???global.info.a_carregar???
I am currently a PhD candidate at the University of Vigo, having completed a Master's degree in Food Quality and Safety through a dual-degree program between the Polytechnic Institute of Bragança, Portugal, and the Federal University of Technology – Paraná (UTFPR), Brazil, where I also obtained my Bachelor's degree in Food Engineering. My licentiate degree in Food Engineering was conferred by the Polytechnic Institute of Bragança. From March to July, I was a scholarship recipient of the ERASMUS internship program at the University of Vigo, Spain. Additionally, I participated in the "Summer with Science" project, funded by the Foundation for Science and Technology (FCT) in Portugal, where I worked on the chemical and nutritional characterization of foods and investigated their bioactive properties. During my undergraduate studies, I volunteered for the Institutional Scientific Initiation Scholarship Program (PIBIC), developing the project "Aflatoxins in Milk: Incidence and Exposure Risk." I also took on leadership roles as an organizer and volunteer in the NGO extension project Mediares and as Marketing Director for the alimentaCão extension project. Moreover, I served as a student representative and member of the Departmental Council of the Food Engineering Program (DAALM) at UTFPR
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Elizandra Ardohain
Data de nascimento
1998/02/04
Género
Feminino

Nomes de citação

  • Ardohain, Elizandra

Identificadores de autor

Ciência ID
9812-7481-4430
ORCID iD
0000-0003-2978-7233

Telefones

Telemóvel
  • 936886227 (Profissional)

Moradas

  • Alameada de Santa Apolónia 253, 5300 252, Bragança, Bragança , Portugal (Profissional)

Websites

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2016 - 2021
Concluído
Food Engineering (Bachelor)
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brasil
2021
Concluído
Food Engineering (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2019 - 2020
Concluído
Food Quality and Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
"Thesis: "Evaluation of the Chemical and Bioactive Composition of Petroselinum crispum (Mill.) Nym. Cultivars" " (TESE/DISSERTAÇÃO)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/07/01 - 2027/07/01 Investigador (Investigação) Universidade de Vigo, Espanha
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/03/10 - 2022/06/10 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Universidade de Vigo, Espanha
2020/06/30 - 2020/10/30 Estagiário de Investigação (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Outras Carreiras

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/08 - 2021/02 Assistente Técnico (Assistente Técnico) Frimesa Cooperativa Central, Brasil
2015 - 2016 Assistente Técnico (Assistente Técnico) Lar Cooperativa Agroindustrial , Brasil
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2022/08/04 - 2033/06/30 "PreVineGrape - Development of a biofungicide to combat grapevine diseases"
POCI-01-0247-FEDER-0409695
Bolseiro de Doutoramento
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2018 - 2019 Aflatoxins in milk: incidence and risk of exposure
Aluna voluntária de Pesquisa Científica
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brasil
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Daniélly N. Morais; Kelly C. Massarolo; Elizandra N. G. Ardohain; Juliana F. Lima; Flavio D. Ferreira; Deisy A. Drunkler. "Method for Determination of Multi-mycotoxins in Milk: QuEChERS Extraction Modified Followed by HPLC-FL Analysis". Food Analytical Methods (2023): https://doi.org/10.1007/s12161-023-02550-0.
    10.1007/s12161-023-02550-0
  2. Fernandes, Ângela; Polyzos, Nikolaos; Petropoulos, Spyridon A.; Pinela, José; Ardohain, Elizandra; Moreira, Glaucia; Ferreira, Isabel C. F. R.; Barros, Lillian. "Phytochemical Composition and Nutritional Value of Pot-Grown Turnip-Rooted and Plain and Curly-Leafed Parsley Cultivars". Agronomy 10 9 (2020): 1416. http://dx.doi.org/10.3390/agronomy10091416.
    10.3390/agronomy10091416
Poster em conferência
  1. Ardohain, Elizandra; Ângela Fernandes; Nikolaos Polyzos; Spyridon A. Petropoulos; Pinela, José; Glaucia Moreira; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Evaluation of the chemical and bioactive composition of Petroselinum crispum (Mill.) Nym cultivars". Trabalho apresentado em IX Symposium on Food Technology and Engineering (SIMTEA) and I Symposium on Chemical Engineering (SIMEQ), 2021.
  2. Ardohain, Elizandra; Ângela Fernandes; Nikolaos Polyzos; Spyridon A. Petropoulos; Pinela, José; Ferreira, Isabel C.F.R.; Glaucia Moreira; Barros, Lillian. "Nutritional value and chemical composition of three types of Petroselinum crispum leaves". Trabalho apresentado em 7th Portuguese Young Chemists Meeting (PYCheM), 2021.
Resumo em conferência
  1. Marx, Itala; Ardohain, Elizandra; Rodrigues, P.; Afonso, Andreia; Oliveira, Izamara ; Pires, Tânia; Barros, Lillian; Heleno, Sandrina. "Valorization of Castanea sativa Mill. flowers and Eucalyptus globulus L. leaves as a source of bioactive compounds with potential to inhibit grape pathogens". Trabalho apresentado em 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023), Rome, 2023.
    Publicado
  2. Ardohain, Elizandra; Marx, Itala; Rodrigues, P.; Afonso, Andreia; Oliveira, Izamara ; Pires, Tânia; Barros, Lillian; Heleno, Sandrina. "Plant extracts: A study on the chemical characterization and bioactive potential to inhibit grape pathogens". Trabalho apresentado em 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023), Rome, 2023.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2022/06/16 PreVineGrape: Development of a biofungicide against grapevine pathogens using plants and biowaste from the food industry. XXII EuroFoodChem
EuroFoodChem (Belgrado , Sérvia)
2022/03/25 Plant extracts: A study on the chemical characterization and bioactive potential to inhibit grape pathogens 2nd Global Summit on Food Science and Technology
Global Summit on Food Science and Technology (Roma, Itália)
2019/11/11 Presentation of scientific work entitled: "Aflatoxin in milk: incidence and risks of exposure" SICITE 2019
Universidade Tecnológica Federal do Paraná- Câmpus Pato Branco (Pato Branco , Brasil)

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2021/05/19 - 2021/05/21 Poster Presentation at the 7th Portuguese Young Chemists Meeting
Encontro
7th Portuguese Young Chemists Meeting
2020/09/30 - 2020/09/30 Studies on Early Childhood Education Pedagogy: Approaches and Perspectives
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/23 - 2020/09/23 How to Transform Practice into Research or Research into Practice
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/22 - 2020/09/22 Sustainability and Social Responsibility of Organizations
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/17 - 2020/09/17 Scientific Writing
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/16 - 2020/09/16 Gender Equality in the work context
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/15 - 2020/09/15 New strategies in bibliographic research innovation
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/10 - 2020/09/10 Multi-agent systems
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/09 - 2020/09/09 Good practices in creating scientific posters
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/08 - 2020/09/08 Financial Management for non-financial people;
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/04 - 2020/09/04 Management and Organization of Scientific Bibliography
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/09/02 - 2020/09/02 Microencapsulation techniques and applications
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/27 - 2020/08/27 Plants and microorganisms: friends for ever.
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/27 - 2020/08/27 Biodiversity, ecosystem services and olive farming landscape
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/25 - 2020/08/25 Olive Oils from the North of Portugal
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/25 - 2020/08/25 Table Olive Technology
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/07 - 2020/08/07 Research applied to Pharmacy: Adherence to therapy in Diabetic users of primary health care in the Northeast of Portugal
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/04 - 2020/08/04 Sources of information, research techniques and bibliographic referencing
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/04 - 2020/08/04 Dynamics associated with the preparation and execution of research projects.
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/08/04 - 2020/08/04 Qualitative Research
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/07/31 - 2020/07/31 Employability Tools
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/07/31 - 2020/07/31 Statistical techniques applied to territorial development.
Oficina (workshop)
Summer with Science
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020/07/31 - 2020/07/31 Business plan - how to prepare a descriptive report.
Oficina (workshop)
Verão com Ciência
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2018/10/18 - 2018/10/18 Organizing team of the Music Festival at UTFPR CÂMPUS Medianeira.
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brasil

Expedição científica

Descrição da atividade Instituição / Organização
2021/08/04 - Atual Evaluation of the chemical and bioactive composition of cultivars of Petroselinum crispum (Mill.) Nym.

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2017 - 2018 Marketing director of the AlimentaCão project, which aims to develop, through physical structures and awareness-raising actions, a harmonious environment between people and animals and solve problems related to animal abandonment. Marketing Director
2017 - 2018 Food Engineering Academic Center Representar o corpo doscente do curso e mante-los informados de todos acontecimentos e assuntos que envolvem o bacharelado.
2016 - 2018 Engineering Academic Athletic Association XVIII March. Preparation of basketball sports classes.

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2018 - 2019 Acting as an organizing team for the NGO Mediares extension project of voluntary social events focused on cultural, physical and educational activities.

Outro júri / avaliação

Descrição da atividade Instituição / Organização
2019 - Atual Presentation of work entitled: "Optimization of chromatographic processes for separation of multimycotoxins".
Distinções

Outra distinção

2019 International Mobility - Double Degree Program in Food Engineering between the Federal Technological University of Paraná (Brazil) and the Polytechnic Institute of Bragança (Portugal)
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brasil