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Myriam Taghouti is currently working as a Researcher in FeedInov CoLab: Estratégias de Alimentação Inovadoras para uma Produção Animal Sustentável. She completed her Ph.D. in Agricultural Production Chains: From Farm To Frork - AgriChains, in 2020 at Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro and University of Minho (Portugal). She holds a Master of Science in Animal Nutrition in 2011 by Universidad de Zaragoza (Spain) and is Engineer in Animal husbandry in 2009 by Institut National Agronomique de Tunis (Tunisia). During her career she had stays at KIT (Germany), IDEA (Venezuela) and SERIDA (Spain). Her research interests are animal nutrition, medicinal and aromatic plants, phytochemicals application as feed and food functional ingredients and agricultural production sustainability. She is active for the cause of rural women empowerment by acting as a consultant in associational projects.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Meriem Taghouti

Nomes de citação

  • Taghouti, Meriem
  • Myriam Taghouti

Identificadores de autor

Ciência ID
041D-9E09-48C8
ORCID iD
0000-0001-6180-0181
Google Scholar ID
Q1MRrkAAAAAJ&hl

Endereços de correio eletrónico

  • myriam@utad.pt (Profissional)
  • myriam.taghouti@feedinov.com (Profissional)

Telefones

Telefone
  • 243767300 Ext.: 54053 (Profissional)

Moradas

  • Estação Zootécnica Nacional - Quinta da fonte boa - INIAV, Polo de Santarém, 2005-048, Vale de Santarém, Santarém, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios - Criação de Gado
  • Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios - Zootecnia e Ciência dos Laticínios
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Árabe (Idioma materno)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C2)
Francês (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C2)
Alemão Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2022/04/01 - 2022/06/08
Concluído
Project Management (Pós-Graduação)
TecMinho Associação Universidade-Empresa para o Desenvolvimento, Portugal
2021/09 - 2021/11
Concluído
Circular Economy (Pós-Graduação)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
16/20
2021/09 - 2021/10
Concluído
How to consume and produce in a more sustainable and responsible way (Outros)
Especialização em Formative Course II: Sustainable Production
Instituto Marquês de Valle Flor, Portugal
2014/06/01 - 2020/05/27
Concluído
Cadeias de produção agrícola - da mesa ao campo (associação) (Doutoramento)
Especialização em Sem especialidade
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
"CHEMICAL COMPOSITTION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF A RANGE OF THYME SPECIES IN PORTUGAL UNDER A CHANGING ENVIRONMENTAL" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Very Good
2018/03
Concluído
Editing research papers – advanced writing course (Outros)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
2018/03
Concluído
Life cycle assessment in food systems (Outros)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal
2018
Concluído
Métodos espectroscópicos (Curso de doutoramento (conclusão de unidades curriculares))
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
2016/01 - 2016/01
Concluído
Flow cytometry (Outros)
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
2011/11/10
Concluído
Master of Science in Animal Nutrition (Master)
Universidad de Zaragoza, Espanha
"Relationship among body condition, breeding system and reproductive traits in rabbit does: Practical application of bioelectrical impedance method" (TESE/DISSERTAÇÃO)
92/100 cum Maxima Laude
2011/07 - 2011/07
Concluído
Summer course of Universidad Complutense de Madrid : ¿Está la ganadería enfrentada al medio ambiente? (Outros)
Universidad Complutense de Madrid Departamento de Producción Animal, Espanha
2010/11/04 - 2010/11/05
Concluído
XXVI Specialization course FEDNA : Avances en nutrición y alimentación Animal (Outros)
Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal, Espanha
2010/06/13
Concluído
Animal Nutrition (Postgraduate Certificate)
Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes, França
Cum Laude
2009/07/14
Concluído
Animal husbandry (Graduado)
Especialização em Sheep and goat husbandry
Institut National Agronomique de Tunis, Tunísia
"Caractérisation nutritionnelle par la méthode in vitro de quelques espèces pastorales identifiées à la région de Ouesslatia" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Good
2004/09/03 - 2006/06/20
Concluído
Biologia - Geologia (Diplôme d´études supérieures)
Institut National Agronomique de Tunis, Tunísia
Honors
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/05/03 - Atual Investigador (Investigação) FeedInov CoLab: Estratégias de Alimentação Inovadoras para uma Produção Animal Sustentável, Portugal
2016/04/26 - 2016/07/02 Estagiário de Investigação (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Karlsruher Institut für Technologie, Alemanha
2012/02 - 2012/06 Estagiário de Investigação (Investigação) Fundación Instituto de Estudios Avanzados IDEA, Venezuela
Fundación Instituto de Estudios Avanzados IDEA, Venezuela
2010/09 - 2011/11/10 Investigador visitante (Investigação) Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes, França
Universidad Politécnica de Madrid Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica Alimentaria y de Biosistemas Biblioteca, Espanha
2010/05 - 2010/06 Estagiário de Investigação (Investigação) Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes, França
Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario, Espanha

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2016/01/01 - 2019/01/15 PhD fellow Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
2014/06/01 - 2019/01/15 PhD fellow Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal
2013/06 - 2014/05 Fixed Term Contract Tunisiens des deux rives - T2RIV, Tunísia
2012/10 - 2013/05 Fixed Term Contract Ministère de l'emploi , Tunísia
2009/10 - 2010/06 MSc fellow Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes, França
Instituto agronomico mediterraneo de Zaragoza, Espanha
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2014 - 2019/01 Chemical composition and biological activity of a range of thyme species in Portugal under a changing environment
Provided by PTCRIS: PD/BD/52563/2014
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Outro

Designação Financiadores
2022 - 2025/09/27 CROSS-BORDER TRANSFER AND DEVELOPMENT OF SUSTAINABLE RESOURCE RECOVERY STRATEGIES TOWARDS ZERO WASTE (FULLRECO4US)
Co-PI
European Cooperation in Science and Technology (COST)
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Taghouti, Meriem. "Chemical composition and in vitro fermentation characteristics of range species growing in Central Tunisia". Trabalho apresentado em Feeding and management strategies to improve livestock productivity, welfare and product quality under climate change, 2013.
    Publicado
Artigo em revista
  1. Meriem Taghouti; Javier García; Miguel A. Ibáñez; Raúl E. Macchiavelli; Nuria Nicodemus. "Relationship between Body Chemical Composition and Reproductive Traits in Rabbit Does". Animals (2021): https://doi.org/10.3390/ani11082299.
    10.3390/ani11082299
  2. Meriem Taghouti; Carlos Martins-Gomes; Luís M. Félix; Judith Schäfer; João A. Santos; Mirko Bunzel; Fernando M. Nunes; Amélia M. Silva. "Polyphenol composition and biological activity of Thymus citriodorus and Thymus vulgaris: Comparison with endemic Iberian Thymus species". Food Chemistry 331 (2020): 127362-127362. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127362.
    10.1016/j.foodchem.2020.127362
  3. Taghouti; Martins-Gomes; Schäfer; Santos; Bunzel; Nunes; Silva. "Chemical Characterization and Bioactivity of Extracts from Thymus mastichina: A Thymus with a Distinct Salvianolic Acid Composition". Antioxidants 9 1 (2019): 34-34. https://doi.org/10.3390%2Fantiox9010034.
    10.3390/antiox9010034
  4. Carlos Martins-Gomes; Meriem Taghouti; Judith Schäfer; Mirko Bunzel; Amélia M. Silva; Fernando M. Nunes. "Chemical characterization and bioactive properties of decoctions and hydroethanolic extracts of Thymus carnosus Boiss.". Journal of Functional Foods 43 (2018): 154-164. https://doi.org/10.1016%2Fj.jff.2018.02.012.
    10.1016/j.jff.2018.02.012
  5. Meriem Taghouti; Carlos Martins-Gomes; Judith Schäfer; Luis M. Félix; João A. Santos; Mirko Bunzel; Fernando M. Nunes; Amélia M. Silva. "Thymus pulegioides L. as a rich source of antioxidant, anti-proliferative and neuroprotective phenolic compounds". Food & Function (2018): https://doi.org/10.1039/C8FO00456K.
    10.1039/C8FO00456K
Capítulo de livro
  1. Leal, Fernanda; Taghouti, Meriem; Nunes, Fernando; Silva, Amélia; Coelho, Ana Cláudia; Matos, Manuela. "Thymus Plants: A Review—Micropropagation, Molecular and Antifungal Activity". In Active Ingredients from Aromatic and Medicinal Plants. InTech, 2017.
    10.5772/66623
Poster em conferência
  1. Martins-Gomes, C; Taghouti, M; Schäfer, J; Bunzel, M; Silva, AM; Nunes, FM. "The effect of the extraction method in Thymus carnosus Boiss. polyphenolic profile". Trabalho apresentado em 65th international congress and annual meeting of the society for medicinal plants and natural products research, 2017.
    10.1055/s-0037-1608272
  2. Taghouti, M; Martins-Gomes, C; Schäfer, J; Santos, JA; Bunzel, M; Silva, AM; Nunes, FM. "Phenolic compounds characterization and anti-oxidant activity of Thymus pulegioides L. extracts". 2017.
    10.1055/s-0037-1608266
  3. Félix, L; Teixeira, I; Taghouti, M; Nunes, FM; Silva, AM. "Phytochemical profile, antioxidant activity and cytotoxicity of different extracts of Thymus vulgaris ssp. fragantissimus". 2017.
    10.1055/s-0037-1608473
  4. Félix, L; Coutinho, T; Barejão, A; Taghouti, M; Silva, AM. "Biological activity and phytochemical analysis of extracts obtained from Santolina rosmarinifolia L.". 2017.
    10.1055/s-0037-1608476
  5. Taghouti, M; Félix, L; Martins-Gomes, C; Santos, JA; Nunes, FM; Silva, AM. "Profiling, anti-radical activity and bioactivity of Thymus mastichina, Thymus x citriodorus and Thymus vulgaris aqueous extracts". 2017.
    10.1055/s-0037-1608264
  6. "CHEMICAL CHARACTERIZATION AND BIOACTIVITY OF HYDRO-ETHANOLIC EXTRACTS FROM THREE THYME SPECIES". Trabalho apresentado em IX Jornadas de Bioquímica da UTAD, 2016.
  7. "ESSENTIAL OILS FROM THREE THYME SPECIES COLLECTED IN TRÁS-OS-MONTES: CHEMOTYPE CHARCATERIZATION". Trabalho apresentado em EuroFoodChem XVIII, 2015.
  8. "EXTRACTS FROM MANDARIN PEEL: CHEMICAL COMPOSITION AND POTENTIAL ANTI-PROLIFERATIVE PROPERTIES". Trabalho apresentado em EuroFoodChem XVIII, 2015.
Resumo em conferência
  1. Taghouti, Meriem. "Chemical composition, antioxidant activity and cytotoxicity of Thymus carnosus Boiss aqueous extracts". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos,, Porto, 2016.
    Publicado
  2. Taghouti, Meriem. "RELACIÓN ENTRE LA COMPOSICIÓN QUÍMICA CORPORAL, LA FERTILIDAD Y LA PROLIFICIDAD EN CONEJAS NULÍPARAS". Trabalho apresentado em XIV Jornadas sobre Producción Animal, Zaragoza, 2011.
    Publicado
  3. Taghouti, Meriem. "Relación entre la composición química corporal, la fertilidad y la prolificidad en conejas primíparas". Trabalho apresentado em XXXVI Symposium de Cunicultura, Peniscola, 2011.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/10/08 Sistemas de pastagem: qual o seu papel para o futuro ? II Encontro Anual de Antropologia do Ambiente
Associação Portuguesa de Antropologia (online, Portugal)
2018 Exploring the bioactivities of Thymus species extracts in search of new sources of nutraceuticals The International Conference on Medicinal Plants and Bioeconomy & the 1st Sino-CPLP Symposium on Natural Products and Biodiversity Resources
(Macau, Macau)
2017/06/01 Medicinal and aromatic plants biotechnology and bioactivities Oleuropein, a promising bioactive compound for novel applications Agrichains Spring Conferences 2017
University of Trás-os-Montes and Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2016/04/13 Avaliaçao da composiçao quimica, atividade antioxidante e citotoxica de extratos aquosos de Thymus carosus Boiss. IX Jornadas de Bioquímica da UTAD
(Vila Real, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2016/01/17 - 2016/06/17 Composição química e bioatividade de óleos essenciais de tomilhos
Orientador
Genética e Biotecnologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2016/01/13 - 2016/03/04 Determinação da composição química e atividade antioxidante em extratos de Thymus
Coorientador
Bioquímica (Outra)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2021/11/24 - Atual FeedInov goes to school is a series of outreach activities developed in the Primary School of Vale de Santarém aiming to transfer knowledge about Animal Science and rise awareness about livestock farming sustainability. The proposal was accepted by the Pedagogic Committee of the Agrupamento de Escolas Alexandre Herculano - Santarém (to which the primary school is affiliated). (2021/07/24)
Exposição (Presidente da Comissão Organizadora)
FeedInov CoLab: Estratégias de Alimentação Inovadoras para uma Produção Animal Sustentável, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2021/11/17 - 2021/11/17 Final event of the project Waste2Value
Congresso
Waste2Value
Instituto Politécnico de Viseu, Portugal
2021/11/16 - 2021/11/16 Workshop and roundtables in the framework of the European project: Support for Dairy Production Sector in RIS Region
Oficina (workshop)
EIT Food SUDAPS - Inovar a Produção de Leite e Laticínios em Portugal
EIT Food iVZW, Bélgica
2021/07/16 - 2021/07/18 Selected to participate in the EIT Food Innovator Fellowship 2021.
Outro
Foodathon 2021
EIT Food iVZW, Bélgica

Entrevista / Programa (rádio / tv)

Programa Tema
2017/02 - 2017/02 Lab2Business Os compostos fenólicos nos tomilhos
2015/04 - 2015/04 AgroFood_3.0 Investigadora da UTAD avalia os efeitos dos factores edafo-climáticos e as respectivas alterações sobre os perfis metabólicos secundários e a bioactividade de espécies de tomilhos

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2021/12 - Atual Associação Portuguesa de Horticultura Sócio
2012/02 - Atual International Biometric Society - Central American and Caribbean Region Member
2016 - 2020 Society for Medicinal Plant and Natural Product Research
2007 - 2009 Agri Manager's Club President

Outro júri / avaliação

Descrição da atividade Instituição / Organização
2021/04 - Atual External student evaluator Agência De Avaliação E Acreditação Do Ensino Superior, Portugal

Revisão ad hoc de artigos em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2020 - Atual SN Applied sciences ( 2523-3971) SPRINGER
Distinções

Prémio

2016 Best poster in the IX Jornadas de Bioquímica da UTAD
2009 1st national ranking in Engineering studies - Major: Animal Husbandry
Gouvernement de Republique Tunisienne Ministere de l'agriculture et des ressources hydrauliques, Tunísia

Outra distinção

2009 Grant for Master studies
Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Méditerranéennes, França
2006 3rd National ranking in the National Competitive Exam for Engineering School Entrance
Ministère de l'Enseignement Superieur et de la Recherche Scientifique, Tunísia