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Miguel A Faria completed his PhD in Nutrition and Food Chemistry in 2005 at the University of Porto (UP) and his degree in Pharmaceutical Sciences in 1996 at UP. Presently he is a Researcher at the associated laboratory LAQV REQUIMTE (http://www.requimte.pt/laqv/) and Invited Assistant Professor in Food Chemistry at the Faculty of Pharmacy, UP. Previously held postdoctoral positions at the department of Food and Water Science UP from 2006-12 and at CIBIO (Research Center for Biodiversity and Genetic Resources) during 2012-13. Participated in several advanced courses concerning transcriptomics and simulation of gastro-intestinal vitro digestion. H index of 20, published 71 indexed papers (37 in the last 5 years; 30% in international collaborations), 5 book chapters, totalizing 1216 citations, and over 80 communications, in national and international conferences. In his professional activities interacted with 306 collaborator(s) in co-authorship of scientific papers. Supervised/co-supervised 10 MSc and 6 PhD thesis. He is Guest Editor for Food Research International, Associate Editor for Frontiers in Nutrition (Food Chemistry), Review Editor for Frontiers in Plant Science (Plant Biotechnology) and Molecules, and is frequently invited to peer-review in >20 Q1 journals in Food Science & Technology. Participates and/or participated in 14 national research projects (co-PI in 3: PTDC/SAU-NUT/6061/2020; PTDC/SAU-NUT/30322/2017; PTDC/OCE-ETA/32567/2017); 4 EU funded projects (CisWEFE-NEX; SeafoodTOMORROW; ECSafeSEAFOOD; SYSTEMIC); and 4 international Networks (INFOGEST, UNGAP, ML4MICROBIOME, ACRYRED) where he actively participates in in vitro models optimization. His main expertise is (i) human cell-based assays for testing the effects of food bioactive/toxic compounds as well as their bioaccessibility, intestinal transport, metabolization, and cellular effects in vitro and (ii) molecular biology methods to evaluate food authenticity of plant, animal, and fungi food ingredients by fast qPCR sequence-based methodologies. The most frequent terms in the context of his scientific outputs are Bioactivity; food safety; Contaminants; Chromatography; Cell culture; PCR; Nutrition; Food Chemistry; Non-communicable diseases; Toxicity; Gene expression; Product quality control; Authenticity, Product development; Gastrointestinal simulation; Chronic inflammation.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Miguel Ângelo Rodrigues Pinto de Faria
Data de nascimento
1972/03/13
Género
Masculino

Nomes de citação

  • Faria, MA

Identificadores de autor

Ciência ID
261E-AF78-2EB2
ORCID iD
0000-0001-9366-0443
Researcher Id
J-3371-2013

Endereços de correio eletrónico

  • mfaria@ff.up.pt (Profissional)

Telefones

Telefone
  • 220428639 (Profissional)

Moradas

  • LAQV-REQUIMTE / Faculty of Pharmacy, Laboratório de Bromatologia e Hidrologia, University of Porto. Rua de Jorge Viterbo Ferreira, 228, 4050-313, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Websites

  • http://www.i3a-laqv.pt/Group_Miguel_Faria/Group_Miguel_Faria (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Outras Ciências Agrárias
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2005/12/21
Concluído
Nutrição e Química dos Alimentos (Doutoramento)
Especialização em Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Desenvolvimento de Métodos de Biologia Molecular para a Identificação de Castas e Clones de Videira - Aplicação ao Estudo da Autenticidade de Mostos e Vinhos" (TESE/DISSERTAÇÃO)
unanimity
1996/07/31
Concluído
Ciências Farmacêuticas (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/03/01 - Atual Investigador (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/02/01 - 2019/02/28 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
2016/02/01 - 2017/01/31 Pós-doutorado (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2015/07/01 - 2016/01/31 Investigador visitante (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2013/09/01 - 2015/06/30 Investigador (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2012/08/01 - 2013/08/31 Pós-doutorado (Investigação) Universidade do Porto Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos, Portugal
2006/01/01 - 2011/12/31 Pós-doutorado (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/09/01 - Atual Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2012/01/01 - 2012/07/31 Assistente (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
1997/01/01 - 2005/12/21 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2004/03/01 - 2004/07/31 Assistente (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2003/02/01 - 2004/02/29 Assistente (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2001/10/01 - 2002/07/30 Assistente (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
1999/10/01 - 2000/03/30 Assistente (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2024/01/15 - 2029/01/14 CisWEFE-NEX - Circular Systemic Water-Energy-Food-Ecosystems (WEFE) Nexus CCRI Demonstrator for Regions facing Severe Water Stress
HORIZON-CL6-2023-CircBio-02-1
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
European Commission
Em curso
2012 - 2013 The role of Competitive Ability in Biological Invasions: Fitness Comparison of Invasive and Non-Invasive Genotypes of Aegilops cylindrica under Experimental Conditions
PTDC/BIA-BEC/098596/2008
Bolseiro de Integração na Investigação
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Projeto

Designação Financiadores
2018/07 - Atual DIETimpact - Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach.
PTDC/SAU-NUT/30322/2017
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/01 - 2025/12 Saliva+: Novel tools for exposure assessment of food contaminants by saliva multiple biomarker monitoring
2022.08978.PTDC.
2022.08978.PTDC.
2022.08978.PTDC
Investigador
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Instituto Politécnico de Santarém Escola Superior Agrária, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/01 - 2025/12 Carbon paper and carbon cloth-based sensor for pharmaceutical pollutants: Novel green tools to guarantee fish safety and surveil ecosystems.
2022.07089.PTDC.
2022.07089.PTDC.
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/01 - 2025/12 Sensores baseados em papel e tecido de fibra de carbono para poluentes farmacêuticos: novas plataformas sustentáveis para garantir a segurança alimentar do peixe e vigiar ecossistemas
2022.07089.PTDC
Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2022/01 - 2025/01 PTDC/CVT-CVT/2660/2021 - MYCOFISH - Incidence, bioavailability and mitigation strategies for mycotoxins in farmed fish and feeds: Gilthead seabream as case study
PTDC/CVT-CVT/2660/2021
PTDC/CVT-CVT/2660/2021
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2022/01/01 - 2024/12/31 PTDC/BAA-AGR/4005/2021 - Improving strategies to unveil, predict and modulate/mitigate the allergenicity foods towards the development of new HYPOALLERGENic formulations
PTDC/BAA-AGR/4005/2021
PTDC/BAA-AGR/4005/2021
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/01/01 - 2023/12/31 UIDB/50006/2020 - Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
UIDB/50006/2020
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/01/01 - 2023/12/31 UIDP/50006/2020 - Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
UIDP/50006/2020
UIDP/50006/2020
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/09 - 2023/08 AgriFood XXI
NORTE-01-0145-FEDER-000041
NORTE-01-0145-FEDER-000041
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Comissao de Coordenacao e Desenvolvimento Regional do Norte
Em curso
2021/06/01 - 2023/05/31 Healthy&ValorFOOD
NORTE-01-0145-FEDER-000052
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2020/06/01 - 2023/05/31 cLabel+ - Clean Label Food: Alimentos inovadores "clean label" naturais, nutritivos e orientados para o consumidor
POCI-01-0247-FEDER-046080
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2021/03/01 - 2023/02/28 DIETxPOSOME - Explore the impact of DIETary-eXPOSOME on chronic inflammation assessed through in vitro assays and mathematical modelling
PTDC/SAU-NUT/6061/2020
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2018/10/01 - 2022/09/30 MOR2020 - Valorization of the protein fraction from Moringa oleifera
ETA/32567/2017
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior
2017 - 2020 SeafoodTOMORROW (Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow)
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
EU Framework Programme for Research and Innovation Euratom
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
LA/P/0008/2020
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2016/01/01 - 2019/12/31 FoodnanoHEALTH
NORTE-01-0145-FEDER-000011/FEDER
Investigador
Concluído
2015/01/01 - 2019/12/31 UID/QUI/50006/2013
UID/QUI/50006/2013
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Concluído
2013/01/01 - 2016/12/31 Food Science
NORTE-07-0124-FEDER-000069/FEDER
Investigador
Concluído
2013 - 2016 ECSafeSEAFOOD (Contaminants in seafood and their impact on public health - The Ocean of Tomorrow)
Investigador
EU Framework Programme for Research and Innovation Euratom
Concluído
2011/01/01 - 2012/12/31 Strategic Project - LA 6 - 2011-2012
PEst-C/EQB/LA0006/2011
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2009 - 2010 DNA barcodes in the authentication of foods
Totta University of Porto - DNAbarcodes
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Banco Santander Totta
Concluído
2005/09/01 - 2008/08/31 Estudo Filogenético de Leguminosas em Portugal
POCI/AGR/56696/2004
Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2005/01/01 - 2008/06/30 Assessing the dietary exposure of Portuguese consumers to acrylamide. Improvement, development and validation of rapid screening procedures and confirmatory analytical methodologies.
POCI/AGR/61543/2004
Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2003 - 2005 Phylogenetic studies of legumes in Portugal
POCTI/AGR/55696/2004
Investigador
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Outro

Designação Financiadores
2021/01/01 - Atual ESFRI - Food, Nutrition and Health - RI
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2018/07/01 - Atual INFOGEST - Improving health properties of food by sharing our knowledge on the digestive process International Network.
Investigador
2022/10/18 - 2026/10/17 ACRYRED - Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine.
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Em curso
2020/04/01 - 2023/03/31 ERA-HDHL (2019): Food and Nutrition Security Knowledge Hub
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life
2006 - 2009 MoniQA ("Monitoring and Quality Assurance in the Food Supply Chain”)
Outra
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Faria, MA. "Dietary exposure biomonitoring in the interplay between food safety and nutrition". Bucharest, 2023.
  2. Faria, MA. "Evaluating Combined Toxic Effects of Food Contaminants: Complexity, Challenges, and Insights". Trabalho apresentado em II International Workshop on Alternative methods for the determination of toxic effects and risk assessment of contaminants and mixtures: "Food safety and innovative techniques for evaluating human health risks", Valencia, 2023.
    Publicado
  3. Faria, MA. "Novas abordagens para reduzir a exposição à acrilamida da dieta". Trabalho apresentado em 3º WEBINAR INTERNACIONAL PROCESSOS EM BIOTECNOLOGIA ALIMENTAR., Castelo Branco, 2023.
    Publicado
  4. Faria, MA; Ferreira, IMPLVO. "A complete toxicological study of tropane alkaloids (TAs): From food digestion to biological metabolization". Trabalho apresentado em 5th International Caparica Conference on Pollutant Toxic Ions and Molecules 2023. November 6-9, 2023, Caparica, Portugal., Lisboa, 2023.
    Publicado
  5. Faria, MA. "A novel methodology to mitigate acrylamide in cookies using dietary fibres". Trabalho apresentado em 5th International Caparica Conference on Pollutant Toxic Ions and Molecules 2023. November 6-9, 2023, Caparica, Portugal., Lisboa, 2023.
    Publicado
  6. Faria, MA. "Sá S, Monteiro C, Fernandes JO, Pinto E, Faria MA, Cunha S. Toxicological interactions of regulated and emerging mycotoxins on human neuronal SH-SY5Y cells.". Trabalho apresentado em International Conference on Food Contaminants - ICFC 2023, São Paulo, 2023.
    Publicado
  7. Faria, MA. "Combined synergic exposure to food contaminants: A matter of concern?". Trabalho apresentado em EuroFoodChem XXII, Belgrade, 2023.
    Publicado
  8. Faria, MA. "Ferreira IMPVO, Martins ZE, Silva M, Ribeiro M, Ramos H, Araújo AM, Melo A, Viegas O, Faria MA. Unveiling food contaminants exposome from different dietary patterns based on scientific data mining and mathematical modelling.". Trabalho apresentado em 2nd Global Summit on Food Science and Technology (GSFST2023). Rome, Italy. March 23-25. 2023., 2023.
  9. Faria, MA. "Martins ZE, Silva M, Melo A, Faria MA, Ferreira IMPLVO. Application of data mining techniques to unveil contaminants occurrence in food.". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Galego-Português de Química, Faculty of Chemistry, University of Santiago de Compostela, Spain, November 16-18. 2022., 2022.
  10. Rita Ribeiro-Oliveira; Zita E. Martins; Miguel Ângelo Faria; Joana Beatriz Sousa; Isabel M. P. L. V. O. Ferreira; Carmen Diniz. "Natural Brewing Peptides with Enhanced Inhibitory Effects on Angiotensin I-Converting Enzyme". 2022.
    10.3390/ECMC2022-13426
  11. "Continuous exposure to complex dietary chemicals and chronic health risks". Trabalho apresentado em EUGLOH Summer School Nutrition and Food Sciences: The role of the academy to promote Health, Porto, 2021.
  12. "An overview of dietary compounds-gene interactions in health and disease". Trabalho apresentado em Safe and Healthy Nutrition, Porto, 2021.
  13. Faria, M. A.; Melo, A.; Cunha, SC; Sobral, MM; Ferreira, IMPLVO. "Avaliação da Biodisponibilidade de contaminantes Alimentares". Trabalho apresentado em SEMINÁRIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR E SAÚDE PÚBLICA, Coimbra, 2019.
  14. Faria, M. A.; Sobral, MM; Cunha, SC; Ferreira, IMPLVO. "Absorption of mycotoxins using in vitro models of human gastric and intestinal epithelium.". Trabalho apresentado em XXIV ENCONTRO LUSO-GALEGO DE QUÍMICA, Porto, 2018.
  15. Faria, MA; Miladinovic, B; Sobral, MM; Ferreira, IMPLVO. "Antiproliferative Interactions Between Anthocyanins, Phenolic Acids and Flavonols in Gastric and Intestinal Cancer Cells in vitro". Trabalho apresentado em IV International Conference on Food Chemistry and Technology, Berlim, 2018.
  16. Faria, M. A.; Sobral, MM; Cunha, SC; Ferreira, IMPLVO. "In vitro toxicity of isolated and combined mycotoxins on caco-2 and hepg2 cell lines". Trabalho apresentado em 4th International Congress on Occupational & Environmental Toxicology (ICOETOX 2018), Porto, 2018.
  17. Machado, JC; Faria, M. A.; Ferreira, IMPLVO; Páscoa, RNMJ; Lopes, JO. "Application of NIR- and MID-infrared spectroscopy couples with chemometrics for the discrimination of Humulus lupulus varieties". Trabalho apresentado em Analítica 2018, 9th Meeting of Division of Analytical Chemistry, Porto, 2018.
  18. Ferreira, IMPLVO; Viegas, O; Melo, A; Faria, M. A.; Pinho, O. "Reduction of cancer risk related to the consumption of red meat". Trabalho apresentado em 2nd International Conference on Food Chemistry and Technology, Las Vegas, 2016.
  19. Faria, M. A.; Ferreira, IMPLVO. "Autenticidade de leguminosas de valor acrescentado". Trabalho apresentado em Leguminosas no prato, Conference, Porto, 2016.
  20. Ferreira, IMPLVO; Melo, A; Pinho, O; Faria, M. A.; Viegas, O. "Carcinogenic compounds in cooked meat: intake, bioavailability and mitigation strategies". Trabalho apresentado em UMIB Summit, Porto, 2015.
  21. Faria, M. A.. "Autenticidade de alimentos recorrendo à análise de ADN". Trabalho apresentado em Conferências de Bromatologia, REQUIMTE, Porto, 2009.
  22. Faria, M. A.; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "DNA barcodes and food authenticity". Trabalho apresentado em IUFOST 2008, 14th World Congress of Food Science and Technology, Shangai, 2008.
  23. Faria, M. A.; Ferreira-Monteiro, F; Ferreira, MA. "A relative quantitative Polymerase Chain Reaction method of determining Vitis vinifera grape juice varietal composition". Trabalho apresentado em 11th World Congress of Food Science and Technology,, Seul, 2001.
  24. Monteiro, F.F.; Nunes, E.; Magalhaes, R.; Faria, M.A.; Martins, A.; Bowers, J.E.; Meredith, C.P.; Ferreira Monteiro, F.. "Fingerprinting of the main vitis vwifera varieties grown in the northern region of portugal". Trabalho apresentado em VII International Symposium on Grapevine Genetics and Breeding, Montpellier, 2000.
    10.17660/actahortic.2000.528.14
  25. Faria, M. A.; Magalhaes,, R; Meredith, CP; Martins, A; Ferreira, MA; Ferreira-Monteiro, F. "Varietal characterization of grape juices using DNA analysis (SSR)". Trabalho apresentado em Fifth European Symposium on Food Authenticity, Atlantia, 1999.
Artigo em revista
  1. Soraia V.M. de Sá; Miguel A. Faria; José O. Fernandes; Sara C. Cunha. "Investigating the individual and mixture cytotoxicity of co-occurring aflatoxin B1, enniatin B, and sterigmatocystin on gastric, intestinal, hepatic, and renal cellular models". Food and Chemical Toxicology (2024): https://doi.org/10.1016/j.fct.2024.114640.
    10.1016/j.fct.2024.114640
  2. Hevia, Arancha; Ruas-Madiedo, Patricia; Faria, Miguel Angelo; Petit, Valérie; Alves, Bruna; Alvito, Paula; Arranz, Elena; et al. "A Shared Perspective on in Vitro and in Vivo Models to Assay Intestinal Transepithelial Transport of Food Compounds". Journal of Agricultural and Food Chemistry 71 49 (2023): 19265-19276. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c05479.
    10.1021/acs.jafc.3c05479
  3. Alina Kondrashina; Elena Arranz; Antonio Cilla; Miguel A. Faria; Marta Santos-Hernández; Beatriz Miralles; Negin Hashemi; et al. "Coupling in vitro food digestion with in vitro epithelial absorption; recommendations for biocompatibility". Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2023): https://doi.org/10.1080/10408398.2023.2214628.
    10.1080/10408398.2023.2214628
  4. Joana Coimbra-Gomes; Patrícia J. M. Reis; Tânia G. Tavares; Miguel A. Faria; F. Xavier Malcata; Angela C. Macedo. "Evaluating the Probiotic Potential of Lactic Acid Bacteria Implicated in Natural Fermentation of Table Olives, cv. Cobrançosa". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28083285.
    10.3390/molecules28083285
  5. Susana C.M. Pinho; Miguel A. Faria; Rui Alves; Ana R.J. Cabrita; António J.M. Fonseca; Isabel M.P.L.V.O. Ferreira. "Gastric epithelial response to milk fat using the semi-dynamic INFOGEST digestion model coupled with NCI-N87 cells". Food Research International (2023): https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112576.
    10.1016/j.foodres.2023.112576
  6. Julio C. Machado, Jr.; Pedro D. M. Nicola; Olga Viegas; Mickael C. Santos; Miguel A. Faria; Isabel M. P. L. V. O. Ferreira. "Bioactive Properties and Phenolic Composition of Wood-Aged Beers: Influence of Oak Origin and the Use of Pale and Dark Malts". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12061237.
    10.3390/foods12061237
  7. Bojana Miladinovic; Miguel Ângelo Faria; Mafalda Ribeiro; Maria Madalena Costa Sobral; Isabel M. P. L. V. O. Ferreira. "Delphinidin-3-rutinoside from Blackcurrant Berries (Ribes nigrum): In Vitro Antiproliferative Activity and Interactions with Other Phenolic Compounds". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28031286.
    10.3390/molecules28031286
  8. Dziedzinski, Marcin; Stachowiak, Barbara; Kobus-Cisowska, Joanna; Faria, Miguel A.; Ferreira, Isabel M. P. L. V. O.. "Antioxidant, sensory, and functional properties of low-alcoholic IPA beer with Pinus sylvestris L. shoots addition fermented using unconventional yeast". Open Chemistry 21 1 (2023): http://dx.doi.org/10.1515/chem-2022-0360.
    10.1515/chem-2022-0360
  9. Martins, Zita E.; Ramos, Helena; Araújo, Ana Margarida; Silva, Marta; Ribeiro, Mafalda; Melo, Armindo; Mansilha, Catarina; et al. "From data to insight: Exploring contaminants in different food groups with literature mining and machine learning techniques". Current Research in Food Science 7 (2023): 100557. http://dx.doi.org/10.1016/j.crfs.2023.100557.
    10.1016/j.crfs.2023.100557
  10. Rita Ribeiro-Oliveira; Zita E. Martins; Miguel Ângelo Faria; Joana Beatriz Sousa; Isabel M. P. L. V. O. Ferreira; Carmen Diniz. "Protein Hydrolysates from Brewing By-Products as Natural Alternatives to ACE-Inhibitory Drugs for Hypertension Management". Life (2022): https://doi.org/10.3390/life12101554.
    10.3390/life12101554
  11. Trujillo-Mayol, Igor; Viegas, Olga; Sobral, M. Madalena C.; Casas-Forero, Nidia; Fiallos, Nandis; Pastene-Navarrete, Edgar; Faria, Miguel A.; et al. "In vitro gastric bioaccessibility of avocado peel extract in beef and soy-based burgers and its impact on Helicobacter pylori risk factors". Food Chemistry 373 (2022): 131505. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131505.
    10.1016/j.foodchem.2021.131505
  12. Julio C. Machado, Jr; Miguel A. Faria; Ana Maria Barata; Isabel Gomes da Silva; Andreja Cerenak; Isabel M. P. L. V. O. Ferreira. "Portuguese wild hop diversity assessment by fast SNP genotyping using high-resolution melting". Journal of Applied Genetics (2022): https://doi.org/10.1007/s13353-021-00668-7.
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  4. Faria, M.A.; Cunha, S.C.; Paice, A.G.; Oliveira, M.B.P.P.. "Olive Oil Authenticity Evaluation by Chemical and Biological Methodologies". In Olives and Olive Oil In Health and Disease Prevention, 101-107. Oxford Academy Press, 2010.
    Publicado • 10.1016/B978-0-12-374420-3.00012-7
  5. Seabra, R.M.; Andrade, P.B.; Valentão, P.; Faria, M.; Paice, A.G.; Oliveira, M.B.P.P.. "Phenolic Profiles of Portuguese Olives: Cultivar and Geographics". In Olives and Olive Oil In Health and Disease Prevention, 176-186. Oxford Academy Press, 2010.
    Publicado • 10.1016/B978-0-12-374420-3.00020-6
Poster em conferência
  1. Faria, MA. "Neurotoxic interactions between contaminants from distinct classes in SH-SY5Y cells through different computational models". Trabalho apresentado em II International Workshop on Alternative methods for the determination of toxic effects and risk assessment of contaminants and mixtures., 2023.
  2. Martins, Zita E.; Ferreira, Isabel MPLVO; BORGES, CRISTIANE; Faria, MA. "Can saliva be used for biomonitoring exposure to beneficial and harmful diet compounds?". 2023.
  3. Faria, MA. "Marín-Saez J, Lopez-Ruiz R, Ferreira IMPLVOF, Faria M, Cunha S. A complete toxicological study of tropane alkaloids: From food digestion to biological metabolization.". Trabalho apresentado em 5th International Caparica Conference on Pollutant Toxic Ions and Molecules 2023. November 6-9, 2023, Caparica, Portugal., 2023.
  4. Faria, MA. "Oliveira R, Rodríguez-Rodríguez P, Faria MA, Sousa JB, Ferreira IMPLVO, Arribas SM, Diniz C Impact of oral administration and vascular microenvironment on brewing bioactive peptides’ efficacy as angiotensin-converting enzyme inhibitors,". Trabalho apresentado em X Congresso Iberoamericano das Ciências Farmacêuticas, 2023.
  5. Faria, MA. "Lotti Egger, Raquel Sousa, Abbühl Lychou, Brügger Cédric, Isidra Recio, Marta Santos Hernández, Adam Macierzanka, Patrycja Szumala, Addepalli Rama, Ana Isabel Mulet-Cabero, Natalia Perez-Moral, André Brodkorb, Shannon Gwala, Conor Fitzpatrick, Anne Rieder, Leehen Mashiah, Catarina Gonçales, Isabel Rodriguez Amado, Clarisse Nobre, Ana C. Pinheiro, Elena Arranz, Francesca Bot, James A. O’Mahony, Myr". Trabalho apresentado em International Symposium Dietary Protein for Human Health, Utrecht, Netherlands, 2023.
  6. Faria, MA. "Alves de Sousa B, Faria MA, Miralles B, Alvito P. Overview of in vitro approaches to investigate chemical contaminants intestinal transport,". Trabalho apresentado em International Conference on Food Contaminants - ICFC 2023, 2023.
  7. Faria, MA. "Pereira CA, Mello FAB, Soara FC, Pousão-Pereira PC, Marques AD, Anacleto PCD, Cunha S, Faria MA, Fernandes JO. Mycotoxins in aquaculture". Trabalho apresentado em ICFC2023 - International Conference on Food Contaminants, 2023.
  8. Faria, MA. "Martins Z, Silva M, Ribeiro M, Ramos H, Araújo AM, Melo A, Teixeira CSS, Viegas O, Faria MA,, Ferreira IMPLVO. The distribution of contaminants in foods according to the scientific literature data mining and machine learning.". Trabalho apresentado em Dare2Change - Innovation-Driven Agrifood Business. March 21, 2023, Porto, Portugal., 2023.
  9. Martins, Zita E.; Silva, Marta; Ribeiro, Mafalda; Ramos, Helena; Araújo, Ana Margarida; Melo, Armindo; Teixeira, Carla; et al. "The distribution of contaminants in foods according to the scientific literature data mining and machine learning". Trabalho apresentado em Dare2Change, 2ª Edição, 2023.
  10. Faria, MA. "Ribeiro-Oliveira R, Martins Z, Faria MA, Sousa JB, Diniz C, Ferreira IMPLVO, Diniz C. Natural brewing peptides with enhanced inhibitory effect to-wards Angiotensin-Converting Enzyme.". Trabalho apresentado em 8th ECMC - International Electronic Conference on Medicinal Chemistry. Online event. 1-30 November 2022, 2022.
  11. Faria, MA. "Anacleto P, Oliveira H, Maulvault AL, Lourenço-Marques C, Fernandes JO, Soares F, Pousão-Ferreira P, Faria M, Cunha S, Marques A. Incidence, bioavailability and mitigation strategies for mycotoxins in farmed fish and feeds: gilthead seabream as case study.". Trabalho apresentado em 17th CONFERENCE OF THE WESTERN EUROPEAN FISH TECHNOLOGISTS' ASSOCIATION. October 17-21, 2022 Rotterdam, Netherlands., 2022.
  12. Faria, MA. "Martins Z, Tavares T, Pinho S, Faria MA, Ferreira IMPLVOF. Promising bioactive properties from Moringa oleifera seed cake protein hydrolysates.". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Galego-Português de Química, Faculty of Chemistry, University of Santiago de Compostela, November 16-18. Santiago de Compostela, Spain., 2022.
  13. Faria, MA. "Monteiro C, Faria MA, Pinto E, Cunha SC. Multiple mycotoxin analysis method for rice.". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Galego-Português de Química, Faculty of Chemistry, University of Santiago de Compostela, November 16-18. 2022, Spain,, 2022.
  14. Faria, MA. "Sá S, Cunha S, Faria MA, Fernandes JO. Multi-mycotoxins assessment: occurrence in infant and children food.". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos. 23-26 October 2022. Castelo Branco, Portugal., 2022.
  15. Faria, MA. "Bioactive peptides with enhanced inhibitory activity towards angiotensin converting enzyme". Trabalho apresentado em ECCR meeting 2022., 2022.
  16. Faria, MA; Pinho, Susana C. M.. "Pinho S, Faria MA, Alves R, Cabrita ARJ, Fonseca AJM, Ferreira IMPLVOF. Whole conventional, whole pasture-based, and fat-free cow’s milk: effect in mRNA expression of human gastric epithelium.". Trabalho apresentado em SANFEED IX Workshop Anual do Programa Doutoral em Ciência Animal (ICBAS-UP). 17 September 2022., 2022.
  17. Faria, MA. "Individual and combined effects of regulated and emerging Penicillium sp. mycotoxins on human neuronal SH-SY5Y cells.". Trabalho apresentado em 43rd Mycotoxin Workshop. May 30 – June 01, 2022. Toulouse, France., 2022.
  18. Faria, MA. "Faria MA, Nicola PDM, Machado JC, Viegas O, Ferreira IMPLVOF, Influence of malt type and wood origin on the bioactive properties of beers,". Trabalho apresentado em 38 European Brewery Convention, 28 May- 2 June, 2022, Madrid, 2022.
  19. Ribeiro, Mafalda; Faria, MA; Viegas, Olga; Vojtek, Martin; Diniz, Carmen; Ferreira, Isabel MPLVO. "Promising synergistic effect of blackcurrant anthocyanins and docetaxel on triple negative breast cancer cells". Trabalho apresentado em 15th Meeting of the IJUP (Young Investigation of the University of Porto), 2022.
  20. Faria, MA. "Monitoring fatty acid oxidation of beef and fish meals during gastric digestion using an in vitro semi-dynamic model". Trabalho apresentado em 7th International Conference on Food Digestion, Cork, 2022.
  21. Faria, MA. "Whole Meals Digests Impact On Inflammation Markers Expression In Human Macrophages In Vitro". Trabalho apresentado em 7th International Conference on Food Digestion, 2022.
  22. "Consumer’s acceptance of beers enriched with elderberry berries (Sambucus nigra)". Trabalho apresentado em Dare2Change - Innovation-Driven Agrifood Business, 2021.
  23. Faria, MA. "Toxicological interactions on gastric human cells between mycotoxins co-occurring in infant and children foods". Trabalho apresentado em International Conference on Food Contaminants 2021, 2021.
  24. Faria, MA. "Monteiro C, Faria MA, Pinto E, Cunha SC. Impact of the co-occurrence of Penicillium sp. mycotoxins on human gastric cells toxicity risk for vulnerable populations.". Trabalho apresentado em 4th INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD CONTAMINANTS. 2021. September 27-28, Lisbon. Portugal, 2021.
  25. Faria, MA. "Sá S, Faria MA, Fernandes JO, Cunha SC. Toxicological interactions on gastric human cells between mycotoxins co-occurring in infant and children foods.". Trabalho apresentado em 4th INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD CONTAMINANTS. 2021. September 27-28, Lisbon. Portugal, 2021.
  26. "in vitro interactions between process-induced toxicants of meat". Trabalho apresentado em II International Congress of Food and Nutrition, 2021.
  27. "Impact of foods replacement within Western Diet meal on inflammation: a foodomics approach". Trabalho apresentado em II International Congress of Food and Nutrition, 2021.
  28. "Conventional versus pasture-based cow’s milk: simulated human gastric lipolysis and lipid oxidation". Trabalho apresentado em SANFEED VIII Workshop Anual do Programa Doutoral em Ciência Animal (ICBAS-UP), 2021.
  29. "Semi-dynamic gastric digestion of conventional versus pasture-based milk: fatty acids release and oxidative stability". Trabalho apresentado em Virtual International Conference on Food Digestion, 2021.
  30. "Toxicological cytotoxic interactions between contaminants from processed meat". Trabalho apresentado em IJUP – Young Researchers Meeting from the University of Porto. 2021, 2021.
  31. Ferreira, Isabel MPLVO; Faria, MA; Pinho, Olívia; Casal, S.; Viegas, Olga; Martins, Zita E.; Sobral, M. Madalena C.; Silva, MSD; Ribeiro, Mafalda. "Inclusão de alimentos da Dieta Mediterrânica na - dieta ocidental: Avaliação in vitro do impacto nos marcadores da inflamação". Trabalho apresentado em Trabalho apresentado em RIESDM 2021 - 1º Congresso da Rede das instituições do ensino superior para a Salvaguarda da Dieta Mediterrânica, 2021.
  32. Ribeiro, Mafalda; Silva, MSD; Viegas, Olga; Martins, Zita E.; Faria, MA; Casal, S.; Mendes, Eulália; Pinto, Edgar; Ferreira, Isabel MPLVO. "Meals nutritional composition: Reducing the gap between experimental and theoretical values". Trabalho apresentado em 14th Meeting of the IJUP (Young Investigation of the University of Porto), 2021.
  33. Ribeiro, Mafalda; Silva, MSD; Viegas, Olga; Martins, Zita E.; Casal, S.; Mendes, Eulália; Pinto, Edgar; Faria, MA; Ferreira, Isabel MPLVO. "Whole meals nutritional composition: comparison between experimental and theoretical data". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição e Alimentação - Edição Online da Associação Portuguesa de Nutrição, 2020.
  34. Silva, MSD; Ribeiro, Mafalda; Viegas, Olga; Martins, Zita E.; Casal, S.; Mendes, Eulália; Faria, MA; Pinto, Edgar; Ferreira, Isabel MPLVO. "Impact of food replacements within a meal in the nutrients profile and quality indices". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição e Alimentação - Edição Online da Associação Portuguesa de Nutrição, 2020.
  35. Sobral, M. Madalena C.; Romero-Gonzalez, R; Faria, MA; Cunha, Sara C; Ferreira, Isabel MPLVO. "Veterinary drugs stability upon cooking and in vitro digestion of chicken meat burgers". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Food Contaminants, 2019.
  36. Sobral, M. Madalena C.; Casal, Susana; Faria, MA; Cunha, Sara C; Ferreira, Isabel MPLVO. "Influence of culinary practices on lipid and protein oxidation in cooked chicken burgers". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem, 2019.
  37. Ribeiro, Mafalda; Viegas, Olga; Faria, MA; Vojtek, Martin; Gonçalves-Monteiro, Salomé; Diniz, Carmen; Ferreira, Isabel MPLVO. "Selective cytotoxicity of delphinidin and cyanidin 3-o-glucosides towards triple negative breast cancer". Trabalho apresentado em XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação da Associação Portuguesa de Nutrição, 2019.
  38. Sobral, M. Madalena C.; Cunha, Sara C; Faria, MA; Martins, Zita; Ferreira, Isabel MPLVO. "Impact of culinary practices on aflatoxins bioaccessibility in chicken meat.". Trabalho apresentado em 9th International Congress on Food Digestion, 2019.
  39. Pinto, E; Faria, M. A.; Oliveira, C; Almeida, A; Delerue-Matos, C; Ferreira, IMPLVO. "A comparison between the bioavailability of minerals in home-cooked and ready-to-eat beans". Trabalho apresentado em Bioavailability 2018, 2018.
  40. Monteiro, C; Maia, M; Faria, M. A.; Lameiras, C; Pinheiro, D; Pinto, E. "Molecular identification of Aspergillus species isolates from environmental air samples". Trabalho apresentado em 8th Trends in Medical Mycology, 2017.
  41. Faria, MA; Machado, JC; Melo, A; Ferreira, IMPLVO. "Antiproliferative activity of hop-derived compounds against human colon cancer Caco-2 cells". Trabalho apresentado em 36th Congress EBC European Brewery Convention, 2017.
  42. Machado, JC; Faria, MA; Melo, A; Ferreira, IMPLVO. "Evaluation of a-acids content of beer produced by dry hopping techniques". Trabalho apresentado em 36th Congress EBC European Brewery Convention, 2017.
  43. Melo, A; Machado, JC; Faria, MA; Mansilha, C; Ferreira, IMPLVO. "Impact of dry hopping techiques on xanthohumol contente of beer". Trabalho apresentado em 36th Congress EBC European Brewery Convention, Ljubljana, Slovenia, 2017.
  44. Faria, MA; Melo, Armindo; Ferreira, Isabel MPLVO. "Diet effect on contaminants bioaccessility after in vitro digestion". Trabalho apresentado em 2nd International Conference on Food Chemistry and Technology, 2016.
  45. Faria, MA; Melo, A; Ferreira, IMPLVO. "Diet effect on contaminants bioaccessibility after in vitro digestion". Trabalho apresentado em II International Conference on Food Chemistry and Technology, 2016.
  46. Faria, MA; Ferreira, IMPLVO. "Authentication of dried salted codfish by fast PCR HRMA". Trabalho apresentado em II Food Integrity Conference, 2015.
  47. Faria, MA; Tomás, C; Ferreira, IMPLVO. "Authentication of processed gadoid species by barcode sequencing and phylogenetic analysis.". Trabalho apresentado em XX Encontro Luso-Galego de Química, 2014.
  48. Magalhães, A; Faria, MA; Cunha, SC; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "DNA barcode loci in the authentication of fruit juices". Trabalho apresentado em Encontro de Jovens Investigadores IJUP 2011, 2011.
  49. Sousa, I; Sousa, T; Cunha, SC; Faria, MA; Oliveira, MBPP; Nunes, E. "Isoflavones quantification in wild Leguminosae plants identified by a DNA barcoding approach". Trabalho apresentado em Encontro de Jovens Investigadores IJUP 2011, 2011.
  50. Melo, Armindo; Oliveira, B.; Catarina, C.; Soares, C.; Mendes, E.; Pinto, E.; Ferreira, Isabel MPLVO; et al. "Novel methods for food-safety evaluation". Trabalho apresentado em REQUIMTE Biennial Meeting, 2011.
  51. Magalhães, A; Reis, R; Faria, MA; Cunha, SC; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Fruit juice authentication by hrma of dna barcode loci.". Trabalho apresentado em Encontro REQUIMTE, 2011.
  52. Magalhães, A; Reis, R; Faria, MA; Cunha, SC; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Evaluation of DNA extraction protocols for the authentication of fruit juices". Trabalho apresentado em III Encontro de Jovens Investigadores IJUP – Investigação Jovem na Universidade do Porto, 2010.
  53. Cunha, SC; Barrado, A; Faria, MA; Fernandes, JO. "Assessment of the presence of 4-(5-) Methylimidazole in soft drinks and dark beers". Trabalho apresentado em 6º Encontro Nacional de Cromatografia, 2009.
  54. Faria, MA; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "DNA Barcodes universality and polymorphism in food authenticity. Application to olive oils authentication". Trabalho apresentado em 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2009), 2009.
  55. Faria, MA; Magalhães, A; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Application of DNA barcodes polymorphism to fruit-based foods authenticity". Trabalho apresentado em 9º Encontro de Química dos Alimentos, 2009.
  56. Magalhães, A; Faria, MA; Oliveira, MBPP. "Preliminary study on the application of DNA barcodes to evaluate quince Jam authenticity". Trabalho apresentado em II Encontro de Jovens Investigadores IJUP – Investigação Jovem na Universidade do Porto, 2009.
  57. Faria, MA; Coelho, R; Lopes, R; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Characterization of Olea europaea germplasm of Trás-os-Montes using SSR markers applied to authenticity studies". Trabalho apresentado em AOAC Europe Section International Workshop, 2008.
    10.5593/sgem2018/6.2/s25.050
  58. Coelho, R; Faria, MA; Barata, A; Oliveira, MBPP; Nunes, E. "Evaluation of genetic and chemical diversity in Portuguese populations of Phaseolus vulgaris L.". Trabalho apresentado em I Encontro de Jovens Investigadores IJUP – Investigação Jovem na Universidade do Porto, 2008.
  59. Cabral, EM; Faria, MA; Oliveira, MBPP. "Authenticity evaluation and molecular characterization of Portuguese varieties of Juglans regia using microsatellite markers". Trabalho apresentado em I Encontro de Jovens Investigadores IJUP – Investigação Jovem na Universidade do Porto, 2008.
  60. Lopes, J; Coelho, R; Faria, MA; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Genetic characterization by SSR of six Olea europaea regional varieties for authenticity evaluation of olive oils". Trabalho apresentado em I Encontro de Jovens Investigadores IJUP – Investigação Jovem na Universidade do Porto, 2008.
  61. Cunha, SC; Faria, MA; Oliveira, MBPP. "Plant DNA extraction by MSPD (Matrix Solid Phase Dispersion)". Trabalho apresentado em 5º Encontro Nacional de Cromatografia, 2007.
  62. Cabral, EM; Faria, MA; Oliveira, MBPP. "Molecular characterization of three Portuguese varieties of walnut (Juglans regia) using SSR markers". Trabalho apresentado em MicroBiotec XXXIII JPG 2007, 2007.
  63. Lopes, J; Faria, MA; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Caracterização de perfis genéticos de variedades regionais de Oliveira (Olea europaea) para avaliação da autenticidade de azeites DOP". Trabalho apresentado em 8º Encontro de Química dos Alimentos, 2007.
  64. Coelho, R; Faria, MA; Barata, A; Oliveira, MBPP; Nunes, E. "Chemical and molecular characterization of Portuguese populations of Phaseolus vulgaris L.". Trabalho apresentado em 8º Encontro de Química dos Alimentos, 2007.
  65. Reis, A; Faria, MA; Rocha, J; Bulhões, S; Barata, A; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Avaliação do teor de alicina em populações regionais de alho.". Trabalho apresentado em 8º Encontro de Química dos Alimentos, 2007.
  66. Faria, MA; Nunes, E; Oliveira, MBPP. "Application of DNA molecular markers to food traceability". Trabalho apresentado em 4º Encontro do REQUIMTE, 2006.
  67. Faria, MA; Beja-Pereira, M; Nunes, E; Ferreira, MA. "Vitis vinifera varietal and clonal characterization and must authenticity by microsatellite DNA analysis". Trabalho apresentado em 3º Encontro do REQUIMTE, 2006.
  68. Mafra, I; Ferreira, IMPLVO; Faria, MA; Oliveira, MBPP. "A duplex polymerase chain reaction method for the detection and quantification of bovine milk in ovine cheeses". Trabalho apresentado em 3º Encontro do REQUIMTE, 2004.
  69. Oliveira, MBPP; Ferreira, IMPLVO; Casal, S; Faria, MA; Cunha, SC; Mendes, E. "Autenticidade de produtos alimentares.". Trabalho apresentado em II Encontro de Engenharia Alimentar e Nutrição, 2002.
  70. Faria, MA; Ferreira-Monteiro, F; Ferreira, MA. "Autenticidade de Mostos e discriminação de material vegetativo de Vitis vinifera pela análise de polimorfismos de ADN microssatélite". Trabalho apresentado em 5º Encontro de Química dos Alimentos, 2001.
  71. Cunha, SC; Fernandes, JO; Faria, MA; Ferreira, IMPLVO; Ferreira, MA. "Doseamento dos ácidos orgânicos em sumos e néctares de fruta para avaliar a sua autenticidade". Trabalho apresentado em Encontro de Química dos Alimentos, 2001.
  72. Cunha, SC; Fernandes, JO; Faria, MA; Ferreira, IMPLVO; Oliveira, MBPP; Ferreira, MA. "Avaliação dos ácidos orgânicos em azeitonas de mesa". Trabalho apresentado em IV Congresso Ibérico de Ciências Hortícolas, 2001.
  73. Oliveira, MBPP; Ferreira, IMPLVO; Fernandes, JO; Casal, S; Faria, MA; Mendes, E; Silva, F. "Importância do controlo de qualidade e da segurança dos alimentos". Trabalho apresentado em 2as Jornadas da Sociedade Portuguesa de Ciências Farmacêuticas, 2001.
  74. Cunha, SC; Fernandes, JO; Faria, MA; Ferreira, IMPLVO; Ferreira, MA. "Doseamento de ácidos orgânicos por HPLC-UV: Validação da técnica e aplicação a vinhos de mesa". Trabalho apresentado em XIV Encontro Luso-Galaico de Química, 2000.
  75. Cunha, SC; Fernandes, JO; Faria, MA; Ferreira, IMPLVO; Ferreira, MA. "High-performance liquid Chromatographic determination of organic acids in Port wines and grape musts as their p-nitrobenzyl esters". Trabalho apresentado em 23rd International Symposium on Chromatography, 2000.
  76. Magalhães, R; Abreu, SN; Faria, MA; Santos, NMM; Eiras Dias, J.E.; Magalhaes, N; Meredith, CP; Ferreira Monteiro, F. "Characterization and identification of the Portuguese Vitis vinifera culltivar “Cruzado de Rabo de Ovelha” using microsatellite markers". Trabalho apresentado em Plant and Animal Genome VIII Conference, 2000.
  77. Mendes, E; Faria, MA; Ferreira, IMPLVO; Ferreira, MA. "Detecção da adulteração do leite e do queijo de ovelha com leite de vaca recorrendo à técnica de PCR (Reacção em Cadeia da Polimerase)". Trabalho apresentado em 4º Encontro de Química de Alimentos, 1999.
  78. Faria, MA; Magalhaes, N; Meredith, CP; Martins, A; Ferreira, MA; Ferreira Monteiro, F. "Microsatellite DNA analysis for authentication of Vitis vinifera varieties in musts used for Port Wine production". Trabalho apresentado em REQUIMTE First Meeting, 1999.
  79. Faria, MA; Nunes, E; Bowers, JE; Martins, A; Meredith, CP. "Microsatellites as molecular markers for the fingerprinting of Vitis vinifera white varieties from the Douro Demarcated Region of Portugal.". Trabalho apresentado em XXIII Congresso Mundial da Vinha e do Vinho, 1998.
  80. Maria dos Santos, NM; Magalhães, R; Faria, MA; Magalhaes, N; Nunes, E; Meredith, CP; Eiras Dias, J.E.; Ferreira Monteiro, F. "Caracterização ampelográfica e genética de uma cultivar de videira denominada “Cruzado de Rabo de Ovelha"". Trabalho apresentado em 4º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, 1998.
  81. Faria, MA; Magalhães, R; Nunes, E; Bowers, JE; Martins, A; Meredith, CP; Ferreira Monteiro, F. "Caracterização e identificação genética de castas de videira da Região dos Vinhos Verdes usando microssatélites como marcadores moleculares". Trabalho apresentado em 4º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, 1998.
  82. Magalhães, R; Faria, MA; Bowers, JE; Ferreira Monteiro, F. "Microsatellite analysis of grapevine varieties from the Douro Valley demarkated region". Trabalho apresentado em Plant and Animal Genome conference VI, 1998.
  83. Andrade, PB; Faria, MA; Seabra, RM; Ferreira, MA. "Phenolic Compounds in the Evaluation of Quince Jam Authenticity". Trabalho apresentado em Euro Food Chem IX, 1997.
  84. Fernandes, JO; Faria, MA; Ferreira, MA. "Quantification of 4-(5-)Methylimidazole in Colas and Other Carbonated Beverages". Trabalho apresentado em 16th International Congress of Nutrition, 1997.
Resumo em conferência
  1. Ferreira, Isabel MPLVO; Silva, Marta; Ribeiro, Mafalda; Ramos, Helena; Araújo, Ana Margarida; Melo, Armindo; Mansilha, Catarina; et al. "Data mining and machine learning methods to predict food contaminants exposure". Trabalho apresentado em XXII EuroFoodChem Congress, Belgrade, 2023.
  2. Ferreira, Isabel MPLVO; Martins, Zita E.; Silva, Marta; Ribeiro, Mafalda; Ramos, Helena; Araújo, Ana Margarida; Melo, Armindo; Viegas, Olga; Faria, MA. "Unveilling Food Contaminants Exposome from Different Dietary Patterns Based on Scientific Data Mining and Mathematical Modelling". Trabalho apresentado em 2nd Global Summit on Food Science and Technology, Rome, 2023.
  3. Silva, MSD; Ribeiro, Mafalda; Cruz, Rebeca; Faria, MA; Martins, Zita E.; Sobral, M. Madalena C.; Viegas, Olga; Casal, S.; Ferreira, Isabel MPLVO. "Does substituting Western Diet constituents by healthier foods impact nitric oxide production upon in vitro digestion?". Trabalho apresentado em Virtual International Conference on Food Digestion, 2021.
    Publicado
  4. Ferreira, Isabel MPLVO; Faria, MA; Pinho, Olívia; Casal, S.; Viegas, Olga; Martins, Zita E.; Sobral, M. Madalena C.; Silva, MSD; Ribeiro, Mafalda. "Dieta Mediterrânica e prevenção de doenças crónicas: impacto de diferentes fontes de proteínas". Trabalho apresentado em Trabalho apresentado em RIESDM 2021 - 1º Congresso da Rede das instituições do ensino superior para a Salvaguarda da Dieta Mediterrânica, 2021.
  5. Faria, MA; Melo, Armindo; Ferreira, Isabel MPLVO. "Influence of dietary patterns on contaminants bioaccessibility and intestinal transport in vitro". Trabalho apresentado em 6th International Conference on Food Digestion, Granada, 2019.
    Publicado
  6. Sobral, M. Madalena C.; Cunha, Sara C; Faria, MA; Martins, Zita; Ferreira, Isabel MPLVO. "Influence of domestic cooking and herbs addition on the exposure to multi-mycotoxins from chicken breast muscle". Trabalho apresentado em 4th International Congress on Occupational & Environmental Toxicology, Porto, 2018.
    Publicado
  7. Ferreira, Isabel MPLVO; Viegas, Olga; Melo, Armindo; Faria, MA; Pinho, Olívia. "Ruduction of cancer risk related to the consumption of red meat". Trabalho apresentado em 2nd International Conference on Food Chemistry and Technology, Las Vegas, 2016.
    Publicado
  8. Torres, Duarte; Mendes, E.; Casal, S.; Fernandes, JO; Faria, MA; Oliveira, MBPP. "Study of Lipid extracts from table olives". Trabalho apresentado em IX Encontro Luso-Galego de Química, Braga, 2000.

Outros

Conjunto de dados
  1. Faria, MA; Martins, Zita E.. DIETxPOSOME - Summary statistics from papers obtained from literature mining and machine learning protocols. Zita E. Martins, Helena Ramos, Ana Margarida Araújo, Marta Silva, Mafalda Ribeiro, Armindo Melo, Catarina Mansilha, Olga Viegas, Miguel A Faria, Isabel MPLVO Ferreira.. https://doi.org/10.5281/zenodo.7886113. 2023.
    . https://doi.org/10.5281/zenodo.7886113
  2. Faria, MA. DIETxPOSOME - Selection of potentially useful papers from literature mining and machine learning protocols. Zita E. Martins, Helena Ramos, Ana Margarida Araújo, Marta Silva, Mafalda Ribeiro, Armindo Melo, Catarina Mansilha, Olga Viegas, Miguel A Faria, Isabel MPLVO Ferreira. https://doi.org/10.5281/zenodo.7826130. 2023.
    https://doi.org/10.5281/zenodo.7826130
  3. Faria, MA. DIETImpact - Nutritional composition database of model meals. Marta Silva, Mafalda Ribeiro, Olga Viegas, Zita E. Martins, Miguel Faria, Susana Casal, Edgar Pinto, Agostinho Almeida, Olívia Pinho, Isabel M.P.L.V.O. Ferreira. https://doi.org/10.5281/zenodo.6772838. 2022.
    https://doi.org/10.5281/zenodo.6772838
Atividades

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022/01/01 - Atual The impact of different types of woods on the biochemicals and sensorial characteristics of maturated beers
Orientador
2021/09/15 - Atual Toxicological interactions of food contaminants in neurotoxicity in vitro
Orientador
Mestrado em Controlo de Qualidade (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2021/01/01 - Atual Impact of climate stress on plant foods bioactivity: The Xenohormesis and Nutritional Dark Matter Hypothesis
Coorientador
PhD (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2020/04/01 - Atual Penicillium mycotoxins in rice: occurrence, influence of storage and exposure assessment
Coorientador
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2020/04/01 - Atual Emerging mycotoxins in infant and children foods: occurrence, bioavailability and exposure
Coorientador
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2018 - Atual Beer bioactivity and strategies for its improvement
Orientador de Pedro Nicola
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017 - Atual Effect of novel domestic cooking processes on nutrients and contaminants bioavailability
Coorientador de Madalena Sobral
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2022/02/01 - 2026/01/31 Mycotoxins in aquaculture: occurrence, in vitro bioavailability in fish and humans, mitigation strategies
Coorientador
PhD (Doutoramento)
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2016 - 2019/07/15 Physicochemical, molecular and sensorial characterization of a Portuguese collection of Hops
Coorientador de Julio Machado
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2018 - 2018 Bioactivity interactions of the main bioactives found in Blackcurrants (Ribes nigrum)
Orientador de Bojana Miladinovic (Post-Doc)
2018 - 2018 Characterization of the anti-proliferative activity in a collection of Portuguese wild Hops
Orientador de Valeria Cozzuto
Università degli Studi di Roma La Sapienza Facoltà di Farmacia e Medicina, Itália
2015 - 2018 Development of a specific DNA based method for Piper nigrum authentication
Orientador de Ana Sousa
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2014 - 2016 Development of a fast DNA HRMA based methodology for codfish products authentication
Orientador de Cláudia Tomás
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2008 - 2010 Evaluation of the genetic diversity of O.europaea by SSR markers
Orientador
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2008 - 2010 Detection of milk allergens in processed fruit products by DNA based RT-PCR techniques
Orientador
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2006 - 2008 Molecular characterization of the Portugueses Juglans regia germplasm using SSR markers
Orientador
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2004 - 2006 Assessment of the alicin content in clonal populations of garlic
Coorientador de Aida Reis
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2024/04/09 - 2024/04/11 The 8th International Conference on Food Digestion (ICFD2024) will be held in the city of Porto, Portugal, on the 9-11th April 2024. This conference is a major event in the field of Food, Nutrition and Health, and it is held every 2 years and joins around 300 participants. It is organized in the frame of the renowned INFOGEST research network (www.cost-infogest.eu), whose objective is to “improve the health properties of food by sharing our knowledge on the digestive process”. INFOGEST is a global network of approximately 700 research scientists. (2024/04/09 - 2024/04/11)
Conferência (Coorganizador)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2021/09/27 - 2021/09/28 ICFC2021 - 4th International Conference on Food Contaminants
Conferência
ICFC2021 - 4th International Conference on Food Contaminants
Instituto Nacional de Saúde Dr. RIcardo Jorge, Portugal
2021/05/05 - 2021/05/07 IJUP’21 – 14º Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Congresso
IJUP’21 – 14º Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
2019/10/08 - 2019/10/10 Standardized in vitro semi-dynamic digestion protocol and digestive enzymes activities - Infogest Training School, , Alan Mackie, University of Leeds; Neil Rigby, University of Leeds, Charlotte Egger, AGROSCOPE; Olivia Mènard, INRA; Isidra Recio, CIAL
Oficina (workshop)
Standardized in vitro semi-dynamic digestion protocol and digestive enzymes activities - Infogest Training School
Institute of Food Science Research (CIAL), Espanha
2013/05/20 - 2013/05/23 Transcriptome Assembly, Automatic Annotation and Data Mining- Gulbenkian Training Program in Bioinformatics (GTPB),
Oficina (workshop)
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
2013/05/20 - 2013/05/23 Transcriptome Assembly, Automatic Annotation and Data Mining- Gulbenkian Training Program in Bioinformatics (GTPB), Instituto Gulbekian da Ciência (IGC). Ana Conesa, Group Leader at the Institute of Computational Genomics (CIPF) in Valencia, and Fernando García-Alcalde, Max Planck Institute for Infection Biology in Berlin (Germany)
Oficina (workshop)
Transcriptome Assembly, Automatic Annotation and Data Mining- Gulbenkian Training Program in Bioinformatics (GTPB),
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
2010/05 - 2010/05 "Critical Thinking", Workshop organized by the Engineering Faculty. Dr. Susan Zvacek, University of Kansas (EUA).
Oficina (workshop)
"Critical Thinking"
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2006/05/29 - 2006/06/02 Introduction to Bioinformatics - Gulbenkian Training Program in Bioinformatics (GTPB)
Oficina (workshop)
Introduction to Bioinformatics GTPB
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
1996/07/08 - 1996/07/19 Clinical and Drud Toxicology Course
Oficina (workshop)
Clinical and Drud Toxicology Course
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2023/05/31 Authenticity of Plant Food Supplements: Advanced genomic and chemical approaches to assess their botanical origin
Arguente principal
Liliana Gonçalves Grazina (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2021/12/31 Study, analysis, biological evaluation, and formulation of nutraceuticals from unconventional foods and byproducts of mediterranean area food matrices
Arguente
Francesca Curci (Doutoramento)
Università degli Studi di Bari Aldo Moro, Itália
2021/11/17 Ediblo insects as new sources of food allergens: Detection and allergenic potential of the Iarvae of Tenebrio molitor
Arguente principal
Mónica Barroca Monteiro Valverde de Moura (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2021/07/27 Utilização de Técnica de droplet digital PCR na quantificação de espécies em produtos de origem avícola
Arguente principal
Filipa Marques Veloso (Mestrado)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2020/12/17 Cerveja sem glúten: da pesquisa dos fatores inibidores do consumo ao desenvolvimento de um novo produto
Arguente principal
Ana Luísa Campos Rebelo (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2020/09/23 IMPACTE DO SÉSAMO COMO ALIMENTO ALERGÉNICO
Arguente principal
Daniela da Silva Mendes (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2018 A análise multielementar no controlo de qualidade e certificação da origem geográfica dos Vinhos Verdes
Arguente principal
Diana Barbosa Gonçalves (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2018 Aplicação da técnica de droplet digital PCR na autenticação de produtos cárneos
Arguente principal
Pedro Bem-Haja Ribeiro (Mestrado)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2014 Master Degree in Quality Control -FFUP
Arguente principal
Ana Raquel Rodrigues Santana (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2014 Master Degree in Quality Control (FFUP)
Arguente principal
Maria do Rosário Machado Lopes (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2014 Master Degree in Quality Control (FFUP)
Arguente principal
Mafalda Jacob Galante de Queiroz (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2011 Chemical and phylogenetic studies of Portuguese legumes: application of molecular biology techniques and assessment of isoflavones composition by HPLC-DAD
Arguente principal
Tatiana Visnevschi-Necrasov (Doutoramento)
Universidade do Porto, Portugal
2011 M.Sc. Quality Control (MQC-FFUP)
Arguente principal
Sílvia Maria da Silva Pereira Faria (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2006 Several 1st year dissertations for the Master Degree in Pharmaceutical Sciences and Quality Control
Arguente principal
Several (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2021/06/29 - 2021/07/02 EUGLOH Summer School Nutrition and Food Sciences: The role of the academy to promote Health Faculty of Pharmacy, University of Porto
2021/05/20 - 2021/05/21 Safe & Healthy Nutrition Faculty of Pharmacy, University of Porto

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2022/01/01 - Atual Associate Editor - Frontiers in Nutrition (2296-861X) Frontiers Media S.A.
2021 - Atual Frontiers in Plant Science Frontiers
2020 - Atual Frontiers in Nutrition Frontiers
2020 - Atual Molecules MDPI

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2021 - Atual Invited expert evaluator for EU calls: HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01-12 HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-08 European Research Executive Agency
2015 - Atual Evaluator and raporteur for COST action calls OC-2015-2 / OC-2016-1 / OC-2021-1 / OC-2022-1 / OC-2023-1
Avaliador
COST Association

Outro júri / avaliação

Descrição da atividade Instituição / Organização
2005 - Atual Scientific Reviewer for Journals: Journal of Agriculture and Food Chemistry Food Control Analytical and Bioanalytical Chemistry European Food Research and Technology Journal of the Science of Food and Agriculture Hereditas Applications in Plant Sciences Ecotoxicology and Environmental Safety Food Research International Environmental Pollution Scientific Reports Food and Chemical Toxicology Foods Frontiers in Nutrition

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2006 - Atual Interships in Several topics in Food Science Ricardo Rodrigues; Sara Carvalhosa; Sílvia Santos; Tiago Vieira; Rita Coelho; Joana Lopes