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PhD by the University of Minho since October 2019, with the PhD project "Inhibition of Fungal Growth and Mycotoxin Production by Lactic Acid Bacteria" and MSc in Biomedical Engineering also by University of Minho (2008) with the project "Enhance of the Porosity of Electrospun Nanofiber Meshes for Tissue Engineering Applications". Since then, participated as a research fellow in 4 scientific projects. In those projects has acquire scientific competencies in the area o molecular biology (gene deletion), fermentation of bacteria (preparation of defined media and GC-MS analysis) and in strategies of detoxification of mycotoxins (which involved bacteria isolation and culture, antifungal tests and HPLC analysis). Currently, Ana is a Post-Doc researcher in the project BetterFat4Meat, where she is responsible for lipid profile and microbiological analysis of new meat products. Researcher with extensive experience in mycotoxin analysis, mycology, microbiology techniques and characterisation techniques, developed in the context of food contaminants and food biotechnology. In total she has published 10 papers in peer-review journals, two in the area of Medical Biotechnology with emphasis on Biomaterials and the remaining in the area of Food Biotechnology, particularly related to mycotoxins and edible films and coatings. Ana has also published a book chapter and participated in several international conferences and has participated in activities of science dissemination and tutoring students. Currently, has more than 10 years of scientific career always with a strong component in laboratory work. She is currently aiming to consolidate my scientific career in the field of food safety and biotechnology.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Cristina Silva Esperança Guimarães Pinto Leite

Nomes de citação

  • Guimarães, Ana

Identificadores de autor

Ciência ID
541B-0B72-DCA0
ORCID iD
0000-0002-2219-2803
Researcher Id
ABA-8079-2020
Scopus Author Id
55915409500

Endereços de correio eletrónico

  • anaguimaraes@ceb.uminho.pt (Profissional)

Telefones

Telefone
  • 253601599 (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Micologia
  • Ciências Médicas e da Saúde - Biotecnologia Médica - Biomateriais

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2)
Português (Idioma materno)
Japonês Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2015/03/01 - 2019/10/28
Concluído
Chemical and Biological Engineering (Doutoramento)
Especialização em Sem especialidade
Universidade do Minho, Portugal
"Inhibition of fungal growth and mycotoxin production by lactid acid bacteria." (TESE/DISSERTAÇÃO)
Very Good
2003/09 - 2008/12/17
Concluído
Biomedical Engineering (Mestrado integrado)
Especialização em Biomaterials, Rehabilitation and Biomechanics
Universidade do Minho, Portugal
"Enhance of the Porosity of Electrospun Nanofiber Meshes for Tissue Engineering Applications" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/01 - Atual Pós-doutorado (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho, Portugal
2019/04 - 2019/12 Investigador (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho, Portugal
2013/05 - 2014/12 Investigador (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho, Portugal
2012/05 - 2013/03 Investigador (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho, Portugal
2010/07 - 2012/04 Investigador (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2020/01/01 - Atual BetterFat4Meat: Development of structured fat for use in meat products by replacement of animal fat
POCI-01-0247- FEDER-039718
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Em curso
2023/06/01 - 2024/05/31 MB4Aqua - Macroalgae biorefinery: a novel approach to produce sustainable feedstuffs and functional additives towards low carbon footprint aquafeeds
2022.06587.PTDC
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Em curso
2019/04/15 - 2019/12/31 i-multiSMART: Innovative multifuncional nanofibrous membranes for removal of mycotoxins
POCI-01-0145-FEDER-031924
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Em curso
2013/05 - 2014/12 MYCOTOXINS: New bio-strategies for the detoxification of mycotoxins using lactic acid bacteria
PTDC/AGR – TEC/3900/2012
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Concluído
2012/05 - 2013/03 HeliSysBio: Molecular Systems Biology Helicobacter pylori
PTDC/EBB-EBI/104235/2008
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Concluído
2010/07/01 - 2012/04 Bridging Systems and Synthetic Biology for the development of Improved Microbial Cell Factories
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2022 - Atual Multi-actor partnership for the risk assessment of MYCOTOXins along the food chain in African Portuguese-speaking countries (PALOP)
FCT AGA-KHAN / 541590696 / 2019
Investigador
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Martins, A.; Guimarães, A.; Pinho, E.D.; Faria, S.; Reis, R.L.; Neves, N.M.. "Solving cell infiltration limitations of electrospun nanofiber meshes for tissue engineering applications". 2011.
Artigo em revista
  1. Artur J. Martins; Ana Guimarães; Pablo Fuciños; Pedro Sousa; Armando Venâncio; Lorenzo M. Pastrana; Miguel A. Cerqueira. "Food-grade bigels: Evaluation of hydrogel:oleogel ratio and gelator concentration on their physicochemical properties". Food Hydrocolloids (2023): https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.108893.
    10.1016/j.foodhyd.2023.108893
  2. "The Potential of Fatty Acids and their Derivatives as Antifungal Agents: A Review". Toxins 14 (2022):
    Aceite para publicação • https://doi.org/10.3390/toxins14030188
  3. Guimarães, Ana; Ramos, Óscar; Cerqueira, Miguel A; Venâncio, Armando; Abrunhosa, Luís. "Active whey protein edible films and coatings incorporating Lactobacillus buchneri for Penicillium nordicum control in cheese". Food and Bioprocess Technology 13 (2020): 1074-1086.
    Publicado
  4. Guimarães, A.; Ramos, Ó.; Cerqueira, M.; Venâncio, A.; Abrunhosa, L.. "Active Whey Protein Edible Films and Coatings Incorporating Lactobacillus buchneri for Penicillium nordicum Control in Cheese". Food and Bioprocess Technology 13 6 (2020): 1074-1086. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85085396506&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11947-020-02465-2
  5. Gonçalves, Ana; Palumbo, Roberta; Guimarães, Ana; Gkrillas, Athanasios; Dall’Asta, Chiara; Dorne, Jean-Lou; Battilani, Paola; Venâncio, Armando. "The Route of Mycotoxins in the Grape Food Chain". American Journal of Enology and Viticulture (2019): ajev.2019.19039. http://dx.doi.org/10.5344/ajev.2019.19039.
    Publicado • 10.5344/ajev.2019.19039
  6. Fernandes, Jean-Michel; Calado, Thalita; Guimarães, Ana; Rodrigues, Miguel António Machado; Abrunhosa, Luís. "In vitro adsorption of aflatoxin B1, ochratoxin A, and zearalenone by micronized grape stems and olive pomace in buffer solutions". Mycotoxin Research 35 3 (2019): 243-252. http://dx.doi.org/10.1007/s12550-019-00349-9.
    Publicado • 10.1007/s12550-019-00349-9
  7. Guimarães, Ana; Venancio, Armando; Abrunhosa, Luís; Guimarães, Ana C.; Venâncio, Armando. "Antifungal effect of organic acids from lactic acid bacteria on Penicillium nordicum". Food Additives & Contaminants: Part A 35 9 (2018): 1803-1818. http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2018.1500718.
    Publicado • 10.1080/19440049.2018.1500718
  8. Guimarães, Ana; Abrunhosa, Luís; Pastrana, Lorenzo M.; Cerqueira, Miguel A.. "Edible Films and Coatings as Carriers of Living Microorganisms: A New Strategy Towards Biopreservation and Healthier Foods". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 17 3 (2018): 594-614. http://dx.doi.org/10.1111/1541-4337.12345.
    Publicado • 10.1111/1541-4337.12345
  9. Guimarães, Ana; Santiago, Ana; Teixeira, José A.; Venâncio, Armando; Abrunhosa, Luís. "Anti-aflatoxigenic effect of organic acids produced by Lactobacillus plantarum". International Journal of Food Microbiology 264 (2018): 31-38. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.10.025.
    Publicado • 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.10.025
  10. Abrunhosa, Luís; Inês, António; Rodrigues, Ana I.; Guimarães, Ana; Pereira, Vânia L.; Parpot, Pier; Mendes-Faia, Arlete; Venâncio, Armando. "Biodegradation of ochratoxin A by Pediococcus parvulus isolated from Douro wines". International Journal of Food Microbiology 188 (2014): 45-52. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.07.019.
    Publicado • 10.1016/j.ijfoodmicro.2014.07.019
  11. Guimarães, Ana; Martins, Albino; Pinho, Elisabete D; Faria, Susana; Reis, Rui L; Neves, Nuno M. "Solving cell infiltration limitations of electrospun nanofiber meshes for tissue engineering applications". Nanomedicine 5 4 (2010): 539-554. http://dx.doi.org/10.2217/nnm.10.31.
    Publicado • 10.2217/nnm.10.31
  12. Isakov, Dmitry; Martins, Albino M; Gomes, Etelvina de Matos; Bdikin, Igor; Guimarães, Ana; Dekola, Tatjana; Almeida, Bernardo; et al. "Synthesis of polymer-based triglycine sulfate nanofibres by electrospinning". Journal of Physics D: Applied Physics 42 20 (2009): 205403. http://dx.doi.org/10.1088/0022-3727/42/20/205403.
    Publicado • 10.1088/0022-3727/42/20/205403
Capítulo de livro
  1. Guimarães, Ana. "Edible coatings with nano/microencapsulated ingredients". In Application of Nano/Microencapsulated Ingredients in Food Products, editado por Seid Jafari, 211-273. Elsevier, 2020.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Guimarães, Ana. Autor correspondente: Guimarães, Ana. "Fungal growth and mycotoxin production in a new formulated meat product with structured emulsions as substitutes for pork rigid fat". Trabalho apresentado em The World Mycotoxin Forum 13th Conference, 2022.
  2. "Polymeric stabilized oleogel-based emulsions aiming at food lipid profile tailoring". Trabalho apresentado em AOCS 2021 - Annual Meeting and Conference, 2021.
    http://dx.doi.org/10.21748/am21.526
  3. Guimarães, Ana. "Active whey protein edible films and coatings incorporating lactic acid bacteria for fungal control in cheese". Trabalho apresentado em Microbiotec 2019, 2019.
  4. Guimarães, Ana. "Anti-aflatoxigenic effect of organic acids produced by Lactobacillus plantarum". Trabalho apresentado em International Conference on Food Contaminants, 2017.
  5. Guimarães, Ana. "Antifungal effect of organic acids from lactic acid bacteria on Penicillium nordicum". Trabalho apresentado em International Conference on Food Contaminants, 2017.
  6. Aruna, Kasoju; Mohammad Munawar, T.. "Antifungal effect of organic acids on Aspergillus flavus and Penicillium nordicum". Trabalho apresentado em Microbiotec 2017, 2017.
    10.1109/icanmeet.2013.6609262
  7. Guimarães, Ana. "Antifungal and antiaflatoxigenic properties of Lactobacillus species". Trabalho apresentado em Annual Meeting and Food Expo, 2015.
  8. Savescu, Petre. "Bio-detoxification of mycotoxins by lactic acid bacteria from different food matrices.". Trabalho apresentado em International Conference on Nutrition and Food Sciences, 2015.
    10.5593/sgem2014/b61/s25.069
  9. Guimarães, Ana. "Control of aflatoxigenic fungi and mycotoxins production by Lactobacillus species.". Trabalho apresentado em International Conference on Food Contaminants, 2015.
  10. Guimarães, Ana. "Use of Pediococcus parvulus to remove ochratoxin A from wine". Trabalho apresentado em Infowine Forum, 2014.
  11. Guimarães, Ana. "Metabolic footprinting as a tool to elucidate Helicobacter pylori nutritional requirements". Trabalho apresentado em Bioinformatics Open Days, 2013.
  12. Guimarães, Ana. "Enhanced Control of Porosity in Electrospun Nanofiber Meshes". Trabalho apresentado em TERMIS EU, 2008.
  13. Guimarães, Ana. "Enhanced Control of Porosity in Electrospun Nanofiber Meshes". Trabalho apresentado em NanoSpain, 2008.
Tese / Dissertação
  1. Guimarães, Ana. "Inhibition of fungal growth and mycotoxin production by lactic acid bacteria". Doutoramento, Universidade do Minho, 2019.
  2. Guimarães, Ana. "Enhance of the Porosity of Electrospun Nanofiber Meshes for Tissue Engineering Applications". Mestrado, Universidade do Minho, 2008.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/11 Biodiversity of toxigenic fungi in the food chain and the co-occurrence of mycotoxins MycoTWIN-MycoKey International Conference - Integrated and innovative key actions for mycotoxin management in the food and feed chain.
(Bari, Itália)
2008/09 Biodegradable nanofibrous multilayer composite scaffolds as 3D supports for the osteogenic differentiation of bone marrow mesenchymal cells under dynamic conditions Society for Biomaterials
(Atlanta, Estados Unidos)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022/09 - Atual Utilização de Solventes Eutécticos na Extração de Micotoxinas em Alimentos
Coorientador
Universidade do Minho, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2022/02 Avaliação da qualidade microbiológica do ar de uma empresa de processamento de carnes
Arguente principal
Ana Rita Ramos Silva (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2021/01 - 2021/12 Informal mentoring of a student for her master thesis in the field of Food Science and Technology with the title: Bigels loaded with antimicrobials and antioxidants for the extension of food shelf life Débora Oliveira
2020/06 - 2020/12 Tutoring of a undergraduate student in a university program with the goal of introducing students to laboratory research Cíntia Mendes