/02/17 Validação de processos e operações alimentares – Ferramenta na Industria Alimentar.
Workshop
2021/02/05 - 2021/02/05 Conversão Norma IFSV7, tendo uma duração total de 8 horas, pela entidade formado Certis.
Other
2020/11/26 - 2020/11/26 Webinar Sync PT: vantagens e funcionalidades. Dinamizado pela GS1 Portugal –CODIPOR,
Workshop
2020/10/09 - 2020/10/09 Webinar Codificar produtos e Caixas de Transporte (EAN13, EAN PV, ITF14). Dinamizado pela GS1 Portugal –CODIPOR
Workshop
2019/11/11 - 2019/11/11 Participou no Workshop de Escrita Científica “Princípios Gerais para Obter uma Publicação Científica ”, realizado no dia 11 de novembro de 2019 no Parque de Ciência e Tecnologia Brigantia Ecopark, com a duração de 6 horas
Workshop
Ready to Pub
2019/09/22 - 2019/11/01 participou e contribuiu para o sucesso da Missão Brasil – Espanha – Portugal Duero Vinhateiro: Ovinos, Caprinos, Queijos e Cárneos, curso internacional com carga horária de 110 horas.
Other
2013/04/12 - 2013/04/12 Participou no Seminário “A solução global para HPLC e UHPLC” na Escola de Ciências da Universidade do Minho.
Seminar
2010/03/12 - 2010/03/13 Assistiu ao Curso de “Autenticidade de Produtos Alimentares”, decorrido nos dias 12 e 13 de Março 2010, na Escola Superior Agrária no Instituto Politécnico de Bragança.
Other
2009/02/06 - 2009/02/07 Participou no Workshop “Técnicas analíticas aplicadas a produtos alimentares”, decorrido nos dias 6 e 7 de Fevereiro de 2009, na Escola Superior Agrária de Bragança, organizado pelo Núcleo de Engenharia Agronómica de Bragança.
Workshop
2008/03/31 - 2008/04/04 IX Semana das Ciências Agrárias, decorrida de 31 de Março a 4 de Abril de 2008. Assistiu às seguintes palestras: “Aplicação de Técnicas Alimentares na Segurança e Qualidade de Consumidor”; Aplicação dos Biocombustíveis”; “Ciências Veterinárias”; Zootécnia e as suas Vertentes”.
Other
2008/02/28 - 2008/02/28 Presença na sessão “Empreendedorismo - integrado”, decorrida no dia 28 de Fevereiro de 2008, na Escola Superior Agrária de Bragança.
Other
2006/04/03 - 2006/04/06 VIII Semana das Ciências Agrárias, decorrida de 26 a 30 de Março de 2007. Assistiu às seguintes palestras: “Controlo e Segurança Alimentar”; “Prova de azeites e alguns conceitos no controlo de qualidade do azeite”.
Other

Ad Hoc journal article review

Journal title (ISSN) Publisher
2024 - Current Foods (2304-8158)
2024 - Current Agriculture (2077-0472)

Consulting

Activity description Institution / Organization
2020/09 - 2021/03 Consultadoria no sector Alimentar Implementação do referencial IFS-FOOD na indústria de panificação

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2012/05 - Current Participou num curso de NIR (NIRMaster), decorrido nos dias 8 e 9 de maio de 2012, no Laboratório de Tecnologia e Qualidade da Carcaça e da Carne, na Escola Superior Agrária de Bragança com uma técnica especializada da B.U.C.H.I (Esther Trenka).
2023/05/24 - 2023/05/24 El ovino en el sistema productivo de La Dehesa
2022/07/05 - 2022/07/05 Nuevos Ingredientes en la alimentación del cerdo ibérico y su efecto en la calidad de la carne
2021/09/09 - 2021/09/10 Curso de cromatografia gasosa
2015/09 - 2018/07 B1 and B2 - Lancaster College - English course (Outros)
2009/10 - 2010/06 Iniciou um curso intensivo de Inglês com duração de 60 horas cujo exame final decorreu no mês de Junho de 2010.
Distinctions

Other distinction

2008 “Fundación para el Desarrollo de la Formación en las Zonas Mineras del Carbón”.
2001 MINER