???global.info.a_carregar???
An adjunt professor with a (Phd in Nutritional Biochemestrry /University of Nottingham) and more than 25 years experience in teaching graduate and undergraduate level courses and mentoring graduate students, namely in the areas of Microbiology, Public health and Management Systems (ISO 9001; ISO 14001; ISO 45001; ISO 2220; ISO 17025, ISO 15189). Supervised master¿s theses, member of juries of doctoral exams, master's degrees, and specialist title assignments. Special interest in food and water safety/hygiene with due emphasis on food and water microbiology; foodborne and waterborne pathogens, antimicrobials, spoilage, HACCP and sanitation. Impact of the latter on food and water quality, occupational health and public health are aspects of interest within one health approach. Held various positions, namely: Head of the School of Technology and Management (ESTG-IPVC); Quality Manager of ESTG-IPVC (ISO 9001); Coordinator of the masters Course in Laboratory Quality Management and Occupational Safety and Coordinator of the Postgraduate Course in Consulting and Food Auditing. Published articles in scientific journals and book chapters. Several communications in international scientific meetings. Participation in several R&D projects. Member of CISAS - Center for Research and Development in Agrifood Systems and Sustainability.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Joana Maria Gomes dos Santos

Nomes de citação

  • Santos, Joana

Identificadores de autor

Ciência ID
9F12-7853-6089
ORCID iD
0000-0003-0043-2068
Formação
Grau Classificação
2002 - 2006
Concluído
Nutritional Biochemistry (Doutoramento)
University of Nottingham, Reino Unido
"Molecular Methods For Authentication of Protected Denomination of Origin Cheeses" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Pass
1994/09/01 - 1995/11/01
Concluído
Applied Fish Biology (Master)
University of Plymouth, Reino Unido
"Influence of Sex-reversal and dietary salt concentration on the acclimation of tilapia O. niloticus to a hypersaline environment" (TESE/DISSERTAÇÃO)
1989 - 1993/12/05
Concluído
Ciências do Meio Aquático (Licenciatura)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
14
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
1997/02/01 - Atual Professor Adjunto (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal

Cargos e Funções

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2015/03/05 - 2019/07/31 Director de Unidade Orgânica Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2014/03 - 2018/04 Conselho científico/técnico-científico Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
2016 - 2018 Conselho de gestão ou orgão correspondente Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2006/09/06 - Atual Coordenadora da Qualidade da Unidade de Microbiologia Aplicada Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
1996/04 - 1998/04 Melhoramento da nutrição de peixes marinhos c/ incidência nas estratégias de controlo do impacto ambiental
BIC/1761/95
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
1994/10/01 - 1995/09/30 Influence of sex-reversal and dietary salt concentration on the acclimation of tilapia O. niloticus to a hypersaline environment
PRAXIS XXI/BM/1998/94
Bolseiro de Mestrado
University of Plymouth Faculty of Science and Engineering, Reino Unido
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2023/01 - 2024/12 AL4 Alto Minho - Promover a alimentação equilibrada e sustentável, a dieta mediterrânica e combater o desperdício alimentar no Alto-Minho European Commission
2022/01 - 2023/12 Blue Project, Bioeconomy, PeopLe, SUstainability, Health EEA and Norway Grants
2021/01 - 2023/06 PICAR - Funcionalização de produtos cárneos curados com extratos de córtex de pinheiro-bravo do Minho (Pinus pinaster subsp. atlantica) European Parliament
2020/04 - 2023/04 S4Agro- Soluções Sustentáveis para o Setor Agroindustrial European Commission
2017/05 - 2021/10 Minho Região Europeia da Gastronomia European Parliament
2017/01 - 2021/09 MOBFOOD – Mobilização de conhecimento científico e tecnológico em resposta aos desafios do mercado Agroalimentar Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico (SI I&DT)/Programas Mobilizadores (Lisboa, Portugal) 2017-12 to 2020 | Contract Contract: Referência ANI nº 024524
Investigador
European Commission
2016/07 - 2019/06 REDVALUE Aliança tecnológica para completar o ciclo de produção agroindustrial e florestal FEDER INTERREG SUDOE Axis 1: Research and innovation (Santander, Spain) 2016-07 to 2019-06 | Contract Contract: SOE1/P1/E0123
Investigador
European Commission
2016/09 - 2018/10 + AGRO- Qualificação organizacional, energética e de segurança e saúde no trabalho da indústria agroalimentar Portugal 2020 FEDER (Lisboa, Portugal) 2016-09 to 2018-08 | Contract Contract: POCI-02-0853-FEDER-016159
POCI-02-0853-FEDER-016159
Governo da República Portuguesa Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior
2013/07/01 - 2015/09/30 Avaliação integral de estratégias de intervenção baseadas em risco para melhorar a segurança microbiana dos enchidos tradicionais portugueses
PTDC/AGR-TEC/3107/2012
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2010/06 - 2011/04 Avaliação do Risco Biológico em Unidades de Recolha Seletiva e Aterro Sanitário Autoridade das Condições de Trabalho (Lisboa, Portugal) 2010-06 to 2011-10 | Contract Contract: Autoridade das Condições de Trabalho 51APJ/08 Alternate URL: http://www.act.gov.pt/(pt-PT)/SobreACT/Contactos/Paginas/ Autoridade para as Condições do Trabalho
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Silva, G.; Ferreira-Oliveira, A.T.; Santos, J.; Domingues, N.; Fernandes, S.. "University-business cooperation: Development of a strategic school unit at ESTG/IPVC". 2018.
  2. Santos, V.; Figueiredo, J.P.; Vasconcelos Pinto, M.; Santos, J.. "Occupational exposure to bioaerosols in the waste sorting industry". 2018.
    10.1201/9781351008884-51
Artigo em revista
  1. Fabrícia Vieira; Hortência E. P. Santana; Meirielly Jesus; Joana Santos; P. Pires; Manuela Vaz Velho; Daniel Pereira da Silva; Denise Santos Ruzene. "Coconut Waste: Discovering Sustainable Approaches to Advance a Circular Economy". Sustainability (2024): http://dx.doi.org/10.3390/su16073066.
    10.3390/su16073066
  2. Rui Rocha; Nélson Couto; Ricardo Pereira Pinto; Manuela Vaz Velho; Paulo Fernandes; Joana Santos. "Microbiological Characterization of Protected Designation of Origin Serra da Estrela Cheese". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/10/2008.
    10.3390/foods12102008
  3. Bianca Gomes; Marta Dias; Renata Cervantes; Pedro Pena; Joana Santos; Marta Vasconcelos Pinto; Carla Viegas. "One Health Approach to Tackle Microbial Contamination on Poultries—A Systematic Review". Toxics (2023): https://www.mdpi.com/2305-6304/11/4/374.
    10.3390/toxics11040374
  4. Adriana Fernandes; Carla Ramos; Victor Monteiro; Joana Santos; Paulo Fernandes. "Virulence Potential and Antibiotic Susceptibility of S. aureus Strains Isolated from Food Handlers". Microorganisms (2022): https://www.mdpi.com/2076-2607/10/11/2155.
    10.3390/microorganisms10112155
  5. Ines Marmol; Javier Quero; Paula Azcárate; Elena Atrián-Blasco; Carla Ramos; Joana Santos; M. Concepción Gimeno; María Jesús Rodríguez-Yoldi; ELENA CERRADA. "Biological Activity of NHC-Gold-Alkynyl Complexes Derived from 3-Hydroxyflavones". Pharmaceutics (2022): https://www.mdpi.com/1999-4923/14/10/2064.
    10.3390/pharmaceutics14102064
  6. Marmol, I.; Vieito, C.; Andreu, V.; Levert, A.; Amiot, A.; Bertrand, C.; Rodrguez-Yoldi, M.J.; Santos, J.; Vaz-Velho, M.. "In uence of Extraction Solvent on the Biological Properties of Maritime Pine Bark (Pinus pinaster)". International Journal of Food Studies 11 1 (2022): 51-62. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85129603571&partnerID=MN8TOARS.
    10.7455/ijfs/11.1.2022.a5
  7. Calheiros, A.; Santos, J.; Ramos, C.; Vasconcelos, M.; Fernandes, P.. "Ambient air waste sorting facilities could be a source of antibiotic resistant bacteria". Microbiology and Biotechnology Letters 49 3 (2021): 367-373. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85117621772&partnerID=MN8TOARS.
    10.48022/mbl.2102.02005
  8. Rocha, R.; Velho, M.V.; Santos, J.; Fernandes, P.. "Serra da estrela pdo cheese microbiome as revealed by next generation sequencing". Microorganisms 9 10 (2021): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85115391651&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/microorganisms9102007
  9. Ferreira-Santos, P.; Genisheva, Z.; Botelho, C.; Santos, J.; Ramos, C.; Teixeira, J.A.; Rocha, C.M.R.. "Unravelling the biological potential of pinus pinaster bark extracts". Antioxidants 9 4 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85084205204&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/antiox9040334
  10. Barros, D.; Vieito, C.; Santos, J.; Ramos, C.; Velho, M.V.. "Inhibitory effects of pinus pinaster aiton subsp.atlantica bark extracts against known food pathogens". Chemical Engineering Transactions 79 (2020): 163-168. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85082740878&partnerID=MN8TOARS.
    10.3303/CET2079028
  11. Fernandes, P.; Loureiro, D.; Monteiro, V.; Ramos, C.; Nero, L.A.; Todorov, S.D.; Guerreiro, J.S.. "Lactobacillus plantarum isolated from cheese: production and partial characterization of bacteriocin B391". Annals of Microbiology 67 6 (2017): 433-442. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85019581785&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s13213-017-1275-1
  12. Marta Jorge de Vasconcelos Pinto; José Miguel Veiga; Paulo Fernandes; Carla Ramos; Sérgio Gonçalves; Maria Manuela Lemos Vaz Velho; Joana Santos Guerreiro. "Airborne Microorganisms Associated with Packaging Glass Sorting Facilities". Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A 78 11 (2015): 685-696. http://dx.doi.org/10.1080/15287394.2015.1021942.
    10.1080/15287394.2015.1021942
  13. Guerreiro, J.; Monteiro, V.; Ramos, C.; de Melo Franco, B.D.G.; Martinez, R.C.R.; Todorov, S.D.; Fernandes, P.. "Lactobacillus pentosus B231 Isolated from a Portuguese PDO Cheese: Production and Partial Characterization of Its Bacteriocin". Probiotics and Antimicrobial Proteins (2014): 1-10. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84892174553&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s12602-014-9157-3
  14. Guerreiro, J.S.; Barros, M.; Fernandes, P.; Pires, P.; Bardsley, R.. "Principal component analysis of proteolytic profiles as markers of authenticity of PDO cheeses". Food Chemistry 136 3-4 (2013): 1526-1532. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84870290202&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2012.02.066
  15. Guerreiro, J.S.; Fernandes, P.; Bardsley, R.G.. "Identification of the species of origin of milk in cheeses by multivariate statistical analysis of polymerase chain reaction electrophoretic patterns". International Dairy Journal 25 1 (2012): 42-45. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84860691712&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.idairyj.2012.01.002
Livro
  1. Pinto, M.V.; Vaz-Velho, M.; Ramos, C.; Santos, J.. Understanding Systemic Interactions and Feedbacks in a One-Health. 2021.
    10.1007/978-3-030-80288-2_33
  2. Santos, J.; Ramos, C.; Vaz-Velho, M.; Vasconcelos Pinto, M.. Occupational Exposure to Biological Agents. 2020.
    10.1007/978-3-030-50946-0_9
  3. Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; Pereira, C. D.; Andrade, Luís P.; Pinheiro, R.; Paiva, Teresa; Soares, C.; et al. Caracterização e Análise dos Processos Produtivos em Empresas Agroalimentares. +AGRO - Qualificação organizacional, energética e de segurança e saúde no trabalho da indústria agroalimentar.. 2018.
  4. Ferreira-Oliveira, A.T.; Fernandes, S.; Santos, J.. Performance appraisal of higher education teachers’ in information systems and technology: Models, practices and effects. 2018.
    10.1007/978-3-319-77700-9_40
  5. Guerreiro, J.S.; Fernandes, P.; Bardsley, R.G.. Authenticity of cheeses concerning differentiation of milk species and recognition of geographical origin by physicochemical analysis. 2015.
  6. Guerreiro, J.S.; Fernandes, P.; Bardsley, R.G.. Cheese ripening and proteolysis. 2013.
Relatório
  1. Andrade, Luís P.; Nunes, J.; Paiva, Teresa; Gândara, J.; Pinheiro, R.; Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; et al. 2018. Guia de Boas Práticas: Gestão de Processos Produtivos. http://hdl.handle.net/10400.6/7502.
  2. Andrade, Luís P.; Nunes, J.; Paiva, Teresa; Gândara, J.; Pinheiro, R.; Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; et al. 2018. Safety and Health at Work - Assessment tool-Horticultural Products. http://hdl.handle.net/10400.6/7482.
  3. Andrade, Luís P.; Nunes, J.; Paiva, Teresa; Gândara, J.; Pinheiro, R.; Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; et al. 2018. Safety and Health at Work - Assessment tool: Dairy Products. http://hdl.handle.net/10400.6/7459.
  4. Andrade, Luís P.; Nunes, J.; Paiva, Teresa; Gândara, J.; Pinheiro, R.; Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; et al. 2018. Safety and Health at Work - Assessment tool: Meat Products. http://hdl.handle.net/10400.6/7462.
  5. Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; Pereira, C. D.; Andrade, Luís P.; Pinheiro, R.; Paiva, Teresa; Soares, C.; et al. 2018. Caracterização e Análise Energética de Empresas Agroalimentares. http://hdl.handle.net/10400.6/7479.
  6. Andrade, Luís P.; Nunes, J.; Paiva, Teresa; Gândara, J.; Pinheiro, R.; Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; et al. 2018. Guia de Boas Práticas - Setor dos Produtos de Padaria/Pastelaria. http://hdl.handle.net/10400.6/7483.
  7. Andrade, Luís P.; Nunes, J.; Paiva, Teresa; Gândara, J.; Pinheiro, R.; Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; et al. 2018. Guia de Boas Práticas: Gestão de Riscos e Perigos para a Saúde, Segurança e Higiene no Trabalho. http://hdl.handle.net/10400.6/7453.
  8. Gaspar, Pedro Dinis; Elias, M.; Pereira, C. D.; Andrade, Luís P.; Pinheiro, R.; Paiva, Teresa; Soares, C.; et al. 2018. Caracterização e Análise das Condições de Segurança e Saúde no Trabalho em Empresas Agroalimentares. http://hdl.handle.net/10400.6/7480.

Outros

Outra produção
  1. Thermal Environment: Case Study of a Meat Processing Industry. 2017. Joana Santos Guerreiro; Andreia Cravo; João Almeida; Marta Vasconcelos Pinto. https://doi.org/10.1007%2F978-3-319-60525-8_41.
    10.1007/978-3-319-60525-8_41
Atividades

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2020 - 2020 Avaliação do potencial da flora microbiana do queijo da Serra da Estrela como marcador de autenticidade
Orientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2016 - 2016 Qualidade do ar interior em ambiente hospitalar
Orientador
Segurança do Trabalho (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2015 - 2015 Avaliação-diagnóstico a cantinas ecolares
Orientador
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2015 - 2015 Estudo do tempo de vida útil de azeitonas Galegas embaladas em duas atmosferas diferentes
Orientador
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2015 - 2015 Avaliação-diagnóstico das condições higio-sanitárias e boas práticas associadas à pesca artesanal destinada ao mercado interno - Pedra Badejo, Cabo Verde
Orientador
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2014 - 2014 Empregos verdes : caso prático (empresas de sucatas)
Orientador
Segurança do Trabalho (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2014 - 2014 Liderança na segurança e saúde no trabalho contextualização nacional
Orientador
Segurança do Trabalho (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2022/09 - 2023/10 PARALELISMO ENTRE A ISO 45001 E A ISO 22000 Uma Possível Abordagem ELISABETE DA CONCEIÇÃO SILVA FERNANDES DE BRITO