???global.info.a_carregar???
Marta Sofia Boas. Completed the PHd at Doctoral School on the Agro-Food System, in 2010 by Università Cattolica del Sacro Cuore, graduate in Engenharia Agrícola in 2004/12 by Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias and Is Researcher in Instituto Politécnico de Viana do Castelo and a Member of CISAS - Center for Research and Development in Agrifood Systems and Sustainability. Has corporate experience gained through the different positions assumed across the companies which worked with. Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agriculture, Forestry and Fisheries with emphasis on Viticulture.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Marta Sofia Boas

Nomes de citação

  • Boas, Marta
  • Marta Vilas Boas

Identificadores de autor

Ciência ID
A810-1660-BF54
ORCID iD
0000-0003-4211-114X

Telefones

Telemóvel
  • 965479399 (Profissional)

Moradas

  • Complexo Desportivo e Lazer Comendador Rui Solheiro – Monte de Prado, 4960-320, Melgaço, Melgaço, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Viticultura

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Italiano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2021/03/01 - 2021/06/21
Concluído
Modo de Produção Biológico para Técnicos (Outros)
A.J.A.P. - Associação dos Jovens Agricultores de Portugal, Portugal
2006/10 - 2010/05
Concluído
Dottorato AGRISYSTEM (Dottorato di Ricerca)
Università Cattolica del Sacro Cuore - Campus di Piacenza e Cremona .Scuola di Dottorato AGRISYSTEM, Itália
"Physical and Chemical Features affecting starch digestion in ruminants." (TESE/DISSERTAÇÃO)
2010/04/22
Concluído
Physical and Chemical Features affecting starch digestion in ruminants (Doutoramento)
Especialização em Outra:Sem especialidade
Università Cattolica del Sacro Cuore, Itália
"Physical and Chemical Features Affecting Starch Digestion in Ruminants" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2005/05/11 - 2005/09/09
Concluído
Produção Integrada na Vinha para técnicos (Outros)
AVITILIMA - Associação de Viticultores do Vale do Lima, Portugal
2004/11/05 - 2004/12/18
Concluído
Operação e Gestão de Estações de Tratamento de Águas Residuais Vitivinícolas (Outros)
ITIDAI -Instituto de Trás-os-Montes e Alto douro para Investigação e Desenvolvimento Agro-Industrial, Portugal
1999/10 - 2004/12
Concluído
Engenharia Agrícola (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
"Estudo do modo de transmissão do Tospovírus . TSWV, pelas espécies de Trimpes Fankliniella occidentalis e Thrips tabaci, nas plantas de tomate, batata e infestante erva-gorda." (TESE/DISSERTAÇÃO)
2004/03/15 - 2004/04/22
Concluído
Formação Pedagógica Inicial de Formadores (Outros)
Alto Fuste - Consultoria e Gestão Agrária, Lda, Portugal
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/04 - Atual Investigador (Investigação) Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/08 - 2021/01 Engenheira Agrícola Adega Cooperativa de Amarante, Portugal
2017 - 2017 Engenheira Agrícola Sociedade Vinícola Terras de Valdigem S.A., Portugal
2016 - 2017 Engenheira Agrícola Jardins Silvestres de Viana, Portugal
2014 - 2015 Engenheira de Produto Weproductise, Lda, Portugal
2011 - 2014 Relações Públicas Mercearia da Vila - Rodrigo Silva, Lda., Portugal
2006/01 - 2006/07 Estágiaria - Programa Leonardo da Vinci Università Cattolica del Sacro Cuore - Campus di Piacenza e Cremona, Itália
UNICATT - Istituto di Patologia Vegetale, Itália
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Etcheverry, Miriam G.; Scandolara, Andrea; Nesci, Andrea; Vilas Boas Ribeiro, Marta Sofia; Pereira, Paola; Battilani, Paola. "Biological Interactions to Select Biocontrol Agents Against Toxigenic Strains of Aspergillus flavus and Fusarium verticillioides from Maize". Mycopathologia 167 5 (2009): 287-295. http://dx.doi.org/10.1007/s11046-008-9177-1.
    Publicado • 10.1007/s11046-008-9177-1
  2. Gallo, Antonio; Moschini, Maurizio; Battaglia, Marco; Vilas Boas, Marta; Masoero, Francesco. "Effect of the presence of two commercial adsorbents in animal feed on Aflatoxin B1 determination by ELISA kit test". Italian Journal of Animal Science 8 sup2 (2009): 304-306. http://dx.doi.org/10.4081/ijas.2009.s2.304.
    10.4081/ijas.2009.s2.304
Resumo em conferência
  1. Giuberti, Gianluca; Gallo, Antonio; Boas, Marta; Masoero, Francesco. "CHARACTERIZATION OF THE STARCH PROTEIN MATRIX IN MAIZE AND BARLEY ENDOSPERM AND QUANTIFICATION OF THEIR PROLAMIN CONTENT BY TWO DIFFERENT METHODS". Trabalho apresentado em THIRD INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ENERGY AND PROTEIN METABOLISM AND NUTRITION (ISEP), Parma, 2010.
    Publicado
  2. Boas, Marta; Gallo, Antonio; Giuberti, Gianluca; Masoero, Francesco. "Enzymatic corn starch degradability in high moisture corn and dried corn grains.". Trabalho apresentado em THIRD INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ENERGY AND PROTEIN METABOLISM AND NUTRITION (ISEP), Parma, 2010.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. "“Physical and Chemical Features affecting starch digestion in ruminants”". Doutoramento, Università Cattolica del Sacro Cuore - Campus di Piacenza e Cremona, 2010. http://hdl.handle.net/10280/778.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2022/10 ANÁLISE DOS PRINCIPAIS PARÂMETROS DE QUALIDADE EM VINHOS OBTIDOS DE CASTAS MINORITÁRIAS DA REGIÃO DOS VINHOS VERDES Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias
Politécnico de Santarém - Escola Superior Agrária (Santarém, Portugal)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2022/11/01 - 2023/12/12 Organization of a technical day dedicated to phytosanitary problems in vine production. The objective of this activity was to provide debate between technicians, scientists and producers on the most important issues related to viticulture. The diseases with the most impact on the cultivation of vines, strategies and practices to aid in their control and mitigation were addressed. (2023/12/12 - 2023/12/12)
Outro (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal
2023/04/01 - 2023/05/28 Round table theme - Conversas sobre vinhos. This event arises from a collaboration with the Confraria dos Vinhos Verdes Tintos. The objective was to provide a moment of open conversation with producers, technicians, scientists in order to understand the weaknesses of the sector, in particular of red wine from the sub-region of Vinho Verde Monção e Melgaço. (2023/05/28 - 2023/05/28)
Mesa-redonda (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal
2023/01/01 - 2023/03/04 Organization of an international symposium dedicated to gastronomy, tourism as drivers of sustainable development in the Alto Minho territory. This event was intended to provide a multidisciplinary approach, which would allow the recognition of the region's peculiarities, value them, creating political-economic strategies to encourage the perpetuation of these activities in the territory. (2023/03/03 - 2023/04/04)
Simpósio (Membro da Comissão Científica)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal

Câmara Municipal de Ponte de Lima, Portugal