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João Paulo Caseiro Baixinho holds a a B.Sc. in Cellular and Molecular Biology (2016) and M.Sc. in Biotechnology (2018) from Faculdade de Ciências e Tecnologias da Universidade Nova de Lisboa. His master's thesis project, focused on the development of curcumin lipid formulations for food applications, was developed at the Nutraceuticals & Bioactives Process Lab of the Food & Health Division, at iBET and ITQB-NOVA (Oeiras, Portugal). As a Research Fellow working in the Food & Health Division of iBET, his research focused on using the by-products resulting from agro-industrial waste streams, in a perspective of its valorisation, through the achievement of technology advances in terms of extraction, fractionation and purification processes at the industrial level. The aim is to use of green extraction technologies to obtain extracts and compounds from chicory waste streams to unravel their bioactive potential by applying several analytical and biochemical tools. In 2022 started is PhD focused on the valorisation of winery waste streams: towards a bio-based novel pesticides. Focused on waste valorisation, circular economy and sustainable production chain. João Baixinho has two oral and three poster presentations at conferences where he won a prize for best poster presentation. Participated in the training school: Basic principles of supercritical fluids and actual trends on high pressure and is specialized in the valorization of agri-food waste through the use of green technologies.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
João Paulo Caseiro Baixinho

Nomes de citação

  • Baixinho, João
  • Baixinho, J. C.

Identificadores de autor

Ciência ID
821E-8BB8-BC56
ORCID iD
0000-0002-0610-7664

Endereços de correio eletrónico

  • jbaixinho@ibet.pt (Profissional)

Telefones

Telemóvel
  • 919179553 (Pessoal)

Moradas

  • Plataforma Tecnológica (iBET), Av da Republica, Quinta do Marquês, 2780-157, Oeiras, Oeiras, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioprodutos Biomateriais

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2022/01/01 - 2025/12/31
Em curso
Química Sustentável (Doutoramento)
Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
"Valorisation of winery waste streams: towards a bio-based novel pesticides" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2016/09 - 2018/11
Concluído
Biotecnologia (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
"Development of curcumin lipid formulations for food applications: transport, permeability and safety evaluation on a mucus-secreting intestinal epithelial cell model" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
2013/09 - 2016/07
Concluído
Biologia Celular e Molecular (Licenciatura)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/12 - 2021/12/31 Investigador (Investigação) Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
2017/09 - 2018/11 Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/01/01 - Atual PhD Student Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2018/01 - Atual Chicory as a multipurpose crop for dietary fibre and medicinal terpenes (CHIC)
Bolseiro de Investigação
European Commission
Em curso
2019/03 - 2019/09 Desenvolvimento de produtos e ingredientes alimentares bioativos através de recursos agrícolas endógenos portugueses para uma alimentação saudável (NATURE BIOACTIVE FOODS)
Bolseiro de Investigação
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Concluído
2017/09 - 2018/11 Functionalized nanostructured delivery systems for food applications: strategies to maximize bioactive compounds’ bioavailability and their safety evaluation (NanoMaxiSafe)
FCT PTCD/AGR_TEC/5215/2014
Estagiário de Investigação
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Cankar, Katarina; Hakkert, Johanna Christina; Sevenier, Robert; Papastolopoulou, Christina; Schipper, Bert; Baixinho, João; Fernández, Naiara; et al. "Lactucin Synthase Inactivation Boosts the Accumulation of Anti-inflammatory 8-Deoxylactucin and Its Derivatives in Chicory (Cichorium intybus L.)". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2023): http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.2c08959.
    10.1021/acs.jafc.2c08959
  2. Débora Cerdá-Bernad; João P. Baixinho; Naiara Fernández; María José Frutos. "Evaluation of Microwave-Assisted Extraction as a Potential Green Technology for the Isolation of Bioactive Compounds from Saffron (Crocus sativus L.) Floral By-Products". Foods 11 15 (2022): 2335-2335. https://doi.org/10.3390/foods11152335.
    10.3390/foods11152335
  3. Ávila-Gálvez, María Ángeles; Rafael-Pita, Carlos; Fernández, Naiara; Baixinho, João; Anastácio, José D.; Cankar, Katarina; Bosch, Dirk; Nunes dos Santos, Cláudia. "Targeting proteases involved in the viral replication of SARS-CoV-2 by sesquiterpene lactones from chicory (Cichorium intybus L.)". Food & Function 13 17 (2022): 8977-8988. http://dx.doi.org/10.1039/d2fo00933a.
    10.1039/d2fo00933a
  4. Rita Valério; Ana Teresa Serra; João Baixinho; Martim Cardeira; Naiara Fernández; Maria Rosário Bronze; Luís C. Duarte; et al. "Combined hydrothermal pre-treatment and enzymatic hydrolysis of corn fibre: Production of ferulic acid extracts and assessment of their antioxidant and antiproliferative properties". Industrial Crops and Products 170 (2021): 113731-113731. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2021.113731.
    10.1016/j.indcrop.2021.113731
  5. Häkkinen, Suvi T.; Sokovic, Marina; Nohynek, Liisa; Ciric, Ana; Ivanov, Marija; Stojkovic, Dejan; Tsitko, Irina; et al. "Chicory Extracts and Sesquiterpene Lactones Show Potent Activity against Bacterial and Fungal Pathogens". Pharmaceuticals 14 9 (2021): 941. http://dx.doi.org/10.3390/ph14090941.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/ph14090941
  6. João P. Baixinho; José D. Anastácio; Viktoriya Ivasiv; Katarina Cankar; Dirk Bosch; Regina Menezes; Matthew de Roode; et al. "Supercritical CO2 Extraction as a Tool to Isolate Anti-Inflammatory Sesquiterpene Lactones from Cichorium intybus L. Roots". Molecules 26 9 (2021): 2583-2583. https://doi.org/10.3390/molecules26092583.
    10.3390/molecules26092583
  7. GONÇALVES, Raquel F.S.; MARTINS, Joana T.; ABRUNHOSA, Luís; BAIXINHO, João; MATIAS, Ana A.; VICENTE, António A.; PINHEIRO, Ana C.. "Lipid-based nanostructures as a strategy to enhance curcumin bioaccessibility: behavior under digestion and cytotoxicity assessment". Food Research International (2021): 110278. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110278.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2021.110278
Poster em conferência
  1. Baixinho, João; M. Cardeira; A. Bento-Silva; A. M. Carvalho Partidário; T. Serra; M. R. Bronze; N. Fernández. "Rice bran oil extracted with Supercritical CO2 and bioactivity evaluation.". Trabalho apresentado em Euro Fed Lipid Congress and Expo, 2023.
  2. Baixinho, João; Frédéric B. Gaspar; Paulo J. Amorim Madeira; Maria do Rosário Bronze; Fernández, Naiara. "Winery waste streams as potential natural pesticides". Trabalho apresentado em 14th International Chemical and Biological Engineering Conference, 2023.
  3. Ana M. Rodrigues; Baixinho, João; António Ferreira; Teresa Serra; Naiara Fernandez; Maria Rosário Bronze. "TRACE-RICE: Chemical characterization of rice varieties and valorization of rice by-products.". Trabalho apresentado em New advances from PRIMA projects for improving Mediterranean Agro-Food value chains, 2023.
  4. Baixinho, João; Melanie S. Matos; Agostinho Alexandre; Fernández, Naiara; C. Nunes dos Santos; Ana A. Matias. "Supercritical CO2 extraction as a tool to isolate potential medicinal sesquiterpenes from Cichorium intybus L. taproots by-products". Trabalho apresentado em I Bio.Natural, Bioactive Natural Products Research Meeting, 2019.
  5. J. N. Guerreiro; Baixinho, João; Gonçalves, R. F. S; Gonçalves, V. S. S.; Pinheiro, A. C; Matias, A. A.. "Improving bioactives intestinal absorption using lipidic nanodelivery systems in food applications: evaluation of toxicity and bioavailability". Trabalho apresentado em 1st UNGAP Meeting, European Network on Understanding Gastrointestinal Absorption-related Processes, 2018.
  6. Baixinho, João; Guerreiro, J. N; Gonçalves, R. F. S; Gonçalves, V. S. S.; Pinheiro, A. C; Matias, A. A.. "Cytotoxicity and bioavailability evaluation using an in vitro triple co-culture intestinal cell culture: improving bioactives absorption using novel lipidic nanodelivery systems in food applications". Trabalho apresentado em BioBarriers, 2018.
Resumo em conferência
  1. Baixinho, João; Gonçalves, R. F. S.; Guerreiro, J. N.; Gonçalves, V. S. S.; Pinheiro, A. C.; Sarmento, B.; Matias, A. A.. "Development of curcumin solid lipid formulations using a green process technology for food applications: transport and safety evaluation on a mucus-secreting intestinal epithelial cell model". Trabalho apresentado em V Prosciba, Iberoamerican conference on supercritical fluids, Campinas, 2019.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. Baixinho, João Paulo Caseiro. "Development of curcumin lipid formulations for food applications: transport, permeability and safety evaluation on a mucus-secreting intestinal epithelial cell model". Mestrado, 2018. http://hdl.handle.net/10362/52151.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/10/05 Investigação cientifica e desenvolvimento dos territórios XI Feira do azeite e do figo
(Macedo de Cavaleiros, Portugal)
2023/05/21 High pressure as a tool to valorize food waste streams. 19th European Meeting on Supercritical Fluids
(Budapest, Hungria)
2022/03/30 Cromatografia como metodologia para caracterizar a composição de extratos bioativos de Codium tomentosum Stackhouse The Macroalgae Biotechnology, Food and Health
REQUIMTE/LAQV (Portugal)
2022/02/28 Supercritical CO2 extraction as a tool to isolate phytochemicals from Rice (Oryza sativa L.) by-products. 2nd Encontro Ibérico de Fluidos Supercríticos
(Coimbra, Portugal)
2019/04 Supercritical CO2 extraction as a tool to isolate medicinal sesquiterpenes from chicory taproots by-products 17th European Meeting on Supercritical Fluids (EMSF 2019) - 7th European Meeting on High Pressure Technology
Universidad de Castilla~La Mancha (Ciudad Real, Espanha)
2019 Development of curcumin solid lipid formulations using a green process technology for food applications: transport and safety evaluation on a mucus-secreting intestinal epithelial cell model V Prosciba, Iberoamerican conference on supercritical fluids
Universidade Estadual de Campinas (Campinas, Brasil)

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2022/02/28 - 2022/03/02 Phase equilibrium in supercritical fluids - extraction and formulation
2019/04 - 2019/04 Basic principles of supercritical fluids and actual trends on high pressure (Graduado) Universidad de Castilla-La Mancha, Espanha
Distinções

Prémio

2019 Best Poster Award - I Bio.Natural Meeting
Universidade Lusófona, Portugal