Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Ana Margarida da Silva Alexandre Pinto
Nomes de citação
- Pinto, Ana M
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 8918-C506-D45E
- ORCID iD
- 0000-0001-9364-905X
Endereços de correio eletrónico
- aapinto@medicina.ulisboa.pt (Profissional)
- ana_margarida.pinto@kcl.ac.uk (Profissional)
Moradas
- Laboratório de Nutrição, Faculdade de Medicina, Universidade de Lisboa, Av. Prof. Egas Moniz, 1649-028, Lisboa, Lisboa, Portugal (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) |
Espanhol; Castelhano | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A2) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A2) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2012 - 2017
Concluído
|
Nutritional Sciences (Doctor of Philosophy)
King's College London - Waterloo Campus, Reino Unido
"Investigation into dietary determinants of heart rate variability and potential mechanisms" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
|
2011 - 2012
Concluído
|
Nutrition (Master)
King's College London - Waterloo Campus, Reino Unido
"Vascular effects of marine and algal long chain n-3 polyunsaturated fatty acids during the postprandial period: a human dietary
intervention study. " (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Pass with Merit |
2006 - 2010
Concluído
|
Dietética e Nutrição (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
16 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2018/02 - 2020/09 | Pós-doutorado (Investigação) | King's College London - Waterloo Campus, Reino Unido |
2012/09 - 2017/11 | Investigador (Investigação) | King's College London - Waterloo Campus, Reino Unido |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2022/12 - Atual | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal |
2020/09 - 2022/09 | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | King's College London - Waterloo Campus, Reino Unido |
2018/01 - 2018/05 | Professor Visitante (Docente Universitário) | University of Roehampton, Reino Unido |
Produções
Publicações
Artigo em revista |
|
Resumo em conferência |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2024/11/29 | Healthy eating | 1as Jornadas de Pediatria da Península de Setúbal
Serviços de Pediatrias das ULS Almada-Seixal, Arco Ribeirinho e Arrábida (Almada, Portugal)
|
2024/06/05 | Cardiac rehabilitation phase III - nutrition | Conferência Reabilitação Cardíaca no ambulatório.
Unidade Local de Saúde Baixo Alentejo (ULSBA) (Beja, Portugal)
|
2023/10/16 | Mediterranean Diet | Encontro Nacional Prove 3C
ADREPES - Associação de Desenvolvimento Regional da Península de Setúbal (Palmela, Portugal)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2025/01/10 - Atual | Investigating High-Intensity Resistance Training in Coronary Heart Disease Rehabilitation: A Scoping Review
Orientador
|
Public Health (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2022/12/07 - 2024/11/27 | Patient adherence to dietary recommendations from the nutritional intervention of cardiovascular rehabilitation programs in
Belgium
Orientador
|
Cardiovascular Rehabilitation (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
2022/09 - 2023/06 | Impact of Covid-19 pandemic on nutrition-related policies, programmes, and practices in Early Year Settings (EYS) in the London
Borough of Newham: learnings from a local authority perspective.
Coorientador
|
Nutrition & Dietetics (Licenciatura/Bacharelato)
King's College London, Reino Unido
|
2022/04 - 2022/08 | Research on the Macronutrient Status and Iron Status of Plant-Based
Meat Substitutes Ready Meals in the UK
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2022/04 - 2022/08 | Comparison of macronutrients profile and zinc between plant-based ready meals containing meat substitutes and meat-equivalent
ready meals
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado) |
2022/04 - 2022/08 | An online survey of knowledge of complementary feeding guidelines, sources of complementary feeding information, timing of
complementary feeding and associations by employment status in the UK
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2022/04 - 2022/08 | An online survey of knowledge of the complementary
feeding guidelines, and factors that influence the timing of
introduction of solids in the UK
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2021/09 - 2022/06 | Evaluation of Food and Nutrition Regulations and Guidelines Implementation in Early Years Settings within East London boroughs:
A Scoping Review
Coorientador
|
Nutrition & Dietetics (Licenciatura/Bacharelato)
King's College London, Reino Unido
|
2022/01 - 2022/05 | Is Diabetes Stigma Related to Healthcare Engagement or Clinical Outcomes? An Evaluation of a New Specialist Diabetes Dietetics
Service
Orientador
|
Dietetics (Mestrado) |
2022/01 - 2022/05 | What is the current dietary advice given by UK paediatric renal centres to patients post renal transplant?
Orientador
|
Dietetics (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2022/04 - 2022/04 | A survey on nutritional awareness and knowledge of plant-based alternatives among consumers with different socio-demographic
characteristics
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2021/09 - 2022/04 | A Scoping Review of the Implementation of Food and Nutrition Regulations and Guidelines in Early Years Settings in Central
and South London
Coorientador
|
Nutrition (Licenciatura/Bacharelato)
King's College London, Reino Unido
|
2021/04 - 2021/08 | The effect of plant-based diets on biomarkers of inflammation: a systematic review
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2021/04 - 2021/08 | Effectiveness of national food-based dietary guidelines in reducing cardiometabolic risk factors: a systematic review or randomised
controlled trials
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2021/04 - 2021/08 | Understanding the need for a return to meal exclusion following a 12-week total diet replacement intervention for people living
with complex obesity: A parallel mixed-methods study
Orientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2021/04 - 2021/08 | Dietary quality and Consumption preference of pulse products of consumers in UK
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2021/01 - 2021/05 | A systematic review investigating the effect of dietary fibre on the secretion of incretin hormone Glucagon-Like-Peptide-1
and the impact on satiety in overweight and obese individuals
Coorientador
|
Dietetics (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2020/09 - 2021/05 | Association between background dietary polyphenol intake and cognitive function in healthy adults: a cross-sectional study.
Coorientador
|
Nutrition (Licenciatura/Bacharelato)
King's College London, Reino Unido
|
2018/09 - 2019/09 | The Effect of Drinks Containing Fruit Polyphenol and Fibre in the Form of Fruit Pulp on Postprandial Insulinemia and Glycaemia:
A Randomised, Controlled, Double-blind Cross-over Study.
Coorientador
|
Nutrition (Licenciatura/Bacharelato)
King's College London, Reino Unido
|
2019/04 - 2019/08 | Manipulation of starch bioaccessibility in chickpea product to regulate starch digestion and postprandial glycaemia in healthy
participants.
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2019/04 - 2019/08 | The effect of habitual dietary fibre intake on the postprandial glycaemic response in healthy individuals: a randomised crossover
trial.
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
2018/09 - 2019/04 | Drinks containing both blackcurrant polyphenols and fibre in the form of fruit pulp lower blood glucose levels postprandially
Coorientador
|
Nutrition (Licenciatura/Bacharelato)
King's College London, Reino Unido
|
2018/04 - 2018/08 | Associations between habitual dietary polyphenol intakes and markers of pancreatic ß-cell function: a cross-sectional study.
Coorientador
|
Nutrition (Mestrado)
King's College London, Reino Unido
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2025/01/07 | Estratificação do risco cardiovascular em contextos laborais distintos: Avaliação e comparação do risco cardiovascular em
colaboradores de loja e escritório
Presidente do júri
|
Tiago Botelho (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
2024/10/09 | Impacto da dieta vegetariana no risco cardiovascular, marcadores cardiometabólicos e composição corporal
Arguente principal
|
Tatiana Fontes (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
Arbitragem científica em conferência
Nome da conferência | Local da conferência | |
---|---|---|
2025/02/21 - Atual | 2025 Nutrition Insights | Nutrition lab - FMUL |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2021/04/01 - 2022/09/02 | MSc Nutrition Projects Module | Nutrition (Master) | King's College London, Reino Unido |
2020/09/12 - 2022/05/31 | Infant Nutrition; Child and Adolescence Nutrition; Obesity; Child Anthropometry; Cardiovascular risk factors | Applied Nutrition (Bachelor) | King's College London, Reino Unido |
Entrevista (jornal / revista)
Descrição da atividade | Jornal / Forum | |
---|---|---|
2024/04/03 | Baby led weaning - what is the evidence? | Just News |