Identificação
            Identificação pessoal
- Nome completo
- Taofiq Oludemi
Nomes de citação
- Oludemi, Taofiq
Identificadores de autor
- Ciência ID
- E318-A5CD-6626
- ORCID iD
- 0000-0003-2822-3532
- Researcher Id
- AAB-1900-2020
Telefones
- Telemóvel
- 
                           - 920150902 (Pessoal)
 
Moradas
- Av. Sa Carneiro 308, 1A, 5300-252, Braganca, Bragança, Portugal (Pessoal)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Ambiental - Ética da Biotecnologia Ambiental
Idiomas
| Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review | 
|---|---|---|---|---|---|
| Iorubá (Idioma materno) | |||||
| Inglês (Idioma materno) | |||||
| Português | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | 
| Espanhol; Castelhano | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A1) | 
| Francês | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | 
Formação
            | Grau | Classificação | |
|---|---|---|
| 2015/09/22 - 2019/06/07 Concluído | Pharmacy and Health (Doctor of Philosophy) Especialização em Study of the possible health effects of phenolic compounds  Universidad de Salamanca, Espanha "Development of cosmeceutical formulations based on mushroom extract and their individual compounds" (TESE/DISSERTAÇÃO) | Sobresaliente cum laude | 
| 2013/11/08 - 2015/08/12 Concluído | Biotechnological Engineering (Master) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal "The contribution of phenolic acids to the anti-inflammatory activity of mushrooms: screening in phenolic extracts, individual
                                       parent molecules and synthesized glucuronated and methylated derivatives" (TESE/DISSERTAÇÃO) | 17 | 
| 2005 - 2010 Concluído | Biochemistry  (Bachelor) Olabisi Onabanjo University, Nigéria "Determination of Mercaptopyruvate Sulfur Transferase Activity in the Liver of Albino Rats fed for 6 Weeks" (TESE/DISSERTAÇÃO) | 
Percurso profissional
            Ciência
| Categoria Profissional Instituição de acolhimento | Empregador | |
|---|---|---|
| 2021/07/01 - Atual | Pós-doutorado (Investigação) | Universidade de Vigo, Espanha | 
| 2020/07/01 - Atual | Pós-doutorado (Investigação) | Centro de Investigação de Montanha, Portugal | 
| Instituto Politécnico de Bragança, Portugal | 
Outros
| Categoria Profissional Instituição de acolhimento | Empregador | |
|---|---|---|
| 2018/04/01 - 2020/06/30 | Research fellowship | Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal | 
| Centro de Investigação de Montanha, Portugal | 
Projetos
            Bolsa
| Designação | Financiadores | |
|---|---|---|
| 2018/04 - 2020/06/30 | MicoCoating-Enhancement of forest and mycological resources to optimize coatings PDR2020-101-03147 Bolseiro de Investigação
                                     Associação BLC3 Campus de Tecnologia e Inovação, Portugal Instituto Politécnico de Bragança, Portugal | Fundação para a Ciência e a Tecnologia Em curso | 
| 2016/06 - 2017/06 | "Cosmetic and cosmeceutical formulations based on individual mushroom extracts and compounds" with the reference code BIC
                                 MushEx, BIC MushEx Bolseiro de Iniciação Científica
                                     Instituto Politécnico de Bragança, Portugal | Concluído | 
Projeto
| Designação | Financiadores | |
|---|---|---|
| 2018/09/01 - 2021/08/31 | ValorNatural®: Valorização de recursos naturais através da extração de ingredientes de elevado valor acrescentado para aplicações
                                 na indústria alimentar. Norte-01- 0247-FEDER-024479 Bolseiro de Pós-Doutoramento
                                     Instituto Politécnico de Bragança, Portugal | 
Outro
| Designação | Financiadores | |
|---|---|---|
| 2021/04/01 - 2023/04/01 | OliveBIOextract: Sustainable valorization of olive pomace in an integrated value chain using innovative processes NORTE-01-0247-FEDER-049865 Investigador
                                     Centro de Investigação de Montanha, Portugal Universidade do Minho, Portugal Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Portugal | Em curso | 
| 2018/06/01 - 2021/05/30 | AllNat - Using natural deep eutectic solvents for the extraction of bioactive compounds from plant material POCI-01-0145-FEDER-030463 Investigador
                                     Instituto Politécnico de Bragança, Portugal Universidade de Aveiro, Portugal | Em curso | 
Produções
            Publicações
| Artigo em revista | 
 | 
| Capítulo de livro | 
 | 
| Edição de número de revista | 
 | 
| Poster em conferência | 
 | 
Atividades
            Apresentação oral de trabalho
| Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) | |
|---|---|---|
| 2021/06/14 | BIO-RESIDUES OF ILEX PARAGUARIENSIS A. ST. HIL. AS A SOURCE OF PHENOLIC COMPOUNDS WITH PRESERVATIVE POTENTIAL | Canada and the Changing Global NHP Landscape: The 17th Annual Conference of the Natural Health Products Research Society of
                                 Canada Natural Health Product Research Society of Canada (Ontario, Canadá) | 
| 2019/12/09 | Cytinus hypocistis (L.) L. extract as a source of anti-aging cosmeceutical ingredients. | 11th National Chromatography Meeting Portuguese Society of Chemistry (Caparica, Portugal) | 
| 2019/10/02 | Effects of Ganoderma lucidum on oxidative stress in a mice model of tubulointerstitial fibrosis | Iberian Congress on Phenolic Compounds University of Vigo (Vigo, Espanha) | 
| 2019/07/30 | Eco-sustainable recovery of ergosterol-rich bioactive extracts from Pleurotus eryngii (DC.) Quél. | Embedding Ecology in Sustainable Development Goals European Ecological Federation (EEF)  (Lisbon, Portugal) | 
| 2019/07/30 | Pleurotus ostreatus: bioactive properties, chemical composition, safety, and topical bioavailability. , Lisbon, Portugal, 28th – 31st July 2019. | Natural Products in Drug Discovery and Human Health Phytochemical Society of Europe (Lisbon, Portugal) | 
| 2019/07/24 | Desenvolvimento de formulações cosmecêuticas a partir de extratos obtidos de cogumelos. | XXVII edition of the National Meeting of the Portuguese Chemical Society Faculty of Sciences of the University of Porto (Porto, Portugal) | 
| 2019/06/20 | Enhanced extraction of ergosterol from Pleurotus ostreatus using response surface methodology (RSM) | EuroFoodChem XX Conference Food Chemistry Division of the European Chemical Society (FCD-EuChemS) and the Portuguese Chemical Society (SPQ) (Porto, Portugal) | 
| 2018/11/21 | Ganoderma lucidum as a promising ingredient for cosmeceutical application: safety assessment and in vitro skin permeation studies. | XXIV Encontro Luso-Galego de Química Portugeuse Chemical Society (Porto, Portugal) | 
| 2017/12/04 | Optimization of the extraction of triterpenes from Ganoderma lucidum. | 10th Chromatography meeting Portuguese Chemical Society (Bragança, Portugal) | 
| 2017/03/03 | Antibacterial Activity of Cosmeceutical formulations with Mushroom Extracts. | VIII Iberian Forum of Ulcers and Wounds  (Evora, Portugal) | 
| 2016/11/10 | The use of mushroom extracts as bioactive ingredients in the development of cosmeceutical formulations | XXII Luso-Galician Meeting of Chemistry Portuguese Chemical Society (Bragança, Portugal) | 
| 2016/10/10 | The contribution of phenolic acids to the anti-inflammatory activity of edible mycorrhizal mushrooms. | 8th International Workshop on Edible Mycorrhizal Mushrooms (IWEMM8), Sixth Congress Tuber aestivum / uncinatum European Scientific
                                 Group (TAUESG 6) Tuber aestivum uncinatum European Research Group (Cahors, França) | 
| 2015/11/11 | The anti-inflammatory activity of mushroom extract as well as their metabolites | Young Researchers conference Instituto Politecnico de Bragança (Bragança, Portugal) | 
Organização de evento
| Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) | Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2022/01/21 - 2022/01/21 | The Novel Food Webinar organised within Task 2.3 was conducted on 21st January 2022, with a central focus on two main topics.
                                 Topic 1 focuses on Alternative protein-rich fermented foods, while Topic 2 is on Bioactive ingredients in Foods.  (2022/01/21) Conferência (Membro da Comissão Organizadora) | Centro de Investigação de Montanha, Portugal Institut National de Recherche pour l'Agriculture l'Alimentation et l'Environnement Centre Bourgogne-Franche-Comté, França | 
| 2020/05/20 - 2020/05/22 | The 7th Portuguese Young Chemists Meeting (7PYCheM) is dedicated to gathering young researchers from all subfields of Chemistry,
                                 as well as other related scientific areas of research. Young chemists and researchers are encouraged to share their scientific
                                 highlights amongst their peers, expand their international research network and attend lectures from recognized experts in
                                 various fields of Chemistry. (2020/05/20 - 2020/05/22) Conferência (Membro da Comissão Organizadora) | Instituto Politécnico de Bragança, Portugal | 
Júri de grau académico
| Tema Tipo de participação | Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização | |
|---|---|---|
| 2021/04/29 | Arbutus unedo Leaf Extracts as Potential Preservatives for Quark Cheese Arguente principal | Nabila Derbassi (Mestrado) Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal | 
| 2020/10/16 | Tools to develop dairy ingredients: bioactive and preservative purposes Arguente principal | Dorra Khouja (Mestrado) Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal | 
| 2019/10/08 | Chemical composition and bioactivity of different botanical parts of Aesculus hippocastanum L. fruits Arguente | Asma Dridi (Mestrado) Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal | 
| 2019/07/11 | New eco-coatings based on natural dyes and aqueous polyurethane dispersions Arguente | Refka Sfaxi (Mestrado) Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal | 
Membro de associação
| Nome da associação | Tipo de participação | |
|---|---|---|
| 2019/02/11 - Atual | Phytochemical Society of Europe | Member (membership number 2866) | 
| 2018/03/01 - Atual | Portuguese Chemical Society | Member (membership number 5849) | 
| 2017/05/08 - Atual | Bioencapsulation Research Group | Member | 
Distinções
            Prémio
| 2021 | Young Researcher Awards The Natural Health Product Research Society of Canada , Canadá | 
| 2020 | IACOBUS Program fellow European Grouping of Territorial Cooperation Galicia - Northern Portugal  (GNP-AECT) , Espanha | 
| 2019 | Congress aid for the 2018-2019 academic year Universidad de Salamanca - Campus Miguel de Unamuno, Espanha | 
| 2018 | Congress aid for the 2017-2018 academic year Universidad de Salamanca - Campus Miguel de Unamuno, Espanha | 
| 2017 | Best Oral Communication atl VIII Fórum Ibérico de Úlceras e Feridas ELCOS | 
| 2015 | Best student In the Masters in Biotechnological Engineering programme (2014/2015 Academic session) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal | 
Outra distinção
| 2018 | Travel bursary to attend the Natural Products in Drug Discovery and Human Health (NatProdDDH) congress. Phytochemical Society of Europe, Itália | 
