???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
Mariana Sampaio Nogueira

Citation names

  • Nogueira, Mariana

Author identifiers

Ciência ID
0218-15C4-6AB2
ORCID iD
0000-0002-3463-3282

Websites

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
Education
Degree Classification
2019/10 - 2022/03/29
Concluded
Biotecnologia e Inovação (Mestrado)
Major in Ciência Alimentar
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"The valorisation of broccoli by-products to design a new functional pasta" (THESIS/DISSERTATION)
18
2014/09 - 2018/09
Concluded
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Efeito da Infusão Subcutânea Contínua de Insulina no controlo metabólico em crianças e adolescentes com Diabetes Mellitus tipo 1" (THESIS/DISSERTATION)
17
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2021/03/22 - 2021/06/21 Researcher (Research) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2020/09/01 - 2020/12/31 Research Trainee (Research) Instytut Rozrodu Zwierzat i Badan Zywnosci Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Poland
Instytut Rozrodu Zwierzat i Badan Zywnosci Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Poland

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2018/02/01 - 2018/06/30 Estagiário (3º e 4º Ano) (Técnico Superior de Saúde - Nutrição) Centro Hospitalar Universitário de São João, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2019/01/05 - 2019/07/03 Nutricionista estagiária Câmara Municipal de Vila Nova de Gaia, Portugal
Outputs

Publications

Journal article
  1. Natalia Drabinska; Mariana Nogueira; Ewa Ciska; Henryk Jelen. "Effect of Drying and Broccoli Leaves Incorporation on the Nutritional Quality of Durum Wheat Pasta". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (2022): https://doi.org/10.31883/pjfns/152070.
    10.31883/pjfns/152070
  2. Natalia DRABINSKA; Mariana Nogueira; Beata Szmatowicz. "Valorisation of Broccoli By-Products: Technological, Sensory and Flavour Properties of Durum Pasta Fortified with Broccoli Leaf Powder". Molecules (2022): https://www.mdpi.com/1420-3049/27/15/4672.
    10.3390/molecules27154672
  3. Nogueira, Mariana. "Variation in the Accumulation of Phytochemicals and Their Bioactive Properties among the Aerial Parts of Cauliflower". Antioxidants 10 10 (2021): 1597-1597. http://dx.doi.org/10.3390/antiox10101597.
    10.3390/antiox10101597
Thesis / Dissertation
  1. "The valorisation of broccoli by-products to design a new functional pasta". Master, Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, 2022. http://hdl.handle.net/10400.14/37984.
  2. Mariana Sampaio Nogueira. "Efeito da Infusão Subcutânea Contínua de Insulina no controlo metabólico em crianças e adolescentes com Diabetes Mellitus tipo 1". Degree, 2018. https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/115448.
Distinctions

Award

2017 Prémio Doutor Emílio Peres
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Other distinction

2019 Bolsa de Mérito
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal