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*PhD in Agricultural and Life Sciences from the Hungarian University of Agriculture and Life Sciences (MATE-HU), obtained in 2023. Master's in Agroecology (Federal University of Viçosa – UFV-BR) and Bachelor's in Biology (Federal University of Ouro Preto – UFOP - BR). During my undergraduate studies, I participated in an academic exchange at the Faculty of Sciences of the University of Porto (FCUP), Portugal. During this academic journey, I had the opportunity to participate in national and international events related to the study topics. I participated in national and international events, obtained 25 publications, including 1 conference paper, 12 journal and magazine articles, 2 book chapters, and 13 conference abstracts. I participated in national and international events and also had the opportunity to be the organizer of 2 academic events. *Doctoral thesis focused on the influence of water management, harvesting practices, and drying methods on the phytochemical profile of new pepper hybrids. Investigating the relationship between different agricultural practices and the nutritional composition of peppers, with an emphasis on the quantification and characterization of their bioactive compounds. I independently conducted the stages of the experiment, working with non-destructive equipment for leaf analysis (SPAD Chlorophyll Meter, Raytek Infrared Thermometer, PAM 2500 Chlorophyll Fluorometer) as well as soil moisture, refractometer, and spectrophotometer. Using high-performance liquid chromatography (HPLC), I conducted detailed nutritional analyzes, gaining experience in laboratory methodologies. *Since 2023, I have been the R&D project manager for organic insect fertilizers (Hermetia illucens) at EntoGreen - Portugal. I work in multidisciplinary teams to develop sustainable projects, aligned with the principles of regenerative agriculture, promoting dialog between the company and academia. I also work as a guest lecturer at Egas Moniz University. Since 2023, I have been an integrated member of CiiEM, where I conduct research in my scientific domain. My goal is to maximize soil health and improve food quality, promoting a more resilient and equitable food system and working on challenges that value innovation and sustainability, where I can apply my knowledge to develop solutions that contribute to a more sustainable future for agriculture. *Academic links for consultation ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Clarice-Souza-2 ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5965-9067 Lattes: https://lattes.cnpq.br/8413249903757529
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
CLARICE SILVA E SOUZA CLARICE

Nomes de citação

  • CLARICE SILVA E SOUZA
  • SOUZA, C. S. E
  • SOUZA, C. S.

Identificadores de autor

Ciência ID
B61E-35D7-4C4E
ORCID iD
0000-0002-5965-9067

Endereços de correio eletrónico

  • cla_souzabio@yahoo.com.br (Pessoal)

Websites

Formação
Grau Classificação
2019 - 2023/05/17
Concluído
Plant Science Crop and Horticulture (Doutoramento)
Especialização em Crop and Horticulture Science
Hungarian University of Agriculture and Life Sciences - MATE, Hungria
"Impact of water supply, harvest and drying methods on phytochemical content of new chilli pepper hybrids" (TESE/DISSERTAÇÃO)
91%
2016/02/10 - 2018/05/28
Concluído
Agroecologia (Master)
Especialização em Mestrado
Universidade Federal de Viçosa Centro de Ciências Agrárias, Brasil
"NUTRIENTES, COMPOSTOS BIOATIVOS, CARACTERÍSTICAS BIOMÉTRICAS E FÍSICO-QUÍMICAS DE PITAIA E KINKAN COLETADOS EM VIÇOSA, MG" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2009/09/10 - 2015/12/22
Concluído
Ciencias Biologicas Licenciatura (Graduado)
Especialização em Biologia Licenciatura
Universidade Federal de Ouro Preto, Brasil
2012/01/01 - 2012/12/31
Concluído
Academic mobility in Biological Sciences (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/01/20 - Atual Investigador (Investigação) EntoGreen I&D, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/03 - Atual Professor Associado Convidado (Docente Universitário) Instituto Universitário Egas Moniz Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2020/01/01 - 2024/12/31 Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz
UIDB/04585/2020
Egas Moniz - Cooperativa de Ensino Superior Crl, Portugal

Instituto Universitário Egas Moniz Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/01/01 - 2024/12/31 Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz
UIDP/04585/2020
Egas Moniz - Cooperativa de Ensino Superior Crl, Portugal

Instituto Universitário Egas Moniz Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso

Outro

Designação Financiadores
2023 - Atual InsectERA - The ERA of the insect industry
Outra
EntoGreen I&D, Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Clarice Silva e Souza; Pamella C. Anunciação; Ceres M. Della Lucia; Rosana G. Rodrigues das Dôres; Regina Célia R. de M. Milagres; Helena M. Pinheiro Sant’Ana. "A Comparison of the Biometric Characteristics, Physicochemical Composition, Mineral Elements, Nutrients, and Bioactive Compounds of Hylocereus undatus and H. polyrhizus". 2023.
    10.3390/Foods2023-15151
Artigo em jornal
  1. SOUZA, C. S. E; Hussein.G. Daood; Stella Agyemang Duah; Sergey Vinogradov; Gábor Palotás; András Neményi; Lajos Helyes; Zoltán Pék. Autor correspondente: SOUZA, C. S. E. "Stability of carotenoids, carotenoid esters, tocopherols and capsaicinoids in new chili pepper hybrids during natural and thermal drying", LWT, 2022, https://www.researchgate.net/publication/360509753_Stability_of_carotenoids_carotenoid_esters_tocopherols_and_capsaicinoids_in_new_chili_pepper_hybrids_during_natural_and_thermal_drying.
  2. Clarice Silva e Souza; Pamella Cristine Anunciação; Ceres Mattos Della Lucia; ROSANA GONÇALVES RODRIGUES DAS DORES; Regina Célia Rodrigues de Miranda Milagres; Helena Maria Pinheiro Sant’Ana. "Kumquat (Fortunella margarita): A Good Alternative for the Ingestion of Nutrients and Bioactive Compounds", 2020, http://dx.doi.org/10.3390/foods_2020-07590.
    10.3390/foods_2020-07590
  3. Rafaela Soares Trindade; Rosana Gonçalves Rodrigues das Dores; CLARICE, CLARICE; Tatiana Vieira Braga. "EFFECTIVENESS OF PROCESSES OF DRYING OF LEAVES OF PSIDIUM GUAJAVA L. IN FUNCTION OF LEVELS OF FLAVANOLS, PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY", Pharmacologyonline, 2015
Artigo em revista
  1. Carolina Ligeiro; Clarice Silva e Souza; Rafaela Fantatto; Daniel Murta. "Olive Pomace and Melon Bio-Byproducts from the Agribusiness: A Promising Combination for the Sustainable Production of Animal Protein from BSF Larvae". Insects (2025): https://doi.org/10.3390/insects16090889.
    10.3390/insects16090889
  2. Galdino PAULA FILHO; Clarice SOUZA; Ceres Della LUCIA; Helena SANT’ANA; Ricardo Henrique SANTOS. "Nutrients and bioactive compounds in wild fruits from the Brazilian Amazon rainforest". Food Science and Technology (2023): https://doi.org/10.5327/fst.17823.
    10.5327/fst.17823
  3. Clarice Se Souza; Hussein.G. Daood; Stella Agyemang Duah; Sergey Vinogradov; Gábor Palotás; András Neményi; Lajos Helyes; Zoltán Pék. "Stability of carotenoids, carotenoid esters, tocopherols and capsaicinoids in new chili pepper hybrids during natural and thermal drying". LWT 163 (2022): 113520-113520. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113520.
    10.1016/j.lwt.2022.113520
  4. Stella Agyemang Duah; Clarice Silva e Souza; Hussein.G. Daood; Zoltán Pék; András Neményi; Lajos Helyes. "Content and response to ¿-irradiation before over-ripening of capsaicinoid, carotenoid, and tocopherol in new hybrids of spice chili peppers". LWT 147 (2021): 111555-111555. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111555.
    10.1016/j.lwt.2021.111555
  5. Stella Agyemang Duah; Zsuzsa Nagy; Clarice Silva e Souza; Zoltán Pék; András Neményi; Lajos Helyes. "Effect of net shading technology on the yield quality and quantity of chilli pepper under greenhouse cultivation". Acta Agraria Debreceniensis 1 (2021): 5-9. http://dx.doi.org/10.34101/actaagrar/1/8348.
    10.34101/actaagrar/1/8348
  6. Stella Agyemang Duah; Clarice Silva e Souza; Zsuzsa Nagy; Zoltán Pék; András Neményi; Hussein G. Daood; Szergej Vinogradov; Lajos Helyes. "Effect of Water Supply on Physiological Response and Phytonutrient Composition of Chili Peppers". Water 13 9 (2021): 1284-1284. http://dx.doi.org/10.3390/w13091284.
    10.3390/w13091284
  7. Pinheiro-Sant’Ana, Helena Maria; Anunciação, Pamella Cristine; Souza, Clarice Silva e; de Paula Filho, Galdino Xavier; Salvo, Andrea; Dugo, Giacomo; Giuffrida, Daniele. "Quali-Quantitative Profile of Native Carotenoids in Kumquat from Brazil by HPLC-DAD-APCI/MS". Foods 8 5 (2019): 166. http://dx.doi.org/10.3390/foods8050166.
    10.3390/foods8050166
  8. Trindade, R.S.; Rodrigues-das-Dôres, R.G.; Souza, C.S.; Braga, T.V.. "Effectiveness of processes of drying of leaves of psidium Guajava L. In function of levels of flavanols, phenolic compounds and antioxidant activity". Pharmacologyonline 1 (2015): 1-7. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84928682090&partnerID=MN8TOARS.
  9. CLARICE SILVA E SOUZA; Trindade, R.S.; Rodrigues-das-Dôres, R.G.; Braga, T.V. "EFFECTIVENESS OF PROCESSES OF DRYING OF LEAVES OF PSIDIUM GUAJAVA L. IN FUNCTION OF LEVELS OF FLAVANOLS, PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY". PharmacologyOnline 1 1827-8620 (2015): 1-7. https://pharmacologyonline.silae.it/files/archives/2015/vol1/PhOL_2015_1_A001_Trindade_2_1_7.pdf.
    Acesso aberto
Capítulo de livro
  1. Rosana Gonçalves Rodrigues das Dôres; Clarice Silva e Souza; Maira Christina Marques Fonseca; Juliana Cristina Santos Almeida; Ivan Paiva Barbosa; Fernando Luiz Finger; Giuseppe Micalizzi; et al. "JATOBÁ FRUIT (HYMENAEA COURBARIL L. VAR. STILBOCARPA (HAYNE) Y.T. LEE LANGENH.) : OIL, RESIN, BARK AND FLOUR ANALYSIS". 401-413. Editora Cient{\'{\i, 2020.
    10.37885/200700694
Livro
  1. Rodrigues-Das-Dores, R.G.; Silva e Souza, C.; Xavier, V.F.; Marques, F.S.; Almeida, J.C.S.; Guimarães, S.F.; Fonseca, M.C.M.; Sedyama, M.A.N.. Equisetum hyemale L.: Phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity. 2020.
    10.17660/ActaHortic.2020.1287.1
Recurso online
  1. R Gonçalves Rodrigues Das Dores; C Silva Souza; V Flores Xavier; S Ferreira Guimarães; C Santos Almeida Bastos Juliana; T Vieira Braga. Antioxidant potential of fresh leaves of Motherwort herb (Leonurus sibiricus L.). 2017. http://dx.doi.org/10.1055/s-0037-1608424.
    10.1055/s-0037-1608424
Resumo em conferência
  1. Souza, C. S. e; RODRIGUES DORES, R G; ANUNCIAÇÃO P. C.; DELLA LUCIA. C. M; SANT'ANA H. M. P. "FORTUNELLA MARGARITA: THE CITRUS FRUIT OF THE MOMENT? INVESTIGATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS: VITAMINS, MACROELEMENTS AND POLYPHENOLS.". Trabalho apresentado em 10th Probiotics, Prebiotics & New Foods, 2019, Roma. The 2019 Probiotics, Prebiotics & New Foods, Nutraceuticals and Botanicals for Nutrition & Human and Microbiota Health 1st Science & Business Symposium, Roma, 2019.
  2. RODRIGUES DORES, R G; Souza, C. S. e; XAVIER, V. F; MARQUES, F. S; ALMEIDA, J. C. S; GUIMARAES, S. F; FONSECA, M. C. M.; SEDIYAMA, M. A. "Equisetum hyemale L.: phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity.". Trabalho apresentado em XXX. INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS - Advances in Production and Processing of Medicinal and Aromatic Plants, Istanbu, 2018.
  3. Souza, C. S. e; GUIMARAES, S. F.; FARIAS, S. M; PINTO, P. E. S; RODRIGUES DORES, R G. "PLANTAS MEDICINAIS: PROPAGAÇÃO e CULTIVO DE CAVALINHA E MANJERICÃO". Trabalho apresentado em VI SIMPÓSIO DE PÓS-GRADUAÇÃO EM AGROECOLOGIA, Viçosa, 2017.
  4. CALIMAN, M. A; GIOVANELLI, L. B.; OLIVEIRA, R. A.; FONSECA, M. C. M; Souza, C. S. e; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G; CECON, P. R. "Teor de flavonoides em função da dose de adubação nitrogenada em Passiflora setacea manejado com o Irrigâmetro.". Trabalho apresentado em XXIV Simpósio de Plantas Medicinais do Brasil, Belo Horizonte, 2016.
  5. Souza, C. S. e; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G; BRAGA, T. V. "AVALIAÇÃO DA ATIVIDADE ANTITUMORAL DO EXTRATO ETANÓLICO DE HASTES SECAS DE Equisetum hyemale L". Trabalho apresentado em In: Simpósio Ibero-Americano de Investigação em Câncer, 2016. In: VIII Simpósio Ibero- Americano de Plantas Medicinais e o III Simpósio Ibero-Americano de Investigação em Câncer,, 2016.
  6. XAVIER, V. F; Souza, C. S. e; DORES, ROSANA GONÇALVES RODRIGUES DAS. "Antioxidant action and reducer power of extracts of Leonurus sibiricus.". Trabalho apresentado em XXIV Silae, Punta Cana, 2015.
  7. Souza, C. S. e; RODRIGUES DORES, R G. "Determinação da eficácia dos processos de secagem de folhas de maracujá em função dos teores de flavonoides.". Trabalho apresentado em 53º Congresso Brasileiro de Horticultura, Palmas, 2014.
  8. RODRIGUES DORES, R G; BRAGA, T. V; Souza, C. S. e; MARQUES, F. S; Cardoso, S. R. "DETERMINAÇÃO DA ATIVIDADE ANTIOXIDANTE PELO SISTEMA B-CAROTENO EM EXTRATOS DE ERVA-MACAE.". Trabalho apresentado em VII Simpósio Iberoamericano de Plantas Medicinais (VII SIPM) e o II Simpósio Iberoamericano de Investigação em Câncer (II SIIC),, Ilheus, 2014.
  9. Souza, C. S. e; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G. "Dosage of flavonols in fresh and dried leaves of passion fruit.". Trabalho apresentado em 62nd International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research (GA),, Guimares, 2014.
  10. Souza, C. S. e; XAVIER, V. F; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G. "Avaliação da atividade antioxidante de folhas de maracujá (Passiflora edulis) por diferentes métodos de secagem". Trabalho apresentado em n: VII Ibero-American Symposium of Medicinal Plants and II IberoAmerican Symposium of Cancer Research, Ilheus, 2014.
  11. FONSECA, M. C. M; Souza, C. S. e; DORES, R. G. R. "Atividade antioxidante do extrato etanólico de flores de Calendula officinalis L. em função das doses de adubação organica". Trabalho apresentado em VII Ibero-American Symposium of Medicinal Plants and II IberoAmerican Symposium of Cancer Research, Ilheus, 2014.
Atividades

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2017 - 2017 As a student studying for a master's degree in Agroecology, I participated, along with other members of the organization, in the VI SIMPA - Postgraduate Symposium in Agroecology at the Federal University of Viçosa. November 23 and 24, 2017, Viçosa - MG. (2017/11/23 - 2017/11/24)
Simpósio (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Federal de Viçosa, Brasil
2016/11/10 - 2016/11/11 As a student pursuing a Master's degree in Agroecology, I participated, along with other members of the organization, in the V SIMPA - Postgraduate Symposium in Agroecology at the Federal University of Viçosa. November 23 and 24, 2017, Viçosa - MG. (2016/11/10 - 2016/11/11)
Simpósio (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Federal de Viçosa, Brasil

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2023/11/24 - 2023/11/24 O FeedInov Colab, em parceria com a EntoGreen e a APPACDM Santarém, organiza uma iniciativa inovadora para celebrar o “Dia Nacional da Cultura Científica” em Santarém. Este evento exclusivo a nível nacional para este público, decorre no dia 24 de novembro, às 10h30, e inclui uma ação de formação intitulada “Os Insetos: O Alimento do Futuro”, destinada a 24 formandos da APPACDM, com idades entre os 17 e 51 anos.
Exposição
Dia Nacional da Cultura Científica na APPACDM. Fertilizante Orgânico de Insecto
FeedInov, Portugal
2023 - 2023 Agroglobal | EntoGreen - Fertilizante organico de inseto
Conferência
Fertilizante Orgânico de Insecto
2017/11 - 2017/11 Since 2012, the Federal University of Viçosa's Graduate Program in Agroecology (PPG Agroecologia – UFV), Viçosa campus, has held the Graduate Symposium in Agroecology (SIMPA) annually. This academic and scientific event welcomes national and international researchers and offers lectures, roundtable discussions, and short courses related to agroecology.
Congresso
VI Simpósio de Pós Graduação em Agroecologia.
Universidade Federal de Viçosa, Brasil
2017/07 - 2017/07 The main objective of the event is to bring together professionals from different sectors related to unconventional vegetables to encourage the implementation of actions that promote the cultivation and consumption of these species by the population,” comments researcher Nuno Madeira when listing some PANC vegetables: sorrel, bertalha, cará-moela, nasturtium, jambu, mangarito, ora-pro-nóbis, taioba and vinegar.
Conferência
I Encontro Nacional de Hortaliças não Convencional
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Brasil
2017/06 - 2017/06 6th Food and Nutrition Security Discussion Cycle. Held by the Department of Nutrition and Health (DNS), the event will address the theme: Strategy for the valorization and dissemination of family farming and its interlocution with Food and Nutrition Security, starting at 6:30 p.m., in the Biological and Health Sciences Building - EBS (CCB II), in room 104.
Encontro
VI Food and Nutrition Security Discussion Cycle holds final meeting
Universidade Federal de Viçosa, Brasil
2016/06 - 2016/06 The Minas Gerais Agricultural Research Corporation (EPAMIG) participates in the programming of the 95th Farmer's Week, promoted by the Federal University of Viçosa (UFV).
Conferência
87ª Semana do Fazendeiro."Plantas Medicinais: EPAMIG
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Brasil

Universidade Federal de Viçosa, Brasil
2016 - 2016 VIII Ibero-American Symposium on Medicinal Plants and III Ibero-American Symposium on Cancer Research. The meetings were held on the campus of the University of Vale do Itajaí – UNIVALI and organized by the Ibero-American Network for the Study and Sustainable Use of Regional Biodiversity of Pharmaceutical Interest (RIBIOFAR) and the Ibero-American Network for Cancer Research (RIBECANCER), supported by CYTED and CNPq.
Congresso
VIII Simpósio Iberoamericano de Plantas Medicinais III Simpósio Iberoamericano de Investigação em Câncer | DETERMINAÇÃO DE COMPOSTOS FENÓLICOS TOTAIS EM EXTRATOS ETANÓLICOS DE FOLHAS FRESCAS E SECAS DE MARACUJÁ (Passiflora edulis)
Universidade do Vale do Itajaí, Brasil

Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico, Brasil
2014 - 2014 Exchange academic-scientific experiences that will enable the solidification of research and development strategies, in addition to establishing forms of inter-institutional cooperation involved with programs and/or projects with biodiversity, valuing multidisciplinarity, integration with the production system and with public health policies.
Congresso
VII Ibero-American Symposium on Medicinal Plants II Ibero-American Symposium on Cancer Research. | EVALUATION OF THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF PASSION FRUIT LEAVES (Passiflora edulis) BY DIFFERENT DRYING METHODS.
Conselho Federal de Farmácia, Brasil

Universidade do Vale do Itajaí Curso de Medicina, Brasil