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I hold bachelor's and master’s degrees in chemical engineering from the Polytechnic Institute of Bragança. Institution, where I dedicated myself for 6 years, one of which was spent entirely in a laboratory where I acquired various knowledge and skills with particular emphasis on the practical laboratory work component. I started my academic career with a technical course (CET) of Chemical and Biological Analysis, where I attended a 5-month internship in a quality control company and implementation of HACCP Systems. The skills acquired in the internship have been deepened and further developed in particular during the research for my MSc Thesis. Under the master’s degree, my dissertation focused on the study of the "Valorization of Polyphenols Contained in Wine and Olive Residues using Molecularly Printed Adsorbents (MIPs)", where I was able to gain knowledge about the extraction of phenolic compounds, chromatographic analysis, mainly using a DAD detector, but also some insights in compounds’ identification by chromatography coupled to mass spectrometry. At the moment, I have a research grant (BI) under the project "BacchusTech - Integrated Approach for the Valorization of Winemaking Residues (POCI-01-0247-FEDER-069583)", where I acquired several knowledge in chemical characterization and bioactive properties from plant matrices and application the extracts in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. I have one published research paper in a scientific journal of the Web of Science, Cosmetics, entitled " Chemical Characterization and Bioactive Properties of Wine Lees and Diatomaceous Earth towards the Valorization of Underexploited Residues as Potential Cosmeceuticals".
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Cristina Duarte

Nomes de citação

  • Cristina N. Duarte

Identificadores de autor

Ciência ID
E31A-E7BB-F61C
ORCID iD
0000-0001-5421-3261

Endereços de correio eletrónico

  • cristina.duarte@fraunhofer.pt (Profissional)
  • cristina.duarte@fraunhofer.pt (Profissional)

Moradas

  • Rua de Soutelo nr 55, 5030-132, Soutelo, Sta. Marta de Penaguião, Portugal (Pessoal)

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1)
Formação
Grau Classificação
2021 - 2024
Em curso
Farmacia y Salud (Doutoramento)
Universidad de Salamanca Facultad de Farmacia, Espanha
"Chemical characterization and bioactive properties of different winemaking residues towards their valorization" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2018 - 2020
Concluído
Engenharia Química (Mestrado integrado)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
"Valorização de Polifenóis Contidos em Resíduos da Vinha e da Oliveira usando Adsorventes Molecularmente Impressos" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
2015 - 2019
Concluído
Engenharia Química e Biológica (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
12
2014 - 2015
Concluído
Análises Químicas e Biológicas (Curso de Especialização Tecnológica)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/07 - 2023/07 Investigador (Investigação) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2021/07 - 2023/06 BacchusTech - Integrated Approach for the Valorization of Winemaking Residues
POCI-01-0247-FEDER-069583
Bolseiro de Investigação
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Cristina Duarte; Taofiq Oludemi; Maria Inês Dias; Sandrina A. Heleno; Celestino Santos-Buelga; Lillian Barros; Joana Amaral. "Chemical Characterization and Bioactive Properties of Wine Lees and Diatomaceous Earth towards the Valorization of Underexploited Residues as Potential Cosmeceuticals". Cosmetics (2023): https://www.mdpi.com/2079-9284/10/2/58.
    10.3390/cosmetics10020058
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/06/16 Chemical Characterization and Bioative Properties of Winemaking Residues Towards their Possible Exploitation XXII EuroFoodChem
EuChemS, Division of Food Chemistry; Serbian Chemical Society; Supported by Serbian Academy of Sciences and Arts (Belgrade, Sérvia)
2022/10 Chemical composition and biological activity of different residues obtained from the wine industry XVI Encontro de Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química (Castelo Branco, Portugal)
2022 Article in International Conference Indexed in Scopus - Inês S. Afonso, Cristina Duarte, António Ribeiro, Joana S. Amaral, João Ribeiro, Didactic analysis of olive mill wastewaters antimicrobial activity, Lecture Notes in Educational Technology, Springer (in press). TEEM Conference
University of Salamanca (Salamanca, Espanha)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022 - 2022 Atividade antioxidante e antimicrobiana de formulações cosmecêuticas contendo extrato de bagaço de uva
Coorientador
Tecnologia Biomédica (Licenciatura/Bacharelato)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2022/10 - 2022/10 CEFood Congress - Apresentação de uma Comunicação Oral intitulada de "Chemical caracterization and bioactive properties of different winemaking residues towards their valorization".
Congresso
CEFood Congress - Apresentação de uma Comunicação Oral intitulada de "Chemical caracterization and bioactive properties of different winemaking residues towards their valorization".
2021/11 - 2021/11 Apresentação de um poster intitulado: "Chemical caracterization and bioactive properties of different winemaking residues towards their valorization".
Congresso
XXI EuroFoodChem
Sociedade Portuguesa de Química, Portugal
2021/10 - 2021/10 Seminário de Investigação "Plants in Dermatocosmetology: from Nature to the Lab".
Seminário
Seminário de Investigação "Plants in Dermatocosmetology: from Nature to the Lab".
Universidad de Salamanca Facultad de Farmacia, Espanha