???global.info.a_carregar???
Master in Natural Products and Bioapplications from the Instituto Politécnico de Bragança (IPB, 2024), bachelor in Chemistry from the Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio de Janeiro (IFRJ, 2021) with equivalence of a degree in Chemistry from the University of Minho (UMinho, 2023) and currently a PhD student on the Doctoral Program in Chemical Science and Technology at the University of Salamanca - Spain. Currently, is a member of the Mountain Research Center (CIMO) as a research fellow, where performs activities within the scope of analyzing nutritional value, physical-chemical parameters and evaluating biological activities of natural matrices with the application of efficient and sustainable extraction methodologies and chromatographic techniques, having also worked as a fellow in the projects "PulpIng - Development of Pumpkin Pulp Formulation using a Sustainable Integrated Strategy" and "Natural matrices with high nutraceutical potential: characterization and sustainable prospecting". During graduation, realized international mobility in the Phytopharmacy and Aromatic and Medicinal Plants course at IPB, in which participated in an extracurricular internship at in vitro plant culture laboratory, in the preparation of anti-aging gels with hydroalcoholic extract of Salvia sp.. Also at graduation, I completed an internship at the Angra 2 Cold Laboratory (Almirante Álvaro Alberto Nuclear Power Plant - Angra dos Reis, Rio de Janeiro), assisting in monitoring and carrying out routine analyses of water from secondary and auxiliary circuits, as well as using equipment such as UV spectrophotometer, TOC, ICP-MS, pH meter, conductivity meter, automatic titrator, colorimeter, among others, preparing solutions, quality control and participating in the creation and modification of laboratory procedures.Was also intern in Scientific Initiation projects, that were unique opportunities for the development of practical skills required to carry out activities and enrich academic training.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Daiana Santos de Almeida

Nomes de citação

  • Almeida, Daiana

Identificadores de autor

Ciência ID
981B-A49F-B535
ORCID iD
0000-0002-6511-3626

Endereços de correio eletrónico

  • daianaalmeida37@gmail.com (Profissional)
  • daiana@ipb.pt (Profissional)

Telefones

Telemóvel
  • (+351) 969215987 (Pessoal)

Moradas

  • Centro de Investigação de Montanha, Instituto Politécnico de Bragança, Campus de Santa Apolónia, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Exatas - Química
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas
  • Ciências Exatas - Química - Química Orgânica

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2)
Formação
Grau Classificação
2024/09/27 - 2028/09/27
Em curso
Ciencia y Tecnología Químicas (Doutoramento)
Universidad de Salamanca, Espanha
2024/03/15 - 2025/03/15
Em curso
Pós-Graduação em Investigação Aplicada (Pós-Graduação)
Especialização em Ciências Agrárias
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2021/10/18 - 2024/01/05
Concluído
Produtos Naturais e Bioaplicações (Mestrado)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
18
2023/01/17
Concluído
Química (Licenciatura)
Universidade do Minho, Portugal
16
2016/03/15 - 2021/02/24
Concluído
Química (Licenciatura)
Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, Brasil
8.3
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/04/16 - Atual Investigador (Investigação) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2022/11/16 - 2024/04/15 Investigador (Investigação) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2021/11/15 - 2022/11/15 Investigador (Investigação) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2021/03/15 - 2021/10/07 Estagiário de Investigação (Investigação) Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2019/08/12 - 2020/10/22 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, Brasil
2017/08/02 - 2018/03/08 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, Brasil
2017/06/15 - 2017/10/26 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, Brasil

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/03/04 - 2024/05/10 Internship Tutor Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2023/02/22 - 2023/06/22 Internship Tutor Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2018/10/01 - 2019/06/08 Estagiário Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2018/02/19 - 2018/05/10 Estagiário Eletrobras Eletronuclear, Brasil
Central Nuclear Almirante Álvaro Alberto, Brasil
(...)
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2022/11/16 - 2024/04/15 PulpIng - Development of Pumpkin Pulp Formulation using a Sustainable Integrated Strategy
Bolseiro de Investigação
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
H2020 Food Security Sustainable Agriculture and Forestry Marine Maritime and Inland Water Research and the Bioeconomy
Em curso
2021/11/15 - 2022/11/15 Natural matrices with high nutraceutical potential: characterization and sustainable prospecting
UIDB/00690/2020
Bolseiro de Iniciação Científica
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Daiana Almeida; Spyridon A. Petropoulos; Tayse F. F. da Silveira; Tânia C. S. P. Pires; Isabel C. F. R. Ferreira; Ângela Fernandes; Lillian Barros. "Exploring the Biochemical Profile of Beta vulgaris L.: A Comparative Study of Beetroots and Swiss Chard". Plants (2025): https://doi.org/10.3390/plants14040591.
    10.3390/plants14040591
  2. Petrovic, Jovana; Almeida, Daiana; Fernandes, Ângela; Stojkovic, Dejan; Robajac, Dragana; da Silveira, Tayse F.F.; Barros, Lillian. "Exploring the potential of underrated yet versatile crop Lunaria annua L.: new insights into honesty plant". Heliyon (2025): e42248. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2025.e42248.
    10.1016/j.heliyon.2025.e42248
  3. Ali Umut ¿en; Daiana Almeida; Tayse F. F. da Silveira; Tânia S. P. Pires; Mikel Añibarro-Ortega; Filipa Mandim; Lillian Barros; et al. "Bioactivities of Waste Cork and Phloem Fractions of Quercus cerris Bark". Processes (2024): https://doi.org/10.3390/pr12102081.
    10.3390/pr12102081
  4. Umut ¿en; João F. G. Rodrigues; Daiana Almeida; Ângela Fernandes; Margarida Gonçalves; Marta Martins; Diogo M. F. Santos; Helena Pereira. "Pine Nutshells and Their Biochars as Sources of Chemicals, Fuels, Activated Carbons, and Electrode Materials". Processes (2024): https://doi.org/10.3390/pr12081603.
    10.3390/pr12081603
  5. Ortiz-Solà, J.; Almeida, D.; López-Mas, L.; Kallas, Z.; Abadias, M.; Barros, L.; Martín-Gómez, H.; Aguiló-Aguayo, I.. "Sensory optimization of gluten-free hazelnut omelette and sugar-modified chestnut pudding: A free choice profiling approach for enhanced traditional recipe formulations". Journal of Food Science (2024): http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.17244.
    10.1111/1750-3841.17244
  6. Umut Sen; Daiana Almeida; Tayse F. F. da Silveira; Tânia S. P. Pires; Mikel Añibarro-Ortega; Filipa Mandim; Lillian Barros; et al. "Exploring the Bioactive Properties of Hydroethanolic Cork Extracts of Quercus cerris and Quercus suber". Processes (2024): https://doi.org/10.3390/pr12081579.
    10.3390/pr12081579
  7. Liberal, Ângela; Almeida, Daiana; Fernandes, Ângela; Pereira, Carla; Ferreira, Isabel CFR; Vivar-Quintana, Ana María; Barros, Lillian. "Nutritional, chemical, and antioxidant screening of selected varieties of lentils (Lens culinaris spp.) from organic and conventional agriculture". Journal of the Science of Food and Agriculture (2023): http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.12896.
    10.1002/jsfa.12896
  8. Liberal, Ângela; Almeida, Daiana; Fernandes, Ângela; Pereira, Carla; Ferreira, Isabel C.F.R.; Vivar-Quintana, Ana María; Barros, Lillian. "Nutritional, chemical and antioxidant evaluation of Armuña lentil (Lens culinaris spp): Influence of season and soil". Food Chemistry 411 (2023): 135491. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135491.
    10.1016/j.foodchem.2023.135491
  9. Daiana Almeida; Rossana Veviana Centeio Cardoso; Carla Pereira; Maria José Alves; Isabel C.F.R. Ferreira; Diego Zied; Wagner Gonçalves Vieira Junior; et al. "Biochemical Approaches on Commercial Strains of Agaricus subrufescens Growing under Two Environmental Cultivation Conditions". Journal of Fungi (2022): https://www.mdpi.com/2309-608X/8/6/616.
    10.3390/jof8060616
  10. Favero,Yonah; Silva,Laryssa Thaylle Santos da; Almeida,Daiana Santos de; Pereira,Olivia; Sousa,Maria João. "Development and stability of an anti-aging gel with hydroalcoholic extract from Salvia sp.". (2020): https://doi.org/10.29352/mill0213.04.00289.
Capítulo de livro
  1. Silva, A. Z.; Almeida, D. S.; Capellini, E. S. L.. "Potencial Fitoterapêutico Da Centella asiatica (L.) Urban (Gotu Kola) Baseado No Uso Do Ayurveda". In Pesquisas E Avanços Em Química Dos Produtos Naturais, 235-246. Brasil: Agron Science, 2023.
    Publicado • 10.53934/9786599965814-23
Poster em conferência
  1. Fernandes, Luana; Pereira, Ana Paula; Martins, Fátima; Almeida, Daiana; Ayuso, Manuel; Heleno, Sandrina; Fernandes, Filipa A.; Barros, Lillian; Gonçalves, Alexandre. "Chestnut ‘Terra Fria’ PDO: Suitable Ingredient for Innovative Products". Trabalho apresentado em 1st International Congress for Sustainable Ecosystems in the Mediterranean area, 2024.
  2. Almeida, Daiana; Petropoulos, Spyridon A.; Tayse F. F. da Silveira; Tânia S. P. Pires; Ferreira, Isabel C.F.R.; Fernandes, Ângela; Barros, Lillian. Autor correspondente: Almeida, Daiana. "Biochemical Characterization Of Beetroot Varieties". Trabalho apresentado em International Conference on Sustainable Foods, 2024.
  3. Almeida, Daiana; Harzic, Nathalie; Gagnaire, Valéria; Ayuso, Manuel; Aguiló-Aguayo, I.; Barros, Lillian. "Multivariate Chemometric Analysis Reveals Discriminant Compounds in Lupinus albus L. Cultivars From Different Ecotypes". 2024.
  4. Almeida, Daiana; Spyridon A. Petropoulos; Tânia Pires; Ferreira, Isabel C.F.R.; Fernandes, Ângela; Barros, Lillian. "Bio-chemical Composition Of Different Onion Landraces from Greece". Trabalho apresentado em IV Congresso das Escolas Superiores Agrárias, 2022.
  5. Rodrigues, Joana P. B.; Almeida, Daiana; Di Gioia, Francesco; Petropoulos, Spyridon A.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Fernandes, Ângela; Barros, Lillian. "Nutritional profile of Brassica rapa L. (rapini) from different comercial genotypes". Trabalho apresentado em IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias, 2022.
  6. Liberal, Ângela; Almeida, Daiana; Ângela Fernandes; Pereira, Carla; Ferreira, Isabel C.F.R.; Vivar-Quintana, Ana María; Barros, Lillian. "Nutritional, chemical, and antioxidant evaluation of different Armuña lentil cultivars (Len culinaris spp): Influence of soil composition and year". Trabalho apresentado em Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes (IMTF), 2022.
  7. Liberal, Ângela; Almeida, Daiana; Fernandes, Ângela; Vívar-Quintana, Ana Maria; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian. "Nutritionaland chemical evaluation of different armiña lentils cultivars (Len culinaris spp) from PGI "Rubia de la Armuña", grown in different soils". Trabalho apresentado em TRANSCOLAB SUMMIT: Trends in grain-based foods, 2022.
  8. Favero, Yonah; Silva, Laryssa da; Almeida, Daiana Santos de; Pereira, Olívia R.; Sousa, Maria João. "Application of Hydralcoholic extracts of Salvia officinalis and Salvia elegans in cosmetic formulations". 2020.
  9. Favero, Yonah; Silva, Laryssa da; Almeida, Daiana Santos de; Pereira, Olívia R.; Sousa, Maria João. "Desenvolvimento e análise de estabilidade de um gel anti-idade com extracto hidroalcoólico de Salvia officinalis". 2019.
  10. Favero, Yonah; Silva, Laryssa; Almeida, Daiana; Pereira, Olívia R.; Sousa, Maria João. "Desenvolvimento e estabilidade num gel anti-idade com extracto hidroalcoólico de Salvia sp.". 2019.
Tese / Dissertação
  1. "Avaliação da composição bioquímica de beterraba e acelga". Mestrado, Instituto Politécnico de Bragança, 2024.
  2. "Um breve estudo bibliográfico sobre aplicações e métodos de síntese de derivados quinolínicos". Licenciatura, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, 2021.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/10/10 Application of chemometric analysis in authentication of spanish beans (Phaseolus vulgaris L.) with geographical indications XVII Encontro de Química dos Alimentos
XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos (Vila Real , Portugal)
2024/09/26 Mushroom bio-residues as a source of dietary fibre 12th International Medicinal Mushrooms Conference (IMMC12)
University of Bari Aldo Moro (Bari, Itália)
2024/01/26 Biochemical Profile Of Beetroot Genotypes 2° International Trainee Symposium in Agri-Food, Nutrition and Health
University of Manitoba
2022/11/24 Composição bioquímica de variedades tradicionais de cebola cultivadas na Grécia VII Encontro de Jovens Investigadores
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
2022/08/10 Antimicrobial activity of different onion landraces from Greece 6th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food
International Association of Dietetic Nutrition and Safety (IADNS), Phytochemical Society of Europe (PSE) and the Phytochemical Society of Asia (PSA) (Hangzhou, China)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023/05/03 - 2023/05/05 Volunteering in the organization of the science communication event SciComPt 2023 (2023/05/03 - 2023/05/05)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
Centro Ciência Viva de Bragança, Portugal
Distinções

Prémio

2024 2nd place in the Session VI: Food Chemistry at the 2nd International Trainee Symposium in Agri-Food, Nutrition, and Health
University of Manitoba, Canadá
2020 1st place in the Student Project Presentations award at the XXV SEMATEC
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, Brasil

Outra distinção

2018 International Mobility in the Phytopharmacy and Aromatic and Medicinal Plants course at the Polytechnic Institute of Bragança (IPB)
Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro - Campus Nilópolis, Brasil